18. září : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 18. září : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 18. září : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Mariposo, promiň, e ti to píu, ale tvoje názory na depresi, potamo nemoci vůbec, jsou naprosto směné.
Příčinou endogenní deprese je nedostatek serotoninu v mozku, který si nemocný člověk nezavinil ádným svým nevhodným mylením. Je to přesně naopak - nevhodné, depresivní mylenky, např. na sebevradu, jsou důsledkem nemoci. A depresí mohou onemocnět i naprostí ivotní optimisté.
Jsem si naprosto jistá, e nemoci si lidé nezpůsobují svými mylenkami, to by třeba kojenci nemohli být nemocní. A co zvířata? Způsobil si Vilemínin křeček svoji nemoc nevhodným ivotním postojem?
Není tady
A Vilemíno, já i kdy u dávno nemám takové nutkavé mylenky na vlastní smrt, jako v době deprese, stále mě utěuje ta monost, e můu spáchat sebevradu, kdybych to tu u nemohla vydret. To mě velice uklidňuje a kdy mám problémy nebo smutek, tak si říkám: vdy já tu nemusím být, nemusím to snáet, můu kdykoliv odejít.
Není tady
Ivana napsal(a):
Mariposo, promiň, e ti to píu, ale tvoje názory na depresi, potamo nemoci vůbec, jsou naprosto směné.
Příčinou endogenní deprese je nedostatek serotoninu v mozku, který si nemocný člověk nezavinil ádným svým nevhodným mylením. Je to přesně naopak - nevhodné, depresivní mylenky, např. na sebevradu, jsou důsledkem nemoci. A depresí mohou onemocnět i naprostí ivotní optimisté.
Jsem si naprosto jistá, e nemoci si lidé nezpůsobují svými mylenkami, to by třeba kojenci nemohli být nemocní. A co zvířata? Způsobil si Vilemínin křeček svoji nemoc nevhodným ivotním postojem?
Ivano, vím co je deprese z vlastní zkuenosti. Vím jak rychle se mění nálady a co to s sebou nese. Proto tady říkám to co tu říkám, stojím si za tím.
Existují odliná stadia této nemoci, to je jasná věc. Vilemína zatím studuje, překládá, jezdí na výlety, chtěla by doučovat jazyky, sama se učí dalí... píu to tady vzhledem k vláknu Vilemíny a její vánosti deprese jak na mě působí. Dívám se na ní nezaujatě, čeho ona sama není schopna a proto se tím nechává ovládat. Napsla jsem tu svůj názor, kadý a si z něj vezme to co chce jako svobodná svéprávná myslící bytost.
Ta zvýrazněná věta Ivano, tam to píe ty sama. Nejpre následuje nevhodné mylení a poté vzniká deprese, v pokročilejím stádiu sama deprese podporuje negativní mylení a dalí a dalí mylenky iví depresi a ta rodí dalí negativní mylenky, vzájemně je to propojené (mysl, psychika, tělo). Je to samozřejmě komplikovanějí, ale v jednoduchosti řečeno Tvé mylení formuje Tvoji osobu a Tvůj osobní svět. Mylení, které člověk dnes má mohl nakrásně převzít u jako malé dítě od svého okolí (rodina, kola, přátelé, příbuzní, kdololiv), s něčím se taky člověk rodí a to mylení to buď rozjede nebo nerozjede, buď přitopí a rozfajruje ohýnek depresivního sklonu nebo ne, vyhne se tomu. Počátek je v mylení, a nemoc je projevem toho jak myslíme.
Se zvířaty a s dětmi to je jiná kapitola, já tady mluvím o Vilemíně a o lidech jejího typu, kteří si radi budou stěovat, ne aby si vyhrnuli rukávy a postavili se tomu čelem.
Není tady
Ivana napsal(a):
A Vilemíno, já i kdy u dávno nemám takové nutkavé mylenky na vlastní smrt, jako v době deprese, stále mě utěuje ta monost, e můu spáchat sebevradu, kdybych to tu u nemohla vydret. To mě velice uklidňuje a kdy mám problémy nebo smutek, tak si říkám: vdy já tu nemusím být, nemusím to snáet, můu kdykoliv odejít.
Ty si myslí, e se smrtí něco vyřeí? Narodí se znovu a bude si muset projít tím samým před čím jsi smrtí utekla. Tohle je můj názor, taky jsem měla někdy mylenky na smrt. Kdo nemá, v těkých chvílích? Útěkem se ale jetě nikdy nic nevyřeilo. Jen oddálilo to co stejně jednou musí přijít.
Ivano, chápu Tě, i Tvoji víru v to, e smrt Ti ulehčí. Můj názor ale je, e před ničím se nedá utéct, nato před svým vlastním stínem, který je Tvojí součástí.
Není tady
Vilemína napsal(a):
Jsem znechucená. Naprosto vím.
Podala jsem si inzeráty, e doučím němčinu. Zatím se mi nikdo neozval.
Můj křeček zřejmě umírá.
U cca dva měsíce mi mamka slibuje, e osloví jednoho známého, jeho manelka překládá, e mi dohraje překlady. Zatím se nic neděje a to jí to dnes a denně připomínám.
V sobotu nejspí nepojedeme na zájezd Alpská jezera. Nemáme to teda zaplacené, jen jsme se na tom domlouvali, e bychom tam jeli, pokud bude pěkné počasí. Bohuel má v sobotu pret. Take zase nic.
Dneska jsem se byla podívat ve třech velkých brněnských knihkupectvích (2x Barvič a Novotný, jednou Dobrovský na České) na německé knihy. Prodávají cizojazyčnou literaturu, ale 90% je anglická, tam je krásný výběr. Zbytek je tak dvacet knih německých, samý Kafka, o kterého nemám zájem, patnáct francouzských, pět ruských a moná se najde i něco ve paněltině a italtině. Nic jsem si z toho nevybrala. Před zhruba měsícem měli v němčině Annu Frankovou, dnes jsem ji tam neviděla. Knihkupectví mě zklamala, čekala jsem, e německých knih mají několikonásobně víc.
"Kamarád" (je to vůbec můj kamarád?), kterého jsem řeila na vláknu Neschopnost navázat vztah a zamilovat se, se mi neozývá. Píe čím dál míň, jen krátké vzkazy. Vdy si u myslím, e mi nikdy neodepíe, tak zrovna napíe krátký vzkazík. Pak čekám cca dva týdny, u si kolikrát říkám, e určitě odepíe, ale to se mýlím. Jsem do něho stále zamilovaná, nejde mi ho dostat z hlavy.
Já a vztahy, to je katastrofa. Jsem stále nepolíbená panna. Hlavně mě tve, e jsem nepolíbená.
Závěr - asi ve 30 letech spáchám sebevradu. Můj ivot stojí opravdu za houby.
výběr německé literatury v českých knihkupectvích fakt není nic moc. Ale třeba před 2ma týdny se mi podařílo koupit v Luxoru Předčítače v němčině Jinak co třeba amazon.de? Plánuju si tam teď koupit jednu učebnici, u jsem kupovala kníky a učebnici z jejich anglický a americký verze a byla spokojená...
Není tady
Ivana napsal(a):
Ivo, to je straný, co říká. tohle bych zrovna od tebe nečekala.
Není tady
koniklec napsal(a):
Ahoj Vilemíno,
a co zkusit trochu sportovat? Předpokládám, e mě s tím pole "někam", e tě sport nebaví apod. Ale zkusila jsi to někdy? Nebo tě nebaví u dopředu, protoe se cítí naohrabaná? Napadlo mě to proto, e při sportu funguje chemiev mozku - endorfiny a jak se ty vechny hormony jmenujou. Proti lehké depresi by to mohlo pomoci - u mě to tak funguje. Navíc pocit, e něco dělá pro sebe, e se tak trochu překoná. A jetě ti to pomůe i líp vypadat. Nejen vytvarovat postavu, ale člověk se celý tak nějak rozsvítí. Zvyují se tak vlastně i ance na seznámení. Úplně stačí sviné procházky. To jsou aspoň moje zkuenosti a pocity. Moná můj příspěvek vyzní jako pěkná blbost, pak se omlouvám.
Sporty mě nebaví. Max. mě bavilo rekreačně si zahrát badminton, volejbal, jít si zaplavat. Bohuel ale není s kým, tak ádný z vyjmenovaných sportů neprovozuju.
Není tady
Ivana napsal(a):
Souhlasím!
Není tady
Ivana napsal(a):
Přesně o tom mluvil můj "kamarád". Taky má deprese.
Něco na tom je. Já si zase říkám, e to v nejhorím ve 30 letech tady zapíchnu. Beru to jako takový kompromis, e nikdo nemůe říct, e jsem se pár let nesnaila bojovat. Třicítku povauju za zlomový rok.
Není tady
mariposa napsal(a):
Ty si myslí, e se smrtí něco vyřeí? Narodí se znovu a bude si muset projít tím samým před čím jsi smrtí utekla. Tohle je můj názor, taky jsem měla někdy mylenky na smrt. Kdo nemá, v těkých chvílích? Útěkem se ale jetě nikdy nic nevyřeilo. Jen oddálilo to co stejně jednou musí přijít.
Ivano, chápu Tě, i Tvoji víru v to, e smrt Ti ulehčí. Můj názor ale je, e před ničím se nedá utéct, nato před svým vlastním stínem, který je Tvojí součástí.
Tak tímto se vůbec netrápím. Jsem přesvědčena, e po smrti je definitivní konec.
Není tady
To mě velice uklidňuje a kdy mám problémy nebo smutek, tak si říkám: vdy já tu nemusím být, nemusím to snáet, můu kdykoliv odejít.
Na tyhle mylenky nemusí mít deprese - naopak. Ano, je to uklidňující, mít v sobě uklizeno natolik, e odchod není něco, co děsí, ale jedna z moností volby.
Není tady
Vilemína napsal(a):
Ivana napsal(a):
Přesně o tom mluvil můj "kamarád". Taky má deprese.
Něco na tom je. Já si zase říkám, e to v nejhorím ve 30 letech tady zapíchnu. Beru to jako takový kompromis, e nikdo nemůe říct, e jsem se pár let nesnaila bojovat. Třicítku povauju za zlomový rok.
KDO by měl co říkat? Nikomu jinému ne sami sobě se nezodpovídáme. Teda Vil, mě by váně zajímalo koho myslí tím "nikdo"?
Ty jsi ta co ije Tvůj ivot, kadý ije svůj ivot a kadý tak má dost starostí sám se sebou. Jestli sis vimla, větina lidí mluví jen sama o sobě a o tom co jim se děje, jak oni to mají těké. Kadý má dost starostí se svým vlastním ivotem, se svojí bolestí a se svojí radostí.
Není tady
Vilemína napsal(a):
mariposa napsal(a):
Ivano, chápu Tě, i Tvoji víru v to, e smrt Ti ulehčí. Můj názor ale je, e před ničím se nedá utéct, nato před svým vlastním stínem, který je Tvojí součástí.Tak tímto se vůbec netrápím. Jsem přesvědčena, e po smrti je definitivní konec.
Vak jo, já si zase myslím opak a tak to je, kadá ijeme to své
Není tady
Vilemína napsal(a):
koniklec napsal(a):
Ahoj Vilemíno,
a co zkusit trochu sportovat? Předpokládám, e mě s tím pole "někam", e tě sport nebaví apod. Ale zkusila jsi to někdy? Nebo tě nebaví u dopředu, protoe se cítí naohrabaná? Napadlo mě to proto, e při sportu funguje chemiev mozku - endorfiny a jak se ty vechny hormony jmenujou. Proti lehké depresi by to mohlo pomoci - u mě to tak funguje. Navíc pocit, e něco dělá pro sebe, e se tak trochu překoná. A jetě ti to pomůe i líp vypadat. Nejen vytvarovat postavu, ale člověk se celý tak nějak rozsvítí. Zvyují se tak vlastně i ance na seznámení. Úplně stačí sviné procházky. To jsou aspoň moje zkuenosti a pocity. Moná můj příspěvek vyzní jako pěkná blbost, pak se omlouvám.Sporty mě nebaví. Max. mě bavilo rekreačně si zahrát badminton, volejbal, jít si zaplavat. Bohuel ale není s kým, tak ádný z vyjmenovaných sportů neprovozuju.
Jeden malý tip - dá se zadat inzerát - třeba na lide.cz je taková rubrika - e hledá paráka na tyto sporty. Zrovna lidí hledajících spoluhráče na volejbal jsem tam onehy viděla dost. Je to i výborná příleitost na seznámení. Lidí, kteří nemají s kým je fůra. Ale spí čekám, e se ti do toho nebude chtít. Nicméně ta monost tu je. Ne to tu "zapíchne", můe přece jetě zkusit pár "divných" věcí . Minimálně jako zkuenost, e u nikdy víc . Měj se co nejlíp! Ahoj
P.S. Před nějkým tím rokem jsem měla podobný plán jako ty - e to tu ve 30 zapíchnu. Fakt, i tohle slovo jsem pouívala. A změnilo se to. Ale ne samo od sebe. Sezením doma na zadku a nadáváním se nezmění nic. Nemyslím to ve zlém, fakt ne.
Není tady
Na plavání není třeba parák. Já taky chodím plavat sama. V zime do bazénu a v létě nekam ven k rybníkum.
Vil, taky mě zaujalo tvé - nikdo nemue říct. ije pro sebe a ne pro jiné. Nebo ne?
majkafa napsal(a):
Na plavání není třeba parák. Já taky chodím plavat sama. V zime do bazénu a v létě nekam ven k rybníkum.
Vil, taky mě zaujalo tvé - nikdo nemue říct. ije pro sebe a ne pro jiné. Nebo ne?
No v tom je asi právě zakopaný pes, já teda nemůu za sebe říct, e bych ila jen pro sebe a ne pro jiné (třeba děti, manel,rodiče). A tam právě vyvstává ta otázka co by tomu řekli. Jene na druhou stranu, kdo z nich u Vilemíny ví, co má Vilemína za potíe a jak těce s tím bojuje.
Není tady
Ja jsem pro sport a jakoukoliv praci take - v tele titiz probiha nasledne take chemicka reakce.
Poprve se treba dokopes, ale pozdeji te to zacne bavit.
Mela jsem jiste obdobi, kdy jsem nemohla napr. bez tenisu (ani den) vydrzet. Mela jsem doslova abstak. Totez mel můj pritel (nekdy v mych 18ti) - ten denne behal. Nebyl schopen vynechat. behal i v desti a mrazu. Pokud vi, beha dodnes (neni to Forest Gump )
Co to takhle doopravdy neco zkusit. .. Verim, ze nesportujes-li a nejsi-li ke sportu vedena, tak ti to pripada jako pitomost a zbytecnost spojena s pocenim....ale i tak..co se ti muze stat? Maximalne se seznamis s novymi lidmi...
Sama jsem chodila i do posilovny, na vaku shaper (no asi jsem to napsala blbe) - takove to vakuum s behanim. Na tenis jsem chodila i sama - treba jen placat na zed- , coz me vyridilo vic nez hra na kurtu. Nebo s babama chodit na nejake tajci (jsou tam vesmes same baby- chvili jsem chodila). Tezko jsem sladovala svůj program s kamaradkama ci kolegyni. Vetsina lidi tam chodi sama. Parta na lyze - to nemas v okruhu znamych? Nebo s rodici nejezdite?
Pisu to proto, e clovek zaiva opravdu vyjimecne okamziky, pro ktere stoji za to zit.
Ale pokud je ani nezkusi?? !
Není tady
ja jsem taky pro sport. Pro me bylo nejtezsi se donutit a udelat ten prvni krok. Kdyz prijdu z prace, nohy za sebou vlecu a - takhle bych mela jit ven? No, sla jsem, jeden vecer, druhy.....a ted chodim kazdy vecer na prochazk; ve vsedni den do parku, o vikendech mimo mesto do prirody. I zacvicim. Protahnu si nejen telo, ale kocham se i prirodou kolem. Nabije me to pozitivni energii a uklidni stres z prace.
Není tady
Rosamunda napsal(a):
majkafa napsal(a):
Vil, taky mě zaujalo tvé - nikdo nemue říct. ije pro sebe a ne pro jiné. Nebo ne?No v tom je asi právě zakopaný pes, já teda nemůu za sebe říct, e bych ila jen pro sebe a ne pro jiné (třeba děti, manel,rodiče). A tam právě vyvstává ta otázka co by tomu řekli. Jene na druhou stranu, kdo z nich u Vilemíny ví, co má Vilemína za potíe a jak těce s tím bojuje.
No, podža mňa je príma da v prvom rade sama na seba a by sám/sama sebe alobcom, obhajcom, sudcom aj katom. A bacha: sudca Lynch sa u nenosí!
Není tady
Rosamunda napsal(a):
majkafa napsal(a):
Vil, taky mě zaujalo tvé - nikdo nemue říct. ije pro sebe a ne pro jiné. Nebo ne?No v tom je asi právě zakopaný pes, já teda nemůu za sebe říct, e bych ila jen pro sebe a ne pro jiné (třeba děti, manel,rodiče). A tam právě vyvstává ta otázka co by tomu řekli. Jene na druhou stranu, kdo z nich u Vilemíny ví, co má Vilemína za potíe a jak těce s tím bojuje.
Na prvním místě by měl ít člověk pro sebe. Co můe nabídnout svému okolí, kdy to ani neumí dát sobě? Nic moc to nebude.
Jo a Ros, to slovo "jen" sis tam vloila sama. Není to "ít jen pro sebe". Je to ít pro sebe, v souladu se sebou a s ostatními. Ty i ti druzí. Kdy ale vyděluje sebe, skřípe to
Upravil(a) mariposa (5. 8. 2010 17:57)
Není tady
Vilemína:
Kdy to řeknu hodně laicky, tak pokud deprese je nedostatek určitých hormonů radosti a dobré nálady, tak pohyb tyhle hormony dokáe vyrobit a doplnit. Můe tedy fungovat jako lehké antidepresivum. A to by na lehkou chronickou depresi, jakou má, mohlo pomoci. Mě osobně to pomáhá hrozně moc, proto mě to napadlo.
Jinak já třeba často nemám náladu jít třeba běhat nebo cvičit, tak se úplně normálně obléknu a obuju a jdu na svinějí procházku. Cestou zpátky si třeba nakoupím . Výhoda je, e to vypadá, jakoe prostě někam jde a nepřipadá si blbě, e funí po sídliti v teplákách . A na tu náladu to opravdu funguje. Ideální je aspoň půl a hodinka. A pak si taky lehce cvičím doma na karimatce. Nebo apu na stepperu u televize. Jen tak pro sebe, nikdo mě nevidí. A kdy nálada je, tak pohyb mezi lidmi a venku je úplně super "pračka" na hlavu. Člověk se hned cítí líp ve své kůi.
Já jsem teď taky zavřená doma, učím se na státnice a stresuju se, jak to s mojí kolou dopadne. Mám taky sklony hrozně přemýlet, dumat, vidět sebe i svůj ivot negativně. Dala jsem si pravidlo, e kadý den aspoň na chvilku věnuju pohybu. Ideálně venku. A je to fajn.
Můe to hned zmítnout. Ale taky to můe nejdřív zkusit...
Upravil(a) koniklec (5. 8. 2010 18:59)
Není tady
P.S. Moc hezký a enský "sport" je také orientální tanec. Není tam "nadvláda hubených" jako někde ve fitku a pokud vím, chytlo to hodně holek a en, které sport nesnáí. A dokonce jsem četla, e vysloveně kladně působí na enskou psychiku. Za sebe to můu potvrdit. To jen dalí návrh do placu
Není tady
Já chodím plavat. A taky chodím na procházky kolem Brna. Sama, kdy nemá ádná kamarádka čas. Vdycky si představuju, e jdu vlastně s mým BM, ale opozdila jsem se a on je za nejblií zatáčkou. Moc mi to pomáhá. A na plavání chodím radi sama, snaím se plavat intenzivně, 50 bazénů v kuse. Mám potom opravdu lepí pocit. Ale při depresi jsem nebyla schopna nikam jít.
Není tady
Wiki napsal(a):
Ja jsem pro sport a jakoukoliv praci take - v tele titiz probiha nasledne take chemicka reakce.
Poprve se treba dokopes, ale pozdeji te to zacne bavit.
Mela jsem jiste obdobi, kdy jsem nemohla napr. bez tenisu (ani den) vydrzet. Mela jsem doslova abstak. Totez mel můj pritel (nekdy v mych 18ti) - ten denne behal. Nebyl schopen vynechat. behal i v desti a mrazu. Pokud vi, beha dodnes (neni to Forest Gump )
Co to takhle doopravdy neco zkusit. .. Verim, ze nesportujes-li a nejsi-li ke sportu vedena, tak ti to pripada jako pitomost a zbytecnost spojena s pocenim....ale i tak..co se ti muze stat? Maximalne se seznamis s novymi lidmi...
Sama jsem chodila i do posilovny, na vaku shaper (no asi jsem to napsala blbe) - takove to vakuum s behanim. Na tenis jsem chodila i sama - treba jen placat na zed- , coz me vyridilo vic nez hra na kurtu. Nebo s babama chodit na nejake tajci (jsou tam vesmes same baby- chvili jsem chodila). Tezko jsem sladovala svůj program s kamaradkama ci kolegyni. Vetsina lidi tam chodi sama. Parta na lyze - to nemas v okruhu znamych? Nebo s rodici nejezdite?
Pisu to proto, e clovek zaiva opravdu vyjimecne okamziky, pro ktere stoji za to zit.
Ale pokud je ani nezkusi?? !
Popravdě řečeno, do sportů se mi příli nechce. Přes rok jsem chodila do jógy, teď o prázdninách není. Po prázdninách zase budu chodit, baví mě to.
Na lyích jsem v ivotě nestála. Pocházím z nelyařské rodiny. Výbava je hodně drahá, navíc ne kadý rok napadne sníh, navíc se musí platit jetě pobyt na horách a vleky, zkrátka je to drahý sport. Vůbec mě nepřitahuje. Ze zimních sportů pěstuju bruslení, páč máme za barákem (to doslova) nekryté kluzitě, tak tam v zimě občas chodím. Mám ale velký problém, jsem straně moc zimomřivá. Jsem chudokrevná, beru elezo, snaím se jíst víc masa (zejména hovězího), obecně moc ale maso nemusím. Taky mám problémy s prokrvováním cév. V důsledku toho se mi neprokrví dostatečně končetiny. Pak chodím bruslit při -5 stupních v punčocháčích a dvojích kalhotách, jinak bych umrzla. Proto mi představa jet na hory a lyovat vůbec neláká.
Není tady
Ivana napsal(a):
Vdycky si představuju, e jdu vlastně s mým BM, ale opozdila jsem se a on je za nejblií zatáčkou.
Jei, to je smutný....dokáu to pochopit, ale je to děsně smutný.... Co kdyby za tou zatáčkou byl nějaký nový bezvadný sympatický a pěkný chlap? Nebo třeba vyrovananá a spokojená a nezávislá Ivana? :-) Co by tam tak jetě mohlo být? Budoucnost?
Při těí depresi to určitě nejde, to úplně chápu. Právě jsem záměrně psala, e by to mohlo pomoci na lehkou depresi, jako psala Vil, e má.... fakt to byl laický nápad.
Není tady