29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Teď tu probíhá diskuze na téma bramboráky. Ale já se pokouším už nějakou dobu o placky z vařených brambor. Dělávala je babička, pekla na plotně bez jakéhokoliv tuku, dělaly se krásné puchýřky. Byly tenounké a krásně křupavé. Mazaly se rozpuštěným máslem a třeba povidly. Jako děti jsme jich dokázaly sníst horu. Recepty na internetu některé udávají vajíčko ale to mi přijde moc lepivé, zkoušela jsem jenom brambory a mouku a špetku soli. Byly dobré ale lepilo se to pořád, měla jsem zablemcané všechno, kvůli deseti plackám jsem musela umýt celou kuchyň i sebe. Babička je dělala s přehledem, v rámci jiného vaření, nelepilo se nic, nebo možná lepilo jenom já to tenkrát nemusela uklízet. Děláte je někdo? Dáváte vajíčko? A mouku jakou? Někde udávají hladkou, jinde polohrubou. Velice podobné jsou slovenské lokše. Ty se ale mažou husím sádlem a to já nemusím.
Není tady
Polly napsal(a):
Teď tu probíhá diskuze na téma bramboráky. Ale já se pokouším už nějakou dobu o placky z vařených brambor. Dělávala je babička, pekla na plotně bez jakéhokoliv tuku, dělaly se krásné puchýřky. Byly tenounké a krásně křupavé. Mazaly se rozpuštěným máslem a třeba povidly. Jako děti jsme jich dokázaly sníst horu. Recepty na internetu některé udávají vajíčko ale to mi přijde moc lepivé, zkoušela jsem jenom brambory a mouku a špetku soli. Byly dobré ale lepilo se to pořád, měla jsem zablemcané všechno, kvůli deseti plackám jsem musela umýt celou kuchyň i sebe. Babička je dělala s přehledem, v rámci jiného vaření, nelepilo se nic, nebo možná lepilo jenom já to tenkrát nemusela uklízet. Děláte je někdo? Dáváte vajíčko? A mouku jakou? Někde udávají hladkou, jinde polohrubou. Velice podobné jsou slovenské lokše. Ty se ale mažou husím sádlem a to já nemusím.
Sice ne moc často (kvůli následnému dýmu v kuchyni), ale dělám.
Jen brambory, polohrubá mouka, sůl. Mouku přidávám od oka (prostě jak zpracovávám) tak, aby šly tvořit placky. Při válení hodně podsypávám, takže s tou moukou v těstě až tak nepřehánět, protože při tom válení se tam taky dostane.
Není tady
Jo a hlavně se s tím nesmíš crcat a musíš postupovat rychle, bramborové těsto má tendenci řídnout.
Není tady
Dělávám naprosto stejně jako Anda, jen brambory (vařené den předem), polohrubou mouku a sůl a šup šup. U babičky se dělávaly na kamnech, doma mám plynový sporák, takže je peču na dvou pánvích zároveň, bez tuku. Krásně se nafukují a zasmradí celý dům
U nás se dělají "po hanácke", to jest mažou se sádlem se škvarkama. Manžel (pochází od Brna) zásadně vyžaduje nasladko - mák a povidla.
Není tady
Aha, ono to možná bude těma bramborama. Ronja píše že je vaří den předem Podle jakéhosi návodu na internetu jsem placky dělala z čerstvě uvařených ještě teplých brambor. V tom možná bude ta lepivost. Příště zkusím takto. Díky.
Není tady
Polly napsal(a):
Aha, ono to možná bude těma bramborama
Vždy je to o zemiakoch. U nás sa lokše robia každý rok, hlavne na vinobranie. Vtedy sa podáva pečená kačica, lokše a burčiak. My si zemiaky tiež uvaríme deň vopred, ale dávame hladkú múku a soľ. S múkou sa musí opatrne, keď jej je veľa, nie sú vláčne a mäkké, ale tvrdé. Niektoré zemiaky skoro nepoberú múku, iné obsahujú veľa vody a vtedy aj lokše nie sú tak dobré. Plniť sa môže na sladko i na slano, alebo len ako príloha.
Není tady
Miluš, děkuji. Doufala jsem že se ozve někdo ze Slovenska. Měla jsem teď před vánoci u slováků lokše a byly výborné, skoro průhledné, vláčné a přitom křupavé. Nedovedu to lépe popsat. Budu zkoušet dokud se mi to nepovede. Jsem jinak dobrá kuchařka ale tohle mě nějak uniká.
Není tady
Miluš, prosím, mohla by si mi presne popísať, ako sa robia lokše, o ktorých píšeš?
Ja som síce Slovenka, ale u nás doma sú lokše rohlíky nakrájané na koliečka, poliate mliekom, pridaný cukor a namletý mak. Žiadne iné lokše nepoznám a tie tvoje zemiakové ma zaujali.
Majka, uvarím si zemiaky v šupke, najlepšie deň vopred, alebo aspoň niekoľko hodín, aby vychladli. Ošúpem a pretlačím cez také pretláčadlo na zemiaky (je to podobné ako lys na cesnak, len väčšie). Keď nemáš, môžeš si zemiaky pomlieť na mäsovom mlynčeku. Potom postupne (nie naraz zo všetkých zemiakov) zarábam cesto pridaním soli a hladkej múky (používam 00 špeciál, alebo extra, nie T 650 chlebovú). Múku dám len toľko, koľko si zemiaky "zoberú", teda aby vzniklo cesto, z ktorým sa dá pracovať, nelepí sa. Urobím valček o priemere asi 5 cm, nakrájam na 1,5-2 cm hrubé kolieska a na múkou posypanej doske valčekom vytvarujem lokšu. Nemala by byť hrubá, ale to záleží práve na zemiakoch, niekedy cesto pri spracovávaní ešte povolí a môžu sa začať lepiť. My ich robíme vonku na záhrade, máme na to taký po domácky vyrobený tanier, ale robí sa to aj vnútri na platničke, alebo na panvici. Správna lokša sa po chvíli nafúkne a treba ju poprevracať, aby sa pekne opiekla z jednej i druhej strany. Keď sa robí malé množstvo stačí na to jeden, ale my si robíme aj 200 ks, takže vtedy makáme všetci aj dcéry a zaťovia. Ale stojí to zato, sú úžasné.
Není tady
Ďakujem, Miluš.
Pretláčadlo mám, používam ho na zemiaky uvarené v šupke,keď robím zemiakové knedlíky.
Lokše určite vyskúšam.
Za málo Majka
Není tady
Placky dělám většinou ,když zbydou brambory nebo kaše.Klidně přidám i zbytky salámu. Dále hladkou a nebo polohrubou mouku.
zkoušela jsem na plotně.to mě moc nechutnalo,takže smažím na pánvičce.
Upravil(a) sisi21 (14. 3. 2010 16:16)
Není tady