Oznámení

18. září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

18. září : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance!

18. září : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#1 5. 3. 2010 11:21

torina
♥♥-----

Zdravotnické popatky zasáhly nejvíc ty bezbranné

To, co mě momentálně nejvíc pálí, je asociálnost v našem zdravotnictví, kterou do něj zavedla Julínkova nepodařená reforma. Kdo má staré rodiče, se kterými musí obíhat doktora, ví, o čem mluvím. Jen včera jsem za poplatky za maminčino vyšetření a za položky na receptu vysolila 450 korun. Za týden nás čeká další kolečko. Jak to dělají jiní senioři, kteří nemají dceru, která to za ně platí, to si teda neumím představit. Je přece strašně nespravedlivé, že lidi, kteří celý život odváděli státu daň za zdravotní pojištění, musí na stará a nemocná kolena z důchodu doplácet na doktory a léky!

Není tady

#2 5. 3. 2010 12:17

Dita.L
♥♥♥♥♥♥♥

Re: Zdravotnické popatky zasáhly nejvíc ty bezbranné

Ja ti povim, jak to delaji. K doktoru nejdou. Moje mama prechodila v zime nejmene 2x chripku ci co, radsi chodila do prace (a to je duchodkyne) a nakonec skoncila v nemocnici se zapalem plic. Sotva ji pustili, jeste nemela ani dobrane ATB a uz zase utikala do prace roll
Nevim kolik dala za poplatky, ale ten uprk do prace po nemoci omlouvala tim, ze si na ne musi vydelat.

Ma anginu pectoris, po zavedeni poplatku uziva jen prasky na srdce (mesicne asi 500 korun) a dalsi dvoje leky na cholesterol a vysoky krevni tlak radsi ani nevyzvedeva. Recepty haze rovnou do kose. butter

Odpovídám za to co říkám. Ne za to, jak ty tomu rozumíš.

http://alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/7/71x35tm2w.pnghttp://alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/d/dflqakn4e.png
http://alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/2/2cxnuzbkh.png

Není tady

#3 8. 3. 2010 10:59

Profesorka.OL
♥♥♥----
Místo: Olomouc

A myslíte že to je řešení? Nechat se postupně nemocemi zabít? Jistě, pro stát to bude z hlediska finančního velmi výhodné. Důchodců přibývá, takže se ušetří alespoň na důchodech... To byl přiznávám dost nechutný sarkasmus, nicméně mám z toho takový dojem. A co myslíte, že je řešením? Protože jestli se dostanou k moci ODS a TOP09, tak to bude jen a jen horší, tomu věřte.

Ivana Šmídová (50), Olomouc

Není tady

#4 8. 3. 2010 13:27

Vachu
♥♥♥♥♥--
Místo: Brno

torina napsal(a):

... Jen včera jsem za poplatky za maminčino vyšetření a za položky na receptu vysolila 450 korun. Za týden nás čeká další kolečko. Jak to dělají jiní senioři, kteří nemají dceru, která to za ně platí, to si teda neumím představit...

V žádném případě neobhajuji Julínkovu "reformu", ale pro tyto případy má fungovat ta Julínkova pojistka ve formě stanoveného stropu pro součet všech poplatků v daném roce... ani nevím, kolik ta částka činí... a ani nevím, jak ji prokazovat  (zda si pan Julínek představuje, že si dotyčná osoba bude schovávat od každého poplatku doklad či co...)

Osobně nějak nevěřím, že by se v systému vše dalo zpětně dohledat... ale asi takto: Teoreticky by se sice platit mělo pořád, ale lidé, kteří za poplatky odevzdají hodně, by měli od určité chíle dostávat vydané peníze nazpět od pojišovny.

Upravil(a) Vachu (8. 3. 2010 13:28)

Není tady

#5 8. 3. 2010 13:47

helena
♥♥♥♥♥♥♥

http://www.mesec.cz/dane/zdravotni-poji … -poplatky/

Jen nevím, jestli se meziročně nějak neměnila výše stropu.

http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

#6 8. 3. 2010 14:08

Pisatel
♥♥♥♥♥♥♥

Profesorka.OL napsal(a):

A myslíte že to je řešení? Nechat se postupně nemocemi zabít? Jistě, pro stát to bude z hlediska finančního velmi výhodné. Důchodců přibývá, takže se ušetří alespoň na důchodech... To byl přiznávám dost nechutný sarkasmus, nicméně mám z toho takový dojem. A co myslíte, že je řešením? Protože jestli se dostanou k moci ODS a TOP09, tak to bude jen a jen horší, tomu věřte.

Pravdou je, že jistým způsobem poklesl počet ošetření u praktického lékaře, nicméně stoupl počet nemocných s komplikacemi a počet nemocných v nemocnicích a to všemi věkovými skupinami. Na druhou stranu dnes při celkové platbě 13.5 % na zdravotní a sociální je málo v ecelém světě je to okolo 20%. Současně je třeba konstatovat, že prodražování léčby zapříčiňuje také používání moderních technologií a pak také nadužívání zdravotní péče, zejména tím že doktor to nepotřebuje, ale pacient to vyžaduje protože má právo dle úmluvy o biomecidíně právo rpozhodvat o své léčbě a směřování kudy má doktor léčit. Tak trochu mi to připadá jako když bych říkal tesaři jak má postavit krov na mém baráku a přitom nejsem vůbec odborník. Tak trochu se sami chytněme za nos v tomto.

Nejsem Bohem, abych změnil svět, ale jsem božský, abych změnil sám sebe.

Není tady

#7 8. 3. 2010 14:44

Profesorka.OL
♥♥♥----

Pisatel: Jistě, já plně souhlasím s tím, že české právo a zákony potřebují výrazné zjednodušení. O tom se nemá cenu ani bavit. A teprve poté, když se zjistí, že ani po zjednodušení zákonů, po snaze uspořit tam, kde se plýtvá (a neříkejte mi, že nejsou místa, kde stát, školství i nemocnice neplýtvají!) , je možné nadhodit otázku o nějaké spoluúčasti pacienta a o tom jak ji řešit. Oni dělníci si huntují těla za nízký plat a pak mají platit víc než někdo jako třeba já, která sedí dny na zadku? Uvědomuji si, že bych měla být v tomto solidární a taktéž solidární jsem!

Není tady

#8 8. 3. 2010 20:24

Pisatel
♥♥♥♥♥♥♥

Profesorka.OL napsal(a):

Pisatel: Jistě, já plně souhlasím s tím, že české právo a zákony potřebují výrazné zjednodušení. O tom se nemá cenu ani bavit. A teprve poté, když se zjistí, že ani po zjednodušení zákonů, po snaze uspořit tam, kde se plýtvá (a neříkejte mi, že nejsou místa, kde stát, školství i nemocnice neplýtvají!) , je možné nadhodit otázku o nějaké spoluúčasti pacienta a o tom jak ji řešit. Oni dělníci si huntují těla za nízký plat a pak mají platit víc než někdo jako třeba já, která sedí dny na zadku? Uvědomuji si, že bych měla být v tomto solidární a taktéž solidární jsem!

Tak je prvdou, že by česká sbírka zákonů mající dnes 18 m by porřebovala prbrat bo i dnes v této kotlině  platí zákony z roku 18** ale spíš zda je politická a společenská potřeba upravit a kodifikovat to dobré a vyhovující. Já si myslím, že ne protože pak by páni a dámy političky mohli jít od válu na takvýcgh 20 let. (viz právnická dvouletka v ČSSR pak se asi 8 let přijímalo jen minimum zákonů.)

Není tady

#9 8. 3. 2010 20:43

Kuty
♥♥♥♥♥♥-

Když už je tu řeč o zdravotnictví - nechápu,když leží  důchodci v nemocnici a přitom jim jde doma důchod.Slyšela jsem už o mnoha případ že toho nakrásně takhle někteří zneužívají - mají teplo,stravu a doma je čekají prašulky.Pak má naše zdravotnictví pořád hluboko do kapsy.

TEda já jsem za socíku byla zaměstnána jen krátce,nastupovala jsem po MD do práce už po revoluci,ale nevzpomínám si,za sociku se taky platilo zdrav.pojištění?A když jo,tak se asi nepočítalo s cenama,za jaké dnešní důchodci musí léky nakupovat dnes,ne?

Není tady

#10 9. 3. 2010 7:05

helena
♥♥♥♥♥♥♥

když leží  důchodci v nemocnici a přitom jim jde doma důchod... mají teplo,stravu a doma je čekají prašulky
Jestli ti neušlo, že i když nejsou doma, musí dál platit nájem a další poplatky. Krom toho se poplatek za pobyt v nemocnici nezapočítává do limitu, nad který se úhrady vrací.
Jinak zdravotní a sociální pojištění se platilo i tehdy - a nepočítalo se se žádnými cenami, které platíme dneska.

Není tady

#11 9. 3. 2010 7:25

Pisatel
♥♥♥♥♥♥♥

Kuty napsal(a):

Když už je tu řeč o zdravotnictví - nechápu,když leží  důchodci v nemocnici a přitom jim jde doma důchod.Slyšela jsem už o mnoha případ že toho nakrásně takhle někteří zneužívají - mají teplo,stravu a doma je čekají prašulky.Pak má naše zdravotnictví pořád hluboko do kapsy.

TEda já jsem za socíku byla zaměstnána jen krátce,nastupovala jsem po MD do práce už po revoluci,ale nevzpomínám si,za sociku se taky platilo zdrav.pojištění?A když jo,tak se asi nepočítalo s cenama,za jaké dnešní důchodci musí léky nakupovat dnes,ne?

Kuty ty mi připomínᚠjednoho náměstka z ministerstva práce a sociálních věcí, který kdysi v minulém století nicméně v době hluboké sametové demokracie na poradě k důchodovému zákonu konstatoval, že nejlepší důchodový zákon je o dvou článcích. Článek I je, že každý kdo chce do důchodu bude okamžitě zastřelen. Článek II, kulku v cene 7.50 si důchodce včetně pohřbu hradí sám.
Škoda, že jsi nenavrhla, že důchodce v době pobytu v nemocnici nepobírá důchod, promiň asiciálko! usch

Není tady

#12 9. 3. 2010 7:43

helena
♥♥♥♥♥♥♥

důchodce v době pobytu v nemocnici nepobírá důchod
No já mám zkušenost, jak před nějakými 30 lety neměly samostatně žijící osoby při pobytu v nemocnici nárok na plnou nemocenskou a braly něco mezi 40-60 %, i když samozřejmě pojištění platily. Taky to bylo odůvodňováno tím, že ve špitále "mají všechno" a tudíž by plné dávky braly "nespravedlivě".

Není tady

#13 9. 3. 2010 9:34

Profesorka.OL
♥♥♥----

Helena: Tam bychom se ale vracet nechtěly, že ne? Historka o důchodcích, kteří jsou dobrovolně zavření v nemocnici, aby ušetřily penízky mi příjde opravdu šílená

Není tady

#14 9. 3. 2010 9:48

helena
♥♥♥♥♥♥♥

Ale já přece nemluvím o vracení se... jen konstatuju, že ani tehdy nebylo všechno zadarmo, i když si to mnozí mladí myslí.

Není tady

#15 9. 3. 2010 10:03

torina
♥♥-----

Nemá smysl se vracet k tomu, co bylo. Tehdy stál rohlík pár haléřů a průměrný plat byl 1500 korun. Všechno bylo o hodně jinak, proč to srovnávat s dnešní realitou. Fakt si někdo může myslet, že si senioři chodí dobrovolně lehnout do nemocnice, aby na tom vydělali? Vždy za den pobytu platí 60 korun! Navíc čím je člověk starší, tím víc si váží každého nového dne,  a až na výjimky ho chce většnou prožít smysluplně. To pochopíte, až trochu zestárnete. Polehávat v nemocnicích se chce opravdu málokomu...

Není tady

#16 10. 3. 2010 10:02

Profesorka.OL
♥♥♥----

Torina: Koukala jsi na ten web co včera pustili oranžoví o nemocích. Chřipku pan Kalousek a VZP vyčíslili třeba na 3650Kč. To jako mají v plánu po nás chtít tolik peněz nebo jen nějakou část? Nějak tomu nerozumím.
http://www.modranemoc.cz/

Upravil(a) Profesorka.OL (10. 3. 2010 10:02)

Není tady

#17 10. 3. 2010 10:29

Blossom
Host

Co se týká zdravotnických poplatků....
Já sama bych hlasovala pro polatky, pro návrat Julínkovy éry v plném původním rozsahu..
30 Kč za ošetření a za recept a 60 Kč za den v nemocnici (vždy těch 60 Kč nepokryje náklady ani na jídlo, které se za den doma sní a doma přeci taky nikdo nejíte zadarmo!)

Chápu, že třeba pro důchodce, kteří mají nemocí hodně a pro sociálně slabé to je zásah do rozpočtu, ale právě proto přeci byl stanoven strop (tuším 5000 za tyto platby ročně jako hranice, dál už se poplatky neplatí) a také vím, že sociálně slabí mohou požádat o odpuštění polatků (přesnou terminologii neznám, ale obecně-takto nějak to je).

Myslím si, že alespoň nějaká forma spoluúčasti na zdravotnictví je nezbytně nutná. Mimo jiné - kvůli zamezení zbytečného plýtvání.
Já sama říkám upřímně, že dřív, když mi doktor napsal třeba troje prášky najednou, vyzvedla jsem všechny a mnohé (přiznávám) buď nedoužívala a nebo jsem se někdy dodatečně rozhodla, že některé z nich brát prostě nebudu. Bylo to zadarmo, tak mě to nenutilo nad tím uvažovat. Nyní - ač těch 30 Kč pro mě zas není tak drastické, přeci jen už přemýšlím, co užívat budu a co ne, to si tedy ani nenechávám předepsat. A vím, že tento princip platí nejen u mě, ale obecně - co je zadarmo, tím se klidně plýtvá. 

Často se tady na Pavlači na vláknech ohledně politiky mnozí ohánějí, že třeba jinde v Evropě mají lidé větší důchody než u nás apod.
Ráda bych tedy připomněla, že takováto spoluúčast ve zdravotnictví je takřka všude, a někde (na můj vkus) až opravdu hóóódně veliká - např. v Irsku prý se platí poplatek 50 EUR prostě už při vstupu na jakékoli ošetření. To mi přijde moc, i vzhledem k jejich platům, ale těch 30, respektive 60 Kč mi přijde platit správné.

Co mi však přijde příšerné je to, jaký paskvil z poplatků ve zdravotnictví byl levicovými politiky udělán - někde se platí, jinde ne, někde to doplácí kraj, v jiném kraji se nedoplácí nic - no prostě bordel na bordel!! dumbom

K tomu fůra administrativy - podepisování přijetí daru od kraje ve výši 30 Kč, smlouvy o poskytnutí sponzorského daru, atd.atd.
Uvědomte si, že tyto byrokratické krávoviny musí nějací úředníci vymýšlet, další úředníci shromažďovat, evidovat, proplácet, účetně zpracovávat a taky kontrolovat.
Kdyby se sečetly všechny tyto náklady, nestačili bychom se divit, kolik nás to všechny - jako stát - to "odpuštění poplatků " stojí...
dumbom

#18 10. 3. 2010 13:13

torina
♥♥-----

Já jsem se taky koukla na modranemoc.cz a jsem z toho ceníku jurodivá. To snad nemyslí pánové z TOPky vážně. Budou to muset nějak veřejnosti vysvětlit, jak to myslí. Ale o tom, že na banální nemoce, jako je podle nich chřipka, nebudou pojišovny nic hradit, jsem už něco slyšela. To by teda byla fakt kruárna...

Není tady

#19 10. 3. 2010 14:54

Profesorka.OL
♥♥♥----

No povedete to k tomu, že místo toho abych šla k lékaři, budu si brát dovolenou a když ji nedostanu nakazím v práci další učitele a studenty. A to je jednoznačně špatné řešení. Vím o tom, ale když nedostanu zaplacené první tři dny nemoci a měla bych po těchto penězích co mi utečou ještě platit 3600Kč, tak to si prostě raději koupím ten paralen sama.

torina napsal(a):

Já jsem se taky koukla na modranemoc.cz a jsem z toho ceníku jurodivá. To snad nemyslí pánové z TOPky vážně. Budou to muset nějak veřejnosti vysvětlit, jak to myslí. Ale o tom, že na banální nemoce, jako je podle nich chřipka, nebudou pojišovny nic hradit, jsem už něco slyšela. To by teda byla fakt kruárna...

Není tady

#20 10. 3. 2010 16:35

torina
♥♥-----

Je zajímavé, že nikdo naši veřejnost neinformoval o tom, jak je to se zdravotnictvím v Německu.
U nás je ochranná hranice 5000 Kč pro každého, což je sociálně nespravedlivé. Pro toho, který má roční příjem 500 000 Kč, je to jedno procento z příjmu. Ten, kdo má ale příjem jen 100 000 Kč, je to už 5 % a platí tedy pětkrát více. Aby k této nespravedlnosti nedošlo, mají to v Německu stanoveno pevně v procentech. Jsou to pro každého 2 % z ročního příjmu, pro chronicky nemocné 1 %. U každého je tedy hranice individuálně stanovena podle jeho příjmů.  Dalším příkladem jsou první tři dny nemocenské, které jsou u nás zcela protiústavně zadarmo. V Německu prvních 6 kalendářních týdnů dnů je nemocný placen svým zaměstnavatelem ve výši přibližně 95 % z čisté mzdy. Teprve pak ho platí pojišovna.

Není tady

#21 10. 3. 2010 16:51

Blossom
Host

Torino, stanovit ochrannou hranici podle procenta z příjmů na první pohled vypadá jako dobrý nápad. Ale dovedeš si to představit v praxi? Každý by musel napřed na úřad s výpisem příjmů loňského roku od zaměstnavatele, podnikatelé s daňovým přiznáním.
A protože je to dost důležité určit tu výši příjmu přesně a závazně, předpokládám, že by ten papír musel být notářsky nebo na matrice ověřen...a žije další byrokracie!!

A sociální spravedlnost? Představ si třeba situaci, že vydělávᚠtřeba 50.000 Kč měsíčně. Pak dostaneš výpověď a staneš se další rok nezaměstnanou. A když v té době omarodíš, tak podle procenta z příjmu budeš mít tu ochrannou hranici nastavenou pěkně vysoko - podle dobrých příjmů z loňského roku, přestože budeš na mizině, protože budeš nezaměstnaná...
Kde je tady ta sociální spravedlnost? A je vůbec absolutní sociální spravedlnost možná?

Nevím, ono to asi udělat podle AKTUÁLNÍCH příjmů nelze, všechny sociální dávky se taky vypočítávají podle příjmu za minulá období, pokud vím...

Mě z toho vychází to, že pořád lepší je strop těch paušálních 5000 Kč  s tím, že kdo zdůvodní svou momentální sociální nouzi, je od poplatků u lékaře osvobozen...

Upravil(a) Blossom (10. 3. 2010 16:54)

#22 10. 3. 2010 17:43

KALIK
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Město piva

Bloss, si úúúúplně mimo smile

Neni nic horšího, než když hlupák dostane myšlenku o které nepochybuje.

Bída a hlad na světě není proto, že nedokážeme nasytit chudé, ale proto, že nedokážeme nasytit bohaté. — Matka Tereza.

Není tady

#23 10. 3. 2010 18:05

Blossom
Host

KALIK napsal(a):

Bloss, si úúúúplně mimo smile

Můžeš být prosím konkrétnější? Co je podle tebe v mém příspěvku špatně? Jak by to podle tebe mělo být správně? Jaký mᚠty konkrétně na věc názor?

Prostě - prosím Kaliku o věcné argumenty do diskuse, místo takovýchto neurčitých výkřiků do tmy.... hmm

#24 10. 3. 2010 20:19

KALIK
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Město piva

Bloss, si prostě mimo a přeber si to jak chceš wink

Neni nic horšího, než když hlupák dostane myšlenku o které nepochybuje.

Bída a hlad na světě není proto, že nedokážeme nasytit chudé, ale proto, že nedokážeme nasytit bohaté. — Matka Tereza.

Není tady

#25 10. 3. 2010 20:44

torina
♥♥-----

Milý Blossome, a jak to, že v Německu to funguje? A nikdo - ani ti movitější a venkoncem ani ti chudší proti tomu neprotestují?

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

Zápatí