29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
viceroyka napsal(a):
Kdyby ses, Moniko, snažila přibrat, určitě vyzkoušíš víc druhů jídla než housku se sýrem.
Třeba jedno jablko nebo okurka, list salátu apod. pro pestřejší stravu by nemuselo tolik uškodit. Nepřibírá se jen po sladkém, je spousta lidí, co nejí sladké a nejsou hubení. Dá se přibrat zdravým způsobem a ne cpát do sebe oplatky.
A taky si myslím, že zrovna světlé pečivo není na střeva úplně ideální, ale možná se pletu.
Taky mě trochu překvapuje, že po zánětu střev se chodí k psycholožce. To bych spíš očekávala až při následných poruchách příjmu potravy, což je v podstatě anorexie....
Jenže já si někdy jablko, nebo banán vezmu, ale prolbém je v tom, že ne moc často. A ledový salát jím vtěšinou každý den, třeba s celozrnou houskou-takže nejím jenom bílé pečivo, jím i loupáčky, chleba atd.., někdy si na večeři vezmu i bábovku-je to zvláštní, ale buchty se jíst nebojím, jenom kdyby tam byla čokoláda, tak to bych nejedla, protože mám strah z čokolády. Kynuté buchty třeba v troubě to jím taky, ale na páře to už nejím, protože jsem po tom nafouklá, mívám průjem..
Není tady
mirka.. napsal(a):
moniko, nepřibíráš, protože nejíš žádný bílkoviny, radit cukry je pěkná blbost, svalovou hmotu můžeš nabrat jen po bílkovinách. psalas,že maso jíš nerada, co zkusit třeba sojový kousky?ty máš ve stravě jen samý cukry(těstoviny,housky). ryby?luštěniny?
rodičů se snaž si nevšímat, většina začne nadávat,to je naprosto kontraproduktivní a nutit tě jíst smažený jídla je pěkná hovadina. co myslíš,jaká bílkovina by pro tebe byla nejschůdnější?bílkoviny jsou nejzdravější,nejdietnější,mají nejmíň kalorií a pro tělo jsou ta nejlepší stavební hmota,jakou jim můžeš dát.
nebudu tady po tobě řvát, že si anorektička, ale z tvýho psaní pozoruju anorektický myšlení,anorektický strachy. měla bys rodiče poprosit, aby s tebou hledali jinýho odborníka, lidí,kteří se tomuhle věnují kvalitně je totiž málo,většina tě bude nutit jen do jídla příp ti nadávat, že to děláš schválně atd., měla bys najít člověka, co s tebou bude rozebírat tvoje myšlení,tvou psychiku. to je totiž příčina.
Já jím bílkoviny, jím hodně mléčných výrobků-jogurty, třeba kostíci atd.., taky mák-má spoustu bílkovin, o sojových kostkách jsem taky už přemýšlela, ale ještě jsem si je nekoupila, ale asi to zkusím.. Ryby jím vlastně jenom rybí prsty, protože jinak se u nás ryby nekupují. Luštěniny jím často, třeba na oběd mám často čočkovou polévku, fazolovou polévku, nebo čočku na kyselo, nebo mívám hrachovou kaši, jídla s hrachem atd..Takže luštěniny se snažím jíst taky hodně..
Není tady
mirka.. napsal(a):
moniko, nepřibíráš, protože nejíš žádný bílkoviny, radit cukry je pěkná blbost, svalovou hmotu můžeš nabrat jen po bílkovinách. psalas,že maso jíš nerada, co zkusit třeba sojový kousky?ty máš ve stravě jen samý cukry(těstoviny,housky). ryby?luštěniny?
rodičů se snaž si nevšímat, většina začne nadávat,to je naprosto kontraproduktivní a nutit tě jíst smažený jídla je pěkná hovadina. co myslíš,jaká bílkovina by pro tebe byla nejschůdnější?bílkoviny jsou nejzdravější,nejdietnější,mají nejmíň kalorií a pro tělo jsou ta nejlepší stavební hmota,jakou jim můžeš dát.
nebudu tady po tobě řvát, že si anorektička, ale z tvýho psaní pozoruju anorektický myšlení,anorektický strachy. měla bys rodiče poprosit, aby s tebou hledali jinýho odborníka, lidí,kteří se tomuhle věnují kvalitně je totiž málo,většina tě bude nutit jen do jídla příp ti nadávat, že to děláš schválně atd., měla bys najít člověka, co s tebou bude rozebírat tvoje myšlení,tvou psychiku. to je totiž příčina.
Anorektický strachy to opravdu ale opravdu nejsou, ano, sice se bojím jíst smažená jídla, atd.., stejně jako anorektičky, ale z jinného důvodu. Anorektičky to nechtějí jíst, aby nepřibrali, ale já se bojím, že budu mít z toho průjem. Už jsem tu psala, že nejsem anorektička a že se snažím přibrat. A toto je hlavně pro aprill a všechny, kteří si myslí, že sem anorektička: To, že se snažím jíst tučný pribináčky, houskový knedlíky, hodně si sladím nápoje opravdu si myslíte, že to dělám, abych zhubla? Pokud ano, tak se musím zasmát xD...
Není tady
Vějířovka napsal(a):
Milá Moniko, bílá houska s margarínem a sýrem mi nepřipadá jako zdravá strava. Pokud ti není proti mysli kaše, tak bych začala s "jídlem králů" - ovesnou kaší. Pokud jako začátek vezmeš ovesné vločky (později je možné přidat živé zrno) a trošku přisladíš buď dobrým medem nebo hodně tmavým třtinovým cukrem, trochu omastíš pravým máslem - tak to bude první dobrá změna.
Co se týče bílkovin, tak se zkus seznámit s tradičním výrobkem japonské kuchyně s tempehem. Pokud vezmeš třeba tzv. dušený, tak to bude mít i u nás akceptovatelnou chuť - třeba k tomu rýži se zeleninou. Nejlepší tempeh je z Dobrušky. Přimastit olivovým olejem - margarín bych zcela vynechala.
Sice jsi ještě hodně mlaďoučká, ale snad by ses už takto mohla o sebe postarat - rodiče asi zcela neví, která bije, ale nemůžou za to.
Ovesnou kaši si někdy udělám, ale spíše si dávám ovesný vločky do jogurtu, to mi chutná více. A nevím, co to ten tempeh je, to je nějaký maso, ryba??
Není tady
Jinak vám všem chci poděkovat, že se mi snažíte poradit:)
Není tady
moniiikaaa napsal(a):
A nevím, co to ten tempeh je, to je nějaký maso, ryba??
Já znám Tempeh jako japonský produkt a je k dostání ve "Zdravých výživách", ale tady ve wikipedii je popsán takto: cituji:
Tempeh nebo také tempe je javánský potravinový produkt, který je tvořen sójou a vzniká během fermentačního procesu. Obzvláště je oblíbený na ostrově Jáva, kde jde o hlavní zdroj proteinů. Stejně jako tofu je tempeh vyráběn ze sojových bobů, ale tempeh je zcela jiným produktem s odlišným nutričním složením a strukturou. Díky fermentaci získává Tempeh nejen vysoký podíl proteinů, vláknin a vitamínů, ale také intenzivnější aroma. Právě pro jeho výživnou hodnotu je produkt používán ve vegetariánské kuchyni , někdy je i brán jako náhražka masa. Ale tempeh byl označován jako "Javanéské maso" už dlouho předtím, než lidé objevili jeho výživnou hodnotu.
Konec citace.
Není tady
Když si dáš do vyhledávače Tempeh, tak se dozvíš víc (včetně receptů).
Není tady
Moni a jeste otazecka.
Ty mas strach jist sladkosti protoze mas strach ze budes mit prujem a nebo proto ze je to nezdravy a nebo oboji?
Psycholozka Ti radi jist sladkosti a me to vazne hlava nebere.To Ti radi proto aby jsi pribrala? Jaaa se picnu
A kdyz mas chut teda na tu cokoladu( treba),nebo susenku atd. das si to? A mas po tom prujem?
Kolik ze ted vazis a meris?
Není tady
moniiikaaa napsal(a):
aprill- jídelníček Snídaně 6:00 - světlá houska s margarínem, taveným sýrem
Svačina 9:30 - světlá houskas margarínem, taveným sýrem
Oběd 12:15 - těstoviny s tvarohem
Svačina 14:30 - světlá houska s margarínem, eidamem,
Večeře: 17:00 - loupáček s piškotovým jogurtem
Druhá večeře: 19:00 - tmavá houska s pomazánkovým máslem
nějak takhle jím každý den,
No to jis jako vrabec.
Jednou me lekar rika : "jak je mozny zenska ze jste tak uzasne stihla?.... vy urcite nezerete co?"
Jestli to neni tak trochu v Tvem pripade pravda. V mem tomu bylo tak.
Není tady
Moniko, ty potřebuješ vybudovat svalovou hmotu, a k tomu potřebuješ dostatečný přísun bílkovin. Jíš sice jogurty, luštěniny, pribináčky, ale to zdaleka nestačí. Co se sýra týká, zkus vyměnit tavený za tvrdý plátkový. Maso zkoušej pozvolna, v malém množství, nejdřív světlé, krůtí, kuřecí, králičí, nejvhodnější je ryba. A v žádnéím případě smažené. Zkus vařené (kuřecí prsíčko nebo stehno vařit ve vodě spolu se zeleninou, a máte i vývar na polévku). Z ryb zkus pangase - osolit, okořenit, dát upéct do trouby spolu s trochou mražené zeleniny.
Taky bys měla jíst vejce, lehká omeleta na trošce másla nebo oleje by ti neměla ublížit. Pokud ti vajíčka natvrdo nedělají dobře, sněz z nich jenom bílky.
Jestliže tě syrová zelenina nadýmá, zkus vařenou nebo dušenou. Mrkev je třeba výborná.
Tvoje maminka by si mohla vzpomenout, jak ti vařila polévku jako miminku a udělat ji podobně, určitě by ti neublížila kuřecí polévka s nudlemi nebo zahuštěná trochou máslové jíšky nebo rýže.
Není tady
Jo, ještě něco: Kup si v lékárně Pangamin. Jsou to sušené pivovarské kvasnice, smrdí to hnusně, ale v době, kdy jsem se snažila přibrat, se mi to po něm skutečně podařilo, nedávno jsem to poradila švagrové a taky po něm přibrala. Myslím že se berou 3 x denně 3 tabletky. Není to drahé, tak tě to nezrujnuje.
Další varianta z lékárny je Nutridrink, to je takové "pitíčko" plné vitoamínů, které nahradí půl oběda. Je to ale dost drahé.
Není tady
Nemáte u vás krámek se zdravou výživou? Co vyzkoušet něco takovýho, když máš chuť na sladký a nechceš klasický sušenky? Mimochodem během dne se cítíš v pohodě? Děláš nějakej sport?
Není tady
tady nikdo není odborník na zdravou výživu a navíc tvůj problém je především ve tvé hlavě.
někdo sladké jíst nechce, kvůli linii, někdo na něj nemá chuť, protože má radši maso, ale pokud se ho bojíš jíst, abys neměla průjem, tak to není obvyklé a je víc než pravděpodobné, že průjem mít budeš, protože to máš vsugerované do hlavy.
rozhodně by ses měla svěřit mamince, nebo babičce a ta by to s tebou měla začít řešit.Na to, aby si sama obcházela lékaře, jsi ještě malá.
Není tady
laminanonte, někde tu bylo řečeno, že rodiče to vědí a nutí jí to,co ona nechce,smažené...rodiče většinou začnou nadávat a nutit.
moniko, ty bílkoviny cos vyjmenovala, to nejsou bílkoviny-mléčná bílkovina v moderním jogurtu prakticky není,navíc není moc kvalitní sama o sobě.nějaký tavený sýr, to taky není bílkovina. kvalitní bílkovina je libový jednoduše upravený maso,soja, a vajíčka, na ty sem zapomněla, bílek je naprosto nezávadnej a navíc obsahuje tu nejlepší bílkovinu-albumin! takže opakuju,měla bys začít s bílkovinama, to cos jmenovala-ta celozrná houska,loupák,buchty,to sou prostě jen cukry,tvoje tělo to nepotřebuje.
Není tady
taky bych ti doporučila za studena lisovaný olivový olej lžičku na jídlo jednou denně.
Není tady
hirondel napsal(a):
Moni a jeste otazecka.
![]()
Ty mas strach jist sladkosti protoze mas strach ze budes mit prujem a nebo proto ze je to nezdravy a nebo oboji?
Psycholozka Ti radi jist sladkosti a me to vazne hlava nebere.To Ti radi proto aby jsi pribrala? Jaaa se picnu
A kdyz mas chut teda na tu cokoladu( treba),nebo susenku atd. das si to? A mas po tom prujem?
Kolik ze ted vazis a meris?
Bojím se jíst ty sladkosti skrz to, že budu mít průjem, ale i skrzt to, že je to nezdravý. Psycholožka mi řekla, at ty sladkosti zkusím, jestli mě bude bolet břicho..
No, na čokoládu nemám nikdy chut, ale na jiný oplatky, tak to chut mám, ale nevezmu si to. Jenom někdy si třeba vezmu nějakou malou sušenku, nebo milky way minute, průjem jsem zatím neměla, ale vždycky mě bolelo břicho.
Není tady
Moniko a co ti tehdy v nemocnici dělali za vyšetření? Udělali ti alespoň kolonoskopii, aby zjistili o co jde? ono totiž vážně může jít o crohnovu nemoc
"Při plíživém začátku onemocnějí jste nejčastěji obtěžováni vleklými průjmy. Často se ozývají neurčité bolesti v podbřišku, nejčatěji vpravo. Začínate hubnout a trpíte zvýšenými tepolotami."
http://www.ordinace.cz/clanek/crohnova-choroba/
Není tady
mirka.. napsal(a):
Výborná rada pro 14 holku v pubertě !!!!
Není tady
PavlaH napsal(a):
rejko - ale ona pravděpodobně vůbec nemusí být nemocná.... reiko, je to anorektička a tady si trénuje svoje výmluvy proč to nejde... psycholožka jí samozřejmě nevyhovuje, protože ji "nutí" něco dělat, rodiče si pravděpodobně neví rady a zmatek v tom má i holčina sama....
Pavlo,jestliže se vyloučí veškeré fyziologické důvody,pak je na místě "hlava"-psychika. Proto na ní tak "tlačím",aby více napsala o své nemoci.Ale nejspíš máš pravdu a tady pomoc rozhodně nenajde.
Není tady
moniiikaaa napsal(a):
hirondel napsal(a):
Moni a jeste otazecka.
![]()
Kolik ze ted vazis a meris?Bojím se jíst ty sladkosti skrz to, že budu mít průjem, ale i skrzt to, že je to nezdravý. Psycholožka mi řekla, at ty sladkosti zkusím, jestli mě bude bolet břicho..
No, na čokoládu nemám nikdy chut, ale na jiný oplatky, tak to chut mám, ale nevezmu si to. Jenom někdy si třeba vezmu nějakou malou sušenku, nebo milky way minute, průjem jsem zatím neměla, ale vždycky mě bolelo břicho.
Jo a právě měřím 168 cm a vážím 40 kg
Není tady
moniiikaaa napsal(a):
Já ale nemám žádnou Crohnovu chorobu, měla jsem prostě jen zánět tenkého střeva
Ve svém věku máš nárok na takový názor,ale zánět tenkého střeva vyžadující hospitalizaci není nějaké "jen". Z tohoto onemocnění může vzniknout mnoho vedlejších potíží a poškození. Ty jsi mladá,je normální,že si neuvědomuješ vážnost situace,ale,že se neděsí ani tvoji rodiče? Jejich pasivní přístup ( usuzuji jen z tvého psaní ) mě docela zaráží.
Není tady
pencila napsal(a):
Moniko a co ti tehdy v nemocnici dělali za vyšetření? Udělali ti alespoň kolonoskopii, aby zjistili o co jde? ono totiž vážně může jít o crohnovu nemoc
"Při plíživém začátku onemocnějí jste nejčastěji obtěžováni vleklými průjmy. Často se ozývají neurčité bolesti v podbřišku, nejčatěji vpravo. Začínate hubnout a trpíte zvýšenými tepolotami."
Tvé myšlenky se ubírají stejným směrem jako ty moje.Už jsem tu na Crohnovu chorobu upozornila,ale moniiikaaa se tomu vehementně brání.
Není tady
pencila napsal(a):
No, ono to bylo takhle, začala jsem bolestmi břicha trpět asi 2 roky nazpátek, a minulé Vánoce jsem se odhodlala jít se sestrou k doktorce, ta mě prohlídla a řekla, že to slepák není-ptali jsme se jí. Ona řekla, že když se to zhorší, at příjdu, myslím, ted si to moc nepamatuji. Šla jsem tam potom znovu a to mi už brala krev a dala jsem jí moč-bylo to v pořádku, tak mě poslala do nemocnice k doktorovi. Tam se mě doktor ptal na nějaký otázky. No a potom jsem to enchala měsíc být, až minulej rok v květnu mě celej den bolelo hrozně břicho, to sem neměla průjem, ale v noci jsem nemohla ani spát, tak jsem ráno hned jela s mamkou k doktorce, ona mi dala nějaký léky a řekla, at jím piškoty atd.., jenže k večeru se to už nedalo vydržeš tak jsem jela do nemocnice, tak sem si lehla a doktorka mi prohlížela břihco takovým přístrojem, nevím jak se to jmenuje a na počítači se dívala,jestli v břichu něco nemám, a ona řekla, že mám nějaký uzliny v tenkým střeve. Tak sem se dozvěděla, že mám zánět. Ten den mi ještě braly krev, dali mi injekci na bolest a potom jsem byla v nemocnici 4 dny. Už nebylo žádný vyšetření,jenom se mě ptali, jestli mi ještě bolí břicho. Když jsem už odcházela, napsal doktor mamce na papír, co mám jíst a co ne. Nemohla jsem jíst jídla,která nadýmají a dráždí atd...
Není tady
zenetka napsal(a):
Moniko, ty potřebuješ vybudovat svalovou hmotu, a k tomu potřebuješ dostatečný přísun bílkovin. Jíš sice jogurty, luštěniny, pribináčky, ale to zdaleka nestačí. Co se sýra týká, zkus vyměnit tavený za tvrdý plátkový. Maso zkoušej pozvolna, v malém množství, nejdřív světlé, krůtí, kuřecí, králičí, nejvhodnější je ryba. A v žádnéím případě smažené. Zkus vařené (kuřecí prsíčko nebo stehno vařit ve vodě spolu se zeleninou, a máte i vývar na polévku). Z ryb zkus pangase - osolit, okořenit, dát upéct do trouby spolu s trochou mražené zeleniny.
Taky bys měla jíst vejce, lehká omeleta na trošce másla nebo oleje by ti neměla ublížit. Pokud ti vajíčka natvrdo nedělají dobře, sněz z nich jenom bílky.
Jestliže tě syrová zelenina nadýmá, zkus vařenou nebo dušenou. Mrkev je třeba výborná.
Tvoje maminka by si mohla vzpomenout, jak ti vařila polévku jako miminku a udělat ji podobně, určitě by ti neublížila kuřecí polévka s nudlemi nebo zahuštěná trochou máslové jíšky nebo rýže.
Jenže on je problém, že když se u nás doma dělají řízky,tak vždycky obalované ve vajíčku apod. a následně se smaží na oleji(sádle). Když jsou třeba kuřecí prsa, tak se to dá na plech, polije se to spoustu olejem dá se na to koření, což mi nedělá dobře.. Ve vodě nic nepřipravujeme, teda spíš mamka, ta vaří a určitě nehodlá skrzt mě místo smažení dělat maso ve vodě, když to všem chutná víc smažený(kromě mě) Vejce jím taky, třeba k čoce atd.,
Zelenina mě ani nenadýmá, třeba s paprikou, salátem nemám problém, ale okurku, rajče se bojím jíst.. Horší je to ovoce, protože zelninu mám často v polévce, v omáčce apod..
Není tady
rejka napsal(a):
moniiikaaa napsal(a):
Já ale nemám žádnou Crohnovu chorobu, měla jsem prostě jen zánět tenkého střeva
Ve svém věku máš nárok na takový názor,ale zánět tenkého střeva vyžadující hospitalizaci není nějaké "jen". Z tohoto onemocnění může vzniknout mnoho vedlejších potíží a poškození. Ty jsi mladá,je normální,že si neuvědomuješ vážnost situace,ale,že se neděsí ani tvoji rodiče? Jejich pasivní přístup ( usuzuji jen z tvého psaní ) mě docela zaráží.
Myslím, že by jsme se hodně divili kdyby měli rodiče možnost se vyjádřit .
Není tady