6. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Já s tímhle problém nemám. Nikdy jsem nezaplatila žádnou složenku až po upomínce. Nikdy jsem nezabordelařila záruční list...
Dělám to hned a neuklízím celou sobotu.
Dokonce i v šatníku mám systém. Kouknu a hnedka vidím.
Jak už jsem psala, zase mám nedostatky v jiných oblastech, obzvláště v komunikaci. Ale na tohle napovídací systém asi není.
Upravil(a) majkafa (9. 2. 2011 11:30)
Jojo Majko každý prostě máme svoje bolesti - kdybys nebyla takový systematik, co nikdy nezaplatí účet pozdě, nemohla bys dělat to, co děláš. Já mám bohužel se systémem problém a mít domácnost v pořádku pro mě znamenalo nekonečný cyklus "zabordelit-odbordelit" případně "Zabordelit-nechat znechuceně chvíli zabordelené-odbordelit". Je to dost vyčerpávající a frustrující Takže jsem moc vděčná za určitou pomoc v nastolení systému "trvale-udržuji-v přijatelném stavu".
Ohledně pořádku jsem tu už ostatně psala vícekrát, já mám silný pocit, že je to do značné míry vrozené. Alespoň já s tím měla problém co si pamatuju, základní škola pro mě byla jedna velká hrůza, protože nechat si doma podepsat úkol, přinést si cvičky do tělocviku a pastelky do výtvarky, to pro mě prostě byl nepřekonatelný problém. A k tomu neustálé křičení od rodičů, kteří si prostě nedovedou představit, že to není zlý úmysl, ale jakýsi vrozený handicap...
Proto pro sebe Fly Lady opravdu oceňuju a určitě nejsem sama. Skvělý přínos jsem poznala zrovna dnes, když měla přijít návštěva. Normálně by to pro mě znamenalo hodinu až dvě uklízení, dneska jsem jen seběhla dolů přeleštit stůl, u kterého budeme jíst. Tak nějak bych si to představovala pořád
Není tady
Já mám takovou úchylku s úklidem. Hrozně moc mě baví uklízet binec, ale já žádný nemám. Tak si ho občas "uměle" vyrobím, když přijdu z práce. Vybalím z tašky částečně nákup, na kredenc, něco v tašce, něco na stole, nepověsím si bundu, nepřevlíknu se... prostě si nadělám bordel. Všechno to nechám, udělám si jídlo, zapnu PC, přečtu, co je nového, najím se u toho a pak......... se vrhnu do úklidu toho bordelu co jsem nechala v kuchyni a děsně mě baví vidět, jak tam je na mé poměry velký binec a pak během chvilky vše uklizeno, kam patří. Účty plateb kartou do krabičky na kontrolu výpisu z banky, případné záručáky do krabice záručáků, účty na věci se zárukou - boty, oblečaení, do krabičky, kde schrańuju tyhle účty,... Prostě vše na své místo.
Já z toho mám tak dobrý pocit.
Myslím, že by mě děsně bavilo přijít do nějaké dlouhodobě totálně zabordelařené domácnosti a pustit se do úklidu. Jéééé, to by byl parádný pocit, až by bylo očividné, jak vše putuje na určená místa, samozřejmě prakticky vymyšlená a zorganizovaná - vše při ruce tam, kde se to používá.
Ronja, pravda, bez systematičnosti bych práci, co dělám, opravdu dělat nemohla. Obzvláště, když teď děláme několik firem najednou.
To je prima, že někdo takový systém na úklid pro ty, co jim pomáhá, vymyslel, když to tak čtu.
Jééé Majko tak až budou holčičky na světě tak musíš přijet To mám obavy že tu nebudu mít systém FlyLady, ale jen Fly sem, Fly tam
Mě normálně připadá schopnost udržovat si všem dokonalý systém taková nadpřirozená - asi jako zaparkovat v úzkém prostoru, nebo sníst koblihu aniž bych se pokecala marmeládou
Není tady
Ronjo, klidně přijedu.
Dcerka má malý byt, ale je na mě hodná a nechává mi hory žehlení. A někdy mi dovolí umýt sporák, linku a kolem linky a sporáku.
Pro mě je zase něco nepředstavitelného řídit auto. Nemám řidičák a řídit auto, natož s ní parkovat, by pro mě byl jeden z nejhorších trestů.
Ronja, pravda, bez systematičnosti bych práci, co dělám, opravdu dělat nemohla. Obzvláště, když teď děláme několik firem najednou.
majkafo, to bys koukala, jak můj muž zvládl papíroviny i výrobky pro svých 60 zákazníků obstarávat i bez krabiček . Zcela nesystémově si v kanclu občas není kam sednout a z papírů občas musím odfouknout jeho popel z cigaret - ale všechno je O.K.
Upravil(a) Tercila (9. 2. 2011 13:42)
Není tady
Já v práci taky krabičky nemám. Psala jsem o svém soukromí.
V práci mám jiný systém.
Btw zákazníků máme mnohem mnohem mnohem více, než 60.
Upravil(a) majkafa (9. 2. 2011 14:08)
majkafa: Btw zákazníků máme mnohem mnohem mnohem více, než 60.
Však my jsme taky soukromá minifirma . Ovšem těch 60 zákazníků něco odebírá dennodenně...
Neviděla jsi díl seriálu Step by Step, kde udělá Frankovi jeho manželka pořádek ve fakturách? Já jsem to nedávno náhodně zahlédla a docela jsem se zasmála.
Doma mívám třeba na záruční listy spíš složky, než krabičky, i když obecně - nějaký systém mám taky ráda. Ale k záměrnému dělání nepořádku jsem se ještě nějak časově nepropracovala - to jsi popsala pěkně .
Systém Fly Lady neaplikuji, s mým neoblíbeným žehlením jsem se např. poprala tak, že pokud nejde o život, nežehlím - protože jsem začala kupovat takové hadříky, aby se žehlit nemusely, a hlavně jsem změnila systém věšení a skládání prádla.
A co je asi nejdůležitější, dávno už mi přestalo záležet na tom, co si o mně řeknou ostatní .
Před léty by nepřicházelo v úvahu, abych otevřela návštěvě v domácích kalhotech s nenakulmovanými vlasy nebo před tím nevyprala pohovku. Dnes je mi daleko líp .
Upravil(a) Tercila (9. 2. 2011 14:20)
Není tady
...s mým neoblíbeným žehlením jsem se např. poprala tak, že pokud nejde o život, nežehlím
Mám tohle přesně tak a ostatní hodně podobně.Když se někdo z rodiny zeptá možná po měsíci na nějaké triko,které se bohužel žehlit musí a ono se fakt ještě nevyžehlilo,tak odpovím s klidem,že je v procesu:D a hotovo!Žehlím v momentě,kdy manžel prohlásí,že už nemá fakt žádnou další čistou košili.
A když kluci už fakt na něco spíchaj,tak si to vyžehlí holt sami,taky řešení,ni?
Není tady
V procesu - to zní dobře!
Není tady
nojo Fly lady není pro ty, který to maj od narození v malíku, je pro ty z nás, keré to nikdo nenaučil a nebo nemají vlohy na pravidelnost a systém.
Mě zachránil život. Umím jej už z paměti. Ve čtvrtek nakupuju, peru každý den, žehlím 2x týdně ale co se stále učím, je vyhazování. Jsem prostě syslice
Není tady
PavlaH napsal(a):
nojo Fly lady není pro ty, který to maj od narození v malíku, je pro ty z nás, keré to nikdo nenaučil a nebo nemají vlohy na pravidelnost a systém.
Mě zachránil život. Umím jej už z paměti. Ve čtvrtek nakupuju, peru každý den, žehlím 2x týdně ale co se stále učím, je vyhazování. Jsem prostě syslice
vítej v klubu , taky mám s vyhazováním velký problém
na FL nedám dopustit
Není tady
Dá se někde najít nějaké jednoduché schéma toho systému, aniž bych musela pročítat sáhodlouhé diskuse ?
Není tady
PavlaH: Mě zachránil život. Umím jej už z paměti. Ve čtvrtek nakupuju, peru každý den, žehlím 2x týdně...
Pavli, nic proti FL, chraňpámbu, ale napadá mě - to abys nakoupila třeba ve čtrvtek, to si musíš nejdřív někde přečíst? :co:To Tě fakt nikdy z praktických důvodů nenapadlo?
Vůbec to nemyslím ironicky, jen se ptám.
Není tady
Tercila napsal(a):
Pavli, nic proti FL, chraňpámbu, ale napadá mě - to abys nakoupila třeba ve čtrvtek, to si musíš nejdřív někde přečíst? :co:To Tě fakt nikdy z praktických důvodů nenapadlo? :co:
tyhle dotazy miluju, nic osobního.
Vždycky odpovídám otázkou "vážně si myslíš, že bych jinak chcípla hlady/špínou?".
Konkrétně to nakupování je zajímavý příklad toho, jak impulsivně a nepromyšleně to hodně lidí dělá. Já jsem například v nakupování systém neměla a chodila jsem nakupovat "jak bylo potřeba/na co byla chuť" (když jde člověk z práce, tak je chuť na všechno). Tím pádem jsem nakupovala dost často a přesto docházelo k tomu, že někdy něco nebylo, nebo se naopak dost vyhazovalo, o financích nemluvě.
Nakupování jednou týdně má smysl v tom, že mu předchází vytřídění lednice, spíže a "inventura" - tím se zabrání tomu, že člověk (často v tu nejnevhodnější chvíli) najde něco prošlého a nepoužitelného. Pak se sestaví přibližný jídelníček a nákupní seznam - tím se zase předejde situaci, že člověk ještě ve 4 odpoledne netuší, co vlastně bude k večeři a pak v největší špičce kolem půl šesté vystává důlek ve frontě v supermarketu.
Nákup jednou týdně - nejlépe ve čtvrtek - tedy ušetří spoustu času. Čerstvé pečivo (nebo třeba ovoce) se pak dá podle libosti dokoupit po cestě domů bez fronty v obchůdku po cestě.
Čtvrtek je nejlepším dnem proto, že v pátek je všude národa jak před mobilizací a navíc, v pátek večer už chce Fly lady zahájit víkend s rodinou, ne stát frontu na kus masa.
Samozřejmě někomu jinému může vyhovovat víc úterý, anebo - třeba ženě na MD - pátek dopoledne. Někomu to může vyhovovat 2x týdně, jak je libo!
Je to o modifikaci, nikdo nemusí slepě následovat něčí konkrétní příkaz z mailu, ani svůj vlastní sestavený jídelníček nemusí být dodržován na 100% - přece do sebe nebudu tlačit špagety, když na ně zrovna nemám chuť.. ale je fajn mít suroviny a mít co udělat další den.
Nemusím dneska leštit troubu zevnitř, když je venku pěkně a můžu dělat něco na zahradě. Ale je fajn na tu troubu nezapomenout a pustit se do ní pozítří, až bude pršet.
Nemusím zrovna dneska vynášet láhve do tříděného odpadu (kontejnery o blok dál), když touhle trasou půjdu na 100% zítra na poštu pro uloženou zásilku a můžu to vzít s sebou.
Ten systém poskytuje jen záchytný body, aby člověk netrávil mládí vymýšlením a kombinováním něčeho dávno vymyšlenýho a osvědčenýho.
Schválně jsem to rozvedla takhle do detailu, protože opravdu hodně lidí si myslí, že to je "pitomost řídit se nějakýma mejlama", ale já z vlastní zkušenosti vím, že nepohodlnější a nesvobodnější je večer po práci v kostýmku tahat igelitky z Alberta.
Upravil(a) Fidorka (10. 2. 2011 9:46)
Není tady
Majko, tak to potom jo, to je ale pak hobby, řekla bych :)
Mio, pokud vládneš angličtinou, začni tady: http://www.flylady.net/pages/begin_babysteps.asp
Každý den udělej jednu věc (zpočátku nuda, pak se to trošku na sebe začne nabalovat, začneš dělat víc a bude to vidět víc). Hlavně to moc nepřehánět, je to jako s hubnutím - jak se přepálí začátek, tak to pak začne drhnout ;)
Není tady
aprill napsal(a):
PavlaH napsal(a):
ale co se stále učím, je vyhazování. Jsem prostě syslice :D:D:Dvítej v klubu :lol:, taky mám s vyhazováním velký problém
Holky já teď trpím víc, než kdykoli předtím; moje dítě strašně rychle roste ze všeho - oblečení, i hraček, knížek apod. Trpím, když se musím rozloučit s krásnou bundičkou, která mu TAK slušela... pyžámko s autobusama, ve kterém byl TAK sladkej.... nádhernej bubínek/plyšák, se kterým si už nehraje, ale já furt vidím jak o bubínku krásně rytmicky bubnoval a kýval u toho hlavou, plyšákovi dával pít ze svojí láhve ;). A tak dál - samostatnou kapitolu tvoří boty (má víc párů než já za posledních 5 let) a šátky, ve kterých ho nosím - jsou šátky, který už díky svojí délce nebo choulostivýmu materiálu nevyhovují, měla bych je poslat dál, leží mi v tom spousta peněz, ale nemám to srdce se jich zbavit najednou a nechat si třeba jen 3 (se kterýma si vystačí každej normální člověk).
A teď všech těhle věcí bude jen přibývat, tak se k tomu musím nějak postavit čelem a probrat se tím vším. Udělat si nějakej "memory-treasury box", tam dát jen pár věcí (první dudlík, kterej Samovi táta přinesl do porodnice, první botičky, korálky, který nosí na krku apod.), něco nechat na druhý dítě a zbytek rozdat a prodat.
A když dokážu tohle, tak pak už dokážu vyhodit všechno :D
Není tady
Fidorka: tyhle dotazy miluju, nic osobního
Fidorko, nezlob se, ale mně naopak ten dotaz připadá logický. Když Ti řeknu: včera jsem byla v divadle, protože mi přišel pokyn mailem - Tebe nenapadne se mě úplně prachnormálně zeptat: probůh a to by tě samotnou nenapadlo, tobě to musí někdo diktovat odkudsi z monitoru?
Mě to prostě udivuje (ačkoliv se různým radám a doporučením samozřejmě nebráním, když to tedy nezachází do absurdit).
Tyhle reakce zase miluju já. Nic osobního.
A mimochodem - ke Tvému:
Nákup jednou týdně - nejlépe ve čtvrtek - tedy ušetří spoustu času. Čerstvé pečivo (nebo třeba ovoce) se pak dá podle libosti dokoupit po cestě domů bez fronty v obchůdku po cestě.
Čtvrtek je nejlepším dnem proto, že v pátek je všude národa jak před mobilizací
tak právě před chvílí se vrátil manžel z kauflandu (odjíždí na dalekou služebku a jel mi nakoupit zásoby) - totálně naštvaný, že pomalí důchodci jsou všude a národa tolik, že dokonce nebylo kde zaparkovat, o frontách u pokladen ani nemluvě! Je čtvrtek, že?
Upravil(a) Tercila (10. 2. 2011 10:48)
Není tady
mia napsal(a):
Dá se někde najít nějaké jednoduché schéma toho systému, aniž bych musela pročítat sáhodlouhé diskuse ?
Mio jestli je něco aktuálně v češtině, to fakt nevím - já jsem začala tím, že jsem šla na www.flylady.com a postupně pár týdnů pročítala kroky pro začátečníky. Jde o to na začátek nastolit základní rutinu, která má několik částí. Když se naučíš každodenní kroky, můžeš postupně přidávat úkoly na každý den. Hodně se tam zdůrazňuje, a to mi přijde jako rozumné, to zezačátku nepřehánět a učit se postupně krok za krokem, aby člověk vytrval a ne že se po začátečnickém nadšení strháš a pak se na to vykašleš.
Není tady
Tercilo víš co nechápu já? Že si někdo založí diskuzi, kde chce probírat konkrétní systém, který uplatňuje a baví ho, s lidmi, kteří mají stejnou zkušenost, a najdou se tací, kteří považují za nutné hned přispět s tím, že oni takový systém nepotřebují, že nechápou na co to je atd. Jestli tě to opravdu bez ironie zajímá, tak si tom přečit na www.flylady.com, jestli ti to přijde ujeté, tak nás přeskakuj. Mě tyhle příspěvky přijdou asi stejně k věci jako skočit na diskuzi snažilek a vysvětlovat jim, že já žádný dítě nechci, protože moc řvou (přápadně že já už mám dětí dost, tak nechápu, proč bych se měla snažit o další).
My jsme tady s holkama pro to, abychom si to tom povídaly, ne abychom to obhajovaly.
Není tady
Příspěvek mimo téma.
Prosím o další příspěvky k tématu, kterým je sdílení zkušeností se systémem Fly Lady. Děkuji.
Upravil(a) Ronja (10. 2. 2011 11:23)
Není tady
Tercila napsal(a):
Fidorka: tyhle dotazy miluju, nic osobního
Fidorko, nezlob se, ale mně naopak ten dotaz připadá logický. Když Ti řeknu: včera jsem byla v divadle, protože mi přišel pokyn mailem - Tebe nenapadne se mě úplně prachnormálně zeptat: probůh a to by tě samotnou nenapadlo, tobě to musí někdo diktovat odkudsi z monitoru?
Mě to prostě udivuje (ačkoliv se různým radám a doporučením samozřejmě nebráním, když to tedy nezachází do absurdit).
Tyhle reakce zase miluju já. Nic osobního.
A mimochodem - ke Tvému:
Čtvrtek je nejlepším dnem proto, že v pátek je všude národa jak před mobilizací
tak právě před chvílí se vrátil manžel z kauflandu (odjíždí na dalekou služebku a jel mi nakoupit zásoby) - totálně naštvaný, že pomalí důchodci jsou všude a národa tolik, že dokonce nebylo kde zaparkovat, o frontách u pokladen ani nemluvě! Je čtvrtek, že?
Mě zas udivuje, že se vůbec takhle ptáš, hlavně teda používáš nevhodnej příměr.
Máš svatosvatou pravdu, kdybys mi řekla: "včera jsem byla v divadle, protože mi přišel pokyn mailem -" tak ano, napadlo by mě se úplně prachnormálně zeptat: probůh a to by tě samotnou nenapadlo, tobě to musí někdo diktovat odkudsi z monitoru?" V tomhle případě by mi slutečně přišlo logický se takhle zeptat.
Takže pojďme si ozřejmit, aby tady už podobný dotazy nepadaly, že nikdo nikoho v mailech nenabádá k tomu, kdy se má chodit do divadla, dívat na zprávy, v kolik jít spát, jak často souložit, a kdy se chodit vyprazdňovat na velkou. (I když zrovna s tím sexem nevím jak to vypadá třeba po letech manželství, Uzel vlastně doporučoval "jízdní řád" a rčení "středa - je ho tam třeba" taky vzniklo na základě něčeho, že).
A opakuju, že sama autorka FL systému nabádá k vytvoření vlastního systému:
Go slow - build a control journal that works for you! These are the steps to help you build your own control journal. Work on only one at a time, they don't necessary need to be done in the order given. Work on the section that interests you today.
(Jinak podle mého názoru posílat manžela do Kauflandu, Penny, Lidlu a Normy v kterýkoli den dopoledne je holý nerozum To prostě vždycky znamená prodírat se davy důchodců, s tím se holt člověk musí smířit, ale asi to za ten bezva nákup stojí. To se čtvrtkem nemá nic společného a jinak pochybuju, že když není před nějakým obchodem místo k parkování už ve čtvrtek dopoledne, že to v pátek v šest, poté, co se národ vyhrne z rachoty, bude lepší).
Není tady
Fidorko, rozum nerozum, když jeden partner má určitou neodkladnou práci ve 14 h. na druhém konci republiky a druhý marodí a nemůže cárat po obchodech, nedá se svítit. Některé lidi stále překvapuje, že pro někoho v jistém zaměstnání neexistuje pouhá osmihodinová doba s návratem chotíka ve čtyři :-).
Jinak k tomu systému - je samozřejmě fajn, pokud nabádá k činnostem, které člověku pomůžou, o tom žádná.
Ronjo, proč bych nemohla mít dotaz?
Já jsem jasně napsala, že necítím žádnou ironii, jen mě to celé téma prostě udivilo, já jsem do této doby o nějakém takovém systému vůbec neslyšela a nemám pocit, že bych ho nějak shazovala - proč bych k tomu nemohla mít příspěvek? Trošku diktatura, ne?
Pravda je, že doba se mění. Babička by si při čtení tohoto vlákna nejspíš zaťukala na čelo, jestli nemáme zdravý rozum samy a dnes - holky prostě čtou v mailu, co mají doma udělat.
Nic proti. Já jsem jen byla překvapená, že něco takového vůbec vzniklo.
Tak povídejte, povídejte, už vám do toho nebudu vstupovat a hezký den přeji.
Není tady
Díky Ronjo. Fakt by byla škoda to tady zazdít.
Jinak moje máma to taky prostě nechápe a ptá se s despektem a poukazuje na fakt, že pocházím z domácnosti, kde se dalo jíst z podlahy, protože ona si to "uměla zorganizovat a měla systém". To mi pak (kromě husí kůže) naskočí vzpomínka na to, jak se u nás soustavně gruntovalo a hlavně sobotní orgie s luxem, Diavou a prádlem. A pak se muselo dávat pozor, aby ten pořádek vydržel aspoň do konce víkendu To je přesně to, co já ve svojí domácnosti nechci.
Není tady
Tercilo, já přece napsala, že to nechápu, ne že ti něco diktuju
Aprill můžu se zeptat jak dlouho jedeš podle FlyLady ty a jak striktně to uplatňuješ?
Fidorko ty jedeš jen tu denní/týdenní rutinu, nebo čteš i ty úkoly na každý den? Já mám zatím jen tu denní, teď jsem pár dní neměla čas pokročit dál, ale vyhovuje mi to maximálně. K nakupování a vyklízení ledničky se teprve dostanu
Není tady