Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#101 22. 6. 2010 15:31

moniiikaaa
♥♥♥----

Re: Mám strach jíst sladkosti atd..

aprill napsal(a):

mirka.. napsal(a):

aprill, ty dokážeš napsat jídelníček na jeden den,který by obsahoval všechno,co jsi schopna sníst?
doktoři nic nenašli..doktoři sou často patlalové(dneska na zkoušce jedna slečna vykládala, jak radila nějaké doktorce,jak odlišit šelest na srdci od plicního,protože ta jí tvrdila,že má šelest na srdci a přitom ho nemá)...navíc crohn, to je tak neprobádaná choroba, civilizační,autoimunitní, to se nedá zjistit jen tak jednoduše, rodiče by s monikou měli pěkně obíhat dr,aby se tohle vyloučilo.ale jestliže rodiče mají názor, že dítěti nic není(asi mají radar nebo co), tak se asi nic převratnýho nestane.
jinak pokud je ten jídelníček pravda, tak tohle anorexie není, ne ve své rozvinuté podobě.kdyby tohle anorektička snědla,zbláznila by se výčitkama.

a kde máš jistotu, že to usch ? a víš jak je ta houska velká? taky to může být "jednou do pusy"
kdybych psala jídelníček já, tak určitě bych pod něj nenapsala "tak to je každý den"

Tak ještě do toho budeš pléct bulimi, rozhodně  nezvracím!! A housku jím celou, jím doma-teda pokud nejsem ve škole, rodina mě vidí, jak jím a rozhodně to jednou do pusy není

Není tady

#102 22. 6. 2010 15:55

Selima
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: už Bratislava

aprill napsal(a):

Selima napsal(a):

NUTRIDRINK!! a skús aj CHLORELLU - tá je dobrá na prečistenie čriev a podporu dobrej mikroflóry. (A pravidelné vyprázdňovanie... rodna .)

a za co si to asi koupí? chlorella je výborná, ale docela drahá pro 14 holku a její "hlavu" to neuzdraví kapitulation.

Chlorellu nie, ale Nutridrink mame predpísali doktori - a to množstvo, že ho nestihla ani skonzumovať... Možno keby M. šla k lekárom s tým, že má problémy s trávením a bojí sa ejsť, predpísali by jej apsoň ten Nutridrink - hoci to je berlička, uznávam, ale lepšia ako prstom do oka. Kým sa jej "problém" totiž vyrieši, môže byť Monička anorektička, alebo mŕtva, alebo definitívne bez menštruácie, s podlomeným zdravím - a podobne.

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#103 22. 6. 2010 15:59

hirondel
♥♥♥♥♥♥♥

Hele Moni,co zkusit takhle jineho lekare a jit znovu na vysetreni?

Zapomenout na svou pravou podstatu,je pricinou vseho utrpeni.
Uvedomit si ji ,prinasi svobodu.

Není tady

#104 22. 6. 2010 16:08

moniiikaaa
♥♥♥----

hirondel napsal(a):

Hele Moni,co zkusit takhle jineho lekare a jit znovu na vysetreni?

Já ale nevím, k jakému lékaři. Chodila jsem k obvodní lékařce a do nemocnice, ale kam jinam bych měla jít, to nevím. Musela bych dojíždět asi 15 km do jiného města, a to by zase rodiče mi nedovolili, ani kdyby jeli se mnou, nechci jim to ani navrhovat..

Není tady

#105 22. 6. 2010 16:26

laminanonte
♥♥♥♥♥♥-

168cm...40kg,přitom jíš 6x denně...to je divný.První co mě napadlo, když jsem viděla ten údaj, byla  tasemnice.

Každý je génius.
Ale pokud budete posuzovat rybu podle její schopnosti vylézt na strom,
bude celý svůj život žít s vědomím, že je neschopná.

* Albert Einstein

Není tady

#106 22. 6. 2010 16:27

hirondel
♥♥♥♥♥♥♥

moniiikaaa napsal(a):

Na vyšetřeí jsem nebyla, jenom u doktorky,a ta mi řekla že vyšetření nemá cenu že bych zase držela dietu a že by to šlo znovu od začátku.

Moni ,nejak se me nechce libit a stezi se me i veri ze Tva lekarka Ti rekla ci rekne ze vysetreni nema cenu.
Ty mas prujmy a to neni jen tak.To lekar nemuze ignorovat,proto rikam zmenit lekare.
Meris si taky teplotu? Jak se celkove citis?

Není tady

#107 22. 6. 2010 16:29

hirondel
♥♥♥♥♥♥♥

moniiikaaa napsal(a):

a to by zase rodiče mi nedovolili, ani kdyby jeli se mnou,

Proc? va

Není tady

#108 22. 6. 2010 16:36

moniiikaaa
♥♥♥----

hirondel napsal(a):

moniiikaaa napsal(a):

Na vyšetřeí jsem nebyla, jenom u doktorky,a ta mi řekla že vyšetření nemá cenu že bych zase držela dietu a že by to šlo znovu od začátku.

Moni ,nejak se me nechce libit a stezi se me i veri ze Tva lekarka Ti rekla ci rekne ze vysetreni nema cenu.
Ty mas prujmy a to neni jen tak.To lekar nemuze ignorovat,proto rikam zmenit lekare.
Meris si taky teplotu? Jak se celkove citis?

Ta doktorka nestojí za nic, lidi o ní říkaj, že pozná leda tak kašel a taky měla nějkaý problémy, nechci to sem psát. Teplotu si neměřím, nikdy ji nemívám. Celkově se cítím docela dobře, ale někdy sem smutná skrzt to jídlo, protože chci být normální a nechci to jídlo tolik řešit.

Není tady

#109 22. 6. 2010 16:37

moniiikaaa
♥♥♥----

hirondel napsal(a):

moniiikaaa napsal(a):

a to by zase rodiče mi nedovolili, ani kdyby jeli se mnou,

Proc? va

Protože by to zase bylo nějaký zařizování, zase nějaký placení a tak..

Není tady

#110 22. 6. 2010 16:38

aprill
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: kousek od Romči

Psychologa ti doporučili rodiče nebo lékař?

Není tady

#111 22. 6. 2010 16:39

moniiikaaa
♥♥♥----

laminanonte napsal(a):

168cm...40kg,přitom jíš 6x denně...to je divný.První co mě napadlo, když jsem viděla ten údaj, byla  tasemnice.

No, já mám taky asi rychlý metabolismus, stejně jako sestra, ta do sebe nacpe 4 zmrzky denně, pořád jí salámy, jí fakt hodně, a stejně je hubená.. No a když já jím o hodně mín, a nejím moc ovoce atd.., tak prostě není divu, že začnu hubnout, ach jo, já chci mít aspon 55 kg, stačilo by 50, nemůžu ani nosit krátký rukávy a v tomhle teple je to fakt hrůza:(

Není tady

#112 22. 6. 2010 16:42

moniiikaaa
♥♥♥----

aprill napsal(a):

Psychologa ti doporučili rodiče nebo lékař?

Prvně rodina a potom obvodní doktorka

Není tady

#113 22. 6. 2010 16:50

Carra
♥------

Ahoj Mony,

je mi líto, že musíš řešit takové problémy. Na jednu stranu jsem si řekla - anorektička jak vyšitá, na druhou stranu jsem si řekla, že při anorektickým myšlení by v hlavě člověku neběžely myšlenky o tom, co jíst, aby člověk nehubl. Takže ti budu věřit, že se snažíš přibrat a strašně ti držím palce, aby to šlo.

O rodičích nemluvíš moc pochvalně. Co sourozenci? Máš nějakýho staršího? Pokud bys měla sestru (nebo i bratra..), zkus si s nimi popovídat. Oni dokáží často víc naslouchat než rodiče. V nějaké příspěvku si psala, že tě sestra vzala k doktorce, jestli jsem to dobře pochopila. Vzala tě sama od sebe nebo na "povel" rodičů? Protože třeba to nevidíš, ale bojí se o tebe a snaží se ti pomoct. Pokud chceš změnit doktora nebo si zajet k jinýmu, řekni jí to a zkus se s ní domluvit. Mohla by být ochotnější než rodiče. Znám to z vlastní zkušenosti. Rodiče se o mně téměř nestarali, pomáhala mi starší sestra, které děkuji dodnes.. Kolikrát to nevydržela a řvala na mě, vyšilovala, ale věděla jsem, že mě nikdy nezklame a bude se mnou. Ale pokud jsem mlčela a nic jí neřekla, tak ona netušila, co chci, netušila, co je uvnitř mě.. Stačí se trošku rozpovídat, věř mi.

K tomu jídlu - ty nejíš zdravě! Kde si vzala to, že je to zdravý? Ten jídelníček je hroznej. Opravdu chybí ovoce a zelenina. Jaké ovoce a zeleninu by si byla schopná sníst? I to by si měla říct doma a určitě by ti vyhověli.
Na snídani je potřeba větší porce. A již zmiňovaná ovesná kaše je skvělá! Nejí ji někdo u vás doma? Nebo ovesný vločky? Na svačinky do školy kromě toho pečiva by sis mohla brát ochucená kefírová mléka a pít je mezi hodinami. To ti nic neudělá. Znáš je?
Maso strašně chybí. A tuším, že porce u oběda máš malinký. Neboj se masa, to ti šíleně chybí. V mléčných výrobcích je minimum bílkovin.
A večeře je také strašná sad Večeře má být větší, ne jen jeden jogurt a houska!! To máš na svačinu a ještě ovoce navíc schází.. Když už není teplá večeře, tak pořádně obložit pečivo a k tomu do misky zeleninu.

A to zmiňované sušené ovoce - vyzkoušej ho! Jíš tvaroh? Spousta lidí ho jí i před spaním.. tak třeba další večeře, hm? Tvaroh + něčím ochutit (třeba kakao, marmeláda) + různé oříšky a to sušené ovoce!!

Není tady

#114 22. 6. 2010 16:52

cuttina
♥------

Moniko, vies, preco chodis k tej psycholozke? A vies, preco su tvoji rodicia nahnevani? Pis si co chces, mam s tym dost osobnych aj profesijnych skusenosti. Druhych tu nezainetresovanych mozes oblbnut svojim "jidelnickom" a tuzbou pribrat. Bohuzial, si klasicky pripad a dobre to vies.... Nie si zdaleka jedina anorekticka, od ktorej pocuvam, ako sa boji, ze ju bude boliet brucho, ze bude mat prujem, cokoladu nikdy, ale oplatky ano atd atd...
Mimochodom, vsetky jedla co mas rada, su ako z ucebnice o anorektickach. A same vyhovorky....

Tvoji rodicia urobili spravny krok, ale podla toho, co pises, myslim, ze by ste uz mali navstivit  psychiatra, zatial len ambulantne. Nie je to sranda!!!!

Není tady

#115 22. 6. 2010 17:01

moniiikaaa
♥♥♥----

Carra napsal(a):

Ahoj Mony,

je mi líto, že musíš řešit takové problémy. Na jednu stranu jsem si řekla - anorektička jak vyšitá, na druhou stranu jsem si řekla, že při anorektickým myšlení by v hlavě člověku neběžely myšlenky o tom, co jíst, aby člověk nehubl. Takže ti budu věřit, že se snažíš přibrat a strašně ti držím palce, aby to šlo.

O rodičích nemluvíš moc pochvalně. Co sourozenci? Máš nějakýho staršího? Pokud bys měla sestru (nebo i bratra..), zkus si s nimi popovídat. Oni dokáží často víc naslouchat než rodiče. V nějaké příspěvku si psala, že tě sestra vzala k doktorce, jestli jsem to dobře pochopila. Vzala tě sama od sebe nebo na "povel" rodičů? Protože třeba to nevidíš, ale bojí se o tebe a snaží se ti pomoct. Pokud chceš změnit doktora nebo si zajet k jinýmu, řekni jí to a zkus se s ní domluvit. Mohla by být ochotnější než rodiče. Znám to z vlastní zkušenosti. Rodiče se o mně téměř nestarali, pomáhala mi starší sestra, které děkuji dodnes.. Kolikrát to nevydržela a řvala na mě, vyšilovala, ale věděla jsem, že mě nikdy nezklame a bude se mnou. Ale pokud jsem mlčela a nic jí neřekla, tak ona netušila, co chci, netušila, co je uvnitř mě.. Stačí se trošku rozpovídat, věř mi.

K tomu jídlu - ty nejíš zdravě! Kde si vzala to, že je to zdravý? Ten jídelníček je hroznej. Opravdu chybí ovoce a zelenina. Jaké ovoce a zeleninu by si byla schopná sníst? I to by si měla říct doma a určitě by ti vyhověli.
Na snídani je potřeba větší porce. A již zmiňovaná ovesná kaše je skvělá! Nejí ji někdo u vás doma? Nebo ovesný vločky? Na svačinky do školy kromě toho pečiva by sis mohla brát ochucená kefírová mléka a pít je mezi hodinami. To ti nic neudělá. Znáš je?
Maso strašně chybí. A tuším, že porce u oběda máš malinký. Neboj se masa, to ti šíleně chybí. V mléčných výrobcích je minimum bílkovin.
A večeře je také strašná sad Večeře má být větší, ne jen jeden jogurt a houska!! To máš na svačinu a ještě ovoce navíc schází.. Když už není teplá večeře, tak pořádně obložit pečivo a k tomu do misky zeleninu.

A to zmiňované sušené ovoce - vyzkoušej ho! Jíš tvaroh? Spousta lidí ho jí i před spaním.. tak třeba další večeře, hm? Tvaroh + něčím ochutit (třeba kakao, marmeláda) + různé oříšky a to sušené ovoce!!

Takže to vezmu postupně, mám tři sestry, jednu mladší a dvě starší. Myslím, že mi minulý rok sestra vzala sama k lékaři, protože jinak rodiče se moc nestarali. Já vím, že nejím zdravě a to ovoce a zelenina-nebojím se jíst ledový salát, papriku, mrkev, z ovoce třeba banán, je toho více,  Doma jí ovesnou kaši nejstarší sestra, já taky jím ovesný vločky, přidsávám si je někdy do jogurtu. No, kefírová mléka znám taky od sestry, kupuje si je, ale já moc na ty mléčné nápoje nejsem, jsem po nich nafouklá.  Tvaroh jím často, třeba s těstovinami atd.., Omlouvám se za krátké odpovědi, ale nemám ted moc času

Není tady

#116 22. 6. 2010 17:02

Carra
♥------

Ještě mě napadlo..
Ty se toho jídla strašně bojíš. A pak se nediv, že si přivoláš takový problémy. Stres s tím souvisí hodně!
Pořád jen houska se sýrem - proč si ji pořádně neobložíš?? Šunka + víc plátků eidamu + máznout něčím! + zelenina? Když už se bojíš i té zeleniny a sníš jen papriku, tak holt jen papriku, ale musíš přidávat!
K tomu obědu, máš ráda špagety, jak si psala. Aby to byl vůbec oběd, tak doufám, že je nemáš suchý jen s kečupem? Musí v nich být min. sýr (hojně) a nějaké kousky masa.

Můžeš tady psát, jak se snažíš, můžeš si to říkat, ale dokud tak nekonáš, tak ti to je k ničemu. Vem si to takhle - chceš skončit v nemocnici, aby tam do tebe cpali nějaký hnusný jídlo, který ti určitě nebude chutnat? Chceš být odloučená od rodičů? Můžou tě nakonec poslat do nějaké léčebny, kde se s rodinou uvidíš minimálně. Teď je ten nejvyšší čas něco pro to udělat..
Strach se nejlíp překoná tak, že uděláš to, čeho se nejvíc bojíš..

Není tady

#117 22. 6. 2010 17:11

Carra
♥------

moniiikaaa napsal(a):

Takže to vezmu postupně, mám tři sestry, jednu mladší a dvě starší. Myslím, že mi minulý rok sestra vzala sama k lékaři, protože jinak rodiče se moc nestarali. Já vím, že nejím zdravě a to ovoce a zelenina-nebojím se jíst ledový salát, papriku, mrkev, z ovoce třeba banán, je toho více,  Doma jí ovesnou kaši nejstarší sestra, já taky jím ovesný vločky, přidsávám si je někdy do jogurtu. No, kefírová mléka znám taky od sestry, kupuje si je, ale já moc na ty mléčné nápoje nejsem, jsem po nich nafouklá.  Tvaroh jím často, třeba s těstovinami atd.., Omlouvám se za krátké odpovědi, ale nemám ted moc času

Tak proč do těch jídelníčků ty banány nezařadíš? Ty jsou dokonalý ke zdravý stravě. Mimochodem u snídaně by ovoce chybět nemělo. A pokud chceš přibrat, tak navečer dej ten banán. (Po něm sice nepřibereš, ale když budeš postupně přidávat jídlo, tak zastavíš hubnutí.. protože tvůj večer je šíleně slabej)
No vidíš. Zdá se, že tvá nejstarší sestra se o tebe dokáže postarat. Ale musí vidět, že i ty chceš. Ona tě do ničeho nutit nemůže. Nech si od ní pomoct. A zdá se, že by se i vyznala ve zdravé stravě, nemýlím se? Mohla by ti pomoct vybrat potraviny. Tu ovesnou kaši by ti mohla udělat. Pokud si dáš pár ovesných vloček do jogurtu, tak to prosím ani nezmiňuj, to je prd, to je nic sad

Tak tohle mě ale zaráží. Ty nejsi na mléčné nápoje?? Ale mléčné výrobky jako jogurty atd. máš ráda? Mony, začínám vidět jen a jen výmluvy. Sklenička ochuceného kefíru je prospěšná, nebo acidofilní mléko. Navíc je to chutné a obsahuje to vitamíny.

Nevadí, že jíš tvaroh často s těstovinami. Kolik si ho tam dáš? Určitě málo. Já ti tady chci poradit koupit klidně plnotučný tvaroh ve vaničce (takovej červenej, kupuje se běžně, není to nic společnýho s tukem tummenupp) a dochutit si ho a sníst to.

Není tady

#118 22. 6. 2010 17:12

moniiikaaa
♥♥♥----

Carra napsal(a):

Ještě mě napadlo..
Ty se toho jídla strašně bojíš. A pak se nediv, že si přivoláš takový problémy. Stres s tím souvisí hodně!
Pořád jen houska se sýrem - proč si ji pořádně neobložíš?? Šunka + víc plátků eidamu + máznout něčím! + zelenina? Když už se bojíš i té zeleniny a sníš jen papriku, tak holt jen papriku, ale musíš přidávat!
K tomu obědu, máš ráda špagety, jak si psala. Aby to byl vůbec oběd, tak doufám, že je nemáš suchý jen s kečupem? Musí v nich být min. sýr (hojně) a nějaké kousky masa.

Můžeš tady psát, jak se snažíš, můžeš si to říkat, ale dokud tak nekonáš, tak ti to je k ničemu. Vem si to takhle - chceš skončit v nemocnici, aby tam do tebe cpali nějaký hnusný jídlo, který ti určitě nebude chutnat? Chceš být odloučená od rodičů? Můžou tě nakonec poslat do nějaké léčebny, kde se s rodinou uvidíš minimálně. Teď je ten nejvyšší čas něco pro to udělat..
Strach se nejlíp překoná tak, že uděláš to, čeho se nejvíc bojíš..

Já si ale tu housku obložuju, mám tam margarín, eidam, ledový salát a někdy si tam dám zeleninu-paprika, , sem sem napsala ten jídelníček protože je nejčastější, tu zeleninu si tam často nedávám..
No, doted jsem mívala špagety s kečupem a sýrem, protože se s masem u nás doma nedělají, ale sestra mi řekla, at vyzkouším sojový kostky, když nejím moc to maso, tak tu soju vyzkouším i na ty špagety..

Není tady

#119 22. 6. 2010 17:23

moniiikaaa
♥♥♥----

Carra napsal(a):

moniiikaaa napsal(a):

Tak proč do těch jídelníčků ty banány nezařadíš? Ty jsou dokonalý ke zdravý stravě. Mimochodem u snídaně by ovoce chybět nemělo. A pokud chceš přibrat, tak navečer dej ten banán. (Po něm sice nepřibereš, ale když budeš postupně přidávat jídlo, tak zastavíš hubnutí.. protože tvůj večer je šíleně slabej)
No vidíš. Zdá se, že tvá nejstarší sestra se o tebe dokáže postarat. Ale musí vidět, že i ty chceš. Ona tě do ničeho nutit nemůže. Nech si od ní pomoct. A zdá se, že by se i vyznala ve zdravé stravě, nemýlím se? Mohla by ti pomoct vybrat potraviny. Tu ovesnou kaši by ti mohla udělat. Pokud si dáš pár ovesných vloček do jogurtu, tak to prosím ani nezmiňuj, to je prd, to je nic sad

Tak tohle mě ale zaráží. Ty nejsi na mléčné nápoje?? Ale mléčné výrobky jako jogurty atd. máš ráda? Mony, začínám vidět jen a jen výmluvy. Sklenička ochuceného kefíru je prospěšná, nebo acidofilní mléko. Navíc je to chutné a obsahuje to vitamíny.

Nevadí, že jíš tvaroh často s těstovinami. Kolik si ho tam dáš? Určitě málo. Já ti tady chci poradit koupit klidně plnotučný tvaroh ve vaničce (takovej červenej, kupuje se běžně, není to nic společnýho s tukem tummenupp) a dochutit si ho a sníst to.

Protože nevím, kdy si ten banán mám vzít, vzala byhc si to třeba na druhou večeři, jenže kdybych si vzala rohlík a i ten banán, tak budu plná, radši jím vícekrát za den a po menších porcích..
Nejstarší sestra se o mě zajímá asi nejvíce, ví toho o výživě docela hodně. Tu ovesnou kaši mi párkát udělala, ale mě to moc nechutná, víc mi chutná když si dám vločky do jogurtu, ale někdy si asi tu kaši vezmu:).
Mléčné výrobky mám ráda-hlavně jogurty, ale ty nápoje, jsem po nich prostě nafouklá, nevím proč..

Není tady

#120 22. 6. 2010 17:37

moniiikaaa
♥♥♥----

A ten plnotuřný tvaroh zkusím, už jsem o něm uvažovala. Tak zítra hned si ho koupím a nejstarší sestra chce ted vařit obědy, třeba s těmi sojovými kostkami apod., takže to bude dobrýsmile

Není tady

#121 22. 6. 2010 17:41

moniiikaaa
♥♥♥----

Nedá se tahle diskuze nějak přenastavit, aby sem nemohly třeba neregistrovaní lidi chodit?Asi ne, co?

Není tady

#122 22. 6. 2010 17:45

rejka
♥♥♥♥♥♥-
Místo: kousek od matičky stověžaté

moniiikaaa napsal(a):

Nedá se tahle diskuze nějak přenastavit, aby sem nemohly třeba neregistrovaní lidi chodit?Asi ne, co?

všichni co ti sem psali jsou registrovaný.

„Nevyčítej životu, co ti nedal, uč se oceňovat to, co ti dal.“
Seneca
http://pdgf.pitapata.com/C9u1p2.png

Není tady

#123 22. 6. 2010 17:46

moniiikaaa
♥♥♥----

rejka napsal(a):

moniiikaaa napsal(a):

všichni co ti sem psali jsou registrovaný.

Já vím..

Není tady

#124 22. 6. 2010 17:48

aprill
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: kousek od Romči

moniiikaaa napsal(a):

čeho se bojíš? máš strach, že by si to mohl přečíst někdo kdo tě zná?

Není tady

#125 22. 6. 2010 17:50

moniiikaaa
♥♥♥----

aprill napsal(a):

moniiikaaa napsal(a):

čeho se bojíš? máš strach, že by si to mohl přečíst někdo kdo tě zná?

No aby si nepřečetli to, co sem o nich psala atd..

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí