18. září : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 18. září : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 18. září : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
To, co mě momentálně nejvíc pálí, je asociálnost v naem zdravotnictví, kterou do něj zavedla Julínkova nepodařená reforma. Kdo má staré rodiče, se kterými musí obíhat doktora, ví, o čem mluvím. Jen včera jsem za poplatky za maminčino vyetření a za poloky na receptu vysolila 450 korun. Za týden nás čeká dalí kolečko. Jak to dělají jiní senioři, kteří nemají dceru, která to za ně platí, to si teda neumím představit. Je přece straně nespravedlivé, e lidi, kteří celý ivot odváděli státu daň za zdravotní pojitění, musí na stará a nemocná kolena z důchodu doplácet na doktory a léky!
Není tady
Ja ti povim, jak to delaji. K doktoru nejdou. Moje mama prechodila v zime nejmene 2x chripku ci co, radsi chodila do prace (a to je duchodkyne) a nakonec skoncila v nemocnici se zapalem plic. Sotva ji pustili, jeste nemela ani dobrane ATB a uz zase utikala do prace
Nevim kolik dala za poplatky, ale ten uprk do prace po nemoci omlouvala tim, ze si na ne musi vydelat.
Ma anginu pectoris, po zavedeni poplatku uziva jen prasky na srdce (mesicne asi 500 korun) a dalsi dvoje leky na cholesterol a vysoky krevni tlak radsi ani nevyzvedeva. Recepty haze rovnou do kose.
Není tady
A myslíte e to je řeení? Nechat se postupně nemocemi zabít? Jistě, pro stát to bude z hlediska finančního velmi výhodné. Důchodců přibývá, take se uetří alespoň na důchodech... To byl přiznávám dost nechutný sarkasmus, nicméně mám z toho takový dojem. A co myslíte, e je řeením? Protoe jestli se dostanou k moci ODS a TOP09, tak to bude jen a jen horí, tomu věřte.
Není tady
torina napsal(a):
... Jen včera jsem za poplatky za maminčino vyetření a za poloky na receptu vysolila 450 korun. Za týden nás čeká dalí kolečko. Jak to dělají jiní senioři, kteří nemají dceru, která to za ně platí, to si teda neumím představit...
V ádném případě neobhajuji Julínkovu "reformu", ale pro tyto případy má fungovat ta Julínkova pojistka ve formě stanoveného stropu pro součet vech poplatků v daném roce... ani nevím, kolik ta částka činí... a ani nevím, jak ji prokazovat (zda si pan Julínek představuje, e si dotyčná osoba bude schovávat od kadého poplatku doklad či co...)
Osobně nějak nevěřím, e by se v systému ve dalo zpětně dohledat... ale asi takto: Teoreticky by se sice platit mělo pořád, ale lidé, kteří za poplatky odevzdají hodně, by měli od určité chíle dostávat vydané peníze nazpět od pojiovny.
Upravil(a) Vachu (8. 3. 2010 13:28)
Není tady
http://www.mesec.cz/dane/zdravotni-poji … -poplatky/
Jen nevím, jestli se meziročně nějak neměnila výe stropu.
Není tady
Profesorka.OL napsal(a):
A myslíte e to je řeení? Nechat se postupně nemocemi zabít? Jistě, pro stát to bude z hlediska finančního velmi výhodné. Důchodců přibývá, take se uetří alespoň na důchodech... To byl přiznávám dost nechutný sarkasmus, nicméně mám z toho takový dojem. A co myslíte, e je řeením? Protoe jestli se dostanou k moci ODS a TOP09, tak to bude jen a jen horí, tomu věřte.
Pravdou je, e jistým způsobem poklesl počet oetření u praktického lékaře, nicméně stoupl počet nemocných s komplikacemi a počet nemocných v nemocnicích a to vemi věkovými skupinami. Na druhou stranu dnes při celkové platbě 13.5 % na zdravotní a sociální je málo v ecelém světě je to okolo 20%. Současně je třeba konstatovat, e prodraování léčby zapříčiňuje také pouívání moderních technologií a pak také naduívání zdravotní péče, zejména tím e doktor to nepotřebuje, ale pacient to vyaduje protoe má právo dle úmluvy o biomecidíně právo rpozhodvat o své léčbě a směřování kudy má doktor léčit. Tak trochu mi to připadá jako kdy bych říkal tesaři jak má postavit krov na mém baráku a přitom nejsem vůbec odborník. Tak trochu se sami chytněme za nos v tomto.
Není tady
Pisatel: Jistě, já plně souhlasím s tím, e české právo a zákony potřebují výrazné zjednoduení. O tom se nemá cenu ani bavit. A teprve poté, kdy se zjistí, e ani po zjednoduení zákonů, po snaze uspořit tam, kde se plýtvá (a neříkejte mi, e nejsou místa, kde stát, kolství i nemocnice neplýtvají!) , je moné nadhodit otázku o nějaké spoluúčasti pacienta a o tom jak ji řeit. Oni dělníci si huntují těla za nízký plat a pak mají platit víc ne někdo jako třeba já, která sedí dny na zadku? Uvědomuji si, e bych měla být v tomto solidární a takté solidární jsem!
Není tady
Profesorka.OL napsal(a):
Pisatel: Jistě, já plně souhlasím s tím, e české právo a zákony potřebují výrazné zjednoduení. O tom se nemá cenu ani bavit. A teprve poté, kdy se zjistí, e ani po zjednoduení zákonů, po snaze uspořit tam, kde se plýtvá (a neříkejte mi, e nejsou místa, kde stát, kolství i nemocnice neplýtvají!) , je moné nadhodit otázku o nějaké spoluúčasti pacienta a o tom jak ji řeit. Oni dělníci si huntují těla za nízký plat a pak mají platit víc ne někdo jako třeba já, která sedí dny na zadku? Uvědomuji si, e bych měla být v tomto solidární a takté solidární jsem!
Tak je prvdou, e by česká sbírka zákonů mající dnes 18 m by porřebovala prbrat bo i dnes v této kotlině platí zákony z roku 18** ale spí zda je politická a společenská potřeba upravit a kodifikovat to dobré a vyhovující. Já si myslím, e ne protoe pak by páni a dámy političky mohli jít od válu na takvýcgh 20 let. (viz právnická dvouletka v ČSSR pak se asi 8 let přijímalo jen minimum zákonů.)
Není tady
Kdy u je tu řeč o zdravotnictví - nechápu,kdy leí důchodci v nemocnici a přitom jim jde doma důchod.Slyela jsem u o mnoha případ e toho nakrásně takhle někteří zneuívají - mají teplo,stravu a doma je čekají praulky.Pak má nae zdravotnictví pořád hluboko do kapsy.
TEda já jsem za socíku byla zaměstnána jen krátce,nastupovala jsem po MD do práce u po revoluci,ale nevzpomínám si,za sociku se taky platilo zdrav.pojitění?A kdy jo,tak se asi nepočítalo s cenama,za jaké dnení důchodci musí léky nakupovat dnes,ne?
Není tady
kdy leí důchodci v nemocnici a přitom jim jde doma důchod... mají teplo,stravu a doma je čekají praulky
Jestli ti neulo, e i kdy nejsou doma, musí dál platit nájem a dalí poplatky. Krom toho se poplatek za pobyt v nemocnici nezapočítává do limitu, nad který se úhrady vrací.
Jinak zdravotní a sociální pojitění se platilo i tehdy - a nepočítalo se se ádnými cenami, které platíme dneska.
Není tady
Kuty napsal(a):
Kdy u je tu řeč o zdravotnictví - nechápu,kdy leí důchodci v nemocnici a přitom jim jde doma důchod.Slyela jsem u o mnoha případ e toho nakrásně takhle někteří zneuívají - mají teplo,stravu a doma je čekají praulky.Pak má nae zdravotnictví pořád hluboko do kapsy.
TEda já jsem za socíku byla zaměstnána jen krátce,nastupovala jsem po MD do práce u po revoluci,ale nevzpomínám si,za sociku se taky platilo zdrav.pojitění?A kdy jo,tak se asi nepočítalo s cenama,za jaké dnení důchodci musí léky nakupovat dnes,ne?
Kuty ty mi připomíná jednoho náměstka z ministerstva práce a sociálních věcí, který kdysi v minulém století nicméně v době hluboké sametové demokracie na poradě k důchodovému zákonu konstatoval, e nejlepí důchodový zákon je o dvou článcích. Článek I je, e kadý kdo chce do důchodu bude okamitě zastřelen. Článek II, kulku v cene 7.50 si důchodce včetně pohřbu hradí sám.
koda, e jsi nenavrhla, e důchodce v době pobytu v nemocnici nepobírá důchod, promiň asiciálko!
Není tady
důchodce v době pobytu v nemocnici nepobírá důchod
No já mám zkuenost, jak před nějakými 30 lety neměly samostatně ijící osoby při pobytu v nemocnici nárok na plnou nemocenskou a braly něco mezi 40-60 %, i kdy samozřejmě pojitění platily. Taky to bylo odůvodňováno tím, e ve pitále "mají vechno" a tudí by plné dávky braly "nespravedlivě".
Není tady
Helena: Tam bychom se ale vracet nechtěly, e ne? Historka o důchodcích, kteří jsou dobrovolně zavření v nemocnici, aby uetřily penízky mi příjde opravdu ílená
Není tady
Ale já přece nemluvím o vracení se... jen konstatuju, e ani tehdy nebylo vechno zadarmo, i kdy si to mnozí mladí myslí.
Není tady
Nemá smysl se vracet k tomu, co bylo. Tehdy stál rohlík pár haléřů a průměrný plat byl 1500 korun. Vechno bylo o hodně jinak, proč to srovnávat s dnení realitou. Fakt si někdo můe myslet, e si senioři chodí dobrovolně lehnout do nemocnice, aby na tom vydělali? Vdy za den pobytu platí 60 korun! Navíc čím je člověk starí, tím víc si váí kadého nového dne, a a na výjimky ho chce větnou proít smysluplně. To pochopíte, a trochu zestárnete. Polehávat v nemocnicích se chce opravdu málokomu...
Není tady
Torina: Koukala jsi na ten web co včera pustili oranoví o nemocích. Chřipku pan Kalousek a VZP vyčíslili třeba na 3650Kč. To jako mají v plánu po nás chtít tolik peněz nebo jen nějakou část? Nějak tomu nerozumím.
http://www.modranemoc.cz/
Upravil(a) Profesorka.OL (10. 3. 2010 10:02)
Není tady
Co se týká zdravotnických poplatků....
Já sama bych hlasovala pro polatky, pro návrat Julínkovy éry v plném původním rozsahu..
30 Kč za oetření a za recept a 60 Kč za den v nemocnici (vdy těch 60 Kč nepokryje náklady ani na jídlo, které se za den doma sní a doma přeci taky nikdo nejíte zadarmo!)
Chápu, e třeba pro důchodce, kteří mají nemocí hodně a pro sociálně slabé to je zásah do rozpočtu, ale právě proto přeci byl stanoven strop (tuím 5000 za tyto platby ročně jako hranice, dál u se poplatky neplatí) a také vím, e sociálně slabí mohou poádat o odputění polatků (přesnou terminologii neznám, ale obecně-takto nějak to je).
Myslím si, e alespoň nějaká forma spoluúčasti na zdravotnictví je nezbytně nutná. Mimo jiné - kvůli zamezení zbytečného plýtvání.
Já sama říkám upřímně, e dřív, kdy mi doktor napsal třeba troje práky najednou, vyzvedla jsem vechny a mnohé (přiznávám) buď nedouívala a nebo jsem se někdy dodatečně rozhodla, e některé z nich brát prostě nebudu. Bylo to zadarmo, tak mě to nenutilo nad tím uvaovat. Nyní - ač těch 30 Kč pro mě zas není tak drastické, přeci jen u přemýlím, co uívat budu a co ne, to si tedy ani nenechávám předepsat. A vím, e tento princip platí nejen u mě, ale obecně - co je zadarmo, tím se klidně plýtvá.
Často se tady na Pavlači na vláknech ohledně politiky mnozí ohánějí, e třeba jinde v Evropě mají lidé větí důchody ne u nás apod.
Ráda bych tedy připomněla, e takováto spoluúčast ve zdravotnictví je takřka vude, a někde (na můj vkus) a opravdu hóóódně veliká - např. v Irsku prý se platí poplatek 50 EUR prostě u při vstupu na jakékoli oetření. To mi přijde moc, i vzhledem k jejich platům, ale těch 30, respektive 60 Kč mi přijde platit správné.
Co mi vak přijde příerné je to, jaký paskvil z poplatků ve zdravotnictví byl levicovými politiky udělán - někde se platí, jinde ne, někde to doplácí kraj, v jiném kraji se nedoplácí nic - no prostě bordel na bordel!!
K tomu fůra administrativy - podepisování přijetí daru od kraje ve výi 30 Kč, smlouvy o poskytnutí sponzorského daru, atd.atd.
Uvědomte si, e tyto byrokratické krávoviny musí nějací úředníci vymýlet, dalí úředníci shromaďovat, evidovat, proplácet, účetně zpracovávat a taky kontrolovat.
Kdyby se sečetly vechny tyto náklady, nestačili bychom se divit, kolik nás to vechny - jako stát - to "odputění poplatků " stojí...
Já jsem se taky koukla na modranemoc.cz a jsem z toho ceníku jurodivá. To snad nemyslí pánové z TOPky váně. Budou to muset nějak veřejnosti vysvětlit, jak to myslí. Ale o tom, e na banální nemoce, jako je podle nich chřipka, nebudou pojiovny nic hradit, jsem u něco slyela. To by teda byla fakt kruárna...
Není tady
No povedete to k tomu, e místo toho abych la k lékaři, budu si brát dovolenou a kdy ji nedostanu nakazím v práci dalí učitele a studenty. A to je jednoznačně patné řeení. Vím o tom, ale kdy nedostanu zaplacené první tři dny nemoci a měla bych po těchto penězích co mi utečou jetě platit 3600Kč, tak to si prostě raději koupím ten paralen sama.
torina napsal(a):
Já jsem se taky koukla na modranemoc.cz a jsem z toho ceníku jurodivá. To snad nemyslí pánové z TOPky váně. Budou to muset nějak veřejnosti vysvětlit, jak to myslí. Ale o tom, e na banální nemoce, jako je podle nich chřipka, nebudou pojiovny nic hradit, jsem u něco slyela. To by teda byla fakt kruárna...
Není tady
Je zajímavé, e nikdo nai veřejnost neinformoval o tom, jak je to se zdravotnictvím v Německu.
U nás je ochranná hranice 5000 Kč pro kadého, co je sociálně nespravedlivé. Pro toho, který má roční příjem 500 000 Kč, je to jedno procento z příjmu. Ten, kdo má ale příjem jen 100 000 Kč, je to u 5 % a platí tedy pětkrát více. Aby k této nespravedlnosti nedolo, mají to v Německu stanoveno pevně v procentech. Jsou to pro kadého 2 % z ročního příjmu, pro chronicky nemocné 1 %. U kadého je tedy hranice individuálně stanovena podle jeho příjmů. Dalím příkladem jsou první tři dny nemocenské, které jsou u nás zcela protiústavně zadarmo. V Německu prvních 6 kalendářních týdnů dnů je nemocný placen svým zaměstnavatelem ve výi přiblině 95 % z čisté mzdy. Teprve pak ho platí pojiovna.
Není tady
Torino, stanovit ochrannou hranici podle procenta z příjmů na první pohled vypadá jako dobrý nápad. Ale dovede si to představit v praxi? Kadý by musel napřed na úřad s výpisem příjmů loňského roku od zaměstnavatele, podnikatelé s daňovým přiznáním.
A protoe je to dost důleité určit tu výi příjmu přesně a závazně, předpokládám, e by ten papír musel být notářsky nebo na matrice ověřen...a ije dalí byrokracie!!
A sociální spravedlnost? Představ si třeba situaci, e vydělává třeba 50.000 Kč měsíčně. Pak dostane výpověď a stane se dalí rok nezaměstnanou. A kdy v té době omarodí, tak podle procenta z příjmu bude mít tu ochrannou hranici nastavenou pěkně vysoko - podle dobrých příjmů z loňského roku, přestoe bude na mizině, protoe bude nezaměstnaná...
Kde je tady ta sociální spravedlnost? A je vůbec absolutní sociální spravedlnost moná?
Nevím, ono to asi udělat podle AKTUÁLNÍCH příjmů nelze, vechny sociální dávky se taky vypočítávají podle příjmu za minulá období, pokud vím...
Mě z toho vychází to, e pořád lepí je strop těch pauálních 5000 Kč s tím, e kdo zdůvodní svou momentální sociální nouzi, je od poplatků u lékaře osvobozen...
Upravil(a) Blossom (10. 3. 2010 16:54)
Bloss, si úúúúplně mimo
Není tady
KALIK napsal(a):
Bloss, si úúúúplně mimo
Můe být prosím konkrétnějí? Co je podle tebe v mém příspěvku patně? Jak by to podle tebe mělo být správně? Jaký má ty konkrétně na věc názor?
Prostě - prosím Kaliku o věcné argumenty do diskuse, místo takovýchto neurčitých výkřiků do tmy....
Bloss, si prostě mimo a přeber si to jak chce
Není tady
Milý Blossome, a jak to, e v Německu to funguje? A nikdo - ani ti movitějí a venkoncem ani ti chudí proti tomu neprotestují?
Není tady