|
9.dubna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 9.dubna : Vaření na chatě či chalupě bez stresu: Tipy na vaření z jedné pánve nebo hrnce. 1.dubna : Jak vznikla záhada ďáblova trojúhelníku: Odhalil ji už Kolumbus? |
|
|
Co si o něm myslíte? Používáte ho a jak na vás působí? Co si myslíte o jeho původu, významu...?
Já vím, je to kupa otázek. Ale ten symbol mě zajímá a ráda si počtu, když mi o něm něco napíšete 

Není tady
Je součástí mého života. V Egyptě jsem o něm hodně slyšela, viděla ho všude možně v egyptských památkách, přivezla si jeden domů, žiju s ním.
To je hezké, majko 
Takovým dalším impulsem, proč jsem založila tohle vlákno, byla i různá vysvětlení Anchu. Někdo tvrdí, že kruh je život a tři paprsky z něj vycházející představují odcházející životní energii (k čemu je pak takový symbol potřeba?) a někdo tvrdí zase opak...proto mě zajímají pravé zkušenosti 

Není tady
V Egyptě všude v památkách, Karnaku, Luxoru, v Údolí králů, královen, v Abu Simbel, Kom Ombu, ...
je zobrazován jako symbol života. Drží ho v ruce za tu vrchní (oválnou) část bohyně Eset (Isis), patřící k nejúctívanějším bohům starého Egypta, manželka boha Usira a matka boha Hora. Eset je patronkou života. Spodním ramenem je kříž obvykle přiložen k ústům člověka a bohyně Eset do něj přes Ankh vkládá život.
V hieroglifech je symbolem života, narození, znovuzrození. Vlastně představuje i člověka. Horní oválná část - hlava, rozpažené ruce, nohy.
Mně se pocitově líbí název Ankhu - Nilský kříž. Nil je nádherná řeka. Pro mě mystická. Pluli jsme po ní parníkem z Luxoru do Asuánu. Jela jsem autobusem z Asuánu do Abu Simbel podél Asuánské přehrady. Kdysi Nil sahal k pyramidám v Gize. Ještě tam byly pozůstatky ramena Nilu a byla tam voda, u sfingy, když jsem tam byla před dvěma lety přesně touhle dobou.
Nilský kříž a Nil k sobě patří. Ankg je život. Nil je život.
Chci se tam znovu vrátit.
Luthien, nosim ho na krku. Pro me je to symbol zivota, zivotni sily.
Není tady
Symbol života...přesně tak si ho taky vykládám,působí tak na mě 
Sunyato, nejsi z jeho nošení unavneá nebo něco? V pohodě?

Není tady
Napadla mě podobná myšlenka.
Nilský kříž může jak pomoci , tak i uškodit při nesprávném používání. Jsem slyšela, nemám odzkoušené.
Známí ho mají léta doma pověšený nad dveřmi, je řádně očištěný a aktivovaný, ale při práci ho nepoužívají. Je to rodinka s léčitelskými schopnostmi, aniž by absolvovali nějaké kurzy a školy, bylo jim darováno.
Není tady
Priznam se, ze jsem ho ted asi 3 tydny na krku nemela, nebot privesky stridam podle "nalady".
Ze bych kdy byla z jeho noseni unavena jsem si nikdy nevsimla, spise naopak. Pusobi na me prijemne.
Není tady

Především je to dost silný zářič, takže ne každý jej může v klidu nosit. Známá si na něj nějakou dobu zvykala. Ten, kdo zažil "pročišťování čaker", tak jistě chápe, o čem je řeč.
Není tady
Já mám ankh větší, nosím ho jako přívěšek na klíčích.
Letos si chci z Egypta přivézt ankh jako přívěšek na řetízek. Tak uvidím. Pro mě je ten "kruh" nahoře velmi příjemný. Uzavřený kruh. Život od narození do smrti. Rodina.
Taky mě napadlo, když jsem se kdysi dávno poprvé léčila s depresí, psychiatr mi říkal, že když přijde atak, mám si spojit palec a ukazováček do kruhu a nechat atak působit jenom v tomhle kruhu a vše v klidu odezní. Když to byl jen takový "běžný" atak, fungovalo to. Ten kruh mi připomíná vršek nilského kříže. Takový pocit bezpečí.