|
9.dubna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 9.dubna : Vaření na chatě či chalupě bez stresu: Tipy na vaření z jedné pánve nebo hrnce. 1.dubna : Jak vznikla záhada ďáblova trojúhelníku: Odhalil ji už Kolumbus? |
|
|

Kaštanka napsal(a):
Pověz, Šumle
všechny tyto otázky o Prapodstatě vedou k tomu jedinému...dovést člověka k hledání a k poznání, pochopení Všehomíra... a nejsou- li odpovědi na ně podmíněny tím poznáním?? A člověk jako já proto nemůže pochopit, a nemůže najít odpověd bez tohoto prozření.
Hledání i nacházení jdou ruku v ruce Kaštanko. A otázka někdy bývá náznakem odpovědi. Ono to hledení je převážně o dotazování, a že ty "nejlepší otázky" pokládá každý uvnitř sám sobě, to je jasná věc. Ty nejlepší odpovědi přicházejí také zevnitř. Tady se holt diskutje (v lepším případě), lidé se ptají, odpovídají, konstatují, produkují své názory, testují se... A když je dobrá vůle mohou si ti, kteří se shledají na stejné vlně, povyměňovat zkušenosti, aby se pak třeba dařilo těm správným vnitřním otázkám - odpovědím, které jediné mají moc v člověku něco řešit, proměnit správným směrem. To je podle mě smysl diskuzního fóra a defakto i všech těch spolků a nauk o prapodstatě.
To že to u tušení velkého zázraku a touhy poznat jej začíná, a přes všechna ta kvanta informací a mouder to u Zázraku končí, o tom je holt ta životní cesta. Ani to semínko hned nevyroste, vše má svůj čas, však víš.
Upravil(a) Šumle (22. 3. 2010 10:03)
Není tady

Šumle napsal(a):
Kaštanka napsal(a):
Pověz, Šumle
všechny tyto otázky o Prapodstatě vedou k tomu jedinému...dovést člověka k hledání a k poznání, pochopení Všehomíra... a nejsou- li odpovědi na ně podmíněny tím poznáním?? A člověk jako já proto nemůže pochopit, a nemůže najít odpověd bez tohoto prozření.
Hledání i nacházení jdou ruku v ruce Kaštanko. A otázka někdy bývá náznakem odpovědi. Ono to hledení je převážně o dotazování, a že ty "nejlepší otázky" pokládá každý uvnitř sám sobě, to je jasná věc. Ty nejlepší odpovědi přicházejí také zevnitř. Tady se holt diskutje (v lepším případě), lidé se ptají, odpovídají, konstatují, produkují své názory, testují se... A když je dobrá vůle mohou si ti, kteří se shledají na stejné vlně, povyměňovat zkušenosti, aby se pak třeba dařilo těm správným vnitřním otázkám - odpovědím, které jediné mají moc v člověku něco řešit, proměnit správným směrem. To je podle mě smysl diskuzního fóra a defakto i všech těch spolků a nauk o prapodstatě.
To že to u tušení velkého zázraku a touhy poznat jej začíná, a přes všechna ta kvanta informací a mouder to u Zázraku končí, o tom je holt ta životní cesta. Ani to semínko hned nevyroste, vše má svůj čas, však víš.
S těmi otázkami a odpovědmi je to tak a výborně jsi to popsal.
Otázka bývá náznakem odpovědi(možná pokaždé), ale někdy zůstává jen u otázky...jenže to už je o tom semínku. Připomněl jsi mi, co už jsem někdy takto vnímala. Pokud se však tázající přestane ptát, co to může znamenat? (možná jen si chvíli odpočinout..) 
Není tady

V jednom z příspěvků jsi Kaštanko mluvila o prozření, a že bez něj je těžké porozumět... Dle mě je takovým základním prozřením právě jakési tušení, že je tu něco většího než, co běžně vnímáme. Bývá to provázeno velikou čistou touhou dotknout se toho, poznat to (semínko právě začíná klíčit)...
Ten okamžik by si měl člověk uchovat v živé paměti a opatrovat ho jako oko v hlavě. Vždy dokáže osvěžit, i když už si jeden myslí, kolik toho ví, nebo naopak, když si neví rady a bloudí, tak tohle je jako ta živá voda, odplavící z člověka prach jako nic... Někdy pod svým zaujetím studiem či praktikováním nějaké metody zapomeneme a než se rozpomeneme, je to jako ve snu. A pak se nás z ničeho nic dotkne ta živá vzpomínka a ten čistý okamžik se v nás znovu probudí (květina roste a vše je jak má být). 
Není tady

Andromeda napsal(a):
"Mám tělo, takže nejsem tělo. Takže co tedy vlastně já jsem?"
Ahoj Andromedo
Co kdo může být kromě toho "JÁ JSEM", existuje něco mimo? 
Není tady

Šumle napsal(a):
V jednom z příspěvků jsi Kaštanko mluvila o prozření, a že bez něj je těžké porozumět... Dle mě je takovým základním prozřením právě jakési tušení, že je tu něco většího než, co běžně vnímáme. Bývá to provázeno velikou čistou touhou dotknout se toho, poznat to (semínko právě začíná klíčit)...
Ten okamžik by si měl člověk uchovat v živé paměti a opatrovat ho jako oko v hlavě. Vždy dokáže osvěžit, i když už si jeden myslí, kolik toho ví, nebo naopak, když si neví rady a bloudí, tak tohle je jako ta živá voda, odplavící z člověka prach jako nic... Někdy pod svým zaujetím studiem či praktikováním nějaké metody zapomeneme a než se rozpomeneme, je to jako ve snu. A pak se nás z ničeho nic dotkne ta živá vzpomínka a ten čistý okamžik se v nás znovu probudí (květina roste a vše je jak má být).
jóó jo, to by mohlo být 
Není tady
Andromeda napsal(a):
Mě jen tak napadlo, někde jsem přečetla, zaslechla, nevím, tak trochu mi to zapadá do stávajícího kontextu
Asi já kontra JÁ
já jsem tělo, ale Já nejsem tělo. Tak to vnímám ..
Není tady
K otázkám..
Myslím, že osvícený člověk - realizovaný - již otázky nemá. Nepotřebuje je. Skončily mu touhy a frustrace.
Musí to být zvláštní pocit....asi krásný..
Není tady

Listuju v zápisníku a vidím tuhle pěknou citaci, hodící se myslím k tématu:
Ve svém dokonalém stavu úplného uvědomění
si TO svého uvědomění není vědomo;
poté se vědomí pohne v zavzdechnutí ÓM
a započne snové tvoření.
TO si je vědomo svého bytí,
TO se nad svým bytím raduje.
Pohrouženo v lásce Já jsem,
se TO projeví v dualitě.
-Maharaj-
Není tady

Šumle napsal(a):
Andromeda napsal(a):
Ahoj Andromedo
![]()
budu se opakovat, jak psal Šumle s tím papírem, ale napíšu to. Dvě slova, a tolik řečí kolem
až z toho člověk přestane myslet, aby si na chvíli odpočinul 
Není tady

Andromeda napsal(a):
Mě jen tak napadlo, někde jsem přečetla, zaslechla, nevím, tak trochu mi to zapadá do stávajícího kontextu
To "Já jsem" neobsahuje tvar ani čas, ale přitom je vytváří (??) 
Není tady

Šumle napsal(a):
Listuju v zápisníku a vidím tuhle pěknou citaci, hodící se myslím k tématu:
Ve svém dokonalém stavu úplného uvědomění
si TO svého uvědomění není vědomo;
poté se vědomí pohne v zavzdechnutí ÓM
a započne snové tvoření.
TO si je vědomo svého bytí,
TO se nad svým bytím raduje.
Pohrouženo v lásce Já jsem,
se TO projeví v dualitě.
-Maharaj-
Šumle, nemáš v tom zápisníku něco jednoduššího ?
Mně se to točí v hlavě, a nevím, kde je konec a kde začátek
Jinak mne to jasně že zaujalo !! 
Není tady

Wiki napsal(a):
K otázkám..
Myslím, že osvícený člověk - realizovaný - již otázky nemá. Nepotřebuje je. Skončily mu touhy a frustrace.
Musí to být zvláštní pocit....asi krásný..
Wiki, taky si to tak představuju, ale tuším, že to bude ještě jinak. 
Není tady

Pro tebe tu mám Kaštanko jednu květinovou:
Jsou jadérka,
která ani v zubech nepovolí,
tak pevná je jejich skořepina.
Odhozena na zem tiše čekají
a zem je přijme.
Zázrak začíná
s pár kapkami vláhy;
jak jemný a slabý je klíček
pod tuhou slupkou...
A přece něco tak niterného
zlehka proniká tvrdou stěnou
a roste vstříc svému majestátu.
Není tady

Děkuju Ti za inspiraci
Není tady

Kaštanka napsal(a):
Andromeda napsal(a):
"Mám tělo, takže nejsem tělo. Takže co tedy vlastně já jsem?"To "Já jsem" neobsahuje tvar ani čas, ale přitom je vytváří (??)
Ta slůvka "Já jsem" se například v józe používají jako velmi silná mantra. Samozřejmě u toho nesmí chybět pozornost obrácená k tomuto vědomí "Já jsem"... Jednodušeji řečeno jde o to, sledovat uvnitř sebe myšlenku - pocit - vědomí "Já jsem"... A pak se dějou věci... 
Je to vlastně základ meditační praxe vedoucí přímo k jádru věci. Kdy si člověk v duchu pokládá tu otázku, "kdo jsem já", nechá se tím nést, tiše naslouchá...
Není tady
Šumle napsal(a):
Andromeda napsal(a):
Ahoj Andromedo
![]()
No podle toho, jak jsem to napsala, tak to skoro vypadá, že "něco" někde (nevím jestli mimo nebo kde přesně) existuje
A nejspíš to nebude to moje tělo
Asi v tuhle chvíli bych to nazvala vědomí (sebe sama, toho že mám tělo, atd.) 

Není tady
Kaštanka napsal(a):
budu se opakovat, jak psal Šumle s tím papírem, ale napíšu to. Dvě slova, a tolik řečí kolem
až z toho člověk přestane myslet, aby si na chvíli odpočinul
No, já si u toho zase naopak odpočinu, chvíli alespoň přestanu myslet na práci 

Není tady
Kaštanka napsal(a):
Andromeda napsal(a):
"Mám tělo, takže nejsem tělo. Takže co tedy vlastně já jsem?"To "Já jsem" neobsahuje tvar ani čas, ale přitom je vytváří (??)
Troufám si říct, že nevím
Třeba tvar a čas jsou jen aspektem (součastí) toho "já jsem" - třeba je nepotřebují vytvářet. 

Není tady

Andromeda napsal(a):
Šumle napsal(a):
Andromeda napsal(a):
Ahoj Andromedo
![]()
Co kdo může být kromě toho "JÁ JSEM", existuje něco mimo?No podle toho, jak jsem to napsala, tak to skoro vypadá, že "něco" někde (nevím jestli mimo nebo kde přesně) existuje
A nejspíš to nebude to moje tělo
Asi v tuhle chvíli bych to nazvala vědomí (sebe sama, toho že mám tělo, atd.)
No to mě napadlo, ale necítil jsem kompetenci k vysvětlování, proto ta otázka k zamyšlení a něco k inspiraci. 
Tělo osoby je věc proměnlivá, napřed tu není, pak má tvar dítěte, po nějákém čase nabude podoby dospěláka, pak starce, no pak tu zase není... Jinak, co je, z čeho se skládá a jak funguje toto tělo, je už dnes poměrně dobře vědou zodpovězeno.
No a pak je tu to ego, žejo, coby centrum osobnosti, které vzniká ruku v ruce s tím rozvojem tělesným, stručně řečeno, bez konkrétního těla by nebylo ani konkrétní osobnosti - osobního já.
Takže když sledujeme otázku "kdo jsem já", či se zaměříme se na vědomí "já jsem", ono nás to dříve či později dovede k horizontu té naší osobnosti - do stavu kde tato teprve vzniká, a s ní i to tělo... Do hluboké PŘÍTOMNOSTI.
Není tady

Šumle napsal(a):
.........Takže když sledujeme otázku "kdo jsem já", či se zaměříme se na vědomí "já jsem", ono nás to dříve či později dovede k horizontu té naší osobnosti - do stavu kde tato teprve vzniká, a s ní i to tělo... Do hluboké PŘÍTOMNOSTI.
...do hluboké přítomnosti.. a setrvávat
(??)
Není tady

Tu cestu vlastně podniká naše pozornost. Například já - osoba Šumle - si uvědomí, že má k dispozici něco jako pozornost, kterou může namířit tam či onam. A tak ji odebere svým včerejším zážitkúm a zítřejším plánům, atp, a věnuje ji přítomnému okamžiku, aby mohla sledovat své čisté Já (vědomí Já jsem)... To je hlubší stav meditace a je to spíš taková večerní a ranní koupel, než stav vhodný pro běžný provoz. Pro běžný provoz (pracovní a rodinné povinnosti), kde je plno pohybu, je vhodnější dynamická forma meditace, kdy pozornost zůstává bdělá, ale není zcela usazena v podstatě, dovolí zkrátka tělu dělat, co je třeba. Nicméně ta vnitřní zkušenost Já "prosakuje" na povrch i tak (květina se rozvíjí a voní).
Není tady

Šumle napsal(a):
Tu cestu vlastně podniká naše pozornost. Například já - osoba Šumle - si uvědomí, že má k dispozici něco jako pozornost, kterou může namířit tam či onam. A tak ji odebere svým včerejším zážitkúm a zítřejším plánům, atp, a věnuje ji přítomnému okamžiku, aby mohla sledovat své čisté Já (vědomí Já jsem)... To je hlubší stav meditace a je to spíš taková večerní a ranní koupel, než stav vhodný pro běžný provoz. Pro běžný provoz (pracovní a rodinné povinnosti), kde je plno pohybu, je vhodnější dynamická forma meditace, kdy pozornost zůstává bdělá, ale není zcela usazena v podstatě, dovolí zkrátka tělu dělat, co je třeba. Nicméně ta vnitřní zkušenost Já "prosakuje" na povrch i tak (květina se rozvíjí a voní).
Teda Šumle, vzácné počteníčko
odpověd' k věci (ve srovnámí s knihami
)
Mohu tuto pozornost nahradit slovem bdělost (odstup, nadhled nad svým cítěním, svými úsudky a konáním) ?
A mohu se zeptat, toto činění zřejmě přinese člověku jistou spokojenost, pozná sám, jak si počínat s těmito změnami v sobě ? Předpokládám, že ano.
Souvisí naše poznávání s určitou kvalitou spokojenosti ? Předpokládám, že ano. 
Není tady

To je hlubší stav meditace
... takže je to hloubš jak hladina alfa, Šumle?
Není tady

Kaštanka napsal(a):
Šumle napsal(a):
Teda Šumle, vzácné počteníčko
odpověd' k věci (ve srovnámí s knihami
)
Mohu tuto pozornost nahradit slovem bdělost (odstup, nadhled nad svým cítěním, svými úsudky a konáním) ?
A mohu se zeptat, toto činění zřejmě přinese člověku jistou spokojenost, pozná sám, jak si počínat s těmito změnami v sobě ? Předpokládám, že ano.
Souvisí naše poznávání s určitou kvalitou spokojenosti ? Předpokládám, že ano.
No já mám slovo "pozornost" zavedené jako samostatný pojem, což ovšem neznamená, že jeho význam se nedá přiřadit slůvku jinému...
Tahle ta "pozornost" v mě známé pojmologii souvisí se slovy "pozorovatel", "pozorování" a "pozorované". Ohledně třeba introspekce nebo meditace jde vlastně o vnitřní "dívání se", například na určitou duchovní kvalitu, nebo i jen prosté pozorování svých myšlenek, pocitů, tělesných vjemů... Bdělou pozornost je určitě možné nazvat bdělostí a kvality nadhledu, odpoutanosti a řada dalších jí (nám) nejsou cizí. Což bezpochyby přináší spokojenost. :-)
Není tady