Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#51 27. 7. 2010 8:39

amely
♥♥♥♥♥--

Re: Co vás dnes inspirovalo k zamyšlení?

Na Pavlači se diskutovalo na téma Základní příjem. Většina se tomu smála a považovala to za utopii.
A dnes jsem četla v Idnes, že na Slovensku už to pomalu zavádějí a náš ministr práce a sociálních věcí o tom taky uvažuje.

Není tady

#52 28. 7. 2010 8:26

Blossom
Host

Tak jsem čekala, zda se ohledně výroku Petry Paroubkové objeví nějaké její demenování, vysvětlení a nebo tvrzení, že to novináři překroutili, že ona toto nenapsala...
Podobně jako Vladěna v jenom z předchozích příspěvků jsem si říkala, že to přeci není možné, aby byla skutečně tak hloupá a takový výrok řekla.

Neobjevilo se nic z toho, jen kritické komentáře na její adresu o jejím pitomém výroku,  a to i od jejích kolegyň z ČSSD.

Takže teď už nezbývá než uvěřit, že i Petra Paroubková má "sexy mozek"  lol

#53 28. 7. 2010 8:34

Blossom
Host

K velmi zajímavému a inspirativnímu zamyšlení je pro mě kniha Cesty k úspěchu od profesora Milana Zeleného, je to  o Baťovi a jeho systému řízení podniku.
Tu knihu lze otevřít kdekoli a jsou tam úžasné myšlenky ohledně pozitivního motivování zaměstnanců a lidí obecně , o potřebě jejich vzdělávání, vysílání do zahraničí a jedním dechem i o jejich zapojení do rozhodování a taky v neposlední řadě i o předání jim části zodpovědnosti.
V dnešním žargonu se tomu říká řízení lidských zdrojů.

Baťa to ve své době dovedl do nebývalé dokonalosti, předběhl dobu, nezbývá, než před ním smeknout: godlike
Prakticky na svém podniku ukázal, že slušná materiální úroveň lidí a současně jejich radost z práce je podmíněna pozitivním motivačním systémem, podněcujícím lidi k vlastní iniciativě a  k tvořivé práci.
Doporučuji všem k přečtení.

#54 30. 7. 2010 9:18

Blossom
Host

Na radovacím vlákně jsem v souvislosti s "kovbojskými" smile příspěvky aqarbuse vzpomněla písničkáře, herce, spisovatele a vůbec všeuměla Václava Koubka. Nějak jsem si na něj vzpomněla a večer jsem si četla v jeho povídkách a v textech jeho písní...

Václav Koubek je pro mě velmi inspirativní člověk, opravdu člověk k zamyšlení. Je pro mě důkazem, že když má člověk vnitřní jiskru, osobitost, tak dokáže mnohé, ač - bráno jaksi oficiálně - pro mnoho věcí nemá běžně požadované schopnosti, talent ani vzdělání.
Příklad: Václava Koubka, pokud vím, vícekrát vyrazili od zkoušek na FAMU. A přesto se k filmu a divadlu dostal, hrál (a možná ještě hraje) pokud vím s bratry Formanovými, Evou Holubovou a touto bandou.
A hrál i v nějakých filmech, a některé myslím i sám režíroval.
A to přesto, že na to nemá "papír", potřebné vzdělání.

Dál - on je úžasný charismatický muzikant. Byla jsem na několika jeho koncertech, a když on tam vkleče, s tahací harmonikou, zpívá ty své vlastní písničky, člověka až mrazí. A vlastně vůbec nevadí, že nemá ten správný školený zpěvácký hlas, že zpívá trochu mečivě a  místy i trochu falešně, a že rytmus mu občas kulhá wink smile  a kromě toho si taky trochu i flape  na jazyk.
Přes všechny tyto hendikepy jsou jeho koncerty (aspoň pro mě, ale dle návštěvnosti i pro hodně jiných) úžasným zážitkem: nevadí, že nedostal klasické zpěvácké nadání, a ani klasické požadované vzdělání. Vše vysoce přebije jeho osobitost, originalita, a hlavně fakt, že má ostatním CO říct, co sdělit.

Své koncerty doplňuje historkami ze svého života. U těch historek se většinou publikum válí smíchy, ale ony jsou zároveň velice filozofické a lidsky hluboké. Sepsal je i do několika knížek  - mezi jinými: Teď je to čistý, Vesnické povídky, Hospodské povídky, Kari povídky  (o jeho cestě do Indie).

Kdysi v knize Betty Mac Donaldové - myslím Co život dal a vzal, píše autorka o sloganu své sestry: Kdokoli může dělat cokoli, zvláště naše Betty.
K podobnému závěru docházím, když sleduji Václava Koubka: kdokoli může dělat cokoli, když má tedy CO sdělit, když v sobě NĚCO, snad nějaký X faktor, č jak to nazvat, má.

A proto: Kašlete na svá omezení a svůj ne-talent, a jděte si za svým snem. Nestavte si umělé bariéry v sobě, že na to nemáte. Aspoň to vždycky zkuste. Zřejmě pak zjistíte, že máte a můžete světu něco říct, něco ze sebe dát. Třeba právě jako ten popisovaný Václav Koubek. tummenupp godlike

#55 30. 7. 2010 9:39

Blossom
Host

...ještě abyste si Vaška Koubka dovedli lépe představit, dávám sem úryvek z jednoho rozhovoru s ním tady na internetu.
Myslím, že vnímaví i z těchto pár málo vět pochopí, kdo on je, a o čem píše a zpívá:

Asi jste se taky přesně trefil i do nálady publika. Historky o různých svých neúspěších a nedokonalostech, jimiž písničky prokládáte, jsou povzbudivé. Konečně někdo, kdo nepředstírá, jak je ve všem úspěšný.

Zjistil jsem, že když je krize, chodí na mé koncerty víc lidí. Potřebují si jakoby zafňukat. Harmonika se k tomu hodí, protože má měch, tedy duši. Hra na ni připomíná nádech a výdech. Její černé a bílé klávesy jsou protiklady, na nichž je postavený celý svět. Takže by se dalo říct, že kdo chce žít v harmonii, měl by hrát na harmoniku. Mezi písničkami vyprávím i o tom, co se mi nepovedlo, a jako bych to říkal za diváky. Díky tomu si oddychnou.

Doba přeje upřímnosti?

Věřím, že se k ní lidé vracejí. Přestávají jim stačit popové hvězdy, které nemají žádnou autorskou písničku, nikdy nezpívaly za sebe, pořád dostávají muziku a texty od někoho jiného. Mám rád, když je v písničce nějaká osobní výpověď, jsou naléhavější, palčivější, je v nich bolest, člověk, příběh.

#56 30. 7. 2010 10:05

mariposa
♥♥♥♥♥♥-

Blossom napsal(a):

K velmi zajímavému a inspirativnímu zamyšlení je pro mě kniha Cesty k úspěchu od profesora Milana Zeleného, je to  o Baťovi a jeho systému řízení podniku.
Tu knihu lze otevřít kdekoli a jsou tam úžasné myšlenky ohledně pozitivního motivování zaměstnanců a lidí obecně , o potřebě jejich vzdělávání, vysílání do zahraničí a jedním dechem i o jejich zapojení do rozhodování a taky v neposlední řadě i o předání jim části zodpovědnosti.
V dnešním žargonu se tomu říká řízení lidských zdrojů.

Baťa to ve své době dovedl do nebývalé dokonalosti, předběhl dobu, nezbývá, než před ním smeknout: godlike
Prakticky na svém podniku ukázal, že slušná materiální úroveň lidí a současně jejich radost z práce je podmíněna pozitivním motivačním systémem, podněcujícím lidi k vlastní iniciativě a  k tvořivé práci.
Doporučuji všem k přečtení.

Baťa měl rád lidi a měl pro ně velké pochopení, to musí mít člověk v sobě. A on to měl a proto uspěl. Věděl kdy lidi vést a věděl kdy jim dát volnost k vlastní tvořivosti. Úspěšný je ten, kdo dělá přesně to, co umí, v čem je dobrý smile

"Buď jen sebou samým a do ničeho jiného se nenuť. Copak ti nestačí být Buddhou, jen tak si svobodně a radostně být?" (Marielu Lörler: Jakub objevuje řeku života)

Není tady

#57 30. 7. 2010 10:08

mariposa
♥♥♥♥♥♥-

Blossom napsal(a):

Asi jste se taky přesně trefil i do nálady publika. Historky o různých svých neúspěších a nedokonalostech, jimiž písničky prokládáte, jsou povzbudivé. Konečně někdo, kdo nepředstírá, jak je ve všem úspěšný.

Zjistil jsem, že když je krize, chodí na mé koncerty víc lidí. Potřebují si jakoby zafňukat. Harmonika se k tomu hodí, protože má měch, tedy duši. Hra na ni připomíná nádech a výdech. Její černé a bílé klávesy jsou protiklady, na nichž je postavený celý svět. Takže by se dalo říct, že kdo chce žít v harmonii, měl by hrát na harmoniku. Mezi písničkami vyprávím i o tom, co se mi nepovedlo, a jako bych to říkal za diváky. Díky tomu si oddychnou.

Velmi moudrý člověk, říká svými slovy vlastně to co je podstatou východní mystiky. On sám je mystik smile

"Buď jen sebou samým a do ničeho jiného se nenuť. Copak ti nestačí být Buddhou, jen tak si svobodně a radostně být?" (Marielu Lörler: Jakub objevuje řeku života)

Není tady

#58 3. 8. 2010 8:36

Blossom
Host

Tento příspěvek dávám duplicitně - na Co vás dnes inspirovalo k zamyšlení na Psychologické, i do vlákna o postižených dětech na Duchovním fóru. Domnívám se, že na obojím jsou na správném místě...

V MF Dnes je dnes článek o paní Harcubové z Harrachova a její 26 leté, těžce postižené dceři na vozíku. A o tom, jak ony dvě žijí a takto procestovaly kus světa, letos např. šly pouť do Santiaga de Compostella.
Jak říká paní Harcubová - Žijeme na plný pecky.  tummenupp godlike  A dodává, že si chce cestování s dcerou užít, dokud ještě může - je jí 58 a dceru musí komplet obstarávat, dcera má postižené i ruce, jen v levé prý udrží chvíli tužku, lžičku, nebo je schopna tou levou ťukat do počítače (psychiku naštěsí postiženou nemá, tak se prý živí překlady do angličtiny).
Z toho článku na mě šla úžasná energie a optimismus. A moc s mi taky líbil citát "Nemám sice orientační smysl, ale raděj zabloudím, než abych nikam nešla". Tohle tesat do kamene...godlike godlike godlike godlike godlike 
To mě hodně oslovilo, já mám taky totiž příšerný orientační NEsmysl, takže můj slogan je zas: "Bloudění je přirozená součást každé cesty. A někdy je to ta část nejzajímavější". smile

Každopádně, nad lidmi s jejich přístupem k životu smekám godlike  godlike godlike  a jsem ráda, že existují, že jsou.
S takovými lidmi je na světě hezky. smile

#59 12. 8. 2010 14:42

sahleb
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: MIMO CESKO

Blossom napsal(a):

Tento příspěvek .......
S takovými lidmi je na světě hezky. smile

Tak to se mi moc libi.Mela by si to precist Vilemina. zabloudit je nekdy legrace.

Kultura je založena na tom, co se od lidí vyžaduje, ne na tom, co se jim poskytuje.

ANTOINE DE SAINT-EXUPÉRY

Není tady

#60 26. 8. 2010 21:55

Blossom
Host

Dívám se každý týden na ČT2 na Manželské etudy po 20 letech, časosběrný seriál skvělé dokumantaristky Heleny Třeštíkové. I když jsem celý seriál osudů 6 manželských dvojic už jednou viděla a obrysy jejich příběhů si z minula pamatuju, sedím u televize a dívám se jak uhranutá. To je tak nesmírně pravdivé, ze života, život v jeho kráse i krutosti, vztahy v jejich šťastných obdobích i krizích...

To zas nebudu moct dneska spát, jako vždy, když na mě něco silně emocionálně zapůsobí. Z dnešního příběhu mě dojímá snaha a pracovitost toho páru, chce se mi plakat nad bezmocností nad odklonění jednoho z jejich synů od rodiny k drogám, a chce se mi i plakat dojetím nad tím, jak i po více než 20 letech má  vztah těch manželů hloubku, hodnotu a lásku. I přes všechny těžkosti a krize, které spolu ustáli.

Na závěr on říká, že by jinou ženskou než svou ženu nechtěl. Ona chvíli před tím řekla jinými slovy totéž. A ona v úplném závěru tak krásně optimisticky říká - Budeme mít spolu krásné stáří.
Musí jim teď asi pískat v uších, jak na jejich osud myslím. A jak jim strašně přeju, aby to stáří spolu měli klidnější, krásné a spokojené.

#61 26. 8. 2010 22:02

Judyna
♥♥♥♥♥♥♥

Moc by mě zajímalo, co je dnes s jejich dětmi.

Jakmile si uvědomíš svoji pravou hodnotu, bude se okolo tebe točit celý svět.
Rozhodnutí osvobozuje.

Není tady

#62 26. 8. 2010 23:25

Blossom
Host

Judyna napsal(a):

Moc by mě zajímalo, co je dnes s jejich dětmi.

Mě také, obávám se, že ten Martin ( holdující drogám) bohužel nemůže dopadnout dobře... sad
Ale u ostatních 4 dětí věřím a doufám, že to bude vše OK.

U jejich rodičů se bojím toho, aby se z toho všeho nezhroutili a taky aby to i podnikatelsky ustáli. Tolik věřili tomu svému obchodu s nábytkem, tolik energie a peněz do toho dali a asi se i hodně zadlužili. Když ten obchod nešel příliš před cca 5 lety, jak asi překonávají krizi, když teď se už pár let prodává vše o tolik tíž...

On se tam zmiňuje v jedné části dokumentu: Všechno jsme pro to udělali, máme konečně hotovo, devět lidí z deseti nám to tady všechno chválí, jak to tu máme hezké....a nikdo z nich si nakonec nic nekoupí....sad
Tento pocit na vlastní kůži znám, z jednoho svého životního období....

#63 27. 8. 2010 17:20

Judyna
♥♥♥♥♥♥♥

Snat to ustáli, ten jejich obchod se ještě drží - hned včera jsem to hledala na netu. Ta dvojice byla velice šikovná a moc se k sobě hodili. Přesto jejich děti nepůsobili šťastně - ani jedno z nich.

Jakmile si uvědomíš svoji pravou hodnotu, bude se okolo tebe točit celý svět.
Rozhodnutí osvobozuje.

Není tady

#64 27. 8. 2010 18:52

PavlaH
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: MB

Myslím , že martin jim měl ukázat, že jsou i lidé s jinými hodnotami. A jeho matka intuitivně věděla jak se zachovat, problémem byl vztah otec syn. Snad se jim daří. Přes věšechnu svoji akčnost si vzali na bedra velkou zátěž.

Život je nejkrásnější odpověď na všechny otázky.

Není tady

#65 27. 8. 2010 20:05

Adelle
♥♥♥----

Pročítám teď jednu knížku o fungování rodinného systému a tam se mimo jiné říká, že druhorozené dítě má tendenci zviditelňovat nevyřešené problémy matky (prvorozené na sebe natahuje a projevuje potlačené stránky osobnosti otce). Když se na to podívám touto optikou, Martin vlastně mluví hodně podobně jako svá matka, hlavně o svobodě, utíkání a radosti z toho "prát se se životem" (i když on se pere radši s kamarády než s problémy, ta akčnost a odpor ke klidu je tam stejný). Dalo by se říct, že je na matku napojený a ventiluje její tlak a touhu od té rodiny utéct a dělat si jen to, co chci. A trochu se zastavit a zamyslet, k tomu je opravdu přinutil až on.

A říkat 80% bdělého času stráveného v práci (fyzicky v práci, mentálně asi 95% času podle toho, jak působil ten otec - viz jeho utrpení na dovolené apod.) "dělám všechno pro rodinu" je při bližším pohledu taky zajímavý námět k zamyšlení.

Není tady

#66 29. 8. 2010 14:24

Miluš
♥♥♥♥---

Manžel mi rozprával príhodu z tohoto týždňa, ktorá sa mu stala po ceste na východ. Prechádzal po ceste 1 triedy (R1) a na jednom úseku mu z bočnej strany vyletel holub, zareagoval a spomalil, akoby v predtuche, že sa môže niečo stať. V zápätí sa na cestu za holubom rozbehla žena, vôbec sa neobzerala, proste vybehla na cestu a začala sa hnať za holubom.dumbom  Našťastie stihol zabrzdiť a zastavil na krajnici. Keď sa ženy spýtal, či si uvedomuje, že je na rýchlostnej komunikácii a že ohrozuje seba i vodičov, akoby precitla, ospravedlnila sa a vysvetľovala mu, že chcela len zachrániť holuba, ktorého nechtiac zrazila a zranila mu krídlo. Toto fakt nepochopím, čo sa to udeje v hlave človeka, že je schopný takto riskovať va

Není tady

#67 29. 8. 2010 14:46

Kara
♥♥♥----
Místo: Jižní Morava

Já dnes víc než kdy jindy přemýšlím nad otřepanou formulací "Co od života vlastně chci?" Mám pocit, že první, co mě napadne, je "štěstí", ale do konce už tu myšlenku nedovedu. Zjistila jsem, že štěstí je pro mě něco jako DOKONALOST, a z té mám odjakživa strach, nebo spíš odstup. Nehraju na sliby typu "Budu šťastná, až se vdám.", nebo "Budu šťastná, až dostanu zaměstnání snů, dům, auto....."
Kam se budu vyvíjet dál, až budu "tohle všechno" mít?

Mohu být hruškou a hrát si s rojem vos...

Není tady

#68 3. 11. 2010 9:10

Blossom
Host

Dnes mi nejde z hlavy příběh, který je popisován v MF Dnes. Je to velmi silný a smuný příběh...

Je to o kytarovém virtuosovi Štěpánovi Rakovi. Už v nějakém jeho předchozím rozhovoru jsem četla, že on ví, že jeho původ je zastřen tajemstvím. Že byl už jako maličký adopotován manželi Rakovými, a že o svém původu ví jen to, že se v roce 1945 dostal prý do Prahy s Rudou armádou.
V dnešním rozhovoru mluví už o nalezení svého bratra.

Ale vezměme to od začátku: Prý si jeho adoptivní maminka nepřála, aby hledal své kořeny. Tak to její přání respektoval, dokud žila, a po svém původu začal pátrat až po její smrti. Zjistil, že jeho maminka byla zdravotnice z Podkarpatské Rusi, která byla do konce války součástí tehdejšího Československa. Jako zdravotnice doprovázela armádu, byla i u bitvy o Duklu, tehdy už těhotná. Po příjezdu do Prahy porodila syna. On byl ale nemocný, musel na čas  do nemocnice. Tak ona v té době, co byl synek v nemocnici, napakovala dva kufry potravinami a jela domů na Podkarpatskou Rus, je tam dovézts vé rodině, protože tam byl tehdy hladomor. Jela tam jen na otočku. Netušila ale, že už se nedostane zpět, mezitím Podkarpatská Rus připadla Sovětskému Svazu a Stalin neprodyšně uzavřel hranice.
Podařilo se jí dostat se do Čech teprve po 4 letech. Štěpán Rak si prý po tomto zjištění matně vybavil zoufalou paní, která prý klečela několik dní u jejich domu, a maminka Raková Štěpána zaháněla vždycky domů.

Pan Rak tohle vypátral asi nedávno, zjistil dokonce, že má bratra. Ale trochu váhal s jeho navštívením, bylo to pro něj citlivé, sbíral prý odvahu. A pak měl koncert v Kyjevě. Na závěr ovace....a najednou se před ním objevil prošedivělý muž, a řekl mu -  Šťopko, já jsem tvůj bratr. Padli si do náruče a plakali, nejen oni dva, ale všichni, kdo byli svědkem této scény.

Přiznávám, i já teď, co vám to píšu, mám v očích slzy. Nad tím, jak se ten život někdy zvláštně  a smutně zamotá.
Nejde mi z hlavy ta situace - čtyřletý, nic netušící klučina, klečící prosící zoufalá žena- jeho matka, a na druhé straně zoufalá a "své" dítě si bránící matka adoptivní. Strašlivá situace, která nemá žádné dobré řešení. Jen samá špatná.
Nedovedu si představit být v situaci ani jedné z obou těch žen, jen z té představy mi přechází mráz po zádech. A chápu obě.

A tak si říkám: Buďme rádi, že žijeme v klidných dobách. Že se nemusíme potýkat s takovýmito situacemi.
Na tento příběh asi nikdy nezapomenu. A na koncertu Štěpána Raka jsem kdysi byla, a tak si asi zajistím lístky na nějaký další. Budu poslouchat jeho úžasnou hudbu, a budu přemýšlet o jeho osudu, i obecně o podivných cestách lidského života.....

#69 3. 11. 2010 10:11

amely
♥♥♥♥♥--

z toho až mrazí.

Ještě mne napadá - co se stalo s tím dítětem Rakovy adoptivní maminky? Jak muselo být jí, když se za ním nemohla vrátit k vůli těm uzavřeným hranicím?

A taky - jak by se asi vyvíjel osud Raka, kdyby zůstal na Ukrajině? Jak by tam žil? Jaká by byla jeho životní cesta? Byl by z něho hudebník? Možná ta rodina, ze které byl odvezen, byla slušná, možná by živořil v bídě, nebo by už ani nežil?
Ten bratr - měl stejné rodiče?  Nebo se pan Rak narodil nějaké svobodné matce bez budoucnosti, která se později vdala a měla bratra?

Není tady

#70 3. 11. 2010 10:31

Ronja
Moderátor(ka)
Místo: Chaloupka pod lesem
Web

Amely - já jsem to pochopila tak, že jeho biologická matka byla ta těhotná ukrajinka co tu musela nechat dítě a pak se pro ně nemohla vrátit...to mezitím adoptovali jiní rodiče a když se vrátila po 4 letech, už se ho nedobyla...

M+B, 06/2011
A+R 05/2014
F 01/16

Není tady

#71 3. 11. 2010 10:54

amely
♥♥♥♥♥--

aha, to máš pravdu, nečetla jsem pořádně, ona se pak asi vrátila na Ukrajinu a založila tam novou rodinu????

Není tady

#72 3. 11. 2010 11:09

Blossom
Host

amely napsal(a):

z toho až mrazí.

Ještě mne napadá - co se stalo s tím dítětem Rakovy adoptivní maminky? Jak muselo být jí, když se za ním nemohla vrátit k vůli těm uzavřeným hranicím?

A taky - jak by se asi vyvíjel osud Raka, kdyby zůstal na Ukrajině? Jak by tam žil? Jaká by byla jeho životní cesta? Byl by z něho hudebník? Možná ta rodina, ze které byl odvezen, byla slušná, možná by živořil v bídě, nebo by už ani nežil?
Ten bratr - měl stejné rodiče?  Nebo se pan Rak narodil nějaké svobodné matce bez budoucnosti, která se později vdala a měla bratra?

Amely, nevím, zda jsem to napsala jasně - adoptivní maminka, paní Raková, zřejmě žádné své dítě neměla, a právě adoptovaný Štěpán Rak, dítě, kterézáhadně zůstalo v nemocnici, protože se jeho biologická mamina z Podkarpatské Rusi už pro něj nemohla vrátit, byl asi jediným jejím dítětem.
Biologická maminka ho tu nenechala, nebo v žádném případě nechtěla nechat, jela jen zachránit své příbuzné před hladem, se 2 kufry jídla, a chtěla se hned vrátit, ale už ji nepustili...
Možná - raděj si to přečtěte v té MF Dnes, přímo od zdroje...

Ano, lze se domýšlet, jak by asi on žil, kdyby zůstal na Ukrajině. Možná jinak, to je pravda.

Ale amely, hodně mě zaráží tvá zmínka v poslední větě  - o svobodné matce bez budoucnosti???
Kdo to může takto označit? Je snad každá žena, která (z jakýchkoli důvodů) zůstala na výchovu dítěte sama, bez budoucnosti? To by tedy znamenalo, že matkami bez budoucnosti jsme byly třeba právě i my dvě (byť ne svobodnými, ale rozvedenými,ale v praxi to vychází nastejno...)? Já jsem se jako matka bez budoucnosti nikdy necítila, i když jsem děti dovychovala sama

To mi nějak hlava nebere....ale možná to jen vyznělo jinak, než jsi chtěla....

#73 3. 11. 2010 11:17

Blossom
Host

amely napsal(a):

aha, to máš pravdu, nečetla jsem pořádně, ona se pak asi vrátila na Ukrajinu a založila tam novou rodinu????

Amely, pokud jsem dobře pochopila příběh, jak byl popsaný v MF Dnes, tak ona se na Ukrajinu nevrátila pak.
Ona tam odjela na otočku s tím jídlem pro příbuzné (když syn byl pár dní v nemocnici - tehdy asi ještě maminky nesměly být v nemocnici s dětmi, jako je to dnes - domnívám se), ale mezitím Stalin zavřel hranice, protože Podkarpatská Rus, dříve součást Československa, tou dobou právě mocenským dělením připadla Sovětskému svazu.
Ta biologická matka se za synkem zpět do Prahy prostě už nemohla vrátit. No a v Praze, v té nemocnici, kde on mezitím byl, si (asi - domnívám se) mysleli, že ho tam nechala, zbylo jim tam najednou bezprizorné dítě, a tak ho dali k adopci...

#74 3. 11. 2010 11:25

javena
♥♥♥♥♥♥-

A tak si říkám: Buďme rádi, že žijeme v klidných dobách. Že se nemusíme potýkat s takovýmito situacemi.

To samé mě napadlo včera. Byla jsem v kině - Habermannův mlýn. Dokud budu moct řešit blbiny, budu šťastná a spokojená. hmm

Není tady

#75 3. 11. 2010 11:50

amely
♥♥♥♥♥--

Blossom napsal(a):

amely napsal(a):

z toho až mrazí.

Amely, nevím, zda jsem to napsala jasně - adoptivní maminka, paní Raková, zřejmě žádné své dítě neměla, a právě adoptovaný Štěpán Rak, dítě, kterézáhadně zůstalo v nemocnici, protože se jeho biologická mamina z Podkarpatské Rusi už pro něj nemohla vrátit, byl asi jediným jejím dítětem.
Biologická maminka ho tu nenechala, nebo v žádném případě nechtěla nechat, jela jen zachránit své příbuzné před hladem, se 2 kufry jídla, a chtěla se hned vrátit, ale už ji nepustili...
Možná - raděj si to přečtěte v té MF Dnes, přímo od zdroje...

Ano, lze se domýšlet, jak by asi on žil, kdyby zůstal na Ukrajině. Možná jinak, to je pravda.

Ale amely, hodně mě zaráží tvá zmínka v poslední větě  - o svobodné matce bez budoucnosti???
Kdo to může takto označit? Je snad každá žena, která (z jakýchkoli důvodů) zůstala na výchovu dítěte sama, bez budoucnosti? To by tedy znamenalo, že matkami bez budoucnosti jsme byly třeba právě i my dvě (byť ne svobodnými, ale rozvedenými,ale v praxi to vychází nastejno...)? Já jsem se jako matka bez budoucnosti nikdy necítila, i když jsem děti dovychovala sama

To mi nějak hlava nebere....ale možná to jen vyznělo jinak, než jsi chtěla....

Blossom- myslím, že je  velký rozdíl mezi svobodnou matkou dnes tady a svobodnou matkou těsně po válce na Ukrajině - tehdy úplně zničené válkou.

Píšeš, že tehdy nemohly maminky zůstávat s dětmi v nemocnici.
Já si to představuji asi takto, doprovázela vojáky, otěhotněla s některým z nich, ten možná padl a tak se dostala do rozbombardované Prahy - svobodná těhotná Ukrajinka. někde tam porodila, pak žila nevím kde, někde v chudobinci, myslím, že tehdy bylo tolik problémů, že o takovou mámu s dítětem se nikdo nezajímal. Možná mu ta paní Raková i zachránila život, tehdy bylo sirotků a dětí v nouzi strašně moc.

Já jsem to původně pochopila tak, že ta paní, když musela zůstat na Ukrajině, tak si tam našla nějaké jiné dítě v nouzi a to si pak přivezla do Prahy - takže ta těhotná zdravotnice byla ta adoptivní matka malého Raka.

Myslela jsem, že se na Ukrajinu vrátila až poté, co se marně snažila získat syna do své péče, když viděla, jak je to beznadějné, a až pak založila novou rodinu.

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí