Oznámení

6. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance!

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#101 10. 2. 2011 11:52

Ronja
Moderátor(ka)
Místo: Chaloupka pod lesem
Web

Re: Systém FLY LADY

Fidorko já se o tom s mámou ani nebavím, protože u nás by zase byly vtipné poznámky na téma "tak doufám že aspoň to ti trochu pomůže", u nás se jelo v tradičním systému že ženská, která nemá domácnost ve stoprocentním lesku a blesku, je méněcenná. Proto je např. moje sestra lepší manželka než já, protože má domácnost vyleštěnou a na muže štěká, že jí nikdy nepomůže a aby si laskavě sundal nohy ze stolu, který teď vydrhla. To že my máme doma pohodu a klid, místo štěkání se jdeme raději s mužem projít a když nemám teplou večeři, tak mu udělám tousty a jsme oba spokojení, to se jaksi jako spokojené manželství nepočítá roll

No nic, za zlé to mámě nemám, vyrostla v tom a nic jiného neznala. Sama dnes ve slabé chvilce uznává, že model manžela vyžadujícího nejen teplý oběd a večeři, ale i snídani (táda zásadně snídá jen polévky) asi není to pravé ořechové.

A k dětem, taky bych nechtěla aby v sobotu místo lítání po venku otročily doma, bude mi bohatě stačit když se dítě naučí uklízet své hračky, nádobí skládat místo do dřezu do myčky a bude umět splnit předem domluvené povinnosti. Jak toho dosáhnu to ještě nevím, ale určitě se budu snažit big_smile

M+B, 06/2011
A+R 05/2014
F 01/16

Není tady

#102 10. 2. 2011 11:55

Fidorka
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: mater urbium
Web

Tercila napsal(a):

Pravda je, že doba se mění. Babička by si při čtení tohoto vlákna nejspíš zaťukala na čelo, jestli nemáme zdravý rozum samy a dnes - holky prostě čtou v mailu, co mají doma udělat.

ale nikdo si nic v mailech nečte, to je vidět, že o tom prostě víš pramálo. Ano, samozřejmě první dny si čteš - než si vytvoříš vlastní rutinu. Pak už se jen chodíš nepravidelně inspirovat a motivovat.

Naše babičky by si taky ťukaly na čelo, ale kdyby ty naše žily, tak by možná připustily, že na statku měly taky denní, týdenní, měsíční, kvartální a roční rutiny - jen si je předávaly ústně.

EDIT: Jo a teď jsem si vzpomněla, že tu mám několik knižních klenotů na tohle téma, což svědčí o tom, že si to předávaly i písemně, jen holt ne tak interaktivně jako my dneska.

Jů, už se těším, až mi dítě usne po O a já se začtu do Domov a domácnost z r. 76 (kapitola Hygiena bytu mimojiné zahrnuje Každodenní úklid, Týdenní úklid, Měsíční a Sezónní tongue)

Není tady

#103 10. 2. 2011 12:23

Fidorka
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Ronja napsal(a):

Fidorko ty jedeš jen tu denní/týdenní rutinu, nebo čteš i ty úkoly na každý den? Já mám zatím jen tu denní, teď jsem pár dní neměla čas pokročit dál, ale vyhovuje mi to maximálně. K nakupování a vyklízení ledničky se teprve dostanu smile

Mám denní a týdenní a cca jednou měsíčně kouknu na web a tam se "naspeeduju", chytnu inspiraci a přijdu na něco, co potřebuje udělat, nebo co zanedbávám, aniž by to bylo očividný a do očí bijící (přetřídit účty/faktury, hračky a oblečení, kosmetiku v koupelnový skříňce, odnést věci do čistírny/na opravu, zrevidovat garáž, přesadit kytky apod.). Pak si udělám poznámku do manuálu s datem, protože třeba na kytce není vidět, kdy ji člověk naposled hnojil. Často jsem překvapená, protože mám pocit, že jsem hnojila tak před dvěma týdny a ono je to ve skutečnosti 6 týdnů. To platí třeba i pro filtry v myčce nebo v digestoři. Člověk o tomhle lehce ztratí přehled a bohužel ani hned nezjistí, že digestoř nějak hůř táhne smile (To se může někomu zdát jako zanedbatelná pitomost, ale mně ne, mám otevřenou kuchyň, takže digestoř používám při každém vaření, aby nešly výpary dál do bytu, do textilií, apod.).

Není tady

#104 10. 2. 2011 12:31

Sel
♥♥-----

Fidorka napsal(a):

Tercila napsal(a):

Pavli, nic proti FL, chraňpámbu, ale napadá mě - to abys nakoupila třeba ve čtrvtek, to si musíš nejdřív někde přečíst? :co:To Tě fakt nikdy z praktických důvodů nenapadlo? va

tyhle dotazy miluju, nic osobního.
Vždycky odpovídám otázkou "vážně si myslíš, že bych jinak chcípla hlady/špínou?".

Konkrétně to nakupování je zajímavý příklad toho, jak impulsivně a nepromyšleně to hodně lidí dělá. Já jsem například v nakupování systém neměla a chodila jsem nakupovat "jak bylo potřeba/na co byla chuť" (když jde člověk z práce, tak je chuť na všechno). Tím pádem jsem nakupovala dost často a přesto docházelo k tomu, že někdy něco nebylo, nebo se naopak dost vyhazovalo, o financích nemluvě.
Nakupování jednou týdně má smysl v tom, že mu předchází vytřídění lednice, spíže a "inventura" - tím se zabrání tomu, že člověk (často v tu nejnevhodnější chvíli) najde něco prošlého a nepoužitelného. Pak se sestaví přibližný jídelníček a nákupní seznam - tím se zase předejde situaci, že člověk ještě ve 4 odpoledne netuší, co vlastně bude k večeři a pak v největší špičce kolem půl šesté vystává důlek ve frontě v supermarketu.
Nákup jednou týdně - nejlépe ve čtvrtek - tedy ušetří spoustu času. Čerstvé pečivo (nebo třeba ovoce) se pak dá podle libosti dokoupit po cestě domů bez fronty v obchůdku po cestě.
Čtvrtek je nejlepším dnem proto, že v pátek je všude národa jak před mobilizací a navíc, v pátek večer už chce Fly lady zahájit víkend s rodinou, ne stát frontu na kus masa. 

Samozřejmě někomu jinému může vyhovovat víc úterý, anebo - třeba ženě na MD - pátek dopoledne. Někomu to může vyhovovat 2x týdně, jak je libo!
Je to o modifikaci, nikdo nemusí slepě následovat něčí konkrétní příkaz z mailu, ani svůj vlastní sestavený jídelníček nemusí být dodržován na 100% - přece do sebe nebudu tlačit špagety, když na ně zrovna nemám chuť.. ale je fajn mít suroviny a mít co udělat další den.
Nemusím dneska leštit troubu zevnitř, když je venku pěkně a můžu dělat něco na zahradě. Ale je fajn na tu troubu nezapomenout a pustit se do ní pozítří, až bude pršet.
Nemusím zrovna dneska vynášet láhve do tříděného odpadu (kontejnery o blok dál), když touhle trasou půjdu na 100% zítra na poštu pro uloženou zásilku a můžu to vzít s sebou.
Ten systém poskytuje jen záchytný body, aby člověk netrávil mládí vymýšlením a kombinováním něčeho dávno vymyšlenýho a osvědčenýho.

Schválně jsem to rozvedla takhle do detailu, protože opravdu hodně lidí si myslí, že to je "pitomost řídit se nějakýma mejlama", ale já z vlastní zkušenosti vím, že nepohodlnější a nesvobodnější je večer po práci v kostýmku tahat igelitky z Alberta.

Naprosto přesně a jasně vyjádřené.

Není tady

#105 10. 2. 2011 12:43

wall
♥♥-----

Ronja napsal(a):

A k dětem, taky bych nechtěla aby v sobotu místo lítání po venku otročily doma, bude mi bohatě stačit když se dítě naučí uklízet své hračky, nádobí skládat místo do dřezu do myčky a bude umět splnit předem domluvené povinnosti. Jak toho dosáhnu to ještě nevím, ale určitě se budu snažit big_smile

Ahoj holky, tak jsem si početla i na www.pojdte-dal.cz a pochopila jsem, že to co dělám má i své stránky a pojmenování:-) jsou tam výborné nápady :-)  vidím, že to musím ještě vypilovat dumbom

a Ronjo, blahopřeju k princeznám, ať je všechno v pořádku. A kdyby jsi nevěděla, tak jen malá inspirace :
http://www.kosmas.cz/knihy/130895/jak-z … laznit-se/
já vím , že je ještě brzy tongue ale je lepší být připravená gloria
já mám dceru už velkou, ale moje kolegyně má dva kluky 8 a 13 a praktikuje rady asi už 4 roky a ono to fakt funguje...:-)

Slova ztratí svůj význam, ale vzpomínky zůstanou....

Není tady

#106 10. 2. 2011 13:01

Ronja
Moderátor(ka)
Web

Wall díky moc, já mám Lídu Pekařovou ráda, ale tuhle knížku neznám - určitě si ji zařadím na seznam věcí k přečtení smile

Sel tak co a jak děláš ty?

Holky možná bychom si pro inspiraci občas mohly napsat, co jsme který den (kromě jasné rutiny) podnikly, mě by se určitě hodilo přečíst si a inspirovat se.

Já jsem dneska s pomocí štětky, čističe, starého příborového nože a octa odstraňovala nános vodního kamene ze záchodové mísy (dělat to každý týden, tak ho tam nemám, ehm ehm). Zůstaly tam sice trochu škrábance, ale jsou vidět jen když si někdo k míse zblízka klekne, což u nás doma dělám poslední dobou zásadně jen já (aneb jak se díky těhotenským nevolnostem dostat k čistému záchodu) lol
A ještě jsem protřídila hrnek s tužkama na pracovním stole, vyházela nepíšící propisky, ořezala tužky a doplnila tuhy a inkoust kde patří. Ještě nějaký maniak si jako já schovává nepíšící propisky???

Jo a Fi ještě s tím problémem něco vyhodit, nevím jestli jsi četla Nudge http://www.amazon.com/Nudge-Improving-D … 0300122233 Ale je to úplně skvělá kniha, která ze sociologického hlediska vysvětluje, proč se lidi chovají dost nelogicky. Právě to že raději schraňují věci než je vyhazují je tam hezky vysvětlené a podpořené studiemi, no a taky se tam píše co se s tím dá dělat (tedy ne že by se lidi měli měnit, ale jak s tím nelogickým chováním dopředu počítat)...Mě to hodně nadchlo, ale je to zase na úplně jinou diskuzi (knížku mám, můžu půjčit).

M+B, 06/2011
A+R 05/2014
F 01/16

Není tady

#107 10. 2. 2011 15:39

aprill
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: kousek od Romči

Ronja napsal(a):

Tercilo, já přece napsala, že to nechápu, ne že ti něco diktuju wink

Aprill můžu se zeptat jak dlouho jedeš podle FlyLady ty a jak striktně to uplatňuješ?
Fidorko ty jedeš jen tu denní/týdenní rutinu, nebo čteš i ty úkoly na každý den? Já mám zatím jen tu denní, teď jsem pár dní neměla čas pokročit dál, ale vyhovuje mi to maximálně. K nakupování a vyklízení ledničky se teprve dostanu smile

Ronjo, k FL jsem se dostala tuším někdy před 5 lety, bylo to ještě v době kdy Lída posílala mejlíky. FL mi dal návod jak s minimálním úsilím dosáhnout maximálního výsledku wink .

Není tady

#108 10. 2. 2011 16:01

mag
♥♥♥♥♥♥♥

Ronjo, já dneska podle pojdtedal, umyla všechny malé spotřebiče v kuchyni ;-)

Není tady

#109 10. 2. 2011 20:22

mia
♥♥♥♥♥♥-

aprill napsal(a):

[.... FL mi dal návod jak s minimálním úsilím dosáhnout maximálního výsledku wink .

To je to, co mě na tom zaujalo.... sice nejsem teda zvlášť nějaký bordelář, protože když není pořádek v kolem mě, tak mám jakýsi pocit nepohody a chaosu i v sobě. Ono ale vždycky je co vylepšovat.

Tak jsem si trošku početla na pojdte-dal (protože jsem ještě z generace spíš těch "ruštinářů" sad a trochu té němčiny, takže FL bohužel nic pro mě hmm ). Zjistila jsem, že jisté rutiny mám zažité - ranní rychlovka- umytí koupelny a WC, večer zase bleskový průlet bytem, až všichni zalezou do pelechů, posbírat, co kde po kom zůstalo, protože nerada vstávám do bordelu... jinak ale všecko dělám spíš jak co je potřeba, systém veškerý žádný....

Takže asi začnu +- tím základním plánem podle Lídy na PD a promyslím ty rutiny....kdybyste sem holky daly pár tipů, co se vám osvědčilo, budu ráda...docela se v tom teda zatím neorientuju....hmm

Jinak tip na zítřek jsem si dala úklid domácí lékárničky.... už ten šuplík nejde pomalu zavřít, stačí zkontrolovat expirační doby a hned bude asi místa dost vissla

Jinak opakuju - budu ráda za každou inspiraci od vás...smile

Není tady

#110 10. 2. 2011 21:42

PavlaH
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: MB

Ronjo, já už chodím na pojdtedál jen pro občasné tipy na schovávačky. Občas prošlá kosmetika či zapadlý kout taky potřebují vysmejčit. Lepší je začít po malých krůčkách a obměňovat.

Dřív jsem chodila na nákupy v úterý, protože nové akční ceny přehodili ze soboty právě na čtvrtky big_smilebig_smilebig_smile Proto tam dnes bylo důchodců a národa. Co kdyby jim to hned vyprodali, že.... Jenže s prací mi ted lépe vyhovuje čtvrtek.

Všechno kolem  domácnosti jsem vždycky nějak zvládla. Neměla jsem problém. Jenže s narozením dcerky nespavky jsem těžko hledala hodinu až dvě na souvisou debordelizaci a potřebovala jsem krátké rychlovky. A tak jsem něco udělala něco ne na něco zapomněla. Bylo to hodně vidět. Fly lady mi dala autopilota. Logickou návaznost, propracované kroky k systému. Zvyknout si tak, že místo dvou praček týdně jich peru 5-6, nebyl zas až takový problém. Monte peru se mi vytváří jen v době nárazových odjezdů, příjezdů a nemoci.

Bezva třeba je balicí seznam, nezapomínám na léky, drobnosti a potřeby podle věku dětí jej i aktualizuju. Takže když mi někdo řekne sbal, mám během 30 minut sbaleno pro 3-4 osoby a nic mi nechybí a hlavně - jsem v klidu i s dětmi za zády a nemusím mít klid a přemýšlet. Je to prostě jízda na autopilota big_smilebig_smile

Život je nejkrásnější odpověď na všechny otázky.

Není tady

#111 11. 2. 2011 7:29

Sel
♥♥-----

Ronja napsal(a):

Wall díky moc, já mám Lídu Pekařovou ráda, ale tuhle knížku neznám - určitě si ji zařadím na seznam věcí k přečtení smile

Holky možná bychom si pro inspiraci občas mohly napsat, co jsme který den (kromě jasné rutiny) podnikly, mě by se určitě hodilo přečíst si a inspirovat se.

Já jsem dneska s pomocí štětky, čističe, starého příborového nože a octa odstraňovala nános vodního kamene ze záchodové mísy (dělat to každý týden, tak ho tam nemám, ehm ehm). Zůstaly tam sice trochu škrábance, ale jsou vidět jen když si někdo k míse zblízka klekne, což u nás doma dělám poslední dobou zásadně jen já (aneb jak se díky těhotenským nevolnostem dostat k čistému záchodu) lol
A ještě jsem protřídila hrnek s tužkama na pracovním stole, vyházela nepíšící propisky, ořezala tužky a doplnila tuhy a inkoust kde patří. Ještě nějaký maniak si jako já schovává nepíšící propisky???

Jo a Fi ještě s tím problémem něco vyhodit, nevím jestli jsi četla Nudge http://www.amazon.com/Nudge-Improving-D … 0300122233 Ale je to úplně skvělá kniha, která ze sociologického hlediska vysvětluje, proč se lidi chovají dost nelogicky. Právě to že raději schraňují věci než je vyhazují je tam hezky vysvětlené a podpořené studiemi, no a taky se tam píše co se s tím dá dělat (tedy ne že by se lidi měli měnit, ale jak s tím nelogickým chováním dopředu počítat)...Mě to hodně nadchlo, ale je to zase na úplně jinou diskuzi (knížku mám, můžu půjčit).

začala jsem vyhazováním, snažím se hned po sobě uklízet, před nákupem uklidím ledničku, když nestíhám, tak udělám aspoň něco, je to lepší než nic. Prostě jen takové drobnosti, ale už nemám malé děti.

Není tady

#112 11. 2. 2011 20:27

Definitiv
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Praha
Web

Tak jo, já už o FL přemýšlím dlouho, zjistila jsem (jak jste tu možná někteří četli) že zcela bez skurpulí dokážu ignorovat veškeré emaily a rovnou je smazat, aniž bych si je alespiň přečetla. Začít čistým dřezem je u nás téměř utopie, jelikož kdykoliv se k němu postavím, dostává dítě amok lol
Ale nějak prostě začít chci... takže, kdo an mě bude dohlížet? Kdo si mě vezme na starost lol Ronji, nenudíš se? lol

EDIT: Začít čistým dřezem je u nás téměř utopie, jelikož kdykoliv se k němu postavím, dostává dítě amok lol
Ok, OK, velice chabá výmluva, uznávám big_smile Takže nádobí umyto, utřeno (utírání k smrti nenávidím) a dřez otřen. Netroufám si ovšem na jeho čistící lázeň, neb O. se vrátí domů někdy nad ránem a nerada bych, aby se toho napil big_smile

Upravil(a) Definitiv (11. 2. 2011 20:53)

MATYLDA
http://www.tickerclub.com/cache/0f00e26f70.png 22.10.2009 - 3389 g, 51 cm hjarta
ALŽBĚTA
http://www.tickerclub.com/cache/f19c85ecc3.png 22.6.2012 3 3780 G, 51 cm hjarta

Není tady

#113 11. 2. 2011 20:52

PavlaH
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: MB

Def - mě chodí z mejlu upozornění na mobil. Aspon jsem si zprávu rozklikla, udělat a neudělat byla pak jen má volba. Nikdo jiný než ty tě k tomu stejně nedokope. I změny v nás samých mají určité zákonnitosti.

Život je nejkrásnější odpověď na všechny otázky.

Není tady

#114 12. 2. 2011 0:07

Fidorka
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Dneska jsem na všechno hodila bobek, dítě jsem šoupla ke tchýni, a věnovala jsem se svýmu exteriéru.

Pak jsem si koupila novej parfém a jediný co jsem dneska udělala pro domácnost, bylo, že jsem uklidila jídelní stůl, vyměnila ubrus a dala do vázy čerstvý kytky.

Tohle dělá moc - řezaný kytky. Standardní zvyk, kterej se mi na západě hrozně líbil, ale doma se pochopitelně nedal donedávna praktikovat, protože puget 9 růží vyšel na 500 a to je drahá romantika.
Teď ale konečně procitly normální řetězce a tak ke svýmu týdennímu nákupu můžu přihodit puget růží nebo tulipánů za hubičku (59-89 kč). A ty kytky opravdu drží! Nedávno jsem měla jedny čajový růže 14 dní, pak jsem k nim přidala nový a držely nádherně další týden.

Není tady

#115 12. 2. 2011 0:33

Fidorka
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Definitiv napsal(a):

Tak jo, já už o FL přemýšlím dlouho, zjistila jsem (jak jste tu možná někteří četli) že zcela bez skurpulí dokážu ignorovat veškeré emaily a rovnou je smazat, aniž bych si je alespiň přečetla. Začít čistým dřezem je u nás téměř utopie, jelikož kdykoliv se k němu postavím, dostává dítě amok lol
Ale nějak prostě začít chci... takže, kdo an mě bude dohlížet? Kdo si mě vezme na starost lol Ronji, nenudíš se? lol

EDIT: Začít čistým dřezem je u nás téměř utopie, jelikož kdykoliv se k němu postavím, dostává dítě amok lol
Ok, OK, velice chabá výmluva, uznávám big_smile Takže nádobí umyto, utřeno (utírání k smrti nenávidím) a dřez otřen. Netroufám si ovšem na jeho čistící lázeň, neb O. se vrátí domů někdy nad ránem a nerada bych, aby se toho napil big_smile

JO Def, abych pravdu řekla, tak já dřez nepulíruju denně. Jo, denně ho něčím postříkám a spláchnu, aby v něm nic nebylo, ale jako že bych končila den pulírováním dřezu do lesku jak blesku, to se mi pod kůži nedostalo. A z praxe vím, že to stačí dělat cca 2x týdně, aby byl pěknej a nevypadal zašle.
A o fragranitovej dřez se nestarám skoro vůbec, ten je bezúdržbovej.

Není tady

#116 12. 2. 2011 8:50

Ronja
Moderátor(ka)
Web

Holky co se týká dřezu a třeba i záchodu, tak já to řeším tak, že je každý den čistím mechanicky. U dřezu mi jde o to aby byl prázdnej a bez nečistot, umyvadlo vytřu do sucha a záchod vydrbu štětkou. Chemii aplikuju tak jednou týdně, cpát tam něco každej den, na to je moje srdce ekologa moc citlivé big_smile

Def já se teda dobrovolně nehlásím, že tě k ničemu budu kopat nebudu, to si připadám jako ten poslední člověk na světě, kterej by si to moh dovolit big_smile Ale třeba tě dokope svědomí, když si tady počteš, jaké jsme všechny vzorné hospodyňky lol Hele s Maty to budeš muset ještě nějakou chvíli vydržet a pak už to zase bude super pomoc, já včera hlídala celý den neteř a vytřely jsme všude podlahy, umyly asi třikrát nádobí a upekly buchtu a byla šťastná jak blecha, je to takový super věk, kdy je nadšená že může pomáhat a nenapadne ji, že je to práce a tudíž nežádoucí smile

M+B, 06/2011
A+R 05/2014
F 01/16

Není tady

#117 12. 2. 2011 10:56

xxxx
♥♥♥♥♥♥-

holky tak teda tohle je zase téma, uklízím průběžně, nešla bych si lehnout, kdyby to mělo být v jednu ráno, aby ve řezu bylo nádobí, nebo se něco válelo na sedačce, nebo na botníku, tuhle "nemoc" mám z dětství, moje máti byla bohém, kde jí co upadlo tam to do soboty leželo a v sobotu nás všechny prudila a muselo se uklízet...hrůza, když šla návštěva tak se uklízelo i poslední dvě vteřiny před otevřením dveří, takže tohle se mi v dětství tak zprotivilo, že jsem skutečně pořádná a naučila jsem to i syna. Bydlí už sám a taky si intiutivně vypracoval systém uklízení, aby vlastně moc neuklízel. Já denně uklízím asi jen záchody a koupelnu/doporučuji savo spray na koupelny- nebojte nemá to nic společného s obyč savem, voní to a MEJE na rozdíl od předraženého cifu aj/, jinak teda se musím přiznat, že mám paní, která chodí dvakrát týdně vytřít celý dům, má přes 300 metrů plochy a to bych při své práci nedala, paní také žehlí, ačkoli jí toho moc nenechávám, protože 90% prádla skládám, ke skládání jí nepustím nedělá to jak si představuju. Jinak paní nemá co uklízet a vžycky se diví, že u nás nemá co  pucovat. Uklízí ještě u dvou lékařů. Ale proč to celé píšu, já jak jsem vás tu četla tak jsem se konečně vztekla a objednala jsem si a zaplatila přes net sušišku s el.čerpadlem takže velice úpo*n, pořád mě štvala ta spotřeba a nepostřehla jsem že už je na trhu sušička co spotřebuje jen 1,16 kW na celý cyklus sušení. A hned jsem si objednala z ebay i avivážní ubrousky co nejvíc doporučovaly holky na dama.cz. Jo a jestli má některá z vás skutečně problém s pořádkem tak doporučuju na youtube.com  shlédnout pár dílu "how clean is your house" ujišťuji vás, že až tu katastrofu uvidíte bude pulírovat barák ještě o půlnoci. Jak tu psala Majka, taky mě láká uklidit velký nepořádek, mám se kde vyřádit, moje dnes již víc než 70ti letá maminka je pořád stejně nepořádná, když se u ní chopím koštěte a hadru tak za sebou opravdu vidím radost...za chvíli k ní jedeme, jen můj chlap z toho šílííííí big_smile

dum spiro spero

Není tady

#118 12. 2. 2011 10:58

xxxx
♥♥♥♥♥♥-

jé ono se tu nesmí napsat ú.sp.orná dumbom

dum spiro spero

Není tady

#119 12. 2. 2011 15:47

haiel
♥♥♥♥♥♥-

Ronja napsal(a):

Nepíšící propisky si neschovává nikdo sám od sebe. Ty má na svědomí skřet, který vycucá náplň. Patří do stejné rodiny jako ponožkožrout nebo zamotavač kabelů.  Je moudré s nimi vycházet po dobrém, já jim třeba nechávám na koberci drobky. Oni totiž na rozdíl od člověka znají umění správné míry a nikdy nenechají nic přerůst přes hlavu. Jejich úkolem je udržovat chaos v optimální rovnováze k řádu. Když se proti nim použije zbraň - jako např. generální úklid, jejich snaha po znovunastolení chaosu se jen urychlí a zvýší, např klekne komp nebo se počurá pračka nebo si hospodyně vymkne kotník a je tady ono pověstné "furt dokola".  Systém FL neznám, ale podle toho, co tady čtu, to vypadá, že je ke skřítkům ohleduplný. A to je dobré. Ještě k tomu vyhazování - mamce  kdysi pomohla velká voda.  V kůlně u našich byly roky poschovávané takové ty věci "co se ještě někdy budou hodit" a jednou přišla povodeň, nic dramatickýho, akorát se toho spoustu konečně mohlo bez rozmýšlení vyhodit.  To si tak často člověk myslí, že se neumí s věcma rozloučit, ale on to umí. Jak tu kdosi psal - nechat si nějakou tu krabicu vzpomínkovou po dětech a tak a ostatní věci nazdar. Já vyhazuju ráda, protože mám co, manžel je totiž sysel.

Není tady

#120 14. 2. 2011 8:55

Fidorka
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Tak já jsem měla odpočinkový víkend, pouze jsem umyla, uklidila a vysála auto a dolila tekutiny (rutina ob týden stačí, jen sakra nevím, proč jsem to nedělala v tom jarnějším počasí min. týden wink)

Pak jsem si uklidila kabelku (týdenní rutina a mohla bych to snad dělat i častěji, nějak se mi tam množí papírky, drobky, účtenky apod.) a vyčistila boty.

Vytřídila jsem hodně dětských věcí a odvezla synovci k nošení a nafotila a lípla do bazaru pár svých věcí na prodej.

Dneska úplná klasika - prádlo, utřít prach, luxování a vytření podlah. Navrch do toho spadá i otření okenních parapetů zevnitř a umytí všech všech dveří, zejména kolem kliky, výplně skel a i horní hrany, rád si tam hoví prach wink

Není tady

#121 14. 2. 2011 16:12

Ronja
Moderátor(ka)
Web

Fidorko já se z tebe picnu, prý odpočinkovej víkend lol

Já tu vesele umývala podlahy a měnila povlečení s neteří, protože ji to baví. Jinak se mi ale líbí FL systém že víkend je čas na rodinu a větší uklízení se zvládne v týdnu, o víkendech jen běžná rutina. Respektive už se těším, až to budu mít tak zvládnuté, že to fakt bude uklizené už přes týden smile

Já jsem se dnes zorganizovala a rozepsala jsem si vlastní týdenní plány podle toho, co přesně potřebuju udělat. Ty jo na to že se ani nestarám o celý barák a už vůbec ne o zahradu a dvůr (to je doména rodičů) tak je toho pořád docela hodně, když se to sepíše. Mám ale radost že to mám před sebou.
Něco mám přesně od FL (velký úklid v pondělí, tj. podlahy, luxování, utírání prachu atd), nákup ve čtvrtek (hodí se, ve čtvrtek jezdím do města), úklid ledničky ve středu (logicky před nákupem), něco jsem si doplnila sama, viz péče o tři kočky a psa. Takže mám týdenní rozpis a pak snad někdy si pořídím i rozumný kalendářní plán, kde budu mít napsané kdy jsem hnojila kytky, kdy odčervovala psa, kdy měnila filtry v myčce atd. Tak daleko ještě nejsem big_smile

Taky jsem, jak pročítám ty FL stránky, narazila na pár věcí, které mi moc nesedí. Tak nevím jestli jsem to jenom já?
Například ranní rutina, přetření zrcadla, poliček v koupelně a vydrhnutí záchodu, má zabrat 2 minuty - já teda určitě nejdu pod 10. A pondělní hodina na úklid domu - vysát, umýt podlahy a utřít prach atd., prostě 7 úkolů, to celé za hodinu. To teda nedávám ani náhodou. Jen ty podlahy v našem 5+2 zaberou skoro hodinu. Je ale taky fakt, že když umývám podlahu, tak umývám všude, ne jen "uprostřed podlahy", jak radí FL. To by mi teda silně vadilo, navíc pod postelí a v rozích se drží chlupy po zvířatech a nevytřít to, tak mám podlahu večer zase jako neumytou. Teď nevím, asi dost je těma zvířatama, ale nejsem taky nějak zoufale nevýkonná? va

M+B, 06/2011
A+R 05/2014
F 01/16

Není tady

#122 14. 2. 2011 16:45

taurus
♥♥♥♥♥♥-
Místo: cely svet

Ronjo, v 5+2 bych to za hodinu taky nedala, zvlášť když máš zvířata, které jsou vevnitř. Takže si rozhodně nemyslím, že jsi nevýkonná.
A třeba, co se týče těch poliček, tak dvě minuty ani náhodou. Ale vycházím z toho, jak to mám uspořádané doma. Pobývala jsem ve vícero domácností a v některých bych to za dvě minuty dala s přehledem. Ale u sebe ne, protože těch poliček je prostě moc.

I was still free: free to hate the men who were torturing me, or to forgive them. It doesn´t sound like much. I know. But in the flinch and bite of the chain, when it´s all you´ve got, that freedom is a universe of possibility.

Není tady

#123 14. 2. 2011 21:35

mia
♥♥♥♥♥♥-

Tak já jsem se o víkendu "prokousala" FL, protože je to tam celkově jaksi přehlednější, než na PD, a vytvořila jsem si týdenní plán, rozdělení do zón včetně rozpisu úkolů, stanovila ranní a večerní rutiny, 21bodový "vyhazovací" plán (to bude teda horor) a seznam různých denních tipů (něco z FL, něco z PD), kam občas nakouknu, když se budu nudit lol... všecko pěkně do pořadače do euroobalů a postupně budu dopilovávat...
Sice jsem tam neobjevila nic, co bych běžně nedělala, ale ten systém má svoji logiku a líbí se mi... a hlavně, že už nebudou vlastně potřeba takové ty stresující "velké úklidy" - jarní, vánoční atd, protože bude vlastně pořád všecko hotovo...tummenupp
Akorát ještě budu muset někam vpašovat suterén 150 m2...hmmbig_smile, ale to se nějak dopiluje "za běhu"...
Na zahradu a předzahrádky zatím nemyslím, jaro je ještě daleko vissla....
Tak jsem zvědavá, jak se mi to osvědčí v praxi, ale když tady vidím to vaše "nadšení pro věc", tak to snad půjde i u mně...wink

Není tady

#124 14. 2. 2011 22:30

Kuty
♥♥♥♥♥♥-

mia napsal(a):

Tak já jsem se o víkendu "prokousala" FL, protože je to tam celkově jaksi přehlednější, než na PD, a vytvořila jsem si týdenní plán, rozdělení do zón včetně rozpisu úkolů, stanovila ranní a večerní rutiny, 21bodový "vyhazovací" plán (to bude teda horor) a seznam různých denních tipů (něco z FL, něco z PD), kam občas nakouknu, když se budu nudit lol... všecko pěkně do pořadače do euroobalů a postupně budu dopilovávat...
Sice jsem tam neobjevila nic, co bych běžně nedělala, ale ten systém má svoji logiku a líbí se mi... a hlavně, že už nebudou vlastně potřeba takové ty stresující "velké úklidy" - jarní, vánoční atd, protože bude vlastně pořád všecko hotovo...tummenupp
Akorát ještě budu muset někam vpašovat suterén 150 m2...hmmbig_smile, ale to se nějak dopiluje "za běhu"...
Na zahradu a předzahrádky zatím nemyslím, jaro je ještě daleko vissla....
Tak jsem zvědavá, jak se mi to osvědčí v praxi, ale když tady vidím to vaše "nadšení pro věc", tak to snad půjde i u mně...wink

No z toho su napracovaná už jenom z toho,že to čtu,brrr.

Není tady

#125 14. 2. 2011 23:07

mia
♥♥♥♥♥♥-

To se Ti jenom zdá....wink

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí