6. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Já teda nevím... ale pokud musí bejt manuál i na "zamezení tvorbě nepořádku", pak je někde (ve výchově?) něco špatně...
Čímž nemám na mysli - aby bylo jasno - žádnou zde zdejších "mušek" konkrétně. Jen mě to tak napadlo, když jsem zběžně nahlídla
Upravil(a) helena (18. 1. 2015 18:47)
Není tady
helena napsal(a):
Já teda nevím... ale pokud musí bejt manuál i na "zamezení tvorbě nepořádku", pak je někde (ve výchově?) něco špatně...
Čímž nemám na mysli - aby bylo jasno - žádnou zde zdejších "mušek" konkrétně. Jen mě to tak napadlo, když jsem zběžně nahlídla
heli, to není přímo manuál
Není tady
to není přímo manuál
A co to teda je?
Není tady
helena napsal(a):
to není přímo manuál
A co to teda je?
nakopnutí
Není tady
Fidorko, hezký blog. Držím palce ať se Ti daří a je tím správným nakopnutím pro ty co se chtějí přidat .
Není tady
Tak jsem taky nahlídla a tak jak Helena nějak nevím....Ale asi to někdo potřebuje, tak tomu to třeba pomůže. Mně to příjde jako úplně zbytečná záležitost. Možná pro mladé holky, které si úklid a svou domácnost zatím neumí zraganizovat.
Představa, že by mi chodily denně nějaké mejly, které by mi říkaly, co bych dnes mohla (měla) udělat mě upřímně děsí.
Pro mě by to nebylo.
Není tady
modrovous napsal(a):
Já jsem pracovně hodně "rozlítaná", takže nevím, jestli bych se na tu pravidelnost zmohla i kdybych nebyla lempl.
Ale je to lákavá představa. Ještě to projdu a možná i zkusím.
Určitě pak taky "poreferuju".
a nezapomen na drez:
Upravil(a) Jaku (18. 1. 2015 23:52)
Není tady
helena napsal(a):
jakepak musky,rovnou masarky to jsou
Upravil(a) Jaku (18. 1. 2015 23:55)
Není tady
Představa, že by mi chodily denně nějaké mejly, které by mi říkaly, co bych dnes mohla (měla) udělat mě upřímně děsí.
No... a teď si představ poněkud puntičkářštější (ať rovnou nenapíšu úzkostnější) povahu, kterou dokáže rozhodit, že nemá "splněný denní penzum", byť i z objektivních důvodů...
Není tady
Přesně.
Není tady
aprill napsal(a):
helena napsal(a):
to není přímo manuál
A co to teda je?nakopnutí
Jj, nakopnutí. Spousta věcí zní triviálně, proč by mi někdo měl připomínat, abych si poránu vyčistila zuby, to mě kdysi zarazilo asi jako první, ale uvědomte si, že to není systém dělaný na míru nikomu konkrétnímu z toho cca půlmilionu příjemců mailu, tudíž ani mně, a lidi jsou různí a jsou na tom různě, startovací čáru nemají všichni stejnou.
Proto se nad to povznesu a tohle doporučení přeskočím, stejně jako některý jiný. Důležitý je si tím resumé projít a nechat se inspirovat v oblastech, který jsou mojí slabinou, a o to přesně jde.
Helen, chybu ve výchově bych tam určitě taky viděla, v tom souhlas. Naše maminka zvládala všechno dobře, od určitého věku nás bohatě zapojovala, znám z domova jarní, vánoční megaúklidy i ty velký sobotní, nemůžu jí vyčíst, že by mě nenaučila uklízet, ba naopak. Ale jaksi mi nepředala kompletní know how. Vyšla jsem z domova jako holka, která se o sebe postará, uvaří, upeče, uklidí, ale časem jsem s vlastní domácností a rodinou zjistila, že to sousto žvejkám nějak složitě, pracně.
Myslím, že byla chyba, že nás máma jako malý posílala s tátou ven nebo k babičce a uklízela, že uklízela, když jsme byli ve školce, žehlila po nocích. Pak, když uznala, že jsem velký, nás postavila k žehlícímu prknu, ke sporáku, dala koště do ruky. Ale tenhle model já následovat nechci, myslím, že dítě má být odmala úklidu přítomno a úměrně svému věku se na něm podílet, odmala se má s dopomocí učit pečovat o svoje věci a hračky, má si osvojit systém, nikoli technologii
Pak nebude muset ve třiceti tápat a zjišťovat, že úklid nemusí trvat ani 4 hodiny, ani 2, ale že se to dá zvládat za půl hodiny denně víceméně s prstem v nose, s lehkostí, bez stresu.
Judyno, Podle emailů, resp. denních příkazů se uklízí v začátku. Jakmile pak člověk pochopí, že to je víc o zvýšení efektivity, timemanagementu a určování priorit, je pak schopen si vytvořit vlastní fungující schéma rutin a nikoho nemusí následovat.
Takže sečteno podtrženo, pro někoho je to doslova vodění za ručičku od základů, pro jiného jen lepší uspořádání, aby se nehonil jak blbec. Každej si z toho může vzít jen tolik, kolik sám potřebuje.
Nadlidem a údernicím to nedoporučuju číst vůbec
Není tady
Fidorko, v pohodě. Jak jsem psala - pro mladší holky je to možná dobrá věc. Než se naučí nějaký svůj systém. I když , každý jsme jiný. Já bych to nebrala ani v mladším věku. Ale pro někoho to může být přínosem, proč ne.
Není tady
Snad by si to meli taky precist a ridit se tim tak ymladi kluci ne? Proc furt holky a zensky ?
Ja tak nejak tohle nemuzu, nesnasim rady. Uz ve skole jsem trpela , kdyz jsme si museli odlinkovat okraj sesitu na vsech strankach....to je pro me horor.
Jinqk mam uklizeno. Tu tam se prach najde, ale to patri k zivotu. Asi neumim udelat bordel. prani nam naprsto jinak, to mam na programu celey byt od pocleceni do fusekli....
A taky mam manzela, ktery vi, co ma delat. Zehleni je jeho. Ja muzu zit bez zehleni.
"Naše maminka zvládala všechno dobře, od určitého věku nás bohatě zapojovala, znám z domova jarní, vánoční megaúklidy i ty velký sobotní, nemůžu jí vyčíst, že by mě nenaučila uklízet, ba naopak. Ale jaksi mi nepředala kompletní know how. Vyšla jsem z domova jako holka, která se o sebe postará, uvaří, upeče, uklidí, ale časem jsem s vlastní domácností a rodinou zjistila, že to sousto žvejkám nějak složitě, pracně. "
A co manzel, tatinek, bratr?
U nas se ani jarni ani vanocni ani podzimni ani jiny uklid nekona a nikdy nekonal. Ja nemam proste co uklizet.
Deti meli docel abordel v pokojich , nridila jsem at si uklidi a neco vyhodi, pak uz jsem si toho nevsimala. Akorat jsem jendou vypenila nad PET lahvema, kdyz jsem na nejake malem uklouzla. Pak jsem to nechala na nich.
Drez mam cisty a i v okoli to same.
Upravil(a) sahleb (19. 1. 2015 13:53)
Není tady
helena napsal(a):
No... a teď si představ poněkud puntičkářštější (ať rovnou nenapíšu úzkostnější) povahu, kterou dokáže rozhodit, že nemá "splněný denní penzum", byť i z objektivních důvodů...
No, jest znát, že již nejsem nejmladší poupátko...proto jsem se u návodů dobře bavila. A vzpomněla jsem si na jednu Haškovu povídku (Kterak učinit domácnost šťastnou:))
Není tady
Ano... "Šťastný domov" se to svěží dílko jmenuje...
Pro zájemce zde web2.mlp.cz/koweb/00/03/99/42/72/povidky_ii_hasek.pdf - začátek pak strana 22
Není tady
sahleb napsal(a):
U nas se ani jarni ani vanocni ani podzimni ani jiny uklid nekona a nikdy nekonal. Ja nemam proste co uklizet.
Deti meli docel abordel v pokojich , nridila jsem at si uklidi a neco vyhodi, pak uz jsem si toho nevsimala. Akorat jsem jendou vypenila nad PET lahvema, kdyz jsem na nejake malem uklouzla. Pak jsem to nechala na nich.
Drez mam cisty a i v okoli to same.
1. Ten systém je pro domácnost
2. Schopnost delegovat práci na celou rodinu je jeho součástí
Všímavej čtenář (s elementární znalostí gramatiky) vidí, že nikde není ve slovesech tvrdé y, protože to není psáno pro ženy, ale pro ženy i muže (pro zajímavost, jde-li o muže a ženy zároveň, mužský rod má přednost před ženským, píšeme -i.....).
Každopádně... je to systém pro domácnost, a jak si tu práci její obyvatelé rozdělí, je jejich věc a jejich boj, nikde nestojí doporučení, že to či ono má dělat jeden jediný člen rodiny, notabene žena, i když v českých poměrech by se tohle mělo zřejmě ozřejmit.
K manželi se žehličkou gratuluju, naši měli role trochu jinak rozdělený a já se svým mužem zase jinak.
Není tady
Fidorka napsal(a):
sahleb napsal(a):
Drez mam cisty a i v okoli to same.1. Ten systém je pro domácnost
2. Schopnost delegovat práci na celou rodinu je jeho součástí
Všímavej čtenář (s elementární znalostí gramatiky) vidí, že nikde není ve slovesech tvrdé y, protože to není psáno pro ženy, ale pro ženy i muže (pro zajímavost, jde-li o muže a ženy zároveň, mužský rod má přednost před ženským, píšeme -i.....).
Každopádně... je to systém pro domácnost, a jak si tu práci její obyvatelé rozdělí, je jejich věc a jejich boj, nikde nestojí doporučení, že to či ono má dělat jeden jediný člen rodiny, notabene žena, i když v českých poměrech by se tohle mělo zřejmě ozřejmit.
K manželi se žehličkou gratuluju, naši měli role trochu jinak rozdělený a já se svým mužem zase jinak.
A k tomu manželovi gratuluješ komu?
Není tady
Jaku napsal(a):
modrovous napsal(a):
Jaku napsal(a):
když už mám ueforii,tak určitě ne z tak nízkých zálelžitostí jakou pro mě znamená čistý dřez:vissla:
a řezané kytky nevystavuju na dřezu ale vyčlením jim poněkud důstojnější místo v obýváku,abych na ně ze sedačky,na které mimochodem strávím mnohem více času než u dřezu,pěkně viděla.
Ty se hodíš úplně na tu ženskou z toho vtipu - bylo to něco v tom smyslu,že ženská má mít nejlépe ruce furt ve dřezu,přesně si ho už bohužel,i s tou pointou, nepamatuju.
Tí jsou ale děsný blbosti,celá FL:mad:Jaku, pokud ti místo úklidu vyhovuje lehnutí na gauč a pozorování kytek a bordel kolem tě nijak neirituje, je to tvoje svobodná volba a asi ti ji nikdo nebude vymlouvat.
Co nechápu, je ta tvoje potřeba vysílat takovéhle ubohé jedovatiny směrem k těm, které to mají jinak a uklizeno kolem sebe prostě mít potřebují a chtějí.Nepřekrucuj laskavě. Já při úklidu používám svůj vl.rozum a ne pohlupavé systémy:P a nepotřebuju k tomu naopak takhle hloupě radit - viz kytky na dřezu jak se kkrááásně vyjímaj,blééé
proč by to mělo být hloupé ... někdo nemá pro pořádek smysl nebo ho uklízet nebaví ... a takový plán co kdy udělat může být dost přínosný
Není tady
někdo nemá pro pořádek smysl nebo ho uklízet nebaví
Když někoho něco nebaví, pravděpodobně mu sebelepší plán bude na houby...
Není tady
helena napsal(a):
a já si myslím, že to není na houby. nikoho nebaví uklízet nebetyčný binec . ale když každý den uklidí maličko, tak snad se mu to i časem zalíbí . nebude šůrovat tři hodiny, ale jenom pár minut a ani mu to nepřijde,že uklízí
Není tady
helena napsal(a):
nebude , pokud se chce k tomu přinutit
Není tady
aprill napsal(a):
helena napsal(a):
Když někoho něco nebaví, pravděpodobně mu sebelepší plán bude na houby...a já si myslím, že to není na houby. nikoho nebaví uklízet nebetyčný binec . ale když každý den uklidí maličko, tak snad se mu to i časem zalíbí . nebude šůrovat tři hodiny, ale jenom pár minut a ani mu to nepřijde,že uklízí
ano .. zvykne si na ten systém
Není tady
Grainne napsal(a):
aprill napsal(a):
helena napsal(a):
Když někoho něco nebaví, pravděpodobně mu sebelepší plán bude na houby...a já si myslím, že to není na houby. nikoho nebaví uklízet nebetyčný binec . ale když každý den uklidí maličko, tak snad se mu to i časem zalíbí . nebude šůrovat tři hodiny, ale jenom pár minut a ani mu to nepřijde,že uklízí
ano .. zvykne si na ten systém
Přesně tak!
A někdo je v tom přirozenej talent, někdo potřebuje pomoct. Dohadovat se proč, je podle mě úplně zbytečná debata.
Někdo dokáže svoji váhu a postavu korigovat naprosto přirozeně a s lehkostí, někdo s tím má potíž a potřebuje se takové věci věnovat systematicky, přičemž jednomu stačí implementovat pár pravidel, druhý potřebuje velmi detailní recept a třetí i osobního trenéra.
Divit se tomu, že si někdo potřebuje dělat detailní tréninkový a dietní plán mi přijde zbytečné. Důležité je, že se sebou něco dělá a přináší to výsledky. A pokud se mu ten, kdo je přirozeně štíhlý a aktivní a s váhou problém nemá, kvůli tomu vysmívá, tak mi to přijde s prominutím omezené.
Není tady
Fidorka napsal(a):
Grainne napsal(a):
aprill napsal(a):
a já si myslím, že to není na houby. nikoho nebaví uklízet nebetyčný binec . ale když každý den uklidí maličko, tak snad se mu to i časem zalíbí . nebude šůrovat tři hodiny, ale jenom pár minut a ani mu to nepřijde,že uklízíano .. zvykne si na ten systém
Přesně tak!
A někdo je v tom přirozenej talent, někdo potřebuje pomoct. Dohadovat se proč, je podle mě úplně zbytečná debata.
Někdo dokáže svoji váhu a postavu korigovat naprosto přirozeně a s lehkostí, někdo s tím má potíž a potřebuje se takové věci věnovat systematicky, přičemž jednomu stačí implementovat pár pravidel, druhý potřebuje velmi detailní recept a třetí i osobního trenéra.
Divit se tomu, že si někdo potřebuje dělat detailní tréninkový a dietní plán mi přijde zbytečné. Důležité je, že se sebou něco dělá a přináší to výsledky. A pokud se mu ten, kdo je přirozeně štíhlý a aktivní a s váhou problém nemá, kvůli tomu vysmívá, tak mi to přijde s prominutím omezené.
Není tady