Oznámení

9.dubna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

9.dubna : Vaření na chatě či chalupě bez stresu: Tipy na vaření z jedné pánve nebo hrnce.

1.dubna : Jak vznikla záhada ďáblova trojúhelníku: Odhalil ji už Kolumbus?

#1 3. 3. 2010 18:14

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Pravda

Nedávno jsme tu mluvili o pravdě, co je vlastně pravda a co není, kde ji hledat ap.

Tak jsem si našla toto:
„… hledej pravdu, slyš pravdu, uč se pravdě, miluj pravdu, mluv pravdu, drž pravdu, braň pravdu až do smrti, neboť pravda tě vysvobodí od hříchu, od ďábla, od smrti duše a konečně od smrti věčné, kterou je věčné odloučení od Boží milosti ...",
Jistě nemusím psát, kdo je autorem citátu.
Osobně ho považuji za jednoho z nejstatečnějších a morálně nejpevnějších lidí, kteří kdy v Čechách žili.
Osobně si myslím, že tenhle člověk pochopil, že pravda prostě JE.
A to všude - je v nás a my jsme v ní.

Co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi.

Pomluvy vymýšlejí závistivci, šíří je blbci a věří jim jen idioti.

Není tady

#2 3. 3. 2010 19:19

KALIK
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Město piva

Re: Pravda

Tak pravda bude asi něco o naší skutčné podstatě, o našem cíli zde, o smyslu žití. Kde ji hledat? V sobě?

Neni nic horšího, než když hlupák dostane myšlenku o které nepochybuje.

Bída a hlad na světě není proto, že nedokážeme nasytit chudé, ale proto, že nedokážeme nasytit bohaté. — Matka Tereza.

Není tady

#3 3. 3. 2010 19:42

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Polabí

Napravo wink

Hou, hou, vlci jdou, už jsou tady, už tu jsou......

Není tady

#4 3. 3. 2010 20:27

majkafa
Host

Jsem obyčejný člověk a znám jen pozemskou pravdu. Vlastně neznám. Protože nevím, co to je. Pozemská pravda je tak relativní.

Souhlasím s kalikovou "definicí". Myslím, že jsou chvíle v životě, kdy člověk v sobě tutu pravdu cítí a že se to pozná.

#5 4. 3. 2010 8:11

Andromeda
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Brno
Web

No jo, pravda prostě JE, jenže lidé ji nevidí a tím pádem ji potřebují hledat... Nebo prostě vědí, že JE, jenže občas na to ve víru dění zapomenou. smile Ale stejně nejlepší je pravdu asi vytvářet smile No nic, dosti bylo terórií, mižím do pracovního procesu lol

Plýžením v plyš! tongue

Není tady

#6 4. 3. 2010 13:17

mariposa
♥♥♥♥♥♥-

Pravda je to, co se skryva za iluzi ega.
Jako slunce za mrakem. Je tam, sviti a hreje, presto ze je prikryte.

"Buď jen sebou samým a do ničeho jiného se nenuť. Copak ti nestačí být Buddhou, jen tak si svobodně a radostně být?" (Marielu Lörler: Jakub objevuje řeku života)

Není tady

#7 4. 3. 2010 14:03

Wiki
♥♥♥♥♥♥-

Pravdu cítím jako něco objektivního, skutečného. Ne náš popis, který je viděn vlastní optikou. Pořád mám základy v materialismu. U ezoterických debat tu "pravdu" najdeme těžko. Tam se řídím citem, který vnímám a který mi v důsledku toho vytváří emoce. Takže vlastně jen posuzuju je . Buď pohoda nebo nepohoda , příjemno- nepříjemno. A to je moje směrovka. Ničeho jiného se držet tady nemůžu.

I toto , co jsem napsala, je přesně ono - to viděno mnou..

Kde ji hledat? - všechno vždycky (po zkušenosti) začíná mnou a končí také mnou. Takže u sebe, v sobě. Ale člověk se musí hodně učit, aby ji uviděl co nejobjektivněji - myslím. Aby ji přijal, aby se s ní ztotožnil.

Upravil(a) Wiki (4. 3. 2010 14:06)

Není tady

#8 4. 3. 2010 16:21

Ivana
♥♥♥♥♥♥-

Já zas mám pocit, že objektivní pravda neexistuje. Nikdy není nic jen černé nebo bílé, všechno má svá pro i proti. Zvlášť ve světě tvořeném nedokonalými lidmi. Pravdu by snad mohl mít jen Bůh, kdyby existoval. Jenže ten není a tudíž nám ji nesdělil. Pokud někdo vidí pravdu v Bibli, tak ať se jen podívá, kolik je výkladů bible, snad každý člověk má ten svůj.
Takže já se ptám s Pilátem Pontským: Co je pravda?

Není tady

#9 4. 3. 2010 18:10

Lúthien
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Tam, kde Vysočina začíná...
Web

Pravda? Těžko říct...z mého pohledu by to šlo možná nahradit slovem Láska, v tu věřím a tu se snažím na světě objevovat. Ta zahrnuje celý svět, všechny protiklady, živé i "neživé"...hjarta
A takže se taky ptám...co je to Pravda? big_smile

Svět je jako zrcadlo: směj se na něj, bude se na tebe smát. Mrač se na něj, i on se na tebe zamračí. Herbert Samuels

http://www.tvorbaprodusi.estranky.cz/

http://lpmf.lilypie.com/q91Ap1.png

Není tady

#10 4. 3. 2010 18:32

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥

A já pořád tvrdím, že to není nic jiného (nebo nic menšího, jestli chcete) než zmaterializované sny, uskutečněné lži smile

Není tady

#11 5. 3. 2010 16:40

Wiki
♥♥♥♥♥♥-

Ano - pak otázka zní, co je to Pravda?

Z mého pohledu:
Pokud třeba vidím strom - je tam - to JE pravda - vnímáno mnou(např. u nás na návsi je jeden krásnej lol )- tak to není přece zmaterializovaný sen, uskutečněná lež..ne?
Strom je skutečný, pravdivý a je tam pro všechny viditelný. Všichni ho vidí. Třebaže mu budou říkat jinak (tak jak se "doma" dohodli)  , než např. Češi.
To - JAK -ho vidí - to už bych řekla, že  TO jsou ty jejich sny- snění (naše tedy) - o tom bude polemika a pravda se nenajde

Pokud mluvíme o nějakých pocitech, dějích emocionálně zabarvených - tak ty si každý převypráví také po svém, tedy nepravdivě, i když to budu vyprávět já.

Neumím to jednoduše rozčelnit a zpřehlednit.
Existence mi vychází jako pravdivá..nic mezi.

Není tady

#12 5. 3. 2010 17:27

PavlaH
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: MB

už to nevydržím a napíšu smile Já si prostě  myslím že pravda neexistuje big_smile

Život je nejkrásnější odpověď na všechny otázky.

Není tady

#13 5. 3. 2010 17:34

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥

Já zas ji vidím velmi konkrétně lollol

Není tady

#14 5. 3. 2010 18:31

mariposa
♥♥♥♥♥♥-

Wiki napsal(a):

Ano - pak otázka zní, co je to Pravda?

Z mého pohledu:
Pokud třeba vidím strom - je tam - to JE pravda - vnímáno mnou(např. u nás na návsi je jeden krásnej lol )- tak to není přece zmaterializovaný sen, uskutečněná lež..ne?
Strom je skutečný, pravdivý a je tam pro všechny viditelný. Všichni ho vidí. Třebaže mu budou říkat jinak (tak jak se "doma" dohodli)  , než např. Češi.
To - JAK -ho vidí - to už bych řekla, že  TO jsou ty jejich sny- snění (naše tedy) - o tom bude polemika a pravda se nenajde

Pokud mluvíme o nějakých pocitech, dějích emocionálně zabarvených - tak ty si každý převypráví také po svém, tedy nepravdivě, i když to budu vyprávět já.

Neumím to jednoduše rozčelnit a zpřehlednit.
Existence mi vychází jako pravdivá..nic mezi.

Tohle je moc MOC pekny a ja se s tim ztotoznuju tummenupp

"Buď jen sebou samým a do ničeho jiného se nenuť. Copak ti nestačí být Buddhou, jen tak si svobodně a radostně být?" (Marielu Lörler: Jakub objevuje řeku života)

Není tady

#15 5. 3. 2010 18:32

mariposa
♥♥♥♥♥♥-

PavlaH napsal(a):

už to nevydržím a napíšu smile Já si prostě  myslím že pravda neexistuje big_smile

Kdyz neexistuje pravda, co pak tedy existuje?

Není tady

#16 5. 3. 2010 18:34

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥

No obě wink
Pravda i lež jako dvě strany mince.

Není tady

#17 5. 3. 2010 18:45

mariposa
♥♥♥♥♥♥-

lupina montana napsal(a):

No obě wink
Pravda i lež jako dvě strany mince.

Takze existuji i neexistuji zaroven? va

A co je ta mince, kdyz pravda a lez jsou jejimi dvema stranami?

Upravil(a) mariposa (5. 3. 2010 18:46)

Není tady

#18 5. 3. 2010 18:52

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥

Skutečnost wink
To nevím, jestli existují i neexistují zároveň va Jaks na to přišla? va

Není tady

#19 5. 3. 2010 18:54

PavlaH
♥♥♥♥♥♥♥

Maripozo myslim že prazdota je to prave slovo

Není tady

#20 5. 3. 2010 18:56

mariposa
♥♥♥♥♥♥-

Skutečnost wink

Mela jsem za to, ze reagujes na moji otazku? "Kdyz neexistuje pravda, co pak tedy existuje?" Tvo slova: "No obe" jsem vzala jako odpoved wink Tak jsem na to prisla big_smile

Není tady

#21 5. 3. 2010 18:57

mariposa
♥♥♥♥♥♥-

PavlaH napsal(a):

Maripozo myslim že prazdota je to prave slovo

Prazdnota tedy existuje? A pravda neexistuje?
Jen se ptam, Pavlo. Nic vic v tom nehledej. Prijde mi to zajimavy smile

Není tady

#22 5. 3. 2010 18:59

mariposa
♥♥♥♥♥♥-

Skutečnost wink

Skutecnost je tedy ta mince. A pravda a lez jsou jejimi dvema stranami. Taks to myslela, Lupi? Zase se jen ptam, nic vic smile

Není tady

#23 5. 3. 2010 19:04

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥

mariposa napsal(a):

Skutečnost wink

Mela jsem za to, ze reagujes na moji otazku? "Kdyz neexistuje pravda, co pak tedy existuje?" Tvo slova: "No obe" jsem vzala jako odpoved wink Tak jsem na to prisla big_smile

Aha! Promiň - to jsem přehlídla.
Já myslím, že pravda je prostě půl - nebo řekněme že část - skutečnosti, stejně, jako že prázdnota je její součástí.
Jenže skutečností myslím "všechno, co jest" i když význam toho slova je spíš "co jsme dokázali vydolovat, neboli vykutat ze všeho-co-jest"
Nevím o  slově pro všechno-co-jest kromě slova Bůh...ale to začasté používáme jinak. smile-

Není tady

#24 5. 3. 2010 19:27

PavlaH
♥♥♥♥♥♥♥

vesmír je v podstatě taky prázdný, ne?

Není tady

#25 5. 3. 2010 19:53

mariposa
♥♥♥♥♥♥-

PavlaH napsal(a):

vesmír je v podstatě taky prázdný, ne?

Prazdny? Mozna jo, ale taky jsme v nem my lidi (7 miliard? plus minus) a taky vsechno to co jsme postavili a vybudovali. A taky priroda je ve Vesmiru - vsechny ty oceany, stromy, hory... to neni prazdno, je to energie, hmota.

Jak to myslis, ze vesmir je v podstate taky prazdny?

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí