Oznámení

1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy?

1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět

• Diskuse
  •  » Duchovní
  •  » Existuje Bůh? Jak si ho představujete, co pro vás znamená?

#101 12. 5. 2010 12:10

hirondel
♥♥♥♥♥♥♥

Re: Existuje Bůh? Jak si ho představujete, co pro vás znamená?

Blossom napsal(a):

hirondel napsal(a):

Blossom napsal(a):

- myslíte, že kdybychom se za ně modlili, Bůh tomuto jejich zbytečnému utrpení zabrání?
A u lidí dlouze a těžce umírajících v LDNkách - myslíte, že se za ně nikdo nemodlil, a nebo že ty modlitby jen nebyly vyslyšeny?

Bloss,
ted uz si ale delas snad legraci ze se na tohle ptas?  va

Proč bych si měla dělat legraci? myslím to naprosto vážně. A vím o čem mluvím, jeden čas jsem za jedním blízkým do LDNky chodívala...

Protoze Tvoje otazka opet opakuje zda si myslime ze Buh tomuhle jejich utrpeni zabrani jako kdyby jsi necetla snad ani pozorne co piseme (nebo si uz delala snad legraci).

Tady nikdo z nas nerekl ze Buh necemu muze zabranit.  smile

Zapomenout na svou pravou podstatu,je pricinou vseho utrpeni.
Uvedomit si ji ,prinasi svobodu.

Není tady

#102 12. 5. 2010 12:11

Blossom
Host

mariposa napsal(a):

Blossom napsal(a):

Tomu rozumím. Ale právě v protikladu je takový ten "klasický" přístup k Bohu (já vím, že slovo klasický tam příliš nesedí, ale nevím jak to nazvat přesněji) , kdy bývá dávána naděje - modli se k Bohu, on tě vyslyší....

Ale obávám se, že modlitbou se nedá zabránit ani zbytečnému utrpení...vždyť tolik lidí na světě vlastně zbytečně trpí... Vemte si - kolik je hladovějícíh, a na druhé straně světa se pálí přebytky obilí a mléko vylévá na pole...ti co umírají hlady, podle mě trpí zbytečně - myslíte, že kdybychom se za ně modlili, Bůh tomuto jejich zbytečnému utrpení zabrání?
A u lidí dlouze a těžce umírajících v LDNkách - myslíte, že se za ně nikdo nemodlil, a nebo že ty modlitby jen nebyly vyslyšeny?

K tomu prvnímu odstavci, Bloss. Tu naději nedává bůh, ale tu Ti dávají lidé, kteří takto (omezeně) boha interpretují. Jsou to falešné naděje a se skutečností nemají nic společného. Mnoho lidí uvěřilo falešným nadějím jen proto, že sami nepoužívali vlastní rozum a zodpovědnost sami za sebe a své činy.

Ten druhý odstavec není o modlení, ale o praktických činech. Pokud budou exitovat lidé, kteří mají tolik majetku, že by se tím uživila celá Etiopie, ale ten majetek využijí k tomu, aby získali moc nad ostatními, bude svět dále tam kde je. Modlitby s tímto opravdu nic nezmůžou, to je snad jasný.

Ale pak se ptám - k čemu tedy modlitby vůbec jsou?

#103 12. 5. 2010 12:15

Teru99
♥♥♥----
Místo: Praha

To Blossom:

Nepůsobí to rýpavě, kladeš otázky jako všichni ;o)

ad AIDS v Africe + kondomy - myslíš, že člověk, který se chová promiskuitně a riskuje nákazu pohlavní cestou, že takový člověk, když vidí, jak papež nedoporučuje kondomy, že si řekne - no jo, ten chlápek má vlastně pravdu, vyprdnu se na kondomy, přístě s prostitutkou už jen bez? ;o)
Papež totiž neříká - chovejte se rizikově a nepoužívejte kondomy- , ale říká -mějte styk pouze s vlastní manželkou = chovejte se nerizikově, to vás ochrání před AIDS určitě lépe než kondom.

Nutnost celibátu - nevím, jak to bylo historicky, s tím majetkem je to prý pověra a celkem to dává smysl, protože to, že někdo pracoval v továrně a pak umřel ještě neznamená, že jeho děti zdědí továrnu, když tam byl pouze dělníkem a ne majitelem a stejný vztah má kněz k církevnímu majetku.
Nicméně církev zná dva prameny, ze kterých čerpá, Bibli a tradici. Konrkrétně ti nevyjmenuji jednotlivé body, na kterých je založen celibát, ale vycházejí právě z tradice + evangelií, je to následování cesty Krista, Kristus nebyl ženatý.. já osobně dokážu pochopit, že možnost manželství je velkým rizikem tam, kde je na kněze stále pohlíženo jako na jakýsi vzor morálky (a on je přitom chudák pořád jenom člověk ;o). Proč se pravoslavní nebo prostestanti mohou ženit a římští katolíci ne (myslím kněží), když mají jedno Písmo je dáno historickým vývojem. Ono totiž to jednbo Písmo umožňuje různé výklady. Zase jsme u té proklaté svobodné vůle, kdyby nebyla, tak bychom se všichni mohli chovat stejně a všemu taky rozumět stejně a na světe by nebyl žádný rozpor ;o)
nevím, jestli tě takovéé odpovědi uspokojují. pro mně je třeba zajímavé vědět, že přestože existují kněží, kteří by dali přednost manželství, tak je stále hodně takových, kteří si myslí, že součástí jejich poslání je i celibát a do manežlství by ani se svolením nevstoupili. Já v celibátu nežila a nedokážu posoudit všechny jeho duchovní rozměry.
Papež je vnímán jako "náměstek Kristův" na zemi.  Přesto se nenech mýlit, on není ten kdo může o všem rozhodnout, jen podle toho, jak se zrovna vyspí. Stejně jako prezident, má papež kolem sebe velké množství poradců, odborníků a než se v nějaké věci rozhodne kladně nebo zápo*ně, zkoumá se na základě církevního práce (třeba v případě sňatku rozvedených), zda je to možné. On má to poslední slovo, ale nevyřkne je jen na základě vlastního uvážení.

Víš, já vůbec nechci tvrdit, že církev je něco jako dobře promazaný stroj, který bezchybně funguje. Na mnoha místech je to nepochybně docela prohnilá mašina, která se kolikrát šine jen vlastní setrvačností, protože jí sem tam dojde benzín. Halík o církvi mluví jako příbuzných, i když některé nemáš ráda, stejně s nimi nějak musíš vycházet ;o)

Proč nemůžou být ženy kněží - opět historicky, Ježíš předal své učení 12 apoštolům, mužům. Takže kdyby chtěl, aby i ženy byly, tak by...

Jo, asi bych měla dodat, že to, že tady některé věci tlumočím ješt neznamená, že se s nimi ztotožňuji ;o)
Nemyslím, že by se od křesťanů očekávalo, že to budou andělé a proto myslím, že mnoho křesťanů dokáže žít v církvi, která neumožňuje uzavřít rozvedenému sňatek v kostele a přitom se znovu vzít na úřadě.. a je toho mnohem víc.

Pro někoho je důležité to všechno, pro někoho jen něco, pro někho ten duchovní rozměr.. že se nelze o své vlastní vůli ztotožnit se vším, to asi není moc překvapivé. Otázka je, jestli je to potřeba ;o)

P.S. Nejsem křesťan, nepraktikuju, takže bacha na mně, abych nechtě v nečem nekecala ;o)

Není tady

#104 12. 5. 2010 12:27

tora
♥♥♥♥---

věřící jsou dle mého všichni lidé, jen každý věří něčemu jinému ( někdo v sebe, jiný v matematiku, fyziku, někdo třeba věří jen v konkrétní osobu - viz malé děti ...) a tak je to správné, neb i každý druh práce je třeba a rozlišovat, zdali je lepší ten či onen, by bylo jako vyzdvihnout kominíka nad pekaře ... neb jeden ve své podstatě potřebuje druhého
a tyto protipóly najdeme všude smile už jen známá rozepře muž versus žena smile
vždyť i majitelé psů Vám rádi vysvětlí, co je lepší a půjdou až k extrému, kdy Vám po výběru rasy též každý doporučí zda fenečku či psa

a bůh je dle mého energie natolik tolerantní, že nechá každému co jeho je ...

důkaz o existenci oné energie nepotřebuji, zkrátka to uvnitř vím a hotovo ... a to že boha lidé používají jako berličku ... s tím se nestotožňuji, neb jde o konkrétní jedince, jako třeba alkohol ... někdo zkrátka bez panáka nedá ani ránu  a někdo si jen užívá ony opojné momenty smile
ale chápu, že někomu to přijde nepochopitelné a scestné ... ovšem já tak zase vnímám například výpočty svého syna, který studuje elektrotechnickou a matika a fyzika tam zkrátka překročila hranice, které moje hlava nedá smile))) ... a on se jen směje a řekne, že je to přece logické ne smile

Není tady

#105 12. 5. 2010 12:33

haiel
♥♥♥♥♥♥-

Blossom napsal(a):

...
Máš pravdu, haiel, že kdyby to takto mělo a mohlo fungovat, že by šlo modlitbou odvrátit něčí smrt, tak to by se asi modlili úplně všichni a vlastně by od té chvíle nikdo numřel a v momentě by tady bylo přelidníno...

Tomu rozumím. Ale právě v protikladu je takový ten "klasický" přístup k Bohu (já vím, že slovo klasický tam příliš nesedí, ale nevím jak to nazvat přesněji) , kdy bývá dávána naděje - modli se k Bohu, on tě vyslyší....

Ale obávám se, že modlitbou se nedá zabránit ani zbytečnému utrpení...vždyť tolik lidí na světě vlastně zbytečně trpí... Vemte si - kolik je hladovějícíh, a na druhé straně světa se pálí přebytky obilí a mléko vylévá na pole...ti co umírají hlady, podle mě trpí zbytečně - myslíte, že kdybychom se za ně modlili, Bůh tomuto jejich zbytečnému utrpení zabrání?

Blossom, já ti asi neumím odpovědět. Pokud by ses  tímto m.j. ptala na mé osobní chápání Boha, tak rovnou hlásím, že Boha nechápu.  Zato tuším, co je zač. Vezmu-li tedy fakt, že strom se pozná po ovoci a že Bůh stvořil člověka k obrazu svému, rozhlédnu se po svých bližních, podívám se na sebe....no a vím, jestli mi stojí za to se obracet Nahoru cool

Protrhne se hráz a voda rychle zaplavuje přilehlou vesničku. Všichni už jsou pryč, jenom farář stojí na věži kostela a modlí se. Přijede k němu člun požárníků: Pojďte otče, odvezeme vás. Ne, já tady zůstanu, Bůh mě zachrání. Člun tedy odjede. Voda už dosahuje až nahoru na věž, tam stojí farář, drží se kříže a modlí se. Přijede k němu loď domobrany: Pojďte otče, odvezeme vás. Ne, já tady zůstanu, Bůh mě zachrání. Loď odjede. Vesnice je už skoro celá zatopená, z vody kouká jen farářova hlava. Přiletí helikoptéra: Pojďte otče, hodíme vám lano. Ne, já tady zůstanu, Bůh mě zachrání. Helikoptéra odletí a farář se utopí. Potom v nebi potká Boha a ptá se ho: Proč jsi mě nezachránil?? Co bys ještě chtěl, vždyť jsem ti poslal dvě lodě a helikoptéru.

Není tady

#106 12. 5. 2010 12:34

majkafa
Host

Blossom napsal(a):

Odpovím za sebe. Mně je modlitba k tomu, že poděkuji za všechny dary, kterých se mi dostává a někdy o něco poprosím - ne malichernosti, ale třeba co se týká zdraví.
Každý večer takhle usínám, s pocitem vnitřního klidu, harmonie, spokojenosti.

Takže mně je modlitba k tomu, abych se cítila hezky. smile

#107 12. 5. 2010 12:38

Teru99
♥♥♥----

Jj, mně se hrozně líbí ten vtip, jak se Franta usilovně modlí dvacet let, aby vyhrál ve Sportce. No a po dvaceti letech každodenních modliteb se mu najednou zjeví Bůh a říká - Franto, tak si prosím aspoň jednou kup los ;o)

Aneb jak pravil Muhammad, důvěřuj v Boha, ale velblouda si přivaž! A pak ještě Ignáciovské - Modli se, jako by vše záleželo na Bohu a pracuje, jako by vše záleželo na tobě..

Upravil(a) Teru99 (12. 5. 2010 12:38)

Není tady

#108 12. 5. 2010 12:39

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

mia napsal(a):

Pan - neschopných, neochotných...prostě odmítajících tuto teorii, vždyť přece víš, jak je to myšleno, nechytej se slovíček...

Tak já pochopitelně vím, jak to myslím já, jak si to přebereš ty nebo někdo druhý, to nevím, to se mohu jen domnívt z reakcí.
Tupý člověk je pro mne stejný výraz jako tupá sekyra nebo tupý nůž - nic jimi neusekneš, neuřízneš, prostě sice jsou - existují, ale nefungují na sto pro.
Tupý člověk je neschopný a neochotný v rozmezí svých monožností - nemá k dispozici a zcela "otevřené" receptory, kanály, přijímače, bla bla, kterými by mohl - ne kdyby chtěl, ale kdyby MOHL - vnímat svět kolem sebe.

Není to o schopnosti a chtění jako takových, ale o možnosti....

Asi jako když auto, které může jezdit po rovné bezpečné silnici 200km v hodině, jede jen 40, protože víc nemůže....
Kostrbatý příměr, ale kdo chce, ten ho pochopí.

Osobně si myslím, že čím víc je někdo "zanesený" různými bloky, předsudky, dogmaty a předem neotřesitelnými pravdami, tím víc je tupý.

Co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi.

Pomluvy vymýšlejí závistivci, šíří je blbci a věří jim jen idioti.

Není tady

#109 12. 5. 2010 15:20

Blossom
Host

Teru99 napsal(a):

To Blossom:

Nepůsobí to rýpavě, kladeš otázky jako všichni ;o)

ad AIDS v Africe + kondomy - myslíš, že člověk, který se chová promiskuitně a riskuje nákazu pohlavní cestou, že takový člověk, když vidí, jak papež nedoporučuje kondomy, že si řekne - no jo, ten chlápek má vlastně pravdu, vyprdnu se na kondomy, přístě s prostitutkou už jen bez? ;o)
Papež totiž neříká - chovejte se rizikově a nepoužívejte kondomy- , ale říká -mějte styk pouze s vlastní manželkou = chovejte se nerizikově, to vás ochrání před AIDS určitě lépe než kondom.

Nutnost celibátu - nevím, jak to bylo historicky, s tím majetkem je to prý pověra a celkem to dává smysl, protože to, že někdo pracoval v továrně a pak umřel ještě neznamená, že jeho děti zdědí továrnu, když tam byl pouze dělníkem a ne majitelem a stejný vztah má kněz k církevnímu majetku.
Nicméně církev zná dva prameny, ze kterých čerpá, Bibli a tradici. Konrkrétně ti nevyjmenuji jednotlivé body, na kterých je založen celibát, ale vycházejí právě z tradice + evangelií, je to následování cesty Krista, Kristus nebyl ženatý.. já osobně dokážu pochopit, že možnost manželství je velkým rizikem tam, kde je na kněze stále pohlíženo jako na jakýsi vzor morálky (a on je přitom chudák pořád jenom člověk ;o). Proč se pravoslavní nebo prostestanti mohou ženit a římští katolíci ne (myslím kněží), když mají jedno Písmo je dáno historickým vývojem. Ono totiž to jednbo Písmo umožňuje různé výklady. Zase jsme u té proklaté svobodné vůle, kdyby nebyla, tak bychom se všichni mohli chovat stejně a všemu taky rozumět stejně a na světe by nebyl žádný rozpor ;o)
nevím, jestli tě takovéé odpovědi uspokojují. pro mně je třeba zajímavé vědět, že přestože existují kněží, kteří by dali přednost manželství, tak je stále hodně takových, kteří si myslí, že součástí jejich poslání je i celibát a do manežlství by ani se svolením nevstoupili. Já v celibátu nežila a nedokážu posoudit všechny jeho duchovní rozměry.
Papež je vnímán jako "náměstek Kristův" na zemi.  Přesto se nenech mýlit, on není ten kdo může o všem rozhodnout, jen podle toho, jak se zrovna vyspí. Stejně jako prezident, má papež kolem sebe velké množství poradců, odborníků a než se v nějaké věci rozhodne kladně nebo zápo*ně, zkoumá se na základě církevního práce (třeba v případě sňatku rozvedených), zda je to možné. On má to poslední slovo, ale nevyřkne je jen na základě vlastního uvážení.

Víš, já vůbec nechci tvrdit, že církev je něco jako dobře promazaný stroj, který bezchybně funguje. Na mnoha místech je to nepochybně docela prohnilá mašina, která se kolikrát šine jen vlastní setrvačností, protože jí sem tam dojde benzín. Halík o církvi mluví jako příbuzných, i když některé nemáš ráda, stejně s nimi nějak musíš vycházet ;o)

Proč nemůžou být ženy kněží - opět historicky, Ježíš předal své učení 12 apoštolům, mužům. Takže kdyby chtěl, aby i ženy byly, tak by...

Jo, asi bych měla dodat, že to, že tady některé věci tlumočím ješt neznamená, že se s nimi ztotožňuji ;o)
Nemyslím, že by se od křesťanů očekávalo, že to budou andělé a proto myslím, že mnoho křesťanů dokáže žít v církvi, která neumožňuje uzavřít rozvedenému sňatek v kostele a přitom se znovu vzít na úřadě.. a je toho mnohem víc.

Pro někoho je důležité to všechno, pro někoho jen něco, pro někho ten duchovní rozměr.. že se nelze o své vlastní vůli ztotožnit se vším, to asi není moc překvapivé. Otázka je, jestli je to potřeba ;o)

P.S. Nejsem křesťan, nepraktikuju, takže bacha na mně, abych nechtě v nečem nekecala ;o)

Teru - ad papež + kondomy: Ale v Africe je nyní už řada dětí nakažených AIDS od narození...tedy když si tam někdo vezme manžela/manželku už nakaženou, bohužel - i když zachová absolutní manželskou věrnost, nakazí se taky... sad
A nejde jen o pohlavní nemoci - jde především  o počet dětí, které je kdo schopen uživit: Papež pokud vím říká - používat kondomy je proti Bohu, protože jen Bůh rozhodne, kolika dětmi vás má obdařit   (ale Bůh pak bohužel už se nepostará, aby ty děti měly taky co jíst...sad )

Ad celibát: Já myslím, že dlouhodobý celibát je v životě lidském v podstatě nepřirozený jev (aspoň pro většinu lidí) a že právě důsledkem toho církví na kněžích vyžadovaného celibátu je tolik pedofilních sexuálních afér v kněžských řadách. Že pokud (nepochopila jsem proč) kněží nesmí žít normálně se ženou, tak jeho sexualita má tendence se projevovat jinými cestami a vybít se na těch, co jsou nějakým způsobem kněžím dostupní - tedy často právě děti...sad

Ad papež a jeho rozhodování třeba toho, zda se smějí 2 rozvedení lidé vzít - já vím, že to nerozhoduje jen on sám, ale celá církevní mašinérie...což bohužel ve své podstatě je jedno, zda povolení k sňatku dá sám papež, který tu dvojici vůbe nezná, a nebo to razítko tam bouchne nějaký jeho pomocník, poradce z Vatikánu  - který tu  dvojici nezná zrovna tak!!!

Mě osobně církve připomínají úřady a nebo i politické strany, a tím jsou mi strašně nesympatické.Pokud bych už někdy našla vztah k Bohu, vím, že by to byl vztah přímý - tedy já a Bůh, bez prostředníků. Nikoli já + pan farář, pak pan biskup, a pak papež, no a někde nakonec přes tenhle několikerý lidský "filtr" možná i nějaký Bůh...

A proč si Bůh vybral za své pomocníky, apoštoly jen muže? Co má proti ženám? Nemá je rád, nebo je podceňuje?
A nakonec - proč je Bůh vnímán vždy jako rodu mužského?? K tomu znám jeden úžasný vtip:

Když Bůh stvořila muže, v podstatě jen žertovala... big_smile

#110 12. 5. 2010 16:00

Teru99
♥♥♥----

Ad Afrika a kondomy - já si fakt myslím, že když např. někdo nerespektuje požadavek předmanželské zdrženlivosti a vede sexuální život před svatbou, což je v podstatě také v rozporu s křesťanskou morálkou, tak ho fakt nezajímá, co si myslí papež o kondomech. To, že mají někteří afričané více dětí než uživí, bych taky spíše připsala na úkor jejich kulturních zvyklostí spíše než na úkor toho, že papež neuznává kondomy. Nezapomeň, že poměrně velký kus Afriky je islámský a nemyslím, že by tam bylo méně HIV pozitivních nebo tam měli méně dětí. Tím tedy neříkám, že se ztotožňuji s tím nepoužívat kondomy nebo neplánovat zodpovědně rodinu, pouze chci říct, že si nemyslím, že by množství dětí a epidemii AIDS měl na svědomí zrovna papež.

Ad pedofilie - i kdyby na světe nebyl jediný dospělý muž, neumím si představit, že bych vzala za vděk dítětem. Být sexuálně přitahován dítětem není věc rozumové volby ani nouze!

Ad přímý vztah - nevím o tom, že by se křesťané s Bohem mohli spojit jen po linii kněz - bikup - papež - Bůh ;o) Všechno, co si někde přečteš o Bohu a je jedno, jestli je to islámské pojetí, hinduistické nebo křesťanské, ti zrostředkovávají lidé. To ovšem neznamená, že byoni byli prostředníky. Kněz není telefon, jeho role spočívá v nečem úplně jiném.

Ad proč jen muži - fakt nevím, zkus se ho na to zeptat. Mně osobně toto pojetí nevyhovuje a jsem přesvědčená, že stejně jako celibát i tato věc se změní. Jenom nemůžeš čekat, že církev bude reagovat stejně rychle jako společnost, vždyť ještě před padesáti lety ženy neměly ve Francii volební právo, takže u téhle instituce kráčející dějinami to bude ještě chvíli trvat ;o)

Teď si připadám jak Halík křížený s nějakým americkým populárním evangelizátorem a vůbec se mi ten pocit nelíbí. Víš, já si myslím, že tady můžu psát cokoliv a stejně je to jedno.
Jestli je to pro tebe opravdu téma a chceš vědět víc, doporučuju navštívit knihovnu, Halíka atp. A jestli chceš čas investovat "lepším způsobem", tak do toho, já už asi nemám sílu "hájit" dál ;o)

Není tady

#111 12. 5. 2010 17:11

Blossom
Host

Teru, jsem ráda za tvé příspěvky, byť samozřejmě máme na leccos zcela jiný pohled.
Já to neberu tak, že já obviňuji a ty hájíš. Já jsem vypsala část věcí, co mi na křesťanské víře vadí a co mi vlastně k víře - abych tak řekla - blokuje cestu. A tys tady byla zatím jediná, kdo mi napsal pohled z křesťanského hlediska. Tímto za to díky godlike .

Ano, číst knížky, třeba od Halíka, je určitě podnětné, ale tam autoři  píšou o tom, co zajímá JE.
Já bych potřebovala zjistit spíš odpovědi na ty konkrétní věci, co zajímají mě, mě vyhovuje forma reálné (byť virtuální) diskuse, proto je mi milejší diskuse tady na babinetu, než samostudium literatury (čímž netvrdím, že literaturu zavrhuji - občas do něčeho nakouknu a něco přečtu).

A tak si dovolím se ještě dál ptát, ne cíleně na tebe, Teru, ale obecně těch, kteří budou mít chuť odpovědět:

Ohledně některých pedofilních kněží - obávám se, že mnohé z těch nešťastných skandálních případů  právě JSOU věcí sexuální nouze. Vždyť třeba i v dlouhodobém vězení (vyžadující dlouholetý celibát - stejně jako u kněžích) také kvetou a bují různé náhradní praktiky - někde jsem to četla, že i heterosexuální lidé ve vězení  často nakonec vezmou zavděk tím co je po ruce - vztahem homosexuálním, ten z nouze po dobu vězení praktikují, a jakmile vyjdou na svobodu,  vrátí se okamžitě zas k heterosexualitě.
A obávám se, že sexualita mužů je obecně daleko naléhavější než sexualita žen - tedy zatím jsem nikdy neslyšela o pedofilii třeba u jeptišek. Tím chci říct, že ačkoliv bys ty, Teru ani v nouzi nejvyšší na dítě nesáhla (a já o sobě myslím - doufám - taky ne), tak u mnohých mužů to asi může být silnější, než oni, a vynucený celibát tomu nahrává...

Dál - Teru nakousla požadavek sexuální zdrženlivosti před svatbou u křesťanů... Musím říct, že toto považuji dokonce za nerozum - jít naslepo do vztahu a netušit, jak k sobě v této oblasti ti dva pasují...
A nedovedu pochopit, co je vlastně hříšného na milování 2 nezadaných, ale svobodných (rozvedených) lidí. Podle mě - vždyť nikomu a ničemu ničím neškodí, tak proč by se měli cítit jako hříšníci??

Mám kamarádku, ona když měli 3 děti ovdověla, pak přešla na křesťanskou víru, vdala se v kostele znovu a mají další 2 děti. Říkala, že podle víry vlastně žila s prvním manželem v hříchu - protože nebyli oddaní v kostele, a tedy jako by ani manželé nebyli. Tohle vůbec nechápu a ani ta kamarádka (se kterou i o křesťanství debatujeme) mi to nevysvětlila.

Když nad tím tak přemýšlím, tak třeba křesťanství ve mě vzbuzuje protichůdné pocity - k některým principům se hlásím a mám je za své, avšak mnohé mě vysloveně odpuzují. Nic mezi tím, žádný neutrální pocit, jen tyto protipóly.
A jsou chvíle, kdy dovedu zažít možná kousek křesťanství - třeba když jsme letos o Velikonocích celkem náhodou vešli do kostela, kde právě končila mše, lidé se přátelsky loučili a rozcházeli, varhany hrály tak velebnou a radostnou hudbu, že jsem měla pocit, že i já najednou trochu cítím tu radost ze vzkříšení....

Upravil(a) Blossom (12. 5. 2010 17:14)

#112 12. 5. 2010 17:22

Blossom
Host

majkafa napsal(a):

Blossom napsal(a):

Odpovím za sebe. Mně je modlitba k tomu, že poděkuji za všechny dary, kterých se mi dostává a někdy o něco poprosím - ne malichernosti, ale třeba co se týká zdraví.
Každý večer takhle usínám, s pocitem vnitřního klidu, harmonie, spokojenosti.

Takže mně je modlitba k tomu, abych se cítila hezky. smile

Tak něco takového praktikuji taky - často si před usnutím uvědomím - to byl hezký den, až mám i chuť za něj někomu/něčemu poděkovat.  Ale já bych to nazvala spíš večerní meditací, ne modlitbou... každý to můžem nazývat po svém...ale pak by se nakonec dalo říct, že se takto modlím i já - z 90% ateista...? Zvláštní...

#113 12. 5. 2010 18:21

hirondel
♥♥♥♥♥♥♥

Blossom napsal(a):

Tak něco takového praktikuji taky - často si před usnutím uvědomím - to byl hezký den, až mám i chuť za něj někomu/něčemu poděkovat.  Ale já bych to nazvala spíš večerní meditací, ne modlitbou... každý to můžem nazývat po svém...ale pak by se nakonec dalo říct, že se takto modlím i já - z 90% ateista...? Zvláštní...

Me na tom nic zvlastniho neprijde. smile

Buddhismus se radi mezi ateisticke a napr. Dalajlama se modli.  big_smile   A jakpak by ne taky. wink

Zapomenout na svou pravou podstatu,je pricinou vseho utrpeni.
Uvedomit si ji ,prinasi svobodu.

Není tady

#114 12. 5. 2010 18:29

Ivana
♥♥♥♥♥♥-

Teru, já tedy rozhodně nejsem odborník na křesťanství. Narodila jsem se a byla vychovávána v ateistické rodině, moje babička (ročník 1901) vystoupila z církve ihned,jakmile to bylo po r. 1918 možné, měla jen civilní sňatek a maminku (ročník 1923) ani nedala pokřtít.
Jsem ale odjakživa zvídavá a křesťanství mě zajímá. Četla jsem bibli, četla jsem dost knížek od Halíka, různé články a pojednání, bavila jsem se s věřícími lidmi.
Mám pocit, že křesťané věří v boha jako v trojjedinou bytost - otce, syna a ducha svatého. Věří, že můžou dojít spasení jen, uvěří-li v Ježíše Krista a v to, že byl boží syn, zemřel za naše hříchy a vstal z mrtvých. Věří, že mohou s bohem navázat osobní vztah, mluvit s ním prostřednictvím modliteb. Že bůh je laskavý, milující otec a oni jsou jeho děti. Tudíž žádná neosobní vesmírná energie apod.
Jinak mě otázka boha, náboženství, víry velice zajímá, a proto jsem se zapojila do této debaty. Rozhodně nechci nikoho prudit svými ateistickými názory.

Není tady

#115 12. 5. 2010 20:43

Teru99
♥♥♥----

Blossom, já si fakt nemyslím, že člověk bez pedofilních sklonů zneužije dítě jen proto, že si "dlouho nevrznul" ;o) Můj osobní názor je ten, že lidé s pedofilními sklony vyhledávájí povolání, kde s dětmi přijdou do styku a věřím, že sami často věří, že jim bude stačit to, že jsou v jejich blízkosti a ono pak třeba nakonec bohužel ne. Jako obrovskou chybu vidím to, že církev kandidáty na kněžský úřad lépe neprověřuje, ale myslím si, že i to se jednou bude dít.
navíc ona kněžská psotava je hrozně archetypální a jsem si celkem jistá, že většina kněží by nakonec neměla problém najít partnerku - ženu, kdyby se rozhodli celibát porušit.

Sexuální zdrženlivost před svatbou - 4 z pěti sester mého přítele se vdávaly za muže, kterého jim s jejich souhlasem vybraly rodiče a manžely předs svatbou znaly od vidění, povrchně, nechodili spolu (přítel je cizinec, tam, odkud pochází, je to stále běžné). Než začneš vrtět hlavou a mluvit o ubohých chudinkách, kterým vnutily cizího chlapa, tak tě chci ujistit, že všechny čtyři jsou vdané mnoho let, vdané šťastně a spokojené. Myslím, že tyhle věci jsou především o kultuře, prostředí, ve kterém vyrosteš. Pokud budeš vychovaná v prostředí, kde bude normálně nemít sexuální vztah před svatbou, tak tě to jistě ovlivní.
Jinak nejsem odborník na církevní právo, ale pokud vím, tak pokud se vdáš na radnici, když nejsi pokřtěná (a logicky se tím pádem v kostele vdát ani nemůžeš, i kdybys chtěla), tak po křtu v dospělosti je ti sňatek církví normálně uznávám. Jiné je to, pokud se vdáváš už pokřtěná, pak necírkevní svatba není platná, resp. z úpohledu církve nejsi vdaná, ale žiješ v konkubinátu.

Ovšem myslím, že začít zkoumat křesťanství z tohohle úhlu, je jako stavět dům od střechy..

Jo a k těm protichůdným pocitům - já myslím, že ty krom hodně jednoduchých lidí mají snad všichni. Neymslím, že by bylo pro někoho možné ztotožnit se kompletně se vším, co křesťanství hlásá a ještě větší oříšek bych viděla v tom ztotožnit se se všemi křesťany ;o)))

Není tady

#116 12. 5. 2010 20:46

Teru99
♥♥♥----

Ahoj Ivano. Není pravda, že by křesťané učili, že mimo církev není spása. Pokud jsi o křesťanství nikdy neslyšela, popř. pokud ti bylo prezentováno tak, že bys je nemohla s čistým svědomím přijmout, pak nikde není řečeno, že nemůžeš dosáhnout ůspásy". Představy, že všichni, kdo nebyly z jakéhokoliv důvodu pokřtěni, skončili a skončí v pekle, patří do středověku.
myslím, že to by v souvislosti s křesťanstvím mělo jednoznačně zaznít.

Pěkný večer, jdu studovat, přijímačky se blíží, bééééééééééééééééé

Není tady

#117 12. 5. 2010 21:21

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Polabí

Blossom napsal(a):

A nakonec - proč je Bůh vnímán vždy jako rodu mužského??

Vždycky ne wink
Ale většinově, uznávám. Dokonce ještě dnes. Četla jsem recenzičku na tu slavnou Chatrč a tam mě rozesmála poznámka "pravděpodobně vám přijde zvláštní, proč je bůh zpodobněn, jako stará černoška" nebo tak nějak (cituju velmi volně) No - mně to teda nepřišlo zváštní ani malounko lol
To bude nejspíše tím, že tisíce let tady mužský typ energií a chování válcoval ten ženský. Domnívám se, že to mohlo mít nějakou souvislost s potřebou rozvoje mozku - ale to je fakt jen domněnka - i když má jistou logiku, myslím.
Jinak je tohle úžasná diskuse a všem diskutérkám godlike

Hou, hou, vlci jdou, už jsou tady, už tu jsou......

Není tady

#118 12. 5. 2010 22:54

Marisege
♥------

Zkuste se zamyslet, co jste se učili vy fyzice.- hmota se skládá z atomu,protonu, neutronu, dále to jsou častice a ty se dále skladají z kvarku a ten má ještě bod- světlo. Takže hmota je zároveň energie. A energie je nezničitelná, ale transformatelná.  Dále pak, že  energie vytváří pohyb (vibrace) a pohybuje se  v kruhu.

A také  se moc nepřípomíná, že existují  základní přírodní zákony - zákon přitažlivostí, zákon stejnorodostí, zákon příčiny a zákon účinku. Nebo-li jaka prvotní myšlenka (příčina) takový je výsledek. Tento výsledek se vrácí v kruhu zpět a znásoben stejným (přitažlivost a stejnorodost). A  energie je vše ve vesmíru i to, co nevidíme. Elektřinu také nevidíme, stejně jako myšlenku. Kdysi v mládí nás učili "boj se boha a styď se lidí"  Dnes by se konečně mělo učit člověče boj se svých myšlenek. Ty jsou základem vaši budoucností.  Chceš  vědět  na co jsi myslel "včera" podívej se dnes na své tělo. Chceš vědět jak budeš vypadat "zítra", podívej se dnes na své myšlenky. 

Když si připustíte, že vše je energie, která vibruje a v souladu s přírodními zákony, tak  se začné  vše jevit v jiném světle. Hmotné vibruje jinak, než myšlenka vděku a lásky, atd........přemyšlejte a zapojte svou představivost proč se děje vše, co děje ve světe?  Jen energie lásky dokáže vytvářet nejvyšší vibrace.

Když je energie nezničitelna, tak život také nikdy nekončí. Jen těla mimo hmotné mají jiné vibrace.
Když jsme u energie, tak Bůh je také energie, ale vibrace této energie jsou velmi výsoké. Ten nepotřebuje mít tvar, či hmotné tělo, jak si jej někdo představuje. Bůh stvořil vše myšlenkou, jen člověk je  jeho dítě - odpojená jiskřička jeho vlastní energie, která má ve vínku vlastní vůli tvořit myšlenkou. Tak  Bůh je zároveň  součast každého člověka, ale jen člověk svými myšlenkami a slovy  tvoří tento svět a sebe.
Přeji všem, ať dokažou myslet s láskou a  tvořit jen krásu.

Není tady

#119 13. 5. 2010 8:38

Blossom
Host

Tak se mi zdá, že tu krystalizuje jedna jasná věc: Že jsou, abych tak řekla - ohledně víry v Boha 2 základní proudy:

1/ klasické (vemte to označení jako pracovní název) - že Bůh je nadpozemská bytost, trojjediný, vševědoucí, všemohoucí, jednotlivé konkrétní příběhy a principy jsou posány v Bibli, a takovýto klasický typ víry praktikují víceméně všechny křesťanské církve (katolíci, evangelíci, pravoslavní+ i Adventisté, vlastně i jehovisté), se spoustou příkazů, zákazů, a -promiňte mi to označení -církevně úřednické zkostnatělé mašinérie

2/ "moderní" typ víry (opět berte jako pracovní název) - kde Boha vidíte méně konkrétně - jako vesmírnou všudypřítomnou energii, vlnění, vibrace a principem nezničitelnosti energie, ale její přeměny, se vysvětluje i posmrtný život (energie nezaniká, jen se přemění).

Když jsem zakládala toto vlákno, ptala jsem se (a vlastně i teď ještě ptám) spíš na tu klasickou podobu Boha, ale s údivem zjišťuji, že 90% lidí co napsali příspěvky z hlediska věřících, patří k té variantě 2, pracovně nazvané moderní typ víry.... zvláštní, k zamyšlení...

Mě z toho vyplývá, že skoro každý člověk má jakýsi přirozený příklon k duchovnu, avšak ty staré, klasické pribncipy se už natolik přežily, že mnoho lidí od víry (tedy křesťanské) vysloveně odpuzují (např.mě) a že i lidi, kteří se cítí být plně věřícími, tak jejich představa Boha je většinou ta "moderní" - volněji pojatá, o nezničitelné energii apod.

Upravil(a) Blossom (13. 5. 2010 8:52)

#120 13. 5. 2010 8:50

Blossom
Host

Marisege napsal(a):

Zkuste se zamyslet, co jste se učili vy fyzice.- hmota se skládá z atomu,protonu, neutronu, dále to jsou častice a ty se dále skladají z kvarku a ten má ještě bod- světlo. Takže hmota je zároveň energie. A energie je nezničitelná, ale transformatelná.  Dále pak, že  energie vytváří pohyb (vibrace) a pohybuje se  v kruhu.

A také  se moc nepřípomíná, že existují  základní přírodní zákony - zákon přitažlivostí, zákon stejnorodostí, zákon příčiny a zákon účinku. Nebo-li jaka prvotní myšlenka (příčina) takový je výsledek. Tento výsledek se vrácí v kruhu zpět a znásoben stejným (přitažlivost a stejnorodost). A  energie je vše ve vesmíru i to, co nevidíme. Elektřinu také nevidíme, stejně jako myšlenku. Kdysi v mládí nás učili "boj se boha a styď se lidí"  Dnes by se konečně mělo učit člověče boj se svých myšlenek. Ty jsou základem vaši budoucností.  Chceš  vědět  na co jsi myslel "včera" podívej se dnes na své tělo. Chceš vědět jak budeš vypadat "zítra", podívej se dnes na své myšlenky. 

Když si připustíte, že vše je energie, která vibruje a v souladu s přírodními zákony, tak  se začné  vše jevit v jiném světle. Hmotné vibruje jinak, než myšlenka vděku a lásky, atd........přemyšlejte a zapojte svou představivost proč se děje vše, co děje ve světe?  Jen energie lásky dokáže vytvářet nejvyšší vibrace.

Když je energie nezničitelna, tak život také nikdy nekončí. Jen těla mimo hmotné mají jiné vibrace.
Když jsme u energie, tak Bůh je také energie, ale vibrace této energie jsou velmi výsoké. Ten nepotřebuje mít tvar, či hmotné tělo, jak si jej někdo představuje. Bůh stvořil vše myšlenkou, jen člověk je  jeho dítě - odpojená jiskřička jeho vlastní energie, která má ve vínku vlastní vůli tvořit myšlenkou. Tak  Bůh je zároveň  součast každého člověka, ale jen člověk svými myšlenkami a slovy  tvoří tento svět a sebe.

Právě takováto výroky - Boj se Boha, styď se lidí, mě osobně šíleně odpuzují a vše ve mě se staví na zadní, když to slyším.  Pokud by mou základní emocí vlči Bohu měl být strach, tak to mě přijde absolutně nepřijatelné, ba přímo zvrácené. A styď se lidí? Tam to cítím stejně: Proč se jich stydět? proč s nimi raděj beze studu nezapříst rozhovor, proč nezjistit hlouběji jací jsou, proč je raděj nemít rád?

Pokud se takto dříve učilo vysloveně negativisticky - mějte svůj vztah k životu (bohu i lidem) založený na strachu a nedůvěře, tak to mi přijde tak padlé na hlavu...nevím, jak líp vyjádřit hloubku mého nesouhlasu.

Jáse svým způsobem trochu cítím jako "svou víru hledající". Ale ta "má" víra by musela být založená na úplně opačném principu - DŮVĚŘE A LÁSCE - v Boha i v lidi.

Dále je v příspěvku Marisege psáno: Dnes by se konečně mělo učit člověče boj se svých myšlenek.
Rozumím, jak to asi myslela, avšak proč i zde je to formulováno negativisticky - boj se svých myšlenek?

Já víceméně souhlasím s hlavním smyslem příspěvku Marisege, ale raděj bych to formulovala pozitivním způsobem: Lidi, myslete pozitivně, hledejte na všem to hezké, inspirativní...život každého z nás je takový, jaké jsou naše myšlenky - v tomto ho můžeme ovlivnit velice, ať už vnější podmínky jsou jakékoli.

A tady mám pocit, že se hodně prolínají principyduchovní s principy psychologickými.

#121 13. 5. 2010 8:50

Andromeda
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Brno
Web

Bloss, já to vnímám z obou pohledů zároveň, jen tu první variantu více abstraktně a za některými body vidím hlubší vazby než právě zmiňovaná klasická "víra". Ona jenom taková trojjedinost je téma na traktát a paralel se tam dá najít spousta i z pohledu více energetického než jen striktně biblického wink

Plýžením v plyš! tongue

Není tady

#122 13. 5. 2010 8:54

Lúthien
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Tam, kde Vysočina začíná...
Web

Marisege napsal(a):

Pohled na věc, se kterým se ztotožňuji. Moc pěkně napsané, Marisege storstark
Je samozřejmé, že někteří tento názor nesdílí, proto se tady štěkají, napadají a chytají za slovíčka a nejspíš si nejsou vědomi následků big_smile Je to legrační, už sem na duchovní moc nechodím, začíná to tady být jak někde v kurníku, ale zaujal mě tvůj nick, Marisege, protože ho neznám. A jsem ráda, že jsem si to přečetla tummenupp Sesumírovala jsi tady moje pocity z toho všecho v nás, kolem nás a jdu zase "o dům dál"... Díky

Svět je jako zrcadlo: směj se na něj, bude se na tebe smát. Mrač se na něj, i on se na tebe zamračí. Herbert Samuels

http://www.tvorbaprodusi.estranky.cz/

http://lpmf.lilypie.com/q91Ap1.png

Není tady

#123 13. 5. 2010 9:06

Andromeda
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Brno
Web

Blossom napsal(a):

Právě takováto výroky - Boj se Boha, styď se lidí, mě osobně šíleně odpuzují a vše ve mě se staví na zadní, když to slyším.  Pokud by mou základní emocí vlči Bohu měl být strach, tak to mě přijde absolutně nepřijatelné, ba přímo zvrácené. A styď se lidí? Tam to cítím stejně: Proč se jich stydět? proč s nimi raděj beze studu nezapříst rozhovor, proč nezjistit hlouběji jací jsou, proč je raděj nemít rád?

Pokud se takto dříve učilo vysloveně negativisticky - mějte svůj vztah k životu (bohu i lidem) založený na strachu a nedůvěře, tak to mi přijde tak padlé na hlavu...nevím, jak líp vyjádřit hloubku mého nesouhlasu.

...

A tady mám pocit, že se hodně prolínají principyduchovní s principy psychologickými.

Bloss, ještě k mému předchozímu příspěvku a ještě s ohledem na tohle psané. Dívám se na tohle trochu z pohledu jak to mohlo být a co z toho církev mohla vytvořit.

Řekněme, že třeba Ježíš kázal ve smyslu, hledat v sobě to dobro (intuici, atd.) a podle toho se nechat vést a konat. Pak byl ukřižován, pár lidí sepsalo svými slovy a svými interpretacemi to co on podle nich učil a pak přišli jiní a řekli si: "Ok, tak když teda konat dobro, tak se nesmí dělat tohle a tamto, protože si myslíme, že to je nemorální" a vytvořili jakási pravidla v tom negativním smyslu, čeho se vyvarovat. A tyto interpretace se dožily dneška a je to to, co ti třeba nesedí, protože nad tím uvažuješ. Ale hodně lidí je prostě přebralo jak jsou a nemají potřebu je zkoumat, protože jim v jistém slova smyslu pomáhají tak jak jsou. Ale jiní se chovají podobně jako ty, ptotože sami v sobě cítí to co je (mohlo by být) správné a právě podle toho konají - asi tak nějak jak to původně mohl Ježíš myslet. Otázka na závěr, jseš teda věřící nebo nejseš..? Asi se dá zodpovědět podle toho, co bereš jako srovnání s tím "mít víru" wink

Ta tvá závěrečná věta z citace: podle mě duchovnost je to co tě vnitřně vede se nějak chovat. Psychologie je totéž, jen s novou nálepkou (taky se zabývá vnitřními procesy), alespoň jak to vnímám já wink

Plýžením v plyš! tongue

Není tady

#124 13. 5. 2010 9:31

Blossom
Host

Lúthien napsal(a):

Marisege napsal(a):

Je samozřejmé, že někteří tento názor nesdílí, proto se tady štěkají, napadají a chytají za slovíčka a nejspíš si nejsou vědomi následků big_smile Je to legrační, už sem na duchovní moc nechodím, začíná to tady být jak někde v kurníku, ale zaujal mě tvůj nick, Marisege, protože ho neznám. A jsem ráda, že jsem si to přečetla tummenupp Sesumírovala jsi tady moje pocity z toho všecho v nás, kolem nás a jdu zase "o dům dál"... Díky

Tož vítej mezi nás, Lúthien!! big_smile

#125 13. 5. 2010 13:41

Lúthien
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Tam, kde Vysočina začíná...
Web

Blossom napsal(a):

Lúthien napsal(a):

Marisege napsal(a):

Tož vítej mezi nás, Lúthien!! big_smile

Nene, Blossom, dneska jsem tady nejspíš naposled smile
Když budu potřebovat, radši si zajdu do toho kurníku k sousedům, tam to taky vypadá, jak kdyby se slépky dohadovaly, která vyprdla nejhezčí vejce, a nemusím kvůli tomu pouštět internet tummenupp
Tak čus bus a ať tady něco plodného vymyslíte tummenupp

Svět je jako zrcadlo: směj se na něj, bude se na tebe smát. Mrač se na něj, i on se na tebe zamračí. Herbert Samuels

http://www.tvorbaprodusi.estranky.cz/

http://lpmf.lilypie.com/q91Ap1.png

Není tady

• Diskuse
  •  » Duchovní
  •  » Existuje Bůh? Jak si ho představujete, co pro vás znamená?
NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí