Oznámení

9.dubna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

9.dubna : Vaření na chatě či chalupě bez stresu: Tipy na vaření z jedné pánve nebo hrnce.

1.dubna : Jak vznikla záhada ďáblova trojúhelníku: Odhalil ji už Kolumbus?

#26 18. 3. 2010 19:58

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Polabí

Re: TAT (TO)

Šumle napsal(a):

Přichází poznání, že "neskutečno" je klam v mysli.
smile

Tak smile
Naše mozky jsou příliš poddimenzovány našemu hladu po tom vědět. (Pořád se mi cpala floskule "po vědění", jenže jsem takovej antifloskulovej typus, tak z toho pak vznikne takováhle pazgřivina lol )
AŽ se ty mozky spojí, uhryzneme si zase o něco větší kousek smile
Ty datluješ takový elaboráty do mobilu? va To by mě vomyli - a to jsem zdatnej mobilní datléř va

Hou, hou, vlci jdou, už jsou tady, už tu jsou......

Není tady

#27 19. 3. 2010 8:42

Šumle
♥♥-----

Přichází poznání, že "neskutečno" je klam v mysli.

Bohužel tím klamem často trpí celý tělo, celé masy, ale jinak to holt nejde, když už to tak je. smile

Každej jsme holt nějakej, kdybychom byli všichni jeden kroj, užrali bychom se nudou, zcvokli nebo začali vymejšlet nespočet hovadin, takže bychom stejně za chvíli byli společnostně tam, kde jsme. lol

No taky mě málem vomyli, když jsem to psal na třikrát + opravy. Blbec jsem si totiž stáhnul nějakou betaverzi mobilní opery a ona se mi takhe odvděčila. To je furt samá aktualizace aktualizace a pak z toho člověk dělá v práci zmetky, když furt opravuje ty svoje (nepo)řádky. stolt

Není tady

#28 20. 3. 2010 14:40

Kaštanka
♥♥♥♥♥--

Šumle napsal(a):

Tento svět je neskutečný.
Brahma je skutečné.
Tento svět je Brahma.

Tuším že to řekl Adi Šankara, ale nejsem si jistej.
Je tu někdo, kdo by mohl něco říct?

smile

Je- li Brahma skutečné, a je- li  tento svět neskutečný, pak mám vnitřní radost, že tento svět je Brahma. smile

Není tady

#29 20. 3. 2010 15:18

Šumle
♥♥-----

Kaštanka napsal(a):

Šumle napsal(a):

Tento svět je neskutečný.
Brahma je skutečné.
Tento svět je Brahma.

Tuším že to řekl Adi Šankara, ale nejsem si jistej.
Je tu někdo, kdo by mohl něco říct?

smile

Je- li Brahma skutečné, a je- li  tento svět neskutečný, pak mám vnitřní radost, že tento svět je Brahma. smile

Jó když se dá Brahma do tance vypadá to až neskutečně... krásně.
wink

Není tady

#30 20. 3. 2010 17:32

Kaštanka
♥♥♥♥♥--

Šumle napsal(a):

Brahman je skutecne absolutni byti jehoz pravou podstatu nam zakryva iluze zvana Maja=tento neskutecny svet.
V nemz si nevedoma bytost mysli ze skutecnost (Brahma) neexistuje a o tom co je neskutecne si mysli ze existuje. 
Brahman je nekonecny a skutecny v nemz je obsazeno neskutecne a konecne. smile

Hmmm, k tomu se naskýtá otázka; jak může z absolutního skutečného bytí vzniknout neskutečné?

smile

a další se naskýtá smile ..jaký je vztah mezi skutečným a neskutečným, mohou to být jen  pomocné relativní pojmy pro člověka, který přemítá o životě a jeho smyslu, a spojitost mezi nimi může být z objektivního hlediska jiná než se někdo domnívá ..možná smile

Není tady

#31 21. 3. 2010 9:22

Andromeda
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Brno
Web

Možná je skutečné naprosto vše - to neprojevené i to projevené. Jenomže my dokážeme většinou vnímat jen tu projevenou složku, čímž se ochuzujemu o to další... Pak už možná řešení otázky "Co je skutečné a co je neskutečné" je jen v tom úhlu pohledu wink

Plýžením v plyš! tongue

Není tady

#32 21. 3. 2010 11:15

Kaštanka
♥♥♥♥♥--

Andromeda napsal(a):

Možná je skutečné naprosto vše - to neprojevené i to projevené. Jenomže my dokážeme většinou vnímat jen tu projevenou složku, čímž se ochuzujemu o to další... Pak už možná řešení otázky "Co je skutečné a co je neskutečné" je jen v tom úhlu pohledu wink

To už naznačuje pan Adi Šankara. smile

Neskutečné je skutečné jen po určitou " dobu" ..možná smile ale to už není pro mne styrka

Upravil(a) Kaštanka (21. 3. 2010 11:50)

Není tady

#33 21. 3. 2010 14:53

Šumle
♥♥-----

Kaštanka napsal(a):

Šumle napsal(a):

Brahman je skutecne absolutni byti jehoz pravou podstatu nam zakryva iluze zvana Maja=tento neskutecny svet.
V nemz si nevedoma bytost mysli ze skutecnost (Brahma) neexistuje a o tom co je neskutecne si mysli ze existuje. 

Hmmm, k tomu se naskýtá otázka; jak může z absolutního skutečného bytí vzniknout neskutečné?

smile

a další se naskýtá smile ..jaký je vztah mezi skutečným a neskutečným, mohou to být jen  pomocné relativní pojmy pro člověka, který přemítá o životě a jeho smyslu, a spojitost mezi nimi může být z objektivního hlediska jiná než se někdo domnívá ..možná smile

A k tomu se hned rojí otázka, zda-li vůbec může existovat skutečné a neskutečné bez pozorovatele jako někoho, kdo by samostatně vnímal a myslel... Z čehož mi vyplývá odpověd, že vztah mezi skutečným a neskutečným je stejný jako vztah mezi tím, co Jest a představou o tom, co Jest.
smile

Není tady

#34 21. 3. 2010 15:04

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥

Pedrito, to bychom se museli zeptat třeba takové skály cool i když je otázka, kde začíná samostatné myšlení va Třeba skála myslí samostatnějc, než by se zdálo.
A když si přimyslíme, že někteří z nás považujeme představy za skutečné, tak v tom máme pěknej gulage.
Nemluvě o tom, že je otázka, kdo a kdy začne mít představy smile Mají jednobuněční představy, nebo ještě ne? va

Není tady

#35 21. 3. 2010 15:42

Šumle
♥♥-----

Tak na časy, kdy jsem byl ještě améba si Lupino fakt nevzpomínám. lol
Vědomí má vše, kameny, květy... jestli však vše přemýšlí o vztahu mezi skutečným a neskutečným, to vypadá na další otázku. smile

Není tady

#36 21. 3. 2010 17:37

Kaštanka
♥♥♥♥♥--

Šumle napsal(a):

Kaštanka napsal(a):

Šumle napsal(a):

smile

A k tomu se hned rojí otázka, zda-li vůbec může existovat skutečné a neskutečné bez pozorovatele jako někoho, kdo by samostatně vnímal a myslel... Z čehož mi vyplývá odpověd, že vztah mezi skutečným a neskutečným je stejný jako vztah mezi tím, co Jest a představou o tom, co Jest.
smile

Šumle, to mám o čem přemýšlet wink (ten Pedro je fakt lákavější smile)

Není tady

#37 21. 3. 2010 17:39

Kaštanka
♥♥♥♥♥--

Šumle napsal(a):

Vědomí má vše, kameny, květy... jestli však vše přemýšlí o vztahu mezi skutečným a neskutečným, to vypadá na další otázku. smile

Proč si myslíš, že vědomí má vše ? (vědomí jako my máme?)

Není tady

#38 21. 3. 2010 17:46

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥

Šumle napsal(a):

Ták jsem to myslela. Neboj, nepochybuju o vědomí všeho živého. Malounko mi dělá problém představit si vědomí neživého....já jsem holt takovej biofil nešťastnej cool
KAštanko, co mě se týče, nemyslím, si, že vše má vědomí jako my....jiné, ale má. Třeba jednodušší, méně strukturované, jinak strukturované...

Není tady

#39 21. 3. 2010 18:06

Kaštanka
♥♥♥♥♥--

lupina montana napsal(a):

Šumle napsal(a):

Ták jsem to myslela. Neboj, nepochybuju o vědomí všeho živého. Malounko mi dělá problém představit si vědomí neživého....já jsem holt takovej biofil nešťastnej cool
KAštanko, co mě se týče, nemyslím, si, že vše má vědomí jako my....jiné, ale má. Třeba jednodušší, méně strukturované, jinak strukturované...

Ale co Tě k tomu vede, že si to myslíš? smile

Není tady

#40 21. 3. 2010 18:10

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥

Hm - spíš, co vede tebe, že si myslíš, že ho máme jen my? va Proč by to mělo být cosi výlučného, co se vynořilo z nicoty jen tak, na základě faktu, že jsme slezli ze stromů? Takovejch je.....lol
Předpokládám, že když evidentně mají vědomí vyšší zvířata (tedy ssavci a ptáci) dokonce mají vědomí sama sebe, že se logicky vědomí utváří jaksi současně se struktorováním hmoty.

Není tady

#41 21. 3. 2010 18:24

Kaštanka
♥♥♥♥♥--

Hm - spíš, co vede tebe, že si myslíš, že ho máme jen my? va Proč by to mělo být cosi výlučného, co se vynořilo z nicoty jen tak, na základě faktu, že jsme slezli ze stromů? Takovejch je.....lol
Předpokládám, že když evidentně mají vědomí vyšší zvířata (tedy ssavci a ptáci) dokonce mají vědomí sama sebe, že se logicky vědomí utváří jaksi současně se struktorováním hmoty.

Nějak jsem o tom nepřemýšlela, ale řekla bych, že pokud má vědomi různou kvalitu, nemusí pak už být vědomím u kamene.
Právě co myslíme tím vědomím?? Vědomí sebe, vědomí existence, vědomí pohybu...smile

Není tady

#42 21. 3. 2010 18:25

Kaštanka
♥♥♥♥♥--

Hm - spíš, co vede tebe, že si myslíš, že ho máme jen my? va ....

Já si právě nic moc nemyslím.

Není tady

#43 21. 3. 2010 20:09

Šumle
♥♥-----

Kaštanka napsal(a):

Šumle napsal(a):

To je jednoduchá logika Kaštanko. Která ovšem předpokládá minimálně něco, jako je Víra v Boha, Brahma, Tat, nebo jak To nazveme, můžeme Tomu říkat třeba Univerzální kosmické vědomí. Je-li něco univerzální, znamená to, že to je neomezené, všudy přítomné, ve všem jsoucí - od té nejmenší částice až po největší qwasar. Kámen, améba, květina, člověk... ve všem tohle vědomí je, ono z něho vlastně vše vyvstává, asi jako vlny na hladinu moře, z jeho hlubin. Člověk je ale taková zvláštní vlna, svou strukturou velmi složitá, pravděpodobně se na planetě Zemi jedná o jediného tvora, který se pídí po smyslu své existence. V tom je jeho schopnost "pracovat" s tímto Universálním vědomím ojedinělá. A to až tak, že si jej může zcela přivlastnit a tím jej proměnit na vědomí osobní, individuální... A když pak časem zmoudří, tak si jej třeba zase přestat nárokovat, odevzdat jej, atp. Tohle myslím jiní tvorové nedělají, nemaj totiž tu schopnost sebereflexe, nebo jak to nazvat. Asi to tak má být.
:-)

Není tady

#44 21. 3. 2010 22:16

Kaštanka
♥♥♥♥♥--

Šumle napsal(a):

Kaštanka napsal(a):

Šumle napsal(a):

To je jednoduchá logika Kaštanko. Která ovšem předpokládá minimálně něco, jako je Víra v Boha, Brahma, Tat, nebo jak To nazveme, můžeme Tomu říkat třeba Univerzální kosmické vědomí. Je-li něco univerzální, znamená to, že to je neomezené, všudy přítomné, ve všem jsoucí - od té nejmenší částice až po největší qwasar. Kámen, améba, květina, člověk... ve všem tohle vědomí je, ono z něho vlastně vše vyvstává, asi jako vlny na hladinu moře, z jeho hlubin. Člověk je ale taková zvláštní vlna, svou strukturou velmi složitá, pravděpodobně se na planetě Zemi jedná o jediného tvora, který se pídí po smyslu své existence. V tom je jeho schopnost "pracovat" s tímto Universálním vědomím ojedinělá. A to až tak, že si jej může zcela přivlastnit a tím jej proměnit na vědomí osobní, individuální... A když pak časem zmoudří, tak si jej třeba zase přestat nárokovat, odevzdat jej, atp. Tohle myslím jiní tvorové nedělají, nemaj totiž tu schopnost sebereflexe, nebo jak to nazvat. Asi to tak má být.

Vědomí je v běžném smyslu myšleno jako vědomí sama sebe, tedy jako osobní, tudíž vědomí Universální je pro mne nepředstavitelné,v současné době mi připadá, že osobní vědomí a Universální vědomí jsou  odlišné, prostě jiné kvality. smileV Universálním vědomí je  sice vše obsaženo , ale je různých kvalit, že se mi prostě diferencuje před očima. smile

Není tady

#45 22. 3. 2010 7:48

Šumle
♥♥-----

Kaštanka napsal(a):

Šumle napsal(a):

Kaštanka napsal(a):

Vědomí je v běžném smyslu myšleno jako vědomí sama sebe, tedy jako osobní, tudíž vědomí Universální je pro mne nepředstavitelné,v současné době mi připadá, že osobní vědomí a Universální vědomí jsou  odlišné, prostě jiné kvality. smileV Universálním vědomí je  sice vše obsaženo , ale je různých kvalit, že se mi prostě diferencuje před očima. smile

No vědomí ve svém slova smyslu je prostě jen "vědomí"... Nějakou konkrétní kvalitu, aspoň co se komunikace týče, mu přidávají až nějaká ta konkrétní přídavná jména (vědomí osobní, neosobní, zúžené, rozšířené, smyslové, mimosmyslové, smutné, radostné, agresevní, milosrdné, božské, atd, atd...)
Mě šlo spíš o náznak zamyšlení se nad možností, jestli by tu třeba nemohlo být jediné základní vědomí, avšak s nespočtem jeho uživatelů. Kteří ho díky schopnostem svých těl, nervových soustav, mozků nějak diferencují. Jestli mi rozumíš.
smile

Není tady

#46 22. 3. 2010 8:09

Kaštanka
♥♥♥♥♥--

Šumle napsal(a):

.........
Mě šlo spíš o náznak zamyšlení se nad možností, jestli by tu třeba nemohlo být jediné základní vědomí, avšak s nespočtem jeho uživatelů. Kteří ho díky schopnostem svých těl, nervových soustav, mozků nějak diferencují. Jestli mi rozumíš.
smile

Tak nějak bych si to já představovala. smile

Není tady

#47 22. 3. 2010 8:22

Kaštanka
♥♥♥♥♥--

Šumle napsal(a):

smile

Jak může ze semínka vyrůst rostlinka, pro mne asi tak nějak. smile

Není tady

#48 22. 3. 2010 8:42

Šumle
♥♥-----

Tak trošku zázrak Kaštanko, žejo? smile
smile

Není tady

#49 22. 3. 2010 9:02

Kaštanka
♥♥♥♥♥--

Pověz,  Šumle smile   všechny tyto otázky o Prapodstatě vedou k tomu jedinému...dovést člověka k hledání a k  poznání, pochopení Všehomíra... a nejsou- li odpovědi na ně  podmíněny tím poznáním?? A člověk jako já proto nemůže pochopit, a nemůže najít  odpověd bez tohoto prozření.  dudlik

Není tady

#50 22. 3. 2010 9:07

Kaštanka
♥♥♥♥♥--

Šumle napsal(a):

Tak trošku zázrak Kaštanko, žejo? smile
smile

pro mne velký..tummenupp

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí