29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Nevím, jestli mohu být považován za fundovaného, leč jako držitel živnostenských oprávnění (momentálně pozastaveny) si dovolím odpovědět lidskou formou zhruba takto :
- zdravotní pojištění : pojistné se platí některé zdravotní pojišťovně podle vlastní volby pojištěnce (hnusný název, ale v tomto případě se jako "klient" necítím..) a z plnění jsou hrazeny lékařské výkony a léčiva podle příslušného zákona (poplatky a následné věci s tím spojené nekomentuji).
- sociální pojištění : pojistné se platí příslušné správě sociálního zabezpečení a spadá sem i důchodové pojištění a z plnění se hradí důchody starobní, důchody invalidní, důchody sirotčí, náhrady při ošetřování člena rodiny (je možné, že výčet není úplný).
- nemocenské pojištění : pojistné se platí příslušné správě sociálního zabezpečení (za zaměstnance odvádí zaměstnavatel povinně, OSVČ si může dobrovolně platit sám/sama) a z plnění se hradí náhrada výdělku v době nemoci (zákonem stanovené výše a časové lhůty opět nekomentuji).
Sazby těchto pojištění nejsou libovolně volitelné, nýbrž se určují zákonem a jejich výše je stanovena procentem z příjmů "pojištěnce".
Asi tak, snad to bude dostatečně srozumitelné.
Není tady
Já bych jen doplnila, že u toho nemocenského pojištění je to ted po novu trochu jinak. Je to snad od té doby, co se platí na zvláštní účet a už ne dohromady se sociálnim. Je tam stanoveno nějaké základní hrozně malé minimum, mám pocit, že je to do sta korun a pak si ty už můžeš sám rozhodnout, kolik budeš každý měsíc posílat.
Není tady
Tiffany napsal(a):
Já bych jen doplnila, že u toho nemocenského pojištění je to ted po novu trochu jinak. Je to snad od té doby, co se platí na zvláštní účet a už ne dohromady se sociálnim. Je tam stanoveno nějaké základní hrozně malé minimum, mám pocit, že je to do sta korun a pak si ty už můžeš sám rozhodnout, kolik budeš každý měsíc posílat.
minimální částka je 56 Kč, ale to se týká pouze osob samostatně výdělečně činných..
Zaměstnanec neplatí na nemoc nic, zaměstnavatel za něj odvádí 2,3% z hrubé mzdy na nemoc (pak ještě 21,5% na důchod a 1,2% na nezaměstnané).
A aby mi to někdo nevyvracel, tak těch 6,5% co se strhává zaměstnanci z výplaty jde na důchod. :-)
Není tady
Frigo napsal(a):
Tiffany napsal(a):
minimální částka je 56 Kč, ale to se týká pouze osob samostatně výdělečně činných..
Zaměstnanec neplatí na nemoc nic, zaměstnavatel za něj odvádí 2,3% z hrubé mzdy na nemoc (pak ještě 21,5% na důchod a 1,2% na nezaměstnané).
A aby mi to někdo nevyvracel, tak těch 6,5% co se strhává zaměstnanci z výplaty jde na důchod. :-)
Jj Frigo, já to myslela jenom co se týče osvč .
Není tady
Bude se zase v roce 2013 měnit minimální pojistné podnikatelů?
Minimální záloha na pojistné na zdravotní pojištění u osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) se od 1. 1. 2013 zvyšuje, a to z dosavadních 1 697 Kč na 1 748 Kč. Souvisí totiž s výší průměrné měsíční mzdy v národním hospodářství, která se každoročně mění.
Více zde: http://www.vzp.cz/otazky-a-odpovedi/ota … atelu-2013
Není tady
pokud se jedná o osobu bez zdanitelných příjmů (např. dlouhodobě v zahraničí-nepracující), které z pojištění je povinné? Vím, že je nutné hradit zdravotní pojištění (pokud se nedoloží, že český občan hradí toto pojištění v zahraničí), ale je nutné hradit i sociální?
Není tady
Ne, není, to je povinen platit pouze zaměstnanec a OSVČ.
Není tady