|
9.dubna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 9.dubna : Vaření na chatě či chalupě bez stresu: Tipy na vaření z jedné pánve nebo hrnce. 1.dubna : Jak vznikla záhada ďáblova trojúhelníku: Odhalil ji už Kolumbus? |
|
|
Ale prostě to záleží na dohodě a na vás dvou, někteří chlapi třeba rádi vaří a plotna po práci může bejt jejich relax - welcome! Ale mělo by to bejt tak, aby ti dva byli spokoejní a jeden z nich netrpěl nějakou frustrací (případně oba navzájem).
Není tady

Tak jsem se taky zaregistrovala na fly lady. Úklid zvládám poměrně dobře a nemám s tím problém ale inspiraci uvítám kdykoliv. Teď jsem se vrhla do drbání koupelny a musím říct, že to svůj výsledek mělo. 
Jinak, co se týče vzoru pro děti, tak si myslím, že je důležité začít od malička a je jedno, jestli tatínek uklízí nebo ne. Svoje děti sice nemám ale pár mi jich prošlo rukou a krom nich jsem se starala i o domácnost. A vesele jsem je do toho zapojovala, jak holky tak kluky. A musím říct, že to fungovalo i u těch starších. Je fakt, že rodičové sice třeba neměli čas uklízet ale když přišli z práce, tak uklízeli aspoň po sobě, takže nevytvářeli žádný další bordel. Ale to hlavní prostě viselo na mě.
I když z jedné rodiny jsem odešla právě proto, že rodičové krom toho, že neuklízeli, tak ještě bordel vytvářeli a to už jsem prostě nedala. A taky to podle toho vypadalo, ani děti neuklízeli a to mi přišlo o ničem.
Není tady
taurus napsal(a):
I když z jedné rodiny jsem odešla právě proto, že rodičové krom toho, že neuklízeli, tak ještě bordel vytvářeli a to už jsem prostě nedala. A taky to podle toho vypadalo, ani děti neuklízeli a to mi přišlo o ničem.
Nech mě hádat - bylo to v UK...? 
Není tady
No je fakt že přístup v úklidu se v různých zemích dost různí. ehm... já jsem docela tolerantní k nepořádku, ale když občas zavítám do cizích domácností na západ od našich hranic, tak nestíhám 
Fidorko já se děsně pobavila, když jsem četla tvůj příspěvek o prokrastinaci. Poslušně se hlásím do klubu vrchních prokrastinátorů, já jsem například proprokrastinovala (hlasuju za uvedení tohoto slova do slovníku spisovné češtiny) autoškolu, takže když teď chci řidičák, musím si ji celou udělat znovu.
V USA se už prý prokrastinace uznává jako psychologická diagnóza, které hojně využívají při odvolání studenti vyhození za neplnění školních povinností (v Čechách jsi prostě lemp) 
Dnes doklízím home office, vytáhla jsem si šuplík u pracovního sotlu, vyházela z něj nepotřebné věci (většina) a vzorně do něj seřadila nůžky, izolepu, obálky, známky a prostě takové ty miliony věcí, které vždycky když potřebuju, tak nemůžu najít.
Není tady

Fidorka napsal(a):
taurus napsal(a):
Nech mě hádat - bylo to v UK...?
je to tak. Nutno však dodat, že matka byla z Belgie a otec z Německa. Chtěla mít vše dané dle svých pravidel a dle svého pořádku, což sice chápu ale prasata to byli solidní. Večer jsem předala kuchyni v luxusním stavu a ráno mě čekal takový bordel, že jsem nechápala...
.
Upravil(a) taurus (18. 2. 2011 20:25)
Není tady
Tak děláte něco? 
U nás zatím teda jen pasivně - otevřela jsem okna, dala vyvětrat peřiny, polila WC Domestosem, s tím, že se tam vrátím později a teď snídám a koukám na opatlaný nerezový dvířka trouby a už se nemůžu dočkat, až k nim dojdu 
Víkend opět ve volnějším režimu - vyčištění notebooku, PC a klávesnice, telefonů, vyčištění akvárka a výměna vody, vymytí kocouřího wc a výměna steliva (to vše manžel).
Já jenom vařila a vyžehlila a nafotila jsem a dala do prodeje další dětské oblečení a potřeby, které si nebudeme nechávat na další.
Taurus, jj, znám. Ten bordel (a špína, nutno dodat) mi vždycky dost ostře kontrastovala s luxusem západních domácností.
Jinak koukáte na Máte doma uklizeno?
Já občas, pokud mám nechuť se do něčeho pustit. Je to spolehlivej nakopávák.
Není tady
Děláme, děláme... o víkendu kromě denní rutiny nic, byli jsme pryč celou sobotu i neděli. Ovšem v neděli plodně naplánovali nový kuchyňský kout a nakoupili některé věci do domácnosti, takže jsme k vylepšení domova přispěli 
Dnes je pondělí, takže podlahy, prach, výměna povlečení. Zatím vše jen v plánu, od rána dřepím u PC a zuřivě makám, nicméně až odešlu projekt, půjdu se realizovat do domácnosti. Fakt je, že čím je ta domácnost čistší, tím z ní má člověk větší radost a víc se mu tam chce něco řešit. V neděli jsem mluvila s kamarádkou, kterou jsem taky zlákala pro FL, už jede přes měsíc a je nadšená, jen říká, že největší sabotér je manžel - když se kamarádka hrne že ještě před spaním uklidí linku, přemlouvá ji, ať to nechá, že on to udělá ráno - jaksi nemůže pochopit, že když je to vplánu, tak se to musí udělat ještě před spaním
Prý kdyby mu řekla, že uklízí podle nějaké americké ženské, tak se s pochopením nesetká 
Není tady
Ronja napsal(a):
Děláme, děláme... o víkendu kromě denní rutiny nic, byli jsme pryč celou sobotu i neděli. Ovšem v neděli plodně naplánovali nový kuchyňský kout a nakoupili některé věci do domácnosti, takže jsme k vylepšení domova přispěli
Dnes je pondělí, takže podlahy, prach, výměna povlečení. Zatím vše jen v plánu, od rána dřepím u PC a zuřivě makám, nicméně až odešlu projekt, půjdu se realizovat do domácnosti. Fakt je, že čím je ta domácnost čistší, tím z ní má člověk větší radost a víc se mu tam chce něco řešit. V neděli jsem mluvila s kamarádkou, kterou jsem taky zlákala pro FL, už jede přes měsíc a je nadšená, jen říká, že největší sabotér je manžel - když se kamarádka hrne že ještě před spaním uklidí linku, přemlouvá ji, ať to nechá, že on to udělá ráno - jaksi nemůže pochopit, že když je to vplánu, tak se to musí udělat ještě před spanímPrý kdyby mu řekla, že uklízí podle nějaké americké ženské, tak se s pochopením nesetká
hlavně aby ona pak pochopila až jí jednou(zanedlouho?) on kopne někam a jí zůstane jen ta linka k pucování (možná) a ta americká potrhlá baba (ta určitě)

Upravil(a) Kuty (21. 2. 2011 18:05)
Není tady
Kuty napsal(a):
Ronja napsal(a):
Dnes je pondělí, takže podlahy, prach, výměna povlečení. Zatím vše jen v plánu, od rána dřepím u PC a zuřivě makám, nicméně až odešlu projekt, půjdu se realizovat do domácnosti. Fakt je, že čím je ta domácnost čistší, tím z ní má člověk větší radost a víc se mu tam chce něco řešit. V neděli jsem mluvila s kamarádkou, kterou jsem taky zlákala pro FL, už jede přes měsíc a je nadšená, jen říká, že největší sabotér je manžel - když se kamarádka hrne že ještě před spaním uklidí linku, přemlouvá ji, ať to nechá, že on to udělá ráno - jaksi nemůže pochopit, že když je to vplánu, tak se to musí udělat ještě před spanímPrý kdyby mu řekla, že uklízí podle nějaké americké ženské, tak se s pochopením nesetká
hlavně aby ona pak pochopila až jí jednou(zanedlouho?) on kopne někam a jí zůstane jen ta linka k pucování (možná) a ta americká potrhlá baba (ta určitě)
Já bych to tak černě neviděla, chlapi mají rádi vypulírovanou domácnost
.
Není tady
bože ty jsi zase milá, Kuty jak osina v zadku...
JO, holky, mám za sebou VP a schválně jsem ho kvůli vám měřila. CCA 2 hodiny, a v tom je zahrnuta i pomoc mých dvou pipenek a chystání jejich věciček do školky na zítra páč mají karneval. Jen jsem vytáhla z lonska čisté a uložené masky. taková pohoda..... Systém, to je něco za co vděčím FL. Má systém a spoustu úkolů promyšleně na sebe navazujících.
Není tady

No já si nemyslím, že systém FL je až taková hloupost. Pokud se podívám do rodin, kde je pořád naklizeno, tak tam vlastně mají taky svůj systém, jakési FL po česku. Akorát že to mají tak naučené a zafixované a předávané, že to dělají podvědomě. No a my ostatní holt máme FL 
Nemusíme se řídit nějakou "americkou potrhlou babou". Není to dogma, nemusíme se tím řídit naprosto přesně. Je to jenom návod a každý si vezme to, co mu vyhovuje.
Není tady
V pohodě holky, my se přece nepotřebujeme před nikým obhajovat
Pavli tak dvě hodiny mi už přijdou reálné, započítávám do toho že jsi zkušená hospodyňka a vmáčkneš do toho i pomoc od malých pomocníčků
Mě to dá tu hodinu a půl, dnes jsem se rozhodla mytí podlah rozdělit do dvou dnů, protože to jinak nedávám se zádama - zase až nebudu těhotná, tak možná. Takhle mám co dělat když vytřu pracovnu, pravda má padesát čtverečních metrů.
Není tady
Zrovna denska jsem si dala za úkol zvládnout monte žehlo. Dala jsem za sebou 4 pračky a tak se mi do toho nechtělo. I když tu práci mám ráda. Jenže úterky jako takové jsou pro mě náročné, tak nic moč....
CO nedávám jsou nečekané termíny, třeba daně, společné jsme dávali a ted nedávám... uteklo mi přihlášení nemovitosti. Jsem zvědavá co mi zítra na finančáku řeknou
Přitom furt tvrdí jak si údaje státní správa předá, prd a vořech, kvůli jedné věci 4x na různé úřady. FUj.
Není tady
Pavli, st. správa si předá prd, je to furt bordel, teď jsem akorát lítala kvůli tomu, že nám chtěli po 5 letech vyměřit darovací daň, přitom jsme už při převodu na počátku doložili jak na Katastr(of)álním úřadě, tak na Finančáku Darovací smlouvu od notáře s jasně popsanými a doloženými poměry, který nás zbavovaly povinnosti zaplatit daň.
Takže jsem musela udělat kolečko notář-finančák (tam vystát výživnou frontu s dítětem) a znovu jim těma samýma papírama zamávat před nosem 
Jinak teď jdou moje rutiny trochu bokem, včera dost práce mimo domov a máme před odjezdem na dovču, takže dneska dobalím, zítra jen setřu prach, přejedu to luxem, zaliju kytky a adieu.
Není tady
Holky, co se týká předávání dat ve st.správě vydržte do července, pak začnou fungovat nové centrální registry a opravdu by spoustu věcí mělo jít automaticky 
Já teda včera přebrala prádlo, abych toho dneska na žehlení měla co nejméně a uklidila manželovi šatník
Trochu brblal, prej zvládá chaos...
Není tady

Holky, já už mám něco za sebou, jsem aktivní seniorka. FL jak jsem v útržcích pochopila nemusí být od věci, uklízet s humorem a mít v tom nějaký řád bych vřele doporučila dětem a vnukům, protože mé rady neberou(jak jinak) Prosím, hoďte mi odkaz, kde to přesně najdu, ať se nemusím prokousávat touto diskuzí. Třeba zprávou. Dík předem
Já to mám dobré, manžel je pořádný, až tak, že někdy ho rozčiluje, že nevrátím na místo šroubovák , co jsem nutně potřebovala, když nebyl doma.
Ale byt je malý a chybí místo, tak se potýkám s prostorem nejsem tip , pro který jsou domácí práce koníčkem, jen ráda žehlím. Raděj scrapuju , nebo tancuju (orient), nebo dělám jinou příjemnější činnost.
Ale abych dala taky něco do placu, tak tu je něco , co mě se osvědčilo.
Hodně času mi ušetří citronka(ta potravinářská, ve žluté umělohmotné nádobce, kterou mám neustále na lince a modrá emulze, původně na ruce. Tím pustí všechno. Než domyju nádobí, našplíchám citronku na baterii , okraje dřezu, flíčky , a za chvilku setřu. Citronkou pustí i skvrny od ovoce na lince, vodní kámen kolem odpadu umyvadla. Když nemám nic na WC ,tak ji šplíchám i tam. Navíc ji šplíchnu do nádoby, která je od mastnoty spolu s jarem, nebo ji použiju, i když jar dojde.
Taky když jsme u toho tuku, pánve a ostatní nádoby od tuku, napřed vytřu kuchyňskou papírovou utěrkou , než dám do dřezu k mytí. A jednou za čas nasypu do odpadů - dřez, koupelna, prášek do pečiva a zaliju octem, nechám vypěnit, a pak teprv zvonem čistím, to právě uvolní usazený tuk.
Ať se vám daří a jste ve svých královstvích šťastné a spokojené, a máte je čisté jak zrcadla.
mějte se a smějte se:-)))
Není tady
Fidorko užijte si dovču, taky bych někam vypadla, aspoň na víkend. Velkolepé plány jak si ještě na jaro zajedeme do Londýna už mě opustily, nějak se bojím
Tak aspoň snad v rámci republiky mě manžel někam vyveze, už mi to doma leze na mozek 
Mag tak to jsem na ten červenec fakt zvědavá, bylo by super kdyby to fungovalo 
Floran já s odkazem moc nepomůžu, chodím na stránky, které jsou v angličtině, ale holky určtiě hodí odkaz na českou verzi. Jen se trochu bojím, že kdyby mi tento systém doporučila maminka nebo babička, tak mě to taky moc nenadchne - není na to, když si na věci člověk přijde sám
Ale díky za tip s citronkou, vyzkouším - narozdíl od octa mi pěkně voní 
Jak bojuju já - zvládám každodenní rutinu kromě pití vody (ehm ehm), na tom ještě musím zapracovat. Cvičení zvládám, ale to je vzhledem k mým zádům spíš životní nutnost. Týdenní rutiny a každodenní mise jak kdy, ale i když něco vynechám, pořád mám aspoň přehled, že jsem to neudělala a udělám to když je čas, chuť a síla. M. je zlatej a před spaním se vždycky ptá, co ještě nemáme. Taky si zvykl chystat si oblečení na druhý den už večer, i mě to ráno ušetří dost stresů se sháněním a narychlo přežehlováním, za to jsem ráda.
Není tady

Ronjo, dík za odpověď. Ta cintronka je vyzkoušená, používá se hodně tam, kde jsou větší nerezové věci, dřezy, sporáky, a pod. a na ty baterie nemá konkurenci a myslím že je i šetrnější než všechno ostatní. A taky ji šplíchám hned na skvrnu od ovoce i na prádle a většinou zabere víc než chemie. Tak pěkný pátek a víkend všem.
Není tady
Mě to prostě pořád v tý hlavě vrtá a vrtá. Když prosazuju systém "chlap má přijít do uklizenýho a navřenýho", tak jsem to přeci já, kdo musí uklidit a uvařit, ne? Samo se to nenadloube a že by to chlap udělal po svojí čtvrthodince koukání do ohně předešlý večer? Nemožné mokud máte doma dítě, to uklizeno prostě do večera nevydrželo.
Když se teda odkloním od toho úklidu a zauvažuju, jaký další práce by na chlapa zbyly:
- prádlo? To mu nenechám ani náhodou, jedna z mála čiností, která se dá provozovat s Matyldou a jí to baví.
- Kytky? stejně jako prádlo
(pomíjím, že obojí nepovažuju za práce a že by mi opravdu nijak neulehčilo, kdyby za mě někdo převzal tyhle velenáročný pětiminutový práce
)
- složenky? To by bylo určitě příjemný, ale momentálně máme každý svůj účet + já podnikatelský a radši si o tom držím přehled sama.
- vaření? pominu - li, že mám mít navařeno, když muž přijde z domu, tak ano, tohle se u nás dělí podle nálady 
- už mě nenapadá nic, co by se dalo dělat se spícím dítětem v otevřeném bytě
Takový ty nárazovky jako skříně, linku, atd děláme spolu.
O. je zlatej, pomáhá hodně, nebojí se vzít za práci a nestěžuje si, že nemá uklizeno a uvařeno po příchodu domů
Hledění do ohně si může dovolit až ve chvíli, kdy dítě usne, protože jinak by ho skoro neviděl.
A taky jako drobný problém vidím to, že když O. přijde dom po "celodenní vyčerpávající práci", tak já, taktéž po "celodenní vyčerpávající práci", zasednu k počítači, abych si dala dalších šest hodnin "večerní vyčerpávající práce". Tož tak.
I když si mamuta uloví, musí si ho prostě někdy uvařit. A pak po něm uklidit.
No, frustrací snad netrpíme
Zrovna včera jsme s pochvalovali, jak je to krásný, že nám v kuchyni stojí tatra, na poličce vedle mikrovlnky dětskej krém, tuhle na zemi panenka, o kus dýál knížka - z každýho metru na nás dýchá to naše štěstí 
Není tady
Def však si to rozdělte jak to vyhovuje vám
Od M. kolega z práce má doma ženu a malé dítě a rutinu mají takovou, že když přijde domů, dojí zbytky odvčerejška a pak spolu vaří nové jídlo, které má ona s dítětem na druhý den a on zase dorazí zbytek po příchodu z práce. Aby ona doma sama nemusela vůbec vařit.
Co se týče pětiminutových prací, tak mě nepomůže ani tak to, že někdo za mě zlaije kytky, jako to, že někdo myslí na to že je potřeba zalít kytky a vede to v patrnosti a já to tím pádem můžu vypustit.
Neříkám že musíš mít doma lesk blesk a stát v zástěře a s nahřátýma papučema u dvěří když přijde O. domů
Ono taky dost zálěží na tom povolání, M. třeba přijde psychicky tak vyplivnutej že tu chvíli klidu fakt potřebuje, ale pak klidně může setřít podlahu. Pokud děláš z domu prakticky na plný úvazek (šest hodin denně), tak pracujete oba rovným dílem (v podstatě ty víc) a je fér si podle toho rozdělit i domácí práce. Já sice dělám z domu zrovna tolik hodin s M. z práce, ale přeci jen mi u toho třeba to setření podlah neva, naopak se na chvíli protáhnu.
Není tady
DOkonce je nutnost, a já to po návratu z práce také tak cítím, mít tu půlhodinku na přeladění. Kvůli tomu jsem i za cen větších nákladů začala jezdit autem. Netahám si pak práci domů a jsem příjemnější.
Na chlapa mi zbývá docela dost věcí - hraní si s holkama. Už to nejsou maléé mimina a přítomnost tatínka uvítají, předložení večeře dětem plus myčka. Vysává klidně o vkendu ráno, když ještě nejsou roztahané hračky. Vynáší koš, to většinou ráno a služba v domě je taky jeho. Kromě toho nárazově spravuje.
Nebo na požádání dod+lá to, co nezvládám. Byla bych raději kdyby si přidal ještě úklid v aute, ale to on prostě neřeší. Ne proto že by nechtěl, ale on ty drobky po holkách prostě nevidí.
Dneska mě potěšilo jak automaticky mi holky pomáhají s prádlem. Bud jedna nebo druhá vytáhnou z pračky, podávají kolíčky a nebo věší drobné kousky. STejně tak pomáhají se sundaváním. Jejich povinnost je zatím jediná. Chystat na stůl na společná jídla. Je jim 3 a 6.
Není tady
Tak jsem tu s další zkušeností - na záchod jsem si udělala směsku ze sody, trochy sava a tetrea oleje do rozprašovače, jak jsem to viděla v TV. A můžu říct, po měsíci je to znát. Jednou týdně vezmu větší sríčoru. přeci jen ta mladší je schopna očůrat celý záchod i zvenku, ale jen tak na přefiknutí je tahle směs dost dobrá. Uvažuju savo nahradit citronkou, jestli by to šlo použít na plastové vany? Poradí mi někdo? Nebo čím to savo nahradit?
Není tady
Tak co bábovky, jak vám to jde?
Def, určitě se chci vrátit k tomu, cos psala, až bude víc času.
Teď volá práce 
O víkendu jsem vyprala a vyžehlila, takže se můžu po úklidu pustit do umytí svítidel. Nejradši bych umyla okna, ale ještě to musí chvíli vydržet, dokud nebude tepleji.
Jsem po dovolený nadrbaná, úplně mi to chybělo
Chodila jsem do foyer na kafe a internet a aspoň jsem sledovala kmitání uklízeček a pokojských a to teda byla jízda 
Jo a chudinka Sami taky začíná bejt nějakej pod vlivem, protože zatímco jeho vrstevníky fascinují popeláři, Sam byl u vytržení z těch velkých úklidových vozíků a obřích luxů, choval se jak kdyby byl uprostřed Sparkys, nevěděl co tlačit dřív a ječel, prootže chtěl strašně pomáhat (bohužel má teď luxovací období, sotva otevře oči tak letí do komory pro lux, ZAPOJÍ ho do zásuvky - neexistuje luxovat jen "jako" - a vysává. Háček je v tom, že vysává všude - takže v útrobách luxu mizí všechno, co je menší než ústí hubice a není to pevně přibité - a vydrží luxovat opravdu dost dlouho, takže čekám, kdy ten lux shoří
Snad nemusím dodávat co nastane, když se pokusím vysavač vypnout
Budu se muset na dvouleté prohlídce zeptat, jestli je to úplně normální 
Tak zatím hezký den.
PS: pavlo, já mám ráda na vany a umyvadla tekutý CIf ve spreji. Sice se musí dýl oplachovat, aby se úplně spláchl, ale sanita se po něm opravdu nádherně leskne.
Dovnitř mísy stále používám Domestos, nechám chvíli působit a spláchnu, ale na vnější část a prkýnko stačí už ocet nebo Mr.Proper bathroom (krásně provoní).
Není tady
Fidorko, tohle jsou na mě právě příliš silné sráčory na časté používání.
Není tady