Oznámení

6. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance!

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#1 17. 2. 2006 9:54

Electra
♥♥♥♥---
Registrovaný: 12. 1. 2006
Příspěvky: 493

Zahušování polévek a omáček

Sice vařit umím - teda docela wink ale stejně bych se ráda dozvěděla vaše triky při zahušování polévek a omáček.
Já například když dělám polévku, tak si udělám nejdřív cibulkovou jíšku a pak na ní naleju vodu a ostatní suroviny do polévky. Ale každý to dělé obáceně, že udělá polévku a jíšku dává až nakonec - proč? Je to nějak důležité kdy se dá jíška?

Nebo omáčky - já orestuji maso na cibulce a mouku tam přihodím hned co se maso zatáhne a pak podlévám.
Je nějaký rozdíl ve výsledku, když bych omáčku zahuštovala ke konci moukou rozmíchanou ve vodě?

Kvůli dětem téměř nepoužívám bujony a pak mam kvůli tomu omáčky jen málo. Teda mohla bych jí mít i víc, ale nebyla by bez různých ochucovadel tak dobrá. Já ji mám sice dobrou smile ale zase málo hmm a je to hned snědený a tak musím vařit skoro denně.

Jo a ještě je lepší na zahuštění omáčky mouka, nebo škrob (solamil atd)?

Napište všechno možný co vás napadne, o zahuštění a dochucení pokrmů. Dik smile 
http://www.gify.nou.cz/abeceda_soubory/31.gif

Není tady

 

#2 17. 2. 2006 10:21

Lucy
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 27. 1. 2006
Příspěvky: 1716

Re: Zahušování polévek a omáček

Ahoj já když dělám rajskou-dělám ji z protlaku,  tak si taky nejdřív udělám cibulovou jíšku,  naházím tam to koření, co tam patří, povařím,  scedím a pak teprve přidávám protlak a dochucuju.
O proti tomu, když dělám vepřový na paprice, tak trochu osmažím cibulku, zasypu paprikou, přihodím maso, nechám chvíli dusit,  ve zvl᚝ hrnečku rozmíchám hladkou mouku se smetanou, a pak to do tohoto základu hodím a kvrdlam a kvrdlam, aby nebyly pucky. Nebo si to maso odložím stranou a mouku se smetanou hodím do toho vývaru a až když je omajda hotová tak tam zpátky přihodím to maso.

Smetanové omáčky můžeme připravovat s mlékem a pro zjemnění chuti použijeme pouze 1 dl smetany. Omáčka nebude tolik tučná a výsledná chu se téměř nezmění.

Kromě hladké mouky zahušujeme omáčky bramborovým nebo kukuřičným škrobem, který rozmícháme v malém množství vody, vlijeme do omáčky a krátce povaříme.

http://smajlici-1.ic.cz/domov/151-200/doma199.gif

Upravil(a) Lucy (17. 2. 2006 11:55)


Život je jen zavření a otevření očí, záleží jen na Tobě, co v tom krátkém okamžiku uvidíš.

Není tady

 

#3 17. 2. 2006 12:05

Bety
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 9003

Re: Zahušování polévek a omáček

To je úplně jedno jaké pořadí používáš, my  starší jsme zvyklé přidávat jísku až nakonec, protože za našeho mládí neexistovaly nepřilnavé hrnce, tak aby se ti to nepřichytilo. Já např. když vařím omáčku, dělám napřed jíšku a když vařím polévku tak dávám jíšku až nakonec. Taky jsem začala používat hotové jíšky  - tmavou i světlo, hlavně Vitana, ty můžeš postupně přidávat až do dosažení potřebné hustoty pokrmu a je to bez práce.


Strach je malá smrt...

Není tady

 

#4 17. 2. 2006 12:12

lada-kuchtík
♥♥-----
Místo: Ostrava
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 53

Re: Zahušování polévek a omáček

Může se zahuštovat i na such opraženou moukou.Já to dělám tak,že asi půl kg hl.mouky dám na plech a pomalu ji v trobě osmažím na such(občas promíchat)pak si rozdělám mouku s vodou a zahustím.Do jídla se tak už nepřidává další tuk a tím je jídle mémě tučné.

Není tady

 

#5 17. 2. 2006 12:34

Verča
♥♥♥♥---
Místo: ústecký kraj
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 285

Re: Zahušování polévek a omáček

Bety napsal(a):

To je úplně jedno jaké pořadí používáš, my  starší jsme zvyklé přidávat jísku až nakonec, protože za našeho mládí neexistovaly nepřilnavé hrnce, tak aby se ti to nepřichytilo. Já např. když vařím omáčku, dělám napřed jíšku a když vařím polévku tak dávám jíšku až nakonec. Taky jsem začala používat hotové jíšky  - tmavou i světlo, hlavně Vitana, ty můžeš postupně přidávat až do dosažení potřebné hustoty pokrmu a je to bez práce.

Když není čas, tak mám osvědčené hotové jíšky KNOOR. Jsou sice dražší, ale lépe se rozpouštějí. Tmavá hotová jíška je výborná také na zahušování šáv pod maso.

Není tady

 

#6 17. 2. 2006 12:43

Electra
♥♥♥♥---
Registrovaný: 12. 1. 2006
Příspěvky: 493

Re: Zahušování polévek a omáček

Jojo taky si budu muset nějakou tu hotovou jišku koupit, to patlání s moukou a rychlé zuřivé míchání aby se neudělali žmolky mě  nebaví. Zkusim teda tu Knoor.

Já si dělám jišku jako první a pak na tom udělám polívku abych  měla míň nádobí na mytí. A pak vlasně i proto, že mám jistotu, že se mouka dostatečně provaří.
                                                http://www.gify.nou.cz/abeceda_soubory/31.gif

Není tady

 

#7 17. 2. 2006 12:50

poblinka
♥♥♥----
Místo: Olomouc
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 131

Re: Zahušování polévek a omáček

Když vařím polívku,taky dělám napřed jíšku,do zeleninové používám někdy místo mouky krupici.A omáčky moc nevařím,ale svíčkovou třeba dělám tak,že všechnu zeleninu nakonec rozmixuju i s moukou a smetanou a pak jen nechám přejít varem.
Ale ty hotové jíšky taky asi vyzkoučím.

Není tady

 

#8 17. 2. 2006 12:50

cilka
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: ústecký kraj
Registrovaný: 9. 1. 2006
Příspěvky: 7512

Re: Zahušování polévek a omáček

Dobře se zahušuje i bramborovou kaší z pytlíku, strouhaným tvrdým chlebem, strouhanou bramborou. Zahušování škrobem má svá rizika: pokud se škrob vaří déle - míchá po dovaření většinou zřídne. Nehledě na to, že omáčka má úplně jinou chu a barvu. Škrob používám hlavně při vaření jídel typu čínské - mexická kuchyně

Není tady

 

#9 17. 2. 2006 12:57

Electra
♥♥♥♥---
Registrovaný: 12. 1. 2006
Příspěvky: 493

Re: Zahušování polévek a omáček

Cilko o tý bramborový kaši jsem už taky slyšela, a už jsem jí i koupila. Ale teď najednou nevím kam s ní smile  jestli do polívky, nebo do omáčky, nebo je to jedno. A hlavně jak? To mám udělat polívku a těsně před uvařením tam vsypat trochu kaše? Neudělá se mi tam nějakej cucek?

Ten škrob se musí přidat taky uplně nakonec a už to jen nechat jednou probublat.  Ja ho používám jen vyjímečně, když už mám dovařeno a jídlo se mi zdá málo husté.
                     http://www.gify.nou.cz/abeceda_soubory/31.gif

Není tady

 

#10 17. 2. 2006 13:05

cilka
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: ústecký kraj
Registrovaný: 9. 1. 2006
Příspěvky: 7512

Re: Zahušování polévek a omáček

bramborovou kaši sypeš až nakonec, nevaří se (ale nevadí jí to), hodně míchat, pomalu sypat. Zahustit jí můžeš vše co je bramborové, luštěninové, guláše... Omáčky bych asi nezkoušela, ta kaše má chu.

Není tady

 

#11 13. 11. 2006 11:26

ita
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 31. 8. 2006
Příspěvky: 2003

Re: Zahušování polévek a omáček

Polévku i omáčku lze zahustit i zeleninou. Před ukončením varu odeberu část zeleniny, rozmixuji tyčovým mixérem a chvilku povařím. Je to vhodné při držení diety - nepřidávám ani tuk, ani mouku.

Není tady

 

#12 13. 11. 2006 12:09

kety
♥♥♥♥---
Registrovaný: 20. 10. 2006
Příspěvky: 433

Re: Zahušování polévek a omáček

Já jsem měla kdysi stejný problém, omáčky jsem měla málo, když jsem přidala víc vody, byla bez chuti, ale učený z nebe nespadl a tak jsem zkoušela a zkoušela.
Záleží na množství masa, čím menší maso, tak pustí méně štávy. Třeba takový guláš, maso opeču na cibulce, kterou předem nechám na tuku zesklovatět, opeču kousky masa, (kolik masa, tolik cibule) zasypu červenou paprikou a pomalu dusím přikryté ve vlastní šávě asi 10min. Potom sleju šávu (odložím si ji na později) a maso zaleji horkou vodou, přidám koření- sůl, pepř, bok. list, nové koření, kmín (můžeš i masox)a vařím přikryté, až je maso úplně měkké. Vytáhnu koření, zahustím buď rozdrobeným chlebem, nebo moukou rozkvedlanou ve studené vodě. A nechám ještě povařit 15min. Přidám majoránku a utřený česnek. A vrátím do guláše odloženou šávu. Gulᚠtak získá pěknou barvou.
Pokud dělám koprovku bez masa, tak dám do hrnce máslo, na to najemno cibulku(nemusí být) a mouku, udělám světlou jíšku a tu pak zaleji studenou smetanou a míchám, a se nedělají žmolky. Omáčka je výborná i se šlehačky, ale je zas tučnější. Osolím, přidám cukr a vařím asi 20 min. Potom tam dávám steriliz. kopr ve sladkokyselém nálevu(ale bez toho nálevu) a ne vše, jen podle potřeby, tím se omáčka dochutí. Může se kápnout i trochu citr. šávy. K tomu vejce natvrdo a vařený brambor nebo knedlík.

Není tady

 

#13 13. 11. 2006 12:56

Nela
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 1891

Re: Zahušování polévek a omáček

Electro, já taky  dělám jíšku jako první, protože se mi krásně rozvaří mouka a hlavně nemám hrudky.
K hotové jíšce můžu říct je to, že jsem si ji koupila, bláhově jsem si myslela, že si urychlím vaření a  nic nepokazím, jenže  když manžel  viděl, čím zahušuji, tak  polévku odmítl jíst, že se má zahušovat klasicky a ne "nějakým práškem z obchodu". Prý to má jinou chu.  Tak od té doby zahušuji opět klasicky a doma je klid big_smile


"Člověk si uvědomí, že byl šastný, až už je to pryč."

Není tady

 

#14 1. 12. 2006 16:38

janyka
♥♥♥----
Registrovaný: 24. 2. 2006
Příspěvky: 100

Re: Zahušování polévek a omáček

Polévky zahušuju málokdy klasickou jíškou . Téměř do všech , když to chu dovolí , přidám hned na začátku varu trochu jáhel nebo ovesných vloček  nebo pohanky . Trochu se povaří a polévka je zahuštěná . Omáčky z větší části zahustím nakonec jen "záklechtkou" . Voda + hl. mouka . Jíšku ale používám , dělám  jí rovnou víc do zásoby , přendám do skleněné misky a mám ji v lednici . Postupně jen vařečkou  ubírám kolik potřebuji .

Není tady

 

#15 11. 12. 2006 23:26

pony
♥♥-----
Místo: Záp. čechy
Registrovaný: 28. 11. 2006
Příspěvky: 89

Re: Zahušování polévek a omáček

Omáčku zahuštuju nakonec,a u polívek začínám jíškou a vařím vše v jednom hrnci

Není tady

 

#16 24. 1. 2007 18:18

mikuelini
♥♥♥♥♥--
Registrovaný: 15. 1. 2007
Příspěvky: 611

Re: Zahušování polévek a omáček

Zahustuji take ovesnymi vlockami-mletymi,anebo to delam tak,ze do omacky rozmackam varenou bramboru.Je to mnohem zdravejsi nez to klasicke zahustovani moukou.

Není tady

 

#17 25. 1. 2007 20:10

llenka
♥♥-----
Registrovaný: 11. 2. 2006
Příspěvky: 60
Web

Re: Zahušování polévek a omáček

Polévky zahušuji jáhlami, pohankou nebo vločkama. Omáčky kukuřičným škrobem.

Není tady

 

#18 14. 2. 2007 17:28

sudina
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 29. 5. 2006
Příspěvky: 17017
Web

Re: Zahušování polévek a omáček

polívky zahušuju až nakonec-mám nato fígl (nebo to je asi norlmální..ale pro mě je to prostě fígl:D)jíšku rozmíchám ve studený vodě metličkou-a 100% se neudělají hrudky!!A u omáček nechám vysmahnout šávu,když je maso hotový a nasypu tam mouku a pak zaliji studenou vodou.Jinak rajdu,koprajdu tu zahuštuju nazačátku

Není tady

 

#19 24. 3. 2014 13:42

Lenulka21
♥------
Registrovaný: 24. 3. 2014
Příspěvky: 2

Re: Zahušování polévek a omáček

Ahoj já vyzkoušela teď nově čínské omáčky z reklama a musím říct že paráda, chutnají výborně a cena je také fain smile smile

Upravil(a) AndreaP. (25. 3. 2014 16:05)

Není tady

 

#20 24. 3. 2014 23:00

modrovous
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 10. 1. 2013
Příspěvky: 3285

Re: Zahušování polévek a omáček

A co se s nima dá zahustit, kromě téhle diskuse? usch dumbom


Vůl zůstane volem a pařez pařezem.

„Proti blbosti i bohové bojují marně.“
Jan Werich

Není tady

 

#21 24. 3. 2014 23:37

Wikina
♥♥♥♥♥--
Registrovaný: 29. 12. 2013
Příspěvky: 822

Re: Zahušování polévek a omáček

Lenulka21 napsal(a):

Ahoj já vyzkoušela teď nově čínské omáčky z reklama a musím říct že paráda, chutnají výborně a cena je také fain smile smile

Jo????
Tak mně se z ní zvednul žaludek tak, že jsem pozvracela i čínský prostírání z fain obchůdku www.utrisito.com

Upravil(a) AndreaP. (25. 3. 2014 16:06)

Není tady

 

#22 1. 8. 2015 12:02

kalupinka
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 28. 4. 2006
Příspěvky: 1367

Re: Zahušování polévek a omáček

V poslední době zahušuju tak, že stranou si připravím jíšku do většího kastrolu nebo hrnce a když je horká, naliju do ní nezahuštěnou skoro hotovou omáčku a metličkou rozmíchám a dovařím. Říká se, že by se jíška měla dávat do studené vody aby se rovnoměrně provařila a rozmíchala, mně se to spíš osvědčilo, aby ty dvě ingredience měly stejnou teplotu. Jinak samozřejmě desetkrát můžu dělat omáčku stejně a pokaždé je výsledek jiný. Ne každá mouka zahušuje stejně. Je potřeba si to ohlídat, aby to nebylo příliš husté. Navíc když omáčka zbyde a druhý den ji ohříváte, má jinou konzistenci, než po dovaření minulý den, spíš zhoustne a musí ji člověk rozředit....Člověk se ve vaření učí prostě fakt celý život....

Není tady

 

#23 1. 8. 2015 15:53

Dorka
Zablokovaný
Místo: HK
Registrovaný: 4. 1. 2013
Příspěvky: 5805

Re: Zahušování polévek a omáček

Ja mam dojem, ze ty jidla, jedno jestliolevky ci omacky, co se zahustuji, jsou druhy den mnohem chutnejsi... Jakoby se chute nejak rozlozily, jsou vyraznejsi. Casto chodim do nich ďobat hned rano, za studena, rovnou z lednice...


Sláb jenom ten, kdo v sebe ztratil víru a malý ten, kdo má jen malý cíl...
... ještě jsem nezmoudřel, a už zas blbnu...

Není tady

 

#24 7. 8. 2015 19:45

eremuruss
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 6. 3. 2007
Příspěvky: 12369

Re: Zahušování polévek a omáček

Dorka napsal(a):

Ja mam dojem, ze ty jidla, jedno jestliolevky ci omacky, co se zahustuji, jsou druhy den mnohem chutnejsi... Jakoby se chute nejak rozlozily, jsou vyraznejsi. Casto chodim do nich ďobat hned rano, za studena, rovnou z lednice...

Tak tohle ja rict nemohu,protoze me druhy den ohrivana jidla proste nechutnaji at se jedna o gulas nebo svickou nebo jakoukoliv jinou omacku.Proto varim denne.Samozrejme,kdyz neco zbyde dojim to druhy den,.ale nepochutnam si na tom


Za jednu minutu člověk pozná, zda se mu někdo líbí, za hodinu pozná, zda by jej dokázal mít rád či milovat, za jeden den zjistí, jestli by s tou osobou dokázal strávit celý život...ale poté trvá celý život než na tu osobu zapomene.

Není tady

 

#25 7. 8. 2015 20:21

Eva.
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 13. 10. 2012
Příspěvky: 11801

Re: Zahušování polévek a omáček

Spousta jídel je druhý den chutnější, když se rozleží a chutě se spojí. To je stará známá věc.


May the road rise to meet you, may the wind be always at your back.
The sun shine warm upon your face, the rain fall soft upon your fields.
And until we meet again, may God hold you in the hollow of his hand.

Není tady

 
NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí

Powered by PunBB 1.2.24c
© Copyright 2002–2008 Rickard Andersson
Content © Copyright 2000–2016 SAMI spol. s r.o.
Ochrana osobních údajů