Oznámení

1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy?

1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět

#1 8. 3. 2010 13:47

Macksey
♥♥♥----

Rodiče si nevybíráme - co s nimi?

Ahoj holky,
jdu k vám pro radu. Pokusim se to napsat co nejstručněji, ale je to jen část mého trápení.
Takže ...
... jak to bývá když je nějaká oslava, pozvou se příbuzní, přátele, udělají se dobrůtky, osazenstvo se snaží o dobrou náladu a konverzaci. S mými rodiči je to ale jiné. Kdykoliv je pozvu na oslavu dětí (své jsem z toho důvodu zrušila a na mužovy nejezdí) mají plnou pusu výmluv a nestydí se ani říct, že se jim prostě nechce. Roky to snáším, jsou to mý rodiče a prarodiče mých dětí, ale jak léta plynou, má trpělivost přestává. To že nám moji rodiče dávaji dárky, co jsme jim dali my nebo i dárky prošlé (a to i dětem), to s nimi chci vyřešit, ale to co se stalo včera, to už byla poslední kapka. Filípkovi bylo 3. března 5 let, oslavu jsme naplánovali na neděli, což byl jediný den, kdy má manžel alespoň půl dne volna. Mámě jsem řekla, že oslava je v neděli ve 3 hodiny. Tvářila se jako obyčejně bez chuti a už to začalo, že si myslela, že zajedou v týdnu a bla, bla, bla. Otci se samozřejmě nechtělo a ona se mu přizpůsobuje. Napsala jsem jí tedy, že je do ničeho nenutím, ať přijedou s babičkou v týdnu, ale ať mi dá vědět, abysme je čekali. Neozvala se. Přišla neděle ... v poledne jsem uspala Lucinku, ledabile sklidila po obědě s tím, že to doladim, že je ještě čas. Šla jsem s Filípkem dělat výzdobu, mezitím přijel manžel z práce a telefon ... byli 2 hodiny, volala máma, že jsou dole u dveří. Ve mně by se krve nedořezal. Neměla jsem doklizeno, nic nachystanýho. Chtělo se mi brečet. Došla jsem jim otevřít a zeptala se jí, proč přijeli teď, když oslava je až na třetí hodinu. Prý co má dělat, že táta chtěl jet teď. Tak jsem se zeptala táty. Ten mi mezi dveřmi div nevynadal, že oni nic nechtěji a že je jedno kdy přijedou. Lucinku mi samozřejmě probudili. Měla jsem úplně zkaženou náladu sad. Nechtělo se mi je vůbec pohostit a být s nima v jedný místnosti. No a co dali Filípkovi .... k 5. narozeninám od nich dostal růžového zajíčka Duracell na baterky, který navíc nefunguje a ponožky, které velikostí odpovídají mé, pak ještě veliký trenýrky a nějaký pexeso. Ještěže byl doma už manžel, jinak bych to vůbec nevydýchala. A průběh oslavy. Otec se jako tradičně upích u televize a s nikým nemluvil, matka komunikovala velice omezeně. Zkritizovala kafe, které výslovně chtěla (no budiž), nevzali si nic, co jsme nachystali, jen dort. Otec si nedal ani nic k pití. Byla jsem ráda, že pak odjeli a konečně jsme si mohli začít užívat oslavu, společně s rodiči manžela a Filípkovýho bratrance.
Leží to ve mně jako balvan a já nevim co s nimi. Chtěla bych jim říct, že vědí, kdy maji děti narozeniny a svátek, tak když budou chtít ať přijedou, že je rádi uvidíme, ale nic víc. Taky je chci požádat, aby mně a manželovi žádné dárky nedávali a co se týká dětí, aby jim raději dali peníze než takobé zbytečnosti. Nemám na to ale odvahu ani sílu. Hodně se toho bojim, protože v naší rodině se takové věci neříkají, ne ve směru k rodičům.
Chjo .... co mám dělat?

Moc děkuju všem, co jste to přečetli až sem a omlouvám se, jestli je tom chaos, jsem rozčilená.

Upravil(a) Macksey (8. 3. 2010 13:51)

Není tady

#2 8. 3. 2010 13:56

PavlaH
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: MB

Re: Rodiče si nevybíráme - co s nimi?

Víš, Macksey, to co se ti stalo, není nic výjimečného. Podobných událostí a rodin je hodně. Nemusíš být neštastná, že jsi jediná. nejsi, jen se těmihle věcmi nikdo nechlubí.

Víš, ty pořád očekáváš od svých rodičů něco, čeho prostě a jednoduše nejsou schopni. Prober si roky po sobě, prober si v hlavě svoje vzpomínky, jak slavili s tebou, jak slavili u svých příbuzných. Snad tam najdeš podobnosti.
ROdiče už nepředěláš. Ber to tak, že jim sice řekneš, jak to chceš, ale oni to opět nemusí přijmout. Zkus se naučit neočekávat.

Podle mého názoru jsi to v neděli udělala, jak nejlépe si mohla a uměla. Nad tím se opravdu trápit nemusíš. Vykašli se na to. K jejich straně dělej jen to co cchceš a nikoli "jak se to dělat má". Radosti si užívej s těmi, kteří s tebou být a slavit chtějí...

Život je nejkrásnější odpověď na všechny otázky.

Není tady

#3 8. 3. 2010 14:05

Selima
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: už Bratislava

Normálka rodinný folklór, povedala by som. Ja to s rodičmi našťastie nemám takto(ale o Vianociach by som mohla písať tragikomédie), ale bývalí svokrovci boli niečo podobné, plus sa ešte svokor vždy ožral a zapáral od mňa, že si jeho syn našiel niečo také nevydarené, svokra sa tvárila, akoby mala dva týždne v kuse zápchu usch a všetci sme si vydýchli, keď odišli. Podotýkam, že som ich pozývala viac-menej ja, hlavne ku koncu, lebo bývalý mal s nimi dosť problematické vzťahy. A potom som ich raz-dva razy nepozvala... potom sme sa s bývalým rozišli a bol pokoj. Nakoniec teraz ja chodím na ich rodinné sešlosti a celkom si ich užívam. Svokor umrel, svokra zmäkla na staré kolená a dá sa s ňou vyjsť.

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#4 8. 3. 2010 14:15

Macksey
♥♥♥----

PavlaH napsal(a):

Víš, Macksey, to co se ti stalo, není nic výjimečného. Podobných událostí a rodin je hodně. Nemusíš být neštastná, že jsi jediná. nejsi, jen se těmihle věcmi nikdo nechlubí.

Víš, ty pořád očekáváš od svých rodičů něco, čeho prostě a jednoduše nejsou schopni. Prober si roky po sobě, prober si v hlavě svoje vzpomínky, jak slavili s tebou, jak slavili u svých příbuzných. Snad tam najdeš podobnosti.
ROdiče už nepředěláš. Ber to tak, že jim sice řekneš, jak to chceš, ale oni to opět nemusí přijmout. Zkus se naučit neočekávat.

Podle mého názoru jsi to v neděli udělala, jak nejlépe si mohla a uměla. Nad tím se opravdu trápit nemusíš. Vykašli se na to. K jejich straně dělej jen to co cchceš a nikoli "jak se to dělat má". Radosti si užívej s těmi, kteří s tebou být a slavit chtějí...

Ale já si přeci nemyslím, že jsem jediná.
Samozřejmě že očekávám, však já jim to taky nedělám. Měnit je nechci, ale abych se přizpůsobovala jen já, na to v sobě nemám dost přetvářky. Neni jednoduchý se tím netrápit, jsou to mí rodiče a mě mrzí jací jsou, byli takový vždy, jen člověk stárne a na jisté věci se dívá odlišně.

Není tady

#5 8. 3. 2010 14:38

javena
♥♥♥♥♥♥-

Macksey, tak je nezvi na hlavní oslavu... ušetříš si nervy. Pozvi je v týdnu, kup zákusky, kdyby si chtěli dát, pusť otci telku a mamce udělej hnusný kafe... Proč je zvát do společnosti když o to nestojí a já to vím... wink
A myslím to bez ironie. Včera u mě byli naši... tongue Hele, když se dovalíme my k nim, naprosto jim to vyhovuje. Jak vytáhnou paty, jsou nesví - čert ví proč a já to zjišťovat nehodlám. smile Hádám, že otec má spařený patro, jak pil to kafe horký a máti šilhá, protože měla hodiny ze strany - sedla si nezvykle (příště už to neudělá)... lollol I když je znám, jako hodná dcera někdy podlehnu a pozvu je, oni mi většinou odpoví, že ne, že něco mají a když jim to už přijde blbý, tak jako milující rodiče dorazej. Na to superrychlý kafe... tongue Ale co se týče vnoučat, ty si užívají. Jdou do ZOO, na koupák, na procházku nebo výlet - tohle funguje, takže si z návštěv hlavu nelámu.

Jinak se mi po přečtení názvu tématu vybavilo - v dětství milovat, v pubertě zapřít (horší rodiče má málokdo) a v dospělosti tolerovat (už mají nějaký ten křížek za sebou a bůh ví, jací budeme my, když máme ty jejich geny...). vissla

Není tady

#6 8. 3. 2010 14:59

rejka
♥♥♥♥♥♥-
Místo: kousek od matičky stověžaté

Macksey,docela chápu,že tě to mrzí a navíc i děsně štve.Mě by to asi nevadilo vůči mě,ale kdyby se takto až opovržlivě chovali k mým dětem,tak rodiče,nerodiče, vyříkala bych si to s nimi,tak jako s každým jiným. Já mám ráda upřímné jednání a říct si všechno pěkně narovinu než se ve skrytu duše trápit. Co se dárků týče,tak na prošlé zboží,které je ke konzumaci,tak na to bych je upozornila.Nenechala bych dětem zkazit žaludek. A o věcných darech jako je oblečení či hračky apod. tak o tom se radíme.Když byl na živu můj taťka,byl taky pohodlný a to mu bylo ani ne 60 let.Ale byl radši,když jsme přijeli my k nim,on uvařil-to dělal moc rád,mamka upekla. Dost často se stávalo,že když jsme spolu mluvili a já je pozvala,tak říkal: přijeďte vy,já si aspoň dám k obědu pivo. Ale jezdili i k nám,protože nechtěl být nezdvořilý. Ale já nikdy nebyla ve stresu,když přijeli a nebylo vše hotovo. Buď jsem to prostě dodělala,nebo mi mamka pomohla.Myslím,že v tomhle se zbytečně stresuješ. Nezabředni do pocitů, o které nestojíš,jestli tě to irituje a rmoutí tak si s nimi promluv. Kde jinde by se měl člověk cítit uvolněně a umět mluvit o nepříjemných věcech,když ne mezi svými,ve své rodině......

„Nevyčítej životu, co ti nedal, uč se oceňovat to, co ti dal.“
Seneca
http://pdgf.pitapata.com/C9u1p2.png

Není tady

#7 8. 3. 2010 15:15

agewa
♥♥♥♥♥♥-

to u nás je to podobný. vylepšený tím, že se všechno točí kolem toho , jestli se uráčí přijet moje sestra nebo ne.
ted na velikonoce říká máma...no Maruš nepřijede, tak nebudeme nic chystat ani péct( co na tom, že u mě mají taky dvě vnoučata)....no ve finále táta přišel na to, že se pozvali oni  k nám, aby ušetřili.

Není tady

#8 8. 3. 2010 15:19

agewa
♥♥♥♥♥♥-

rejka napsal(a):

Macksey,docela chápu,že tě to mrzí a navíc i děsně štve.Mě by to asi nevadilo vůči mě,ale kdyby se takto až opovržlivě chovali k mým dětem,tak rodiče,nerodiče, vyříkala bych si to s nimi,tak jako s každým jiným. Já mám ráda upřímné jednání a říct si všechno pěkně narovinu než se ve skrytu duše trápit. Co se dárků týče,tak na prošlé zboží,které je ke konzumaci,tak na to bych je upozornila.Nenechala bych dětem zkazit žaludek. A o věcných darech jako je oblečení či hračky apod. tak o tom se radíme.Když byl na živu můj taťka,byl taky pohodlný a to mu bylo ani ne 60 let.Ale byl radši,když jsme přijeli my k nim,on uvařil-to dělal moc rád,mamka upekla. Dost často se stávalo,že když jsme spolu mluvili a já je pozvala,tak říkal: přijeďte vy,já si aspoň dám k obědu pivo. Ale jezdili i k nám,protože nechtěl být nezdvořilý. Ale já nikdy nebyla ve stresu,když přijeli a nebylo vše hotovo. Buď jsem to prostě dodělala,nebo mi mamka pomohla.Myslím,že v tomhle se zbytečně stresuješ. Nezabředni do pocitů, o které nestojíš,jestli tě to irituje a rmoutí tak si s nimi promluv. Kde jinde by se měl člověk cítit uvolněně a umět mluvit o nepříjemných věcech,když ne mezi svými,ve své rodině......

víš problém je v tom, že si to ti lidé nepřipouští. já se spoustu let trípila tím, že moje rodiče dávali vždy přednost mojí sestře, dokonce i vnoučata tak pořád dělí. a když jsem je na to několikrát upozornila , dostalo se mi odpovědi stylu.....co pořád máš, jsi nepřejícná k Maruš,pořád na ní žárlíš,  to není pravda  atd.

Není tady

#9 8. 3. 2010 15:58

rejka
♥♥♥♥♥♥-
Místo: kousek od matičky stověžaté

agewa napsal(a):

rejka napsal(a):

víš problém je v tom, že si to ti lidé nepřipouští. já se spoustu let trípila tím, že moje rodiče dávali vždy přednost mojí sestře, dokonce i vnoučata tak pořád dělí. a když jsem je na to několikrát upozornila , dostalo se mi odpovědi stylu.....co pořád máš, jsi nepřejícná k Maruš,pořád na ní žárlíš,  to není pravda  atd.

Tak to akorát v tobě mohou vypěstovat nesnášenlivost k sestře a jejím dětem......I když za nic třeba nemohou a sestra je fajn,stejně mám pocit,že dřív nebo později tě podobný pocit chytne.....Něco podobného bylo u mojí mamky.Má sestru,starší,která se nikdy nevdala.Moje babička ( jejich mamka ) dělala mezi nimi strašné rozdíly až do dospělosti. Podařilo se jí to,že moje mamka neměla sestru ráda ne kvůli sobě,ale kvůli nám- babička ji totiž absolutně upřednostňovala i před námi.Na mou otázku,zda mi dá pomeranč prý odpověděla,až jestli ho nebude chtít Andulka...a to bylo se vším.Navíc babička bydlela s námi,mamka jí prala,vařila,nakupovala,když bylo potřeba.....Ale,když nebyla Andulka v dosahu byla naprosto úžasná....dnes si myslím,že se jí asi svým způsobem bála....

„Nevyčítej životu, co ti nedal, uč se oceňovat to, co ti dal.“
Seneca
http://pdgf.pitapata.com/C9u1p2.png

Není tady

#10 8. 3. 2010 16:23

Definitiv
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Praha
Web

Ahoj Macksey,
docela tě chápu. Obdobně je to u spousty rodin. U nás třeba absolutně nerespektovaly, že jsem dospělá. Jedno, že jsem se odstěhovala, ejdno že jsem dostudovala, aracovala, cokoliv - jakmile jsem byla pod rodnou střechou, byla jsem míň jak kojenec roll
Pomohlo to, že jsem jednou bouchla jakp parní kotel. Nekonala se hysterická scéna, naopak se všechno odehrálo v téměř ledovém klidu, kdy jsem oznámila, že toho už mám bohužel plné zuby, že jsem taky člověk, který si zaslouží být respektován. a pokud chtějí, abych já respektovala je, musí se i oni snažit respektovat mě.
Týkalo se to právě i toho, že k nám pořád na návštěvu chodila teta va ani jí nenapadlo zavolat, rpostě dorazila a čekala, že se všichni okolo ní budeme motat. Naprosto ignorovala, že se musím učit, pracovat, nebo že mám dohodnutou schůzku.
Od tý doby už to vážně nedělá. Pokud chce vidět mě, zavolá předem a dohodneme se. Zatímco moje máma se jí neustále takhle podřizuje.
S mámou mám zas jiné problémy. Nedařilo se mi jí to říct přímo, tak jsem jí to napsala a posléze jsem jí dala i odkaz na jednu diskuzi tady, kde jsem celou věc řešila. Pomohlo to. Ne na 100% ale na 75% určitě.

Pokud na to máš, dokážeš zůstat klidná, nevytočit se a tak, volila bych přímý rozhovor. Pokud víš, že uvidíš rudě a budeš mít chuť křičet, asi bych byla spíš pro dopis. Ať tak nebo tak, určitě bych to nějak řešila. Držím pěsti pussa

MATYLDA
http://www.tickerclub.com/cache/0f00e26f70.png 22.10.2009 - 3389 g, 51 cm hjarta
ALŽBĚTA
http://www.tickerclub.com/cache/f19c85ecc3.png 22.6.2012 3 3780 G, 51 cm hjarta

Není tady

#11 8. 3. 2010 16:35

PavlaH
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: MB

Macksey - a co bys dělala, kdyby se takhle chovali k tobě cizí lidi? Co bys udělala řekla? To je vodítko...  Já třeba vím, že k ná táta prostě nedojede. At už jsou jeho pohnutky jakékoli - považuju za zbytečné ho zvát. Čas od času něco prohodí děti, ale já s ním nepočítám, neočekávám a nic mě nebolí. Když ho chci vidět, prostě dojdu já k hoře.... Jednám s ním v tomto ohledu jako s cizincem. A více méně proto, aby i děti pochopili, že takoví lidé existují a dá se s nimi vyjít. Někdy jsem příjemně překvapená, když pro holky něco vymyslí, ale jinak si jedu protě po své koleji.

Život je nejkrásnější odpověď na všechny otázky.

Není tady

#12 8. 3. 2010 17:22

laminanonte
♥♥♥♥♥♥-

naštěstí u nás v rodině tohle funguje v pohodě. Oslavy jsou fajn a těším se na ně.

V případě, že by to bylo jako u Macksey, bych to asi řešila  pouze formou oznámení, že oslava je tehdy a tehdy, nečekala bych na vyjádření. Buď přijdou, nebo ne. Ohledně dárků bych to dělala tak, že bych rodičům řekla, že dárek klidně vyberu za ně, pokud si s tím neví rady a můžou mi pak dát jen peníze, nebo můžeš říct mami, viděla jsem za výlohou tohle a tohle, to by byl skvělej dárek pro malýho, koupíš to ty, nebo já?

Každý je génius.
Ale pokud budete posuzovat rybu podle její schopnosti vylézt na strom,
bude celý svůj život žít s vědomím, že je neschopná.

* Albert Einstein

Není tady

#13 8. 3. 2010 19:09

eremuruss
♥♥♥♥♥♥♥

Macksey napsal(a):

Ahoj holky,
jdu k vám pro radu. Pokusim se to napsat co nejstručněji, ale je to jen část mého trápení.
Takže ...
... jak to bývá když je nějaká oslava, pozvou se příbuzní, přátele, udělají se dobrůtky, osazenstvo se snaží o dobrou náladu a konverzaci. S mými rodiči je to ale jiné. Kdykoliv je pozvu na oslavu dětí (své jsem z toho důvodu zrušila a na mužovy nejezdí) mají plnou pusu výmluv a nestydí se ani říct, že se jim prostě nechce. Roky to snáším, jsou to mý rodiče a prarodiče mých dětí, ale jak léta plynou, má trpělivost přestává. To že nám moji rodiče dávaji dárky, co jsme jim dali my nebo i dárky prošlé (a to i dětem), to s nimi chci vyřešit, ale to co se stalo včera, to už byla poslední kapka. Filípkovi bylo 3. března 5 let, oslavu jsme naplánovali na neděli, což byl jediný den, kdy má manžel alespoň půl dne volna. Mámě jsem řekla, že oslava je v neděli ve 3 hodiny. Tvářila se jako obyčejně bez chuti a už to začalo, že si myslela, že zajedou v týdnu a bla, bla, bla. Otci se samozřejmě nechtělo a ona se mu přizpůsobuje. Napsala jsem jí tedy, že je do ničeho nenutím, ať přijedou s babičkou v týdnu, ale ať mi dá vědět, abysme je čekali. Neozvala se. Přišla neděle ... v poledne jsem uspala Lucinku, ledabile sklidila po obědě s tím, že to doladim, že je ještě čas. Šla jsem s Filípkem dělat výzdobu, mezitím přijel manžel z práce a telefon ... byli 2 hodiny, volala máma, že jsou dole u dveří. Ve mně by se krve nedořezal. Neměla jsem doklizeno, nic nachystanýho. Chtělo se mi brečet. Došla jsem jim otevřít a zeptala se jí, proč přijeli teď, když oslava je až na třetí hodinu. Prý co má dělat, že táta chtěl jet teď. Tak jsem se zeptala táty. Ten mi mezi dveřmi div nevynadal, že oni nic nechtěji a že je jedno kdy přijedou. Lucinku mi samozřejmě probudili. Měla jsem úplně zkaženou náladu sad. Nechtělo se mi je vůbec pohostit a být s nima v jedný místnosti. No a co dali Filípkovi .... k 5. narozeninám od nich dostal růžového zajíčka Duracell na baterky, který navíc nefunguje a ponožky, které velikostí odpovídají mé, pak ještě veliký trenýrky a nějaký pexeso. Ještěže byl doma už manžel, jinak bych to vůbec nevydýchala. A průběh oslavy. Otec se jako tradičně upích u televize a s nikým nemluvil, matka komunikovala velice omezeně. Zkritizovala kafe, které výslovně chtěla (no budiž), nevzali si nic, co jsme nachystali, jen dort. Otec si nedal ani nic k pití. Byla jsem ráda, že pak odjeli a konečně jsme si mohli začít užívat oslavu, společně s rodiči manžela a Filípkovýho bratrance.
Leží to ve mně jako balvan a já nevim co s nimi. Chtěla bych jim říct, že vědí, kdy maji děti narozeniny a svátek, tak když budou chtít ať přijedou, že je rádi uvidíme, ale nic víc. Taky je chci požádat, aby mně a manželovi žádné dárky nedávali a co se týká dětí, aby jim raději dali peníze než takobé zbytečnosti. Nemám na to ale odvahu ani sílu. Hodně se toho bojim, protože v naší rodině se takové věci neříkají, ne ve směru k rodičům.
Chjo .... co mám dělat?

Moc děkuju všem, co jste to přečetli až sem a omlouvám se, jestli je tom chaos, jsem rozčilená.

To se jeste mas.Moje rodice ode mne bydleli  3 minuty cesty.Moje deti od nich nikdy nic nedostali k svatku ani k narozeninam.Je pravda,kdyz jeste byli hodne malicky,ze jim moje mamka jezdila do vedlejsiho mesta,kde v sekaci prodavali obleceni za 100 kc kilo tak co jim privezla jsem ji neplatila.Obcas jim upekla livance nebo uvarila polivku.K vanocum nedostavali take nic,kdyz byli vetsi,pry nic nepotrebuji maji toho dost.Kdyz k nam jeste prisli rodice na stedry den tak moje mamka hned vsechno pomluvila.Kapr presolenej,cukrovi pripaleny.Kdyz jsem udelala pohar tak byl preslazeny.Pak se s mym tatou pohadali a sly domu.Posledni rok nez mamka zemrela ,uz k nam na vanoce vubec nechodila.

Za jednu minutu člověk pozná, zda se mu někdo líbí, za hodinu pozná, zda by jej dokázal mít rád či milovat, za jeden den zjistí, jestli by s tou osobou dokázal strávit celý život...ale poté trvá celý život než na tu osobu zapomene.

Není tady

#14 8. 3. 2010 19:53

Leri
♥♥♥♥♥♥-
Místo: střední Morava

Macksey, nevidím to jako žádnou tragédii. Proč si s tím děláš takovou hlavu a nervuješ se? Prostě jsou takoví a s tím nic nenaděláš.
Já bych se jich asi zeptala, jestli chtějí přijet na velkou oslavu, nebo přijedou sami někdy jindy. A ať si vyberou. Nebo třeba nebudou chtít přijet vůbec a dají prckovi dárky, až někdy přijedete k nim. Co se týká dárků, tak protože jsou to tví rodiče, tak bych se jich zeptala, jestli chtějí něco koupit sami a poradit co anebo máš něco koupit ty a oni to zaplatí. Nebo třeba nebudou chtít koupit nic. Všechno je to na domluvě, ne? Myslíš, že by to tak nešlo?
Manželova maminka řekla celé rodině, když měla malá asi půl roku, ať nekupují žádné hračky, že jich má dost a sama taky nikdy nic nekoupila. Malá od ní nemá ještě žádnou hračku. Dá peníze na plínky anebo koupí nějaké kalhotky apod. (většinou malé!). No ale je to její volba, já se tím rozhodně nehodlám trápit, že od druhé babičky malá nemá žádné hračky jako dárky.
A hele, jsou horší věci v životě, ne? V klidu a v pohodě ...   stoltstoltstolt

Co mě nezabije, to mě posílí.

Není tady

#15 8. 3. 2010 19:57

Leri
♥♥♥♥♥♥-
Místo: střední Morava

No a s oslavou jsme to vyřešili takto: udělali jsme ji u mých rodičů (taky neradi někam jezdí) a bylo.
Nakonec to docela šlo, byli jsme tam celý den i s druhou babičkou ...  vissla

Co mě nezabije, to mě posílí.

Není tady

#16 8. 3. 2010 21:55

Macksey
♥♥♥----

javena napsal(a):

Včera u mě byli naši... tongue Hele, když se dovalíme my k nim, naprosto jim to vyhovuje. Jak vytáhnou paty, jsou nesví - čert ví proč a já to zjišťovat nehodlám. smile Hádám, že otec má spařený patro, jak pil to kafe horký a máti šilhá, protože měla hodiny ze strany - sedla si nezvykle (příště už to neudělá)... lollol I když je znám, jako hodná dcera někdy podlehnu a pozvu je, oni mi většinou odpoví, že ne, že něco mají a když jim to už přijde blbý, tak jako milující rodiče dorazej. Na to superrychlý kafe... tongue Ale co se týče vnoučat, ty si užívají. Jdou do ZOO, na koupák, na procházku nebo výlet - tohle funguje, takže si z návštěv hlavu nelámu.

Tvůj veselý popis stavu tvých rodičů při návštěvě mě rozesmál, to je fakt dobrý godlike tummenupp.

Naši to maji s mými dětmi bohužel jiný, kdyby alespoň tohle fungovalo. Chovají se k nim stejně jako kdysi (a vlastně pořád) ke mně a to se mi nelíbí (já sama z toho mám hodně šrámů na duši). Jeden čas tam Filípek jezdil na víkend (no ... byl tam 3x), oni tam totiž ob víkend měli synovce a pak si tam brali i druhýho (děti mé sestry), asi to bylo matce blbý, tak přizvala i Filípka. Hodně jsem se tomu bránila, ale kvůli synovi jsem to dovolila. Byl tam s bratranci, to si užíval. Naše matka byla nervózní, že nic neudělá, tak je šoupla babičce a pak si libovala, jak stihla i vyprat a v klidu uvařit, i vytřít zvládla. No .... nechci se v tom nimrat. Pak se něco stalo .... udělali něco s čím já zásadně nesouhlasím a dle mého názoru to žádný soudný, rozumný a dospělý člověk neudělá. Vezli mého syna, spolu ještě se synovcem autem BEZ AUTOSEDAČKY. Oni si nemohli tu cestu na tu p.... chatu odpustit. Co by si matka počala, kdyby se neporejpala v záhonu. Tak jsem jí hned volala a vyjádřila důrazně nelibost a její reakce? .... "nepřeháněj to, moc to dramatizuješ, to se mu může klidně něco stát, i když půjde třeba jen po schodech nebo mu zaskočí bombón, navíc já ho držela na klíně. Jeli jsme jen kousek, navíc vedlejší cestou" .... tímto stylem to pokračovalo až mi řekla ... "proč to řikáš mě, řekni to tátovi, já jsem neřídila" .... ve výsledku se rozbrečela, že se s ní táta rozvede ....
Od té doby si tam Filípka nevzala, je to už víc jak půl roku.

Já si prostě neumim představit, že bych mým rodičům řekla, jak mi radí holky, že si zasloužim (já i moje rodina) stejný respekt jako vyžadují oni po mně. Navíc říct mámě (tátovi už vůbec ne) co má a co nemá kupovat mým dětem, to je nemyslitelný. My spolu takhle prostě nekomunikujeme. Mě to mrzí, ale co s tím nadělám, já je nezměním. Oni jsou veliký pokrytci, co smí oni, nesmí jiný (respektive my děti) .... oni smí vše (dle jejich chování), já je musim za každou cenu ctít. Oni se mnou můžou mluvit jak uznaji za vhodný, já si to dovolit nesmim. Jakékoliv jejich chování je akceptovatelné, protože oni jsou přeci TI rodiče a já v jejich očích znamenám jen velice málo.

Moje matka mi třeba nikdy nic nepochválí (to že to nedělá otec, to tolik neřešim, jsem zvyklá, že jen kritizuje), ať je to cokoliv. Ale ona si koupí nový koberec nebo třeba sedačku (to byli ódy) nebo něco jinýho a básní o tom a vyptává se a dokud nepochválim nedá pokoj.

Už dávno vim, že mě nikdy jako rovnocennou bytost neberou a nikdy brát nebudou. Oni na tý úrovni se mnou nebudou ani komunikovat. Nepřijatelné (dle nich). A napsat dopis? Taky jsem to už jednou udělala, ale matka se chovala, jakoby žádný nebyl. A tak se dělalo, že se nic nestalo a tudíž nebylo.

A co bych dělala, kdyby se takhle chovali cizí lidi? Ohledy bych nebrala, protože když jim nezáleží na mně, nezáleží mně na nich. Ale s rodiči je to jiný. Je to citlivý. Pořád myslim na to, že jednou budou starý, nedejbože nemocní a pak ..... a já si budu vyčítat, že jsem se k nim nechovala jinak. Dali mi život, umožnili mi vystudovat, měla jsem co jíst, co pít, kde bydlet. Já vím, že to jim nedává výhradní právo na můj život, a že já nejsem povinna být jim za to vděčna (protože za to, že se staráme o své děti nemůžem očekávat vděk, to naplňuje nás samotné .... tak to mám tedy já), ale já jsem (asi je to tím, že mi to dávají přímo i nepřímo najevo). U nich bezpodmínečná láska neni, to oni neznaji. Někdy si řikám, jestli vůbec vědí, co je to láska rodičů k dítěti, co vůbec je milovat.
Spoustu věcí jsem pochopila až když jsem se stala matkou, myslela jsem si, že jim porozumim, ale je tomu přesně naopak.

Leri ..... A hele, jsou horší věci v životě, ne? V klidu a v pohodě ...   stoltstoltstolt    ..... však si to řikám a vím to, jen je to teď čerství a mrzí mě to. Nehroutím se z toho, to vůbec ne, jen se mi to pořád honí hlavou a chci to mít vyřešený.
A proč se nervuju? Jsem nervák dudlik a zvlášť když se mám setkat s nimi. Což by ti potvrdil můj manžel.

Není tady

#17 8. 3. 2010 22:01

Rosamunda
♥♥♥♥♥♥-

No já bych to taky nijak nehrotila, rodiče si člověk prostě nevybírá a převychovat je nemůžeš. Když k vám Tví rodiče nechtějí chodit, Macksey, tak choďte vy za nimi, třeba to bude lepší pro všechny. Já např. vím, že naši k nám sice rádi přijedou, ale když bych chtěla, aby tu přespali, tak pro mého tátu to je problém. Taky nám vždycky zkritizuje, jak nemáme uklizeno a jak je Munďák nemožnej, že nic neudělá atd., atd. Já už to ale neřeším, když je to na mně moc, tak ho odkážu do patřičných mezí a je to. S mámou vycházíme v pohodě, tam žádný problém není, je to moje nejmilejší kámoška. Táta by ve mně nejraději viděl svou malou polušnou holčičku, ale to už se mu bohužel pro něj a bohudík pro mně nepovede. Ale hlavu si z toho nedělám, rodičům je kolem 70i let, takže už mají na své mouchy nárok. Prostě si z toho nedělej těžkou hlavu smile pussa

Out from the dark into the light !

Není tady

#18 8. 3. 2010 22:03

Selima
♥♥♥♥♥♥♥

Macksey, ono je to tak, že proste pre nich budeš už navždy DIEŤA, aj keď si medzičaosm akosi sama matkou... Takže by bolo divné chváliť, brať ťa ako rovnocennú... Radi ťa určite majú, ale tak, ako sú schopní. Iste majú radi aj tvoje deti. To, čo sa stalo s tou autosedačkou, je chyba, ale zavrhnúť kvôli jednej chybe celý vzťah - za to to asi nestojí, nie? Inak, mám pocit, že ty im teda tiež máš chuť dosť kecať do toho, AKO  majú brať tvoje deti, čo s nimi robiť, čo nerobiť... Neviem, možno je to len môj dojem, ale ja by som sa tak nebála a nechala ich samých si nájsť vzťah k mojim deťom, ak by len nerobili nejaké zásadné, strašné veci. Koniec koncov vychovali TEBA  - a zrejme nie práve zle - tak prečo im trošku nedôverovať?

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#19 8. 3. 2010 22:26

Macksey
♥♥♥----

Rosamunda napsal(a):

No já bych to taky nijak nehrotila, rodiče si člověk prostě nevybírá a převychovat je nemůžeš. Když k vám Tví rodiče nechtějí chodit, Macksey, tak choďte vy za nimi, třeba to bude lepší pro všechny.

Jezdíme k nim velice málo, manžel téměř vůbec .... a proč, protože mám vždy pocit, že obtěžujeme, otec sotva promluví a matka si k nám ani nesedne, natož aby se pověnovala dětem.
Když byl Filípek ještě malý, jezdila jsem tam často, než mi došlo, že se přeci nemusim vždycky po příjezdu domu trápit, že si nás tam nikdo nevšimne, prostě tam nebudu jezdit a přestanu se cítit mizerně. Pomohlo to.
Nechci s nimi spřetrhat vztahy úplně, jen potřebuju přijít na to, jak si pomoct, stejně jako před lety.
Jediný, kdy my se sejdeme jsou právě oslavy. Na ty naše se mi je nechce zvát, ze zmiňovaných důvodů, ale zároveň je nechci odtrhnout od vnoučat, chci aby věděli, že maji právo přijet svým vnoučatům popřát. Co se týká jejich oslav ... manžel jak to jde, sabotuje (navíc mu to náramně vychází, je povětšinou v práci) a mně se tam chce jezdit míň a míň, právě proto, že komunikace je na bodu mrazu, jen slušnostní fráze jinak téměř nic, kromě kritiky a rýpání a urážek od otce. Dřív jsem se ještě snažila najít alespoň s matkou společnou řeč, teď už se mi to nevede a já už ztrácim zájem o to usilovat.
Nechci se s nimi rozhádat, chci aby věděli, že je mám ráda, že tu jsem, ale prostě si nerozumíme.

Není tady

#20 8. 3. 2010 22:33

Petruša
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Praha-východ

Macksey neumím ti poradit, jen cítím potřebu napsat že mě to mrzí jaké máte vztahy (neumím si topředstavtít, máme naprosto opačné) a že držím palce a moc ti přeju, aby jste našli nějakou společnou cestu

Není tady

#21 8. 3. 2010 22:34

Rosamunda
♥♥♥♥♥♥-

Macksey napsal(a):

Rosamunda napsal(a):

No já bych to taky nijak nehrotila, rodiče si člověk prostě nevybírá a převychovat je nemůžeš. Když k vám Tví rodiče nechtějí chodit, Macksey, tak choďte vy za nimi, třeba to bude lepší pro všechny.

Jezdíme k nim velice málo, manžel téměř vůbec .... a proč, protože mám vždy pocit, že obtěžujeme, otec sotva promluví a matka si k nám ani nesedne, natož aby se pověnovala dětem.
Když byl Filípek ještě malý, jezdila jsem tam často, než mi došlo, že se přeci nemusim vždycky po příjezdu domu trápit, že si nás tam nikdo nevšimne, prostě tam nebudu jezdit a přestanu se cítit mizerně. Pomohlo to.
Nechci s nimi spřetrhat vztahy úplně, jen potřebuju přijít na to, jak si pomoct, stejně jako před lety.
Jediný, kdy my se sejdeme jsou právě oslavy. Na ty naše se mi je nechce zvát, ze zmiňovaných důvodů, ale zároveň je nechci odtrhnout od vnoučat, chci aby věděli, že maji právo přijet svým vnoučatům popřát. Co se týká jejich oslav ... manžel jak to jde, sabotuje (navíc mu to náramně vychází, je povětšinou v práci) a mně se tam chce jezdit míň a míň, právě proto, že komunikace je na bodu mrazu, jen slušnostní fráze jinak téměř nic, kromě kritiky a rýpání a urážek od otce. Dřív jsem se ještě snažila najít alespoň s matkou společnou řeč, teď už se mi to nevede a já už ztrácim zájem o to usilovat.
Nechci se s nimi rozhádat, chci aby věděli, že je mám ráda, že tu jsem, ale prostě si nerozumíme.

Hele, Ty s nimi máš už problémy asi dost dlouho, že? Ono tohle co tu popisuješ je možná jen špička ledovce a to bych se Ti pak nedivila, že už to s nimi nechceš řešit. Pokud je to tak zlé, tak to prostě neřeš, nech to plynout a ono se to možná vystříbří samo.

Out from the dark into the light !

Není tady

#22 8. 3. 2010 22:43

Macksey
♥♥♥----

Selima napsal(a):

Macksey, ono je to tak, že proste pre nich budeš už navždy DIEŤA, aj keď si medzičaosm akosi sama matkou... Takže by bolo divné chváliť, brať ťa ako rovnocennú... Radi ťa určite majú, ale tak, ako sú schopní. Iste majú radi aj tvoje deti. To, čo sa stalo s tou autosedačkou, je chyba, ale zavrhnúť kvôli jednej chybe celý vzťah - za to to asi nestojí, nie? Inak, mám pocit, že ty im teda tiež máš chuť dosť kecať do toho, AKO  majú brať tvoje deti, čo s nimi robiť, čo nerobiť... Neviem, možno je to len môj dojem, ale ja by som sa tak nebála a nechala ich samých si nájsť vzťah k mojim deťom, ak by len nerobili nejaké zásadné, strašné veci. Koniec koncov vychovali TEBA  - a zrejme nie práve zle - tak prečo im trošku nedôverovať?

Moc tě nechápu, píšeš že by bylo divný mě chválit a brát mě jako rovnocennou. Proč by to bylo divný. Já své děti chválim, respektuju je a vážim si jich. Proč bych to nemohla očekávat od svých rodičů, když já toho ve vztahu s mými dětmi schopna jsem?

Co se týká té autosedačky, tak jsem je nezavrhla, jen jsem jí řekla, že se mi to nelíbilo, ona si to přebrala po svém, já jí to vymlouvat nebudu. Jsem pyšná na to, že jsem nemlčela.

Nemluvim jim do vztahu k mým dětem. Pokud se mi ale nelíbí, co s mými dětmi dělají, řeknu jim to.

Už jsem psala, že mám hodně šrámů na duši a je hodně věci, které se mi nelíbí, co mý rodiče dělají. Můj otec k tobě třeba přistoupí zezadu dá ti pohlavek nebo tě jen tak nakopne. Co myslíš, má k tomu důvod? Proč bych měla chtít, aby to samé dělal mým dětem. Třeba si řekneš, že k nim by si to nedovolil .... ale sakra dovolil, byla jsem toho světkem, né přímo mím dětem, ale dětem mojí sestry, proč by dělal rozdíly? Nebo že na synovce křičel jak pominutej, aby šli do prd...le a drželi hu...u, protože on neslyší televizi?
Nemužu jim v tomto důvěřovat, na vlastní oči jsem viděla, že oni mezi mnou a mými dětmi rozdíli dělat nebudou a já nechci, aby moje děti zažívali to co já. V tomto případě ANO, mám opravdu velkou chuť do toho kecat, protože když šlo a jde o mě jsem zticha, ale když o mé děti, líbit si to nenechám. To že jsem v tom vyrůstala já neznamená, že s klidným svědomým nechám to samé okusit své děti.

Ve světě je hodně zla, proč by to měli poznat v rodině. Pokud je to jen trochu možný, udělám vše proto abych je ochránila. Třeba ti to bude znít přehnaně, ale já to tak cítim, však jsem si tim prošla a nic příjemného to neni.

Není tady

#23 8. 3. 2010 22:49

Macksey
♥♥♥----

Rosamunda napsal(a):

Hele, Ty s nimi máš už problémy asi dost dlouho, že? Ono tohle co tu popisuješ je možná jen špička ledovce a to bych se Ti pak nedivila, že už to s nimi nechceš řešit. Pokud je to tak zlé, tak to prostě neřeš, nech to plynout a ono se to možná vystříbří samo.

Jo jo, letitý, bohužel. Dík, třeba by právě to pomohlo.

Není tady

#24 8. 3. 2010 22:52

Macksey
♥♥♥----

Holky, všem vám moc děkuju, že jste mi napsali své názory a přidali i nějakou tu radu.

Není tady

#25 9. 3. 2010 0:06

Selima
♥♥♥♥♥♥♥

Macksey napsal(a):

Moc tě nechápu, píšeš že by bylo divný mě chválit a brát mě jako rovnocennou. Proč by to bylo divný. Já své děti chválim, respektuju je a vážim si jich. Proč bych to nemohla očekávat od svých rodičů, když já toho ve vztahu s mými dětmi schopna jsem?
Co se týká té autosedačky, tak jsem je nezavrhla, jen jsem jí řekla, že se mi to nelíbilo, ona si to přebrala po svém, já jí to vymlouvat nebudu. Jsem pyšná na to, že jsem nemlčela.
Nemluvim jim do vztahu k mým dětem. Pokud se mi ale nelíbí, co s mými dětmi dělají, řeknu jim to.
Už jsem psala, že mám hodně šrámů na duši a je hodně věci, které se mi nelíbí, co mý rodiče dělají. Můj otec k tobě třeba přistoupí zezadu dá ti pohlavek nebo tě jen tak nakopne. Co myslíš, má k tomu důvod? Proč bych měla chtít, aby to samé dělal mým dětem. Třeba si řekneš, že k nim by si to nedovolil .... ale sakra dovolil, byla jsem toho světkem, né přímo mím dětem, ale dětem mojí sestry, proč by dělal rozdíly? Nebo že na synovce křičel jak pominutej, aby šli do prd...le a drželi hu...u, protože on neslyší televizi?
Nemužu jim v tomto důvěřovat, na vlastní oči jsem viděla, že oni mezi mnou a mými dětmi rozdíli dělat nebudou a já nechci, aby moje děti zažívali to co já. V tomto případě ANO, mám opravdu velkou chuť do toho kecat, protože když šlo a jde o mě jsem zticha, ale když o mé děti, líbit si to nenechám. To že jsem v tom vyrůstala já neznamená, že s klidným svědomým nechám to samé okusit své děti.
Ve světě je hodně zla, proč by to měli poznat v rodině. Pokud je to jen trochu možný, udělám vše proto abych je ochránila. Třeba ti to bude znít přehnaně, ale já to tak cítim, však jsem si tim prošla a nic příjemného to neni.

Myslela som to tak, že ak ťa nerešpektovali ako dieťa, tak ich vzťah k tebe-dospelej sa tiež nezmení a budú s tebou naďalej zaobchádzať ako s dieťaťom, lebo pre nich dieťa OSTANEŚ NAVŽDY. A očakávať môžeš, čo len chceš, ale to, že ty rešpektuejš svoje deti, proste neznamená, že tvoji rodičia budú automaticky rešpektovať teba... Sú proste iná generácia, asi ani ich rodičia nerešpektovali - tak kde by sa to naučili, že? To nie je ospravedlenenie, len prosté vysvetlenie. A ak sa ti nepáči, kao sa správajú k tvojim deťom, tak im v tom kľudne zabráň. Ale je trošku naivné nazdávať sa, že ak im prešlo nejaké správanie voči tebe a sestre, že pri tvojich deťoch budú diametrálne odlišní... K vnukom síce majú väčšinou starí rodičia iný vzťah, ale spoliehať sa na to nedá. Tak holt si viac budú užívať druhých starých rodičov, to sa nedá nič robiť. wink

Brita

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí