|
9.dubna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 9.dubna : Vaření na chatě či chalupě bez stresu: Tipy na vaření z jedné pánve nebo hrnce. 1.dubna : Jak vznikla záhada ďáblova trojúhelníku: Odhalil ji už Kolumbus? |
|
|
PavlaH napsal(a):
ANo hirondel? Skutečně? Víš určitě, prč sis vybrala oslovení karkulko? Jsi si tím jistá? Zamyslela se s nad tím proč ti tvoje mysl vybrala právě tuto postavu? Já se jmenuji jinak.
Posilam Ti zpetnou vazbu aby jsi vedela jak na tom jsi. Mylis se.A to tak, ze dost.
V cem se mylim Pavlo podle Tebe,to jsi zde neobjasnila.
Vsimam si doposud toho,ze vyslovujes domnenky kterym veris-to se me vsak netyka 
Pak si vsimam toho, ze jsem Ti poslala zpetnou vazbu, nebot bez pochyb vim (nebot se jedna o me reakce ne o Tvoje) ze se Ty mijis se skutecnosti. 
Zdalo se me fer Ti to uprimne rict. 
Zda se me to ,nebo je to skutecne? Otazka zni: odmitas jen tak uverit ze vim urcite co delam a proc a vim take urcite proc jsem si vybrala tohle osloveni.A vim take naprosto urcite co jsem v tu chvili citila kdyz jsem to psala.
A ted by mne zajimalo jeste tohle. Ty vis proc se domnivas to co se domnivas? Viz.-" Hirondel šla ještě dál, "karkulka" má odvést pozornost. Vyprovokovat střet." Uvedomujes si to? 
A jeste ,proc neodpovidas na otazku kterou jsem Ti polozila.( Tady: "Ty vis jiste jestli vidi druhy pohled nebo nevidi?" ) Mam si myslet ze to o Tobe neco vypovida. ? Nebo si to myslet nemam a mam si myslet neco jineho.? 
Mari omluva za offtopic ale jedna ruka netleska . 
Není tady
malinahoj napsal(a):
Hirondel, ty jsi fakt ztracený případ
A hlášky typu "to píšeš o sobě, přemýšlej, proč to o mně tvrdíš, co ti to říká atd.", si prosím ušetři. To by ses zase mýlila jako už mockrát na tomto foru
Malino a Ty jsi prosim kdo?
Pod timhle nickem Te vubec neznam.
Mylim se kdyz Te ted tak ctu,nebo mas neco nevyreseneho smerem k hirondel?
Vubec me neni jasne co Te k tomuhle komentovani prave ted vede? 
Moderatori prosim Vas mohu se Vas zeptat na Vas nazor,jestli jsou tyhle vstupy jako je tenhle od maliny napriklad tim cemu se rika zanaseni vlakna - odbocovanim k osobnim zalezitostem ktery si ten clovek potrebuje resit?
Proc s tim zacina nekdo?,ja take nikomu nepisu ze je ztraceny a podobne hlasky. 
Není tady
mariposa napsal(a):
hirondel napsal(a):
Mariposo,mohla by jsi me podle svych vlastnich slov rict o cem Osho mluvi,co tim ma na mysli? Nebo jinak receno o jakou hlavni myslenku se jedna,jak to vnimas?
Podle mě OSHO mluví o hodnotě vlastního prožitku, o vlastní osobní zkušenosti. Ne o něčem zprostředkovaném druhými lidmi. Dokud něco neprožiju na vlastní kůži, bude to jen myšlenka, sen, přání. V momentě kdy se to stane - hruška sama od sebe spadne ze stromu - prožil jsem zkušenost, prošel jsem zkušeností, prožitkem.
Nevědomostí je chtít, aby mi někdo prožitek zprostředkoval.
Nevědomostí je chtít zprostředkovat prožitek někomu druhému.
Jediné co je možné a pravdivé je dosáhnout-projít vlastním prožitkem.
Tak vnímám ta slova já. V tom úryvku je mnohem více myšlenek než tato, tahle mě osobně ale příjde nejdůležitější.
Bylo to myšleno "nevědomost" = rovná se chci, aby mi prožitek někdo zprostředkoval? (mate mě tam ten infinitiv - chtít-)
Pokud by ano - pak to vytučněné takto nevnímám. Např. mám tu nevědomost , uvědomuji si ji a přitom nechci , aby mi ji někdo zprostředkoval. A ani ji nechci zprostředkovat někomu jinému - což vlastně ani nemohu - jsem-li toho konkretního nevědoma.
Není tady
hirondel napsal(a):
PavlaH napsal(a):
ANo hirondel? Skutečně? Víš určitě, prč sis vybrala oslovení karkulko? Jsi si tím jistá? Zamyslela se s nad tím proč ti tvoje mysl vybrala právě tuto postavu? Já se jmenuji jinak.
Posilam Ti zpetnou vazbu aby jsi vedela jak na tom jsi. Mylis se.A to tak, ze dost.
V cem se mylim Pavlo podle Tebe,to jsi zde neobjasnila.
Vsimam si doposud toho,ze vyslovujes domnenky kterym i snad veris (?) -to se me vsak netyka
Pak si vsimam toho, ze jsem Ti poslala zpetnou vazbu, nebot bez pochyb vim (nebot se jedna o me reakce ne o Tvoje) ze se Ty mijis se skutecnosti.
Zdalo se me fer Ti to uprimne rict.
Zda se me to ,nebo je to skutecne? Otazka zni: odmitas jen tak uverit ze vim urcite co delam a proc a vim take urcite proc jsem si vybrala tohle osloveni.A vim take naprosto urcite co jsem v tu chvili citila kdyz jsem to psala.
A ted by mne zajimalo jeste tohle. Ty vis proc se domnivas to co se domnivas? Viz.-" Hirondel šla ještě dál, "karkulka" má odvést pozornost. Vyprovokovat střet." Uvedomujes si to?
A jeste ,proc neodpovidas na otazku kterou jsem Ti polozila.( Tady: "Ty vis jiste jestli vidi druhy pohled nebo nevidi?" ) Mam si myslet ze to o Tobe neco vypovida. ? Nebo si to myslet nemam a mam si myslet neco jineho.?
Mari omluva za offtopic ale jedna ruka netleska .
Není tady
PavlaH napsal(a):
Ale kvůli tobě ještě jednou a obecně. Tvůj příspěvek je o tomto:
Mohu se dívat. Pokud se dívám, pak bych měla i vnímat. Pokud se dívám a vnímám, pak mohu i vidět. Teprve pak můžu dojít ke změnám, které mohu a jsem schopna učinit a vím jaké změny učinit. TOlik Jung a Osho.
Ten příběh mě zaujal, když jsem ho četla a napadlo mě se o něj tady s Vámi podělit. Jsou to OSHOVA slova, já ten příběh jen přepsala a nechala všem, které to osloví volné pole působnosti. Každý ať si v tom podobenství najde co je mu blízké. Měla jsem chuť to s Vámi sdílet
To vytučněné cos napsala Pavlo je odlišné od této věty: Dívám se a vnímám. Dívám se, vnímám a vidím. Vidíš v těch větách rozdíl, Pavlo?
OSHO to řekl jasně: V momentě kdy uvidíš (=vidíš), že neseš kameny, samy ti vypadnou z ruky. Hruška sama spadne ze stromu 
Upravil(a) mariposa (3. 6. 2010 15:09)
Není tady
malinahoj napsal(a):
Hirondel, ty jsi fakt ztracený případ
A hlášky typu "to píšeš o sobě, přemýšlej, proč to o mně tvrdíš, co ti to říká atd.", si prosím ušetři. To by ses zase mýlila jako už mockrát na tomto foru
Malino proč sem na toto vlákno vůbec píšeš? Zajímá Tě téma nebo Tě zajímá hirondel? Proč si nezaložíš vlákno s názvem "Hirondel" a nevyjadřuješ se tam? Proč to flákáš sem? 
Není tady
PavlaH napsal(a):
Tvůj příspěvek je o tomto:
Vsimla sis mariposo tohodle? 
Není tady
Wiki napsal(a):
mariposa napsal(a):
Jediné co je možné a pravdivé je dosáhnout-projít vlastním prožitkem.Bylo to myšleno "nevědomost" = rovná se chci, aby mi prožitek někdo zprostředkoval? (mate mě tam ten infinitiv - chtít-)
Pokud by ano - pak to vytučněné takto nevnímám. Např. mám tu nevědomost , uvědomuji si ji a přitom nechci , aby mi ji někdo zprostředkoval. A ani ji nechci zprostředkovat někomu jinému - což vlastně ani nemohu - jsem-li toho konkretního nevědoma.
Wiki, je to myšleno tak, že když chci (mám potřebu), aby mi někdo zprostředkoval prožitek, tak to chci z nevědomosti=jsem nevědomá, to chtění vychází z nevědomosti. Neuvědomuji si vlastně (nejsem vědomá, jsem tedy nevědomá), že to není prakticky možné (aby mi někdo zprostředkoval prožitek). Mě ty věty napadly v momentě kdy jsem to psala, možná je nemožné je takto rozebírat
Ty věty podle mě vypovídají hlavně o mě. Chápu, že někomu mohou přijít nesmyslné.
Když dám příklad tak je to něco jako, když žák chodí stále za mistrem a ptá se ho jak má meditovat, stále dokola se ho ptá na to jak to má udělat. Tráví tím veškerý svůj čas, přeje si napodobit mistra a taky meditovat jako on, ale ve skutečnosti jediné co pro to dělá je to, že chodí za mistrem a ptá se ho jak to dělá on. Místo toho, aby sám si sedl, odpoutal se od mistra a sám zkoušel jak na to. Sám hledal svůj vlastní prožitek meditace. Výstižné je podle mě to připodobnit batoleti, které místo toho, aby samo (od sebe, jako jiné děti) začalo chodit, leze po čtyřech za mámou, tahá ji za rukáv a dokola se jí ptá jak to má udělat, aby chodilo.
Tak to bylo Wiki myšleno. Člověk takto činí z nevědomosti, za níž je strach z toho učinit sám vlastní krok, z pohodlnosti, z lenosti...
Podle mě je nevědomost přechodným stavem, je to jen nepřítomnost plného vědomí, jež je podstatou vesmíru. A protože vše podléhá proměně, i nevědomý člověk se jednou stane vědomým
Z nezralé hrušky se stane zralá
Upravil(a) mariposa (3. 6. 2010 15:16)
Není tady
hirondel napsal(a):
PavlaH napsal(a):
Tvůj příspěvek je o tomto:
Vsimla sis mariposo tohodle?
Všimla. Ale nesdílím s Pavlou její názor. Jak vnímám OSHOVA slova jsem už napsala, když ses mě na to ptala Ty, to je to jak ta slova vnímám já. To co napsala Pavla je zase to jak to vnímá Pavla. Snad je to všem zúčastněným jasné
A Pavla si snad nemyslí, že zná mé vnímání.
Upravil(a) mariposa (3. 6. 2010 15:20)
Není tady
mariposa napsal(a):
......to je to jak ta slova vnímám já. To co napsala Pavla je zase to jak to napsala Pavla. Snad je to všem zúčastněným jasné
Snad ano. 
Není tady
mariposa napsal(a):
Wiki napsal(a):
mariposa napsal(a):
Jediné co je možné a pravdivé je dosáhnout-projít vlastním prožitkem.Bylo to myšleno "nevědomost" = rovná se chci, aby mi prožitek někdo zprostředkoval? (mate mě tam ten infinitiv - chtít-)
Pokud by ano - pak to vytučněné takto nevnímám. Např. mám tu nevědomost , uvědomuji si ji a přitom nechci , aby mi ji někdo zprostředkoval. A ani ji nechci zprostředkovat někomu jinému - což vlastně ani nemohu - jsem-li toho konkretního nevědoma.Wiki, je to myšleno tak, že když chci (mám potřebu), aby mi někdo zprostředkoval prožitek, tak to chci z nevědomosti=jsem nevědomá, to chtění vychází z nevědomosti. Neuvědomuji si vlastně (nejsem vědomá, jsem tedy nevědomá), že to není prakticky možné (aby mi někdo zprostředkoval prožitek). Mě ty věty napadly v momentě kdy jsem to psala, možná je nemožné je takto rozebírat
![]()
Ty věty podle mě vypovídají hlavně o mě. Chápu, že někomu mohou přijít nesmyslné.
Když dám příklad tak je to něco jako, když žák chodí stále za mistrem a ptá se ho jak má meditovat, stále dokola se ho ptá na to jak to má udělat. Tráví tím veškerý svůj čas, přeje si napodobit mistra a taky meditovat jako on, ale ve skutečnosti jediné co pro to dělá je to, že chodí za mistrem a ptá se ho jak to dělá on. Místo toho, aby sám si sedl, odpoutal se od mistra a sám zkoušel jak na to. Sám hledal svůj vlastní prožitek meditace. Výstižné je podle mě to připodobnit batoleti, které místo toho, aby samo (od sebe, jako jiné děti) začalo chodit, leze po čtyřech za mámou, tahá ji za rukáv a dokola se jí ptá jak to má udělat, aby chodilo.
Tak to bylo Wiki myšleno. Člověk takto činí z nevědomosti, za níž je strach z toho učinit sám vlastní krok, z pohodlnosti, z lenosti...
Podle mě je nevědomost přechodným stavem, je to jen nepřítomnost plného vědomí, jež je podstatou vesmíru. A protože vše podléhá proměně, i nevědomý člověk se jednou stane vědomýmZ nezralé hrušky se stane zralá
To pak ok..
jinými slovy - nejde zprostředkovat prožitek
Není tady
mariposa napsal(a):
PavlaH napsal(a):
Ale kvůli tobě ještě jednou a obecně. Tvůj příspěvek je o tomto:
Mohu se dívat. Pokud se dívám, pak bych měla i vnímat. Pokud se dívám a vnímám, pak mohu i vidět. Teprve pak můžu dojít ke změnám, které mohu a jsem schopna učinit a vím jaké změny učinit. TOlik Jung a Osho.Ten příběh mě zaujal, když jsem ho četla a napadlo mě se o něj tady s Vámi podělit. Jsou to OSHOVA slova, já ten příběh jen přepsala a nechala všem, které to osloví volné pole působnosti. Každý ať si v tom podobenství najde co je mu blízké. Měla jsem chuť to s Vámi sdílet
![]()
To vytučněné cos napsala Pavlo je odlišné od této věty: Dívám se a vnímám. Dívám se, vnímám a vidím. Vidíš v těch větách rozdíl, Pavlo?![]()
OSHO to řekl jasně: V momentě kdy uvidíš (=vidíš), že neseš kameny, samy ti vypadnou z ruky. Hruška sama spadne ze stromu
Pavla tam má podmínku..podmínila vidění. Mariposa to tam má jakoby současně, návazně...posloupně.
Popravdě, v tom takový rozdíl nevidím, v tom významu (nebudeme-li se přít o citaci samotnou, kterou jsem orig. nečetla..). A ta podmínka tam může být, zní logicky.
Jaký vidíš ty, Mariposo ,rozdíl? Docela by mě zajímal názor druhých, ne hádka. 
Není tady
Wiki napsal(a):
Pavla tam má podmínku..podmínila vidění. Mariposa to tam má jakoby současně, návazně...posloupně.
Popravdě, v tom takový rozdíl nevidím, v tom významu (nebudeme-li se přít o citaci samotnou, kterou jsem orig. nečetla..). A ta podmínka tam může být, zní logicky.
Jaký vidíš ty, Mariposo ,rozdíl? Docela by mě zajímal názor druhých, ne hádka.
Upřímně nechápu jak to Pavla myslela s tím "pokud", taky to Wiki jako Ty vnímám jako podmínku. Pokud je podmínka.
"Pokud..." - Tak to napsala Pavla. Já to napsala bez té podmínky. Nevím co znamená: "pokud se dívám". Vím ale co znamená "dívám se". A to je možná celé, Wiki. Dva rozdílné úhly pohledu 
Upravil(a) mariposa (3. 6. 2010 17:51)
Není tady
wiki, dovol doplním. Někdy se díváme na svoje balvany. Bývají občas tak těžké že je raději nevnímáme a děláme že nejsou. Proto ta podmínka. Jsou to jakoby schůdky -
1. dívat se
2. vnímat
3. vidět
dívám se, přesto nemusím vnímat a nic následně neřeším. Dívám se a vnímám, cítím , že takhle to není správně, uvažuju, co s těmi balvany. A pak vidím - balvany ve svých rukou, vnímám jejich zbytečnou tíhu a nakonec vidím, že je mohu a umím zahodit.
Žádné složité analýzy a čáry máry. je to všude kolem nás.
Ty Hirondel bys udělala mnohem lépe, kdybys všechno přestala přehnaně analyzovat. U mě jsi totiž skončila už tím oslovením Ty víš, že to nemám ráda, protože jsem tě na to několikrát upozornila. Tvoje šlapání mi na malíček o tobě hodně vypovídá. Zbytek mi nestojí za komentář. Smiř se s tím.
Není tady
PavlaH napsal(a):
Ty Hirondel bys udělala mnohem lépe, kdybys všechno přestala přehnaně analyzovat. U mě jsi totiž skončila už tím oslovením Ty víš, že to nemám ráda, protože jsem tě na to několikrát upozornila. Tvoje šlapání mi na malíček o tobě hodně vypovídá. Zbytek mi nestojí za komentář. Smiř se s tím.
Mila Pavlo to vytucnene mam chapat jak?
Vzkaz pro Tebe= Delam predevsim to co si preju ja sama,nikoli to co si druzi mysli ze by bylo lepsi kdybych to to a kdybych tamto.
Za dalsi nevzpominam si, ze by jsi me kdy zadala o to, ze Te nemuzu oslovovat jinak. A uz vubec nevim, ze Te nemuzu oslovit pratelsky a vtipne v souladu se svoji dobrou naladou.
Jestlize to nemas rada s tim ja sama uz nic nenadelam. 
Tvoje predstavy o nejakem iluzornim slapani na malicek vypovida zase mnohe o Tobe (muzes na to vsak prijit jen sama).
Jinak don't wory ja se dokazu smirovat docela snadno.
Clovek ktery prohlasuje ze u nej nekdo skoncil kvuli ptakovine ma dle meho nazoru nejaky mindrak.
A ted k veci:
Mariposo i Osho ma ve svych slovech napsane slovo -pokud.
Pokud nekdo je bdely, pak vidi,slysi,vnima ,citi a proste vi ..... Muj nazor.
(lepe to nereknu) 
Není tady
hirondel napsal(a):
A ted k veci:
Mariposo i Osho ma ve svych slovech napsane slovo -pokud.
Pokud nekdo je bdely, pak vidi,slysi,vnima ,citi a proste vi ..... Muj nazor.(lepe to nereknu)
Ano, má to tam
Nevšimla jsem si toho slova 
Není tady
PavlaH napsal(a):
wiki, dovol doplním. Někdy se díváme na svoje balvany. Bývají občas tak těžké že je raději nevnímáme a děláme že nejsou. Proto ta podmínka. Jsou to jakoby schůdky -
1. dívat se
2. vnímat
3. vidět
dívám se, přesto nemusím vnímat a nic následně neřeším. Dívám se a vnímám, cítím , že takhle to není správně, uvažuju, co s těmi balvany. A pak vidím - balvany ve svých rukou, vnímám jejich zbytečnou tíhu a nakonec vidím, že je mohu a umím zahodit.
Žádné složité analýzy a čáry máry. je to všude kolem nás.
Pavlo, mám radost, že píšeš k tématu 
Ano, dívat se a vidět není to samé 
Upravil(a) mariposa (3. 6. 2010 19:48)
Není tady
Wiki napsal(a):
Docela zprostředkovat ne, přiblížit ano
I to je dobré.
Není tady
Wiki napsal(a):
To pak ok..
Wiki, já si to nemyslím.
To by pak například nemohlo existovat umění - malíři, hudebníci, básníci.... ti a ještě všichni ostatní by se "nechytali".
Myslím, že jsou lidé, kteří to dovedou "poslat" a jsou lidé, kteří to dovedou "přijmout".
Ostatně není na tom nic divného, když jsme "jeden" 
Není tady
lupina montana napsal(a):
Wiki napsal(a):
I to je dobré.
Jak konkrétně přiblíží matka svému dítěti jeho první krůčky?
Tím, že dítě uvidí, že matka chodí? Jak dál? Je to možné ještě víc přiblížit, tu vlastní zkušenost chození?
Není tady
Pandorraa napsal(a):
Wiki napsal(a):
To pak ok..
jinými slovy - nejde zprostředkovat prožitekWiki, já si to nemyslím.
To by pak například nemohlo existovat umění - malíři, hudebníci, básníci.... ti a ještě všichni ostatní by se "nechytali".
Myslím, že jsou lidé, kteří to dovedou "poslat" a jsou lidé, kteří to dovedou "přijmout".
Ostatně není na tom nic divného, když jsme "jeden"
Co dělá malíř, muzikant, básník?
A co dělá ten, který se dívá na obraz, poslouchá hudbu, čte si báseň?
Co se tedy děje?
Není tady
JO, Pan jde to, něco jsi mi připomněla.
Mariposo, je to tak, že matka před dítětem chodí. Dětise hodně učí nápodobou. Další zážitky a zkušenosti mohou přijít podobným způsobem, někdo ti může přichystat situaci, ze které ti mnohé věci docvaknou. Ony tam jsou, stejně jako ty balvany. Existují lidé, profese, jejichž posláním je navodit proces umožnující projít ty tři kroky.
Navíc - terry pratchet tuhle myšlenku použil i ve svých románech ze Zeměplochy. On ji tam dostal, čtenář si ji může naroubovat do svého operačního systému a pak - stačí jeden malý třesk a je to tam... ale to už je moje sci-fi...
Není tady
mariposa napsal(a):
lupina montana napsal(a):
Wiki napsal(a):
I to je dobré.
Jak konkrétně přiblíží matka svému dítěti jeho první krůčky?
Tím, že dítě uvidí, že matka chodí? Jak dál? Je to možné ještě víc přiblížit, tu vlastní zkušenost chození?
Mariposo mam za to ze ses nevyjadrila presne. Ale mohu se myli. 
Mas na mysli slovne priblizit,ano?
Není tady
mariposa napsal(a):
Pandorraa napsal(a):
Wiki napsal(a):
To pak ok..
jinými slovy - nejde zprostředkovat prožitekWiki, já si to nemyslím.
Ostatně není na tom nic divného, když jsme "jeden"Co dělá malíř, muzikant, básník?
A co dělá ten, který se dívá na obraz, poslouchá hudbu, čte si báseň?
Co se tedy děje?
Mariposo, nejspíš něco, čemu ty nerozumíš 
Ale to nevadí 
Prostě pro tebe platí, že prožitek nelze zprostředkovat, pro mne platí, že lze.
Toť vše 
Není tady
PavlaH napsal(a):
JO, Pan jde to, něco jsi mi připomněla.
Mariposo, je to tak, že matka před dítětem chodí. Dětise hodně učí nápodobou. Další zážitky a zkušenosti mohou přijít podobným způsobem, někdo ti může přichystat situaci, ze které ti mnohé věci docvaknou. Ony tam jsou, stejně jako ty balvany. Existují lidé, profese, jejichž posláním je navodit proces umožnující projít ty tři kroky.
Navíc - terry pratchet tuhle myšlenku použil i ve svých románech ze Zeměplochy. On ji tam dostal, čtenář si ji může naroubovat do svého operačního systému a pak - stačí jeden malý třesk a je to tam... ale to už je moje sci-fi...
Před některými dětmi matky taky chodí a ty děti chodit nezačnou. Pavlo, já osobně si myslím, že děti nezačínají okolo jednoho roku chodit proto, že vidí jak chodí matka nebo otec. Mám za to, že to je něco mnohem hlubšího, jako je dýchání a tep srdce; není to úplně jako dýchání, ale je to něco pro co mají všechny děti vlohy (=mají to v sobě), ale ne úplně všechny to dotáhnou do reálu. Některé děti začínají chodit v osmi měsících, některé v roce - podlě mě v momentě, kdy je JEJICH ČAS, kdy jsou připravené.
Ve finále ty první krůčky ale musí to dítě udělat stejně samo za sebe, ono je tím kdo má ten prožitek, kdy sedělo, najednou se překulilo a postavilo. Podle mě 
Upravil(a) mariposa (3. 6. 2010 21:33)
Není tady