Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#1 4. 5. 2010 15:35

Nicolas
♥♥♥♥♥♥-
Web

Mateřská u OSVČ - podnikatelky

Mám dotaz týkající se nároku na příspěvek na mateřskou dovolenou u osob OSVČ/podnikatelek.
Pochopil jsem 2 termíny:
- peněžitá pomoc v mateřství (21 týdnů od porodu)
- mateřská dovolená (od 21. týdne dále)

Na jakou výši mateřské má vlastně podnikatelka OSVČ nárok?

Naše situace: partnerka si platila socialní zdravotní do CSSZ a jeste zdravotni pojisteni VZP. Neplatila si dobrovolné zdravotní pojistění do CSSZ - takze ji bylo řečeno na ČSSZ, že na PPM (mateřskou) nemá nárok. Musela by být buď nezaměstnaná nebo na nějaké jiné sociální podpoře. Ale takto nedostane nic.

Díky za info.

Není tady

#2 4. 5. 2010 15:51

wall
♥♥-----

Re: Mateřská u OSVČ - podnikatelky

Nejsem mzdovka, ale také jsem to asi před půl rokem zjišťovala známé...
Pleteš dva pojmy: OSVČ si platí soc. pojištění, což je tzv důchod, dobrovolně si může platit nemocenské pojištění, ale to jsem u OSVČ snad ještě nezažila. Zdravotní pojištění si musí platit a nemá to nic společného s nemocí či mateřskou. Aby dostala tzv. peněžitou pomoc v mateřství (PPM), musela by být min. 270 dnů nemocensky pojištěná v posledních dvou letech a to je to dobrovolné pojištění. Takže do doby porodu i kdyby už nemohla pracovat nedostane od státu nic a dnem porodu ji vzniká nárok na mateřskou dovolenou, ale tam si myslím nemůže vybrat variantu, ale bude standartní na 4 roky.

http://www.mpsv.cz/cs/2#dsp

pomalejší čerpání - po PPM nebo od narození dítěte (nevznikl-li nárok na PPM) v základní výměře (7 600 Kč) do 21 měsíců věku dítěte a dále ve snížené výměře (3 800 Kč) do 48 měsíců věku dítěte.

Asi se to dá řešit přerušením živnosti a registraci na ÚP, aby pobírala podporu, ale tohle je už opravdu jen moje domněnka..

Upravil(a) wall (4. 5. 2010 15:53)

Slova ztratí svůj význam, ale vzpomínky zůstanou....

Není tady

#3 4. 5. 2010 16:47

Petuli80
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Praha

Ahoj,
mela jsem to stejne. OSVC, neplatila jsem si nepovinne nemocenske pojisteni.
Vzhledem k tomu, ze ucastnit se na pojisteni musi minimalne tech 270 dni (9 mesicu), tak pokud je partnerka ted tehotna, uz to nedozene i kdyby se nahlasila na UP.
Prichazi tedy o narok na penezity prispevek v materstvi (PPM), ktery je vyplacen az do pul roku zivota ditete (priblizne - nepobirala jsem to, tak nevim presne), po kterem obvykle nasleduje rodicovsky prispevek. Ona tedy bude dostavat rovnou rodicovsky prispevek a to od data porodu.
Tehdy zadal o rodicovsky prispevek muj pritel, protoze byl klasicky zamestnany a splnoval podminky pro rychlejsi variantu cerpani rodicovskeho prispevku (2 leta varianta). Ten se pak prevedl na mne. Ale podle info tady na babinetu uz to pry neni mozne takto prevadet. V tom pripade by zadala o rodicovsky prispevek partnerka a musela by zvolit pomalejsi variantu tj. na 4 roky. Do 21 mesicu by mela 7600, potom do 48 mesicu 3800.

Není tady

#4 4. 5. 2010 17:26

Nicolas
♥♥♥♥♥♥-
Web

Petuli80 napsal(a):

Ahoj,
mela jsem to stejne. OSVC, neplatila jsem si nepovinne nemocenske pojisteni.
Vzhledem k tomu, ze ucastnit se na pojisteni musi minimalne tech 270 dni (9 mesicu), tak pokud je partnerka ted tehotna, uz to nedozene i kdyby se nahlasila na UP.
Prichazi tedy o narok na penezity prispevek v materstvi (PPM), ktery je vyplacen az do pul roku zivota ditete (priblizne - nepobirala jsem to, tak nevim presne), po kterem obvykle nasleduje rodicovsky prispevek. Ona tedy bude dostavat rovnou rodicovsky prispevek a to od data porodu.
Tehdy zadal o rodicovsky prispevek muj pritel, protoze byl klasicky zamestnany a splnoval podminky pro rychlejsi variantu cerpani rodicovskeho prispevku (2 leta varianta). Ten se pak prevedl na mne. Ale podle info tady na babinetu uz to pry neni mozne takto prevadet. V tom pripade by zadala o rodicovsky prispevek partnerka a musela by zvolit pomalejsi variantu tj. na 4 roky. Do 21 mesicu by mela 7600, potom do 48 mesicu 3800.

Takže namísto max. 29 000/měs na PPM, v případě, že bychom si zjistili dopředu, že si má doplatit to nepovinné zdravotní pojištění, tak bude dostávat jen cca 7 600. Sa.kra prace sad

Není tady

#5 4. 5. 2010 17:37

wall
♥♥-----

Bohužel je to tak.....  tedy pokud nebyla v posledních dvou letech i zaměstnána...

Slova ztratí svůj význam, ale vzpomínky zůstanou....

Není tady

#6 4. 5. 2010 18:25

Ronja
Moderátor(ka)
Místo: Chaloupka pod lesem
Web

Nico bohužel je to tak, pokud si nepovinné nemocenské neplatila, nemá nárok na mateřskou (která je vlastně dávkou nemocenského pojištění), ale začne rovnou pobírat rodičovský příspěvek a to dnem porodu.

Vím, že pro vás už je trochu pozdě, ale výborně je to vysvětlené tady: http://www.mesec.cz/clanky/ziskejte-max … kou-navod/

M+B, 06/2011
A+R 05/2014
F 01/16

Není tady

#7 4. 5. 2010 18:27

medulka
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Praha-vých.
Web

A nevíte prosím někdo, jak je to s tou částkou? Vím, že  je volitelná v určitém rozpětí, ale nevím, kolik se potom dostává.
Plácnu - když zaplatím třeba 500 za měs., kolik dostanu v případě nemoci/PPM?
Díky,M.

http://www.tickerclub.com/cache/1d3c15d34a.png  http://www.tickerclub.com/cache/05e6aff4ba.png

Není tady

#8 4. 5. 2010 18:35

Ronja
Moderátor(ka)
Web

Medulko to právě najdeš v tom článku smile Platit si můžeš kolik chceš, tedy minimum je založené na tvém posledním daňovém přiznání, ale můžeš si platit i víc, způsob výpočtu mateřské najdeš v tom článku.

M+B, 06/2011
A+R 05/2014
F 01/16

Není tady

#9 4. 5. 2010 18:53

medulka
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Praha-vých.
Web

JO jo, Ronji, díky, právě už jsem tam teď brouzdala.
Přiznání jsem ještě žádné nepodávala, byla jsem na rodičáku a od února jsem OSVČ.
A nevím, co je rozhodné období sad.

http://www.tickerclub.com/cache/1d3c15d34a.png  http://www.tickerclub.com/cache/05e6aff4ba.png

Není tady

#10 4. 5. 2010 23:14

Nicolas
♥♥♥♥♥♥-
Web

medulka napsal(a):

JO jo, Ronji, díky, právě už jsem tam teď brouzdala.
Přiznání jsem ještě žádné nepodávala, byla jsem na rodičáku a od února jsem OSVČ.
A nevím, co je rozhodné období :(.

tady něco je.
http://www.penize.cz/47929-kolik-budou- … -roce-2009
Jsem nastvany neskutečně.

Holky dostávají v genekol. centrech balicky plné propagačních zbytečných věcí, ale nedostanou od CSSZ informaci o tom, ze si má nastávající matka předplatit dobrovolné zdravotní pojisteni, tak tuhle informaci, která ve finále stojí přes 140 000 (musí se po dobu 9 mesicu doplatit  - a to je to kouzelne sluvko, dá se to doplatit naraz za minule mesice, ovsem musi to byt za dany rok do prosince, nez se jeste v breznu plati dane)..tak tuto iinformaci bezne dopredu nedostanou.

Není tady

#11 4. 5. 2010 23:24

Ronja
Moderátor(ka)
Web

Nico nezlob se, ale já než jsem se šla registrovat na sociálku jako OSVČ, tak jsem si přečetla, kolik a za co budu platit a co to pokrývá a samořejmě na základě toho, že během několika příštích let rodimu plánujeme, jsem si začala nepovinné nemocenské platit. Je to taky uvedené na registračním formuláři (musíš zaškrtnout, jestli se přihlašuješ k nemocenskému pojištění nebo ne), takže já jsem si přiměřeně informovaná připadala. Samozřejmě je možné, že zrovna na "vaší" sociálce to nezdůraznili, ale podle mých zkušeností se tě vždycky zeptají, jestli to chceš nebo ne.

Když se tvoje partnerka rozhodla si nemocenské neplatit, neměla by ani nárok na žádnou nemocenskou kdyby náhodou onemocněla a byla na neschopence...takže mě to připadá trochu riskantní neplatit.

M+B, 06/2011
A+R 05/2014
F 01/16

Není tady

#12 5. 5. 2010 17:04

Nicolas
♥♥♥♥♥♥-
Web

Ronja napsal(a):

Nico nezlob se, ale já než jsem se šla registrovat na sociálku jako OSVČ, tak jsem si přečetla, kolik a za co budu platit a co to pokrývá a samořejmě na základě toho, že během několika příštích let rodimu plánujeme, jsem si začala nepovinné nemocenské platit. Je to taky uvedené na registračním formuláři (musíš zaškrtnout, jestli se přihlašuješ k nemocenskému pojištění nebo ne), takže já jsem si přiměřeně informovaná připadala. Samozřejmě je možné, že zrovna na "vaší" sociálce to nezdůraznili, ale podle mých zkušeností se tě vždycky zeptají, jestli to chceš nebo ne.

Když se tvoje partnerka rozhodla si nemocenské neplatit, neměla by ani nárok na žádnou nemocenskou kdyby náhodou onemocněla a byla na neschopence...takže mě to připadá trochu riskantní neplatit.

Já to nezpochybňuji. Neznalost práva neomlouvá.

Je pravda, že se ptají, jestli to chceš nebo ne. Ale podle průzkumu to tak 20% vysvětlí, proč je to dobré a kdy je to dobré mít a jaká jsou rizika, když to člověk neplatí. Většinou dobře vysvětlí, že dostaneš peníze, když jsi nemocná na neschopence. Jiná jsou rizika u mužů a jiná u žen. Na formuláři například není nic o tom, že je opravdu potřeba plánovat dopředu a platit si nejméně 9 měsíců nemoc. pojištění, když chce žena obdržet PPM.

Ale je rozdíl uvést na formuláři "zaškrtněte, zda-li se přihlašujete k nemocenskému pojištění" anebo mít někde jasně napsané, že "přihláška k nemocenskému pojištění znamená: dostanete peníze, když budete nemocní dostanete je v takové a takový výši. A dostanete peníze, když budete v období těhotenství a po porodu a když si tohle nemocenské pojištění nebudete platit, tak nebudete mít nárok na nic a přijdete o až o cca 140 000 Kč".

..je to jen takové mé lamentování nad rozlitým mlékem....

Není tady

#13 19. 7. 2010 9:42

kaculinka
♥------

ahojky, prosim moc o radu. vubec se v tom neorientuji. jsem OSVČ, nemocenské připojištění jsem si platila prvni rok a pul (minimální) pak jsem to zrusila a ted uz si ho skoro 2 roky neplatim (zrusila jsem to na zalkade toho ze mi to doporucil primo pan na socialce s tim ze je to ted zbytecne - jak udelali nove vyplaceni nemocenske) ovsem me to neomlouva ze jsem si neoverila na co vsechno se to vstahuje a ted s manzelem uvazujeme ze bychom zalozili rodinu a nevim co mam ted delat. kdybych si zacala tedkon platit nemocenske pripojisteni za jak dlouho bych si mohla poridit mimi abych mela narok na PPM. bude stacit tech 270 dni? dekuji za odpoved

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí