Oznámení

1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy?

1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět

#101 12. 3. 2010 21:50

mufina1
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: kousek za Prahou
Web

Re: Rodiče si nevybíráme - co s nimi?

Tak jsem pročetla diskusi a nějak musím pořád dokola děkovat, nevím komu, za to, jakou mám mámu hjarta godlike a to i přes to, že i já vyrůstala v té "studené" době... ale nutno podotknout, že u nás to nikdy nebylo "studené"...
pořád mám v paměti odpoledne z dob, kdy jsem chodila do školy... ty návraty domů, kdy jsme se sešli nahoře u babičky s dědou, kteří bydleli ve stejném domě, spolu s mými rodiči, ti tam pili kafe a většinou bylo něco dobrého k tomu a jen tak se povídalo...
babička s dědou se nikdy našim do ničeho nepletli, výchovu nechávali na nich... a moje máma je úplně stejná... ano řekne "já bych to dělala takhle"... ale jestli ji poslechnu nebo si pojedu po svém, to nechává na mě... vnoučata hlídá s ochotou, rozhodně to nebere jako nějakou povinnost vůči dceři a ani já to tak nemám... vím, že holky má moc ráda a kdybych jí je občas "nešoupla" tak jí to bude i líto...  ne, nebylo to mezi námi takhle ideální vždycky... ale naučily jsme se respektovat jedna druhou...
osobně jsem měla spíš problém vyrovnat se nějak stím, jaký je táta - sobec, myslící jen na sebe... nejvíc se to ukázalo, když odešel... ale to už je dnes taky jinak... beru ho takového jaký je a je mi líp... dokonce už i hlídám svou nevlastní ségru... ani ona za svého otce nemůže tongue když tatík začne rozdávat nějaké rozumy - vyslechnu, s ledovým klidem mu buď řeknu, že to je blbost a jede se dál nebo to prostě pustím jedním uchem tam, druhým ven a neřeším... asi nutno říct, že tenhle postoj nejspíš nejvíc dává mě... ubíjela mě ta nenávist vůči němu za jeho chování atd...
na závěr snad jen to, že jsem rodičům vděčná za to, jaké jsem měla dětství a za to co pro mě dělali... a snad i mě se podaří něco dát svým dětem a nebudu tou matkou co jen prudí a je naobtíž...

Není tady

#102 12. 3. 2010 21:54

mufina1
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: kousek za Prahou
Web

javena napsal(a):

Jasně, že to bere člověk podle sebe.
Moje děti mají rozdíl dva a půl roku (necelých) od sebe. Žádná zahrada, mateřský centrum není moje parketa, manžel v práci od nevidím do nevidím. Aby syn nebyl doma s miminem a měl kontakt s dětmi (a já s dospěláky) jaro až podzim jsme chodili do parku (v zimě taky, ale na kratší dobu). Já kočár, tašku plnou bábovek, svačinu pro nás oba na celý odpoledne, on kolo nebo alespoň trakař nebo tatrovku (vše se tahalo nahoru dolů do patra bez výtahu). V létě na koupák, bez kola a tatrovky, ale zase s jinejma krámama... Ještě jsem stihla manželovi uvařit na druhý den do práce a jíst by se dalo z podlahy... Nechápu to, ale fakt jsem to zvládala. Přitom jsem pořád nešúrovala - hrála jsem si s klukem, sám si nevyhrál, od 18-ti měsíců nespal přes den, takže když přišla na svět dcera, neměla jsem ani minutu oddych, dokud neusnuly... Naši si tedy děti občas vzali, ale zas ne až tak často - oba dělali. Jasně, že jsem byla unavená, ale v životě mě nenapadlo valit svý povinnosti na rodiče. Osm let jsem neviděla jiný divadlo, než pimprlový. Kino - krteček a spol. Na pivko jsme chodili do takový boudy v parku, aby děti mohly jezdit na kole.
Dokonce jsem i v tom zápřahu uvažovala o třetím dítěti. Jenže než jsem se rozhoupala, tak děti povyrostly, začaly být samostatnější a já zlenivěla... Pro mě mateřská byla nejkrásnější období v životě. Už nikdy to nebude tak bezva pohodovej čas. Se školou přijdou povinnosti, puberta... Je to už prostě jiný...
Když si kámoška stěžuje, že její klučina chodí zásadně jen tam, kam chce on, vzpomenu si vždycky, jak jsme chodili za popelářema dva, tři bloky - bohužel na opačnou stranu, než bylo potřeba. Kluk tyhle technický věci miloval. Bagry, jeřáby - když nám kopali v ulici kabely, pozorovali jsme toho chlapa se zbíječkou celý odpoledne. Holka byla naštěstí mimino, tu technika moc nebrala (s tou jsme stávaly u zverimexu - mají za výlohou králíky). Než to tenkrát dodělali, už nás znala celá parta. Já s nima klábosila, kluk čučel - nebylo kam spěchat. Hezká doba. smile

godlike godlike godlike

Není tady

#103 13. 3. 2010 0:23

Grainne
♥♥♥♥♥♥♥

Definitiv napsal(a):

Macksey - s tím respektem... Já to vidím tak, že mys jsme holt byly vyhcovány na studeném odchovu. Někteří jako módní doplňky, někteří jako výsledek přerušované soulože, někteří jako součást pětiletky, někteří opravdu s velkou láskou a chtěním. Za naší výchovy neexistovalo, aby dítě bylo bráno jako rovnocenný člen společnosti, aby jeho slovo mělo nějakou váhu, aby třeba mohlo mít svůj názor. Děti byly prostě děti - nic neví, ničemu nerozumí a rodič ví všechno líp.
U některých rodičů zkrátka tenhle názor přetrval a ani dospělost jejich dětí s ním nepohnula.
Já jsem si to vyloženě musela doma vybojovat. Částečně naprostým bojkotem životních hodnot mojí mámy (pro kterou je priorita mít naklizeno, když přijede návštěva - pro mě je priorita mít dobrou náladu, např.) a částečně přesvědčováním, že už i já dokážu mít vlastní názor, který by mohla alespoň vyslechnout.
Řekla bych, že jsme takový strašně zmatená generace, která bylůa vychována proti zákonům přírody a teď se s tím perem, jak umíme.

Ohledně story s autosedačkou - my jsme měli jet na Štědrý den k sestřenici (bydlí cca 10km). Obě auta, která v rodině máme, jsou koncipovaná pro čtyři osoby. Pět se jich tam vejde, ale pátá nemá pásy. Když jsem mámě vysvětlovala, že je nás i s Matyldou pět, takže se do auta nevejdem, koukala na mě jak na vola. A nakonec velkoryse prohlásila "no bóoože, tak já se teda nepřipoutám" va dumbom To byla poslední kapka, kdy sjem rpohlásila, že je mi úplně ukradený, jestli se připoutá, kdybychom se nabourali, tak bude autem lítat jak ping-pongovej míček a zabije nás všechny usch
Tenhle výrok +  několik dalších typu "no, to já jí teda takhle chovat nebudu, to si v postýlce klidně pobrečí", "ježíš, ty jsi teda mamánek", "jen jí nech, roztáhne si plíce" mají za svědomí to, že mám strach nechta ej v jedný místnosti.

Selimo - jenže ona dnešní výchova vypadá maličko jinak, než vypadala ta naše. A jsou prarodiče, kteří to nejsou schopní akceptovat - bohužel hmm A já fakt nechci, aby s mým dítětem někdo jezdil nepřipoutaný, cpal v v několika měsících párky a o psychickém působení "studenýho odchovu" ani nemluvě usch

Já bych taky koukala. Já jsem jezdila léta bez pásů a děti snad v tom nejranějším věku v autosedačce a pak už ne, pásy jsme ani v autě neměli. Taky se mi zdá, že to moc dramatizujete.

Většina lidí se domnívá, že láska znamená být milován. Avšak pravda je opakem: láska znamená milovat..

Říká se, že chybami se člověk učí....Co když už ale nepříjde chvíle, abychom ukázali, že jsme se poučili

Není tady

#104 13. 3. 2010 0:32

Grainne
♥♥♥♥♥♥♥

Nikiniki26 napsal(a):

helena napsal(a):

Ještě bych dodala takovou maličkost - rodiče si vedou vlastní domácnost a záleží jenom na nich, jestli chovají kočky, psí smečku, uklízí denně nebo před velkými svátky a tak dál. Děti můžou mít výhrady, můžou je slušně říkat, ale nemůžou vymáhat, aby se jejich požadavky rodiče řídili.
Dovedu si představit, jaká by se rozpoutala diskuze, kdyby si někdo postěžoval, že mámě, nebo nedejbože tchýni, vadí kočičí chlupy, neumytý nádobí či to, co je jí nasevírováno k obědu...

To ano, záleží...ale pak se nemůžou divit, když k nim děti nechtějí jezdit. Když ke mně někdo přijede na návštěvu, záleží mi na tom, aby se cítil dobře, bylo uklizeno, dobře se mu spalo, jídlo mu chutnalo, aby se neštítil jít na wc apod.

No, pokud by mi děti chtěly mluvit do toho, jestli můžu mít zvířata, aby se u mně citily na návštěve dobře, raději bych se bez těch návštěv obešla.

Většina lidí se domnívá, že láska znamená být milován. Avšak pravda je opakem: láska znamená milovat..

Říká se, že chybami se člověk učí....Co když už ale nepříjde chvíle, abychom ukázali, že jsme se poučili

Není tady

#105 13. 3. 2010 9:00

Miluš
♥♥♥♥---

Žijeme s mladšou dcérou, jej manželom a synom v jednej domácnosti. Staršia dcéra s manželom a vnučkou býva kúsok od nás. To teda znamená, že sú takmer denne u nás, to znamená, že nás je takmer denne v dome 8 ľudí. Deti sa majú nesmierne radi, vyvádzajú niekedy tak, že celý dom rezonuje a keď sa k nim pridá dedko, tak je tu hotový blázninec. Včera si robili preteky na odrážacích autíčkach, je šťastie, že bývame na samote, inak by nás susedia považovali za "divnú" rodinu. Tým chcem ale povedať, že sme si museli stanoviť nejaké pravidlá, ktoré vyhovujú všetkým a ide to. Som rada, že sa u nás deti i vnúčatá cítia dobre, ale oni sami vedia, kedy majú prísť, kedy odísť a kedy mi pomôcť, tak ako ja viem, kedy im dobre padne moja pomoc. Nechodíme kade tade s vnúčatami, ale keď prídu, sme s nimi na záhrade, nemám problém si sadnúť na pieskovisko a robiť s nimi bábovečky, alebo sa zahrať s loptou, dedko ich vezme do lesa na prechádzku so psom, alebo spolu niečo majstrujú v jeho dielničke. A ešte jedna pre mňa podstatná vec : obe dcéry vediem k tomu, aby si oni dve boli oporou, aby si pomáhali, aby sa mohli jedna na druhú spoľahnúť, pretože keď mi tu nebudeme, budú odkázané len jedna na druhú. Majú veľmi pekný vzťah, navzájom sú deťom krstnými rodičmi, zať si vezme obe deti na rybačku, mladšia dcéra vezme obe deti do Rakúska na výlet, chodia spolu s deťmi na prechádzky, do parku, na dovolenky. Netvrdím, že je všetko ideálne, niekedy mi treští hlava z toho kriku, ale keď vidím, aký sú tí drobci šťastní, tak si poviem, že kašlať na hlavu, hlavne, že je v dome veselo. smile

Není tady

#106 13. 3. 2010 9:15

majkafa
Host

Miluš, pekné. Také milé slová.
Napadlo ma pritom, že si nespomínam, že by nás naši rodičia viedli nejakými slovami k tomu, aby sme si boli so sestrami oporou. A aj tak si oporou sme. Je to také - normálne, automatické.
Ani si nespomínám, že by som moje deti akokoľvek viedla k tomu, aby si boli oporou. A tiež sú. Automaticky. Normálne. Je to prirodzené ako dýchanie.
Keď tu nebudeme - ono to može byť aj inak. Možeme odísť aj skor, ako naši rodičia. Nikdo z nás nevie.
To je len také moje zamyslenie.

#107 13. 3. 2010 9:29

Miluš
♥♥♥♥---

majkafa napsal(a):

Napadlo ma pritom, že si nespomínam, že by nás naši rodičia viedli nejakými slovami k tomu, aby sme si boli so sestrami oporou. A aj tak si oporou sme. Je to také - normálne, automatické.

No nemala som namysli nejaké "prednášky", ale skôr to, že keď medzi nimi niekedy či už v detstve alebo i teraz v dospelosti prišlo k nejakým rozporom, či nedorozumeniam a jedna či druhá si prišla posťažovať na sestru, vtedy som sa snažila zdôrazniť, čo by malo byť dôležité. U nás s bratom to bolo úplne iné, žiaľ mamina robila medzi nami rozdiely a tak som sa vždy snažila nerobiť tú istú chybu.

Není tady

#108 13. 3. 2010 10:40

majkafa
Host

Fíha.
Nikdy ma nenapadlo ísť sa mojej mame sťažovať na sestru.
Ani si nespomínam, že by niečo také urobili moje deti. Tak rozmýšĺam, čo by som urobila, keby prišli. Mierne by som im vysvetlila, že to je medzi nimi a musia si to vybaviť medzi sebou.

#109 13. 3. 2010 11:06

Miluš
♥♥♥♥---

Asi tak Majka tummenupp My sme taká obyčajná rodina a ja som veľmi rada, keď deti za mnou prídu s čímkoľvek ak majú potrebu smile

Není tady

#110 13. 3. 2010 11:16

majkafa
Host

Mňa moc teší, že moje deti sú dospelí ľudia a nemajú potrebu chodiť sa ku mne sťažovať na seba navzájom. A že ani my sestry tú potrebu, chodiť s tým za mamou, keby niečo, nemáme. Vybavujeme si medzi sebou to svoje sami. Načo sa chodiť sťažovať? Radšej jej ideme povedať niečo pekné.

Moja mama bohužiaľ potrebu sťažovať sa na moje sestry má. Keď prídem raz za rok na návštevu, počúvala by som celý týždeň, čo moje sestry urobili špatne a mali urobiť inak. Už som sa naučila. Keď začne, odchádzam. Určite by sa jej tiež nepáčila kopa vecí, ktoré robím ja. Nechcem, aby medzi nami robila zlú krv, ako to robila moja stará mama medzi mojou mamou a tetou.

Dospelí ľudia - naozaj dospelí, nie len vekom v kalendári, si vybavujú svoje nezhody IBA medzi sebou.
To samé praktikujeme aj v robote v pracovnom kolektíve, žiadne sťažovanie bez prítomnosti toho, na koho sa sťažuje. Vybavíme si to medzi sebou na rovinu, porovnáme vzťahy a ide sa ďalej v pohode a bez vzájomného osočovania.

Niečo mi v tvojom písaní o sťažovaní si detí mame jedno na druhé rezonovalo. Stále ma asi ešte trápi, že moja mama sa nám na druhých súrodencov sťažuje. Kedy čo špatne upratali, kedy išli do kina a mali byť doma, ako špatne vychovávajú svoje deti, aká som ja nemožná, že odo mňa odišiel moj BM, ... sad

Upravil(a) majkafa (13. 3. 2010 11:31)

#111 13. 3. 2010 12:32

Miluš
♥♥♥♥---

Rozumiem ti Majka.  Vyjadrila som svoj názor na téma "Rodičov si nevyberáme - čo s nimi". Zhrniem : môj názor je, že všetko je to o komunikácii, tolerancii a ohľaduplnosti. Nič viac a nič menej smile

Není tady

#112 13. 3. 2010 13:07

Mikeš
♥♥♥♥♥♥♥

Miluš napsal(a):

Žijeme s mladšou dcérou, jej manželom a synom v jednej domácnosti. Staršia dcéra s manželom a vnučkou býva kúsok od nás. To teda znamená, že sú takmer denne u nás, to znamená, že nás je takmer denne v dome 8 ľudí. Deti sa majú nesmierne radi, vyvádzajú niekedy tak, že celý dom rezonuje a keď sa k nim pridá dedko, tak je tu hotový blázninec.

Tohle mít u nás doma, tak radši spáchám zcela dobrovolně sebevraždu big_smile big_smile big_smile
Já jsem na světě sám, rodiče mi zemřeli, sourozence nemám... ale moje žena je ze tří dětí, a její rodina má poněkud blbej zvyk, že se rádi sejdou "všichni pohromadě", což v jejich případě čítá asi 12 lidí... já jsem s tím bojoval asi 10 let, než jsem jim (slušně) vysvětlil, že je rád uvidím všechny, ale postupně, a ne všechny najednou... big_smile
Já si jedu o víkendu na chatu odpočinout, a ne že mě tam zavalí rodina mé ženy se všema děckama... big_smile

Too old to Rock'n'roll, too young to die (Ian Anderson)

Není tady

#113 13. 3. 2010 13:22

Miluš
♥♥♥♥---

Mikeš napsal(a):

Tohle mít u nás doma, tak radši spáchám zcela dobrovolně sebevraždu big_smile big_smile big_smile

Poznám ďaleko horšie veci, ktoré by mohli viesť k takým vyjadreniam, ale to by sme odbočili od témy smile

Není tady

#114 13. 3. 2010 14:18

Tercila
♥♥♥♥♥♥♥

Otázka v názvu vlákna "rodiče...a...co s nimi" mě docela rozesmála big_smile To zní jako "neposlušný pes a co s ním - spráskat nebo dát do útulku?" big_smile big_smile wink

Ještě vnoučata nemáme. Tchánovce nemám a moji rodiče se svými novými partnery mi dítě nehlídali, ač bydleli blízko. Zábavu (kina, divadla) jsme s manželem tehdy vůbec neznali, protože cizím lidem bych potomka nesvěřila.
Tedy ne, že by mě přístup mých rodičů tehdy nemrzel, přece jen jsem čekala, že se tomu mému zázraku v kočárku budou víc věnovat. A v dalším průběhu let jsme se potřebovali věnovat práci, já jsem k tomu studovala další dvě školy, takže roky, kdy dítě bylo nemocné a můj šéf mě v práci nutně potřeboval, nepovažuji za příliš šťastné.
Ale protože jsem byla maminou už v mládí poučena, že jakmile si pořídím dítě, je to už moje věc, ať se spoléhám jen na sebe, vycházela jsem z toho. Je pravda, že moji rodiče v té době ještě nebyli v důchodě, takže měli svoje pracovní povinnosti a brala jsem to tak, že nemám právo jim organizovat jejich život pořízením SVÉHO dítěte.
Moje maminka má taky ráda klid a luxusně naleštěno, táta si našel zlou partnerku, takže nebylo co řešit. Přestože naše dítě je rozený kliďas - žádné nadměrné rošťačení, šplhání po nábytku nebo vztekání atd. nikdy nezažili.

Výsledkem jejich letitého chování k vnoučeti je ovšem fakt, že naše dospívající dítko se chová k prarodičům velmi slušně, nicméně velmi vlažně. Prostě existují a pokud se má dítě rozhodnout, zda s námi pojede na návštěvu k babičce nebo dědovi, tak chatování s kamarády, případně parta kámošek vítězí. A prarodičům stačí poslechnout si jednou za čas o úspěších svých vnoučat.
Neexistuje, aby "drželi" nějaké návštěvy o Vánocích nebo vnuččiny narozeniny, z plánování "oslav" mě taky vyléčili smile - setkání obvykle domlouváme operativně, jak má jednotlivá strana čas a náladu.
K mým dalším sourozencům se táta hlásí pouze jednou za čas telefonicky, máma je navštíví asi 3x do roka, bydlí daleko.

Romin, Tebe bych seznámila s mojí mámou i macechou big_smile, ty by Ti rychle v krátkosti vysvětlily, co máš a nemáš právo po nich požadovat big_smile Nějaké spaní vnuků u nich - kdeže. Když jsem Tě četla..... Hele, to TY ses rozhodla mít dítě se vším všudy, nikoliv Tvoji rodiče big_smile.

Jak tady píše Miluš s majkafou smile - tak my se sourozenci si nechodíme k rodičům stěžovat na sebe navzájem, my si při našem setkání při vínku spolu pěkně postěžujeme na rodiče big_smile big_smile Ale jen tak zlehka, protože přece jen naše dětství patřilo k těm spokojeným.

Mám náročnou práci, 8 lidí denně bych zatím možná doma opravdu nechtěla big_smile, ale hodlám se jako babička chovat daleko líp než moje máma. Inklinuji sice k uklizenému bytu big_smile (výchova je výchova), ale radši tady budu mít nepořádek a veselo, než naklizeno a pusto. Tak uvidíme, protože hodně záleží na tom, jaké budeme mít s manželem zaměstnání, až se narodí naše první vnouče. Jsme připravení s vnoučaty pomáhat, ale jak se říká "vodcamcáď pocamcáď", rozhodně není dobré přebírat za omladinu jejich povinnosti. Vychováváme naše dítě tak, že zodpovědost za jakákoliv svoje rozhodnutí musí nést samo - naše pomoc s vnoučaty je jen nadstandard (ale s manželem na sebe vždycky mrkneme a víme, že se na to těšíme) wink.

Není tady

#115 13. 3. 2010 20:23

PavlaH
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: MB

Grainne napsal(a):

Já bych taky koukala. Já jsem jezdila léta bez pásů a děti snad v tom nejranějším věku v autosedačce a pak už ne, pásy jsme ani v autě neměli. Taky se mi zdá, že to moc dramatizujete.

Myslíš? Provoz několikanásobně zhoustl, přibylo řidičů v mladém věku, kteří řádí na silnici místo na polnačce. Ta autosedačka není o tom, že by někdo neuměl řídit, ale že je dost hazardérů, kteří to napálí do vás a litujte toho pak, že jste jeli jenom kousek.... usch

Život je nejkrásnější odpověď na všechny otázky.

Není tady

#116 13. 3. 2010 20:40

Definitiv
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Praha
Web

Grainne - super usch sama si v autě klidně jezdi bez pásů - pokud tím ohrožuješ jen sebe, dělej, jak se ti zachce. Pokud v tom autě někoho máš, tak se prosím připoutej. Zabít někoho vlastní lebkou, míhající se po srážce ve vzduchu, není určitě nic extra.
Mimochodem, ono už trochu vody uteklo, víš? Auta už jezdí víc než šedesát km/hod a taky jich není na silnici pár wink

Co se týče Romin, mluvt za ní nemůžu, ale pochopila jsem jí úplně jinak než všichni ostatní va Já to vidím tak, že jí nejvíc štve to, že rodiče říkali jak se na vnoučata těší, jak budou hlídat, atd. a teď skutek utek... Ale můžu se plést.

MATYLDA
http://www.tickerclub.com/cache/0f00e26f70.png 22.10.2009 - 3389 g, 51 cm hjarta
ALŽBĚTA
http://www.tickerclub.com/cache/f19c85ecc3.png 22.6.2012 3 3780 G, 51 cm hjarta

Není tady

#117 13. 3. 2010 20:44

PavlaH
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: MB

Nepleteš se Definitiv, ale jsou to dva světy. Svět babiček a svět rodičů a nikdo nikdy nemůže úplně přesně vědět, jak to je. A pokud je chyba v komunikaci, což v tomto případě je určitě, pak jedna nebo druhá strana trpí.

Vyslechla jsem velkou hromadu slibů, kterým jsem věřila a pak já husa byla neštastná... až jsem pochopila, že není  důvod proč  věřit. A raděj mít ještě jedno řešení. Protože holt už je někdo takový, že neumí říci ne, že neumí mluvit na rovinu ani v úzké rodině. A pak je tu ta další strana. Přijmout to  bez výčitek a zbavit se svých představ.

Život je nejkrásnější odpověď na všechny otázky.

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí