27. února : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 27. února : Jednoduchá kefírová buchta na plech. Rychlý recept zcela bez vajec! 21. února : Jak vyuít skořápky z vlaských ořechů? Odvar z nich dodá chybějící jód a pomůe i s kalem |
|
|
ČESNEKOVA KAPUSTA
pro 4 osoby
150-200 g kuřecího (případně krůtího) masa,
1 cibule,
1 ČL oleje,
1 kapusta,
trochu hladké mouky,
česnek podle chuti,
mletý kmín,
sůl.
Na oleji osmahneme pokrájenou cibuli a na nudličky pokrájené maso. Přidáme na nudličky pokrájenou kapustu, podlijeme malým mnostvím vody a podusíme téměř doměkka. Duenou kapustu popráíme hladkou moukou, dochutíme prolisovaným česnekem, kmínem, osolíme a jetě krátce povaříme.
Doporučená příloha: vařené brambory
DUSENA KAPUSTA
2 líce rostlinného tuku,
1 větí cibuli,
1/2 kg brambor,
1/4 litru zakysané smetany,
1 líci hladké mouky,
sůl, kopr,
10 dkg párků nebo klobásy.
Postup:
Na tuku zpěníme cibuli, přidáme omyté a jemně nakrájené lístky kapusty, oloupané a na kostky nakrájené brambory. Osolíme, zalijeme vodou. Dusíme 10-15 minut.
Do smetany rozkvedláme mouku, znovu povaříme a přidáme párek (klobásu). Nakonec přidáme kopr, osolíme. Hotovo je chvíli, kdy jsou měkké brambory.
KAPUSTOVÁ POLÉVKA
(pro 4 osoby):
500 g kapusty
100 g pikantní klobásy
1 kelímek zakysané smetany
30 g tuku
30 g hladké mouky
1 cibuli
1 kostku masoxu
2 strouky česneku
sůl, pepř
Z tuku a hladké mouky připravte světlou jíku. Omytou kapustu nakrájejte na nudličky a vařte asi v 1,5 litru mírně osolené vody, přidejte cibuli nakrájenou nadrobno a vařte doměkka. Přidejte kostku masoxu, zahustěte jíkou a vařte spolu s jíkou jetě asi 10 minut.
Před dokončením polévku ochute prolisovaným česnekem a pepřem. Klobásu nakrájejte na kolečka a osmate. Ke kadé porci polévky přidejte kolečka klobásy a polévkovou líci smetany, která polévku zjemní. DOBA PŘÍPRAVY: 30 minut
KAPUSTOVÉ ZÁVITKY
(pro 4 osoby):
1 mení hlávku kapusty
400 g mletého vepřového a hovězího masa
400 ml rajčatového pyre
1 vejce
1 emli
1 álek mléka
1 mení cibuli
3 strouky česneku
3 líce tuku
sůl, pepř
Hlávku rozeberte na listy. Vyberte 10-12 nepokozených listů a spařte je ve vroucí vodě. Zlehka je naklepejte paličkou, aby se silná ebra uvolnila a listy se dobře zavinovaly. Cibuli drobně nakrájejte a osmate na tuku, přidejte mleté maso a poduste. Masovou směs ochute solí a pepřem, přidejte vejce a emli namočenou v mléce.
Směs dobře promíchejte, případně zahustěte strouhankou. Rozdělte ji na připravené listy a ty dobře zaviňte. Plněné listy vyrovnejte do zapékací mísy vymazané tukem, a to těsně vedle sebe, aby se nerozvinuly. Můete je i převázat nití. Závitky přelijte rajčatovým pyré a pečte v troubě asi 20 minut. Podávejte s rýí nebo pečivem. DOBA PŘÍPRAVY: 40 minut
KAPUSTA V TĚSTÍČKU
(pro 4 osoby):
1 kapustu
2 vejce
250 ml mléka
3 strouky česneku
2 polévkové líce ovesných vloček
100 g hladké mouky
mletý mukátový oříek
tuk na smaení
sůl
Omytou kapustu rozkrojte na čtvrtky a uvařte ve slané vodě. Uvařenou a scezenou pak rozdělte na mení části. Vejce ulehejte s mlékem, přidejte mouku, ovesné vločky, prolisovaný česnek, sůl, pepř a mukátový oříek.
Případně zahustěte těstíčko moukou. Připravené kousky kapusty postupně obalte v těstíčku a smate v dostatečném mnoství oleje. Můete podávat s bramborovou kaí a zeleninovým salátem. DOBA PŘÍPRAVY: 50 minut
DUENÁ KAPUSTA S UZENÝM MASEM
(pro 4 osoby):
1 větí kapustu
250 g uzeného masa nebo unky
1 cibuli
2 polévkové líce hladké mouky
česnek
olej
sůl, pepř
Kapustu omyjte a nakrájejte na nudličky. Cibuli nakrájejte nadrobno, maso na kostičky. Maso spolu s cibulí osmahněte na oleji, přidejte nakrájenou kapustu, osolte a duste v nezakrytém hrnci, aby vyprchaly čpavé látky. Kdy je kapusta měkká, zaprate ji moukou, podle potřeby mírně podlijte vodou a jetě duste asi 4 minuty. Přidejte česnek utřený se solí. Podávejte s brambory. DOBA PŘÍPRAVY: 30 minut
Není tady
Hustá kapusta
(pro 4 osoby)
1 hlávka kapusty
6 velkých brambor
60 dkg kabanosu(klobása, uzené)
olej
1 palička česneku
mouka
sůl
Kapustu nakrájíme na nudličky, dáme do hrnce a trochu podlijeme, přidáme na velké kousky nakrájené brambory a necháme dusit. Na pánvi osmahneme na tuku kabanos nakrájený na kostky. Uděláme jíku a spolu s kabanosem ji přidáme do uvařené kapusty, osolíme a malou chvíli provaříme. Podle chuti přidáme česnek.
Není tady
KAPUSTOVÉ SMAENKY S BÍLOU KLOBÁSOU
4 velké listy kapusty, bílá klobása - asi 400g, 1-2 vejce, strouhanka na obalení, tuk na smaení
Listy kapusty vloíme do vroucí osolené vody a vaříme 3-5 minut. Necháme okapat - skrojíme ebra. Obsah klobásy vymačkáme ze střívka a rukama namočenýma ve vodě utvoříme 4 válečky. Kadý poloíme na střed listu kapusty. Okraje přehneme a list svineme od silnějího konce k tenčímu . Dlaní jej mírně zplotíme, případně spíchneme párátkem nebo jehlou na závitky. Obalíme v rozlehaných vejcích, ve strouhance a na rozehřátém tuku zvolna smaíme po kadé straně asi 6 minut.
Není tady
Růičková kapusta
Kousek salámu nakrájet na kostičky, osmait. Kapustičky očistit, překrájet na půlky, přidat k masu, zapráit moukou a zasmahnout (nebo hotovou jíku), podlít. Sůl, pepř, česnek (hodně), případně troku kmínu. Podusit do měkka. K tomu brambory, pečivo.
Není tady
KAPUSTOVÝ NÁKYP SE SALÁTEM A RÝÍ
200g rýe, 3 líce oleje,sůl, 500g kapusty bez koálů, 200-250g měkkého salámu,100g tvrdého sýra na strouhání, mletý pepř,2 vejce, 1,5 dl mléka
Rýi uvaříme ve varných sáčcích v osolené vodě. Po okapání dáme do máslem (olejem)vymazeného pekáčku nebo zapékací misky. Kapustu rozkrojíme na půl, podlijeme malým mnostvím vody, osolíme a dusíme pod pokličkou téměř do měkka. Scedíme a nakrájíme na čtverečky. Salám pokrájíme na kostičky a osmaíme na líci oleje. Do vymatěné zapékací nádoby urovnáme vrstvy rýe, kapusty, salámu a strouhaného sýra. Horní vrstva je z kapusty. Kadou vrstvu kapusty troku opepříme.
Nákyp zapečeme v mírně vyhřáté troubě a po chvíli zalijeme vejci rozkvedlanými s mlékem a solí a dopečeme.
Podáváme se zeleninovým (mrkvovým) salátem nebo okurkou.
Upravil(a) Verča (17. 2. 2006 11:57)
Není tady
já dělám vepřové kostky v kapustě.je to podobné jako sego, maso hovězí nebo vepřové dám klasicky dusit(kostky) asi v polvině přidám spařenou a na hrubo nastrohanou,přidám majoránku,česnek a dodusím do měkka,lehce zahustím záklechtkou.K tomu vař.brambor.
Není tady