6. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Ahoj,
Ráda bych se Vás zeptala, jakou platíte částku za elektřinu ročně. Bydlíme v nově postaveném rodinném domě. Vytápění, ohřev vody a vekeré spotřebiče v kuchyni máme na elektřinu. Máme zařízenou nízkou sazbu, take vysoký tarif nám běí 4 hodiny a nízký zbylých 20 hodin. A děláme, co děláme, za ty tři roky jsme méně jak 50 000,- Kč neplatili. Přijde mi to docela dost. Máme podlahové vytápění, kde je v kadém pokoji čidlo v podlaze. Dá se regulovat a tak to máme nastavené tak, aby udrovalo teplotu na 20 stupňů, kdy nejsme v týdnu doma, v noci klesá teplota tak na 19, 18 stupňů a přes den tak 22 stupňů. Dávám si pozor, abych např. neprala ve vysokém tarifu, nebo jela myčka. Zbytečně nám nejede tv apod. I přesto pořád hradíme 50 tis. fakturu. Dům je nový, podlahová plocha 96 m2.
Není tady
Ahoj, u to tady bylo několikrát, zahledej zpátky. No jestli máte vechno na elektriku - topení, vaření, ohřev vody a samozřejmě svícení, tak je to asi v pořádku, ikdy se Ti to zdá velká cifra. My topíme plynem a teď nám přilo vyúčtování na 41 000 Kč a to taky topíme jen na 21 stupňů přes ráno, odpoledne a večer a v noci a dopoledne máme nastaveno na 18 stupňů. No a kdy k tomu přičtu platbu za elektřinu 22 000 Kč za minulý rok (2 elektrické bojlery, jeden elektrický sporák a svícení), tak za energie dáme jetě o 10 000 Kč víc ne Vy. Taky u nevíme, kde uspořit, snaím se vuyívat levnějí proud, ale zapíná nám v 9. hodin večer a to u se prát ani vařit moc nedá....
Není tady
Myslím si, e a zase tolik neplatíte.
Taky máme tento systém topení, jen ústřední vytápění.
Měsíční zálohy platíme 4 tis. a přes zimu topíváme i dřevem.
Nejsem si sto pro jistá , ale mám pocit, e pokud chce ekonomičtěji topit , tak do 21,5 C.
Upravil(a) Romča (15. 3. 2010 20:03)
Není tady
to je opravdu dost. kamarád má RD podlahovou plochu cca 150m2 včetně vyhřívaného bazénu a říkal, e platil 40tis.
my platíme 25 tis, včetně provozu bazénu od května do září. Topíme plynem. Sekačku mám také elektrickou + vaření na elektr.
Není tady
No to je příerný!!!! My ročně platíme za el. (vaření,svícení,sekačka + spotřebiče) do 20 tis. a za plyn (topení + ohřev vody ) do 15 tis. a to máme v baráku o ploe 125 m2 teplotu okolo 24°C. Je pravda,e před den netopíme,kdy jsme mimo dům v zaměstnání,udrí se tu 21°C. Pokoje i kuchyň s obývákem jsou situovány na jih,na severní straně je jen koupelna,chodba,lonice a toalety....take,kdy svítí slunce po příjezdu domů tu je i 26°C.
Není tady
Topíte hodně - my přes den,kdy jsme doma na 20,kdy nejsm doma tak na 17,to samo i přes noc,vytápění i ohřv vody plynem,za rok zaplatíme jako 4členná domácnost v novém RD v 5+kk cca 20tis.za plyn.
Není tady
Ahoj, nezdá se mi, e bychom topili hodně. Teplotu co jsem udávala je samozřejmě teplota podlahy. Skutečnost vzduchu je samozřejmě jiná a o stupeň a dva nií. Kdy nedotápíme krbem v čase, kdy jsme doma, je tu ílená zima. Navíc, ne se znovu podlaha ohřeje na poadovanou teplotu z 19 na 21 trvá to 4 hodiny. Napadlo mě, e je vysoká cena moná někde ve zkratu kabelů. Někde je zkrat a ten pořád odebírá proud. Například v synovo pokoji čidlo skoro vůbec nefunguje a to bydlíme teprve tři roky. Moná bude chyba někde tam. Nemáte s tím někdo zkuenost?
Není tady
Teda já zírám, jak vichni topíte. Kdy nejsme v zimě doma pár dní, bývá po návratu běně do 12 stupňů. Jinak tak do 18, kdy jsme doma o víkendu, čili topíme déle v kuse, tak i 20. Topíme dřevem, take nemohu porovnávat ceny. Máme ale vude ledkové árovky, přes zimu byla vyplá i lednička a jídlo bylo ve spíi. Nemáme ale malé děti a hodláme stavět, take i proto zrovna moc neutrácíme, spí je to ale lenost. Kdyby stačil knoflík místo zatápění v suterénu a típání dřeva, to bych i ledaskoho asi trumfla.
Není tady
Myák napsal(a):
Teda já zírám, jak vichni topíte. Kdy nejsme v zimě doma pár dní, bývá po návratu běně do 12 stupňů. Jinak tak do 18, kdy jsme doma o víkendu, čili topíme déle v kuse, tak i 20. Topíme dřevem, take nemohu porovnávat ceny. Máme ale vude ledkové árovky, přes zimu byla vyplá i lednička a jídlo bylo ve spíi. Nemáme ale malé děti a hodláme stavět, take i proto zrovna moc neutrácíme, spí je to ale lenost. Kdyby stačil knoflík místo zatápění v suterénu a típání dřeva, to bych i ledaskoho asi trumfla.
na to e topí dřevem, tak 20C není nic moc. V obýváku a kuchyni, kde máme krbovky a taky topím dřevem a ekobriketami, míváme tak 23C. Při 20C by mi byla zima.
Není tady
laminanonte napsal(a):
to je opravdu dost. kamarád má RD podlahovou plochu cca 150m2 včetně vyhřívaného bazénu a říkal, e platil 40tis.
my platíme 25 tis, včetně provozu bazénu od května do září. Topíme plynem. Sekačku mám také elektrickou + vaření na elektr.
Jen jestli nemá kamarád tepelné čerpadlo... sníí náklady asi na třetinu.
Není tady
Samar, je to moné, e tolik protopíte. Podívej se schválně, kolik jen platíte za rok za jistič... u těchto tarifů je to dost. My jsme změnili z 20 hodinového levného na 16 hodinový. Platíme méně za jistič i za elektřinu v nízkém tarifu, akorát e topíme hlavně dřevem, elektřina by stejně topila jen těch 16 hodin. Jetě máme akumulačky, letos jsme je zapli jen na 1 týden.
Ten levný proud zapínají hlavně v noci a ve dne, kdy doma nejsme, co se hodí, e přijdeme domů, není tam úplně zima a zatopíme dřevem... Máte v domě komín? Přitápěním dřevem se dá hodně uetřit.
Není tady
eva4444 napsal(a):
laminanonte napsal(a):
my platíme 25 tis, včetně provozu bazénu od května do září. Topíme plynem. Sekačku mám také elektrickou + vaření na elektr.Jen jestli nemá kamarád tepelné čerpadlo... sníí náklady asi na třetinu.
má ho
Není tady
Ahoj, take dola celková roční faktura a ta je na částku hrůzných 57 000,- Kč. V zimě běně dotápíme dřevem a řekla bych e dost. Problém bude moná v tom, e krb neovlivňuje čidla v podlaze. Take vlastně nepoznají, e v pokoji je dávno chtěných 21 stupňů, a ono pořád stejně dotápí. Moná to bude i v elektrice, protoe nám náhle odelo světlo v chodbě, za týden v garái a pět dní na to v lonici. Nevíme čím to je, a zatím nebyl čas zavolat elektrikáře. Ale určitě nás to nemine. Také blbne podlaha v chodbě. Musím jí několikrát restartovat, aby vůbec začala topit. V létě zase sekačka vyhazuje stále elektriku. Také je mi záhada v některých zásuvkách. Na chodbě fungují dvě, jen kdy rozsvítím. A co je největí záhada, pořád měníme árovky, protoe stále praskají. I tak si ale při těch vech závadách myslím, e částka na faktuře je docela dost.
Není tady
to praskání árovek můe být způsobeno přepětím sítě.
kdo vám stavěl dům...developeři?
Není tady
Sarmar napsal(a):
Ahoj, nezdá se mi, e bychom topili hodně. Teplotu co jsem udávala je samozřejmě teplota podlahy. Skutečnost vzduchu je samozřejmě jiná a o stupeň a dva nií. Kdy nedotápíme krbem v čase, kdy jsme doma, je tu ílená zima. Navíc, ne se znovu podlaha ohřeje na poadovanou teplotu z 19 na 21 trvá to 4 hodiny. Napadlo mě, e je vysoká cena moná někde ve zkratu kabelů. Někde je zkrat a ten pořád odebírá proud. Například v synovo pokoji čidlo skoro vůbec nefunguje a to bydlíme teprve tři roky. Moná bude chyba někde tam. Nemáte s tím někdo zkuenost?
Sarmar,to Vám teda trvá straně dlouho - 4 hodiny,ne teplota poskočí o 2 stupně.Jak jsem psala,vytápíme plynem,podlah.topení je v zádveří,koupelně a na WC,jinak radiátory,a teplota o tyto 2 stupně je při plynovém vytápění v místnostech dosaena tak za 15-20min.
Těch 50táců je teda fakt síla,nechtělo by to změnu tarifu taky?
Není tady
Samar, pokud se jedná o novostavbu, tak rozvody reklamujte elektrikáři, nebo tomu, s kým jste měli smlouvu na stavbu domu. Zásuvky nemohou být na stejný obvod jako svícení, pokud jste si to tak nepřáli. Já mám doma na přes vypínač 2 zásuvky, ale schválně, abych mohla snadno vypnout TV i ze stand-by a abych mohla snadno vypnout stojací lampu od dveří...
Pokud přitápíte dřevem, tak snad není normální, e protopíte za elektřinu tolik. My platíme asi 30 000 za rok, jene to je 200 let starý dům bez zateplení, nová okna, obytná plocha vytápěná asi 65 m2, podlahové topení jde celý den jen v kuchyni, nastaveno na 20 St. Jinde jen přitápíme. Kompletní rozvody elektřiky dle norem EU vč. revize máme.
árovky nám často praskají - přepětí sítě, jsme daleko od trafa.
Není tady
Mně se to zase moc nezdá, vechno mají na elektřinu. Problémy s rozvody určitě nějaké máte, ale asi Vám to netočí s elektroměrem jak divé... Navíc, je jednoduchá kontrola jak to zjistit, vypne na okamik vekeré spotřebiče ze zásuvek, zhasne vechny světla, vypne topení a podívá se, zda se zastavil elektroměr... Pokud by měla fungovat teorie nějakých zkratů a černých odběrů, elektroměr by se točil dál...
My topíme plynem a příleitostně krbem a přesto za elektriku platíme v zálohách 36.000,-- Kč a teď přiel doplatek 5000,-- Kč (není topení na el. nelze pořídit noční tarif či jinak levnějí energii) a na plyn jsme platili za rok včetně doplatku asi 38.000,-- Kč. Nemyslím tedy, e bys platila nějakou extrémně přehnanou sumu, kdy ve jede na el.
Není tady
Sarmar napsal(a):
V zimě běně dotápíme dřevem a řekla bych e dost. Problém bude moná v tom, e krb neovlivňuje čidla v podlaze. Take vlastně nepoznají, e v pokoji je dávno chtěných 21 stupňů, a ono pořád stejně dotápí.
Jsou-li čidla na topení podlahovým topením v podlaze - pak ano, pak je topení krbem problémem - hlavně v tom, e krb si přisává vzduch (zveku kvírami) - a tak studený vzduch vlastně proudí nad podlahou, kterou tímto ochlazuje a to je důvod, proč asi je čidlo v podlaze studené a spoutí podlahové topení.
Snad by bylo řeením podlahové topení VYPÍNAT, kdy se topí krbem (za cenu mírně chladné podlahy).
Jinak je to topení pánu Bohu do oken (podlahou)
Upravil(a) Vachu (1. 4. 2010 16:40)
Není tady
Vachu napsal(a):
Sarmar napsal(a):
V zimě běně dotápíme dřevem a řekla bych e dost. Problém bude moná v tom, e krb neovlivňuje čidla v podlaze. Take vlastně nepoznají, e v pokoji je dávno chtěných 21 stupňů, a ono pořád stejně dotápí.
Jsou-li čidla na topení podlahovým topením v podlaze - pak ano, pak je topení krbem problémem - hlavně v tom, e krb si přisává vzduch (zveku kvírami) - a tak studený vzduch vlastně proudí nad podlahou, kterou tímto ochlazuje a to je důvod, proč asi je čidlo v podlaze studené a spoutí podlahové topení.
Snad by bylo řeením podlahové topení VYPÍNAT, kdy se topí krbem (za cenu mírně chladné podlahy).
Jinak je to topení pánu Bohu do oken (podlahou)
Na tom něco je, při topení v zimě v krbu, i kdy máme v místnosti 26 St. ve výi hlavy a u nohou táhne chlad. Jako drobný zlepovák poutím nad kamny větrák (ten co lidi pouívají v létě na ochlazování) tak, aby ten teplý vzduch el směrem dolů a nebo se vyhnal do vedlejí místnosti a fakt to pomáhá vyrovnat teplotní rozdíly i mezi stropem a podlahou.
Není tady
Jako drobný zlepovák poutím nad kamny větrák - no teda musí být úplné poehnání pro peněenky a alergiky v jednom.Kdy si představím ten neustále zvířený prach ve vzduchu...
Není tady
Kuty napsal(a):
Jako drobný zlepovák poutím nad kamny větrák - no teda musí být úplné poehnání pro peněenky a alergiky v jednom.Kdy si představím ten neustále zvířený prach ve vzduchu...
souhlasím, kdy topím v krbu, tak taky podlahovku stahuji a ádný větrák poutět nepotřebuji
Není tady
laminanonte napsal(a):
Kuty napsal(a):
souhlasím, kdy topím v krbu, tak taky podlahovku stahuji a ádný větrák poutět nepotřebuji
No nevím, jak to řeíte, aby bylo teplo vude rovnoměrně.
Např. včera, zatopoli jsme. Krbovky jsou to malinké Jotul, ale i kdy se topí na minimum, 2KW asi dají. Take jsme pustili větrák u dveří tak, aby se foukal teplý vzduch do vedlejí místnosti, jinak by se v té mísnosti s krbovkami ani nedalo vydret a dál v baráku by zase tak teplo nebylo (stejně jsme tam otevřeli ventilačku).
Jinak ná barák je 200 let starý kamenný (stěny tlusté 70 - 100 cm) a při mrazech jsem měřila schválně teplotu v různých místech a v rohu za postelí u podlahy bylo jen 10 stupňů (teplota stěny), i kdy v místnosti stupňů přes 20. Take zase ten teplotní rozdíl pořeil větrák. Ono je jedno, kam se dá, kdy se dá do studeného rohu, vyfouká zimu pryč a natáhne se teplo tam. Taky změřeno teploměrem, funguje to spolehlivě.
Sice doufám, e přítí zimu budeme mít tepelné čerpadlo a rozvod topení do radiátorů, trubky by měli být i v těch studených rozích, no ale nevím, jestli se to stihne a jestli zbydou praule (investice cca 300 000 Kč).
Ty současné přímotopy nebo akumulačky, které máme, jsou na prach asi zrovna tak dobré jako ten větrák.
Akumulačky při poklesu teploty spustí větrák a foukají teplo do místnosti (letos jsme teda téměř nepouili) přímotopy zase (bez větráku) nasají studený vzduch u podlahy a vyfukují průduchy výe.
Není tady
laminanonte napsal(a):
Kuty napsal(a):
No tak my nemáme právě zdůvodu té zvýené pracnosti ani krb ani podlahovku v obýváku a tak mi stačí celý byt vyluxovat 1x týdně a to jetě se do toho musím někdy dokopat!
Není tady
eva4444 napsal(a):
laminanonte napsal(a):
Kuty napsal(a):
Např. včera, zatopoli jsme. Krbovky jsou to malinké Jotul, ale i kdy se topí na minimum, 2KW asi dají. Take jsme pustili větrák u dveří tak, aby se foukal teplý vzduch do vedlejí místnosti, jinak by se v té mísnosti s krbovkami ani nedalo vydret a dál v baráku by zase tak teplo nebylo (stejně jsme tam otevřeli ventilačku).
Jinak ná barák je 200 let starý kamenný (stěny tlusté 70 - 100 cm) a při mrazech jsem měřila schválně teplotu v různých místech a v rohu za postelí u podlahy bylo jen 10 stupňů (teplota stěny), i kdy v místnosti stupňů přes 20. Take zase ten teplotní rozdíl pořeil větrák. Ono je jedno, kam se dá, kdy se dá do studeného rohu, vyfouká zimu pryč a natáhne se teplo tam. Taky změřeno teploměrem, funguje to spolehlivě.
Sice doufám, e přítí zimu budeme mít tepelné čerpadlo a rozvod topení do radiátorů, trubky by měli být i v těch studených rozích, no ale nevím, jestli se to stihne a jestli zbydou praule (investice cca 300 000 Kč).
Ty současné přímotopy nebo akumulačky, které máme, jsou na prach asi zrovna tak dobré jako ten větrák.
Akumulačky při poklesu teploty spustí větrák a foukají teplo do místnosti (letos jsme teda téměř nepouili) přímotopy zase (bez větráku) nasají studený vzduch u podlahy a vyfukují průduchy výe.
- topíme pouze plynem,cca za 20000Kč ročně vč.ohřevu teplé vody pro 4 osoby nový rd 5+kk přízemní.
No starý barák s takovýma zdma,to je polykač peněz.
Není tady
Kuty napsal(a):
eva4444 napsal(a):
laminanonte napsal(a):
my máme krbová kamna Romotop Bellano 8kW, stojí hned vedle dveří natočené směrem do obýváku a kuchyně. Těch 40m2 vytopí během chvilky.
Není tady