Oznámení

14. února : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

14. února : Kyjevské smažené fazole. I bez masa se dá připravit skvělý oběd!

14. února : Menopauza mění vzhled ženy. Na co všechno má vliv kolísající hladina hormonů

#1 17. 2. 2006 8:56

Jarmila
♥♥♥----
Místo: Praha a jinde
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 146

KAPUSTA

ČESNEKOVA KAPUSTA
pro 4 osoby

150-200 g kuřecího (případně krůtího) masa,
1 cibule,
1 ČL oleje,
1 kapusta,
trochu hladké mouky,
česnek podle chuti,
mletý kmín,
sůl.

Na oleji osmahneme pokrájenou cibuli a na nudličky pokrájené maso. Přidáme na nudličky pokrájenou kapustu, podlijeme malým množstvím vody a podusíme téměř doměkka. Dušenou kapustu poprášíme hladkou moukou, dochutíme prolisovaným česnekem, kmínem, osolíme a ještě krátce povaříme.

Doporučená příloha: vařené brambory


DUSENA KAPUSTA

2 lžíce rostlinného tuku,
1 větší cibuli,
1/2 kg brambor,
1/4 litru zakysané smetany,
1 lžíci hladké mouky,
sůl, kopr,
10 dkg párků nebo klobásy.
Postup:
Na tuku zpěníme cibuli, přidáme omyté a jemně nakrájené lístky kapusty, oloupané a na kostky nakrájené brambory. Osolíme, zalijeme vodou. Dusíme 10-15 minut.
Do smetany rozkvedláme mouku, znovu povaříme a přidáme párek (klobásu). Nakonec přidáme kopr, osolíme.  Hotovo je chvíli, kdy jsou měkké brambory.

KAPUSTOVÁ POLÉVKA
(pro 4 osoby):

500 g kapusty
100 g pikantní klobásy
1 kelímek zakysané smetany
30 g tuku
30 g hladké mouky
1 cibuli
1 kostku masoxu
2 stroužky česneku
sůl, pepř

Z tuku a hladké mouky připravte světlou jíšku. Omytou kapustu nakrájejte na nudličky a vařte asi v 1,5 litru mírně osolené vody, přidejte cibuli nakrájenou nadrobno a vařte doměkka. Přidejte kostku masoxu, zahustěte jíškou a vařte spolu s jíškou ještě asi 10 minut.

Před dokončením polévku ochute prolisovaným česnekem a pepřem. Klobásu nakrájejte na kolečka a osmažte. Ke každé porci polévky přidejte kolečka klobásy a polévkovou lžíci smetany, která polévku zjemní. DOBA PŘÍPRAVY: 30 minut


KAPUSTOVÉ ZÁVITKY
(pro 4 osoby):

1 menší hlávku kapusty
400 g mletého vepřového a hovězího masa
400 ml rajčatového pyre
1 vejce
1 žemli
1 šálek mléka
1 menší cibuli
3 stroužky česneku
3 lžíce tuku
sůl, pepř

Hlávku rozeberte na listy. Vyberte 10-12 nepoškozených listů a spařte je ve vroucí vodě. Zlehka je naklepejte paličkou, aby se silná žebra uvolnila a listy se dobře zavinovaly. Cibuli drobně nakrájejte a osmažte na tuku, přidejte mleté maso a poduste. Masovou směs ochute solí a pepřem, přidejte vejce a žemli namočenou v mléce.

Směs dobře promíchejte, případně zahustěte strouhankou. Rozdělte ji na připravené listy a ty dobře zaviňte. Plněné listy vyrovnejte do zapékací mísy vymazané tukem, a to těsně vedle sebe, aby se nerozvinuly. Můžete je i převázat nití. Závitky přelijte rajčatovým pyré a pečte v troubě asi 20 minut. Podávejte s rýží nebo pečivem. DOBA PŘÍPRAVY: 40 minut


KAPUSTA V TĚSTÍČKU
(pro 4 osoby):

1 kapustu
2 vejce
250 ml mléka
3 stroužky česneku
2 polévkové lžíce ovesných vloček
100 g hladké mouky
mletý muškátový oříšek
tuk na smažení
sůl

Omytou kapustu rozkrojte na čtvrtky a uvařte ve slané vodě. Uvařenou a scezenou pak rozdělte na menší části. Vejce ušlehejte s mlékem, přidejte mouku, ovesné vločky, prolisovaný česnek, sůl, pepř a muškátový oříšek.

Případně zahustěte těstíčko moukou. Připravené kousky kapusty postupně obalte v těstíčku a smažte v dostatečném množství oleje. Můžete podávat s bramborovou kaší a zeleninovým salátem. DOBA PŘÍPRAVY: 50 minut


DUŠENÁ KAPUSTA S UZENÝM MASEM
(pro 4 osoby):

1 větší kapustu
250 g uzeného masa nebo šunky
1 cibuli
2 polévkové lžíce hladké mouky
česnek
olej
sůl, pepř

Kapustu omyjte a nakrájejte na nudličky. Cibuli nakrájejte nadrobno, maso na kostičky. Maso spolu s cibulí osmahněte na oleji, přidejte nakrájenou kapustu, osolte a duste v nezakrytém hrnci, aby vyprchaly čpavé látky. Když je kapusta měkká, zaprašte ji moukou, podle potřeby mírně podlijte vodou a ještě duste asi 4 minuty. Přidejte česnek utřený se solí. Podávejte s brambory. DOBA PŘÍPRAVY: 30 minut

Není tady

 

#2 17. 2. 2006 9:34

Isidia
♥♥♥----
Místo: Česká republika
Registrovaný: 12. 1. 2006
Příspěvky: 247

Re: KAPUSTA

Hustá kapusta
(pro 4 osoby)

1 hlávka kapusty
6 velkých brambor
60 dkg kabanosu(klobása, uzené)
olej
1 palička česneku
mouka
sůl

Kapustu nakrájíme na nudličky, dáme do hrnce a trochu podlijeme, přidáme na velké kousky nakrájené brambory a necháme dusit. Na pánvi osmahneme na tuku kabanos nakrájený na kostky. Uděláme jíšku a spolu s kabanosem ji přidáme do uvařené kapusty, osolíme a malou chvíli provaříme. Podle chuti přidáme česnek.

Není tady

 

#3 17. 2. 2006 10:30

Verča
♥♥♥♥---
Místo: ústecký kraj
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 285

Re: KAPUSTA

KAPUSTOVÉ  SMAŽENKY  S  BÍLOU  KLOBÁSOU

4 velké listy kapusty, bílá klobása - asi 400g, 1-2 vejce, strouhanka na obalení, tuk na smažení

Listy kapusty vložíme do vroucí osolené vody a vaříme 3-5 minut. Necháme okapat - skrojíme žebra. Obsah klobásy vymačkáme ze střívka a rukama namočenýma ve vodě utvoříme 4 válečky. Každý položíme na střed listu kapusty. Okraje přehneme a list svineme od silnějšího konce k tenčímu . Dlaní jej mírně zploštíme, případně spíchneme párátkem nebo jehlou na závitky. Obalíme v rozšlehaných vejcích, ve strouhance a na rozehřátém tuku zvolna smažíme po každé straně asi 6 minut.
http://animace.org/wmf_ovoce/thumb/t_W070133.jpg

Není tady

 

#4 17. 2. 2006 10:51

helena
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 12. 1. 2006
Příspěvky: 31213

Re: KAPUSTA

Růžičková kapusta
Kousek salámu nakrájet na kostičky, osmažit. Kapustičky očistit, překrájet na půlky, přidat k masu, zaprášit moukou a zasmahnout (nebo hotovou jíšku), podlít. Sůl, pepř, česnek (hodně), případně trošku kmínu. Podusit do měkka. K tomu brambory, pečivo.


http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

 

#5 17. 2. 2006 11:53

Verča
♥♥♥♥---
Místo: ústecký kraj
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 285

Re: KAPUSTA

KAPUSTOVÝ  NÁKYP   SE  SALÁTEM  A  RݎÍ

200g rýže, 3 lžíce oleje,sůl, 500g kapusty bez košálů, 200-250g měkkého salámu,100g tvrdého sýra na strouhání, mletý pepř,2 vejce, 1,5 dl mléka

Rýži uvaříme ve varných sáčcích v osolené vodě. Po okapání dáme do máslem (olejem)vymazeného pekáčku nebo zapékací misky. Kapustu rozkrojíme na půl, podlijeme malým množstvím vody, osolíme a dusíme pod pokličkou téměř do měkka. Scedíme a nakrájíme na čtverečky. Salám pokrájíme na kostičky a osmažíme na lžíci oleje. Do vymaštěné zapékací nádoby urovnáme vrstvy rýže, kapusty, salámu a strouhaného sýra. Horní vrstva je z kapusty. Každou vrstvu kapusty trošku opepříme.
Nákyp zapečeme v mírně vyhřáté troubě a po chvíli zalijeme vejci rozkvedlanými s mlékem a solí a dopečeme.
Podáváme se zeleninovým (mrkvovým) salátem nebo okurkou.
http://animace.org/wmf_ovoce/thumb/t_W070166.jpg

Upravil(a) Verča (17. 2. 2006 11:57)

Není tady

 

#6 17. 2. 2006 12:05

lada-kuchtík
♥♥-----
Místo: Ostrava
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 53

Re: KAPUSTA

já dělám vepřové kostky v kapustě.je to podobné jako segoš, maso hovězí nebo vepřové dám klasicky dusit(kostky) asi v polvině přidám spařenou a na hrubo nastrohanou,přidám majoránku,česnek a dodusím do měkka,lehce zahustím záklechtkou.K tomu vař.brambor.

Není tady

 
NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

Zápatí

Powered by PunBB 1.2.24c
© Copyright 2002–2008 Rickard Andersson
Content © Copyright 2000–2016 SAMI spol. s r.o.
Ochrana osobních údajů