Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#26 28. 5. 2010 23:54

Mikeš
♥♥♥♥♥♥♥

Re: Neschopnost navázat vztah a zamilovat se

AndreaP. napsal(a):

Naprosto souhlasím s Majkafou, napsala to přesně, jak to vidím, cítím, vnímám i já.  Nezbývá, než se pod to podepsat.
Mariposo, ano každý dělá chyby, ale je chyba a chyba. On zabil nevinného člověka, vlastníma rukama. Pochopit? Odpustit? Proboha....mě z celého tohoto vlákna mrazí hmm On že není zrůda, ale trpící člověk??? Neee, trpící byla ta, kterou zabil, trpící byli rodiče té dívky....

Hmm... tohle je hodně těžký téma... i pro mě je vražda v 99% případů neodpustitelným zločinem, ale nazývat hned někoho zrůdou, když vlastně ani nevíme, jak to vlastně bylo? (a teď samozřejmě nehodlám toto téma zlehčovat ve stylu "štvala mě tak dlouho, pane soudce, že jsem ji prostě musel zabít"). Jen chci říct, že: Ano zabil, ale nevíme proč vlastně. Bylo to v afektu? Byla to dlouhodobě plánovaná, chladnokrevně promyšlená vražda? Nebo ten pán trpí jakousi sex. úchylkou, která mu umožňuje plné vzrušení či uspokojení pouze tehdy, když jeho oběť křičí hrůzou? Nevíme nic - i když to následné psychiatrické léčení může taky něco napovědět...
Já znám, shodou okolností, trochu podobného člověka... taky seděl snad 8 nebo 10 let za vraždu... přitom by to do něj nikdo neřek... proto vrah pro mě zůstane vrahem, ale nikoli zrůdou...

Too old to Rock'n'roll, too young to die (Ian Anderson)

Není tady

#27 29. 5. 2010 0:22

Kiara
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Praha - východ

Mariposo, zabít člověka je něco jiného, než švihnout v supermarketu pytlík bonbónů stolt a souhlasím s Mikešem, že následné psychiatrické léčení také leccos signalizuje. Možná, že ten člověk byl ve chvíli, kdy svůj čin spáchal duševně nemocný, možná že byl pod vlivem nějaké návykové látky ... ať už to bylo, jak chtělo, způsobil rodičům a příbuzným té dívky doživotní utrpení.
Vilemíno, drž se od takového člověka co nejdál. Ty máš svoje problémy, on má svoje problémy a to, co ty potřebuješ ti zřejmě není schopen poskytnout. Uvědom si - odhlédneme-li od zásadní skutečnosti, že ten člověk už jednou vraždil - že se jedná o doživotně psychicky nemocného člověka, který kvůli svému onemocnění asi nebude schopen hlubších emocí, empatie a tím pádem i rovnocenného partnerského vztahu, právě proto, že je nemocný a jeho nemoc mu to prostě nedovoluje. Chápeš? To je totéž, jako bys od nevidomého chtěla, aby vzal červenou pastelku a namaloval ti srdíčko, taky ti nebude schopen vyhovět a ty se budeš zbytečně trápit stolt

"Náhody neexistují - to jen Bůh chce zůstat inkognito ..."

Není tady

#28 29. 5. 2010 8:45

majkafa
Host

Každý máme v sobě běsy, myslím. Ale ten muž jim dovolil vyjít ven. To není zrovna správný partner k tomu, aby si Vilemína léčila svůj psychický problém, o kterém si myslí, že ho má - neschopnost navázat vztah a zamilovat se.

Btw Vilemíno, má dcerka říkala ještě tak před rokem, že ona děti mít nechce. Dnes mám sedmitýdenního vnoučka. big_smile
Víš, Vil, jestli to není jen takové tvé alibi, co kdybys náhodou děti neměla. Tak pro jistotu říkat, že je vlastně ani nechceš.

#29 29. 5. 2010 8:52

majkafa
Host

Mikeš napsal(a):

Hmm... tohle je hodně těžký téma... i pro mě je vražda v 99% případů neodpustitelným zločinem, ale nazývat hned někoho zrůdou, když vlastně ani nevíme, jak to vlastně bylo? (a teď samozřejmě nehodlám toto téma zlehčovat ve stylu "štvala mě tak dlouho, pane soudce, že jsem ji prostě musel zabít"). Jen chci říct, že: Ano zabil, ale nevíme proč vlastně. Bylo to v afektu? Byla to dlouhodobě plánovaná, chladnokrevně promyšlená vražda? Nebo ten pán trpí jakousi sex. úchylkou, která mu umožňuje plné vzrušení či uspokojení pouze tehdy, když jeho oběť křičí hrůzou? Nevíme nic - i když to následné psychiatrické léčení může taky něco napovědět...
Já znám, shodou okolností, trochu podobného člověka... taky seděl snad 8 nebo 10 let za vraždu... přitom by to do něj nikdo neřek... proto vrah pro mě zůstane vrahem, ale nikoli zrůdou...

Všichni se staneme (třeba na chvilku) zrůdami, pokud dovolíme svým běsům, aby byly vypuštěny na světlo boží a (někdy) spáchaly to, co popsala Vilemína. To je můj názor.

Mikeši, tvé - přitom by to do něj nikdo neřek - no jo, co by tomu řekli sousedi, rodiče, kdyby kdyby... Do většiny vrahů by to myslím "nikdo neřek".
I kdyby nevím co, taková vypuštěná zrůda, kterou nezastaví ani pohled do tváře oběti, umírající jejími vlastními rukami, pro mě signál - jak psala Selima, držet se od lidí dál NAVŽDY v tomto životě, od svých milých, ...  když nedokážu svou zrůdu udržet. Co kdyby zase jednou ... Lidé, kteří se dopustí určitých typů vraždy, mezi něž řadím v první řadě ty, co vraždili uškrcením vlastními rukami, by měli dostávat doživotí. Ve svém vlastním zájmu i v zájmu jejich okolí.

Hluboce s tím vrahem cítím. Jestli se z toho dostal, jestli je moudrý, sám od sebe by se měl držet co nejdál. Možná to i dělá, to jen Vilemína chce možná lámat přes koleno. Zrovna ona, která má bohužel léta problémy sama se sebou. sad

Upravil(a) majkafa (29. 5. 2010 9:23)

#30 29. 5. 2010 9:21

Selima
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: už Bratislava

majkafa napsal(a):

Každý máme v sobě běsy, myslím. Ale ten muž jim dovolil vyjít ven. To není zrovna správný partner k tomu, aby si Vilemína léčila svůj psychický problém, o kterém si myslí, že ho má - neschopnost navázat vztah a zamilovat se.

Btw Vilemíno, má dcerka říkala ještě tak před rokem, že ona děti mít nechce. Dnes mám sedmitýdenního vnoučka. big_smile
Víš, Vil, jestli to není jen takové tvé alibi, co kdybys náhodou děti neměla. Tak pro jistotu říkat, že je vlastně ani nechceš.

Majka, ale predsa nikto netvrdí, že Vilemína NIKDY nebude chcieť deti. môže meniť názor... ale MOMENTÁLNE ich neche, A zmeniť názor môže aj ten druhý, ale momentálne ich zjavne tiež nechce...
A je rozdiel besy a besy - myslím, že ak sa lieči na nejakú duševnú chorobu, tak tie besy si možno ani nevieme predstaviť. Čím ho neospravedňujem, resp. rozhodne ho to nerobí vhodnejším partnerom, ale vražda pod vplyvom duš. úchylky či poruchy je asi niečo iné ako premyslená, chladnokrvná a plánovaná vražda, alebo ako lúpežné prepadnutie ukončené smrťou. roll

Upravil(a) Selima (29. 5. 2010 9:26)

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#31 29. 5. 2010 9:28

majkafa
Host

Ano. Súhlasím. Presne o tom píšem.
Myslím, že vražda pod vplyvom psychickej poruchy je "horšia" o to, že je nezvladateľná. Nikdo nevie, kedy sa jeho psychická porucha može znovu prejaviť, aj keby sa sto rokov liečil.

#32 29. 5. 2010 9:37

majkafa
Host

Vilemíno, kolik je tomu muži let?

A abych zůstávala u témata, myslím si, že bys s tímhle mužem měla okamžitě ukončit veškeré styky. A pak si najít dobrého psychologa, který ti sedne. Jak jsem si vzpomněla, když jsi vytáhla své první vlákno z roku 2008, psychické problémy máš zřejmě od dětství. Vyřeš si je za vedení dobrého psychologa a pak možná přijde schopnost zamilovat se sama, když budeš v pořádku, když se budeš mít ráda.
Btw tvůj výčet antidepresiv, která užíváš, mi moc nesvědčí o lehké depresi. Nějaké zkušenosti mám.

#33 29. 5. 2010 10:03

Selima
♥♥♥♥♥♥♥

majkafa napsal(a):

Ano. Súhlasím. Presne o tom píšem.
Myslím, že vražda pod vplyvom psychickej poruchy je "horšia" o to, že je nezvladateľná. Nikdo nevie, kedy sa jeho psychická porucha može znovu prejaviť, aj keby sa sto rokov liečil.

Ja si nemyslím, že je "horšia" alebo lepšia - nakoniec, sú aj recidivisti, čo opakovane zabíjajú bez duš. poruchy... a smrť je smrť, obeti je zrejme jedno, z akej pohnútky vraha zomrela... sad roll Len by som proste bola opatrná, a to asi v oboch prípadoch. U duševnej choroby sú znížené rozpoiznávanie a ovládanie - takže možno menej "viny" ale zato horšie šance predvídať ďalší vývoj... 
Inak, Majka, štatisticky najvyšší počet napr. zabití v afekte je medzi blízkymi ľuďmi.... v rodine, vo vzťahu, medzi priateľmi. mad V podstate sme možno všetci potenciálni vrahovia alebo obete...

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#34 29. 5. 2010 10:19

majkafa
Host

Seli, ano. Však ja píšem, ak si si nevšimla, že každý máme v sebe zrůdu. Každý sme potenciálny vrah. Ale tento muž ju už raz vypustil von, dovolil, aby ho ovládla.A tu neplatí - jednou je nikdy. Pretože život už nevráti.  A tiež píšeš - vrahovia vo vzťahoch.

Práve preto hovorím, že by s ním mala Vilemína okamžite prerušiť akýkoľvek styk.

Upravil(a) majkafa (29. 5. 2010 10:40)

#35 29. 5. 2010 10:58

mariposa
♥♥♥♥♥♥-

Majkafo, ještě jinak Ti to napíšu - to co vidím smile
Vidím, že ten muž před x lety (z nějakých nám neznámých důvodů) nedokázal sebrat tolik sil, aby zábránil tomu nechat žít druhého člověka (dívku) a sám ji toho života zbavil. Když poodstoupím od jednotlivých lidí-osob, do nichž je zhmotněn život, který se projevuje všude kolem nás i v nás - prostě život (to, že příroda rodí ovoce, člověk nadechuje a vydechuje, veverky běhají po lese, oceán se přilévá a odlévá ...), který je tu pro všechny a každý člověk-jedinec s ním nakládá jak nejlépe dokáže, když poodstoupím vidím to, že v tomto světě, na této planetě trpící člověk jež je nadán vědomím sama sebe zbavuje života nejen druhé (zvířata, lidi), ale i sám sebe.
Chci říct, že ve finále se jedná o jednu a tu samou existenci jen různě zhmotněnou do květin, zvířat, lidí. V člověku navíc se projevuje ego, čímž ho iluzorně odděluje od zbytku a dává mu iluzi individuality. Ale ve výsledku je vše jen JEDEN ŽIVOT, JEDNA EXISTENCE. Pak ale ten, kdo druhého člověka (zabití) nebo sám sebe (sebezabití) zbaví života musí zákonitě velmi velmi trpět, být jedodnuše totálně oddělený od své duše, která je podstatou - jedním životem, jedou existencí všeho. Ztratit kontakt se svojí duší, podstatou, světlem, láskou je příčinou všeho utrpení. Ve výsledku tedy není tak velkého rozdílu zda zbavím života sebe nebo druhého, neboť vše je vším, vše je jedním - jedinou existencí, jediným světlem.

Soudit druhého nebo sám sebe ničemu nepomůže, to co očišťuje je odpuštění, totální a z hlouby srdce. Neboť srdce této planety je jedno - bije pro všechny a všichni jsme jeho součástí, jeho nepatrným projevem, kapkou v oceánu hjarta

Upravil(a) mariposa (29. 5. 2010 11:00)

"Buď jen sebou samým a do ničeho jiného se nenuť. Copak ti nestačí být Buddhou, jen tak si svobodně a radostně být?" (Marielu Lörler: Jakub objevuje řeku života)

Není tady

#36 29. 5. 2010 10:59

Selima
♥♥♥♥♥♥♥

Ja by som akýkoľvek možno nerušila, ale hlbší by som nenadvaezovala. A nechodila by som s ním mimo verejné priestranstvá. A určite by som sa zamyslela, prečo - alebo čím vo mne - ma priťahuje práve vrah.  stolt

Brita

Není tady

#37 29. 5. 2010 11:03

mariposa
♥♥♥♥♥♥-

Selima napsal(a):

Ja by som akýkoľvek možno nerušila, ale hlbší by som nenadvaezovala. A nechodila by som s ním mimo verejné priestranstvá. A určite by som sa zamyslela, prečo - alebo čím vo mne - ma priťahuje práve vrah.  stolt

I vrah má uvnitř duši. Bolavou duši.

"Buď jen sebou samým a do ničeho jiného se nenuť. Copak ti nestačí být Buddhou, jen tak si svobodně a radostně být?" (Marielu Lörler: Jakub objevuje řeku života)

Není tady

#38 29. 5. 2010 11:05

majkafa
Host

Selima napsal(a):

Ja by som akýkoľvek možno nerušila, ale hlbší by som nenadvaezovala. A nechodila by som s ním mimo verejné priestranstvá. A určite by som sa zamyslela, prečo - alebo čím vo mne - ma priťahuje práve vrahstolt

stolt

Co když tím, že raději před sebou zamaskuju nutnost řešení sebe sama a začnu "řešit" a zachraňovat vraha, jen abych nemusela sebe? Ono je to strašně těžké, udělat změnu u sebe, máme pro to spousty výmluv, o kterých třeba ani netušíme, že jsou výmluvami.

#39 29. 5. 2010 11:08

mariposa
♥♥♥♥♥♥-

majkafa napsal(a):

Selima napsal(a):

Ja by som akýkoľvek možno nerušila, ale hlbší by som nenadvaezovala. A nechodila by som s ním mimo verejné priestranstvá. A určite by som sa zamyslela, prečo - alebo čím vo mne - ma priťahuje práve vrahstolt

stolt

Co když tím, že raději před sebou zamaskuju nutnost řešení sebe sama a začnu "řešit" a zachraňovat vraha, jen abych nemusela sebe? Ono je to strašně těžké, udělat změnu u sebe, máme pro to spousty výmluv, o kterých třeba ani netušíme, že jsou výmluvami.

Majko, a kdes přišla k tomu, že Vilemína chce někoho zachraňovat? O něčem takovém tady nenapsala ani slovo. Pokud čteš pozorně tak víš, že Vilemína psala, že jí je ten muž sympatický a proč. Psala o tom, že se zamilovala. To další už je jen Tvoje.

Není tady

#40 29. 5. 2010 11:09

majkafa
Host

Mariposo, nikdo tady myslím, nepopírá, že ten vrah je možná hluboce nešťastný člověk.

Ale tohle je vlákno Vilemíny a my jí radíme, dle svého nejlepšího vědomí, co by měla udělat, aby změnila SVOU neschopnost navázat vztah a zamilovat. Léčit si ji s nešťastným a neukázněným člověkem, který už jedné dívce život vzal, dle mého názoru není způsob, kterým by toho dosáhla.

#41 29. 5. 2010 11:11

majkafa
Host

mariposa napsal(a):

majkafa napsal(a):

stolt

Majko, a kdes přišla k tomu, že Vilemína chce někoho zachraňovat? O něčem takovém tady nenapsala ani slovo. Pokud čteš pozorně tak víš, že Vilemína psala, že jí je ten muž sympatický a proč. Psala o tom, že se zamilovala. To další už je jen Tvoje.

Samozřejmě, že je to moje. Píšu - zamyslela a - co když ... wink Nebo sis nevšimla? Nikde netvrdím, že to tak je.

#42 29. 5. 2010 11:19

mariposa
♥♥♥♥♥♥-

majkafa napsal(a):

Mariposo, nikdo tady myslím, nepopírá, že ten vrah je možná hluboce nešťastný člověk.

Ale tohle je vlákno Vilemíny a my jí radíme, dle svého nejlepšího vědomí, co by měla udělat, aby změnila SVOU neschopnost navázat vztah a zamilovat. Léčit si ji s nešťastným a neukázněným člověkem, který už jedné dívce život vzal, dle mého názoru není způsob, kterým by toho dosáhla.

Ano Majko, píšeš tady Tvůj názor, jak bys reagovala TY. Píšeš: podle mě. Ty ale nejsi Vilemína. Podle mě nečteš pozorně co Vilemína píše, nenasloucháš jejím řádkům. Píšeš tady vlastně o sobě. Podle mě jí tyhle rady nepomůžou.

Ty jednoduše soudíš člověka, muže s kterým se Vielmína seznámila a něco k němu pocítila. Čemu tenhle soud pomůže? Podle mě ničemu a nikomu. Co se stalo v minulosti stalo se. Teď je třeba dívat se co se děje teď. 
Mnohem účinější než druhému radit, je mu naslouchat smile

Omlouvám se za offtopic smile

Upravil(a) mariposa (29. 5. 2010 11:20)

Není tady

#43 29. 5. 2010 11:50

Selima
♥♥♥♥♥♥♥

mariposa napsal(a):

Selima napsal(a):

I vrah má uvnitř duši. Bolavou duši.

Nepochybne, ale čo JA s tým? Resp. Vilemína? Je ilúzia nazdávať sa, že keď ponúknem svoj krček, bude jeho duša menej boľavá. wink Mmch, nemyslím, že by človek ešte ani neprepustený z psychiatrie bol zrelý na vzťah - najprv si asi musí poradiť sám so sebou a potom na seba viazať niekoho ďalšieho, spájať  sním svoj život, apod. Proti neutrálnemu priateľstvu sa nedá nič namietať, ale proti partnerskému vzťahu - momentálne a práve teraz - podľa mňa áno.

Brita

Není tady

#44 29. 5. 2010 11:57

Zklamaná
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: u nás v Galaxii :-))
Web

majkafa napsal(a):

Asi mi něco uniklo, či co....ale Vilemína MÁ SCHOPNOST navázat vztah a zamilovat se. To, že se zamilovala do člověka, který nechce, nebo nemůže opětovat její city je naprosto něco jiného. Vilemína tu schopnost prostě má, pokud by ji neměla, nemohla by se zamilovat do kohokoliv.
DALŠÍ VĚC JE OVŠEM TO. DO KOHO...

IDIOT SE UČÍ VLASTNÍMI CHYBAMI, MAGOR SE UČÍ DEBILITĚ OD IDIOTA…….JÁ SE UČÍM CIZÍMI CHYBAMI lol
Kdybych to, co mi tu někteří říkáte, proměnila na stravu, nežral by to ani můj pes!
Svět nekonečných možností - ten tvoří F+F+F+F+F+F {přesně v tomto pořadí}.
http://www.youtube.com/watch?v=uVR-jLWz_7A

Není tady

#45 29. 5. 2010 12:02

Selima
♥♥♥♥♥♥♥

mariposa napsal(a):

majkafa napsal(a):

Ano Majko, píšeš tady Tvůj názor, jak bys reagovala TY. Píšeš: podle mě. Ty ale nejsi Vilemína. Podle mě nečteš pozorně co Vilemína píše, nenasloucháš jejím řádkům. Píšeš tady vlastně o sobě. Podle mě jí tyhle rady nepomůžou.
Ty jednoduše soudíš člověka, muže s kterým se Vielmína seznámila a něco k němu pocítila. Čemu tenhle soud pomůže? Podle mě ničemu a nikomu. Co se stalo v minulosti stalo se. Teď je třeba dívat se co se děje teď. 
Mnohem účinější než druhému radit, je mu naslouchat smile
Omlouvám se za offtopic smile

Každý píšeme pdoľa seba a tým, aké sme tu pestré, si Vilemína môže vybrať, čo je jej blízke, čo ju oslovuje - a čo by mohla byť pravda, aj keď nepríjemná... Súdiť nepomôže nikomu, ale varovať pred možným - a logickým - vývojom vzťahu a udalostí áno. Pomôcť druhému na úkor seba nie je podľa mňa láska, ale zúfalstvo. Partnerský vzaťh by mal asi byť aspoň zhruba vyrovnaný a prínosný pre oboch zúčastnených... čo som si tuná nie istá. Pripomína mi to situáciu "Slepý vedie jednookého"...

Brita

Není tady

#46 29. 5. 2010 12:10

aprill
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: kousek od Romči

Varovat můžeme, ale myslím  si, že varování nepadne na úrodnou půdu. Vilemína má růžové brýle a čím více ji bude okolí na možné problémy upozorňovat, tím více bude svůj objekt hájit kapitulation .
Jen doufám, že to celé skončí happyendem a nedopadne to jako ten případ na který jsem si právě vzpoměla (souzený za vraždu a po propuštění zabil svou novu  přítelkyni za to, že mu pomalu otevřela dveře grater ) .

Není tady

#47 29. 5. 2010 12:24

PPavlaa
♥♥♥♥♥♥♥

hele Andreo, kdyby to byl tvůj syn, kdo se dopustil vraždy, taky by to pro tebe byla zrůda ? taky bys takhle odsuzovala wink

Umění žít není umění hrát s dobrou kartou, ale umění sehrát se špatnou kartou dobrou hru.

Není tady

#48 29. 5. 2010 12:35

majkafa
Host

Zklamaná napsal(a):

Asi mi něco uniklo, či co....ale Vilemína MÁ SCHOPNOST navázat vztah a zamilovat se. To, že se zamilovala do člověka, který nechce, nebo nemůže opětovat její city je naprosto něco jiného. Vilemína tu schopnost prostě má, pokud by ji neměla, nemohla by se zamilovat do kohokoliv.
DALŠÍ VĚC JE OVŠEM TO. DO KOHO...

Vždyť jo. Ona tu schopnost má. Jen si teď sama před sebou zamaskovala to, že on o ni zřejmě nemá zájem, nebo je moudrý a hlídá sám sebe, tím, že nemá schopnost. To jsou ty hry sama před sebou.

#49 29. 5. 2010 12:42

majkafa
Host

PPavlaa napsal(a):

hele Andreo, kdyby to byl tvůj syn, kdo se dopustil vraždy, taky by to pro tebe byla zrůda ? taky bys takhle odsuzovala wink

Ppavlo, to, že někdo neudržel své démony, je nějak spojeno s tím, jestli ho miluju nebo ne? Třeba své dítě? Pro mě je láska a zvláště láska mateřská jiná "kategorie".
A ne všichni, co tu píší, soudí. Někteří jistě pouze konstatují.

Upravil(a) majkafa (29. 5. 2010 12:44)

#50 29. 5. 2010 12:54

PPavlaa
♥♥♥♥♥♥♥

majkafo, za prvé, ty stejně jako my ostatní nevíš, jak to celé bylo. za druhé, na tvůj názor jsem se neptala. sorry.

Umění žít není umění hrát s dobrou kartou, ale umění sehrát se špatnou kartou dobrou hru.

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí