6. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Holky, já z vás mám mindráky Tohle pondělí jsem nezvládla skoro nic (omlouvám se samo prací, jak jinak ). Namlouvám si, že to další bych mohla dát základ koupelny...
Pavlo - co to Savo nahradit octem? Nešlo by? Já už ocet kupuju per huba asi dva týdnu, u nás v dochozím sockrámě mají jen barvenej
Není tady
Bojím se, že ocet, hlavně ten normoš by zanechal žlutavé skvrny. A na naši tvrdou vodu mi ocet přijde málo. Jsem rozhodnutá koupit kyselinu citronovou a zkusit to.
Já mám tento týden pracovně náročnější a VP jsem rozložila na dva dny. Praní nestíhám. Ale nedosahuje to obludného rozměru. Taky nestíhám, ale neobviňuju se a dělám prostě co zvládnu. Nejhorší je se zděsit a na vše se vykašlat - to mě naučila FL taky. Jediné , kde mi vůle z FL nesvědčí je učení se jazykům a mpje občasné hubnutí. tam tu vůli nemám. Že bych to ve skutečnosti zas až tolik nepotřebovala? bůhví...
Není tady
Pavli pak prosím poreferuj co ta kyselina - my máme super tvrdou vodu a taky by se mi na záchod hodilo něco, co funguje a přitom to není úplně šílená chemie.
Podávám report jak pokračuje "záběh" do FL u nás. Rozhodně pořád ještě nemám zmáknuté všechno, ale postupně se to, myslím, zlepšuje. Mít všude uklizeno a naleštěnou koupelnu je fakt super, začínám už oceňovat jak málo práce to chce každý den. Postupně si buduju "control journal", zapisuju kdy se mění povlečení, kdy ručníky atd. a uspokojuje mě dělat tyhle věci pravidelně, tj. dřív než si všimnu, že už by to fakt chtělo
Super fajn jsou pro mě středy, kdy - i když mě to nebaví a rozčiluje - řeším různé dlouho odkládané a nedodělané věci, naposled tu zubařku, pak nějaké staré papíry, teď zase autoškolu. Tak mi přijde že kromě domácnosti si uklízím i život a i když to poněkud bolí, výsledek bude stát za to
Ještě jeden dotaz k čisticím prostředkům - čím stahujete podlahy? My máme dřevo a marmoleum a beru to jen čistou vodou, ale nedávno tu byla kamarádka a divila se. Mě přijde že když to dělám každý týden, tak to stačí - to dřevo chce pak samozřejmě jednou za čas zvláštní údržbu, ale jinak je to takhle ok, ne?
Není tady
Trocha mýclového rozoku neublíží a nebo naopak trocha octa na desinfekci taky ne.
Kyselinu mám, jdu zkoušet, roztok savo, soda, aromaolej, voda shledávám jako výborný a dostačující na rychlou údržbu wc
Není tady
Ronja napsal(a):
Pavli pak prosím poreferuj co ta kyselina - my máme super tvrdou vodu a taky by se mi na záchod hodilo něco, co funguje a přitom to není úplně šílená chemie.
Podávám report jak pokračuje "záběh" do FL u nás. Rozhodně pořád ještě nemám zmáknuté všechno, ale postupně se to, myslím, zlepšuje. Mít všude uklizeno a naleštěnou koupelnu je fakt super, začínám už oceňovat jak málo práce to chce každý den. Postupně si buduju "control journal", zapisuju kdy se mění povlečení, kdy ručníky atd. a uspokojuje mě dělat tyhle věci pravidelně, tj. dřív než si všimnu, že už by to fakt chtělo :)
Super fajn jsou pro mě středy, kdy - i když mě to nebaví a rozčiluje - řeším různé dlouho odkládané a nedodělané věci, naposled tu zubařku, pak nějaké staré papíry, teď zase autoškolu. Tak mi přijde že kromě domácnosti si uklízím i život a i když to poněkud bolí, výsledek bude stát za to :)
Ještě jeden dotaz k čisticím prostředkům - čím stahujete podlahy? My máme dřevo a marmoleum a beru to jen čistou vodou, ale nedávno tu byla kamarádka a divila se. Mě přijde že když to dělám každý týden, tak to stačí - to dřevo chce pak samozřejmě jednou za čas zvláštní údržbu, ale jinak je to takhle ok, ne?
Ahoj, Ronjo, o to přesně jde - udělat to dřív, než je vidět, že to je potřeba udělat. Ono totiž ještě ke všemu člověčí oko má tendenci si na bordel zvykat a přestat vysílat do mozku signály, že je něco potřeba. Zvlášť u nepořádku, který vzniká postupně, pomalu a neviditelně (prach, otisky prstů, nenápadná migrace hraček z pokojíku do obýváku), takže si třeba člověk hned neuvědomí, že to je "problém", přibývá to tak nenápadně... Pak ale třeba stačí strávit odpoledne venku a vrátit se domů a člověk zírá.
Nebo dobrý je vrátit se po víkendu a úplně nejlepší třeba po týdnu - člověk vidí i naprosté maličkosti, které unavené oko předtím ignorovalo, jako například: příliš přerostlá kytka, která už zasahuje někam. Příliš mnoho věcí (vzkazů, fotek) pod magnety na lednici, šmouha na zdi, obraz nakřivo, přiliš mnoho bot (byť srovnaných) v zádveří. Atd.
K podlahám - my máme dřevo napuštěné voskem, takže většinu přípravků na podlahy nesmím používat. Proto vytírám slabým octovým roztokem, podlahy se po něm navíc lesknou, jednou za uherák je přetřu a oživím přípravkem s kokosovým olejem, to máme přímo od výrobce toho oleje, kterým jsme podlahy napouštěli při rekonstrukci. Jinak nic. I dlažbu umývám vodou s octem a v pohodě, spáry jsou pořád po 5 letech čisté a mají původní karamelovou barvu.
Jinak s tou supertvrdou vodou tě lituju, protože vím, co to "umí". Tchánovci mají všechny baterie zničený, na všem povlak, nic na to nepomáhá.
No nic, dítě spí, jdu bojovat prokrastinací :P
Objednat auto na přezutí pneu, stříknutí poškrábaných dveří, telefonát na VZP, jeden úřední dopis a tolik odkládanej mail kamarádce, kterou zanedbávám už tak dlouho, že je mi už blbý se jí ozvat :dumbom:
Jinak jsem totál nadšená z jara, peru a suším na vzduchu všechno co přede mnou neuteče a přesadila jsem kytky :gloria:
Není tady
Jůůůů, taky frčíte ve FL?
Já tedy ne 100%, ale docela mě to před pár lety nakoplo, až jsem si na základě toho udělala vlastní systém údržby baráku. Nedodržuju to denně, to prostě s nepravidelnou prací a našimi hurá akcemi moc nejde, ale když je klidněji, tak se k tomu svému systému vracím - každý den něco a víkend volný pro jiný věci.
Dnes teda nic, protože ležím, pak víkend volno, ale nejspíš pohnem aspoň trochu se zahradou (kopem koupací biotop a zeleninový záhony) a od pondělí pěkně zase odspoda do patra, každý den něco.
Jo a přesně - těší mě, že nemusím s hrůzou těsně před tím, než dorazí nějaká návštěva, lítat po baráku a "uklízet" (resp. spíš schovávat) bordel. Prostě jen něco pošolíchám a je to
Jinak občas nakukuju na tu českou verzi FL: www.pojdte-dal.cz, taky je to docela fajn.
Není tady
Zdravím, uklízíte uklízíte?
Přidávám tip na knížku http://tshoxenreider.com/organized-simplicity/
A autorčiny bezvadný stránky http://simplemom.net/ na takovej ten celkovej management a life couching.
Doporučuju číst, když trošku dochází dech a chuť
Není tady
Muzu trochu pootevrit tohle vlakno?
1. Chtela bych se zeptat, asi blba otazka, cim mejete wc. Ten nemyslim ten vnitrek, kam se strka stetka ale vnejsek, na ktery ja pouzivam vlhceny ubrousky.
2. Da se necim uplne odstranit nebo alespon vybelit zcernale a zruzovele spary mezi dlazdickama v koupelne? Savem to spis zloutne a parni cistic taky nic moc, tim se ty spary odstranuji tak nejak celkove
ADD FL dneska vecer jsem objevilajeho existenci a vygooglila jsem se az na BB Mam dojem, ze to po prokousani se osmistrankovym vlaknem stejne nechapu ale muj problem je, naopak, ze ja nema bordel nikdy a nikde, protoze jsem silenej pedant a puntickar, z cehoz plyne, ze uklizim neustale a vsechno a proste neumim uklizet jenom 15 minut. Stava celkem casto, ze nejdu s detma ven nebo si musi hrat sami, protoze musim uklizet Tak si rikam, ze me by asi zase FL pomohla tak nejak z opacneho extremu
Není tady
ad - fixinela nebo cokoli s kyselinou fosforečnou. Tady se v drogerkách začly prodávat šíleně naředělé ale navoněné sráčory, ale na fixinelu nedám dopustit.
FL v češtině jsou stránky pojdte-dal.cz
Není tady
Dik, zkusim to sehnat nekde v nasi blizkosti. Ono nam v koupelne nefungovalo odsavani a ty kachle jsou fakt dost hnusny.....
Ja dneska zkusila prvne neco udelat podle Flylady. Vygruntovala jsem lednicku, myslela jsem si, ze nevyhodim nic a kupodivu jsem toho vyhodila celkem dost pak jsem sestavila jidelnicek na pristi tyden (podle nekolika skolek na netu ), na nakup jsem jela ted vecer, bez prtat, zitra bych je musela tahnout s sebou a kupodivu jsem zjistila, ze jsem utratila cca tak polovinu penez, nez vetsinou utratim
Není tady
Dito kachle savem proti plísni...není to žádná ekologie, ale účinkuje to. Teda ne kachle, ale mezikachlové spáry, když zčernají, je to plíseň. A mísu zvenku otírám jen vlhkým hadříkem, když mám pocit, že je to fakt špinavé, tak stejným prostředkem jako beru na umyvadlo.
Nevím, jestli ti FL pomůže v úklidu trochu hodit zpátečku, třeba jo Já mám spíš opačnej problém, koncem roku jsem zase trochu poleivla, takže od 1. ledna jsem zpět v plném režimu FL. Na ledničku jsem si připíchla letový plán a jedeme
Fidorko díky za odkaz, mrknu, zní to zajímavě.
Není tady
Ronjo, no ty spary jsou takove cerno - ruzove Savo tu neni, ale zkusim najit nejaky prostredek na te bazi. Savo je tusim chlor?
Ja mam pocit, ze mi to s tou zpateckou pomuze. Dneska jsem dokonce s Alexinkou stavela dopoledne kostky a nemala jsem pocit, ze zatimco je nekde odlozena na hraci dece, tak ja musim tohle umejt a tohle poskladat
Co to je ten letovy plaN? To je ten rozpis toho, co se ma udelat rano a co vecer?
Není tady
Dita.L napsal(a):
spary mezi dlazdickama
Fixinela (Lumil apod.) je výborné, spáry mezi dlaždičkami bych ale napřed zkusila opatrně na místě kde není moc vidět, už se mi stalo že Fixinela udělala na povrchu fleky, které nešly odstranit
můj favorit na spáry - zakoupeno v OBI, cenu už si nepamatuji - mohli by to mít ve více hobbymarketech, vedle položené je sanitární lesk - umyjete s tím umyvadlo, dřez nebo baterii a je to krásně leské a stéká po tom voda ve stružce - nedělá zasychající kapky a méně se to špiní
Není tady
Hlásím se zas po pár letech
Rutiny s Fly Lady jsem si nakonec trochu upravila a jedu v nich už pět let a je to strašně znát. Doma to vypadá líp, než před dvěma dětma a kočkou zároveň
Před pár týdny jsem spustila i blog s uklízecí a organizační tematikou, tak se přidejte, pokud je chuť a potřeba, čím víc nás bude, tím větší síla
http://terapiedomova.blogspot.cz/
Není tady
Fidorko, moc pěkný blog
Není tady
když už mám ueforii,tak určitě ne z tak nízkých zálelžitostí jakou pro mě znamená čistý dřez:vissla:
a řezané kytky nevystavuju na dřezu ale vyčlením jim poněkud důstojnější místo v obýváku,abych na ně ze sedačky,na které mimochodem strávím mnohem více času než u dřezu,pěkně viděla.
Ty se hodíš úplně na tu ženskou z toho vtipu - bylo to něco v tom smyslu,že ženská má mít nejlépe ruce furt ve dřezu,přesně si ho už bohužel,i s tou pointou, nepamatuju.
Tí jsou ale děsný blbosti,celá FL:mad:
Není tady
Moc hezký blog, Fidorko. Díky za odkaz.
Není tady
Jaku napsal(a):
když už mám ueforii,tak určitě ne z tak nízkých zálelžitostí jakou pro mě znamená čistý dřez:vissla:
a řezané kytky nevystavuju na dřezu ale vyčlením jim poněkud důstojnější místo v obýváku,abych na ně ze sedačky,na které mimochodem strávím mnohem více času než u dřezu,pěkně viděla.
Ty se hodíš úplně na tu ženskou z toho vtipu - bylo to něco v tom smyslu,že ženská má mít nejlépe ruce furt ve dřezu,přesně si ho už bohužel,i s tou pointou, nepamatuju.
Tí jsou ale děsný blbosti,celá FL:mad:
Jaku, pokud ti místo úklidu vyhovuje lehnutí na gauč a pozorování kytek a bordel kolem tě nijak neirituje, je to tvoje svobodná volba a asi ti ji nikdo nebude vymlouvat.
Co nechápu, je ta tvoje potřeba vysílat takovéhle ubohé jedovatiny směrem k těm, které to mají jinak a uklizeno kolem sebe prostě mít potřebují a chtějí.
Není tady
modrovous napsal(a):
Jaku napsal(a):
Tí jsou ale děsný blbosti,celá FL:mad:Jaku, pokud ti místo úklidu vyhovuje lehnutí na gauč a pozorování kytek a bordel kolem tě nijak neirituje, je to tvoje svobodná volba a asi ti ji nikdo nebude vymlouvat.
Co nechápu, je ta tvoje potřeba vysílat takovéhle ubohé jedovatiny směrem k těm, které to mají jinak a uklizeno kolem sebe prostě mít potřebují a chtějí.
Nepřekrucuj laskavě. Já při úklidu používám svůj vl.rozum a ne pohlupavé systémy:P a nepotřebuju k tomu naopak takhle hloupě radit - viz kytky na dřezu jak se kkrááásně vyjímaj,blééé
Není tady
Holky, moc díky. Doufám, že bude nejen hezkej, ale i užitečnej a někomu pomůže. Já jsem efektem, kterej to přineslo do naší domácnosti, rodinnýho fungování a života vůbec, naprosto ohromená
Není tady
Jaku, a on ti ty hloupé systémy někdo vnucuje? Kde?
A mimochodem, jak praví klasik - pro hlupáka každý hloupý.
Fidorko, dívala jsem se na tvůj blog, a vypadá to sice moc hezky, ale já se jakživa nedokopu dělat něco pravidelně.
Mě vždycky chytne rapl a pak šůruju do bezvědomí.
Klobouk dolů, kdo se donutíte uklízet takhle pravidelně.
Není tady
Jsem ve na FB ve skupince FLY LADY. chodím si tam občas číst. Manual na týden je zajímavý, nedodržuju ho do puntíku a neleštím dřez. Ale je tam spousta inspirace a mně třeba vyhovujou patnáctiminutovku fly lady
Není tady
dusička napsal(a):
Jsem ve na FB ve skupince FLY LADY. chodím si tam občas číst. Manual na týden je zajímavý, nedodržuju ho do puntíku a neleštím dřez. Ale je tam spousta inspirace a mně třeba vyhovujou patnáctiminutovku fly lady
jo,na čtení pro pobavení to fakt nemá chybu:cool:
Není tady
modrovous napsal(a):
A mimochodem, jak praví klasik - pro hlupáka každý hloupý.
no v tomto případě spíš pohlupavý
modrovous napsal(a):
Fidorko, dívala jsem se na tvůj blog, a vypadá to sice moc hezky, ale já se jakživa nedokopu dělat něco pravidelně.
Mě vždycky chytne rapl a pak šůruju do bezvědomí.
Klobouk dolů, kdo se donutíte uklízet takhle pravidelně.
No, já jsem tím stylem rapl uklízela dřív, za svobodna a bezdětna, ono se to nabízelo, člověk furt v práci, tak se uklízelo o víkendu. Ale s tím, jak jsem zůstala doma s dětma, na mě dolehlo, že pokud chci, aby bylo čisto a uklizeno, resp. nebyl bordel, tak musím vydávat spoustu energie na to, abych toho dosáhla. A já nejsem ten typ, kterej by zavřel dítě do ohrádky, aby v klidu uklidil, nebo uklízel a žehlil po večerech a nocích a výsledky nárazovýho uklízení stejně neměly s malým dítětem dlouhýho trvání. A se rčením "bordel v bytě - šťastné dítě" nesouzním.
Takže jsem věděla, že pokud chci být přes den s dětma, večer se svým mužem a v noci spát a nechci se životem otrocky prošůrovat (a pak až chlapci vyletí z hnízda, bejt stará, utahaná a zapšklá prudna), musím všechny tyhle přízemní starosti dělat jinak. No a FL mi v těhle začátcích dost pomohla, protože z toho i můj dnešní (a bezvadně fungující systém) vychází.
A musím dodat, že to není vůbec jenom o uklízení, resp. o uklízení to není vůbec, je to o ÚDRŽBĚ pořádku a zamezení tvorbě nepořádku, což je nebetyčnej rozdíl a ten efekt je dalekosáhlejší, ovlivňuje to mnohem víc oblastí, než jen lesk dřezu nebo koupelny A přichází na to spousta lidí, kteří to zkusili. Možná bys nakonec zjistila, že ti ta určitá pravidelnost vyhovuje víc?
No nic holky, jen jsem si dneska vzpomněla, jak jsem tu na tohle téma kdysi plkala a přišlo mi příhodný přijít říct, jak to vypadá po pár letech. Rozhodně nemám chuť cokoli obhajovat, verbovat (nejsem jehovistka ) anebo reagovat na výlevy
Není tady
Já jsem pracovně hodně "rozlítaná", takže nevím, jestli bych se na tu pravidelnost zmohla i kdybych nebyla lempl.
Ale je to lákavá představa. Ještě to projdu a možná i zkusím.
Určitě pak taky "poreferuju".
Není tady