6. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Teď tu probíhá diskuze na téma bramboráky. Ale já se pokouím u nějakou dobu o placky z vařených brambor. Dělávala je babička, pekla na plotně bez jakéhokoliv tuku, dělaly se krásné puchýřky. Byly tenounké a krásně křupavé. Mazaly se rozputěným máslem a třeba povidly. Jako děti jsme jich dokázaly sníst horu. Recepty na internetu některé udávají vajíčko ale to mi přijde moc lepivé, zkouela jsem jenom brambory a mouku a petku soli. Byly dobré ale lepilo se to pořád, měla jsem zablemcané vechno, kvůli deseti plackám jsem musela umýt celou kuchyň i sebe. Babička je dělala s přehledem, v rámci jiného vaření, nelepilo se nic, nebo moná lepilo jenom já to tenkrát nemusela uklízet. Děláte je někdo? Dáváte vajíčko? A mouku jakou? Někde udávají hladkou, jinde polohrubou. Velice podobné jsou slovenské loke. Ty se ale maou husím sádlem a to já nemusím.
Není tady
Polly napsal(a):
Teď tu probíhá diskuze na téma bramboráky. Ale já se pokouím u nějakou dobu o placky z vařených brambor. Dělávala je babička, pekla na plotně bez jakéhokoliv tuku, dělaly se krásné puchýřky. Byly tenounké a krásně křupavé. Mazaly se rozputěným máslem a třeba povidly. Jako děti jsme jich dokázaly sníst horu. Recepty na internetu některé udávají vajíčko ale to mi přijde moc lepivé, zkouela jsem jenom brambory a mouku a petku soli. Byly dobré ale lepilo se to pořád, měla jsem zablemcané vechno, kvůli deseti plackám jsem musela umýt celou kuchyň i sebe. Babička je dělala s přehledem, v rámci jiného vaření, nelepilo se nic, nebo moná lepilo jenom já to tenkrát nemusela uklízet. Děláte je někdo? Dáváte vajíčko? A mouku jakou? Někde udávají hladkou, jinde polohrubou. Velice podobné jsou slovenské loke. Ty se ale maou husím sádlem a to já nemusím.
Sice ne moc často (kvůli následnému dýmu v kuchyni), ale dělám.
Jen brambory, polohrubá mouka, sůl. Mouku přidávám od oka (prostě jak zpracovávám) tak, aby ly tvořit placky. Při válení hodně podsypávám, take s tou moukou v těstě a tak nepřehánět, protoe při tom válení se tam taky dostane.
Není tady
Jo a hlavně se s tím nesmí crcat a musí postupovat rychle, bramborové těsto má tendenci řídnout.
Není tady
Dělávám naprosto stejně jako Anda, jen brambory (vařené den předem), polohrubou mouku a sůl a up up. U babičky se dělávaly na kamnech, doma mám plynový sporák, take je peču na dvou pánvích zároveň, bez tuku. Krásně se nafukují a zasmradí celý dům
U nás se dělají "po hanácke", to jest maou se sádlem se kvarkama. Manel (pochází od Brna) zásadně vyaduje nasladko - mák a povidla.
Není tady
Aha, ono to moná bude těma bramborama. Ronja píe e je vaří den předem Podle jakéhosi návodu na internetu jsem placky dělala z čerstvě uvařených jetě teplých brambor. V tom moná bude ta lepivost. Přítě zkusím takto. Díky.
Není tady
Polly napsal(a):
Aha, ono to moná bude těma bramborama
Vdy je to o zemiakoch. U nás sa loke robia kadý rok, hlavne na vinobranie. Vtedy sa podáva pečená kačica, loke a burčiak. My si zemiaky tie uvaríme deň vopred, ale dávame hladkú múku a sož. S múkou sa musí opatrne, keď jej je veža, nie sú vláčne a mäkké, ale tvrdé. Niektoré zemiaky skoro nepoberú múku, iné obsahujú veža vody a vtedy aj loke nie sú tak dobré. Plni sa môe na sladko i na slano, alebo len ako príloha.
Není tady
Milu, děkuji. Doufala jsem e se ozve někdo ze Slovenska. Měla jsem teď před vánoci u slováků loke a byly výborné, skoro průhledné, vláčné a přitom křupavé. Nedovedu to lépe popsat. Budu zkouet dokud se mi to nepovede. Jsem jinak dobrá kuchařka ale tohle mě nějak uniká.
Není tady
Milu, prosím, mohla by si mi presne popísa, ako sa robia loke, o ktorých píe?
Ja som síce Slovenka, ale u nás doma sú loke rohlíky nakrájané na koliečka, poliate mliekom, pridaný cukor a namletý mak. iadne iné loke nepoznám a tie tvoje zemiakové ma zaujali.
Majka, uvarím si zemiaky v upke, najlepie deň vopred, alebo aspoň niekožko hodín, aby vychladli. Oúpem a pretlačím cez také pretláčadlo na zemiaky (je to podobné ako lys na cesnak, len väčie). Keď nemá, môe si zemiaky pomlie na mäsovom mlynčeku. Potom postupne (nie naraz zo vetkých zemiakov) zarábam cesto pridaním soli a hladkej múky (pouívam 00 peciál, alebo extra, nie T 650 chlebovú). Múku dám len tožko, kožko si zemiaky "zoberú", teda aby vzniklo cesto, z ktorým sa dá pracova, nelepí sa. Urobím valček o priemere asi 5 cm, nakrájam na 1,5-2 cm hrubé kolieska a na múkou posypanej doske valčekom vytvarujem loku. Nemala by by hrubá, ale to záleí práve na zemiakoch, niekedy cesto pri spracovávaní ete povolí a môu sa zača lepi. My ich robíme vonku na záhrade, máme na to taký po domácky vyrobený tanier, ale robí sa to aj vnútri na platničke, alebo na panvici. Správna loka sa po chvíli nafúkne a treba ju poprevraca, aby sa pekne opiekla z jednej i druhej strany. Keď sa robí malé mnostvo stačí na to jeden, ale my si robíme aj 200 ks, take vtedy makáme vetci aj dcéry a zaovia. Ale stojí to zato, sú úasné.
Není tady
Ďakujem, Milu.
Pretláčadlo mám, pouívam ho na zemiaky uvarené v upke,keď robím zemiakové knedlíky.
Loke určite vyskúam.
Za málo Majka
Není tady
Placky dělám větinou ,kdy zbydou brambory nebo kae.Klidně přidám i zbytky salámu. Dále hladkou a nebo polohrubou mouku.
zkouela jsem na plotně.to mě moc nechutnalo,take smaím na pánvičce.
Upravil(a) sisi21 (14. 3. 2010 16:16)
Není tady