29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Lúthien napsal(a):
Nene, Blossom, dneska jsem tady nejspíš naposled
Když budu potřebovat, radši si zajdu do toho kurníku k sousedům, tam to taky vypadá, jak kdyby se slépky dohadovaly, která vyprdla nejhezčí vejce, a nemusím kvůli tomu pouštět internet
Tak čus bus a ať tady něco plodného vymyslíte
Řekla bych, že na Lúthien padla tma černá jako bota.
Není tady
Andromeda napsal(a):
Bloss, ještě k mému předchozímu příspěvku a ještě s ohledem na tohle psané. Dívám se na tohle trochu z pohledu jak to mohlo být a co z toho církev mohla vytvořit.
Podle mě je toto mnohem více komplikovné a vzájemně provázané
Dívám se na to jako na vývoj. Stejně jako se vyvíjí člověk v rámci jednoho života, vyvíjí se lidstvo v rámci své historie.
Každý člověk je duchovní, duchovnost je jeho podstatou. Duchovnost podle mě není víra. Víra je něco co dává člověku bezpečí, co ho ochraňuje. Zároveň ale toto bezpečí už ho nenutí jít dál, bezpečí je jako zastavení. Svým způsobem ustrnutí, ulpění. Ale proto, že vše je energií, vše se také potřebuje neustále proměňovat, pohybovat. Energie nemůže být zastavena, pokud je zastavena, jedná se o utrpení, neboť člověk se postavil proti své duši, podstatě. To co dokáže způsobit, že se člověk dostane do konfliktu se svojí duší se nazývá ego. Veškerá energie spolu spolupracuje, je vzájemně provázaná a pokud vše i my jsme energií, přirozený stav je takový, kdy se neoddělujeme od celku. Ego vytváří individuality, oddělené bytosti. Tyto oddělené bytosti mají své vlastní úhly pohledů (subjektivní, oddělené, odtržené od celku) a těmi se řídí. Vytvářejí si své vlastní světy-ostrovy, názory (nazírání). Podle svých vlastních (subjektivních) vidění každý člověk interpretuje to co vidí. Vykládá to jak se mu věci jeví, zdají. Z jeho osobního, malého (omezeného pohledu).
Bible a mnoho dalších náboženství je pouhým výkladem (názorem, interpretací, úhlem pohledu) toho co se Ježíš (a ostatní) skutečně prožili. Budha prožil nepopsatelné věci a chtěl se o ně s ostatními podělit. Lidé, kteří neměli zkušenost jakou měl Budha ho ale nesprávně pochopili, vyložili si ho po svém. Mnoho lidí napadlo, že pokud chtějí zažít to co Budha, Ježíš a další, je třeba je následovat = kopírovat. Tyto myšlenky vznikly v nevědomých myslích, neboť není možné cokoliv kopírovat či napodobovat. Mnoho náboženství se zaseklo na dogmatech, pravidlech, zákonech. Jediná cesta ke svobodnému člověku (duši) - k duchovnímu probuzení podle mě spočívá v tom jít svojí vlastní cestou a hledat své vlastní prožitky a zkušenosti. Jako Budha, jako Ježíš, jako další probuzení a osvícení jedinci.
Cokoliv může být inspirací, ale důležité je neulpívat. Neulpívat na náboženství, na víře, na těle, na vzdělání, na touhách... Pravé žití není vírou, pravé žití je spontánním projevem sama sebe - té částečky z energie celku.
Není tady
Blossom napsal(a):
Když jsem zakládala toto vlákno, ptala jsem se (a vlastně i teď ještě ptám) spíš na tu klasickou podobu Boha, ale s údivem zjišťuji, že 90% lidí co napsali příspěvky z hlediska věřících, patří k té variantě 2, pracovně nazvané moderní typ víry.... zvláštní, k zamyšlení...
Mě z toho vyplývá, že skoro každý člověk má jakýsi přirozený příklon k duchovnu, avšak ty staré, klasické pribncipy se už natolik přežily, že mnoho lidí od víry (tedy křesťanské) vysloveně odpuzují (např.mě) a že i lidi, kteří se cítí být plně věřícími, tak jejich představa Boha je většinou ta "moderní" - volněji pojatá, o nezničitelné energii apod.
Bloss,ja take vlastne s udivem zjistuju ze jsi se pri zalozeni vlakna vlastne spis ptala na nejakou klasickou podobu Boha.
Udivuje me to stejne tak jako Tvuj udiv zjisteni, ze diskutujici patri (jak jsi pracovne napsala) k modernim typum.
Me osobne na tom nic zvlastniho neprijde.
--------------------------------------------------------
Uz tady jsem se lihlo to nedorozumeni :
Hirondel, píše:
Podle meho nazoru jsi prave popsala neco cemu jini dali jmeno Buh. Energie=zdroj=koren vseho byti.
Bloss pise:
Možná pro jiné to opravdu splývá, pro mě ani náhodou..
Já myslím, že to rozhodně není totéž jakási vesmírná nedefinovatelná energie a to co lidi nazývají Bohem.
-------------------------------------------------------
Nebot ja osobne nejsem verici a nevzpominam si ze bych kdy byla verici v nejakeho klasickeho Boha jak nazyvas.
A dovolila jsem si tvrdit ze nekdo z lidi muze Vesmirnou energii-zdroj-svetlo-To- koren vseho byti ,nazyvat Bohem=Buh.
Je to jedno a totez. Jak je videt i takto lide popisuji pojem Buh,jako vesmirnou energii,zdroj ,svetlo atd. atd.
Bloss, prosim Te vis na co bych se Te rada zeptala?
Co si mam predstavit pod pojmem -lide co se citi byt plne verici
Co to znamena byt plne verici? Dekuju.
Upravil(a) hirondel (13. 5. 2010 17:05)
Není tady
Largo napsal(a):
Lúthien napsal(a):
Nene, Blossom, dneska jsem tady nejspíš naposled
Když budu potřebovat, radši si zajdu do toho kurníku k sousedům, tam to taky vypadá, jak kdyby se slépky dohadovaly, která vyprdla nejhezčí vejce, a nemusím kvůli tomu pouštět internet
Tak čus bus a ať tady něco plodného vymyslíteŘekla bych, že na Lúthien padla tma černá jako bota.
Luthien, spíš bych řekla, že sto lidí = sto názorů ... a v téhle hmatatelně a čímkoli změřitelně neprokazatelné oblasti to platí obzvlášt.
Já jsem třeba slyšela názor, že Ježíš byl člověk - jeden z mála s genetickým základem obyvatel Atlantidy, který měl pomoci posunout lidstvo kousek kupředu. Měl rozšířenou "funkci" ( jak jinak to nazvat, aby to neznělo pitomě) o lěčení. Byl schopen vysílat léčivé vibrace... Je to blud a nebo pravda ? Dokáže to někdo ? Asi ne, ale krásně se to tom diskutuje a vymýšlí nové a nové možné teorie ... a některá z nich je možná i pravdivá. Ale jsme schopni to svými člověčími schopnostmi poznat ?
Není tady
Hirondel, termín plně věřící pro mě znamená někoho, kdo sám sebe počítá stoprocentně mezi věřící.
Abys tomu mohla líp rozumět - třeba já sama sebe bych řadila mezi někoho mezi věřícími a nevěřícími, ovšem blíže k těm nevěřícím.
Kdybych to měla zkusit vyjádřit procentuelně, tak jsem asi tak 90%ní ateista, ale na 10% připouštím existenci něčeho vyššího a některých věcí mezi nebem a zemí, co tu byly popisovány. Takže já se nepokládám za plně věřícího, ale ani za plně nevěřícího.
Chápu, že všechny tyto pracovní nebo pomocné názvy, typu klasické pojetí Boha, moderní pojetí, plně nebo částečně věřící apod. může mnohým připadat divné.
Ale snad porozumíte tomu, co jsem asi chtěla vyjádřit, přesnější terminus technikus jsem nevymyslela, ono se totiž pro tyto neexaktní duchovní záležitosti přesná definice a označení hledá strašně těžko.
Tak se tak trochu omlouvám za určitou t.o.p.o.r.n.o.s.t mého vyjadřování (musela jsem to vytečkovat, počítač mi sem to slovo nechtěl pustit)
Upravil(a) Blossom (14. 5. 2010 13:28)
Blossom napsal(a):
Hirondel, termín plně věřící pro mě znamená někoho, kdo sám sebe počítá stoprocentně mezi věřící.
Abys tomu mohla líp rozumět - třeba já sama sebe bych řadila mezi někoho mezi věřícími a nevěřícími, ovšem blíže k těm nevěřícím.
Kdybych to měla zkusit vyjádřit procentuelně, tak jsem asi tak 90%ní ateista, ale na 10% připouštím existenci něčeho vyššího a některých věcí mezi nebem a zemí, co tu byly popisovány. Takže já se nepokládám za plně věřícího, ale ani za plně nevěřícího.
Chápu, že všechny tyto pracovní nebo pomocné názvy, typu klasické pojetí Boha, moderní pojetí, plně nebo částečně věřící apod. může mnohým připadat divné.
Ale snad porozumíte tomu, co jsem asi chtěla vyjádřit, přesnější terminus technikus jsem nevymyslela, ono se totiž pro tyto neexaktní duchovní záležitosti přesná definice a označení hledá strašně těžko.
Tak se tak trochu omlouvám za určitou t.o.p.o.r.n.o.s.t mého vyjadřování (musela jsem to vytečkovat, počítač mi sem to slovo nechtěl pustit)
Bloss,
dekuju za odpoved
Takze podle vseho by se dalo take rict ,ze clovek ktery pripousti existenci neceho vyssiho ........ napri. na 90% a tech deset procent zjisti nabeton az umre,by se mohl take ne-pokladat za plne vericiho ale ani za plne nevericiho.
Bloss kdyz si to rekneme narovinu v tomto nasem otevrenem a pratelskem rozhovotu,zjistime ze o necem tak slozitem neni tak snadne dojit k jednomu zaveru.
Lide nekdy casto nadavaji na slovickareni ,ale neuvedumuji si (podle mne) ze napriklad pod pojmem =verici, si kazdy predstavuje neco jineho. A nebo si pod tim pojmem predstavuji neco zastaraleho co bylo treba vtesnavano-implantovano nekym,nekdy do kebule a nebo jsou taci kteri veri ze tento pojem lze tezko definovat tak aby byl vyznam spolecny nam vsem.
A stim souvisi Tva vlastni slova,cituji : "Ale snad porozumíte tomu, co jsem asi chtěla vyjádřit, přesnější terminus technikus jsem nevymyslela, ono se totiž pro tyto neexaktní duchovní záležitosti přesná definice a označení hledá strašně těžko.
Velice tezke taema Bloss co rikas?
Ty,ja ,my vime jak tezke je pro nas pro vsechny najit jednu jedinou platnou definici.
Není tady
Zvlášť, když pro některé osobní poznatky a prožitky vůbec neexistují žádná slova....
Není tady
Ano,nektere prozitky nelze slovy vyjadrit.
Není tady
Lze je ale subjektivně vědomě prožívat. Což je podle mě kvalitativně víc než je popisovat
Není tady
mariposa napsal(a):
Lze je ale subjektivně vědomě prožívat. Což je podle mě kvalitativně víc než je popisovat
Prozitek je prozitek.
Není tady
Marisege -
Být či nebýt, věřit- či nevěřit. Jsou zvláštní otázky, které si člověk dokáže položit. Kdysi jsem se na víru dívala jako na berličku, kterou člověk musí používat aby chodil- či žil. Dnes ji respektuji, každá lidská duše je jinak zralá a víra mu také dokáže pomoci. Je to ale jiné, když žije jen svou víru a nechce nic více slyšet a dále se učit, promarní tak 1 život, je to jako by stále opakaval stejnou třídu základní školy. Ještě horší je když se víra změní ve fanatismus- to je pak spíš velké zlo.
Diskutujete jestli je správné říkat světlu nebo energii Bůh. Toto slovo je symbol mnoha náboženství a nic se nezmění, když té nejvyšší moci, nebo také svému stvořiteli říkáme různě. Byl první a dál základ všemu, co existuje. Než-li si nicota uvědomila, že existuje, a tak vznikla první jistřička světla - energie - já jsem, já existuji - nebylo nic - temnota a nekonečná prázdnota. Kdo dokáže pochopit tuto sílu, která tvořila jen krásu - bude nejraději a s úctou vyslovovat slovo Bůh. Co je ve světě špatné, to vytvořili lidé, když zapoměli, že láska je ta nejkrásnější síla, ale nechali v sobě probudit energii závisti, nenavist, zlostí a ostatních negativních energii. Tyto energie mají nízké vibrace a lepí se na základní čistou energii a vytváří obal, kterého se mohou zbavit jen svou vlastí vůli. Jinak přibírají další a další zabaly.
Země je něco jako základní škola, dává šanci změnit se svou vlastní vůli a tyto zabaly odložit. Kdo to dokázal byl Ježíš a další jak jim říkámé osvícené bytostí, které přicházejí na zem ne jako žáci do školy, ale jako učitele.
Přeji všem, aby dokazali chtít se učit a poznát celou pravdu o stvoření, aby se nespokojili jen ......s vírou. Marisege
Není tady
Marisege,
moc hezký příspěvek
A souhlasím s tebou že, spokojit se jen s vírou je málo
Není tady
Já nedokážu jednozněčně odpovědět, tak se pokusím objasnit svůj náhled.
Klasická podoba Boha - to je Blossom tvůj pohled a jen ty víš, co je tím myšleno..Já třeba "klasickou" podobu boha neznám. Ani moderní podobu. .
Proč to vůbec tak škatulkovat?
Označení "Bůh" je symbol. Symbol pro nás lidi, pro dorozumívání.
Myslím si, že věřící jsme všichni. Někdo organizovaně, někdo ne.
"Boha" - resp. to něco k čemu se uchýlíme většinou až je nám hodně zle - to je to, čemu věříme.
Já nemám pro to své "věření" žádný název, ale abychom se dorozuměli označím to jako "boha".
Dneska jsem si jistá, že bůh - to "něco" pro mě je energie, světlo - já, ty,rostliny, zvířata , všechno, všichni - jsme projevem boha. Vnímám jako boha tu sílu, tu energii, která je větrem, která rozkvétá stromy, tu která hýbe námi, rukama, nohama, pohyb elektronů atd..
Všechno je jedno - svět- celá planeta je jeden organismus - v něj jsou lidé,voda, ovzduší, rostliny, zviřáta - jako součást toho organismu, třeba jako jednotlivé orgány. A všichni jsme stejní, pocházíme ze stejného, ať jsme černí, bílí, psi, ptáci, ..a když bude cyklus ukončen, tělo umírá, ale energie ne.
A obracím-li se na boha (vlastně jsem s ním stále) - na tu energii, tak věřím v její sílu , tedy i sílu myšlenky, od které to všechno začíná. To jací jsme vyplyne z toho jak myslíme. A náš současný život je vlastně odrazem našich myšlenek a záměrů. Proto je strašně důležité (tedy pro mě) síla, směr a hodnota (povaha)myšlenky, která dostává onu energi - ten božský směr. Pokud není podpořena onou silou, nevadí, třeba nebyla tak "správná" jak jsem si původně vysnila...
Upravil(a) Wiki (21. 5. 2010 14:24)
Není tady
"Bůh začíná tam, kde končí naše smysly a vědomosti."
"Osobně se velmi divím tomu, že existuji. Dokud toto nebude zodpovězeno, místo pro Boha tu bude pořád."
http://www.seaplanet.eu/index.php/cs/so … wking-boha
Není tady