6. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Dobrý den,
letos v červenci se mi narodí druhé dítě, porod proběhne v Japonsku, kde žiju se svým manželem, Japoncem. Máme už skoro čtyřletého syna, který má české občanství, rodný list mi pro něj pomáhala vyřídit u nás moje maminka. Jenže bohužel loni zemřela a já si asi nebudu sama vědět rady, jak v zařizování rodného listu pro druhé miminko postupovat. Je tu někdo, komu se narodilo dítě v cizině a musel řešit podobný problém? Budu vděčná za vaše rady. Děkuju moc!
Není tady
Není tady
542 175 176 Sakuro, toto je cislo do na zvlastni matriku v Brne - stred. Ptej se na pani Sabatovou (S s hackem). Ochotna vedouci, ktera ti vse vyridi a poradi. Kdyz se Chris narodil, musela jsem mit francouzsky rodny list, ten mi dali hned v porodnici. Pani stacilo, ze jsem ho volne prelozila a poslala. Potom jsem musela do Prehy, kde bylo treba prokazat ceske obcanstvi ditete, tudiz zvlastni matrika v Praze. Pani Sabatova ti rekne adresu, uz si ji nepamatuju. Tam ti vydaji osvedceni o ceskem obcanstvi ditete, ktere spolu s kopii japonskeho dokladu totoznosti ditete (Christophe ma i obcanku i pas) zaslou na matriku v Brne, kde ti pak vydaji rodny list ditete. Kestli si dobre pamatuji, byla to kavalerie na 7 mesicu, kvuli jednomu caru papiru ve finale ktery se jmenuje rodny list.
U nas ale byla sedmimesicni prodleva z casti take zavinena tim, ze mi v Parizi na ambasade a posleze v Brne tvrdili, ze neni mozne dat diteti tri jmena. Jestlii chces dat maximalne dve, kavalerie pro tebe konci tim, ze doklady odejdou z Prahy do Brna. Pokud to bude vice krestnich jmen, ptej se dal, poradim ti, a upozornuji, ze ackoliv budou veskere birokraticke masinerie tvrdit, ze vic jak dve jmena dat nelze, nakonec jsou povinni respektovat prava ciziho statu a muzes dat diteti jmen treba deset, museji je uznat.
Není tady
Jeste bych rada dodala, ze ceske kamaradky tady ve Francii dcera se jmenuje Luna. Bezne francouzske jmeno, se kterym ji delali v Cr problemy, jelikoz pry nelze pojmenovat dite jako vec. Nakonec museli jmeno uznat v ramci Evropske unie, ani nemukli, takze mas volnou ruku i ve vyberu
Není tady
Dito, moc díky, možná se na tebe ještě obrátím s pomocí, až to bude víc aktuální. Plánujeme dát jen jedno jméno, takže snad nebude problém. Navíc je to jméno, které je i v českém kalendáři. Ale ani s "Ryu" nám tehdy nedělali problém.
Myslíš, že je možné tohle všechno řešit přes českou ambasáduv Japonsku? Nevím totiž, kdy se po porodu dostanu zase do Prahy, přeci jen je to z Japonska dlouhý let...
Není tady
Vse se mnohem prakticteji vyresi pres ceskou ambasadu v Japonsku. Zavolas tam a oni ti zaslou formular k vyplneni ( plus potrebne doklady, overene preklady, foto ). Vse trva tak do 5-ti mesicu. Lhutu k vyrizeni ma
ambasada v Japonsku, pak Praha ( tam udeli ceske obcanstvi ) a nakonac Brno ( vystavi rodny list). Ten ti pak zaslou na adresu tebou uvedenou na formulari.
Není tady
Sakuro, urcite to pres ambasadu pujde, zalezi na tom, jaci na ni jsou lide. Je to o komunikaci. Me v Parizi bohuzel tvrdili ze to nejde a tri jmena mi odmitli vyridit. Lip jsem se domluvila v tom Brne. Myslim, ze i v tom Brne by ses mohla domluvit postou. Zavolej v Japonsku a uvidis, kde budou nejvstricnejsi
Není tady
Sakuro,
ja jsem si tady vyrizovala pres ambasadu ve Vidni uz dva rodne listy a zatim vse v poradku. Pani mi papiry poslala na adresu kde bydlim, ja prelozila dokumenty do cestiny a overila notarem co bylo nutne, vyplnila papiry (pripominam, ze byly psane jeste psacim strojem a kopie byly k zbliti ) zaplatila asi 20€ + 3 mesice cekaci doba a rodny list je tu. Se jmeny problemy nedelali, pac kdyz je schvalili tady, tak uz asi nic delat nemuzou, ale nejde dat dvoji prijmeni, coz ty asi davat nebudes
Jeste dodavam, ze jsme si museli rodny list prevzit osobne
Není tady
Lischinko, díky. Vyvednout osobně, to myslíš v té Vídni? No do Tokia je to od nás (Ósaka) daleko, ale pořád lepší, něž do Prahy, že? Už jsem zkusila na tu ambasádu napsat mail, ale to bylo v pátek, tak teď byl víkend, snad mi odpoví během příštího týdne. Pokud neodpovědí, zkusím tam zavolat. Radši se zeptám předem, případně ty formuláře mi můžou zaslat už teď, abych to poporodu hned mohla začít připravovat. Horší je, že v Japonsku asi nemají notáře, či co. Jednou jsem si chtěla nechat ověřit svůj podpis na dokumentu, který jsem zasílala do Čech, ale vůbec nevěděli, co po nich chci ani kde se taková věc dělá. Japonci se totiž nepodepisují, mají svá osobní razítka, takže ověření už není třeba...Prostě úplně jiný systém. No uvidíme...
Není tady
Saku ano osobne ve Vidni, my to mame 120 km a do Prahy 300 km, takze zadna hruza, ale ve Vidni uz vim co a jak
Pani na ambasade mi rekla, ze to chcou notarsky overene ceskym notarem a ze je mozne to nechat overit primo u nich, spolu s odevzdanymi formulari, takze asi v praze za par kacek, tady to stoji majland
Není tady
sakuro, taky resim podobny problem v cine.
jak holky pisou bude pro tebe nejlepsi to vyridit na ambasade v japonsku - nebo na velvyslanectvi - nevim kolik jich v japonsku je. v cine je mabasada v pekingu a velvyslanectvi v shanghai a v obou to jde.
je to docela hodne papiru a opravdu tam musis byt osobne - podepsat pred urednikem ruzne dokumenty. jak holky pisou i to o tom ceskem obcanstvi atd. muzes to vse vyridit osobne, teda pokud jste manzele a nenarodi se ti holcicka a ty budes chtit neceskou verzi prijmeni. to pak tvuj partner musi podepsat urcite papiry s tebou na velvyslanectvi.
jo a jeste jedna dulezita vec - na japonsky rodny list budes potrebovat uredni overeni - superlegalizaci, ktera se normalne dela na ministerstvu zahranici urcite zeme. a pak uredni preklad do cestiny. vim ze v anglii segra mohla udelat preklad sama. ale tady v cine ne...
a ta superlegalizace - je ten problem - musi to byt na overene kopii - a tady taky notari nic moc... museli jsme sina tohle vsechno najmout agentku at jmi to vyridi.. a uz pres mesic to lezi nekde na notarstvi.... no a ani nechci zminovat kolik to bude stat penez.
no ale opravdu nejlepe zjistit pres ambasadu - oni to nemaji na webovkach napsane??? ja mam spatnou zkusenost s emaily a ambasadou - nejlepsi je zavolat!!!! ale nejdriv si vse precti na strankach co ti tu holky uz poslaly, at vis o cem se s tebou bavi...
preji hodn stesti a nervu... ja uz se na to pomalu chci vyprdnout... nastesti ma mala uz anglicke obcanstvi i pas... cesky pas je dalsi zalezitost....
Není tady
Zuzacko diky, nastesti mi jap. ambasada na mail hned odepsala a poslali mi e-mailem nejake formulare, tak az se miminko narodi, zkusim to pres tu ambasadu, pry to za me vyridi - poslou to do Prahy a pak do Brna na tu matriku. Uvidime, snad nebudu muset do Tokia osobne jezdit.
Není tady
Zuzacko, co to je ta superlegalizace? Po me to nikdo nechtel
Není tady
http://www.mzv.cz/jnp/cz/cestujeme/jak_ … avani.html
Dito, po mne to asi chteli, protoze jsem ten termin uz nekde slysela, asi kdyz jsme vyrizovali obcanstvi pro syna.
Není tady
Saku aha. No ono je mozne, ze v EU existuji nejake ty oboustrane smlouvy, respektive mezi Francii - Cr, protoze me fakt stacilo okopcit original RL, sama jsem ho prelozila a poslala postou do Brna. Japonsko nebo Cina asi ty smlouvy mit nebudou, ale ze je nemaji pravdepodobne ani v Rakousku, to me dost prekvapilo.
Není tady
superlegalizace - vyssi overeni.
mezi zememi ktere podepsali haagskou dohodu, staci apostile - vetsinou evropske zeme.
no a nektere asi nemusi nic.
sakuro - formulare poslali - to mi taky, ale stejne je musim pred tema urednikama osobne podepsat. a oni to pak poslou do prahy a brna.
a sakuro ohledne te superlegalizace narikali nic?? to se divim...
Není tady