1. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 1. prosince : Maraton pečení cukroví začíná. Finty, jak jednodue upéct to nejlahodnějí cukroví! 1. prosince : Začínají adventní svátky. Připomeňme si je vechny a také tradice s nimi spojené. |
|
|
Stránky: 1 2
Milé maminky, mám spoustu otázek, tak snad to dám nějak dohromady
1. V kolikátém měsíci jste rodily? (jestli se to dá nějak zprůměrovat, kdy to zhruba očekávat, vím, e u kadé je to jinak ) Přirozeně nebo císařem?
2. Jak byly děti velké a jakou velikost oblečení jste měly do začátku?
3. Kojily jste? Jak dlouho?
4. Byly hned od začátku kadý ve své postýlce nebo nejdříve spolu?
A hodně rad pro vyjukanou nastávající maminku, vůbec nevím, jak se to dá zvládat
..no, bylo toho určitě víc, ale nemůu si vzpomenout.. Děkuji moc
Není tady
Ahoj Veru,
já mám dvouvaječná dvojčátka po IVF
1. Rodila jsem v 35+5 přirozeně
2. Děti váily po narození 2500 g a 2800 g a pouívali jsme velikost 56, která nám vydrela tak 2-3 měsíce
3. Kojím jetě teď, ale jednou denně na noc přidávám jetě Nutrilon
4. Ze začátku jsem je měla ve společné postýlce, která byla u nás v lonici a cca v 5. měsíci ly ji kadý do svojí a do pokojíčku
Ničeho se neboj, dvojčátka jsou jen radost. A dle mé zkuenosti je ve snadnějí ne jsem před porodem očekávala, stačí si najít system Pokud tě jetě něco bude zajímat, klidně s ptej
Není tady
Veru
1) porod byl 38+3 plánovanou sekcí - jedna z holek byla KP a druhá příčka
2) Berenika váila 3100 g a Rozálka 2450 g - měřily 49 cm, velikost jsem dávala 56, pár kousků 50 - to hlavně pro Rozálku
3) bohuel jsem téměř nekojila
4) ze začátku byly v postýlce spolu, od cca 5 nebo 6 měsíců kadá ve své s pokojíčku.... ale jsem tam dodnes s nima, jeliko patně spí... a je to pro mě pohodlnějí ne tam běhat z lonice
Verčulko bude to mít sloitějí, jeliko u jednoho prcka má a rozdíl mezi dětmi nebude moc velký... nicméně se to zvládnout dá... brzy pochopí proč se říká, e dvojky jsou dvojí radost... jasně i starost, ale kadou starost ti vynahradí... to mi věř!!!
moje holky jsou krapet ivějí a občas je den, e člověk fakt padá na d*ku (omlouvám se za výraz, ale nenapadá mě ádný výstinějí)... ale pak přijde večer, holky se začnou tulit, mazlit, předhánět se, která bude sedět u mě na klíně první a vechna ztracená síla je zas zpět...
a jak píe Lenka, je to jednoduí ne se ti to teď zdá...
Rozhodně doporučuji od samého začátku děti "sladit" na společné jídlo a spaní... to vidím jako základ!!! jinak by ses z toho fakt mohla zbáznit... a po té, co tohle zmákne u to půjde samo!!!
Není tady
Verči jak píe Mufí: synchronizace je základ, pod to se můu podepsat
Jinak spoustu informací také nalezne na stránkách http://www.dvojcata.cz/index.php
Není tady
ahojky
1. porod v 37+4, a kluci měli 2680g a 2620g a 45 a 46cm, rodila jsem císařem, ale bylo to naychlovku, nejdřív jako přirozeně, jene béčko lo napříč, tak rychle císař...
2.velikost jsme měli 56, v pohodě....
3.já kojila dlouho, nelo mi to teda dohromady, ale naučili se hezky hned za sebou...plně do 5měsíce, ale pak jetě do 1,5roka, i kdy od roka jen v noci....
4.byli kafý ve své, ale veli se i spolu
jak píou holky, je to třeba sladit dohromady a ten první rok, to je parádička...to a pak je makačka, pořád říkám, kdy se to zlepí...ale nic....mít je celej den bez pomoci...jsem u v Bohnicích...
Není tady
Holky, díky moc!!! Já si to prostě nedokáu stále představit, asi hlavně tím, e mám jednoho malého neposedu a děsím se toho, jak to bude jetě se dvěma, to bylo jaksi mimo plán.. A dvojčata mám sladit jak?
Taky jsem si říkala, e by se "nějak" měla naučit jíst a spát společně..
Clare, nestra!!! Já mám pouze mue (dělá na směny) a dědu (vysoký věk), nikdo jiný ku pomoci není
Není tady
Veru já to dělala tak, e prostě kdy se vzbudila na jídlo jedna, dostala i druhá... a kdy se lo spát tak prostě obě... i za cenu toho, e třeba jednu jsem musela chvilku uspávat... natěstí tento názor zastávali u v porodnici, take tam mě i učili kojit najednou... ocenila jsem tam takovej velkej kojící poltář, kadou na jednu stranu a u to jelo...
je pravda, e zhruba do 3/4 roku a roku to zvládne dá se říci bez problémů... do srpna jsem u holek i pracovala na sto procent (dělala jsem z domova)... pak jsem to musela omezit... momentálně jsou jak pytel blech a přes den toho krom točení se kolem nich moc nestihnu... vařit a uklízet musím ráno, kdy jsou v pohodě a i si vydrí chvilku hrát samotné... bude se muset připravit na to, e bude fakt lítat jen kolem těch dětí... sama pro sebe asi čas mít fakt nebude... ale i tak se to dá... a hlavně od samého začátku zapoj mue!!!!! pokud dělá na směny, je to docela dobré, prostě bude muset taky fungovat...
zní to asi straidelně, ale dá se to... fakt jo...
jooo jetě jeden poznatek, za tu dobu co holky mám, mám... zpravidla se u nich střídají období pohody a prudění... natěstí je to tak, e to maj nastřídačku.... jako jedna v pohodě, druhá protiva... jak kdyby ta příroda věděla, jak to zařídit, aby se chudák matka nezbláznila...
Není tady
Ahoj Veru...take porod na 33 týdnu,praskla mi plodovka...sice jsem měla plánovaného císaře,ale i tak to bylo rychlé. Váha dětí Terezka 1490 gr a Matěj 2200 gr. Měsíc jsme si pobyli v inkubátoru na neonatologii v Liberci. Ze začátku jsem odstříkávala mlíko,ale protoe byli v inkubátoru a zvykli mi je tam na sondičku,tak u pak k prsu nechtěli,ale mlíka jsem stejně měla málo. Jinak v postýlce byli ze začátku spolu,ale od 3 měsíce kadý ve své v pokojíku. Jinak velikost 56 souhlasí.
A přesně,jak píou holky...dodrovat denní reim u obou stejně...ikdyby náhodou nechtěli...prostě pár dní sice bude peklo,ale musí to vydret,jinka se pak z toho zblázní...času moc mít nebude a jetě,kdyby ti vstávali a jedli na střídačku...tak si to půjde hodit!
1 rok je docela v pohodě...a začnou chodit,tak teprve nastávají kruné chvíle...pochopitelně jde kadé někam jinam,take s nějakýma výletama na odráedlech po venku můe zapomenout... teda pokud nebude mít učiněné andílky drím palečky a vechno zvládne v pohodě
A sice je to dvojitá starost,ale i dvojitá radost! A kdy jsou starí a momentálně se neperou a nepřetahují o hračky,tak si spolu i vyhrají...a nebývají z nich mamani a závisláci jako z ostatních dětí.
Není tady
Verči já také nemám nikoho na pomoc, babičky jsou daleko a přes den manel v práci, ale zatím to není problém, i kdy kdy jdo s nima např. do poradny, vichni na mně koukají jako na blázna, jaktoe jdu sama, ale opravdu se to dá
Jinak děti kojím najednou na kojícím poltáři myslím, e se to nazývá fotbalová poloha nebo tak nějak a také u nás to učili v porodnici. A přesně jak píe Mufi, kdy je jeden hladovej, tak holt dostane i druhej i za cenu, e bych ho měla budit. Spát jdou najednou, přebaluju hned po sobě atd. Já si zatím na nedostatek času nestěuju, ale to protoe jsou jetě malý a zatím se mi ani nikam nekouleji to později to asi bude mazec
Není tady
Ahoj Verčulko, vím,. e bude mít zápřah, ale chci ti i tak pogratulovat k dvojčátkům....kdo by to bylo řekl, vid? drím palce, at to zvládne co nejvíc v pohodě.
Není tady
meryblue napsal(a):
Ahoj Verčulko, vím,. e bude mít zápřah, ale chci ti i tak pogratulovat k dvojčátkům....kdo by to bylo řekl, vid? drím palce, at to zvládne co nejvíc v pohodě.
Moc děkuji Jůůů, to uteklo, za pár dní u vás bude o jednoho víc
Není tady
Tak pořád přemýlím nad tím, co jste mi tu napsaly a pořád si myslím, e to není moné zvládnout, chjo Jetě otázečka - to je nějaký speciální kojící poltář nebo klasika co se pouívá běně? A kdy kojíte najednou, tak vám je někdo musí podat, ne? A jak řeíte kdy brečí najednou? Pouívaly jste monitor dechu? Četla jsem, e u dvojčátek se doporučuje.. Díky moc
Není tady
Ahoj Verči, já mám kojící poltář, který jsem kupovala od paní, která ho měla údajně ze speciální prodejny pro dvojčata z Rakouska, co jsem měla monost ho porovnat s nejběnějím poltářem TeraBag, tak je oproti němu věí (irí i delí a má iroké konce, take se dá pouít, tak e má konce v zadu a kdy jsou děti větí, tak se dá dát obráceně a konce má ve předu, ale to jsem jetě nevyzkouela). Jinak je naplněn normálně kuličkami, které si vdy setřepu, tak jak mi vyhovuje. Ale i s tím TeraBag bys určitě nakojila :-) Jinak je dobré, kdy má pratelný potah.
A co se týká kojení, tak k tomu nepotřebuju asistenci nikoho. Já to dělám tím stylem, e kojím na gauči nebo na posteli nebo teď i na zemi, kam si poloím nejdřív obě děti, posadím se mezi ně, dám si poltář a postupně si děti podám na poltář, chce to jen trochu cviku, ale jde to :-)
A co se týká monitoru dechu, tak já měla Respisense, co je jediný monitor, který můe pouívat, pokud bude mít děti v jedné postýlce. Ale pouívala jsem ho jen asi měsíc, pak jsem na něj občas zapomněla a u jsem si odvykla.
Není tady
Verčul jde to zvládnout, já mám jetě 2 koláky a prostě to jde a z toho z čeho má největí strach a to jsou problémy prvního roku, zvládne levou zadní před tím co tě čeká potom
já kluky kojila kadého zvlá, i kdy jsem to uměla kojit oba naráz, kadého zvlá jsem si víc uila, jeden byl troku trpělivějí, počkal s dudlíkem, tak to lo
monitor dechu jsem měla u obou v postýlce teď nevím přesně, ale moná a do 1.roku
s tím, kdy brečí oba najednou ti můu říct, e asi to mají nějak udělané tak, e oba najednou brečeli hodněmálo, a kdy tak prostě musel jeden počkat....
Není tady
Verčulí přidávám se k holkám... fakt to jde zvládnout... a naprostý souhlas s Clare, e ten první rok je procházka rů. zahradou oproti tomu co postupně přichází
fakt se toho začátku neboj...
to kojení najednou se dá i s peřinou... kdy si jí nateluje kolem sebe jde o to jednou dvakrát to zkusit a bude to ok
monitor jsme neměli vůbec... rodila jsem docela pozdě, holky byly "donoené" a můj dr. prohlásil, e se mám na monitory vy... nevím, moná jsem "střelec", ale prostě jsem mu uvěřila a přesvědčila sama sebe e ve ok fakt bude... ale rodit děti dřív, tak jsem asi ty monitory koupila tak jako tak...
Není tady
Verčuli, já rodila taky v 35+5, děti váili 2600 a 2010, kojila jsem s příkrmem (UM) do 4 měsíce, pak u jenom UM.
Hned od začátku jsme je měli kadého ve vé postýlce v lonici, kde jsou do teď,protoe nespí moc dobře a v pokojíčku je starí syn - kolák, kterého by jinak v noci budili. Monitory dechu jsem neměla, protoe děti byli po porodu naprosto v pořádku - ani v inkubátoru nebyli.Ze začátku jsem se snaila, jak píou holky, budit, krmit a přebalovat ve stejný čas...jinak by to bylo na palici.
Jinak naprosto chápu tvůj strach - já ho měla taky, ale pak jsem si řekla, e nad tím nebudu moc přemýlet, e se "to" nějak vyvrbí samo v reálu. Nemá cenu si cokoli plánovat, protoe praxe je pak jiná. No a kdy pláčou oba najednou, tak holt má přednost ten, který má větí "decibely". Ale taky větinou jsou ty děti trochu rozdílné -tzn. jeden klidnějí a jeden "nervák".
Zkus se mrknout na ten dvojčatový web, který ti dporučila Lenulka. Najde tam spoustu jak rad, tak i podpory. Take se dr a hlavně a jsou prcci v pořádku a co nejdýl u tebe
Není tady
Verčulko ze veho nejdříve bych Ti chtěla pogratulovat k párečku....
Já jsem také maminka jednoho roztomilého dvouletého párečku z IVF, jsou to pěkný raráci...
Kdy jsem byla těhotná taky jsem se bála toho jak to vechno zvládnu, jsme sami s manelem, babičky a dědečky, tety a vekeré příbuzenstvo máme 100 km daleko, manel hodně v práci, take obavy byly, ale jak píou holky, první rok procházka růovým sadem, pak to teprvá začalo být kruný a je stále, jak píou holky sna se je společně sladit, taky jsem to tak dělala, kdy jeden chtěl jíst, budila jsem i druhého, kdy jsem přebalovala, přebalovala jsem i druhého, spát chodili společně i kdy jeden nechtěl, já to navíc měla ztíený protoe Karolínka se narodila se zakloněnou hlavičkou a museli jsme od 4-12 měsíce cvičit 5x denně Vojtovu metodu (před kadým jídlem vysvléknout donaha, zacvičit, obléknout), nějaký ten měsíc jsem cvičila i s Ondrou. Byla to fuka, byla jsem mrtvá, ale dalo se to zvládnout, ale jak padnul první rok a začali chodit bylo hůř a teď..... :-)) odstrkovadla beru jedině kdy jdeme ve dvou, jednou jsem si troufla sama, jeden mi jel k potoku druhý k silnici, nevěděla jsem kterýho zachraňovat dříve, take jsem se zařekla a na odráedla zásadně ve dvou, do obchodu taky ve dvou a nebo rovnou bez dětí, důleité je zapojit do veho manela jinak si nenajde čas pro sebe, ten můj pomáha od doby co se narodili se vím, přebaluje, koupe, uvaří, vezme je na procházku, cokoliv.....nepřeháněj to s nákupem hadříků, já se bála aby měli v čem chodit a pak jsem zjistila, e to ani nestíháme unosit, dobrý je mít některý věci univerzální co můe nosit holka i kluk, jednou to obleče holce podruhé klučíkovi, teda teď u jsou jim dva roky a dokáí se pohádat, e tahle mikina je zrovna jejich, take teď u se to hodí oddělit, ale kdy byli 0-2 roky tak jim to bylo umák co mají na sobě :-))
Jinak já rodila v 37+1tt, la jsem na kontrolu a u si mě tam nechali, byla jsem hrozně oteklá, vysoký tlak, bílkovinu v moči, jetě ten den mi dali vyvolávací tabletu a rodila jsem přirozeně, Karolínka v pohodě (2,65kg a 48cm), Ondráek (2,75kg a 49cm) bohuel nechtěl a vytahovali ho kletěmi (tím tě nechci strait jen píi jak to bylo :-)) ) v nemocnici jsme byli 10 dní já je trávila na JIpce a Aru rozjela se mi preeklampsie, děti jsem viděla 1x denně, kojení se mi vůbec nerozjelo, nikdy jsem nekojila, nevím čím to bylo způsobený, asi tím vím preeklampsie, kapačky, nová krev, děti jinde ne já, kojící poltář mi byl na nic, ale moc moc doporučuji se rozkojit, my jetě stále krmíme Bebu, teď u teda jenom ráno a večer, ale kdy to jedli od rána do rána tak to byl nápor na peněenku, já si schovávala ty lopatičky co jsou v kadé krabičce a kdy jim byli dva roky, tak jsem si spočítala podle lopatiček, e jenom za umělý mlíko jsme za ty dva roky dali 80 000 a to nepočítám zbytek.....
děti měli tak 2 měsíce velikost 56, a v postýlce spolu spali taky tak dva měsíce, pak u měli delí ručičky a noičky a stávalo se, e kdy jeden plakal uhodil ručkou druhého a vzbudil ho, tak pak u měl kadý svoji, spíme v nich jetě teď, monitory dechu jsme taky nikdy neměli, děti byli donoený, v nemocnici v inkubátoru vůbec nebyli, a já si to tak nějako nepřipoutěla, e by se jim mohlo něco stát, a taky se mi nechtělo investovat toliko peněz, stačil ten kočár...
A co kočárek? U má vybraný? My máme Easy Walker duo a naprostá spokojenost lehký, otočný na místě, krásně se sloí do auta, sundávací korby, teď si do něj děti dokáí nalézt sami...kamarád co má taky dvojčata koupil nejlevnějí kočárek a u má v pořadí čtvrtý protoe kadý se jim rozbil, lepí je investovat víc peněz a mít kvalitní kočárek.....
Ale jinak dvojčátka jsou úasný, neměnila bych, a občas se s manelem smějeme na co si ty kamarádky s jedním dítkem stěují....a přijde nám humorný kdy potkáme rodinku kdy maminka, tatínek, babička i dědeček jdou na procházku s jedním capartem a hlídají ho jako ostříi......to se dvojčátkům nemůe stát....
ahoj přeji pevné nervíky.....
Není tady
Ahoooj Tak to zkusím troku oivit otázkou na kojící maminky: Střídaly jste dětem prsa nebo měl kadý svoje? Já střídám, ale někde jsem četla, e by měl mít kadý své...
No a jinak jetě jednou dík za příspěvky
Není tady
ahoj Verčulko, jak to zvládá? myslela jsem na tebe...v kolikátém tt jsi rodila? PŘIROZENĚ? a co míry? já jsem tak nějak taky v ílenym zápřahu, tak jsem tě nějak nestihla odsledovat-) kdes nakonec rodila?
jsi ikulka, e kojí? já musela malou přesně ve 2 měsících odstavit, páč jsem kojila často a dlouho a ukojení jaksi nemůe dělat nic jiného a těpík mě jetě hodně potřebuje, take pak začal vyvádět, árlit a bylo to o nervy, ted jsme na lahvičce a krmím jen párkát za den, mohu u toho běhat za malym-) v noci krmim jen jednou a tak, je to koda, ale jinak to nelo, páč by si těpík mohl i ubliit, začal na sebe upoutávat pozornost tím, e skákal např. ze sedačky na kolena, pak byl pomlácený apod-kdy jsem kojila....
prý jsou děti takhle brzy za sebou horí, ne dvojčátka, ale ty to má vechno najednou....jak to jde? drím palce-) my to máme zatím pořád docela nářez-))))) malá mi zatím dost bulí, jetě se nezabaví a nemá jetě pořádný reim a do toho těpík-uličník-))))) kadý má zatím jiný reim a nejde to zatím dohromady...
Není tady
Verčulko,moc ti gratuluji A kdy nám hodí nějakou fotečku? Jinak s kojením ti moc neporadím,ja kojila sotva měsíc a to co jen byly v nemocnici,holt doman nám to nelo :-(
Není tady
Děkuji holky a jen v rychlosti hodím odkaz na rajče http://verrysek.rajce.idnes.cz/Dvojcata/
Není tady
Verculko, koukla jsem na miminka a jsou tak nadherny! Musis byt moc pysna mama.
Jirik je taky moc roztomily, moc se vam vsichni tri povedli.
Není tady
Verčulko, Domíek s Evičkou jsou fakt nádherní a Jířík vypadá jako pořádně hrdý brácha
přeji hodně zdraví, Tobě straně moc síly a energie
jsi super maminka, tak to určitě zvládne na výbornou
mohla bych mít jen jednu otázku, která mi vrtá hlavou? jak to děláte s autem, kdy potřebujete jet celá rodina pryč? vlezou se dozadu 3 sedačky, nebo máte větí auto?
Není tady
Gabu, Leni, hrozně moc děkuji I kdy ty vae princezny jsou tak sladké
Leni a gratuluji k těhu (chodím koukat na dlouhodobky, je vás tam hodně co vás "znám") K autu, máme ford mondeo kombi a vejdou se tři sedačky dobře. Kluk je uprostřed a dvojky z krajů a super
Jene máme děti 4, tak se to bude muset do budoucna řeit, teď na to fakt není
Není tady
Stránky: 1 2