6. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Sice vařit umím - teda docela ale stejně bych se ráda dozvěděla vae triky při zahuování polévek a omáček.
Já například kdy dělám polévku, tak si udělám nejdřív cibulkovou jíku a pak na ní naleju vodu a ostatní suroviny do polévky. Ale kadý to dělé obáceně, e udělá polévku a jíku dává a nakonec - proč? Je to nějak důleité kdy se dá jíka?
Nebo omáčky - já orestuji maso na cibulce a mouku tam přihodím hned co se maso zatáhne a pak podlévám.
Je nějaký rozdíl ve výsledku, kdy bych omáčku zahutovala ke konci moukou rozmíchanou ve vodě?
Kvůli dětem téměř nepouívám bujony a pak mam kvůli tomu omáčky jen málo. Teda mohla bych jí mít i víc, ale nebyla by bez různých ochucovadel tak dobrá. Já ji mám sice dobrou ale zase málo a je to hned snědený a tak musím vařit skoro denně.
Jo a jetě je lepí na zahutění omáčky mouka, nebo krob (solamil atd)?
Napite vechno moný co vás napadne, o zahutění a dochucení pokrmů. Dik
Není tady
Ahoj já kdy dělám rajskou-dělám ji z protlaku, tak si taky nejdřív udělám cibulovou jíku, naházím tam to koření, co tam patří, povařím, scedím a pak teprve přidávám protlak a dochucuju.
O proti tomu, kdy dělám vepřový na paprice, tak trochu osmaím cibulku, zasypu paprikou, přihodím maso, nechám chvíli dusit, ve zvlá hrnečku rozmíchám hladkou mouku se smetanou, a pak to do tohoto základu hodím a kvrdlam a kvrdlam, aby nebyly pucky. Nebo si to maso odloím stranou a mouku se smetanou hodím do toho vývaru a a kdy je omajda hotová tak tam zpátky přihodím to maso.
Smetanové omáčky můeme připravovat s mlékem a pro zjemnění chuti pouijeme pouze 1 dl smetany. Omáčka nebude tolik tučná a výsledná chu se téměř nezmění.
Kromě hladké mouky zahuujeme omáčky bramborovým nebo kukuřičným krobem, který rozmícháme v malém mnoství vody, vlijeme do omáčky a krátce povaříme.
Upravil(a) Lucy (17. 2. 2006 11:55)
Není tady
To je úplně jedno jaké pořadí pouívá, my starí jsme zvyklé přidávat jísku a nakonec, protoe za naeho mládí neexistovaly nepřilnavé hrnce, tak aby se ti to nepřichytilo. Já např. kdy vařím omáčku, dělám napřed jíku a kdy vařím polévku tak dávám jíku a nakonec. Taky jsem začala pouívat hotové jíky - tmavou i světlo, hlavně Vitana, ty můe postupně přidávat a do dosaení potřebné hustoty pokrmu a je to bez práce.
Není tady
Můe se zahutovat i na such opraenou moukou.Já to dělám tak,e asi půl kg hl.mouky dám na plech a pomalu ji v trobě osmaím na such(občas promíchat)pak si rozdělám mouku s vodou a zahustím.Do jídla se tak u nepřidává dalí tuk a tím je jídle mémě tučné.
Není tady
Bety napsal(a):
To je úplně jedno jaké pořadí pouívá, my starí jsme zvyklé přidávat jísku a nakonec, protoe za naeho mládí neexistovaly nepřilnavé hrnce, tak aby se ti to nepřichytilo. Já např. kdy vařím omáčku, dělám napřed jíku a kdy vařím polévku tak dávám jíku a nakonec. Taky jsem začala pouívat hotové jíky - tmavou i světlo, hlavně Vitana, ty můe postupně přidávat a do dosaení potřebné hustoty pokrmu a je to bez práce.
Kdy není čas, tak mám osvědčené hotové jíky KNOOR. Jsou sice draí, ale lépe se rozpoutějí. Tmavá hotová jíka je výborná také na zahuování áv pod maso.
Není tady
Jojo taky si budu muset nějakou tu hotovou jiku koupit, to patlání s moukou a rychlé zuřivé míchání aby se neudělali molky mě nebaví. Zkusim teda tu Knoor.
Já si dělám jiku jako první a pak na tom udělám polívku abych měla míň nádobí na mytí. A pak vlasně i proto, e mám jistotu, e se mouka dostatečně provaří.
Není tady
Kdy vařím polívku,taky dělám napřed jíku,do zeleninové pouívám někdy místo mouky krupici.A omáčky moc nevařím,ale svíčkovou třeba dělám tak,e vechnu zeleninu nakonec rozmixuju i s moukou a smetanou a pak jen nechám přejít varem.
Ale ty hotové jíky taky asi vyzkoučím.
Není tady
Dobře se zahuuje i bramborovou kaí z pytlíku, strouhaným tvrdým chlebem, strouhanou bramborou. Zahuování krobem má svá rizika: pokud se krob vaří déle - míchá po dovaření větinou zřídne. Nehledě na to, e omáčka má úplně jinou chu a barvu. krob pouívám hlavně při vaření jídel typu čínské - mexická kuchyně
Není tady
Cilko o tý bramborový kai jsem u taky slyela, a u jsem jí i koupila. Ale teď najednou nevím kam s ní jestli do polívky, nebo do omáčky, nebo je to jedno. A hlavně jak? To mám udělat polívku a těsně před uvařením tam vsypat trochu kae? Neudělá se mi tam nějakej cucek?
Ten krob se musí přidat taky uplně nakonec a u to jen nechat jednou probublat. Ja ho pouívám jen vyjímečně, kdy u mám dovařeno a jídlo se mi zdá málo husté.
Není tady
bramborovou kai sype a nakonec, nevaří se (ale nevadí jí to), hodně míchat, pomalu sypat. Zahustit jí můe ve co je bramborové, lutěninové, guláe... Omáčky bych asi nezkouela, ta kae má chu.
Není tady
Polévku i omáčku lze zahustit i zeleninou. Před ukončením varu odeberu část zeleniny, rozmixuji tyčovým mixérem a chvilku povařím. Je to vhodné při drení diety - nepřidávám ani tuk, ani mouku.
Není tady
Já jsem měla kdysi stejný problém, omáčky jsem měla málo, kdy jsem přidala víc vody, byla bez chuti, ale učený z nebe nespadl a tak jsem zkouela a zkouela.
Záleí na mnoství masa, čím mení maso, tak pustí méně távy. Třeba takový gulá, maso opeču na cibulce, kterou předem nechám na tuku zesklovatět, opeču kousky masa, (kolik masa, tolik cibule) zasypu červenou paprikou a pomalu dusím přikryté ve vlastní ávě asi 10min. Potom sleju ávu (odloím si ji na později) a maso zaleji horkou vodou, přidám koření- sůl, pepř, bok. list, nové koření, kmín (můe i masox)a vařím přikryté, a je maso úplně měkké. Vytáhnu koření, zahustím buď rozdrobeným chlebem, nebo moukou rozkvedlanou ve studené vodě. A nechám jetě povařit 15min. Přidám majoránku a utřený česnek. A vrátím do guláe odloenou ávu. Gulá tak získá pěknou barvou.
Pokud dělám koprovku bez masa, tak dám do hrnce máslo, na to najemno cibulku(nemusí být) a mouku, udělám světlou jíku a tu pak zaleji studenou smetanou a míchám, a se nedělají molky. Omáčka je výborná i se lehačky, ale je zas tučnějí. Osolím, přidám cukr a vařím asi 20 min. Potom tam dávám steriliz. kopr ve sladkokyselém nálevu(ale bez toho nálevu) a ne ve, jen podle potřeby, tím se omáčka dochutí. Můe se kápnout i trochu citr. ávy. K tomu vejce natvrdo a vařený brambor nebo knedlík.
Není tady
Electro, já taky dělám jíku jako první, protoe se mi krásně rozvaří mouka a hlavně nemám hrudky.
K hotové jíce můu říct je to, e jsem si ji koupila, bláhově jsem si myslela, e si urychlím vaření a nic nepokazím, jene kdy manel viděl, čím zahuuji, tak polévku odmítl jíst, e se má zahuovat klasicky a ne "nějakým prákem z obchodu". Prý to má jinou chu. Tak od té doby zahuuji opět klasicky a doma je klid
Není tady
Polévky zahuuju málokdy klasickou jíkou . Téměř do vech , kdy to chu dovolí , přidám hned na začátku varu trochu jáhel nebo ovesných vloček nebo pohanky . Trochu se povaří a polévka je zahutěná . Omáčky z větí části zahustím nakonec jen "záklechtkou" . Voda + hl. mouka . Jíku ale pouívám , dělám jí rovnou víc do zásoby , přendám do skleněné misky a mám ji v lednici . Postupně jen vařečkou ubírám kolik potřebuji .
Není tady
Omáčku zahutuju nakonec,a u polívek začínám jíkou a vařím ve v jednom hrnci
Není tady
Zahustuji take ovesnymi vlockami-mletymi,anebo to delam tak,ze do omacky rozmackam varenou bramboru.Je to mnohem zdravejsi nez to klasicke zahustovani moukou.
Není tady
polívky zahuuju a nakonec-mám nato fígl (nebo to je asi norlmální..ale pro mě je to prostě fígl:D)jíku rozmíchám ve studený vodě metličkou-a 100% se neudělají hrudky!!A u omáček nechám vysmahnout ávu,kdy je maso hotový a nasypu tam mouku a pak zaliji studenou vodou.Jinak rajdu,koprajdu tu zahutuju nazačátku
Není tady
Ahoj já vyzkouela teď nově čínské omáčky z reklama a musím říct e paráda, chutnají výborně a cena je také fain
Upravil(a) AndreaP. (25. 3. 2014 16:05)
Není tady
A co se s nima dá zahustit, kromě téhle diskuse?
Není tady
Lenulka21 napsal(a):
Ahoj já vyzkouela teď nově čínské omáčky z reklama a musím říct e paráda, chutnají výborně a cena je také fain
Jo????
Tak mně se z ní zvednul aludek tak, e jsem pozvracela i čínský prostírání z fain obchůdku www.utrisito.com
Upravil(a) AndreaP. (25. 3. 2014 16:06)
Není tady
V poslední době zahuuju tak, e stranou si připravím jíku do větího kastrolu nebo hrnce a kdy je horká, naliju do ní nezahutěnou skoro hotovou omáčku a metličkou rozmíchám a dovařím. Říká se, e by se jíka měla dávat do studené vody aby se rovnoměrně provařila a rozmíchala, mně se to spí osvědčilo, aby ty dvě ingredience měly stejnou teplotu. Jinak samozřejmě desetkrát můu dělat omáčku stejně a pokadé je výsledek jiný. Ne kadá mouka zahuuje stejně. Je potřeba si to ohlídat, aby to nebylo příli husté. Navíc kdy omáčka zbyde a druhý den ji ohříváte, má jinou konzistenci, ne po dovaření minulý den, spí zhoustne a musí ji člověk rozředit....Člověk se ve vaření učí prostě fakt celý ivot....
Není tady
Ja mam dojem, ze ty jidla, jedno jestliolevky ci omacky, co se zahustuji, jsou druhy den mnohem chutnejsi... Jakoby se chute nejak rozlozily, jsou vyraznejsi. Casto chodim do nich ďobat hned rano, za studena, rovnou z lednice...
Není tady
Dorka napsal(a):
Ja mam dojem, ze ty jidla, jedno jestliolevky ci omacky, co se zahustuji, jsou druhy den mnohem chutnejsi... Jakoby se chute nejak rozlozily, jsou vyraznejsi. Casto chodim do nich ďobat hned rano, za studena, rovnou z lednice...
Tak tohle ja rict nemohu,protoze me druhy den ohrivana jidla proste nechutnaji at se jedna o gulas nebo svickou nebo jakoukoliv jinou omacku.Proto varim denne.Samozrejme,kdyz neco zbyde dojim to druhy den,.ale nepochutnam si na tom
Není tady
Spousta jídel je druhý den chutnějí, kdy se rozleí a chutě se spojí. To je stará známá věc.
Není tady