Oznámení

9.dubna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

9.dubna : Vaření na chatě či chalupě bez stresu: Tipy na vaření z jedné pánve nebo hrnce.

1.dubna : Jak vznikla záhada ďáblova trojúhelníku: Odhalil ji už Kolumbus?

#76 3. 11. 2010 13:08

sahleb
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: MIMO CESKO

Re: Co vás dnes inspirovalo k zamyšlení?

Tenhle pripad pana Raka me tedy taky velice dojima.

Neumim si predstavit ,co bych delala, byt  v situaci te zeny. Nejdriv porodi jako nevdana dite, coz zrivna neni pro slabsi povahy a pak se vrati do povalecneho doslova hladomoru, aby pomahala jak muze. A pak rachle zpet za novorozencem. A to ji nevyslo. hranice se zavrely a ona musela v silene povalecne zemi zustat. Tohle nepochopim, jak je mozne takhle zavirat lidi. A konkretne maminky od novorozenat. Tomu rikam brutalita a sadismus.

Je dobre , ze tu vesmes resime lehci pripady.

Kultura je založena na tom, co se od lidí vyžaduje, ne na tom, co se jim poskytuje.

ANTOINE DE SAINT-EXUPÉRY

Není tady

#77 3. 11. 2010 15:25

Selima
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: už Bratislava

Blossom napsal(a):

Dnes mi nejde z hlavy příběh, který je popisován v MF Dnes. Je to velmi silný a smuný příběh...

Je to o kytarovém virtuosovi Štěpánovi Rakovi. Už v nějakém jeho předchozím rozhovoru jsem četla, že on ví, že jeho původ je zastřen tajemstvím. Že byl už jako maličký adopotován manželi Rakovými, a že o svém původu ví jen to, že se v roce 1945 dostal prý do Prahy s Rudou armádou.
V dnešním rozhovoru mluví už o nalezení svého bratra.

Ale vezměme to od začátku: Prý si jeho adoptivní maminka nepřála, aby hledal své kořeny. Tak to její přání respektoval, dokud žila, a po svém původu začal pátrat až po její smrti. Zjistil, že jeho maminka byla zdravotnice z Podkarpatské Rusi, která byla do konce války součástí tehdejšího Československa. Jako zdravotnice doprovázela armádu, byla i u bitvy o Duklu, tehdy už těhotná. Po příjezdu do Prahy porodila syna. On byl ale nemocný, musel na čas  do nemocnice. Tak ona v té době, co byl synek v nemocnici, napakovala dva kufry potravinami a jela domů na Podkarpatskou Rus, je tam dovézts vé rodině, protože tam byl tehdy hladomor. Jela tam jen na otočku. Netušila ale, že už se nedostane zpět, mezitím Podkarpatská Rus připadla Sovětskému Svazu a Stalin neprodyšně uzavřel hranice.
Podařilo se jí dostat se do Čech teprve po 4 letech. Štěpán Rak si prý po tomto zjištění matně vybavil zoufalou paní, která prý klečela několik dní u jejich domu, a maminka Raková Štěpána zaháněla vždycky domů.
Pan Rak tohle vypátral asi nedávno, zjistil dokonce, že má bratra. Ale trochu váhal s jeho navštívením, bylo to pro něj citlivé, sbíral prý odvahu. A pak měl koncert v Kyjevě. Na závěr ovace....a najednou se před ním objevil prošedivělý muž, a řekl mu -  Šťopko, já jsem tvůj bratr. Padli si do náruče a plakali, nejen oni dva, ale všichni, kdo byli svědkem této scény.
Přiznávám, i já teď, co vám to píšu, mám v očích slzy. Nad tím, jak se ten život někdy zvláštně  a smutně zamotá.
Nejde mi z hlavy ta situace - čtyřletý, nic netušící klučina, klečící prosící zoufalá žena- jeho matka, a na druhé straně zoufalá a "své" dítě si bránící matka adoptivní. Strašlivá situace, která nemá žádné dobré řešení. Jen samá špatná.
Nedovedu si představit být v situaci ani jedné z obou těch žen, jen z té představy mi přechází mráz po zádech. A chápu obě.
A tak si říkám: Buďme rádi, že žijeme v klidných dobách. Že se nemusíme potýkat s takovýmito situacemi.
Na tento příběh asi nikdy nezapomenu. A na koncertu Štěpána Raka jsem kdysi byla, a tak si asi zajistím lístky na nějaký další. Budu poslouchat jeho úžasnou hudbu, a budu přemýšlet o jeho osudu, i obecně o podivných cestách lidského života.....

Je to smutná situácia, ale minimálne pre dieťa určite lepšia, ako keby ho nechcel nikto... a takých sú pritom plné detské domovy.

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#78 3. 11. 2010 15:27

Selima
♥♥♥♥♥♥♥

Ale s vďakou za život v mierových, relatívne pokojných a príjemných časoch, sa nedá nesúhlasiť.

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#79 3. 11. 2010 15:43

Blossom
Host

Selima napsal(a):

Blossom napsal(a):

Dnes mi nejde z hlavy příběh, který je popisován v MF Dnes. Je to velmi silný a smuný příběh...

Je to o kytarovém virtuosovi Štěpánovi Rakovi. Už v nějakém jeho předchozím rozhovoru jsem četla, že on ví, že jeho původ je zastřen tajemstvím. Že byl už jako maličký adopotován manželi Rakovými, a že o svém původu ví jen to, že se v roce 1945 dostal prý do Prahy s Rudou armádou.
V dnešním rozhovoru mluví už o nalezení svého bratra.

Ale vezměme to od začátku: Prý si jeho adoptivní maminka nepřála, aby hledal své kořeny. Tak to její přání respektoval, dokud žila, a po svém původu začal pátrat až po její smrti. Zjistil, že jeho maminka byla zdravotnice z Podkarpatské Rusi, která byla do konce války součástí tehdejšího Československa. Jako zdravotnice doprovázela armádu, byla i u bitvy o Duklu, tehdy už těhotná. Po příjezdu do Prahy porodila syna. On byl ale nemocný, musel na čas  do nemocnice. Tak ona v té době, co byl synek v nemocnici, napakovala dva kufry potravinami a jela domů na Podkarpatskou Rus, je tam dovézts vé rodině, protože tam byl tehdy hladomor. Jela tam jen na otočku. Netušila ale, že už se nedostane zpět, mezitím Podkarpatská Rus připadla Sovětskému Svazu a Stalin neprodyšně uzavřel hranice.
Podařilo se jí dostat se do Čech teprve po 4 letech. Štěpán Rak si prý po tomto zjištění matně vybavil zoufalou paní, která prý klečela několik dní u jejich domu, a maminka Raková Štěpána zaháněla vždycky domů.
Pan Rak tohle vypátral asi nedávno, zjistil dokonce, že má bratra. Ale trochu váhal s jeho navštívením, bylo to pro něj citlivé, sbíral prý odvahu. A pak měl koncert v Kyjevě. Na závěr ovace....a najednou se před ním objevil prošedivělý muž, a řekl mu -  Šťopko, já jsem tvůj bratr. Padli si do náruče a plakali, nejen oni dva, ale všichni, kdo byli svědkem této scény.
Přiznávám, i já teď, co vám to píšu, mám v očích slzy. Nad tím, jak se ten život někdy zvláštně  a smutně zamotá.
Nejde mi z hlavy ta situace - čtyřletý, nic netušící klučina, klečící prosící zoufalá žena- jeho matka, a na druhé straně zoufalá a "své" dítě si bránící matka adoptivní. Strašlivá situace, která nemá žádné dobré řešení. Jen samá špatná.
Nedovedu si představit být v situaci ani jedné z obou těch žen, jen z té představy mi přechází mráz po zádech. A chápu obě.
A tak si říkám: Buďme rádi, že žijeme v klidných dobách. Že se nemusíme potýkat s takovýmito situacemi.
Na tento příběh asi nikdy nezapomenu. A na koncertu Štěpána Raka jsem kdysi byla, a tak si asi zajistím lístky na nějaký další. Budu poslouchat jeho úžasnou hudbu, a budu přemýšlet o jeho osudu, i obecně o podivných cestách lidského života.....

Je to smutná situácia, ale minimálne pre dieťa určite lepšia, ako keby ho nechcel nikto... a takých sú pritom plné detské domovy.

Ano, svým způsobem je to výhra, že byl vůbec adoptován,taky mohl skončit v dětském domově tady a nebo v horším případě (kdyby si ho vyžádala sovětská strana jako svého občana - což se někdy prý stávalo - viz film Kolja) v dětském domově tam... sad

Přemýšlela jsem o tom, a právě tento jediný pozitivní fakt na této strašné situaci by mi snad pomohl to přežít (bráno očima té biologické maminky) tedy  to, že bych věděla, že mé dítě má aspoň rodinu, a že je o něj postaráno, a že je (snad) spokojené....ale rvalo by mi to srdce, vědět, že kdesi v cizí zemi vyrůstá můj syn a já za ním nemůžu...

...co všechno musí někteří lidé přežít, s čím vším se musí nějak nakonec smířit..... sad

#80 3. 11. 2010 15:47

Selima
♥♥♥♥♥♥♥

Njn, ono je otázka, či by ho na Ukrajine mama samoživiteľka v tých časoch vôbec uživila... grater kapitulation Možno to takto bolo lepšie aj preňho - aspoň materiálne - a holt s tým, že sa má dobre s niekým iným sa mame žilo aspoň o niečo ľahšie. Na druhej starne to nemala ľahké ani "macocha" - ujmeš sa siroty a po 4 rokoch sa zjaví biologická mama a chce dieťa odviezť 500 km niekam do divočiny... roll Jedno lepšie ako druhé.

Upravil(a) Selima (3. 11. 2010 16:11)

Brita

Není tady

#81 3. 11. 2010 19:12

rejka
♥♥♥♥♥♥-
Místo: kousek od matičky stověžaté

Odpověď na tématickou otázku:Co jiného než mezilidské vztahy. Konkrétně - rodinné.Pro mě nepochopitelné jednání mé švagrové. Tak se zamýšlím nad tím jestli nejsem k.r.á.v.a, když jsem jí tolikrát omlouvala před ostatními. No,mám rozhodně o čem přemýšlet.

„Nevyčítej životu, co ti nedal, uč se oceňovat to, co ti dal.“
Seneca
http://pdgf.pitapata.com/C9u1p2.png

Není tady

#82 4. 11. 2010 14:25

Blossom
Host

Dnes ráno jsem zapnula při snídani televizi a právě tam mluvila  spisovatelka Zuzana Maléřová o své nové knize Šťastná hodina. Jde prý o zpracování rozhlasových reportáží s několika  lidmi.
Knihy od Zuzany Maléřové ráda čtu, oslovuje mě její přístup, tak si tuhle knihu taky určitě seženu.
Mluvila o ní, a říkala, že každé to setkání s těmi jednotlivými lidmi jí hodně dalo, byla to taková šťastná hodina, strávená společně...

Ona píše vždy o známých lidech, o hercích, slavných lékařích, zpěvácích... Chápu to, za prvé se v tom světě pohybuje, a za druhé to je už určitá jistota prodejnosti knihy, když je to o známých tvářích.

Mě ale napadlo, že je to vlastně škoda, že pozornost je upřená v té knížce jen na herce apod. Že já sama znám několik lidí, jejichž příběh či rozhovor s nimi byl pro mě nesmírně obohacující. Přestože to jsou úplně "obyčejní" lidé, jedni z nás.
No a tak mám inspiraci do budoucna. Možná něco takového někdy sepíšu. Určitě to nebude kasovní trhák, ale přesto to bude mít cenu. Kdyby pro nikoho jiného, tak pro mě a pro ně. smile

#83 4. 11. 2010 15:04

koniklec
♥♥♥♥---

Blossom napsal(a):

Že já sama znám několik lidí, jejichž příběh či rozhovor s nimi byl pro mě nesmírně obohacující. Přestože to jsou úplně "obyčejní" lidé, jedni z nás.
No a tak mám inspiraci do budoucna. Možná něco takového někdy sepíšu. Určitě to nebude kasovní trhák, ale přesto to bude mít cenu. Kdyby pro nikoho jiného, tak pro mě a pro ně. smile

Jdi do toho....psát umíš krásně :-)

Není tady

#84 6. 11. 2010 11:47

agewa
♥♥♥♥♥♥-

není to jen dnes, je to poslední měsíc.
Minulý měsíc jsme prvně v životě zkontaktovala svého bio - otce. Hned mo odepsal a od té doby si píšeme tak dvě tři věty obden. jednou jsme se setkali ( já bydlím blízko Prahy a on za Brnem).
A zamyšlení? Jak moc jsou pro nás důležité naše kořeny? Jak moc je důležité vědět , jací a kým jsou vaši bio - rodiče?

Není tady

#85 6. 11. 2010 19:18

Vanda
♥♥♥♥---

Informace z jedné statistiky kde se říká,že jen 4 % lidiček jsou svému partnerovi opravdu věrní. No, čekala jsem víc,dost mě to překvapila,ale asi jsem naivka.

Jo, jo život není peříčko..

Není tady

#86 6. 11. 2010 19:29

PPavlaa
♥♥♥♥♥♥♥

mě to nepřekvapuje, dneska je všechno jen o penězích a sexu.

Umění žít není umění hrát s dobrou kartou, ale umění sehrát se špatnou kartou dobrou hru.

Není tady

#87 6. 11. 2010 19:33

agewa
♥♥♥♥♥♥-

PPavlaa napsal(a):

to je dost smutné, když si tohle myslíš

Není tady

#88 7. 11. 2010 11:31

ADFka2
♥♥♥♥♥♥-

Mě dnes inspirovala Luminka. K zamyšlení nad tím, jaký rozdíl je mezi lidmi. Někdo za život zažije tolik neštěstí, tragédií, nemocí... A nezlomí ho to. Když jsem viděla dokument o češkách, které za války odvlékli do gulagů a ony tam strávily třeba dvacet let, celý produktivní život, kdy mohly mít manžele, děti, užívat si... A dnes jsou klidné, nemluví o tom se záští, prostě skoro umřely, takže okolnosti, za kterých přežily, jim dnes připadají nepodstatné... A Luminka skončila na pracáku a přestože má zdravé děti na VŠ a manžela, který asi nebude nijak "odchýlený od průměru", tak se chová, jako by to byla naprostá apokalypsa, zkáza, hrůza, prohra a já nevím co ještě... Ach jo... Všechno je tak relativní...

So please, don´t slow me down, if I´m going too fast!

Není tady

#89 7. 11. 2010 11:33

PPavlaa
♥♥♥♥♥♥♥

agewa napsal(a):

PPavlaa napsal(a):

to je dost smutné, když si tohle myslíš

spíš je smutné, že to kolem sebe vidím.

Umění žít není umění hrát s dobrou kartou, ale umění sehrát se špatnou kartou dobrou hru.

Není tady

#90 7. 11. 2010 12:20

agewa
♥♥♥♥♥♥-

já si myslím, že to není vůbec tak jednoduché a černo - bílé.
vem si - před 100lety bylo nutné pro ženu být vdaná , za kohokoliv, před 50lety stačilo , když ....nepije, nebije tě, za ženskýma nechodí....no a dnes už je to málo. Chceme po chlapech , aby byli soucitní, spolupracovali ....prostě věc, které je nikdo nenaučil.tak hledáme. Vdáš se a pak zjistíš, že tvůj muž ti nedokáže naplnit tvoje očekávání, tak hledáš dál.
To samý chlapy. je učili, že stačí , aby uživili rodinu a nic víc. tak se ožení a najednouzjistí, že to ženě nestačí. není to její chyba, není to jeho chyba , tak on hledá někoho, komu by to (bez ironie) stačilo , jaký je.
a že je spousta lidí v té době zadaná? Logicky, uvědom si, jak dlouho žijeme, jak dlouho jsme v páru (právě třeba proti našim předkům před 100- 200lety).
no a většině se nechce třeba po 10letech se hned rozvádět. proč? nemá kam jít, kde bydlet, nechce přijít o děti, o určité pohodlí, vysvětlovat rodičům , ženě/muži, že to je "jen" protože si nerozumíte atd.

prostě je to daleko složitější.
Jo a mimochodem - já patřím mezi ty 4 %.

Není tady

#91 7. 11. 2010 12:26

PPavlaa
♥♥♥♥♥♥♥

agew, ale já netvrdím, že je všechno černobílé, ani jsem neměla v úmyslu to tu takhle rozebírat, to by bylo na dlouho. jen vidím, že se celkově tak něják vztahy i hodnoty posunuly někam jinam. toť vše.
a už vůbec to nebylo myšleno na tebe, kam patříš nebo tak. hájit se nemusíš, to nebylo myšleno na tebe, jestlis to tak pochopila.

Není tady

#92 7. 11. 2010 12:52

agewa
♥♥♥♥♥♥-

PPavlaa napsal(a):

agew, ale já netvrdím, že je všechno černobílé, ani jsem neměla v úmyslu to tu takhle rozebírat, to by bylo na dlouho. jen vidím, že se celkově tak něják vztahy i hodnoty posunuly někam jinam. toť vše.
a už vůbec to nebylo myšleno na tebe, kam patříš nebo tak. hájit se nemusíš, to nebylo myšleno na tebe, jestlis to tak pochopila.

to nebylo o tom, že se hájím. to bylo o tom, že i když já tu potřebu (naštěstí) nikdy neměla, vidím, že to není tak jednoduché.
ano, vztahy a hodnoty se posunuly jinam...to, co stačilo ( muselo stačit)ve vztahu mojí babičce, nestačí dneska mě. to s čím si v hodnotách vystačil můj děda, dneska chlap neobstojí.a jak jinak to najít, než prostě hledat?
tím nechci říct, že být nevěrný je normální či dokonce chválihodné. Chci tím říct, že v současné době je to jedno z východisek nebo možností, jak najít sám sebe a vztah, který hledám - chci.
všichni hledají, jaký vztah jim bude vyhovovat, jaký partner je pro ně v určitou dobu ten nejvhodnější. jen někteří to hledají tímto smutným a bolestným způsobem.

Není tady

#93 7. 11. 2010 12:56

agewa
♥♥♥♥♥♥-

ovšem než jsem dospěla k tomuto názoru, taky jsem vinila ty hrozné nevěrníky. dneska to tak už nevidím, no a jsem moc ráda.

Není tady

#94 7. 11. 2010 13:02

PPavlaa
♥♥♥♥♥♥♥

agew, já to celé myslela úplně jinak, obě mluvíme o něčem jiným, nezlob se. ty tu mluvíš o tom, že tvý babičce stačilo, když chlap donesl domů peníze, ty chceš po chlapovi i aby myl  nádobí, staral se o děti atd (jen příklad). tohle jsou podle mě NÁROKY  které na vztah (partnera) máme. ne HODNOTY.
a už vůbec tady nikde neplivu na nevěrníky. nevím, kde jsi na to přišla.

Upravil(a) PPavlaa (7. 11. 2010 13:07)

Není tady

#95 7. 11. 2010 21:31

Blossom
Host

agewa napsal(a):

Minulý měsíc jsme prvně v životě zkontaktovala svého bio - otce. Hned mo odepsal a od té doby si píšeme tak dvě tři věty obden. jednou jsme se setkali ( já bydlím blízko Prahy a on za Brnem).
A zamyšlení? Jak moc jsou pro nás důležité naše kořeny? Jak moc je důležité vědět , jací a kým jsou vaši bio - rodiče?

Agewo, tvůj příspěvek mě hodně zaujal.

Za sebe (na vytučněné) odpovím: S biologickými rodiči to já mám naštěstí jednoduché - vychovávali mě v klasické rodině.
Ale opravdu by mě zajímala odpověď na tuto otázku od tebe, agewo: Jak toto vnímají ti, kteří poznají své biologické rodiče až v dospělosti?
Jestli můžeš, agewo prosím, popiš trochu své pocity - chyběl ti biologický otec v dětství? Co tě motivovalo k tomu ho nyní vyhledat? Jaké z toho máš pocity dnes? Jsi ráda, že víš, kdo to je? Chceš s ním navázat opravdový vztah dcera-otec?

Na první otázku z vytučněného odpovídám: Ano, je to pro mě důležité. Zajímavé je to, že je to pro mě s postupujícím věkem stále důležitější - třeba ve 20 letech mě byli mí dávnější předkové celkem ukradení. Teď mě čím dál tím víc zajímají jejich příběhy, osudy, ale celkově i příbuzní obecně, rodokmen atd., atd.....

#96 9. 11. 2010 12:43

Hepina155
♥♥-----

Krásny deň.

Upravil(a) Hepina155 (14. 11. 2010 21:37)

"Najodvážnejším činom je myslieť sama za seba. A nahlas!"

Není tady

#97 9. 11. 2010 14:03

Natálie
♥♥♥♥♥--
Místo: Severní Čechy

Blossom napsal(a):

agewa napsal(a):

Agewo, tvůj příspěvek mě hodně zaujal.

Za sebe (na vytučněné) odpovím: S biologickými rodiči to já mám naštěstí jednoduché - vychovávali mě v klasické rodině.
Ale opravdu by mě zajímala odpověď na tuto otázku od tebe, agewo: Jak toto vnímají ti, kteří poznají své biologické rodiče až v dospělosti?
Jestli můžeš, agewo prosím, popiš trochu své pocity - chyběl ti biologický otec v dětství? Co tě motivovalo k tomu ho nyní vyhledat? Jaké z toho máš pocity dnes? Jsi ráda, že víš, kdo to je? Chceš s ním navázat opravdový vztah dcera-otec?

Na první otázku z vytučněného odpovídám: Ano, je to pro mě důležité. Zajímavé je to, že je to pro mě s postupujícím věkem stále důležitější - třeba ve 20 letech mě byli mí dávnější předkové celkem ukradení. Teď mě čím dál tím víc zajímají jejich příběhy, osudy, ale celkově i příbuzní obecně, rodokmen atd., atd.....

S tím rodokmenem mě to taky napadlo, když jsem byla mladší, tak jsem to taky neřešila.

Změna přichází pomalu.
Paul McCartney

Není tady

#98 9. 11. 2010 14:41

laminanonte
♥♥♥♥♥♥-

agewa napsal(a):

otevřu stránku, letím očima po řádcím, odspodu...a koukám, tady se někdo otevřeně přiznává ke své orientaci...Obdivuji odvahu

pak čtu dál...a ono je to jinak  smile

Každý je génius.
Ale pokud budete posuzovat rybu podle její schopnosti vylézt na strom,
bude celý svůj život žít s vědomím, že je neschopná.

* Albert Einstein

Není tady

#99 9. 11. 2010 18:31

elementgirl
♥♥♥♥♥♥-

laminanonte napsal(a):

agewa napsal(a):

otevřu stránku, letím očima po řádcím, odspodu...a koukám, tady se někdo otevřeně přiznává ke své orientaci...Obdivuji odvahu

pak čtu dál...a ono je to jinak  smile

big_smilebig_smilebig_smile

Je mnoho lidí, kteří naši duši, naše cítění nechápou... a nás samotné to poté moc ubíjí... Zavidím Vám, jestli nevíte o čem píši... Proto mé životní motto je: "Kdo nezažije, nepochopí!"

Není tady

#100 9. 11. 2010 18:31

agewa
♥♥♥♥♥♥-

tak zrovna jsem se vrátila  (nikoliv z hradu ) , ale z druhého setkání s otcem. tím, že bydlíme od sebe tak daleko, je to složité.
zkusím alespon na něco odpovědět. v dětství mi otec nechyběl, nevěděla jsem to do 11, pak zcela náhodou.bohužel to, že s námi nikdy nežil , ovlivnilo vztah mojí mamky ke mě  ( už jsem to tu poárkrát nakousla) dost negativně.
jaké z toho mám dnes pocity? hrozně pěkné, někdo, kdo to nezažil , si asi nedokáže představit, co je to za pocit, že jste někomu vzhledem, povahou podobná, že nejste (úplná kukačka" , jak to vypadalo dřív, prootže moje máma i sestra jsou tmavé, dost dramatické typy a já klidná voda .
nevím, jestli dokážeme navázat vztah otec - dcera. ani jeden nechceme nic moc plánovat, ovšem je pravda, že se "známe" měsíc a oba máme pocit, že je to o hodně déle.

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí