29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Ivana napsal(a):
Já jsem ateistka, podle mě bůh neexistuje, vymysleli si ho lidé, protože si nedokázali vysvětlit některé jevy na Zemi i ve svém životě a taky protože se nedokážou vyrovnat se svou smrtelností. Proto si vymysleli nesmrtelnou duši, kterou prý každý člověk má. Podle mě nemá, všechno, co lidi považují za duši je produktem mozku. Jakmile zemřeme, mozek zanikne a všechno skončí. Myšlenky, vědomí, duše, to všechno nemá žádnou "energii", jak někteří tvrdí, protože to by se ta "energie" musela dát změřit nějakým přístrojem. Je to jen lidský výmysl, stejně jako reinkarnace, nebe, peklo. Stejně tak nevěřím žádným jasnovidcům a kartářkám, jsou to všechno podvodníci, i když někteří z nich podvádějí i sebe. Ale věřím moci podvědomí, intuici, je to také produkt mozku, jen ještě ne zcela prozkoumaný. Tudíž věřím i že mohou být různí léčitelé, proutkaří atd., ale ti neberou žádnou energii z Vesmíru, ale sami ze sebe. Jo a taky je podle mě astrologie naprostá hloupost. Jaký vliv může mít postavení planet v hodině narození na život člověka? Co když se dva narodili v tu samou hodinu a minutu v téže nemocnici? To jsou tedy úplně stejní?
Já věřím ve zdravý rozum a vědecké poznání.
Až mi někdo vědeckou metodou dokáže existenci boha, budu v něj věřit, dřív ne.
Ivo, ty mě bavíš
Tvoje názory ti nechám, ale odpověz si na svou jednu otázku... proč, nebo co tě přimělo kliknout na toto téma?
Není tady
Ivana napsal(a):
Ivanko, tomu něčemu mezi nebem a zemí, ať už tomu říká kdo chce jak chce, je nejspíš dost jedno, jestli tomu ty, já nebo kdokoli věříme. Záleží taky na tom, co si pod pojmem "bůh" představuješ, dobrotivého stařečka s dlouhými vousy na obláčku se asi opravdu dokázat nepodaří.
Ale i věda se v posledních výzkumech v mnohém přibližuje věcem, kterým by dřív nevěřila.
Není tady
Blossom a Ivana - takže hledáte důkazy a nebo jste přesvědčené, že není "Bůh".. No to je dobře, jen bádejte, ono to nikdy není na škodu. Myslíte, že například existuje hmota? Já tvrdím, že hmota neexistuje. Je pouze energie o různých vlnových délkách. Nic víc.. A chcete vědecký důkaz? Není problém - vezměte elektronový mikroskop a začněte zkoumat například vaši ruku. Vidíte buňky? Ok, stále hmota..
Vidíte části buněk? Jo, furt hmota, to máte recht.. Ale zvětšujte dále. Vidíte už jednotlivé molekuly? To je málo, furt jeďte dál.. Už vidíte jádra atomů? To nic, to je pořád málo.. A co dál? Co uvidíte po dalším zvětšení? "Tachyony"? Tak.. a jste zatím na "viditelném" spektru "vnímatelného" v této realitě.. Vaše ruka nakonec není nic jiného, než obrovský shluk "tachyonů", tedy energie o různých vlnových délkách, jejíž větší "shluky" vytváří nakonec protony, elektrony a shluky těchto shluků nakonec vytváří molekuly... a shluky těchto molekul nakonec vytváří buňky... a shluky buněk vytváří nakonec částečky vaší ruky.. a tyto částečky nakonec vytváří vaši ruku.
Vše okolo je "pouze" energie, jejíž "shluky" vytváří nespočet variant proměnných toho, co nazýváte "hmotou" a mimo jiné tyto "hmotné varianty", naladěné na stejnou základní frekvenci (vibraci) spolu dokážou být ve stálé interakci. Posuňte "vibraci" dané "hmoty" a ta se stane pro své okolí, které "jede na odlišné vibraci" prostě "hmotně průsvitnou.."
Bůh a vědecké důkazy - to je trošku problém.. V době, kdy vědá zná s bídou tak 10 procent toho, co se skrývá v oceánech na Zemi, v době, kdy má zmapováno a dokáže sledovat tak maximálně 5 procent oblohy celkově, v době, kdy jedna "nová" vědecká teorie "rivalisticky" napadá předchozí a vše je podřízeno pouze ekonomii zisku, v době, kdy člověk jako jedinec zde znamená méně, než bláto pod kopyty koně - je dost těžké chtít po "vědě", aby dokazovala, zda je, nebo není Bůh..
Pak se ptám já - dejte mi důkazy, že Bůh neexistuje. Důkazy od vědy, ktará ani kolikrát neví, jestli 1+1 = 2, nebo =3.. Důkazy od vědy, která "jede" dost často pomocí "pokusu a omylu" a lidi, co si říkají vědci, nedokážou něčemu uvěřit, i kdyby to viděli na vlastní oči.. To není nestranný postoj, ale naopak dogmaticky stejně ortodoxní přístup, jako většiny náboženských skupin. Na jedné i na druhé straně to samé, jen v "bleděmodrém.." Jedni řeknou, že v žádném případě Bůh neexistuje a ti, co tvrdí, že je, tak jsou "pomatení blázni a berličkáři.." Ti druzí zas řeknou, že v každém případě Bůh je a ti, kdo tomu nevěří, tak jsou "neznabozi a materialisti.."
Obojí je špatný extrém..
Pokud chcete zjistit, jestli existuje Bůh, pak se každý musíte zeptat hlavně sám sebe. Ne druhých.. Když uslyšíte, že není, pak to znamená jediné - pro vás, v této chvíli a teď není, abyste mohli dál fungovat a vyvíjet se. Až přijde správný čas, pak se změní i odpověď. Je teď jedno, jaká bude.. Veškerá pravda zde je totiž iluze, stejně tak, jako čas. Ale pomocí těchto "iluzí"postupně poznáváme. Co? To je na každém z nás. Názory, které máme dnes, jsou jiné, než jaké jsme měli před rokem, či pěti lety. A to je právě vývoj. Toto jsou věci, které vás nikdo nenaučí. To nejde naučit. To buď cítíte podvědomě, nebo necítíte. Nic víc.
Na počátku je "nevědomost", aby na konci mohlo být "poznání", ovšem k tomuto může dojít pouze přes škálu vlastních zkušeností v této 3D realitě za pomoci iluzí - "pravdy" a "času.." Veškeré "učení", "náboženské skupiny", alei "vědecké instituce" a hlavně "reálný život nyní a teď" - to všechno jsou pouze pomůcky v našem vývoji. Některé pomůcky jsou kvalitní, jiné méně a jsou i takové, které nás vrací ve vývoji zpět, abychom se pak znovu a lépe zorientovali.
Takže v této chvíli, tady a teď, otázka na "vědecký" důkaz Boha je zavádějící.. Na obou stranách bariéry není ani jeden člověk, ktarý by dokázal na 100 procent dát důkaz. "Víra" není důkaz. A je jedno, jestli je to víra "náboženská", nebo "vědecká".. Víra je pouze "momentální vidění stavu věcí, zakládajících se na daném stupni poznání a pocitu z poznání", ovšem tato "víra" se mění postupně ruku v ruce s vývojem daného člověka.
Ať už v Boha věříte, nebo nevěříte, stejně o něm budete diskutovat a stejně vám to občas bude vrtat hlavou.. Něco se klube ve vás na povrch a čas ukáže, co to bude. Ptát se, zda existuje Bůh, je stejné, jako když se člověk sám sebe ptá, jestli existuje člověk.. Vše je obsaženo ve všem a vše je propojeno se vším. A navrhnu vám něco, co je asi hodně troufalé, ale prostě pokud vás napadne otázka, zda existuje Bůh, podívejte se do zrcadla..
Upravil(a) DaiTerr (11. 5. 2010 8:03)
Není tady
DaiTerr - překvapuje mě, že máš tendenci to tak trochu škatulkovat (zdá se mi) - ve stylu Blossom a Ivana = nevěřící, versus ostatní =věřící.
To mi přijde jako velmi zavádějící. Mimo jiné i proto, že myslím, mezi mým vyjádřením a Ivaniným je dost velký rozdíl - Ivana je oproti mě mnohem víc na realistické, dokazatelné a hmatatelné bázi, já určité "něco" připouštím, a to i ohledně možné existence posmrtného života ( i když ho považuji spíš za nepravděpodobný, ale aspoň na pár procent ho připouštím.)
Co mě ale udivuje, je postoj některých z vás k Ivaně: Např. co píše pomněnka - Ivo, ty mě bavíš
Tvoje názory ti nechám, ale odpověz si na svou jednu otázku... proč, nebo co tě přimělo kliknout na toto téma?
Ač byla tázána Ivana, dovolím si k tomu napsat svůj názor: Název vlákne je přeci "Existuje Bůh? Jak si ho představujete, co pro vás znamená? "
Proč by tedy KDOKOLI neměl kliknout na toto vlakno a proč by KDOKOLI nemohl napsat svůj postoj - ať takový či makový? Proč by někdo nemohl napsat odpověď, že podle něj Bůh vůbec neexistuje, jako to píše Ivana?
Pro mě její názor bylo stejně zajímavé si přečíst, jako názor vás ostatních. Je to prostě kamínek do mozaiky různého pojímání světa různými lidmi.
Dovolím si k tomu (možná praštěné) přirovnání: Kdyby někdo založil vlákno nazvané dejme tomu "Existuje bílá růže s červenými proužky?", myslíte, že na to vlákno mají a smějí přispívat jen ti. kdo píší nadšené ohlasy "Samozřejmě, že existuje, vypadá tak a tak", a že lidi s názorem "Já myslím, že neexistuje" na to vlákno raděj nemají ani kliknout, natož napsat svůj názor??
DaiTerr, píšeš, že hmota neexistuje. Že je jen energie. V tom se spolu neshodneme. Když se podívám na svou ruku, vidím svou ruku. Nikoli shluky neutronů a protonů apod., i když vím, že ty tam samozřejmě jako stavební kameny jsou.
Já to vidím tak, že hmota a energie jsou přinejmenším spojeny, souvisí spolu, hmota se mění v energii a naopak. Ale názor "Hmota neexistuje- je pouze energie, jic víc" mi přijde stejně absurdní a krajní ako by byl druhý extrém "Energie neexistuje - je pouze hmota, nic víc".
Toto téma mě zajímá a diskutovat a vyjasňovat si různé úhly pohledů na něj mě baví a umožňuje vytříbit si a zpřesnit svůj názor.
Děkuji, že (i přes některé malé náznaky) je tato diskuse zatím korektní, různorodá, celkem tolerantní.
Budu moc ráda, když se argumentace tohoto tématu i nadále udrží v této rovině a nebude sklouzávat zbytečně do roviny osobní. Těším se na vaše další příspěvky.
Ivana napsal(a):
Důkazy boží existence a definicí Boha se zabýval ve své teorii množin Georg Cantor, pak byla sice zpochybněna, opět byla pochybnost vyvrácena atd. Je to myslím stále živé.
I teoretická fyzika se blíží ve svých úvahách mystice.
Pokud se chceme přesvědčit o boží existenci,pak je asi nutno se začít vážně zabývat mystikou nebo se opravdu vážně zabývat vědou (nejlépe královnou věd - matematikou).
Věřit v cokoli je nesmysl.
Není tady
Toto stále omílané téma a asi proto,že je stále omílané,tak přitahuje i čím dál víc ateistů a tak mi to nedalo,abych taky nepřispěla.
Pro nás ateisty Bůh jako něco zhmotněného samozřejmě neexistuje,potřebu si Boha takto zhmotňovat mají zřejmě hlavně poněkud labilnější a slabší jedinci,kteří v tomto potom hledají jakousi oporu.Natomto přincipu taky existuje řadas sekt,co si budem povídat.
Nic proti takovým lidem nemám,naopak si říkám,že je fajn,když si tak někdo někoho vysní a ještě když věří v posmrtný život,který většinou nazývá rájem...
I jít si někdy poslechnout mši do kostela asi nebude tak úplně od věci,jen tak kvůli sobě,na chvíli se zastavit,zklidnit a třeba jen popřemýšlet v klidu o různých problémech a starostech a tak.
Jinak mi na tom nepřijde nic k dalšímu pytvání,názory nato může mít každý svoje,jako když se ptáme co bylo dřív,jestli vejce nebo slepice:D
A taky si určitě vzpomenete na film s Polívkou,co říkal - že taky nemusí všechno vidět a přitom že věří,že ....
Není tady
Kuty, prosímtě, co si predstavuješ pod takým oným....zhmotňovat boha? Posmrtný život (posmrtným životem myslíš třeba i reinkarnace?) souvisí s jeho případným zhmotněním? BI
Není tady
Daphné napsal(a):
Kuty, prosímtě, co si predstavuješ pod takým oným....zhmotňovat boha? Posmrtný život (posmrtným životem myslíš třeba i reinkarnace?) souvisí s jeho případným zhmotněním? BI
Zhmotněním myslím to,že ho věřící vidí jako třeba moudrého vousatého starce,který bydlí v nebi:)
Není tady
Blossom, to nemělo být jako škatulkování, ale pouze odpověď pro tebe, ohledně důkazu, zda Bůh je, či není a Ivaně ohledně "hmoty", takže neměl jsem v úmyslu škatulkovat. Pouze to vidím ze svého úhlu pohledu. Hlavní dva tábory lidí ortodoxně zaměřených, každý si vede to své. Toto jsem ale nemyslel ani vzhledem k tobě, ani vzhledem k Ivaně. Je to jen náhled na to, co se okolo nás děje a jak to berou lidé.
S tou hmotou to bohužel vidím tak, jak to vidím. Hmota je pro mne pouhá iluze, založená na zákonitostech této reality. Pro mne jsou to kvanta energie. A vlastně by sis to tím "zvětšováním" mohla snadno dokázat. Tomu občas říkám - "podívat se za oponu", ovšem každý to potřebujeme vidět tak, jak je právě pro každého z nás nutné.
K názorům všeobecně - samozřejmě, že názory každého jsou vítány. Ta otázka k Ivaně byla spíš jistě myšlena ne ve smyslu - "Proč klikáš, když..." ale spíš ve smyslu - "Proč klikáš? Copak ti vrtá hlavou? Jak to vidíš ty? Co tě dovedlo na toto forum?" Prostě normální zvědavý dotaz. Není za tím třeba hledat nic nepřátelského. Navíc sem na duchovní chodí vesměs především normální a pohodoví lidé.
Upravil(a) DaiTerr (11. 5. 2010 9:24)
Není tady
Pro Ivanu - posílám ti pár odkazů na věci, co jsem zde psal. Ber to jako rozptýlení a tak trošku pro pobavení. Pokud ti nevadí "nekonečně dlouhé příspěvky" a počteš si i odpovědi, tak možná sem tam najdeš něco, co hledáš, také více poznáš většinu osazenstva z "duchovního" a to jak v "dobrém", tak i v tom "zlém"
A mimo to - pokud kdokoliv uzná za vhodné, může se přidat a dát svůj odkaz.
Přeju příjemnou zábavu
http://fora.babinet.cz/viewtopic.php?id=36755
http://fora.babinet.cz/viewtopic.php?id=37227
http://fora.babinet.cz/viewtopic.php?id=36869
http://fora.babinet.cz/viewtopic.php?id=39980
Není tady
Kuty napsal(a):
Daphné napsal(a):
Zhmotněním myslím to,že ho věřící vidí jako třeba moudrého vousatého starce,který bydlí v nebi:)
koukám, že znáš asi hodně věřících ;o)
Není tady
Blos, já se domnívám, že poslední výsledky vědy jsou - aspoň jak já je chápu, jako laik a amatér - že kdy hmotu rozložíš....a rozložíš.....a rozložíš.....zbude ti jen energie. Že ty pidinejmenší částečky všeho jsou energie. A energie se přece neztrácí, jen mění v jinou....tak kudy tudy?
Nebo třeba teorie superstrun se svým kmitáním ve více rozměrech než našich třech....
Upravil(a) Daphné (11. 5. 2010 9:51)
Není tady
Daphné napsal(a):
Blos, já se domnívám, že poslední výsledky vědy jsou - aspoň jak já je chápu, jako laik a amatér - že kdy hmotu rozložíš....a rozložíš.....a rozložíš.....zbude ti jen energie. Že ty pidinejmenší částečky všeho jsou energie. A energie se přece neztrácí, jen mění v jinou....tak kudy tudy?
Nebo třeba teorie strun se svým kmitáním ve více rozměrech než našich třech....
Rozumím, co chceš říct, a svým způsobem i částečně souhlasím.
Ale PŘESTO že vše je (možná) po naprostémrozložení na prvočinitele jen forma energie, různorodý shluk neutronů, protonů a elektronů, tak výsledek je jednou třeba dřevo, nebo lidské tělo, nebo třeba kousek plastu..
Podobně jako třeba výroba barviv je v podstatě jen "míchání různých chemikálií", avšak výsledek je pak modrá, zelená, žlutá natírací barva...
Takže říct, že barviva neexistují (ačkoli jsou vlastně namíchány z různých typů chemikálií) mi přijde na stejné úrovni jako že "hmota neexistuje-je jenom energie".
Podobně je to i v biologii - vše živé je složeno z buněk. A přesto vidíš nakonec kytku, nebo slona, nebo třeba vlastní dítě... Bylo by absurdní říct : Narodil se mi shluk buněk, místo Narodilo se mi dítě. I když svým způsobem je pravdivé obojí.
Chci tím říct, že vidět JENOM výsledek je podle mě extrém, stejně tak jako vidět JENOM podstatu (buňky, případně protony, případně pouze energii) je zas druhý extrém. Pro pochopení světa i věcí duchovních a je podle mě nutné vidět OBOJÍ.
Blossom napsal(a):
Pro pochopení světa i věcí duchovních a je podle mě nutné vidět OBOJÍ.
Pekne receno.
A samozrejme ze oboji zde je,zalezi jen odkud se na to divame.
Není tady
"Nevědomost" ---> "Vývoj" ---> "Poznání"
"Vidím hmotu" ---> "Vidím hmotu z energie" ---> "Všechno je pouze energie"
Tak to beru, ale dávám to do uvozovek, protože nic není konečné a úhly pohledu mohou být samozřejmě různorodé. Každému podle cítění.
Není tady
Ještě se vrátím k příspěvku DaiTerr, kde píšeš:
Na počátku je "nevědomost", aby na konci mohlo být "poznání", ovšem k tomuto může dojít pouze přes škálu vlastních zkušeností v této 3D realitě za pomoci iluzí - "pravdy" a "času.." Veškeré "učení", "náboženské skupiny", alei "vědecké instituce" a hlavně "reálný život nyní a teď" - to všechno jsou pouze pomůcky v našem vývoji
Myšleno obecně - toto podle mě platí.
Avšak tady na duchovním občas tato myšlenka bývá uváděna v kontextu typu: Na počátku je nevědomost, aby na konc mohlo být poznání = víra. Tak trochu ve smyslu - vždyť vy nevěřící k víře nakonec taky jednou dojdete, když se nad tím trochu zamyslíte a dáte si tu práci. Vy to jenom ZATÍM nevíte. Nevíte to, co my už víme. (smajlík kroutící udiveně hlavou)
K tomu bych chtěla dodat asi toto: člověk pochopitelně jak jde životem, nabírá zkušenosti, někdy i mění původní názory, a dochází k jakémusi poznání. Avšak toto poznání nemusí být nutně víra, někdy je toto poznání právě NEvíra.
Třeba takový Sokrates v závěru svého života došel k poznání "Vím, že nic nevím". A to byl panečku PAN filosof. Při jeho obrovském filozofickém přehledu a díle je mi jeho výrok velmi sympatický, právě svou moudrostí a pokorou.
Blossom, spíš jestli to není tak, že "nevíme", abychom se "vyvíjeli" a posléze už "věděli" to, že otevíráme novou úroveň, takže "víme", že vlastně v té nové úrovni vnímání "nic nevíme"
Není tady
DaiTerr napsal(a):
"Nevědomost" ---> "Vývoj" ---> "Poznání"
"Vidím hmotu" ---> "Vidím hmotu z energie" ---> "Všechno je pouze energie"
Tak to beru, ale dávám to do uvozovek, protože nic není konečné a úhly pohledu mohou být samozřejmě různorodé. Každému podle cítění.
To je ono - v tomto vidím klíč!
Ale pozor, tato vývojová řada podle mě nemusí být a taky není v přímce, jak jsi ji DaiTerr popsal, já ji vidím podobně, jenže V KRUHU.
Neumím to sem graficky tak napsat, aby to tvořilo kruh, tak si prosím následující 4 výroky pomyslně do toho kruhu spojte:
Vidím hmotu - vidím hmotu z energie - všechno je pouze z energie - a ta energie vytváří hmotu.
Blossom - Takzvané "nekonečno v nekonečnu" ? Může klidně být.
Nyní k tomuhle - Avšak tady na duchovním občas tato myšlenka bývá uváděna v kontextu typu: Na počátku je nevědomost, aby na konc mohlo být poznání = víra. Tak trochu ve smyslu - vždyť vy nevěřící k víře nakonec taky jednou dojdete, když se nad tím trochu zamyslíte a dáte si tu práci. Vy to jenom ZATÍM nevíte. Nevíte to, co my už víme. (smajlík kroutící udiveně hlavou)
Pokud se někdo diví, či dělá "nátlak", pak sám hledá a potřebuje sám v sobě "něco" najít. Taková osoba bude psát podobně.
Ten, kdo hledal a hledá sám v sobě a už alespoň "něco" málo v sobě našel, už ví, že "víra" se nedá předat, naučit, ani vysvětlit. Ta se může jen pomocí názoru popsat, jak to jen jde. Zbytek už je na každém, co nalezne. A taková osoba nemá potřebu psát něco o tom, že ty sice "nevíš", ale pak "budeš mít víru.."
Jenže znáš to - občas se každý utne. Ti rozumní si to uvědomí zavčasu a netlačí. Ti "zaujatější" to pojmou jako "svatou válku" a přitlačí na pilu.
Upravil(a) DaiTerr (11. 5. 2010 10:35)
Není tady
DaiTerr napsal(a):
Blossom, spíš jestli to není tak, že "nevíme", abychom se "vyvíjeli" a posléze už "věděli" to, že otevíráme novou úroveň, takže "víme", že vlastně v té nové úrovni vnímání "nic nevíme"
Ano, i toto vlastně tvoří kruh, a nebo možná spíše řečeno spirálu. Nikoli úsečku odsud - tam .
Jinak až teď jsem si všimla tvého citátu pod čarou. Pobavil mě a je my sympatický. Mimo jiné odmítnutím určitého typu povýšenosti a "kastování" lidí i obecně jiných bytostí.
A zapadá to i do naší diskuse - pokud podstatou všeho, po naprostém možném rozložení, je tatáž energie ( tytéž elektrony, protony, neutrony), tak svým způsobem jsou si všechny bytosti rovné.
Upravil(a) Blossom (11. 5. 2010 10:41)
Blossom napsal(a):
Avšak sama určitě cítíš rozdíl v tom, kdyby někdo řekl - slunce ti do cesty postavilo takovouto překážku, protože usoudilo, že ty ji díky své síle uneseš a že ji koneckonců máš jakoby za odměnu, kvůli svému intenzivnějšímu duchovnímu růstu.
Bloss, vnímám Boha spíše jako druh inteligence, která je zároveň vším a která sama sebe nejak "řídí" (ve smyslu dává řád) - tzn. existují nějaká "pravidla", podle kterých to celé nějakým způsobem funguje. Záměrně píšu uvozovky, abych byla schopna to nějak připodobnit ke známým věcem, protože je to věc poměrně těžce uchopitelná. Byla bych ráda, aby se ten můj text taky tak bral, metafory, připodobnění, personifikace.
Takže: teď si představ ten celý svět, samé "kuličky" - atomy, částice, energie, vlnění. Z obyčejné fyziky je známé, že se celý tenhle systém pohybuje nějak podle pravidel, které jsme nazvali fyzikální zákony. A tyhle částice se pohybují a reagují na základě okolních částic, koncentrací, prostě celkové harmonie (fyzikální, chemické, atd.) svého okolí.
Člověk jako takový je v podstatě taky jen shluk různých částic a energií na různých úrovních, některé jsou vidět, některé slyšet, spousta toho není ani vidět ani slyšet a tomuhle celému jsme dali název "člověk". Prostě vlnění, enegie, vazbami to celé drží dohromady a dokonce si to uvědomuje samo sebe. Takže asi i to vědomí na určité hladině bude jakousi energií, něčím. A stejně jako ty částice se tenhle shluk snaží dostat do stavu harmonie s okolím a třeba na hmotné úrovni reaguje a koná. Třeba shodí vázu ze stolu, váza se rozbije člověk má reakci. Třeba na emoční úrovni, úlek. Stane se to, že fyzicky zareaguje, že uskočí, emocionálně dojde k tomu, že se z mozku uvolní hormony nebo jiné látky (fakt na tohle nejsem expert, takže konkrétní jména snad doplní někdo s medicínským vzděláním ), ty dají podnět tělu, buňkám a zase se něco děje. Ještě jsem zapomněla podotknout, že tělo funguje i na elektrické bázi, takže tělem probíhají i elektrické vzruchy, takže se tvoří mj. třeba elektrické nebo elmg. pole kolem těla. Troufám si tvrdit, i že na úrovních, které nejsou až tak vědecky popsané, se něco děje.
A jsme zase u těch kuliček, které si hledají ten rovnovážný stav. Pole kolem těla, pole kolem okolních těl a předmětů, obrovská míchanice energií... třeba na některé té neviditelné úrovni to pak způsobí, že si třeba někteří lidé "přitáhnou" do svého okolí lidi s "odpovídajícím" nebo "doplňujícím" vyzařováním, polem, je jedno jak to nazveme (např. proč jsou některé děti opakovaně šikanovány, i když změní školu, atd). Takže takhle nějak, asi hodně zjednodušeně, ale prostě nevím jak jinak, bych popsala to, co dává základ a možná i nadhled na to naše lidské mravenčení po celé planetě. Pak se třeba na rčení "že má někdo něco za odměnu" nebo že "slunce něco někam postavilo" dá podívat i prostě jinak
A ty teď chceš po těch kuličkách a tom řádu, dle kterého se pohybují, aby teda zasáhly v případě nějakého bezpráví. Ale ony jedou dle svých pravidel, jak je možné tohle po nich vůbec chtít?!?
Není tady
DaiTerr napsal(a):
Blossom - Takzvané "nekonečno v nekonečnu" ?
Může klidně být.
Nyní k tomuhle - Avšak tady na duchovním občas tato myšlenka bývá uváděna v kontextu typu: Na počátku je nevědomost, aby na konc mohlo být poznání = víra. Tak trochu ve smyslu - vždyť vy nevěřící k víře nakonec taky jednou dojdete, když se nad tím trochu zamyslíte a dáte si tu práci. Vy to jenom ZATÍM nevíte. Nevíte to, co my už víme. (smajlík kroutící udiveně hlavou)
Pokud se někdo diví, či dělá "nátlak", pak sám hledá a potřebuje sám v sobě "něco" najít. Taková osoba bude psát podobně.
Ten, kdo hledal a hledá sám v sobě a už alespoň "něco" málo v sobě našel, už ví, že "víra" se nedá předat, naučit, ani vysvětlit. Ta se může jen pomocí názoru popsat, jak to jen jde. Zbytek už je na každém, co nalezne. A taková osoba nemá potřebu psát něco o tom, že ty sice "nevíš", ale pak "budeš mít víru.."
Jenže znáš to - občas se každý utne. Ti rozumní si to uvědomí zavčasu a netlačí. Ti "zaujatější" to pojmou jako "svatou válku" a přitlačí na pilu.
Teď musím nějaký čas od babinetu a věnovat se jiným věcem, ale večer ráda nakouknu, co inspirativního a nového zatím přibylo.
DaiTerr napsal(a):
Takže jinými slovy: co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi, viď Daí
Není tady
Blossom napsal(a):
Ale PŘESTO že vše je (možná) po naprostémrozložení na prvočinitele jen forma energie, různorodý shluk neutronů, protonů a elektronů, tak výsledek je jednou třeba dřevo, nebo lidské tělo, nebo třeba kousek plastu..
Podobně jako třeba výroba barviv je v podstatě jen "míchání různých chemikálií", avšak výsledek je pak modrá, zelená, žlutá natírací barva...
Takže říct, že barviva neexistují (ačkoli jsou vlastně namíchány z různých typů chemikálií) mi přijde na stejné úrovni jako že "hmota neexistuje-je jenom energie".
Podobně je to i v biologii - vše živé je složeno z buněk. A přesto vidíš nakonec kytku, nebo slona, nebo třeba vlastní dítě... Bylo by absurdní říct : Narodil se mi shluk buněk, místo Narodilo se mi dítě. I když svým způsobem je pravdivé obojí.
Chci tím říct, že vidět JENOM výsledek je podle mě extrém, stejně tak jako vidět JENOM podstatu (buňky, případně protony, případně pouze energii) je zas druhý extrém. Pro pochopení světa i věcí duchovních a je podle mě nutné vidět OBOJÍ.
Podle toho jak dokáže lidské oko zahlédnout různě poskládané tvary hmoty (energie) můžeš říct, že vidíš dřevo nebo třeba ruku. Vidíš to co Tvé oko je schopno zahlédnout. Lidské oko je ale omezené. Jak sama píšeš, Ty vidíš pouze ruku, ale už když si k tomu vezmeš mikroskop, začneš vidět mnohem víc než je to co jsi viděla bez něj. Díky mikroskopu začneš původní obraz rozkládat. Což oko nedokáže, protože je limitováno. Vidí jen část z celé reality.
A pro to co vidí oko si rozum hledá pojmy - slova. Takže řekneš, že se Ti narodilo dítě a hned jak bude Tvé dítě schopno chápat, začneš ho učit slova. Začneš mu říkat toto je květina, toto je auto, toto je pes... Všechna slova jsou pomůcky k zachycení toho co naše oko (nejen) vidí. Existuje ale nespočet jevů, které oko nezahlédne, přesto tyto jevy existují.
Slovo bůh je jen pomůcka. Stejně jako slovo vesmír. Pojmenuj si to jak chceš, jak Tobě to nejlépe zní. Někdo tomu říká TO a přeci je to stále stejné jako bys tomu říkala bůh nebo inteligence nebo moudrost nebo fialová bobule
Není tady
Věřím v "něco" ve vyšší sílu, která to tady řídí, takové Universum, jak to nazývají ostatní. Ale slovo Bůh nemám ráda....
Není tady