6. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
dobry den, potrebuji pomoci.
Mam zdedene stare krajky a lnene prostirani. Neco je zazloutle, hlöavne krajky maji hnede male flicky.
Vi nekdo jak je opatrne vybelit? rada bych je zase pouzila.
Dekuji moc.
Není tady
sahleb napsal(a):
Mam zdedene stare krajky a lnene prostirani. Neco je zazloutle, hlöavne krajky maji hnede male flicky.
Dekuji moc.
V první řadě bych prádlo několikrát vyvařila a myslím, že to bude .
Není tady
Jako za starých časů, na skvrny byhc použila žlučové mýdlo, které v drogerce vyjde na pár korun a pak počkat na slunce a kropit a bělit a kropit a bělit... to jistě bude nejšetrnější. Slunce dokáže divy.
Není tady
aprill napsal(a):
sahleb napsal(a):
Dekuji moc.V první řadě bych prádlo několikrát vyvařila a myslím, že to bude
.
Dekuji, ale jsou to strasne jemne veci, skoro pruhledne a krajky. To asi ne.
Není tady
PavlaH napsal(a):
Jako za starých časů, na skvrny byhc použila žlučové mýdlo, které v drogerce vyjde na pár korun a pak počkat na slunce a kropit a bělit a kropit a bělit... to jistě bude nejšetrnější. Slunce dokáže divy.
To je to nejlepsi, pouzivam stale, ale tady to nepomohlo, asi musim opakovat a dat na to slunce. Bohuzel je zatazeno. A jeste bude.
Není tady
Vyvářku nedoporučuju. Ideální je vlažná měkká voda - nejlíp dešťová nebo s trochou sody. Tu rozpustíš než přidáš prádlo. Namočíš, namydlíš (dá se použít i marseillské mýdlo nebo jádrové - "s jelenem"), zaroluješ jednotlivý kousky a necháš chvíli ležet, pak vypereš v ruce a dobře vymácháš. Hnědý skvrnky zkus před mydlením pokapat citrónovou šťávou - čerstvou, ne umělou. Je možný, že to budeš muset několikrát opakovat, tak usušený před žehlením nejdřív zkontroluj.
Není tady
helena napsal(a):
Vyvářku nedoporučuju. Ideální je vlažná měkká voda - nejlíp dešťová nebo s trochou sody. Tu rozpustíš než přidáš prádlo. Namočíš, namydlíš (dá se použít i marseillské mýdlo nebo jádrové - "s jelenem"), zaroluješ jednotlivý kousky a necháš chvíli ležet, pak vypereš v ruce a dobře vymácháš. Hnědý skvrnky zkus před mydlením pokapat citrónovou šťávou - čerstvou, ne umělou. Je možný, že to budeš muset několikrát opakovat, tak usušený před žehlením nejdřív zkontroluj.
Já bych se vyvářky nebála , v naší rodině už léta kolují krajkové zavinovačky, které pravidelně vyvařujeme, jsou pořád sněhobílé a neponičené
.
Není tady
V případě starých krajek mě napadá možná trochu kuriozní řešení: zavolejte do muzea. Jako studentka jsem chodila na jednu výběrovku do technického muzea v Brně a vím, že je tam spousta lidí, kteří se zabývají třeba údržbou a restaurováním krojů - i sto let starých. V čem perou a jak, aby bylo co prát ještě za sto let, nám tehdy říkali, ale já husa hloupá jsem si tam nedělala poznámky...
Není tady