|
9.dubna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 9.dubna : Vaření na chatě či chalupě bez stresu: Tipy na vaření z jedné pánve nebo hrnce. 1.dubna : Jak vznikla záhada ďáblova trojúhelníku: Odhalil ji už Kolumbus? |
|
|

Napsáno jako dodatek pro fórum: „Existuje Bůh? Jak si ho představujete, co pro vás znamená?“
Každá skupina, která má "své náboženství", vlastně svým způsobem po čase stagnuje. Je to dáno tím, že se pracuje s daty velmi časově omezenými a navíc s daty, která už byla několikráte "předělávána", takže jako pomůcka je to fajn, ale na to, abychom toto mohli používat v rámci vývoje, je to nedostatečné. Ti, co jsou se svou vírou spokojeni, se časem začnou ptát na další a další otázky, protože k tomu je jejich vývoj zákonitě "donutí" a to, co bylo jasně dané několik let, později už může být bráno jen jako jeden "ze stupňů poznání"..
Proč tomu tak je? NEZNÁME svou minulost tak, jak by bylo dobré ji znát..
Je opravdu dobré popřemýšlet nad tím - JAK moc dobře známe své dějiny.. Ono totiž dívat se na nějakých max. 2-3000 př.n.l ještě neznamená, že z toho můžeme brát vše za "bernou minci".. Dnešní náboženské skupiny vesměs dále jak po toto období v minulosti nejdou a pro ně je to prostě jasně dané. Můžou pak být v pozici lidí ve vesnici v údolí obklopeném horami, kteří věří, že za těmi horami už nic jiného není, protože je to jasně dané. Jenže pak někdo z nich vyleze na horu a zjistí, že vůkol jsou další vesnice.. a další údolí.. a další hory.. Takže svým způsobem více, či méně většina lidí má to "své údolí pod horami", které časem snad i překoná.
Například Křesťanství - starý zákon, na který se odkazuje, je datován 1600 př.n.l, což znamená, že "vznik" starého zákona začal v době, kdy už byla Egyptská říše v troskách a dávno byly pryč její největší léta rozmachu.. Ze Starého zákona vychází Nový zákon. Ten tvoří základy dnešního křesťanství. Jenže málokdo se podíval za ten rok 1600 př.n.l..
CO bylo před tím? CO dalo podklad pro Starý zákon/ Nový zákon/ Křesťanství? Křesťanství má svůj počátek u Esejců. (Tam má mimo jiné základ i muslimská víra..) Esejci ovšem vznikli nejprve jako malá skupina lidí. Kde sebrali oni svůj základ? CO bylo výchozím bodem pro jejich víru? Stopy by nás dovedly do Egypta, do jeho svatyní, mezi tamní kněží, kteří svá tajemství střežili a ukládali tak, aby prostý lid pochopil co nejméně.. Je snad Egyptská víra v "jednoho boha slunce" Atona prazákladem pro pozdější křesťanství?
(Za vlády Achnatona byl Aton prohlášen za jediného boha a došlo tak k zavedení monoteizmu namísto doposavadního mnohobožství. Po Achnatonově smrti byl opět obnoven dřívější systém mnohobožství)
Ale ani Egypťané neměli vše ze své hlavy. Odkud oni čerpali? Kde brali jejich kněží svá "orákula"? Oni je pouze citovali z prastarých záznamů, učili se z nich podle stupně svého "zasvěcení" a přepisovali je. Odkud pocházely tyto prastaré záznamy, které (podle svědectví kněží) pocházeli z "úsvitu věků"? CO bylo před Egyptem? Jaká "civilizace"? Že by Atlantis? Pochází snad tyto základy Egyptského náboženství odsud?
A jestliže byla Atlantis, odkud oni měli své znalosti? Kolikátá jsme vlastně na Zemi civilizace? První? To ani náhodou... Tak druhá? Třetí? Desátá...?? Že by se něco muselo najít? No nevím.. Na naše dnešní materiály stačí nějakých 50 000 let a jsou pryč.. Vlastně by "stačila" jedna civilizace každých 500 000 let a ta další už by o té předchozí nevěděla nic. Ale to už je samozřejmě konspirace.
Faktem ovšem je, že podle eposů Ramájána a Mahabháráta se v oblasti dnešního Rudého moře "bojovalo" atomovkami. Zdá se to směšné? Uznávám, že ano. až na to, že tyto eposy se datují do doby až 4000 př.n.l a je v nich popsáno i to, co bychom dnes mohli přirovnat k nemoci z ozáření.. A jako perlička - našly se v té oblasti skleněné plochy v písku a byla zjištěna radioaktivita.
V oněch eposech se vše datuje do dávné minulosti, kdy "bohové" měli svá sídla na nebesích a tito "bohové" na svých "vimanech" navštěvovali jak Zemi, tak i další "sídla na nebi".. V oněch eposech "bohové" vůbec nebyli vlídní, spíše naopak. KDO byli tito "bohové"? ODKUD se vzali? Dle konspiraček by mohli pocházet ze Síria, to oni "stvořili" lidskou rasu tak, jak ji známe dnes, oni jsou ti, co nás kontrolují a tak dále a tak dále?? Ten, kdo si v konspiračkách libuje, tak to jistě zná, ten, kdo konspirace odsuzuje a bere je jako takový vtip, tak by to stejně dál nečetl.
Ale nechejme konspiraček. Berme v potaz alespoň pár faktů, které jsou dokazatelné.
- eposy Ramajána a Mahabháráta, které popisují "války bohů, létající vimany, sídla na nebesích, bohy, kteří na vimanech cestovali a navštěvovali jak sídla, tak Zemi. Dále popis něčeho, co bylo "jasnější jak tisíc sluncí, z lidí zbyly jen stíny, voda se stala mrtvou a vše umíralo mnoho let a vše bylo jedovaté..
- údajná civilizace Atlantis (Atlantida) - je o ní zmínka v několika záznamech z minulosti. Potomci Atlantiďanů po jejím zániku mohli být i ti, kteří založily nové "moderní říše" (Mexiko, Egypt, Čína a některé jiné části Země) Našli byste paralely mezi pyramidami v Mexiku, Egyptě a Číně. Dodnes se nepodařilo "normální" cestou vysvětlit, jak byl možný vznik pyramid tak daleko od sebe, navíc podobných a navíc v poměrně podobném časovém období..
- datování křesťanství a jiných náboženství se pohybuje v maximálním rozmezí do 3000 let před n.l, navíc vše bylo ze začátku předáváno ústně a teprve později bylo zapisováno. Navíc - vše bylo každým dalším přepisem upravováno dle momentálního "jasnozření" daného zapisovatele. Takže to, co dnes je považováno za "víru" v různých skupinách, je výsledkem nesčetných úprav, "překrutů" (byť v dobré víře pro blaho lidstva), takže dogmaticky tuto "víru" brát za bernou minci, aniž bychom pátrali dále, se může rovnat tomu, jako když si koupíte koloběžku, ale "víra" vám říká, že je to Lamborghini, takže to prostě necháte tak a myslíte si, že to Lamborghini je, aniž byste si všimli, že to L-ko má čtyři kola a ne dvě, že má motor a vaše koloběžka ne, že má kapotu a to "vaše" nemá... a tak dále..
- Darwinova "teorie druhů" už se dnes začíná považovat za celkově přežitou. Výsledky bádání například u člověka jasně říkají, že stále nám chybí "jeden přechodový článek", který zatím nikdo nenalezl. Jediné vysvětlení je v "genové manipulaci", pomocí které lidstvo vzniklo.. Ale tady stop, to už bychom "konspirovali".. Navíc těch druhů je více, kterým "chybí přechodový článek" a to se netýká jen živočichů, ale i rostlin..
- některé "záhadné" nálezy, které jaksi nepasují na zažitá "dogmata" vědeckých poznatků. Například zmíněné pyramidy v různých částech světa. Obrovské pozemní "kresby" viděné výhradně z velké výšky. Nálezy stop dinosaurů se stopami "někoho" v obuvi (cestuje snad někdo časem??), nálezy map, které zobrazují detailně místa na Zemi, ale s posunutými kontinenty, jak byly někdy před 100 000 - 500 000 lety, nebo i ve vzdálenějším období, nálezy lidí obrů (někteří až 4 metry vysocí), Sfinga - stáří se nyní odhaduje na více, než 10 000 let.. Kdopak ji postavil? A tak bychom mohli pokračovat.
- Symbolika a symboly obecně - je snad "Nilský Anch" prazákladem křesťanského kříže? A co "Aeskulapova hůl", coby symbol lékařů - má opravdu původ v Řecku? Nepřipomíná nám "strom a hada" v Křesťanské mytologii? A nemá to být naopak symbol DNA? A co ten "ráj", ze kterého byli "Adam" a "Eva" vyhnáni? Byli vyhnání, nebo spíše "vysazeni z laboratoře"? (ale tady bychom opět konspirovali. Podle této verze ona bájná potopa nebyla nic jiného, než "zaplavení podmořské laboratoře s nepodarky" a vysazení přísně vyselektovaných druhů na souši..) Našlo by se těch symbolů mnohem více samozřejmě.
Zkrátka víme o naší minulosti akorát tak "velké kulové", ale na základě tohoto "velkého kulového" jsme si "vyselektovali" svou "víru" a podle ní jedeme někteří natvrdo svou "lajnu", aniž bychom přemýšleli.. Pak, když se na náš svět vezdejší podíváme z jiného pohledu a vidíme ty blázny, co vedou "svaté války", blázny, co si pořád chtějí víc a více podmanit celý svět za účelem "zisku" a to vše jen na základě "velkého kulového", pak se chce člověku smát i plakat zároveň, protože v tomto našem Matrixu vezdejším se v tom našem "velkém kulovém" stále patláme pořád dokola. To je ta tragikomedie našeho světa. Tak snad v budoucnu se z toho "velkého kulového" dostaneme někam výše..
Dodatky:
Samozřejmě „víra“ se týká nás všech, ne jenom náboženských skupin.. Všichni hledáme a pátráme, i když mnozí řeknou, že ne, ovšem stejně to dělají. A všichni jsme hledáním postupně zbavováni své „opony“, která nám zakrývá pravou podstatu všeho kolem nás.
Reinkarnace – není to jen výsada Buddhistů. „Převtělování“ má svůj původ mnohem dále v minulosti.
Reinkarnace a křesťanství - katolická církev, když na koncilu v Konstantinopoli v roce 553 n.l. reinkarnaci „zrušila", i když původně byla částí původních Evangelií..
Karma (Ne ta nádoba nad umyvadlem, co ohřívá vodu..) – je slovo sanskrtského původu. V překladu znamená "čin" nebo "jednání". Zákon karmické odplaty je definován jako neustálý sled činů a jejich následků. Po každé akci následuje reakce. Vše, co učiníme, se nám dříve nebo později vrátí. Spravedlivá odplata nemine nikoho. To platí v dobrém i ve zlém. Toto bylo použito mnohokrát jak ve Starém zákoně, tak i v Novém zákoně.
Nerozepisoval jsem další "indicie" - Babylonie, Sumerská říše a jejich odkazy do současnosti (Irák, Irán, Sýrie) - že by tu nešlo jen o ropu, ale i o něco dalšího? Opět bych nechtěl "konspirovat"..
Něco jiného je "víra" na základě "spisů" a něco jiného je víra, kterou jaksi vnitřně cítíme. Naše vnitřní cítění je zřejmě to pravé "světlo" v temnotách veškerého informačního "marastu" a toto světlo, pokud s ním vnitřně zkoušíme alespoň občas rozmlouvat, nás postupně může "vyvést" z tohoto "info - bludiště", takže nás posune na ten pověstný "vyšší level" poznání, kdy opony okolo nás "spadnou" a my uvidíme pravou tvář toho všeho kolem.
A nyní, co napíšu, berte s nadhledem a nadsázkou:
Ve své podstatě si toto světlo nosíme sebou všichni. S nadsázkou bych klidně řekl, že pod svícnem bývá největší tma. Boha totiž hledáme všude kolem, ale v sobě, ač jej máme, jej málokdy hledáme. Ale i o tom je vývoj. A ten nás může přivést třebas i k tomu, že "Bůh je všechno, včetně nás.. Bůh je Jednota, Celek a Prapočátek všeho a Bůh je vlastně každá bytost, která svému božství (vnitřnímu "světlu") dokáže naslouchat. Takže ironicky bych mohl i napsat, že jsme planeta "spících a procitajících Bohů", abychom jednou poznali, že individualita v podstatě neexistuje a je jen JEDNO..JEDEN.. Prostě CELEk. Všichni jsme jeden velký CELEK, všichni jsme Bůh.. Bůh, jehož některé části spí a jiné se probouzí.. 

Upravil(a) DaiTerr (12. 5. 2010 11:39)
Není tady
A je to vážně tak důležité? myslím jako pro kvalitu tvého nebo mého života? I toho duchovního?
Není tady

Teru99 napsal(a):
A je to vážně tak důležité? myslím jako pro kvalitu tvého nebo mého života? I toho duchovního?
Znáš stabilní a nestabilní Windows třebas? Vše je dáno "daty", které někdo do Windows napsal.. A to je paralela - kvalitu života to samozřejmě moc nemusí ovlivnit, ale vývoj v duchovním vnímání to ovlivní pořádně. Už jen třebas tím, že můžeš dát odbočku jiným směrem a pak se chtě nechtě budeš vracet zpět.
Ale abych furt tady nekecal - to, co vnímám a jak vnímám tyto věci, ještě neznamená, že na to mám "glejt", takže klidně se může stát, že jsem mohl odbočit špatně já. To je právě ta "loterie" našeho vnímání.. Důležité je mít svůj názor a ten si postupně ujasňovat. To, co čteš, jsou jen impulsy, nic více.
Není tady

Docela slušná "moderní teorie", co jsem dnes četl:
"Vesmír je tvořen jednou vědomou superbytostí. Ta si vyvinula způsob sebepoznání, sebezdokonalení či učení se, který spočívá v odštěpování drobných kousků sebe sama (duší), které nechává procházet vývojem v prostředí hmotného světa, ve kterém se tyto kousky zdokonalují a učí. Pokud dosáhnou určitého cíle (pochopení, nirvány, dokonalosti), jsou integrovány zpět jako kvalitativní přínos. Smyslem lidské existence by tedy bylo zkvalitnění stvořitele.."
Není tady
Víš, co si myslím? Že i kdybychom nějak dokázali zrekonstruovat minulost a dostat se až do bohu nula, tak přidjou lidi a budou se ptát, jestli to, co vidíme, je skutečné, nebo jen odrazy na stěnách jeskyně ;o)
Jestliže věřím v Boha, tak také věřím v tom, že vím přesně tolik, kolik ke své cestě životem vědět potřebuji. A pokud v Boha důsledně nevěřím a věřím, že vše je jen náhoda, krátký život a pak zmar, pak mně v zásadě může být taky úplně jedno, kde to všchno začalo, když to nemá žádný smysl..
Není tady

Víš, občas je dobré, když pracuješ s informacemi, vědět, odkud ty informace máš.. Protože jinak je to hra na slepou bábu. Týká se to samozřejmě skoro všeho a všech.
"Víra" je občas jako hra na tichou poštu - na počátku řekneš slovo s určitým významem a na konci je z toho věta s jiným významem, než mohlo být původně zamýšleno.. A to vše jen díky "úpravám" a sem tam "vylepšování při předávání", takže proto jsem psal tu úvahu.
Není tady
No ale já myslela, že to je jaksi podstata víry, ne? Ta důvěra v ten zdroj informací, ne? Jistota víru vylučuje, si myslím, nebo ne? Aspoň tak mi to přijde ;o) A jaká jistota by mohla být? I tu vědeckou už máme pěkně nahlodanou, tak jaká by pak hola být v rovině duchovní? A kdybys objevila třeba tedy ten zdroj informací, věřil bys, že je to fakt on nebo sis taky mohl myslet, že je to třeba něco nastraženého za účelem tvého zmatení a přitom je to všechno MATRIX ;o)
Není tady

No já to zas beru právě podle zdroje informací. jestliže zjistím, že daná informace byla několikrát "upravována" lidmi a na počátku ani nevycházela z dané skupiny, nýbrž byla "převzata odněkud" z dřívějška a ... atak dále, tak si opravdu můžu říci, že to, v co věřím, není konečný "level", ale začnu zkoumat zdroje informací, abych se dopátral něčeho více a ujasnil si tak svou dosavadní "víru"..
Ale chápu, že každý na to jde tak, jak potřebuje teď a nyní. Někdo to nechává tak a ke spokojen, jiný do toho ryje a je taky spokojený, prostě o tom to je.
Není tady
Já tě nepřesvědčuju, jen se snažím pochopit, jak to myslíš ;o) Já taky ryju do všeho a právě tím rytím jsem došla k těm závěrům, které nyní mám ;o)
Zrovna včera mně zaujalo při čtení nějaké knížky o "duchovním postupu", že neexistuje bod, ve kterém by sis mohl říct "jsem osvícen", protože právě v té chvíli o to osvícení přicházíš ;o) Je pořád kam jít, jakékoliv zastavení je vlastně bod, zekterého se vracíš pět na začátek.
Jen si myslím, že tohle asi není věc, kterou lze prozkoumat "empiricky". Když se vrcíš zpět do minulosti, vždycky pracuješ s materiály, které po sobě zanechali lidé a ty mají vždycky dvě vady. První vada je to, že je zanechali právě lidé a druhá vada je to, že nikdy nevíš, jestli to tak opravdu bylo, nebo jestli to tak opravdu bylo, ale subjektivně nahlíženo nebo jestli si to autor kompletně vymyslel ;o)
Třeba když píšeš o Židech a jejich odchodu z Egypta. Je zajímavé že to, na čem Židé staví počátek svého národa, tedy pro ně obrovská událost, v egyptských pramenech zůstalo bez povšimnutí, na jejich straně nenajdeš o exodu Židů a jejich zázražném přechodu přes Rudé moře ani písmenko. Ty z jejich záznamu vyvodíš, že v tom Egyptě fakt byli a inspirovali se jejich pojetím duchovna a oni tam přitom třeba vůbec nebyli a je to jedna z těch Velkých Biblických Metafor ;o)
Nechtěla jsem říc neryj, nehledej, nepátrej, protože všechno, co na cestě potkáš tě nějakým způsobem buď posune dál, nebo utvrdí v tom, čemu věříš, případně ti připraví odbočku a tvůj původní směre sveroseverozápad se nírně stočí k jihu ;o) jen jsem chtěla říct, že mně osobně přijde lepší hledat u Zdroje ne u lidí a především se smířit s tím, že každé lidské pochopení je nedokanelé, protože je lidské a tudíž omezené.
Není tady

To rytí speciálně jsem myslel právě na sebe ;o) To "rytí" může být také celá ta úvaha nahoře ;o)
Není tady
Mnozí věřící - v náboženském slova smyslu - nepřemýšlejí, nehledají, neprociťují...prostě jen slepě přebírají "víru"
Stejně tak mnozí věřící - rozuměj ve vědu - nepřemýšlejí, neporovnávají, nestudují prameny, nevzdělávají se a pouze pasivně přebírají vědomosti jim naservírované.
Pochybuji, že se většina věřících vůbec zamyslela nad tím, co pro křesťanství znamená ve SKUTEČNOSTI příchod Krista - že nebyl ženatý je nejspíš blud, role Máří Magdaleny je možná zcela jiná, než jak ji vylíčila církev)
Nastolením Nového zákona obyčejně ten Starý padá, že? Ne tak pro církev, dodnes nám servíruje mix obojího.
To je jen JEDEN příklad.
Vědecké pravdy na tom jsou dnes stejně jako počítače: ty dnešní budou již zítra zastaralé a k ničemu. Přesto se jich někteří lidé stále drží jak toboucí stébla.... Věda není mrtvá, ona žije a vyvýjí se. To je moc dobře, protože tím se přibližuje k "realitě".
Oba tyhle pohledy mají stejnou nemoc - co se nehodí, to se lidem buď přebarví a nebo zcela zamlčí. A budeme to držet, dokud to půjde - Země byla tak dlouho placatá, dokud se tohle dogma dalo před lidmi obhájit. Ve vesmíru budeme tak dlouho sami, dokud nám první mimozemšťan nezaklepe na dveře....
S bohem je to asi stejné....
Někdo nepotřebuje důkazy, někdo prostě ví.
Takoví lidé vždy byli, jsou a budou 
Není tady
Pan, ono je dokonce klidně možné, že Ježíš byl prostě "jen" člověk, který přišel s tím, že by pro změnu bylo fajn se k sobě chovat hezky ;o)
Všechno je možné! myslím si, že pochyby jsou v hledání na místě, ono proč by taky jeden hledal, když by nepochyboval a byl si jist ;o)
Ale myslím, že tak, jako je škoda slepě věřit, že všechno bylo přesně tak, jak to stojí v Bibli a nepřipustit možnost, že to třeba fakt není učebnice dějepisu, tak stejně je škoda "slepě" věřit, že vše, co zahrnuje "matku církev" je lež, přetvářka, mamon a klam ;o)
Mně by třeba strašně zajímalo, kolik z těch, kteří věří tomu, že největší zlo je islám, četlo Korán a kolik z těch, kteří hned jako druhé největší zlo vidí křesťanství do něj někdy dloublo hloubš.
A tím dloubnutím nemyslím "zasvěcené" debaty o tom, jak je historicky dokázáno, že Ježíš byl / nebyl ženatý s Máří Magdalénou / někým jiným, popř. byl to gay ;o)
Není tady
Že byl Ježíš jen člověk, o tom vůbec nepochybuji. Jen nemám ještě zcela jasno pokud se jedná o Krista. A že to byl ženatý člověk, o tom také nemám velké pochybnosti, bylo by dost podivné, kdyby muž v jeho věku v tehdejší době ženatý nebyl (snad jen kdyby to byl opravdu gay, ale to by si ho Kristuds nejspíš nevybral pro svou misi)
To, že postupem let církev udělala z Marie to, co udělala, protože žena ve významné pozici vedle "Spasitele" v době patriarchátu prostě vůbec nepřipadá v úvahu, to se mi jeví celkem jako logické.
Vyrůstala jsem v době, která mne naučila slepě nevěřit jen tomu, co se píše v Rudém právu a co nám říkají v televizi, či ve škole. K Bibli jsem dost skeptická, mám pocit, že ona jen přebírá staré texty od předchozích civilizací a rozhodně v ní není vše, natož slovo boží. Beru ji jako tendenční knihu napsanou na zakázku a protože se ta zakázka v podstatě po víc jak 2 tisíce let nezměnila, tak stále aktuální.
Církev vnímám jako lidskou organizaci se všemi jejími klady i zápory.
Pokud jde o celibát, je docela příznačné to, co se v poslední době objevuje na věřejnosti - všechny ty aféry kněží a jsem přesvědčená, že je to jen zlomek z toho, co se povedlo ututlat. Na druhou starnu si myslím, že pokud si kněz zvolí celibát sám a dobrovolně jako součást své služby lidem, je to zcela v pořádku.
Pokud jde o islám, vnímám všechno to, co se kolem něj rozpoutalo, jako velkou tragedii, především naši vlastní. Islámské náboženství je nám prezentováno skrze skupiny fanatiků, které zabíjejí...to je stejné, jako kdyby arabskému světu křesťanství prezentovali skrze inkvizici, která vyvraždila a zubožila miliony lidí.
Je to smutné.
Osobně už nemám potřebu přesvědčovat kohokoliov o čemkoliv. Sama hledám na obou stranách a jediné, co mne dovede přesvědčit, je míra tolerance.
Věř mi, že jsem se už setkala s různými lidmi, kteří prezentovali pro mne v té době tak fantasmagorické teorie.... Dnes jsem schopna vyslechnout cokoliv a první, co mne zajímá je míra vyrovnanosti a tolerance toho, kdo mi to předkládá.
O existenci "něčeho - někoho" jako Stvořitele vůbec nepochybuji. Nevěřím, ale vím, že existuje. Mnohokrát jsem se přesvědčila o existenci, ale hlavně fungování jasných pravidel a zákonů, které při stvoření dal/la/li tomuto světu. A že ten svět není jediný, tak o tom už také nemám žádné pochybnosti, Nejen proto, že to je logické. Byla jsem tam.
Přesvědčovat o tom ale někoho nemám potřebu. Navíc to ani není možné. Především SLOVY to není možné 
Není tady
Teru, - píšeš - Třeba když píšeš o Židech a jejich odchodu z Egypta. Je zajímavé že to, na čem Židé staví počátek svého národa, tedy pro ně obrovská událost, v egyptských pramenech zůstalo bez povšimnutí, na jejich straně nenajdeš o exodu Židů a jejich zázražném přechodu přes Rudé moře ani písmenko.
Pokud se věnuješ historii a taky si přečteš i Starý zákon - ani nemusíš celý, stačí Pentateuch - 5 knih Mojžíšových, zjistíš, že Židé nestaví počátek svého národa v Exodu, ale mnohem dříve.
A taky v historických pramenech nalezneš, že Židé - Apiru ... v Egyptě skutečně žili. Pravda, o jejich zázračném přechodu tam není nic, ale - stačí si přečíst, kdy že byl postaven např. Suezský průplav a podívat se do vééélmi starých map, jakže vlastně kdysi dávno "Rudé moře" vypadalo.
Ale může to být taky ještě úplně jinak. 
Majkafo, přiznávám, že historie není mé velké hoby a tohle mi utkvělo v paměti z nějakého semináře, takže ruku do ohně za to nedám, nicméně zaznělo to z úst člověka povolaného. K tomu původu židovského národa jsem se vyjádřila blbě, měla jsem spíš na mysli duchovní počátek, vyvedení z otroctví ;o)
Není tady
Teru99 napsal(a):
Pan, ono je dokonce klidně možné, že Ježíš byl prostě "jen" člověk, který přišel s tím, že by pro změnu bylo fajn se k sobě chovat hezky ;o)
Všechno je možné! myslím si, že pochyby jsou v hledání na místě, ono proč by taky jeden hledal, když by nepochyboval a byl si jist ;o)
Ale myslím, že tak, jako je škoda slepě věřit, že všechno bylo přesně tak, jak to stojí v Bibli a nepřipustit možnost, že to třeba fakt není učebnice dějepisu, tak stejně je škoda "slepě" věřit, že vše, co zahrnuje "matku církev" je lež, přetvářka, mamon a klam ;o)
Mně by třeba strašně zajímalo, kolik z těch, kteří věří tomu, že největší zlo je islám, četlo Korán a kolik z těch, kteří hned jako druhé největší zlo vidí křesťanství do něj někdy dloublo hloubš.
A tím dloubnutím nemyslím "zasvěcené" debaty o tom, jak je historicky dokázáno, že Ježíš byl / nebyl ženatý s Máří Magdalénou / někým jiným, popř. byl to gay ;o)
ono.
vzpomen si, co psaly za našich dob v učebnicích dějepisu a jak se to učí naše děti dnes. a není to od sebe zas tak daleko.
to samé podle mě bylo s Biblí. když se přepisovala, vypouštěli se některé pasáže (myslím to byl např. 5. koncil - pasáže o reikarnaci), popř se "upravovali tak, aby tomu lidé rozuměli".
Není tady
S biblí, stejně jako s vírou lidí bylo a je stále manipulováno.
Mezi "nevěřícími" koluje stejně tolik mýtů jako mezi věřícími.
Vždy, pokud mezi sebe a lidi bude jakékoliv náboženství stavět prostředníky, ta možnost manipulace tu stále je. Obrovská.
V létě jsem v jednom městečku zašla na kázaní, bylo mi smutno z toho, co tam kněz hřímal z kazatelny.... nic z toho, co tvrdil, v bibli vůbec není.
A pak jsem se zase sešla s úplnějiným knězem a jeho slova byla velmi hladivá, ve spoustě pohledů na svět jsem se zcela sešli.
Pak si vyber 
Není tady
Ono je otázka, jestli vůbec Ježíš existoval, když o něm v jiných současných pramenech než v bibli není žádná zmínka a ani jeden z evangelistů ani sv. Pavel se s ním v životě nesetkali. A i kdyby existoval, tak duhá otázka je, co vlastně vůbec učil, když on sám, ani jeho učedníci nic nenapsali. To, co je v evangeliích je už dávno pokroucené, je to výsledek ústního podání jedné i více generací. A to, co z toho udělala církev, to je už úplný paskvil. Takže křesťanství se sice ohání Kristem, ale nic o něm jako osobě neví. Křesťané "věří", že to tak bylo, ale "nevědí".
Totéž je se všemi ostatními vírami na světě - lidé jim věří, cítí to v sobě, ale vědí houbičky (nezlob se Pandorro, ani ty nevíš nic).
Není tady
No je fakt, že křesťanství odmítá i některé Ježíšovo učení, které má myslím základy v gnostickém učení..
Křesťanství jako takové vzniklo až později a na poněkud jiných základech:
"...Třebaže se křesťanství odkazuje na Ježíšovo učení, důrazy se v něm přesunuly a rozvinuly v jiném kulturním kontextu. Některé myšlenkové a společenské proudy vzešlé z Ježíšova působení byly hlavním proudem křesťanství odmítnuty jako heretické a dnes obecně nejsou pokládány za typicky křesťanské. "
zdroj citace: Wikipedia

Není tady
Ivano, řekla bych, že obě jsme na tom stejně.
Obě víme přesně to, co potřebujeme a to, co jsme schopny pobrat.
Za sebe mohu říci, že moje vědění pochází z osobních prožitků a to tvoje nejspíš taky. Nepředpokládám, že ho NEmáš jen z knih a přednášek.
Není tady