6. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Bylo jich tam několik FIdorko.
Není tady
Pavlo, díky, nala jsem.
Já jen nechápu, jak mi domácnost nemá zabrat víc jak 15 minut denně, kdy jdu dneska u podruhé ehlit A pračk au se zase mele a zítra budu ehlit nanovo. No ale je fakt e raději večer chvíli ehlit u telky, ne jednou týdně 2-3 hodiny...
Není tady
Fid - taky jsem si to z počátku říkala, ale poctivě jsem zakoupila minutku a - stihla jsem toho víc. Ten bič mi zpočátku velmi pomohl abych u něčeho zbytečně dlouho nezkejsla, nebo nezačala dělat jinou věc. ¨
Monte peru a monte ehlo - mám jiný systém, já ehlím docela ráda, take dám dvě tři pračky a kdy mám plný ko, vemu oblíbený seriál a ehlím a poslouchám. To mi vyhovuje. I na monte peru a ehlo si holky psaly různé postřehy.
Nejdůleitějí je, to co ti nevyhovuje pedělat po svém, nikoli zcela vypustit...
Není tady
Fido - mohla bych se zeptat, jaký tip na ty dokumenty jsi nala? Něco by se mi hodilo, a nemám absolutně čas něco dohledávat
Jinak dík moc za tip, uvidím, jestli budu schopná dodrovat
Není tady
Holky tak o víkendu jsem teda vypíglovala byt od záclon a po podlahu (krom toho ehlení, to se mě tady zase tvoří hora), aby byl nástup do systému jednoduí. Take teď spí přemýlím, jak ty denní úkony, který se chci naučit dodrovat sladím s tím rarachem co mě tady poletuje a nenechá 5 minut v klidu.
Ale jinak se dá říct, e mě to docela nakoplo na tu domácnost tolik nekalat, přeci jen v neděli jsem se cítila tak nějak lépe, kdy tady na mě z kadýho rohu nečouhal bordel. Take taky díky za tip.
Jedna věc je zapojit ho - určitě si čas rozděl na dvě desetiminutovky. Za sebe říkám, jde to. Malá vyfásla prachovku, ehličku, smeták a lopatičku, vysavač do ruky - podle toho co jsem potřebovala udělat. Chvilku se s tím zabavila a já stihla poklidit podle seznamu. navíc se učí, e práce je vlastně zábava
Není tady
Ahoj holky,
tak musim říct, e mě docela zaujalo, o čem se tady píe. Jetě jsem to teda uplně neprostudovala, ale u jsem začala přes odkaz na stránky, který jste sem dali. Zjistila jsem, e tak trochu to vlastně u dělám, určitě ne doslova, ale vdycky si ráno udělám takový mení plán a snaím se ho dodret. Nebo vezmu ehličku a řeknu si, e se ted půl hodky bude ehlit a pak končim, apod. Ale ty desetiminutovky zní celkem zajímavě .
Ale co mě straně zaujalo, e jsem se dostala přes ten odkaz do diskuze, kde se začalo ehlením a pak se tam holky dostali k suičkám, co mě totálně nadchlo a jen co budu mít nějaký peníze navíc, tak do toho jdu. Dokonce tam padnul názor, e po myčce je to dalí supervěc, co do dománosti patří a uetří čas.
Tak se jen chci zeptat, jestli náhodou někdo suičku nemáte a jak jste s ní spokojený? Díky.
Není tady
Podle systému jsem taky jela..pak přestaly chodit maily,take to skončilo ale bylo to fajn a fungovalo to
Tiffany,mám suku asi 2 měsíce a souhlasím,e je to supervěc....nechápu jak jsem bez ní mohla existovat ..a od té doby co mám suičku tak jsem měla ehlíčku zapnutou jednou...kdy jsem li na ples
Není tady
Ja si taky susicku nemuzu vynachvalit , u nas se diky ni nezehli vubec
Není tady
Jéé holky a můete mi napsat co máte za značky a typ tý suičky? Nerada bych kupovala zajíce v pytli.
Teda podle toho co píete, se těim čím dál víc. Nám to navíc jetě uetří místo se suenim prádla v tom naem malym bytě.
Díky .
Není tady
Tiffany napsal(a):
Jéé holky a můete mi napsat co máte za značky a typ tý suičky? Nerada bych kupovala zajíce v pytli.
Teda podle toho co píete, se těim čím dál víc. Nám to navíc jetě uetří místo se suenim prádla v tom naem malym bytě.
Díky .
To má skvělé, e se ti do malého bytu vejde suka, já marně přemýlím co vyhodím , a si ji taky můu pořídit .
Není tady
aprill napsal(a):
Tiffany napsal(a):
Díky .To má skvělé, e se ti do malého bytu vejde suka, já marně přemýlím co vyhodím , a si ji taky můu pořídit .
aprill, já se dočetla, e by to mělo jít dát na pračku, někdo tam psal, e si koupil jakýsi mezidíl a pak to na tu pračku postavili, tak nějak na to spoléhám, protoe jinak taky nevim, kam bych ji u nás dala...
Není tady
Tiffany napsal(a):
aprill napsal(a):
Tiffany napsal(a):
Díky .To má skvělé, e se ti do malého bytu vejde suka, já marně přemýlím co vyhodím , a si ji taky můu pořídit .
aprill, já se dočetla, e by to mělo jít dát na pračku, někdo tam psal, e si koupil jakýsi mezidíl a pak to na tu pračku postavili, tak nějak na to spoléhám, protoe jinak taky nevim, kam bych ji u nás dala...
Dá se postavit na pračku, ale já mám pračku hlubokou 40cm a suky se v takové hloubce nevyrábějí .
Upravil(a) aprill (9. 3. 2010 17:48)
Není tady
mám podobný problém. Kam s ní? Nad pračkou je bojler s teplouvodou, pořídit suičku kondenzační a nebo s vývodem par? A pak tedy, nechat ji v kuchyni, kde mám i tak málo místa? Kam dám ty hrnce proklatě...
zaítm mě vhodné a výhodné místo nenapadlo. A pračku se suičkou v jednom nikdo nedoporučuje buhúúú
Není tady
Holky,s tim mistem je u nas taky problem,ale na balkone mame takovy kamrlik,tak dole stoji susicka,pak je meziclanek(zbytek pracovni desky do kuchyne)ktery je uriznuty na miru a nad ni stoji mrazak(nevim proc mame 2 )jeden je jeste v kuchni,kdyz jsme jiz jen 2(sysel-krecek):lol:to je muj problem!!!
Není tady
Tak se přiznám, e jste mě přinutili přemýlet, kam bych dala suičku, kdy by nela na pračku. A holky, já na to přila, i v tom naem 2+kk jsem vyetřila místečko v kuchyni (sice máme kuchyňský kout, ale je celkem velký, neni to ádný kouteček ),musela bych troičku onglovat s nábytkem, ale lo by to. Co by člověk pro suičku neudělal, e jo... .
PavloH, pokud jsem to dobře pochopila, na tu s vývodem par musí mít vyseklou díru, tak já osobně bych zatim volila tu kondenzační, pokud se jedná o byt a ne o barák .
Není tady
Defi,
já nala nějaký tipy, ze kterých si tak nějak skládám vlastní systém. Nejdůleitějí je hlavně nedělat ho moc sloitej a překombinovanej, takovej byl přesně ten můj stávající, take člověk pak nemá chu a čas ho důsledně dodrovat a to je průser.
Take jen ve stručnosti k čemu jsem se zatím dobrala:
V první řadě jsem si vytvořila sloku "trezor". Trezor sice jetě nemáme (u tři roky o něm jen mluvíme ) ale to nebrání tomu, vytvořit si sloku (nejlépe takovou tu zavírací s mnoha chlopněmi, my máme jinou, ale pro představu: http://obchod.activa.cz/public/images/8 … 23089v.jpg), kam přijdou vechny cenný dokumenty a písemnosti, který zůstanou uchovány i v případě nájezdů zlodějů nebo poáru. Sem jsem dala například rodné listy, kocourův rodokmen , oddací list, očkováky, zápočáky, cenné papíry, ale třeba i pár cd (zálohy a fotky) a vytitěný svatební oznamení a oznámení o narození Sama
Pak jsem vyhodila účty starí dvou let a účty od věcí po záruce. Zruila jsem podkategorie, faktury stačí řadit chronologicky, účty stačí házet do krabice, kde se dají i tak pohodlně dohledat, navíc se tím tak vlastně taky řadí chronologicky
Výjimku tvoří draí věci (technika, bílá technika), tam pečlivě uloím záručák spolu s účtem do sloky Záruční listy. Druhou výjimku tvoří draí dětská výbavička (sterilizátor, ohřívačka, monitor, chůvy, kočárky, átky apod.), - vechny záručáky a účty často i s popiskem zakládám, protoe vechno budu relativně brzy zase prodávat, take dětský věci mají svoji vlastní sloku taky.
Pak jsem zruila sloky různých dodavatelů a institucí a seřadila je podle subjektu, ke kterýmu se váou; take je anon pro mě, zvlá pro manela, kde máme papíry ze kol, pracovní smlouvy, kopie důleitých lékařských zpráv atd.
Toté platí pro byt, auto atd. Např. jsem zruila anon "pojistky" a kadou pojistnou smlouvu dala vdycky do anonu, k čemu (komu) se to vztahuje.
Tak to jsou zhruba základní věci - vyhodit a zjednoduit vechno co nejvíc. Ná archiv značně zetíhlel.
Pracovní (byznys) sloky jsou trochu o něčem jiném, ale i tak si to je dost podobné.
Dalí drobnosti ze skříňky (sekretáře) je potřeba jetě roztřídit a přebrat, to si nechávám, a bude doma i manel. Jde o různý káblíky, přebytečné nabíječky, karty a čipy, baterky... máme to teď v krabici, ale ráda bych to dala do něčeho takovýho: http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/80107974 nebo http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/50043573, abych se tím nemusela probírat, pokadé kdy potřebuju monočlánek
Čeká mě jetě probrání se domácí lékárničkou a tu dám asi do stejné krabice jako mám Samovy léky a hygienický prostředky: http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/50102973 . Dobře se to přenáí jako celek z místa na místo a je to hluboký.
Tím je skříňka v obýváku hotová
Kromě flylady.net jsem jetě čerpala z:
http://zenhabits.net/2007/07/how-to-sim … esnt-work/
http://www.getorganizednow.com/
http://organizedhome.com/
Upravil(a) Fidorka (10. 3. 2010 10:06)
Není tady
Holky v naem bytě není bohuel pro suičku místo A nad pračkou je řada luxfer, díky kterým je prosvětlená předsíň, take jednak bych ji zatemnila a druhak by to vypadalo íleně.
Ale pobyt v cizině, kde jsme měli est suiček v laundry centru v přízemí domu, mě inspiroval k nápadu zřídit i v naem drustevním 4patrovém domě suárnu se dvěma suičkama. Nadpolovina sousedů je pro, take teď jde jen o to vymyslet jakým systémem se bude evidovat spotřeba el. energie.
Tehdy v USA to bylo tak, e u suičky byl automat na mince, suka se nespustila, dokud tam človek nevhodil mince a tím si vlastně program zaplatil, take odpadala evidence spotřeby a zpoplatňování.
Nemáte někdo nápad, jak to zařídit?
Není tady
Ty jo vůbec jsem netuila, e něco takového existuje, u jsem se zaregistrovala, mám v úklidu a zvládání domácnosti celkem hokej po tom co se narodila Anička. Potřebuju nějak nasměrovat.
Fi díky z toto vlákno!!!
Není tady
Fidorko - napadá mě jen zámek na suičku Určitě se dělají i zámky na mince, které se po zaplacení určité čáskty odemknou...jen aby nebyly draí ne celá suička.
Dalí nápad je ze setejně drahé cenové kategorie a to je monitoing - to je k prdu...
Zatím se mi ten zámek jeví jako nejlepí...
Hmmm, co třeba mít na vstupních dvěřích do suárny obyč zámek (aby tam nemohly cizí) a ten mincový (aby musely zaplatit)? Mincové tu http://www.fab.cz/katalog/seznam/mincov … -zamky/vse
Není tady
Fidorko, já jsem se na tvůj popud jen zamýlela nad tím, co se tu o FL napsalo ... (tzn. nečetla jsem ty stránky), ale ze zde řečeného jsem nabyla dojmu, e to není nic pro lidi se zahradou a prací venku přece nebudu ehlit, kdy je nádherně a potřebuju jít něco podělat na zahradu.
Jo a ta suička je fajn, ale taky to neřeí ve! Máme kondenzační AEG a musím teda říct, e krade prádlu avivá a dál: třeba bavlněné cíchy jsou sice suché, ale rozhodně ne ve stavu, aby se mohly uloit bez ehlení. (Krepové povlečení nesnáím, take mi zbývá ehlička.) Na druhou stranu ale je teď prádla tolik, e není moné ho usuit vechno doma, ani by nebylo rozvěené po celém domě (btw na konvektory v podlaze se navíc věí dost blbě ) Take já za sebe: dobré, ale neřeí ve. Asi jako myčka. Jetě nikdy jsem neviděla myčku, která by umyla skleněnou zapékací mísu od francouzáků tak, jako ji vypígluju v ruce
Není tady
Definitiv napsal(a):
Fidorko - napadá mě jen zámek na suičku Určitě se dělají i zámky na mince, které se po zaplacení určité čáskty odemknou...jen aby nebyly draí ne celá suička.
Dalí nápad je ze setejně drahé cenové kategorie a to je monitoing - to je k prdu...
Zatím se mi ten zámek jeví jako nejlepí...
Hmmm, co třeba mít na vstupních dvěřích do suárny obyč zámek (aby tam nemohly cizí) a ten mincový (aby musely zaplatit)? Mincové tu http://www.fab.cz/katalog/seznam/mincov … -zamky/vse
no já to stejně vidím tak, e tam budou zvlá hodiny a bude se zapisovat spotřeba po usuení a jednou měsíčně to vyúčtovat. Kdy přijdu, podívám se, jestli stav odpovídá konečnému stavu jak to napsal ten přede mnou a začnu suit. Po usuení zapíu stav a adieu.
A Jak zabránit tomu, e tam někdo usuí a nezapíe se? Dveře budou na čip, tak jako hlavní vchodové, take se bude dát dohledat kdo tam veel mezi dvouma řádně zapsanýma sueníma. Uff!
Není tady
AD účty - vyplatí se ti skladovat osobní doklady - jako listy důchodového zabezpečení, pracovní smlouvy i déle ne dva roky. STejným způsobem skladuju i výpisy z účtu, protoe tam jsem schopná dohledat vechny platby kartou za draí věci - výplaty od zaměstnavatele pro případ důchodu (sice nevím jestli bude )
Casii - naopak, systém fly se také hodí pro lidi s barákem a velkou zahradou. Není to ádný jízdní řád. Fly odjakiva prohlauje, e je to jen ispirace a vlastní systém si člověk musí najít sám. Slouí hlavě lidem, kteří nejsou přirozeně nadaní na organizaci práce, nebo jsou vytíení a nebo zapomnětliví.
FId - vdy je tu riziko, e někdo bude chtít ojebat u suení systém a okrádat tak spolunájemníky. SPolečné je přece společné. nedojde jim e tím okradou i sami sebe.
Není tady
Holky, vy jste pro mě fakt inspirace..
Fidorko moc moc díky za tipy na dokumenty a ty různý drobnosti, včetně těch obrázků..nemáme v tom úplný gulá, ale je to různě rozházený..tohle je fajnovka..bezva.
Suička by se mě taky líbila..jene v naí domácnosti se jetě neobjevila ani myčka .. no mě to rozčiluje pokadý, kdy myju nádobí, co je asi tak 3x denně (máme docela malý dřez, take syslit nádobí se fakt nevyplácí).