|
9.dubna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 9.dubna : Vaření na chatě či chalupě bez stresu: Tipy na vaření z jedné pánve nebo hrnce. 1.dubna : Jak vznikla záhada ďáblova trojúhelníku: Odhalil ji už Kolumbus? |
|
|
Zdravím,
v poslední době dost přemýšlím o pokoře (samozřejmě proto, že ji nejspíš docela dost postrádám) a napdlo mně, jestli člověk může být pokorný, když má zároveň svou "subjektivní" jistotu.
Někdy mne docela překvapuje, s jakou vervou lidé obhajuj své "duchovní pravdy", které, na rozdíl třeba od vepřového řízku, nejsou přece jen lidskému vnímání tak snadno dostupné a tak evidentní 
A tak si říkám, nakolik je možné, v rámci svého duchovního přesvědčení, si být "jistý svou pravdou", vždyť podle toho přece žiji, a zároveň být dostatečně "pokorný" vůči tomu velkému tajemství ;o)
Co myslíte?
Není tady

Pěkné téma....
Myslím, že pokora je určitá moudrost nabytá zkušenostmi a schopnost přijmout jinou pravdu než tu svou vlastní, subjektivní...
Nakolik je tedy možné si být jistý tou "svou pravdou"? Od určitého stupně moudrosti to dle mě není možné. A není to ani žádoucí, protože bychom přišli o hnací motor naší touhy po poznání, vědění...
Takže bych jakoukoliv jistotu vztahovala pouze na teď a tady, na přítomný okamžik. O vteřinu později už to s těmi mými "jistotami" může být úplně jinak...
Btw. Teru, myslím, že řada lidí nežije ani podle té "své jisté pravdy", ale bohužel přejímá od okolí to, co se zrovna hodí nebo co je pohodlné...
Protože makat na sobě a přenastavovat si věci v hlavě je to nejtěžší...
Není tady
Agatha napsal(a):
Pěkné téma....
Myslím, že pokora je určitá moudrost nabytá zkušenostmi a schopnost přijmout jinou pravdu než tu svou vlastní, subjektivní...
Nakolik je tedy možné si být jistý tou "svou pravdou"? Od určitého stupně moudrosti to dle mě není možné. A není to ani žádoucí, protože bychom přišli o hnací motor naší touhy po poznání, vědění...
Takže bych jakoukoliv jistotu vztahovala pouze na teď a tady, na přítomný okamžik. O vteřinu později už to s těmi mými "jistotami" může být úplně jinak...
Btw. Teru, myslím, že řada lidí nežije ani podle té "své jisté pravdy", ale bohužel přejímá od okolí to, co se zrovna hodí nebo co je pohodlné...
Protože makat na sobě a přenastavovat si věci v hlavě je to nejtěžší...
Takže myslíš, že pokora je něco jako vděčnost, vlastnost, se kterou se člověk nerodí, ale společnost ho v ni vycvičí?
Oslovilo mně to vytučněné. Zatím jenom nevím ,jestli s tím souhlasím, musím o tom popřemýšlet ;o)
Není tady
Teru99 napsal(a):
Zdravím,
v poslední době dost přemýšlím o pokoře (samozřejmě proto, že ji nejspíš docela dost postrádám) a napdlo mně, jestli člověk může být pokorný, když má zároveň svou "subjektivní" jistotu.
Někdy mne docela překvapuje, s jakou vervou lidé obhajuj své "duchovní pravdy", které, na rozdíl třeba od vepřového řízku, nejsou přece jen lidskému vnímání tak snadno dostupné a tak evidentní
A tak si říkám, nakolik je možné, v rámci svého duchovního přesvědčení, si být "jistý svou pravdou", vždyť podle toho přece žiji, a zároveň být dostatečně "pokorný" vůči tomu velkému tajemství ;o)
Co myslíte?
Pokora je podle mě vědomí toho, že každý člověk má a má právo na své osobní subjektivní pravdy, které považuje za své duchovní jistoty. Neboť každý člověk na této planetě má ego a má proto i své subjektivní pravdy, ke kterým se ego utíká schovat do bezpečí jistoty. Pokorou je tuto skutečnost přijmout a nikoho za tato osobní vidění nesoudit či nepronásledovat, přijmout to jako fakt. Chápat a nikomu nenutit svoji vlastní pravdu, neboť ta je jen má a nikoho jiného.
Pokorou podle mě je brát-přijímat vše co se děje takové jaké to je. Uvědomovat si, že já to neřídím, nýbrž pouze pozoruji a na tom základě vědomě volím.
Upravil(a) mariposa (2. 6. 2010 15:53)
Není tady
Teru - pokoru vnímám jako stav, kdy toleruješ a jsi tolerován avšak nejsi nucen k jinému pohledu či souhlasu. I NE může být správně . Ono všechno je správně pokud tím neporušuju svobodu druhého člověka a nedupu mu po malíčku zatímco mám plné ústa řečí o zachování prostoru...
Asi jsem nesrozumitelná vím, tohle však jinak předat zatím neumím.
Není tady
Podle mne je pokora schopnost sklonit hlavu, i když se ti moc nechce 
Od určitého stupně moudrosti podle mého názoru už "chtění/nechtění" nehraje žádnou roli, protože není vůbec podstatné.
Není tady
Teru99 napsal(a):
A tak si říkám, nakolik je možné , v rámci svého duchovního přesvědčení, si být "jistý svou pravdou", vždyť podle toho přece žiji, a zároveň být dostatečně "pokorný" vůči tomu velkému tajemství ;o)
Co myslíte?
Teru,
to co prave zijem je prave ted nase dosavadni poznani,nase dosavadni "pravda" ,presvedceni. 
A s tim vsim co je ted nase pravda si musime vsak uvedomovat, ze je to velice a velice omezene vzhledem k tomu co nas presahuje. To je pokora podle mne,ktera musi byt vzdy pritomna. 
Takze bych rekla je mozne si byt jist svou pravdou v souladu se soucastnym vyvojem, avsak s pokorou jak pises Ty=vuci tomu velkemu tajemstvi.
Jde to spolu ruku v ruce. 
Není tady
Být pokorný chápu ve smyslu být smířený. Být smířený s tím, že nejsem středobod vesmíru, že jsou i ostatní tvorové, kteří mají právo na svůj názor, život, životní prostor. A myslím, že to souvisí i s respektem a uznáním. A poznáním, že jsou i jiné zákonitosti, věci, které nemohu ovlivnit, mohu je ale přijmout tak, jak jsou nebo se aspoń snažit je pochopit.
Ale rozlišovala bych stav - být pokorný a být pokořený.
Není tady
Jojo, to je těžká věc 
Je tam bod, kdy se pokora může přehoupnout do jakési zbabělosti - cítím.
A tu svoji subjektivní pravdu nebo ten svůj poznatek můžu mít , můžu si ním být jista, ale i tak bych měla respektovat názor druhého - to je hodně těžké - vidíme to všude kolem. A navíc, nikdy si asi nemůžu být jista stopro, že je to tak, jak si myslím, že to je. Tak bych to ráda dopracovala...
Proto je důležité sledovat pocity - jako svůj lakmusový papírek - nas.ere-li mě něco - tak bych měla zapátrat co tam jě, je-li to přiznatelné a je-li na tom něco - sklonit tu hlavu /přetěžké!/ nebo ne. Ale jak trvat na svém - to je taky podle mě dle míry pokory - jakým způsobem své obhajuji.
Já jsem docela ráda za své "přesdržky", vždycky mě usadí zpět a člověk velmi rychle zpokorní.. Nejlépe takové ty menší, pravidelné. ty větší už ani nenechávám raději dozrát..
Není tady
Wiki napsal(a):
Proto je důležité sledovat pocity - jako svůj lakmusový papírek - nas.ere-li mě něco - tak bych měla zapátrat co tam jě, je-li to přiznatelné a je-li na tom něco - sklonit tu hlavu /přetěžké!/ nebo ne. Ale jak trvat na svém - to je taky podle mě dle míry pokory - jakým způsobem své obhajuji.
Já jsem docela ráda za své "přesdržky", vždycky mě usadí zpět a člověk velmi rychle zpokorní.. Nejlépe takové ty menší, pravidelné. ty větší už ani nenechávám raději dozrát..
Wiki, něco mě u toho vytučněného napadlo
Někteří lidé si natolik věří, že je pro ně těžké sklonit pokorně hlavu a přiznat, že se mohou mýlit, nebo že mohou být malincí, nepatrní. Extrém.
Ale co lidé na druhém pólu, ti co si odjakživa tak málo věří, že jejich hlava je skloněná permanentně, ti co je jejich běžnou realitou být malinký a nepatrný? Setkali jste se někdy někdo s takovými lidmi, s těmi co mají hlavu skloněnou co to jde a je pro ně problém ji pozvednout?
Není tady
mariposa napsal(a):
Wiki napsal(a):
Já jsem docela ráda za své "přesdržky", vždycky mě usadí zpět a člověk velmi rychle zpokorní.. Nejlépe takové ty menší, pravidelné. ty větší už ani nenechávám raději dozrát..Wiki, něco mě u toho vytučněného napadlo
Někteří lidé si natolik věří, že je pro ně těžké sklonit pokorně hlavu a přiznat, že se mohou mýlit, nebo že mohou být malincí, nepatrní. Extrém.
Ale co lidé na druhém pólu, ti co si odjakživa tak málo věří, že jejich hlava je skloněná permanentně, ti co je jejich běžnou realitou být malinký a nepatrný? Setkali jste se někdy někdo s takovými lidmi, s těmi co mají hlavu skloněnou co to jde a je pro ně problém ji pozvednout?
Setkala a setkávám. Mluvím o bojácných ustrašených lidech, neznajících svá práva..a neumějící se bránit atd , ale je to pokora?
Není to obyčejný strach, nejistota..?
Není tady
Teru99, proč je v názvu vlákna pokora v uvozovkách? Já to vnímám tak, jako bys ji hnedka od začátku popřela. 
Wiki napsal(a):
mariposa napsal(a):
Ale co lidé na druhém pólu, ti co si odjakživa tak málo věří, že jejich hlava je skloněná permanentně, ti co je jejich běžnou realitou být malinký a nepatrný? Setkali jste se někdy někdo s takovými lidmi, s těmi co mají hlavu skloněnou co to jde a je pro ně problém ji pozvednout?Setkala a setkávám. Mluvím o bojácných ustrašených lidech, neznajících svá práva..a neumějící se bránit atd , ale je to pokora?
Není to obyčejný strach, nejistota..?
Ano, Wiki taky to tak vidím. Ti lidé jsou velmi nejistí. Ti druzí jsou si zase naopak až moc jistí. Obojí je extrém a v obou dvou případech, podle mě chybí zdravá pokora. Pokora-vědomí své vlastní hodnoty, hodnoty všech lidí a tvorů na této planetě a vědomí toho co nás všechny přesahuje. (Takže nejen sehnout hlavu, ale pro některé ji naopak narovnat a podívat se vzhůru).
Není tady
pokora má v tomto pojetí velmi úzkou souvislost s egem. ALe to je snad všem jasné. Ego je totiž dobrý rádce, ale špatný pán.
Není tady
Fati, já pokoru vnímám jako respekt - k jinému. A taky promíchaný se schopností uznat, že na některé věci prostě nemám - ne v tomto okamžiku
A přitom se z toho nepřekyselit 
Není tady

Teru99 napsal(a):
Agatha napsal(a):
Pěkné téma....
Protože makat na sobě a přenastavovat si věci v hlavě je to nejtěžší...Takže myslíš, že pokora je něco jako vděčnost, vlastnost, se kterou se člověk nerodí, ale společnost ho v ni vycvičí?
Oslovilo mně to vytučněné. Zatím jenom nevím ,jestli s tím souhlasím, musím o tom popřemýšlet ;o)
Teru, pokud bych měla nějak použít tvé slovo vděčnost, bylo by to ve smyslu vůle, kdy přijímám bezpečně poznanou pravdu a chci se podle ní řídit. Dobrovolně. Pravdu o sobě, ostatních a o světě.
Myslím, že jsou tací šťastlivci, kteří se rodí s velkou dávkou pokory v sobě, ale asi je víc těch, kteří se v ní - jak říkáš - musejí vycvičit.
Surové dřevo je taky vhodné opracovat do vzhledných trámků, aby se z něj dal vystavět kvalitní dům....
Není tady
mariposa napsal(a):
Wiki napsal(a):
mariposa napsal(a):
Ale co lidé na druhém pólu, ti co si odjakživa tak málo věří, že jejich hlava je skloněná permanentně, ti co je jejich běžnou realitou být malinký a nepatrný? Setkali jste se někdy někdo s takovými lidmi, s těmi co mají hlavu skloněnou co to jde a je pro ně problém ji pozvednout?Setkala a setkávám. Mluvím o bojácných ustrašených lidech, neznajících svá práva..a neumějící se bránit atd , ale je to pokora?
Není to obyčejný strach, nejistota..?Ano, Wiki taky to tak vidím. Ti lidé jsou velmi nejistí. Ti druzí jsou si zase naopak až moc jistí. Obojí je extrém a v obou dvou případech, podle mě chybí zdravá pokora. Pokora-vědomí své vlastní hodnoty, hodnoty všech lidí a tvorů na této planetě a vědomí toho co nás všechny přesahuje. (Takže nejen sehnout hlavu, ale pro některé ji naopak narovnat a podívat se vzhůru).
no..jo je to možná tak. .
Není tady
Andromeda napsal(a):
Podle mě je pokora - umění příjímat. Se skláněním hlavy nemá pranic společného, dokonce možná právě naopak
Já osobně to i tak myslela. Ta skloněná hlava (sklopená bo jáká) symbolizuje ten vlastní ústupek sama před sebou, že něco uznám, vlastně přijmu.
Není tady
Wiki, nevím, jestli když jde o pokoru zda takový člověk tohle opravdu vnímá jako ústupek či omezení z vlastní strany, bych snad i tipovala že ne
Projev pokory je pro mě spojený s určitým nadhledem na danou situaci a tím pádem mi z toho tak nějak přirozeně vyplývá, že ten člověk to už neumí pak brát jako nějakou formu popření sebe. Nevím, mě to prostě nějak líp zní dohromady takhle 

Není tady
Těřko se to vysvětluje. Nemyslím,stejně jako ty, že by byla pokora popřít sám sebe. Prostě přijmout, že nemusím mít vždy pravdu, uznat druhého, přijmout to a netrpět tím. Jen to prostě vzít. Stejně tak jako přijmout některé neovlivnitelné situace (počasí, smrt). Nebude vždy po mém, nemusí být vždy po mém. Rozlišit, kdy bojovat a měnit to, a kdy to s pokorou přijmout...
Respektovat a uznat.
Není tady
Wiki napsal(a):
Těřko se to vysvětluje. Nemyslím,stejně jako ty, že by byla pokora popřít sám sebe. Prostě přijmout, že nemusím mít vždy pravdu, uznat druhého, přijmout to a netrpět tím. Jen to prostě vzít. Stejně tak jako přijmout některé neovlivnitelné situace (počasí, smrt). Nebude vždy po mém, nemusí být vždy po mém. Rozlišit, kdy bojovat a měnit to, a kdy to s pokorou přijmout...
Respektovat a uznat.
... mít odstup a dívat se z nadhledu 
Není tady

Teru99 napsal(a):
Zdravím,
Co myslíte?
Pravá pokora je hrdosť. Nie pýcha ani preceňovanie, ale ani poníženosť - stredná zlatá cesta, ktorá hovorí, že som taká aká som a stojím v takej sile, akú mi Stvoriteľ dal.
Není tady

Teru99 napsal(a):
Zdravím,
Co myslíte?
treba byt pokorny, a zaroven zdravo byt presvedceny o svojej pravde a viere, drzat sa svojich zasad,lebo zivot je rovnica, co donho das, to ti vrati (mozno nie hned, ale casom....)
Není tady