29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Mám dotaz - pokud prodávající domu nezaplatí daň z příjmů, může finanční úřad vymáhat její zaplacení po kupujícím?
Není tady
Pokud myslíš daň z převodu nemovitosti, tak ano.
Není tady
mag - máš pravdu, myslím daň z převodu nemovitostí. Ale to budou první upomínat prodávajícího o zaplacení, ne?
Sice mi to připadá nesmyslné, ale co se dá dělat...
Není tady
Tak už jsem si to našla, předtím jsem pořád hledala daň z příjmů
Kdyby to někoho zajímalo:
Poplatník daně
Při převodu nemovitosti je poplatníkem daně prodávající (převodce) a kupující (nabyvatel) je v tomto případě ručitelem. V případě, že jde o nabytí nemovitosti při výkonu rozhodnutí nebo exekuci, vyvlastněním, vydržení, v insolvenčním řízení po rozhodnutí o úpadku nebo ve veřejné dražbě anebo o nabytí nemovitosti na základě smlouvy o zajišťovacím převodu práva v souvislosti s postoupením pohledávky, pak je poplatníkem nabyvatel. Jestliže se jedná o výměnu nemovitostí, pak platí daň společně převodce i nabyvatel. Stejně tak tomu je i při převodu nebo přechodu vlastnictví k nemovitosti ze společného jmění nebo do společného jmění manželů. Každý z manželů se tak stává samostatným poplatníkem a jejich podíly jsou stejné.
Není tady
mag-díky;)
Není tady
A ještě jeden dotaz: pokud figuruju jako kupující, mám šanci se dozvědět, jestli prodávající daň zaplatil?
Myslím dřív, než mi přijde složenka...
Není tady
většinou se to děje tak, že část kupní ceny odpovídající 3% z vyšší hodnoty nemovitosti ( pokud by byla odhadní vyšší než prodejní - tak z odhadní ceny) se nechává u notáře, advokáta, realitky, nebo se vloží na účet finančního úřadu pod VS toho prodávajícího přímo na účet daně z převodu nemovitostí. Právě proto, že jsi ze zákona ručitel této daně. Pokud jste si to ve smlouvě nedohodli jinak, nebo pokud nemovitost nekupuješ v dražbě, tam je plátce kupující. Takže když on nezaplatí, tak ty zaplatit musíš a vymáhat to pak po něm můžeš soudně v občanském řízení. Zaplatit a podat přiznání musí do 3 měsíců po měsíci, kdy nabyli účinky smlouvy právní moci.
Není tady
wall napsal(a):
většinou se to děje tak, že část kupní ceny odpovídající 3% z vyšší hodnoty nemovitosti ( pokud by byla odhadní vyšší než prodejní - tak z odhadní ceny) se nechává u notáře, advokáta, realitky, nebo se vloží na účet finančního úřadu pod VS toho prodávajícího přímo na účet daně z převodu nemovitostí. Právě proto, že jsi ze zákona ručitel této daně. Pokud jste si to ve smlouvě nedohodli jinak, nebo pokud nemovitost nekupuješ v dražbě, tam je plátce kupující. Takže když on nezaplatí, tak ty zaplatit musíš a vymáhat to pak po něm můžeš soudně v občanském řízení. Zaplatit a podat přiznání musí do 3 měsíců po měsíci, kdy nabyli účinky smlouvy právní moci.
A jak je to u prodeje družstevního vlastnicví a práv?
Není tady
zwiki - družstevní byt se neprodává, pouze se převádějí práva a povinnosti v družstvu (za úplatu), takže tam se o daň z převodu nemovitostí nejedná.
Není tady
Annie,pokud si dobre pamatuji,tak v zakone je napsano,ze ji ma zaplatit prodavajici,ale kupujici je rucitelem,tudiz,kdyz to prodavajici nezaplati,tak to chteji po kupujicim a to,jak to potom ten kupujici z te druhe strany vymlati je uz dalsi vec.
Tak jsem Vas docetla a vidim,ze uz si to Annie v zakone nasla.
Upravil(a) Slniečko (19. 6. 2010 13:56)
Není tady
Zwiki,u nas to bylo tak,ze jsme byly obe strany na druzstvu a tam jsme se dohodli,ze poplatek za prevod uhradime napul primo na miste. Je pravdou,ze to uz je 6 let zpet,ale myslim si,ze to se urcite nezmenilo.
Není tady