Oznámení

9.dubna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

9.dubna : Vaření na chatě či chalupě bez stresu: Tipy na vaření z jedné pánve nebo hrnce.

1.dubna : Jak vznikla záhada ďáblova trojúhelníku: Odhalil ji už Kolumbus?

#126 15. 2. 2011 18:50

PavlaH
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: MB

Re: Systém FLY LADY

No ronjo, já mám jednu poličku s pastamaa dvě malá umývátka a wc a utírám jen jednou za dva dny a cca 5 minut odpoledne. Protože ráno odcházím první a dělat zbytečnou práci mě neba...

Pondělní úklid 76 m2 bytu mi zabere hodinu a půl s vydatnou pomocí malých uklízeček až dvě big_smilebig_smile Ale jedu pečlivě. SPíš  v týdnu udělám jen tak někde prostředek, když ta drůběž  nasype...

Přidávej si pomalu, abys měla pořád pocit, že víš co dělat a stíháš...

Život je nejkrásnější odpověď na všechny otázky.

Není tady

#127 16. 2. 2011 10:38

amba001
♥♥♥----

Ještě se vracím k sušičce.
Nezaznělo tady, že mimo sušení  se prádlo nádherně vyfouká a načechrá, není třeba používat aviváž, je zbytečná.
Současně při tom z prádla vyfouká všechen prach a různá drobná smetíčka, (koláč chloupků na filtru). Praním se totiž prach z prádla neodstraní, něco málo se vypláchne, ale většina zůstane. Zkuste si někdy proti slunci zatřepat čistým prádlem, zvláště tím, co obsahuje bavlnu, nebo dekou, flískou, a uvidíte.
Ruční vyklepání prádla před praním se se suškou nedá srovnat.

Když sušíte v sušce, není třeba vůbec v koupelně topit, nádherně ji vyhřeje. Navíc mám vždy po ruce destilovanou vodu, např. do parní žehličky.

Oblečení, které mám krátce na sobě, 3-4 hodiny a jsem před tím vykoupaná, tudíž není vysloveně špinavé, (např. to, co nosím na koncert nebo do divadla), peru dle okolností za 2-3 použití.  Stačí ho krátce načechrat v sušce a je jako  vyčištěné a navíc zbavené i pachů. Tímto způsobem se dají osvěžit i saka, kabáty a pánské obleky, které dávám čas od času do čistírny. Pozor, suška musí mít na to specielní program, ty novější sušky ho už mívají.

Kdo sportuje, ví, že propocené prádlo i po vyprání a bez použití aviváže je cítit potem, to v sušce nehrozí, všechny pachy suška odstraní.

Prádlo žehlíme nejen proto, aby jsme chodili upravení, ale i z hygienických důvodů. Hygienické důvody odpadají, suška s odpovídající teplotou vzduchu to "zařídí". Většinu prádla ze sušky už nemusím žehlit a je perfektní. Já mám ráda ložní prádlo "jako kartu", tak ho po usušení složím tak, jak ho dám do skříně a projedu ho už složené parní žehličkou se silným rázem páry. Je perfektní a hlavně, mám to hotové opravdu za minutku a bez námahy. Halenky a pánské košile, pokud je to nutné žehlit, pověsím na ramínka a teké projedu párou. Vše hotovo za pár minut. Je pravda, že např. na pánských košilích nešetřím a kupuji jen z velmi kvalitních materiálů. Vlastně všechno oblečení kupuji jen s rozvahou, jak se to bude udržovat. Opravdu se to vyplatí.

Nejraději mám prádlo vyfoukané z venku, ale vždy není počasí, někdy není čas, tak je suška neocenitelný pomocník. Když ji budete používat, uvidíte, jak vám zmizí z bytu podstatná část prachu.
Starý lux jsem dala do garáže, na hrubou nečistotu se ještě hodí. V bytě mám lux se silným sáním na hubici a uvnitř s filtrem, který zachytí částečky o průměru 0,02 Mí.  Je to stejný filtr jako mají čističky vzduchu, tudíž, při luxování se mi vyfouknutým vzduchem nevrací žádný prach, ale vyčištěný vzduch.
Nejsem žádný hygienický šílenec, ani nemusím mít sterilní prostředí, jen mi to zjednodušuje práci v domácnosti. I když za běžného provozu neutřu prach třeba týden, mám všude čisto.

Není tady

#128 16. 2. 2011 10:55

Kuty
♥♥♥♥♥♥-

Když ji budete používat, uvidíte, jak vám zmizí z bytu podstatná část prachu.

Nejen prachu,ale hlavně peněz,když už se tady vyjmenovávají ty nekonečné přednosti nehorázných žroutů el.energie:dumbom:dumbom

Upravil(a) Kuty (16. 2. 2011 10:56)

Není tady

#129 16. 2. 2011 11:35

Fidorka
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: mater urbium
Web

Ronjo, to je jasný, že ti to trvá dýl. Mě to na baráku taky trvá dýl. Je potřeba mít tohle na paměti, že čím víc místností, tím víc bince, čím víc dětí a zvířat, tím víc bince, roli taky hraje to, jestli rodina odchází přes den pryč, nebo je doma, protože když je celej den pryč, to se to pak udržuje pořádek, že wink

Ale jinak já například nedělám koupelnu a wc denně, ale 2x týdně a zatím nám to bohatě stačí. Jenom při čištění zubů večer před spaním porovnám kolem umyvadla takovej ten běžnej chaos - mýdlo s mýdlenkou, pastu, hračky z koupání hodím do sítě nad vanou (kde okapou, oschnou a nepřekáží) a srovnám ručníky a vyčistím kocourovi wc.

Jinak v koupelně máme pouze dvě poličky a všechno ostatní zavíráme do skříňky, kde na to nesedá prach a nepřekáží to. Na poličkách máme jenom nezbytnosti. Čím míň předmětů musí člověk odklízet před setřením prachu, tím líp. (Totéž v kuchyni, jsem nepřítel závěsných systémů s náčiním a kořenkama a vystavených spotřebičů - všechno až na varnou konvici, stojan s pár hrnkama a chlebovku nemilosrdně zavírám).

Jo a vytírat "uprostřed" u nás funguje jen částečně; přesně z důvodu, kterej popisuješ, musím vždycky vymetat rohy a kouty a vlízt pod postele apod, resp. tyhle místa vyluxuju a pak stačí vytřít jenom frekventovaná místa, což ale určitě není jen střed místnosti, ale prakticky celá místnost, všude, kde můžu očekávat kapky sladkýho čaje nebo rozmáznutej banán wink

Včera jsme měli úklid výsuvů v kuchyni, dosypání kořenek, přetřídění tisku, odnos tříděnýho odpadu.
Dneska máme prádlo, neplánovaně převlíkáme postele o dva dny dřív (rozlitej čaj v noci), a máme úřední pochůzky a poštu (v tenhle okamžik už naštěstí jen tu poštu, uff).

V sobotu máme vzácnou návštěvu na oběd, takže budu mít větší hoňku, dneska musím naplánovat menu (uvítám tipy wink), zítra lednice, nákupy, v pátek budu předvařovat a péct dopředu a chystat stůl a dekoraci. Uklízet a leštit budu v pátek na poslední chvíli, aby byl pořádek co nejčerstvější wink I tak se určitě stane, že se dítě nebo kocour vykadí 5 minut před příchodem návštěvy wink

Není tady

#130 16. 2. 2011 11:42

Fidorka
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Ambo, na tom se s tebou do puntíku shodnu smile
(i na tom, že mám stejně raději na vzduchu sušený prádlo).

Upravil(a) Fidorka (16. 2. 2011 11:42)

Není tady

#131 16. 2. 2011 12:32

Ronja
Moderátor(ka)
Místo: Chaloupka pod lesem
Web

Pavli máš pravdu, musím postupně, než do toho člověk najede tak to fakt chvíli trvá. Dneska mě například celá FL otrávila, protože středa je "anti-procrastinating day", tak jsem zapřemýšlela co už dlouho odkládám, a zjistila jsem že zubařku dumbom dumbom dumbom Tak jsem chvíli přemýšlela že to budu ignorovat, ale nedalo mi to lol

Jinak dnes zahájím každodenních 15 minut uklízení bince, projdu hormadu tátových věcí, ze kterých se většina vyhodí, pár krabic elegantně strčených v komoře s věcma ještě nevybalenýma od stěhování (když jsem to nepotřebovala pět let, tak bych možná měla celou krabici bez otevírání vyhodit). Zítra v IKEA nákup beden na neteřinčiny hračky, které se tu válí tak různě v igelitkách, a pořadačů na záruční listy.

Uf smile

Jinak jsem se smířila s tím, že ráno prostě potřebuju deset minut navíc...ještě štěstí že manžel nejen že úklid nesabotuje, naopak si pochvaluje a večer se mnou vždycky projde diář, jestli jsme na něco nezapomněli smile

M+B, 06/2011
A+R 05/2014
F 01/16

Není tady

#132 16. 2. 2011 12:48

Ronja
Moderátor(ka)
Web

Jo a jestli Fidorko vymyslíš nějaké zajímavé menu, tak se poděl, my čekáme návštěvu v pátek big_smile Jen by to muselo být něco lehkého, abych to mohla i já, a nic moc kořeněného/orientálního, to zase nemusí kamarádka.

Uvažuju o slaném pohoštění, jsem poslední dobou nějaká přeslazená. Sýrové tyčinky nebo něco z listového těsta, na to mám docela chuť. Ale na večeři ještě nevím, nějak nemám inspiraci.

M+B, 06/2011
A+R 05/2014
F 01/16

Není tady

#133 16. 2. 2011 14:21

Fidorka
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Ronjo, zajímavý asi moc ne, vsadím na osvědčený chutě hostů (ti by nejradši smažák s hranolkama a domácí tatarkou wink
teď jsem nad tím při uspávání uvažovala, budou tu tři děti, takže kořeněná orientální jídla stejně odpadají.
Napadlo mě
cinzano nebo sekt jako apéro (děti Kubík nebo něco takovýho)
fr. cibulačka s toustem s sýrem (děti s krutónky)
kuřecí minišpízy se žampiony a bramborovým salátem (děti šťouchaný brambory)
jako dezert pro děti ovocný jednohubky máčený v čokoládě (jako fondue)
pro nás jeden takovej výbornej krémovej dort s kahluou a 3 druhy čokolády (zakoupím v Bakeshopu, odpadne mi spousta práce)
a k tomu všemu bílý vínko (hodně wink), asi Chardonnay, to je takový univerzální.

Není tady

#134 16. 2. 2011 15:02

amba001
♥♥♥----

Fidorka:
V koupelně i v kuchyni to mám jako ty, většinu ve skříňce. V koupelně místo rovných poliček mám drátěné, bohužel, ty z kvalitního nerez materiáliu jsou dražší, ale v dlouhodobém horizontu se mi vyplatily a osvědčily. Nedrží se na nich prach ani se nedělají "kolečka", jednou týdně je hodím do myčky a koupelna jen září.
Jo, ještě jsem si při rekonstrukci bytu nechala udělat perlovou úpravu na vanu. Žádná špína se na ní neudrží, od té doby neznám žádný špinavý proužek, vana je vždy lesklá a zářivá.  Na takto upravenou vanu se nepoužívají žádné chemikálie, výrobce uvádí, že stačí jen opláchnout vodou a ani žádná infekce nemá šanci se udržet. Stejně mi to nedá a meju ji, ale jen namydlenou mikrovláknovou rukavicí a opláchnu octovou vodou. Jednoduše ji přejedu a opláchnu. Bohužel, neměla jsem dost trpělivosti čekat na WC s touto úpravou a lituji toho, co mám vlasů na hlavě, usazuje se mi tam vodní kámen, takže uklízení klasika.  Dcera i syn si to nechali udělat i na WC. Nejen, že nemusí čistit žádné usazeniny, nemusí ani kupovat žádné dryjáky a WC jim jen září. Běžně ho umyjí s kapkou jaru, opláchnou jen octovou vodou pro hygienu a je to vše. Nojo, dnes už jsou dostupné různé vychytávky, které při péči o domácnost ušetří hodně námahy a času.

Kuty:
Je to věc názoru. Samozřejmě, že suška má sporřebu el., ale na druhou stranu ušetřím nemalé částky za aviváž, kterou nekupuji vůbec, není potřeba. Dále nemusím vůbec topit v koupelně, když je suška zapnutá, a ušetřím spoustu peněz za čistírnu. 
Jak už jsem psala, pánské obleky, saka, spol. oblečení, atd. v ní osvěžím a jsou jako nové. I zimní kabáty. Pravda, někdy límec nebo rukávy přejedu vlhkou mikrovl. utěrkou, ale to nic nemění na tom, že čistírnu navštívím jen sporadicky a tím ušetřím. Není to ovšem na úkor čistoty a vzhledu.
Jednou mě ohodilo auto, kabát musel do čistírny. Zůstaly na něm fleky, tak jsem to riskla a vyčistila , jak jinak - mokrým mikrovl. s mýdlem a opláchla vodou. Neumíš si představit, co v něm bylo špíny, a to bylo po vyčištění v čistírně. Mnou vyčištěný kus byl krásně čistý oproti zbytku, tak jsem si vyčistila celý kabát, usušila v sušce a byl jako nový. Za čistírnu bylo škoda peněz.
Nemám to sice spočítané, ale celkové náklady s odečtením nákladů na chem. prostředky a ostatní navazující výhody jsou , myslím, srovnatelné. Navíc mám mnohem víc volného času a jak víš, čas jsou peníze.

Není tady

#135 16. 2. 2011 15:37

Tercila
♥♥♥♥♥♥♥

Ambo, nemáš zkušenost s tím, že se Ti v sušce prádlo srazí?

Není tady

#136 16. 2. 2011 15:48

Kuty
♥♥♥♥♥♥-

Kuty:
Je to věc názoru. Samozřejmě, že suška má sporřebu el., ale na druhou stranu ušetřím nemalé částky za aviváž, kterou nekupuji vůbec, není potřeba. Dále nemusím vůbec topit v koupelně, když je suška zapnutá, a ušetřím spoustu peněz za čistírnu.

Ty netopíš v koupelně?To tam tedy musíš mít hodně nepříjemně.Proč netopíš - abys ušetřila a místo toho používáš sušku?Sociálko je místo,kde by teplo mělo být vždy.
Aviváž - když suším venku,nepoužívám,přes zimu používám pouze aviváž k bílému prádlu,protože tekuté prací prostř.na tmavé obleč.už voní samy.A ta aviváž na bílé mi stačí cca 1ks na 2 zimy;bílé peru tak 1xtýdně-snažím se prát s plnou pračkou.
Čistírnu jsem nikdy ve svém životě nemusela použít.

Není tady

#137 16. 2. 2011 15:54

Tercila
♥♥♥♥♥♥♥

Tak holky, já aviváž nepoužívám v době, kdy mi tady pod okny lidi v zahradách pálí listí big_smile. To je potom fakt zbytečné. big_smile

Není tady

#138 16. 2. 2011 17:06

Fidorka
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Ronja napsal(a):

Dneska mě například celá FL otrávila, protože středa je "anti-procrastinating day", tak jsem zapřemýšlela co už dlouho odkládám, a zjistila jsem že zubařku dumbom dumbom dumbom Tak jsem chvíli přemýšlela že to budu ignorovat, ale nedalo mi to lol

Tak Ronjo, na to já mám svoji malou fintu, která na mě funguje (alespoň co se zubiny týče): Pokaždé když odcházím a doktorka mi říká že mám zase přijít za půl roku, si ihned na místě sjednám termín, i když ve skutečnosti k smrti nerada plánuju dlouho dopředu, protože nesnáším napevno nasmlouvaný závazky (třeba když někdo s radostí říká, že má nasmlovanou práci a plnej diář do roku 2015, tak ho obdivuju, mně by z toho bylo blbě big_smile)
Nicméně u zubařky a doktorů vůbec to tak nějak funguje, že s tím prostě počítám a s tím termínem nehýbu (a zatím se mi nestalo, že bych ho musela rušit třeba kvůli práci nebo nemoci apod.). A pak tam prostě za půlroku přijdu (rušit to z důvodu "nechce se mi" samozřejmě nepřichází v úvahu).
Zatímco kdybych ten termín neměla a měla za pět měsíců zavolat a teprve se objednat, tak to budu odkládat tak dlouho, až by mi to bylo trapný se jim vůbec ozývat třeba až po roce, a nakonec  by se mi stalo to nejtrapnější, že bych se tam ukázala po dvou letech s vypadlou plombou a ušima dole - jakože už se to tak v minulosti stalo roll

A jinak na prokrastinaci jsem hroznej expert sad Například teď mě nejspíš nesnáší v autoservisu, protože mi v listopadu objednali jeden díl na výměnu (není akutní, takže na provoz auta to nemá vliv - což je ten háček). A já tam ješzě stále nebyla schopná dojet a nechat to vyměnit. Totéž platí o lakování, pochybuju, že se někdy dokopu k tomu, abych tam to auto dala na dva dny opravit (jeden dobrák mi ho porejpal). Nebo už se mě netýká 12letá záruka na karoserii proti korozi, protože podmínkou je se jednou za rok dostavit na kontrolu karoserie a to jsem "poprokrastinovala" (můj muž použil jinej výraz), takže mi ta záruka propadá roll Auto sice nerezne, ale pokud jednou začne, tak mám smolíka. A na některý podobný i třeba hrozně triviální úkony zneužívám muže, jeho asistentku nebo moji ségru, protože jsem děsná!! (Řidičák jsem si chodila na magistrát vyzvedávat rok. Horší už je jen Iveta Bartošová, která tam prý má řidičák k vyzvednutí už tři roky, mi tajně sdělila úřednice wink To mi teda polichotilo!!! lol).

Není tady

#139 16. 2. 2011 17:09

Tercila
♥♥♥♥♥♥♥

big_smile big_smile Tak jak je vidět, Fidorko, nepomáhá ani FL big_smile.
Ale pro ten objednaný díl bys do servisu jít měla, nezapomeň, že majitel v tom má SVOJE peníze wink

Není tady

#140 16. 2. 2011 17:09

Fidorka
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Tercila napsal(a):

Tak holky, já aviváž nepoužívám v době, kdy mi tady pod okny lidi v zahradách pálí listí big_smile. To je potom fakt zbytečné. big_smile

Ano, znám. Je to paradox, ale v Praze prádlo ven věšet můžu bez potíží, na venkově musím dávat pozor jestli nevane vítr od vesnice, jinak mi půjde na prádlo kouř z komínů, pálení listí, smrad ze zabijačky, nebo aspoň vůně grilovačky, což mi asi vadí ze všeho nejmíň, ale v prádle to mít nemusím wink

Není tady

#141 16. 2. 2011 17:15

Fidorka
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Tercila napsal(a):

big_smile big_smile Tak jak je vidět, Fidorko, nepomáhá ani FL big_smile.
Ale pro ten objednaný díl bys do servisu jít měla, nezapomeň, že majitel v tom má SVOJE peníze wink

Samozřejmě že FL za tebe nic neudělá, čteš celkem pozorně lollollol

Majitel v tom peníze nemá, páč díl už má dávno někdo jinej, nejde o žádnu vyfikundaci na zakázku z Japonska wink

Není tady

#142 16. 2. 2011 17:52

amba001
♥♥♥----

Tercila:
Zatím se mi to nestalo. Mám sušku se speciálním programem, na který můžu sušit i to, co výrobce oblečení nedoporučuje. Je pravda, že když kupuji novou věc, tak si důkladně vybírám a zkoumám složení a tak. Ale u kvalitních věcí už mám odzkoušeno a v pohodě. Už nechci nic, co by mi dalo zbytečnou práci. To si raději nekoupím.

Kuty:
Asi ses přehlídla, doslova píšu, že netopím, když je suška zapnutá. Jinak tě můžu ujistit, že jsem teplomilný tvor a mám teploučko v celém bytě a v koupelně zvlášť.  Příjemnou pohodu si fakt dopřeju, na tom nešetřím. Dávám si koupel z bylinek, pustím rádio, dívám se z okna do zeleně,(nebo na zasněžené stromy) pozoruji ptáky a veverky, prostě relax. To by za studena vážně nešlo.
Jinak záleží na tom, jaký styl života vedeš. Když chodíš často společensky oblečená a muž v obleku, tak se někdy čistírně nevyhneš.
Stejně tak zimní kabát, po zimě ho uklízím už vyčištěný a připravený na další sezonu. Já si každý rok nový nekupuji a ve špinavém bych si připadala usmolená, i když to není na první pohled vidět. Prostě se musím cítit svěží.

Aviváž není jen o vůni, ta přerazí pachy.  Má ještě změkčovat vlákna prádla aby bylo hebké a zabraňovat vzniku statické elektřiny.

Není tady

#143 16. 2. 2011 19:11

Kuty
♥♥♥♥♥♥-

Má ještě změkčovat vlákna prádla aby bylo hebké a zabraňovat vzniku statické elektřiny.
Keci v kleci,jak by řekli naši kluci:Dbig_smile

Já třeba kabát nemusím vůbec,vše "obskočím"v černé bundě delší s kožíškem,při velkých zimách mám skutečný kožíšek.Je fakt,že ve společenském moc často nechodíme,ale i kdyby,tak sušku bych si kvůli těm několika málo hadrům nepoužívala - to už radši něco nového a neokoukaného,ni?tongue

Není tady

#144 16. 2. 2011 19:45

Tercila
♥♥♥♥♥♥♥

amba: To by za studena vážně nešlo.

big_smile big_smile Ale šlo, akorát bys měla vycvakané plomby ze zubů big_smile big_smile.

Není tady

#145 16. 2. 2011 20:27

PavlaH
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: MB

Kuty, proč to čteš, když tyhle rady vůbec nepotřebuješ? Jsi se chtěla přesvědčit, jak jsi skvělá? No jsi a co? Já si před tebou na prdku nesednu. Každej máme "něco". Chi.

Život je nejkrásnější odpověď na všechny otázky.

Není tady

#146 17. 2. 2011 9:23

Ronja
Moderátor(ka)
Web

Znovu upozorňuji všechny diskutující, že toto téma není CHAT. K diskuzi o domácích spotřebičích či čemkoli dalším, co vás zajímá, ale netýká se FLY LADY, si prosím založte vlastní téma. Další příspěvky mimo téma budeme bez upozornění mazat. Děkuji za pochopení.

M+B, 06/2011
A+R 05/2014
F 01/16

Není tady

#147 17. 2. 2011 20:21

Ronja
Moderátor(ka)
Web

Takže moje dnešní "mise" - podle pokynů FL jsem mimo jiné vyčistila monitor počítače. K tomu jsem zjistila, že i klávesnice by snesla rozšroubovat a pročistit, takže manžel má večer o zábavu postaráno. Asi před měsícem jsem se zařekla, že nebudu jíst u počítače, tak doufám, že už tam pak nebudou tak šílené nánosy. Takže malá rada, pokud vezmete klávesnici, otočíte ji, zatřepete a něco vypadne, tak je asi taky čas rozšroubovat big_smile

M+B, 06/2011
A+R 05/2014
F 01/16

Není tady

#148 18. 2. 2011 9:35

Definitiv
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Praha
Web

Tak já jdu s otázkou. Trápí mě to asi už tři dny. Beze srandy. Možná se vám to bude zdát praštěný, ale mě to fakt vrtá hlavou.
Vnímám FL trošku jako předstupeň stepfordských paniček - mít uklizeno, pokud možno s minimálním úsilím dávaným najevo, o víkendu neuklízet, věnovat se dětem a mužovi. Fajn, to zní vcelku rozumně.
Jenže... jenže tak nějak pozoruju, že když večer přijde O. z práce a doma je čisto, naklizeno tak si pohraje s Matyldou a svalí se na gauč. Neuklízí, nedělá nic, protože není co (pomíjím takový věci jako luxování, což u nás se spící Matyldou prostě nejde). Dřív opláchl nádobí, uklidil kuchyň, teď to není potřeba, protože "se" to udělalo. Vím, že možná zbytečně panikařím, ale přijde mi, že se tí dostávám do stavu kdy ze sebe fakt dělám Stepfordskou paničku a muž si za chvíli bude myslet, že čisté trička rostou ve skříni. Protože o víkendu je přece čas na rodinu a ne na úklid, takže kdy a jak bych ho měla zapojit? yikes Pomíjím tedy letní sekání trávy a mytí auta, nebo případné jednorázovky typu klávesnice.

Fakt se nechci dostat (navíc svojí vinou) do stavu, kdy budu všechno krásně zvládat a doma mít chlapa, co má pocit, že přiložit ruku k dílu nemusí, když mi to tak pěkně jde.

Navíc mám pocit, že ani dětem to nedává moc dobrý příklad. Ano, třeba Fida učí Sama, že si uklízí hračky, ale nevidí Sam pak večer, po příchodu tatínka to, že dospělej pracující tatínek vždycky přijde do čistýho voňavýho domu a už žádný hračky neuklízí? (jen teorie, Fida je jediná, o kom tu vím že má syna).

Ano, mám na to tak nějak podložený tím, jak to vypadá u nás. Poslední týden, když se to tu snažím udržovat hezký  totiž pozoruju, že O. nepřeložil ani stéblo va Bez pr... va Nádobí umytý, utřený, hračky uklizený, nikde se nic neválí, tak s sebou práskne na gauč a pohoda.

Takže - dělám něco špatně? Zdám se vám paranoidní? Vidím to jenom já, nebo to někdo vnímá podobně? Nebo sjem si to celý špatně vyložila?

MATYLDA
http://www.tickerclub.com/cache/0f00e26f70.png 22.10.2009 - 3389 g, 51 cm hjarta
ALŽBĚTA
http://www.tickerclub.com/cache/f19c85ecc3.png 22.6.2012 3 3780 G, 51 cm hjarta

Není tady

#149 18. 2. 2011 10:40

Ronja
Moderátor(ka)
Web

Def já úplně chápu, že nad tím přemýšlíš. Za sebe musím říct, že M. je tak strašně starostlivej a pečovací typ, navíc se mnou díky všem těm různým okolnostem zdravotním a jiným měl tolik práce, že když u nás nastane den, kdy přijde domů a je uvařeno a uklizeno, tak jsem strašně ráda, že on zrovna dnes nemusí nic. Bylo (a asi i bude) totiž hodně dnů, kdy přijde a musí udělat všechno, protože já fakt nemůžu.

Jinak ale je taky pravda, že M. je takový typ, co se "rozmazlit" nedá - zrovna včera když bylo všude tak uklizeno, tak večer aspoň vytřel podlahu v ložnici a předevčírem zase vytřídil fotky, jeho prostě nenapadne se "svalit na gauč".

No a teď konečně k něčemu, co by ti třeba mohlo pomoct: FL zdůrazňuje, že to nemá být tvůj systém úklidu, ale způsob, jak společně udržujete domácnost v pořádku. Takže já to do začátku s M. řeším, společně jsme třeba sestavili takový ten týdenní plán, kde jsou napsané i jeho úkoly, ne jen moje. Večer přijde domů, najíme se a projdeme to, co máme ještě kdo udělat - buď tam zůstane i mě něco, co jsem přes den neudělala (zalít kytky, přetřít prach v ložnici), tak ho poprosím, aby to udělal on (když mám jinou práci) nebo tam má on "svůj" úkol - vyvézt popelnici před barák, uklidit kočkám, prostě to, co jsme doma uznali jako "mužské práce".

Krom toho o víkendu se pořád jede každodenní rutina, které může být chlap součástí - jen se prostě netráví půl dne gruntováním. Takže já srdečně doporučuju, aby sis nad tím s O. sedla a domluvila se, že ti s tím pomůže a které úkoly třeba vezme na sebe.

Můj názor je, že chlap, který přijde večer utahanej z práce, by měl přijít do domácnosti, kde nezakopává o hračky, měl by dostat najíst (i kdybych mu jen namazala chleba) a měl by mít co já vím dvacet minut klid, kdy na něj nechrlím všechny svoje každodenní frustrace. Pak ale není důvod, aby nešel vynést koš, vykoupat dítě nebo setřít podlahu, podle toho, co je potřeba. Samozřejmě mluvím o obecným modelu, když mám čtyřicítku, tak chlap přijde domů běží na nákup a maže něco uvařit, musí toho být schopen, jen by to, podle mě, mel být výjimečný a nikoli setrvalý stav.

M+B, 06/2011
A+R 05/2014
F 01/16

Není tady

#150 18. 2. 2011 13:09

Fidorka
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Def, já mám asi identickej názor jako Ronja a chápu tvoje správný úvahy, jelikož můj muž pochází z rodiny s velmi tradičním rozdělením rolí (žena dělá denně všechno, muž jednou za čtvrtletí vyvrtá díru do zdi, když to řeknu zjednodušeně), a tak si dávám secsakra pozor, aby se tenhle model nedostal i do naší domácnosti smile A ráda bych, aby byl Sam vychovanej jako můj brácha - umí vzít za všechno, nebojí se pračky ani žehličky, když je potřeba.

Momentálně je ale u nás co se týče rozdělení prací v domácnosti nepoměr a to z jednoduchého důvodu (feministky asi omdlí) - já jsem doma a moje práce domácnost a péče o dítě. Až budu chodit do zaměstnání, budu celej den pryč (případně pracovat doma opravdu na full time 8-10 hodin) a dítě ve školce, pak budeme muset svoje rozdělení přehodnotit a rozhodit si to víc mezi sebou, nebo najmout pomoc v domácnosti, ale momentálně jsem to já, kdo to tu má pod palcem a přijde mi nefér, aby můj muž musel dělat večer po návratu z práce něco jiného než péče o Sama (koupání, hraní, uspávání).
O to víc ho zapojuju o víkendu, a to jak do péče o Sama, tak pomáhá s vařením, uklízí nádobí, hračky a bince po Samovi, kocourovi atd. a já si dobíjím baterky. Někdy po blbém týdnu je chlap utahanej a nehne palcem, to soptím, ale (většinou) skrytě pod pokličkou, protože zase mám v paměti jak jsem někdy třeba v některých obdobích byla vyřízená z práce já, fyzicky i psychicky a víkend jsem proležela na gauči.
Takhle mi to sice taky trochu doma leze na bednu, ale co si budem vykládat, hezky si to všechno pytlíkuju v pohodlí domova a tepláků, dělám svým tempem, můžu si po obědě s dítětem lehnout, kdežto můj chlap někdy ten oběd vynechá, jenom třeba proto, aby byl večer doma.

Takže asi jak píše Ronja, popřemejšlej, co by po večerech mohl udělat O., někdy člověku uleví i maličkosti jako poplacení složenek, zalití kytek, pověšení prádla, to všechno může udělat, aniž by ho to po práci nějak mělo dorazit,  a ty máš o položku a starost míň a nijak se to nevylučuje s tím, že by mělo být doma naklizeno a navařeno, když se vrátí O. domů. Protože naopak se mi to jeví daleko horší - tím myslím mít zalitý kytky, poplacený složenky, vypraný a pověšený prádlo, ale plotna studená a obývák jak po výbuchu.

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí