Oznámení

14. února : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

14. února : Kyjevské smažené fazole. I bez masa se dá připravit skvělý oběd!

14. února : Menopauza mění vzhled ženy. Na co všechno má vliv kolísající hladina hormonů

#1 8. 3. 2010 9:17

šmudlinka
♥♥-----
Místo: Ruda
Registrovaný: 27. 4. 2009
Příspěvky: 58

Nová orchidej v malém květníku

Ahojky holky, chci se zeptat, co mám dělat s miniphalenopsisem, včera jsem neodolala a rozšířila svoji minisbírku o nádhernej malokvětej phalenopsis, ale trochu jsem narazila. Pani prodavačka mi ho tak "důkladně" balila, že mi ulomila dvě lupena butterbutter, takže zbylo jedno uvadající, jedno docela hezký velký a malinký, co teprva roste (asi).. no a obsah květníku, kterej je menší než kelímek od jogurtu, to jsem nevěřila vlastním očím.. na dně asi 1 cm pilin a zbytek mech, kterej bují víc než ta kytka a je od něj ten květník úplně zdeformovanej... tak nevím, vypadá ted docela zuboženě, navíc je hrozně přelitá, ještě teď z ní odkapává voda a nemá ty nožičky na dně květníku, takže to musím pořád běhat odlívat, aby v tom nestála.. Mám jí přesadit do většího a jinýho substrátu? Nevím, co s ní a trochu se bojim, že z toho v čem je nemůže vyžít.. ty předchozí, co mám doma už dýl, byly z botanický a všechno v poho, tak nevim, co s tim..
Díky za radu smile

Není tady

 

#2 8. 3. 2010 20:12

ajaE
♥♥♥♥♥--
Registrovaný: 7. 8. 2007
Příspěvky: 713

Re: Nová orchidej v malém květníku

Ahoj Smudlinko,to,ze ti prodavacka ulomila 2 listky je nehoraznost!Ale snad se da zachranit,jestli mas ten substrat na orchideje tak to co tam nacpali vyhod a dej ji cerstvou,sice opticky uz neni dokonala ale ona si  vyrazi nove listky.dej ji sanciJe to ta mini,tak ji nedavej do vetsiho.

Není tady

 

#3 9. 3. 2010 12:41

li.lik
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Sever
Registrovaný: 27. 3. 2008
Příspěvky: 1493

Re: Nová orchidej v malém květníku

Ahoj, taky bych neváhala a použij určitě něco jiného než mech big_smile To zírám, v čem jí chudinku trápili!
Já měla orchideje vždycky v kůře (je sice do terárií, ale orchideje jí mají taky rády) a moc se jim v ní líbilo. Ten prostorný květináč je důležitý a hlavně ti nesmí stát ve vodě.


http://lb4m.lilypie.com/TikiPic.php/oeXGSN4.jpghttp://lb4m.lilypie.com/oeXGp1.png
http://lb2m.lilypie.com/PQ1Np1.png

Není tady

 

#4 9. 3. 2010 15:46

šmudlinka
♥♥-----
Místo: Ruda
Registrovaný: 27. 4. 2009
Příspěvky: 58

Re: Nová orchidej v malém květníku

Moc díky, substrát už jsem koupila, tak jen co se prohřeje, tak jí přesadím, je mi jí normálně líto, když vidím ty piliny nacuclý vodou a kvetoucí mech, tak mě jímá hrůza.. no a pani prodavačka.. to je škoda slov...smile... jestli mi to přežije, tak si můžu řikat, že aspon jednu z těch patnácti jsem zachránila, jestli je někdo rychle nekoupí, tak z nich moc nezbyde, maji vody až děs.. sad

Není tady

 

#5 9. 3. 2010 20:03

ajaE
♥♥♥♥♥--
Registrovaný: 7. 8. 2007
Příspěvky: 713

Re: Nová orchidej v malém květníku

Smudli,to co popisujes jak prodavaji orchdeje v tom kvetinarstvi-tak ta "prodavacka"-neni to nahodou uklizecka?Protoze o orchdejich nema ani zakladni vedomosti!!!Potes pambu na takovou narazit!!

Není tady

 

#6 12. 3. 2010 8:50

šmudlinka
♥♥-----
Místo: Ruda
Registrovaný: 27. 4. 2009
Příspěvky: 58

Re: Nová orchidej v malém květníku

Bůh suď, jakou tam má funkci, ale kolem toho pultíku se motá často, co jsem se tak bavila se známýma, tak nejsem jediná, jedný kamarádce balila řezanou kytičku a nalomila květ, takže to bude asi celkově tele na entou, taky nevím, jak někoho takovýho můžou pustit do květinářství, jeden by z toho brečel grater.. No orchidku jsem přesadila do kůry, upadly jí tři malinkatý poupátka (to prej může souviset se změnou zeminy?), ale jinak žádný zásadní změny nepozoruju, i když je mi jasný, že jestli přežije nebo ne se projeví asi za dýl.. Jen mě překvapilo, kolik toho hnusu - pilin a mechu - jsem z toho květníku "vykydala", nevěřila jsem tomu, že se to tam vešlo ještě s kořenama, hrůůůza.. Si řikam, že to snad dělaj schválně, aby to člověku chcíplo a šel si to koupit znova sad

Není tady

 

#7 12. 3. 2010 10:57

Janila
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 20. 4. 2006
Příspěvky: 13062

Re: Nová orchidej v malém květníku

Šmudlinko přeji Ti, aby orchidejka přežila a udělala ti radost s květama.
Já tedy pěstuji ty velké a když jsem někde v květinářském koutku to víš, že počumuju po dalších.
Taky jsem říkala budu mít narozky určitě si zase nějakou pořídím. Je to nádhera.

Není tady

 

#8 12. 3. 2010 17:17

majkafa
Host

Re: Nová orchidej v malém květníku

V Praze v botanické ve skleníku Fatamorgana probíhá teď výstava orchidejí. Chystám se tam. Byla jsem i před rokem, nádhera.

 

#9 12. 3. 2010 17:29

Tercila
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 15. 5. 2007
Příspěvky: 7001

Re: Nová orchidej v malém květníku

Majkafo, užij si to!!! smile
Člověk potřebuje nasát trochu energie po té zimě, viď... Kdybych byla blíž, taky bych šla. Takhle se těším aspoň na olomouckou Flóru. smile
Ohledně prodavačky, taky jsem narazila na jednu, která měla velké štěstí wink, že mě svým "uměním" tak šokovala, že jsem v té chvíli nebyla schopná nic říct big_smile. Doslova se dá říct, že mě ohromila.  Vybrala jsem totiž poslední (pro mě) krásný květ do vázy a ona mě začala přemlouvat k jiné barvě (houby ví, jak jsem to potřebovala vyladit s interiérem) a jak tak (zbytečně) meldovala, prostě ten jediný vybraný květ při řeči odlomila a odhodila - holky, to bylo na facku big_smile - já se tomu zpětně směju, takovou situaci nevymyslíš... ale tehdy jsem byla fakt v šoku big_smile. Ona nejen že není květinářka, ale celkově je taková trošku... jak to vyjádřit hezky...poslabší.
Na druhou stranu, bohužel, co si budeme povídat, která extra odbornice by za pár šupů chtěla v malém chladném zastrčeném květinářství trčet od rána do pozdního odpoledne... Věřím, že pro majitele není jednoduché sehnat dobrou prodavačku - odbornici, to by to kvítko stálo dvojnásobek.
Tož - kytkám zdar a orchidejím zvl᚝!! tummenupp

Není tady

 

#10 12. 3. 2010 18:37

ajaE
♥♥♥♥♥--
Registrovaný: 7. 8. 2007
Příspěvky: 713

Re: Nová orchidej v malém květníku

Ahoj orchidejky!Vcera jsem byla v obchodaku nakoupit,meli tam odkvetle orchideje,krasne velike a zdrave rostliny,i s kvetinacem za 2.99€,tak jsem 1koupila (neodolala)a od vedouciho jsem 1 dostala ZADARA!!!!Tak se ty 2nove uz sluni:lol:na okne!!

Není tady

 

#11 14. 3. 2010 13:09

šmudlinka
♥♥-----
Místo: Ruda
Registrovaný: 27. 4. 2009
Příspěvky: 58

Re: Nová orchidej v malém květníku

JJ, prodavačům zdar.. koukám, že střívka se najdou všude, asi mᚠpravdu, že odborník by se v malém zapadlém květinářství hledal těžko.. Jinak souhlasím, Fatamorgana je nádhera, byla jsem tam už dvakrát a i letos se chystáme, asi příští víkend, tak už zas pomýšlím, že si spravím náladu po té chudince z minulého týdne něčím opečovávaným z botaniky, tam snad vědí, jak se o to starat smile mám jednu z loňska velkokvětou od nich a do teď nebyly žádné problémy, kvete, lupena i kořeny rostou, hlína v poho.. tak uvidím, co tam budou mít letos.. jsem pitomá, měla jsem počakt přímo do tý botaniky, když ale ona byla tak nádherná, se nedalo odolat big_smile big_smile big_smile jj, kytkám zdar, orchidkám obzvl᚝..

Není tady

 

#12 15. 3. 2010 5:34

Petr100
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 3. 3. 2007
Příspěvky: 18843

Re: Nová orchidej v malém květníku

Šmudlo koukni na diskusi o orchidejích na LIVINGu vlákno- Bol by záujem o PRVORCHIDKY? je tam asi 4500 příspěvků, většinou o kytkách koupených v marketech. Já mám jen botanické druhy, takže moc neporadím. Co jsem tam zahlédl tak bylo konstatováno, po nákupu orchidejí v marketech okamžitě vždy přesadit i když je nebezpečí, že opadají poupata. To opadání nezpůsobí přesazení ale změna prostředí.


Zvýšíme daně, zlepšíme lidem život, věří expert ČSSD.
Margaret Tatcherová: "Problém socialistů je, že nakonec jim dojdou i peníze druhých."

Není tady

 
NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

Zápatí

Powered by PunBB 1.2.24c
© Copyright 2002–2008 Rickard Andersson
Content © Copyright 2000–2016 SAMI spol. s r.o.
Ochrana osobních údajů