18. září : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 18. září : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 18. září : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Ahoj,uvauji o koupi bytu. Nikdy jsem v paneláku nebydlela, proto by mě zajímalo co obnáí bydlení v drustevním bytě a v byte v OV. Díky
Není tady
Katulo, předevím drustevní byt ti vlastně "nepatří", vlastní pouze členský podíl na majetku drustva. Jsi vlastně nájemník. My jsme loni převáděli drustevní byt do OV a co se plateb týká, nezměnilo se téměř nic. Fond oprav, zálohy na vodu, topení apod. pro nás spravuje drustvo, zálohy na elektriku a plyn si stejně jako předtím platíme sami. Rozdíl je pro nás akorát v tom, e jsem uvedena v katastru nemovitostí jako vlastník a platím daň z nemovitosti.
Není tady
katulo, pokud můu říct ze zkuenosti, bydlela jsem s rodiči v bytě drustva, teď máme vlastní v osobce... osobně nevidím v platbách rozdíl, ale vidím veeelký rozdíl v rozhodování, co a jak se bude s byty (domem) dělat.
Ná dům má 12 bytů a o vem se rozhodujeme my... U rodičů to vypadá tak, e pan předseda s místopředsedou si sednou, něco na radě rozhodnou, bez ohledu na to, e nájemníci bytů by to chtěli jinak, jich se nikdo neptá a můou jenom dret pusu a krok... Moná podle nějakých právních norem by se mohli bránit, ale známe, jak to chodí v praxi
Není tady
Platby jak v drustevním, tak v OV zůstávají stejné, nebo téměř stejné, s minimálním rozdílem.
Zásadní rozdíl je v tom, e s bytem v OV si můe nakládat dle libosti - můe ho pronajmout, prodat, vyměnit, převést na jakoukoliv jinou osobu a v případě dědictví má jistotu, e ho zdědí tvoji dědicové. Nikdo ze sousedů nemá právo ti mluvit do toho, jak s bytem naloí, je to jen tvoje věc a nikoho se na nic nemusí ptát -na nic neptřebuje od nikoho souhlas. Finanční prostředky získané např. z pronájmu jsou v plné výi jen tvoje. Bude zapsaná na katastru jako vlastník.
U drustevního bytu, jak u tu někdo psal, jsi jen podílníkem majetku drustva. Znamená to, e cokoliv s bytem bude chtít v budoucnu udělat, musí k tomu mít souhlas drustva. Není vdy samozřejmé, e automaticky souhlas dostane. Vedení drustva můe na schůzi poádat o vyjádření sousedů a ostatních drustevníků, kteří mohou rozhodnout. Drustvo můe od tebe chtít ( skoro vdy chce) i finanční podíl z pronájmu. Některé drustvo nedovolí byt prodat nečlenu drustva, některé u nepřijímá nové členy drustva, některé v případě dědictví vyplatí dědicům jejich podíl a byt si ponechá. Ten pak jako drustvo pronajímá nečlenu drustva za trní cenu a tvoří si tím zisk. Zdůrazňuji, e kadé drustvo můe mít jiné stanovy, kde má toto oetřeno a je nutné si je pořádně prostudovat.
Není tady
Mňa napríklad okovlao, e drustvo musleo súhlasi s tým, aby si majitež pdoielu, t.j. drustevník, mohol kúpi do bytu zviera... ! Pri byte v osobnom vlastníctve nesmie nejako nad mieru obaova susedov, ale inak si môe v byte chova aj ptrosa.
Není tady
Sousedy nesmí ruit nadměrným hlukem a ni v bytě drustevním, ani v bytě v OV ! Záleí, co ve obsahují stanovy. To by měl být návod , který řeí vechny situace domu - t.j. já bych to s tím ptrosem naviděla a tak jednodue.
Není tady
Aneri:
To je samozřejmost, e sousedy nesmí obtěovat hlukem, pachem, kouřem, atd. Nejen v domě, ale ani na pozemku.
Tady se jedná o práva k bytu a v tom je podstatný rozdíl mezi drustevním a v OV.
Není tady
katula napsal(a):
Ahoj,uvauji o koupi bytu. Nikdy jsem v paneláku nebydlela, proto by mě zajímalo co obnáí bydlení v drustevním bytě a v byte v OV. Díky
A bude mít nějaké typy, tak si to přímo na místě ověř. Od drustva si vyádej stanovy, od vlastníků jejich pravidla. Kdy koupí členský podíl, bude mít jednoduí převod dál.. kdy koupí byt v OV, bude na katastru a u to bude sloitějí..
Popelko - ve je jen o tom, jak se lidi v drustvu zajímají a jak si to na začátku stanovili .. Jsou lidi, kteří se jen "vezou a jen remcají" a jsou lidi, co jsou aktivní a zajímají se.
Není tady
Frigo napsal(a):
katula napsal(a):
A bude mít nějaké typy, tak si to přímo na místě ověř. Od drustva si vyádej stanovy, od vlastníků jejich pravidla. Kdy koupí členský podíl, bude mít jednoduí převod dál.. kdy koupí byt v OV, bude na katastru a u to bude sloitějí..
Popelko - ve je jen o tom, jak se lidi v drustvu zajímají a jak si to na začátku stanovili .. Jsou lidi, kteří se jen "vezou a jen remcají" a jsou lidi, co jsou aktivní a zajímají se.
Co bude sloitějí?Myslí,kdyby prodávala byt v os.vl. tak samotný prodej?Nepřijde mi to sloitý,kdy se člověk,jak píe,o věc začně zajímat.Při prodeji vl.bytu sepíe vklad na katatr,pokud ti ho neprodává teda přímo realitka a musí mít kupní smlouvu.To je vekeré papírování.Ale kupovat si něco za těké peníze a jetě to pak vlastně nebude moje,tak do toho by se mi moc nechtělo.
Navíc,kdyby náhodou pisatelka chtěla koupený byt pronajímat,tak s tím drustevním by měla ohla.povinnot navíc,některá drustva chtějí poplatek z pronájmu.Kdeto u osobka nemusí hlásit nikomu nic.
Není tady
Aneri napsal(a):
Sousedy nesmí ruit nadměrným hlukem a ni v bytě drustevním, ani v bytě v OV ! Záleí, co ve obsahují stanovy. To by měl být návod , který řeí vechny situace domu - t.j. já bych to s tím ptrosem naviděla a tak jednodue.
No ale keď ti drustvo z princípu zakáe, tak nemôe doma chova ani rybičky... (Myslím, e stanovy veobecne obsahujú, e drustvo MUSÍ SÚHLASI s chovom zvieraa v byte. Ptros by nemal obaova susedov, ale by mono ani nemusel - inak je pri byte v OV v zásade na človeku, aby sa slobodne rozhodol, čo bude a čo nebdue chova. Zaila som pri drustevnom byte situáciu, e u bol vo vchode jeden pes a pri druhom povedali "dvaja psi sú na jeden vchod priveža", čo povaujem fakt za dos silnú kávu. A - prečo jeden áno a dva u nie, a kto rohodne, kto môe ma toho jediného psa na vchod...? Pri OV bytu toto odpadá
Není tady
Kuty, aj pri osobnom vlastníctve by si mala nahlási správcovi, ak sa zmení počet osôb v byte... plus zrejme plati daň z prenájmu, ak je to "oficiálne". Ak prenajíma neoficiálne, riskuje prúsery s nájomníkmi a navye to, e a nejaký milý sused bonzne. Take ani to nemusí by celkom bez problémov, ale pri drustevnom je to ete omnoho zloitejie, to je fakt. A závislé na vôli cudzích žudí.
Není tady
při koupi drustevního bytu nemůe bytem ručit u hypotéky
Není tady
Kuty napsal(a):
Frigo napsal(a):
katula napsal(a):
Popelko - ve je jen o tom, jak se lidi v drustvu zajímají a jak si to na začátku stanovili .. Jsou lidi, kteří se jen "vezou a jen remcají" a jsou lidi, co jsou aktivní a zajímají se.Co bude sloitějí?Myslí,kdyby prodávala byt v os.vl. tak samotný prodej?Nepřijde mi to sloitý,kdy se člověk,jak píe,o věc začně zajímat.Při prodeji vl.bytu sepíe vklad na katatr,pokud ti ho neprodává teda přímo realitka a musí mít kupní smlouvu.To je vekeré papírování.Ale kupovat si něco za těké peníze a jetě to pak vlastně nebude moje,tak do toho by se mi moc nechtělo.
Navíc,kdyby náhodou pisatelka chtěla koupený byt pronajímat,tak s tím drustevním by měla ohla.povinnot navíc,některá drustva chtějí poplatek z pronájmu.Kdeto u osobka nemusí hlásit nikomu nic.
Kuty a vechny ty moné odhady- pro finančák, pro banku..., vyplňování vech moných daňových formulářů - převod, příjem, z nemovitosti ..? To mně osobně přijde jednoduí to
drustevní - sepíe smlouvu s nabyvatelem (my zájemcům dáváme vzorový formulář, kam dopíí jen jména a číslo bytu), ověří podpisy a pak u si nechají vystavit novou nájemní smlouvu. A je hotovo.
Není tady
Selima napsal(a):
Aneri napsal(a):
No ale keď ti drustvo z princípu zakáe, tak nemôe doma chova ani rybičky... (Myslím, e stanovy veobecne obsahujú, e drustvo MUSÍ SÚHLASI s chovom zvieraa v byte. Ptros by nemal obaova susedov, ale by mono ani nemusel - inak je pri byte v OV v zásade na človeku, aby sa slobodne rozhodol, čo bude a čo nebdue chova. Zaila som pri drustevnom byte situáciu, e u bol vo vchode jeden pes a pri druhom povedali "dvaja psi sú na jeden vchod priveža", čo povaujem fakt za dos silnú kávu. A - prečo jeden áno a dva u nie, a kto rohodne, kto môe ma toho jediného psa na vchod...? Pri OV bytu toto odpadá
Pokud si to spolek vlastníků nedá do podmínek taky...
Není tady
Ja u BD i u OV je dle mého názoru zákaz chovu zvířat v přímém rozporu s výkonem vlastnického práva, nikdo mi nemůe zakazovat vlastnit věc. Samozřejmě při řádném dodrování právních předpisů.
Není tady
Frigo napsal(a):
Kuty napsal(a):
Frigo napsal(a):
Popelko - ve je jen o tom, jak se lidi v drustvu zajímají a jak si to na začátku stanovili .. Jsou lidi, kteří se jen "vezou a jen remcají" a jsou lidi, co jsou aktivní a zajímají se.Co bude sloitějí?Myslí,kdyby prodávala byt v os.vl. tak samotný prodej?Nepřijde mi to sloitý,kdy se člověk,jak píe,o věc začně zajímat.Při prodeji vl.bytu sepíe vklad na katatr,pokud ti ho neprodává teda přímo realitka a musí mít kupní smlouvu.To je vekeré papírování.Ale kupovat si něco za těké peníze a jetě to pak vlastně nebude moje,tak do toho by se mi moc nechtělo.
Navíc,kdyby náhodou pisatelka chtěla koupený byt pronajímat,tak s tím drustevním by měla ohla.povinnot navíc,některá drustva chtějí poplatek z pronájmu.Kdeto u osobka nemusí hlásit nikomu nic.Kuty a vechny ty moné odhady- pro finančák, pro banku..., vyplňování vech moných daňových formulářů - převod, příjem, z nemovitosti ..? To mně osobně přijde jednoduí to
drustevní - sepíe smlouvu s nabyvatelem (my zájemcům dáváme vzorový formulář, kam dopíí jen jména a číslo bytu), ověří podpisy a pak u si nechají vystavit novou nájemní smlouvu. A je hotovo.
Jasně frigo,slýchávám to často od makléřů,e nejmíň práce je vlastně s prodjem (převodem práv vlastně) DB.
Ale - kdy bude mít byt v os.vl. tak formulář se mnou vyplnila na finančáku tamní pracovnice za 2 minuty a byla to moje první a zároveň posl.návtěva tam,přítě mi polou u jen sloenku.
A já osobně,kdy dám za garsonku třeba půl mega ji chci teda vlastnit,ne mít jen nějaká práva a přitom byt nebude můj.
Není tady
Frigo napsal(a):
Selima napsal(a):
Aneri napsal(a):
Pokud si to spolek vlastníků nedá do podmínek taky...
Tak to môe, ale otázka je, nakožko je to právne vymáhatežné. Kdeto pri byte, ktorý fakticky má len poičaný na uívanie, si majitež môe da do podmienok čokožvek a pomerne žahko to vymôe, resp. zruí uívacie právo k bytu, prípadne drust. podiel pre prouovanie podmienok a nájomník je namydlený. Pokiaž viem, jendému známemu zruili podiel v drustve za to, e bez súhlasu drustva byt prenajal(jedno, e synovcovi) a normálne ho vysahovali. Ale na Slovensku u ostalo len minimum durstevných byotv, a to hlavne v malých mestách - inde sa u vekto odpredalo do OV.
Upravil(a) Selima (6. 4. 2010 10:20)
Není tady
Kuty, tak to jsi měla těstí na fajn babu.. mně ta představa děsí.. jednou mi paní na fů z jiného útvaru na otázku, jak to mám udělat odpověděla, a si vezmu poradce.. :-)
Přirovnávám drustevní vlastnictví k naemu domu.. jsme malá vesnice a mám hrůzu z OV.. Protoe třeba já nebudu chtít dát na opravu střechy, jinej zas na opravu výtahů, jinej zas na opravy balkonů..
Takhle proběhne ve, jak schválí předem členská schůze.
Není tady
Frigo napsal(a):
no já měla taky ve kolem vlastnických práv vyřízené jednou návtěvou FÚ, potamo, vklad jsem ani nevyřizovala já, ale realitka... K zaplacení daní nám chodí sloenka, nic spel sloitého na tom nevidím.
a s tím remcáním..... noooo.... myslím, e můu říct, e ti, o kterých se zmiňuji, jen neremcali, naopak, byli zástupci domů na schůzích, sami sháněli informace o půjčkách, o tom, která firma to za kolik udělá a jak.... no a pak přili představitelé drustva, s tím, e je to JEJICH DŮM, čili do toho nájemníci nemají co remcat.... a vybrali si stejně koho chtěli oni... asi tak
Není tady
dokonce jsem zaslechla hláku, kdy jednu takovouhle aktivní paní nařknul předseda, e ona si stejně hledá firmy, se kterýma je kamarádíček a u které z toho něco kápne i pro ni
e by "podle sebe soudím tebe" ?
Není tady
Frigo napsal(a):
Kuty, tak to jsi měla těstí na fajn babu.. mně ta představa děsí.. jednou mi paní na fů z jiného útvaru na otázku, jak to mám udělat odpověděla, a si vezmu poradce.. :-)
Přirovnávám drustevní vlastnictví k naemu domu.. jsme malá vesnice a mám hrůzu z OV.. Protoe třeba já nebudu chtít dát na opravu střechy, jinej zas na opravu výtahů, jinej zas na opravy balkonů..
Takhle proběhne ve, jak schválí předem členská schůze.
Tohle není vůbec problém,i kdy se to tak můe jevit.Nakonec i drustveního bytu platí za opravu střechy apod.Pokud se sdruení vlatníků větinově rozhodne e to a to je třeba opravit,tak se do toho jde.Úvěr se větinou bere právě to společenství vlastníků jako práv.osoba,take se nemusí dohadovat s jednotlivcema,jestli do toho půjdou nebo ne.No a pokud se někdo rozhodne,e nebude platit vyí částky do FO,tak začne mít problém podobný jako při nespl.půjčky či jako by neplatil drustvu.
No a na schůzích společ.vlastníků má navíc i monsot zasáhnout do výběru firmy,která práce provede či se s nima bavit o monosti financování,atd.Co u drustva nehrozí.Tam dostane předepsanou platbu a pla.
Není tady
Jak píe Kuty, hned při převodu bytu do OV si vechno zaregistruje a pak u ti chodí jen sloenka. Ani s opravami to není ádný děs - společenství vlastníků si přece vytváří průběně fond oprav a kdy se naetří určitá částka, tak se nutná oprava z toho zaplatí a hotovo. Není to tak, e se jednotlivci handrkují, jestli přispějí na opravu střechy, nebo ne. Z naetřených peněz se opraví to, co je potřeba, někdy opravy probíhají postupně, jak jsou peníze a v pořadí naléhavosti.
Daň z nemovitosti se platí sloenkou jednou ročně, také není problém.
Kdy byt v OV pronajme, tak jednou ročně platí daň z příjmů sama, přímo FÚ. Výhodou je, e ti nikdo do toho nemůe mluvit, ani společenství vlastníků, ani sousedé, nikdo, je to jen tvoje věc, jak s bytem nakládá. Ano, jen musí nahlásit počet lidí bydlících v bytě - to je kvůli rozpočtu plateb za popelnice a rozpočtu plateb za osvětlení a úklid společných prostor, někde i výtah, jinak nic.
V drustevním bytě do toho mohou mluvit sousedi i představenstvo drustva a mohou ti i pronájem zakázat, nebo mohou z pronájmu chtít na tobě peníze. Také, pokud si někdo na tvůj drustevní byt udělá zálusk, mohou tě z drustva vyloučit i za drobné pochybení - známe přísloví - kdo chce psa bít, hůl si vdycky nejde. V drustevním bytě za tebe rozhodují jiní a ty se jim musí podřídit. Nemůe s ním zacházet jako se svým majetkem, protoe je jenom součástí majetku společného.
Není tady
ambo, nevím jak jinde, moná si to kadá obec upravuje nějakou vyhlákou, ale na popelnice počet lidí v bytě vliv nemá... alespoň u nás ne.... brácha má pronajatý drustevní byt s přítelkyní, on platí tam, protoe má ve stejném domě trvvalák, ona ne, platí ve svém místě trvalého pobytu...
(jinak musí pronajímatel drustevního bytu u nás platit ročně drustvu poplatek 3000,-kč v podstatě za nic )
je to na hlavu postavené, ale kdy se na to přítel výslovně ptal, protoe ije taky jinde ne má trvalý pobyt, poslali mu z naeho MÚ mail, e popelnice tady platit nemusí, nezáleí na tom, e tady má nemovitost... platil by jedině v případě, e by tady měl rekreační objekt, byt ne.
Není tady
Popelko,
s popelnicema má určitě pravdu, neuvědomila jsem si to. Ostatní poplatky jsou správně. Kadopádně se platí v bytech v obou typech vlastnictví.
Není tady
Ono je dobré také zamontovat do stanov stěhování/pronájmy a určit přímo částku např.5-10 tis. To je ta situace, kdy si vlastníci bytů v OV myslí, e si z toho udělají byznys a budou byty pronajímat. těhováním se ničí /stěny, podlahy,výtahy,brana.../ a ve pak platí i ti, co se nestěhují. Ale pořád je to o lidech. Kdy jsou patní, těko se s nima vychází.
Není tady