29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Tak jsem hledala, zda tu diskuse o bramborákách není a kupodivu ještě není !
Chci se zeptat zkušenějších, jak děláte bramboráky?
Je to jedno z nejjednoduších jídel a mě se nedaří a nedaří!
Jak udělat dobré a křupavé bramboráky? Kolegyně je má úplně světlé - jako je barva brambor než zhnědnou a krásně křupavé... už jsem se ptala, ale ať zkouším cokoliv, tak ty moje jsou tmavé barvy (prostě vždy ztmavnou) a vůbec nejsou křupavé, opečené ano, ale křupavé nikoliv, spíše jsou takové nevím jak to popsat - měkké, blátivé, nasáklé olejem? Budu vděčná za rady!
Není tady
tak za prvé...na brambory nalít horké mléko,potom nezhnědnou
za druhé..část mouky nahradit strouhankou, potom jsou křupavé. Na pánev nedám olej, spíš pánev jen potřu
Není tady
laminanonte napsal(a):
tak za prvé...na brambory nalít horké mléko,potom nezhnědnou
za druhé..část mouky nahradit strouhankou, potom jsou křupavé. Na pánev nedám olej, spíš pánev jen potřu
Aha, tak mléko dávám studené, tak zkusím horké!
A strouhanku také zkusím, i málo oleje - je fakt, že ho dávám dost...
Není tady
Na pánev dávám taky málo oleje, Bramborák nechávám na ubrousku,olej se vsakne popřípadě do nich!
.Možná taky záleží ,jak brambory strouháš..Tchýně si je dělalav robotu úplně najemno .Měla z toho kaši a bramborák byl jak bláto..úplnej hnus!! Já strouhám ani né na jemno ani na hrubo,tak nějak ten střed..
Není tady
sisi21 napsal(a):
Na pánev dávám taky málo oleje, Bramborák nechávám na ubrousku,olej se vsakne popřípadě do nich!
.Možná taky záleží ,jak brambory strouháš..Tchýně si je dělalav robotu úplně najemno .Měla z toho kaši a bramborák byl jak bláto..úplnej hnus!! Já strouhám ani né na jemno ani na hrubo,tak nějak ten střed..
sisi, ubrousky taky používám, to pomůže vsáknout přebytečný olej, ale nic to nezmění na tom, že je nemám křupavé... Strouhám také na středním struhadle.... takové to klasické struhadlo, tak ten střed.
Není tady
Smažím bramboráky na sádle, rozhodně sádlem při smažení nešetřím a křupou .
Těsto na bramboráky hnědne různě, asi záleží na odrůdě brambor.
Není tady
dávám do těsta trochu prdopeče a jsou krásně křupavé
Není tady
aprill napsal(a):
Smažím bramboráky na sádle, rozhodně sádlem při smažení nešetřím a křupou
.
Těsto na bramboráky hnědne různě, asi záleží na odrůdě brambor.
aprill, tak tohle nevím nevím.... proč by jinak mě bramboráky hnědly pokaždé! a někomu nezhnědly nikdy?
Není tady
LENNNA napsal(a):
aprill napsal(a):
Smažím bramboráky na sádle, rozhodně sádlem při smažení nešetřím a křupou
.
Těsto na bramboráky hnědne různě, asi záleží na odrůdě brambor.aprill, tak tohle nevím nevím.... proč by jinak mě bramboráky hnědly pokaždé! a někomu nezhnědly nikdy?
tak to ti neporadím, ale já mám bramboráky někdy tmavší a jindy světlejší . zkoušela ses zeptat kamarádky jak to dělá ona?
Není tady
Děkuji za všechny rady a určitě všechny vyzkouším!
Jen pro upřesnění jsem našla obrázky... všechny jsou z netu, tak snad se nikdo nebude zlobit!
TAKOVÉTO BRAMBORÁKY BYCH CHTĚLA MÍT!
A přibližně nějak takové je mám:
Upravil(a) LENNNA (4. 3. 2010 17:47)
Není tady
Lenny,já si myslím, že kamarádka dělá těch bramboráků podstatně méně než ty. Protože čím více těsta,delší čas pečení a těsto hnědne. A tvoje tmavší bramboráky jsou prima a zcela běžné. Tak se nepodceňuj. Počítám,že v těch světlejších je více vajíčka.
Upravil(a) Vladena (5. 3. 2010 20:27)
Není tady
Taky si myslím, že ten světlý bramborák není klasika. Vypadá to na více vajec, nebo snad dokonce jenom žloutků.
Vladena napsal(a):
Lenny,já si myslím, že kamarádka dělá těch bramboráků podstatně méně než ty. Protože čím více těsta,delší čas pečení a těsto hnědne. A tvoje tmavší bramboráky jsou prima a zcela běžné. Tak se nepodceňuj. Počítám,že v těch světlejších je více vajíčka.
V tom to taky nebude - naopak jich dělá víc! Já dělám pár jen pro sebe, ona má 4 členou rodinu.... Ale prostě ty jsou! Úplně křupavé, bez kapky oleje, úplně boží . Já fakt nevím čím to je?
Není tady
Holky a nemůže záležet taky třeba na pánvi? Ta křupavost.... To je záhada, fakt!
Není tady
Myslím, že pánev na to vliv nemá!? Já dělám jak na teflonové tak na normální a bramboráky křupavé jsou. Oleje tam opravdu musí být málo, brambory strouhám na hrubější a pak část na jemnější. Ty hrubější jsou pak víc křupavě a ty jemnější to azse drží víc pohromadě. Hlavně ale dělám bramboráky menší a ne přes celou pánev! Vím, že někdo dělá bramboráky pomocí pánve na lívanečky...ta s těma 4 dírama...a ty pak nejsou křupavé, protože nemají ty "roztřepané" okraje brambor. Jinak nevím, kde je "zakopaný pes" Tak ať na to co nejdriv prijdes:)
Není tady
LENNNY. rozhodně ten tmavší tvůj bramborák musí být chutově lepší.Dělám taky takové Ten světlý sem kdysi dostala někde v hospodě ano byl světlý to jo ,ale hodně těsta vysoký,mastný a hodně mouky.Vůbec mě nechutnal.Byla to spíš taková tvrdá placka!!
Není tady
misha88 napsal(a):
tak sem je dnes delala taky...a taky nekřupaly:(
Ja je teda udelam zitra a dam vedet
Není tady
sisi21 napsal(a):
LENNNY. rozhodně ten tmavší tvůj bramborák musí být chutově lepší.Dělám taky takové Ten světlý sem kdysi dostala někde v hospodě ano byl světlý to jo ,ale hodně těsta vysoký,mastný a hodně mouky.Vůbec mě nechutnal.Byla to spíš taková tvrdá placka!!
Sisi, tak to opravdu ne! Právě naopak!!! Proto se po tom tak pídím, protože ten světlý byl tak výborný (opak tvého popisu - slabý, bez tuku úplně a křupavoučký) - neříkám, že se mé tmavé nedají jíst... ale prostě ve srovnání s těmi světlými to je jasný propadák
Není tady
hhanca napsal(a):
Myslím, že pánev na to vliv nemá!? Já dělám jak na teflonové tak na normální a bramboráky křupavé jsou. Oleje tam opravdu musí být málo, brambory strouhám na hrubější a pak část na jemnější. Ty hrubější jsou pak víc křupavě a ty jemnější to azse drží víc pohromadě. Hlavně ale dělám bramboráky menší a ne přes celou pánev! Vím, že někdo dělá bramboráky pomocí pánve na lívanečky...ta s těma 4 dírama...a ty pak nejsou křupavé, protože nemají ty "roztřepané" okraje brambor. Jinak nevím, kde je "zakopaný pes"
Tak ať na to co nejdriv prijdes:)
hhanco, také dělám bramboráky menší, lépe se mi otáčejí.... A určitě zkusím i tvou radu ohledně strouhání Fakt nevím, proč to tak je
Není tady
misha88 napsal(a):
tak sem je dnes delala taky...a taky nekřupaly:(
misho, také máš stejný problém?
Není tady
misha88 napsal(a):
jo
!! je to blátivý...
tak to vubec.... Hele a vylivate tu vodu, kdyz ty brambory pusti??? Kdyz ne tak tam pak musite dat hodne mouky a to je pak bahno
Není tady