Oznámení

6. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance!

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#1 10. 3. 2010 11:17

Polly
♥♥-----
Registrovaný: 3. 2. 2006
Příspěvky: 49

Bramborové placky

Teď tu probíhá diskuze na téma bramboráky.  Ale já se pokouším už nějakou dobu o placky z vařených brambor.  Dělávala je babička, pekla na plotně bez jakéhokoliv tuku, dělaly se krásné puchýřky.  Byly tenounké a krásně křupavé.  Mazaly se rozpuštěným máslem a třeba povidly.  Jako děti jsme jich dokázaly sníst horu.  Recepty na internetu některé udávají vajíčko ale to mi přijde moc lepivé, zkoušela jsem jenom brambory a mouku a špetku soli.  Byly dobré ale lepilo se to pořád, měla jsem zablemcané všechno, kvůli deseti plackám jsem musela umýt celou kuchyň i sebe.  Babička je dělala s přehledem, v rámci jiného vaření, nelepilo se nic, nebo možná lepilo jenom já to tenkrát nemusela uklízet.  Děláte je někdo?  Dáváte vajíčko?  A mouku jakou?  Někde udávají hladkou, jinde polohrubou.  Velice podobné jsou slovenské lokše.  Ty se ale mažou husím sádlem a to já nemusím.

Není tady

 

#2 10. 3. 2010 11:50

Anda
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 21. 9. 2006
Příspěvky: 1630

Re: Bramborové placky

Polly napsal(a):

Teď tu probíhá diskuze na téma bramboráky.  Ale já se pokouším už nějakou dobu o placky z vařených brambor.  Dělávala je babička, pekla na plotně bez jakéhokoliv tuku, dělaly se krásné puchýřky.  Byly tenounké a krásně křupavé.  Mazaly se rozpuštěným máslem a třeba povidly.  Jako děti jsme jich dokázaly sníst horu.  Recepty na internetu některé udávají vajíčko ale to mi přijde moc lepivé, zkoušela jsem jenom brambory a mouku a špetku soli.  Byly dobré ale lepilo se to pořád, měla jsem zablemcané všechno, kvůli deseti plackám jsem musela umýt celou kuchyň i sebe.  Babička je dělala s přehledem, v rámci jiného vaření, nelepilo se nic, nebo možná lepilo jenom já to tenkrát nemusela uklízet.  Děláte je někdo?  Dáváte vajíčko?  A mouku jakou?  Někde udávají hladkou, jinde polohrubou.  Velice podobné jsou slovenské lokše.  Ty se ale mažou husím sádlem a to já nemusím.

Sice ne moc často (kvůli následnému dýmu v kuchyni), ale dělám.
Jen brambory, polohrubá mouka, sůl. Mouku přidávám od oka (prostě jak zpracovávám) tak, aby šly tvořit placky. Při válení hodně podsypávám, takže s tou moukou v těstě až tak nepřehánět, protože při tom válení se tam taky dostane.

Není tady

 

#3 10. 3. 2010 11:52

Anda
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 21. 9. 2006
Příspěvky: 1630

Re: Bramborové placky

Jo a hlavně se s tím nesmíš crcat a musíš postupovat rychle, bramborové těsto má tendenci řídnout.

Není tady

 

#4 11. 3. 2010 0:09

Ronja
Moderátor(ka)
Místo: Chaloupka pod lesem
Registrovaný: 9. 5. 2007
Příspěvky: 15644
Web

Re: Bramborové placky

Dělávám naprosto stejně jako Anda, jen brambory (vařené den předem), polohrubou mouku a sůl a šup šup. U babičky se dělávaly na kamnech, doma mám plynový sporák, takže je peču na dvou pánvích zároveň, bez tuku. Krásně se nafukují a zasmradí celý dům vissla

U nás se dělají "po hanácke", to jest mažou se sádlem se škvarkama. Manžel (pochází od Brna) zásadně vyžaduje nasladko - mák a povidla.


M+B, 06/2011
A+R 05/2014
F 01/16

Není tady

 

#5 11. 3. 2010 12:30

Polly
♥♥-----
Registrovaný: 3. 2. 2006
Příspěvky: 49

Re: Bramborové placky

Aha, ono to možná bude těma bramborama.  Ronja píše že je vaří den předem  Podle jakéhosi návodu na internetu jsem placky dělala z čerstvě uvařených ještě teplých brambor.  V tom možná bude ta lepivost.  Příště zkusím takto.  Díky.

Není tady

 

#6 11. 3. 2010 19:55

Miluš
♥♥♥♥---
Registrovaný: 10. 1. 2010
Příspěvky: 389

Re: Bramborové placky

Polly napsal(a):

Aha, ono to možná bude těma bramborama

Vždy je to o zemiakoch. U nás sa lokše robia každý rok, hlavne na vinobranie. Vtedy sa podáva pečená kačica, lokše a burčiak. My si zemiaky tiež uvaríme deň vopred, ale dávame hladkú múku a sož. S múkou sa musí opatrne, keď jej je veža, nie sú vláčne a mäkké, ale tvrdé. Niektoré zemiaky skoro nepoberú múku, iné obsahujú veža vody a vtedy aj lokše nie sú tak dobré. Plni sa môže na sladko i na slano, alebo len ako príloha. smile

Není tady

 

#7 12. 3. 2010 13:56

Polly
♥♥-----
Registrovaný: 3. 2. 2006
Příspěvky: 49

Re: Bramborové placky

Miluš, děkuji.  Doufala jsem že se ozve někdo ze Slovenska.  Měla jsem teď před vánoci u slováků lokše a byly výborné, skoro průhledné, vláčné a přitom křupavé.   Nedovedu to lépe popsat.  Budu zkoušet dokud se mi to nepovede.  Jsem jinak dobrá kuchařka ale tohle mě nějak uniká.

Není tady

 

#8 13. 3. 2010 17:47

majkafa
Host

Re: Bramborové placky

Miluš, prosím, mohla by si mi presne popísa, ako sa robia lokše, o ktorých píšeš?
Ja som síce Slovenka, ale u nás doma sú lokše rohlíky nakrájané na koliečka, poliate mliekom, pridaný cukor a namletý mak. Žiadne iné lokše nepoznám a tie tvoje zemiakové ma zaujali.

 

#9 13. 3. 2010 18:26

Miluš
♥♥♥♥---
Registrovaný: 10. 1. 2010
Příspěvky: 389

Re: Bramborové placky

Majka, uvarím si zemiaky v šupke, najlepšie deň vopred, alebo aspoň niekožko hodín, aby vychladli. Ošúpem a pretlačím cez také pretláčadlo na zemiaky (je to podobné ako lys na cesnak, len väčšie). Keď nemáš, môžeš si zemiaky pomlie na mäsovom mlynčeku. Potom postupne (nie naraz zo všetkých zemiakov) zarábam cesto pridaním soli a hladkej múky (používam 00 špeciál, alebo extra, nie T 650 chlebovú). Múku dám len tožko, kožko si zemiaky "zoberú", teda aby vzniklo cesto, z ktorým sa dá pracova, nelepí sa. Urobím valček o priemere asi 5 cm, nakrájam na 1,5-2 cm hrubé kolieska a na múkou posypanej doske valčekom vytvarujem lokšu. Nemala by by hrubá, ale to záleží práve na zemiakoch, niekedy cesto pri spracovávaní ešte povolí a môžu sa zača lepi. My ich robíme vonku na záhrade, máme na to taký po domácky vyrobený tanier, ale robí sa to aj vnútri na platničke, alebo na panvici. Správna lokša sa po chvíli nafúkne a treba ju poprevraca, aby sa pekne opiekla z jednej i druhej strany. Keď sa robí malé množstvo stačí na to jeden, ale my si robíme aj 200 ks, takže vtedy makáme všetci aj dcéry a zaovia. Ale stojí to zato, sú úžasné.

Není tady

 

#10 13. 3. 2010 18:40

majkafa
Host

Re: Bramborové placky

Ďakujem, Miluš.
Pretláčadlo mám, používam ho na zemiaky uvarené v šupke,keď robím zemiakové knedlíky.
Lokše určite vyskúšam.

 

#11 13. 3. 2010 18:55

Miluš
♥♥♥♥---
Registrovaný: 10. 1. 2010
Příspěvky: 389

Re: Bramborové placky

Za málo Majka pussa

Není tady

 

#12 14. 3. 2010 16:16

sisi21
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 7. 1. 2007
Příspěvky: 13354

Re: Bramborové placky

Placky dělám většinou ,když zbydou brambory nebo kaše.Klidně přidám i zbytky salámu. Dále hladkou a nebo polohrubou mouku.
zkoušela jsem na plotně.to mě moc nechutnalo,takže smažím na pánvičce.

Upravil(a) sisi21 (14. 3. 2010 16:16)


http://www.inglene.dk/billed.asp?PrivatBilled=7195271

Není tady

 

#13 28. 1. 2012 14:52

krteček
Zablokovaný
Registrovaný: 28. 1. 2012
Příspěvky: 23

Re: Bramborové placky

Není tady

 
NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí

Powered by PunBB 1.2.24c
© Copyright 2002–2008 Rickard Andersson
Content © Copyright 2000–2016 SAMI spol. s r.o.
Ochrana osobních údajů