19. dubna : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 19. dubna : Obyčejný citrón a jeho netradiční vyuití beze zbytku. V kuchyni i v domácnosti je skvělý pomocník! 19. dubna : Rodičovství podle zvěrokruhu: tíři jsou přísní, Panny umí ustoupit. |
|
|
Začala jsem si v poslední době ubliovat.
Chodím rok na terapii, a symptomy se u mě střídají. Nucené zvracení, naduívání léků bez suicidního úmyslu, řezání na rukou. (Dříve to byl alkohol a drogy)
Ve pečlivě před okolím tajím a maskuji. Docházejí mi u ale výmluvy, proč mám pořezané ruce.
Moná je to reakce na terapii.
Moná také reakce na to, e by terapie měla pomalu končit (si myslím, e po roce u bych měla "vykazovat výsledky", ale zatím je to skoro naopak).
Terapie mě drí nad vodou, ale zároveň si uvědomuji, e budu muset fungovat i bez ní.
Nevím, jestli jsem na to připravena, ji ukončit, v tuhle chvíli. Ne, terapeut mě nenutí, to já mám pocit, e bych "u měla".
A bojím se, e jakmile pomine sebepokozování, začne něco jiného.
Doktor mi upřímně řekl, e je to váné, i kdy jde jen o neurotické projevy (mám úzkostnou poruchu), a ne o psychózu.
Proli jste si taky někdo obdobím, kdy jste se sebepokozovali?
Mohli byste mi k tomu říct něco z vlastních zkueností?
Není tady
Sebepokozování: s tím velký zkuenosti nemám, jen chci říct, e terapie, třeba i skupinová je minimálně na 2 roky, ale spí víc. Rok je málo. Nepřestávej tak brzy. Je to opravdu na delí dobu. Znám lidi kteří na terapií bězně chodí i 5 let.
Není tady
pat napsal(a):
Sebepokozování: s tím velký zkuenosti nemám, jen chci říct, e terapie, třeba i skupinová je minimálně na 2 roky, ale spí víc. Rok je málo. Nepřestávej tak brzy. Je to opravdu na delí dobu. Znám lidi kteří na terapií bězně chodí i 5 let.
Jene já jsem to dřív nedělala. Nechodím do terapie kvůli sebepokozování.
To se objevilo a později.
Není tady
No je to zajímavé, ale já s tím začala taky sice ne v takévé míře jako ty. Moná to souvisí se sebepoznáváním, s tím e v sobě něco rozebíráme, řeíme, vracíme zpět ,k rodinným vztahům,partnerským. Musím říct, e první rok terapie, jsem la hodně dolů, chtěla jsem i přestat chodit, protoe mě to potápělo, ale dle názoru druhých, to tak má kadý, chce to překonat. Zkus na sebepokozování zeptat psychologa. I to se musí u něj rozebrat. budu to asi řeit taky, jen co si dodám odvahu.
Není tady
Ametyst, ví, proč to dělá? Přemýlelas nad tím?
Taky jsem si prola etapou sebepokozování. Věděla jsem přesně, proč to dělám. Abych strané mylenky a bolest v hlavě přehluila bolestí fyzickou.
Jak odeznívala bolest v hlavě v průběhu psychoterapii a vyléčení z těké deprese u psychiatra, přestala i má potřeba sebepokozování.
Na psychoterapii - skupinovou terapii - jsem chodila dva a čtvrt roku.
Ametyst napsal(a):
Začala jsem si v poslední době ubliovat. ................................
Ametyst:
Kde kdo by ti mohl napsat, e sebepokozování , tak jak ho popisuje, by se nikdy nedopustil, na to se má a moc rád, -a, ale..... Sebepokozování je i sebelítost, árlivost, zloba, sobeckost. Sebepokozování je o tom, e Ti chybí láska, sebeúcta, chybí Ti vděčnost za to, e jsi. To e jsme, je vdy velký zázrak. Chybí Ti vděk za ve, co Tě v ivotě potkalo - to dobré i to zlé. To dobré musíme přijímat s vděkem, zrovna tak i to zlé - které je nutné k tomu, abychom se něčemu naučili, abychom opravili to, co není, nebo nebylo správné. Někdy je důleité si tyto skutečnosti jen uvědomit. Celý ivot se jen učíme..........
Není tady
Helo napsala jsi to krásně, budu si to říkat jako mantru. Děkuji
Není tady
Hela A napsal(a):
[ Sebepokozování je i sebelítost, árlivost, zloba, sobeckost. Sebepokozování je o tom, e Ti chybí láska, sebeúcta, chybí Ti vděčnost za to, e jsi. To e jsme, je vdy velký zázrak. Chybí Ti vděk za ve, co Tě v ivotě potkalo - to dobré i to zlé.:
To mi zní trochu jako obvinění.
Nechci, aby mě někdo litoval, ale taky se nechci vinit za to co cítím.
Jsem ráda na světě, mám se ráda, nechci se zabít.
Dokonce mám ráda i své tělo, nic proti němu nemám. Já vím, e to zní dost v protikladu s tím, co dělám.
Ale automutilace není tak jednoznačná záleitost.
Jen mám potřebu zviditelnit sama pro sebe tu emocionální bolest.
Kdy teče krev, jako by to ospravedlnilo to, co cítím. Jako by to tím dostalo fyzickou podobu.
Není tady
majkafa napsal(a):
Ametyst, ví, proč to dělá? Přemýlelas nad tím?
Taky jsem si prola etapou sebepokozování. Věděla jsem přesně, proč to dělám. Abych strané mylenky a bolest v hlavě přehluila bolestí fyzickou.
Jak odeznívala bolest v hlavě v průběhu psychoterapii a vyléčení z těké deprese u psychiatra, přestala i má potřeba sebepokozování.
Na psychoterapii - skupinovou terapii - jsem chodila dva a čtvrt roku.
Proč to dělám?
Tenze, napětí, které není moné u vydret. Buď ublíím sobě, nebo ostatním. Zvolila jsem jednu z moností. Pro mě tu lepí, přijatelnějí.
Ty ses uzdravila na skupinové terapii?
Není tady
pat napsal(a):
Zkus na sebepokozování zeptat psychologa. I to se musí u něj rozebrat. budu to asi řeit taky, jen co si dodám odvahu.
Já jsem s terapeutem o tom mluvila.
V úvodním příspěvku píu, e mi k tomu řekl, e si myslí, e to je docela váné. Take o tom ví.
Jak dlouho to dělá Ty?
Upravil(a) Ametyst (2. 3. 2010 14:24)
Není tady
NO rok a půl chodím na skupinovou terapii. Výsledky zatím taky nic moc, ale pomáhá mi to nahlédnout z jiného úhlu do své due. Dle mě je to dost náročné a člověk musí opravdu hodně přemýlet nad tím co tam kdo říká, take jsou to vdy 2 hodiny týdně, kdy řeím starosti jiných ale zároveň ani bych věděla tak i své. Kdy mluvím já je to jetě náročnějí. Sebepokozování jsme zatím neřeili Jinak já osobně se opravdu ráda nemám, nenávidím své tělo a zatím ani nevim důvod proč ít dál. Uvízla jsem v nějakém bludném kruhu.
Není tady
Ametyst, nemohu říct, e jsem se uzdravila na skupinové terapii. U jsem psala, e jsem se současně léčila u psychiatra, brala jsem antidepresiva. Byla jsem taky 7 týdnů v nemocnici na psychiatrii. Začala jsem se zabývat ezoterikou. Jezdila jsem na "količku" k Pandoře.
Přečetla jsem hodně ezoterických kníek. Hovořila jsem s lidmi. Prostě jsem na sobě pracovala a nemůu říct, co konkrétně nebo nejvíc mi pomohlo. Řekla bych, e kombinace veho.
Ale myslím, e základem bylo, e jsem doopravdy a z hloubi due chtěla. Pravda, ne hned, to nelze "naprogramovat", to musí přijít zevnitř. Nevím, jak jsem si nastavila, e kdy u tady musím být, tak a to za něco stojí. A svůj ivot nepřeiju, ale proiju.
Pat,
a nechce zkusit individuální terapii, kde by lo o Tvé problémy?
O některých věcech se před druhými patně mluví.
Já bych s tím měla problém.
Přece jen terapeutovi věřím víc, ne cizím lidem ve skupině.
Není tady
Majkafo,
to je moc hezké číst.
Není tady
Ametyst, jak píe pat, mně určila způsob terapie má psycholoka. Myslím, e je lepí, kdy ho určí zkuený psycholog, ne si o tom rozhodovat sám jako pacient.
majkafa napsal(a):
Ametyst, jak píe pat, mně určila způsob terapie má psycholoka. Myslím, e je lepí, kdy ho určí zkuený psycholog, ne si o tom rozhodovat sám jako pacient.
Nevím, já bych si třeba o tom ráda rozhodla sama, můj terapeut by mě v tom zcela jistě podpořil.
Ale jasné je, e kadému vyhovuje jiný přístup. jen si nemyslím, e by psycholog měl vědět líp, ne pacient, co mu pomůe. Je dobré zkouet, prostě.
Já bych skupinovou terapii ráda vyzkouela, ale nikdy bych se tam tak neotevřela, jako v individuální terapii. To bych se bála sdělovat intimnosti. Skupinovka je určitě dobrá na jiné věci.
Proč by to vlastně nemohlo probíhat současně?
Není tady
Ametyst napsal(a):
Začala jsem si v poslední době ubliovat.
Chodím rok na terapii, a symptomy se u mě střídají. Nucené zvracení, naduívání léků bez suicidního úmyslu, řezání na rukou. (Dříve to byl alkohol a drogy)
Ve pečlivě před okolím tajím a maskuji. Docházejí mi u ale výmluvy, proč mám pořezané ruce.
Moná také reakce na to, e by terapie měla pomalu končit (si myslím, e po roce u bych měla "vykazovat výsledky", ale zatím je to skoro naopak).
Terapie mě drí nad vodou, ale zároveň si uvědomuji, e budu muset fungovat i bez ní.
Nevím, jestli jsem na to připravena, ji ukončit, v tuhle chvíli. Ne, terapeut mě nenutí, to já mám pocit, e bych "u měla".
A bojím se, e jakmile pomine sebepokozování, začne něco jiného.
Doktor mi upřímně řekl, e je to váné, i kdy jde jen o neurotické projevy (mám úzkostnou poruchu), a ne o psychózu.
Já sice se sebepokozováním zkuenosti nemám, ale chci se zeptat, ts byla závislá na drogách a alkoholu? Pokud ano, napadlo mně jestli to sebepokozování nepramení třeba z toho, e jetě nemá vyplněné to prázdno, které jsi předtím zaplňovala drogami a alkoholem a e jsi jetě nenala náhradu za ty "utajené přečiny", tak je nahrazuje utajeným sebepokozováním, e prostě musí něco dělat tajně. Můj mu je přeléčený alkoholik a po návratu z léčení taky tajně nakupoval věci a schovával je přede mnou, ale bohuel to s ním dolo tak daleko, e začal znovu pít, podle mně neustál realitu a neustál to e nemá co skrývat, e nemůe nic dělat tajně.
Není tady
Rosamundo, já samozřejmě taky potřebuji své tajnosti, asi jako kadý člověk potřebuje kousek toho "svého" světa, kam mu nikdo nevidí.
Ale Ty tajnosti jou nástrojem, jak si ten svůj svět uchránit. Nikoliv příčinou takového chování. Ne u mě.
Já bych byla mohem radi otevřená, a nemusela se se svými problémy skrývat. Ale s nimi nejsem společností přijata. Kdybych své rodině a známým řekla, e se ve volném čase řeu, dost by se zděsili. To není nic, čím by se člověk chlubil, pokud nejde o demonstrativní sebevradu.
Já se nezabiju, jsou to povrchové rány. Ale ta potřeba dělat si je mě znepokojuje.
Jestli mám vyřeené drogy a chlast, to přirozeně nevím, to se nepozná, dokud do toho znovu nespadnu.
Tvůj mu kupuje co? Cokoliv, jen aby měl nějakou tajnost?
Krom odvykačky, léčil se nějak?
Není tady
Co tě vede k tomu, e chce terapii ukončit? Je to jen TVŮJ pocit, e by jsi měla po roce "vykazovat výsledky"? Není přece nikde dáno, jak dlouho by měla terapie trvat. Někomu pomůe jen pár sezení a někdo potřebuje terapii i několik let. Neexistují ádné tabulky, ve kterých je uvedeno, za jak dlouho by jsi se měla cítit lépe. Osobně si myslím, e pokud má dojem, e by sebepokozování mohly podporovat tvé obavy z ukončení terapie, tak bych ji asi neukončovala. Zvlá, kdy píe, e tě terapeut nenutí.
Moje dcera se pokozovala asi dva roky. Řekla mi to před třemi roky. Rok brala antidepresiva a dva roky chodí na terpie. I kdy v současné době dochází k psycholoce jen 1x 6 týdnů, neuvauje o tom, e by terapii ukončila. Zpočátku se terapii bránila, chodila tam jen proto, e jsem na tom trvala (má 18 let), dneska se k psycholoce těí (s radostí si tam postěuje, e ji nutím uklízet ).
Nevím kolik má let a jaké má rodiče. Z osobní zkuenosti vím, e se dceři velmi ulevilo, kdy mi o tom řekla. Najednou nebyla na problém sama. Je ale fakt, e jsem ji hodně podpořila a chápala. Pokud má obavy, e by tě rodina nepochopila, zkus se alespoň svěřit nějaké kamarádce.
Taky vím, e je důleité vypozorovat, v kterých situacích tě to nutí se sebepokodit. Zjisti, co je spoutěčem. Na sebepokozování si lze po určité době vypěstovat návyk (bývá přirovnávána k závislostem). Pokud se ti to podaří zjistit, zkus se těm situacím vyvarovat nebo alespoň počítej s tím, e tam bude chu se pokodit - lépe se to pak ovládá.
Moc ti drím palečky, a se ti podaří s tím zkoncovat. Mám doma ivoucí důkaz, e to jde. Dcera je rok a půl bez relapsu, zůstaly jen jizvy na rukách a v duičkách nás obou.
Není tady
Ametyst napsal(a):
Rosamundo, já samozřejmě taky potřebuji své tajnosti, asi jako kadý člověk potřebuje kousek toho "svého" světa, kam mu nikdo nevidí.
Ale Ty tajnosti jou nástrojem, jak si ten svůj svět uchránit. Nikoliv příčinou takového chování. Ne u mě.
Já bych byla mohem radi otevřená, a nemusela se se svými problémy skrývat. Ale s nimi nejsem společností přijata. Kdybych své rodině a známým řekla, e se ve volném čase řeu, dost by se zděsili. To není nic, čím by se člověk chlubil, pokud nejde o demonstrativní sebevradu.
Já se nezabiju, jsou to povrchové rány. Ale ta potřeba dělat si je mě znepokojuje.
Jestli mám vyřeené drogy a chlast, to přirozeně nevím, to se nepozná, dokud do toho znovu nespadnu.
Tvůj mu kupuje co? Cokoliv, jen aby měl nějakou tajnost?
Krom odvykačky, léčil se nějak?
Kromě odvykačky je teď na resocializaci a léčení BAP v Sadské. A co nakupoval? Třeba 3 foáky najednou a vechny si je schoval, mobil - o tom mi tvrdil, e ho nael u garáí v blátě, pak zase troje hodinky a to u dvoje měl, pak přenosný harddisk, mezitím nějaké to PDA (to není choroba, ale kapesní počítač ). No a já si myslím, e jednak to byl příznak té BAP a druhak vyplnění toho pocitu, e něco musí dělat tajně, předtím tajně pil a polykal práky, teď zase tajně nakupoval, tak jsem si myslela, jestli třeba Ty taky nemá nějaké nutkání dělat něco tajně, někdo nakupuje a někdo si třeba můe ubliovat, i kdy pokud si pamatuju, tak sebepokozování snad souvisí s depresemi a stresem. Ale je pravda, e o tom moc nevím.
Drím Ti palce, abys byla z drog a pití venku a aby se Tvá situace zlepila.
Není tady
Samantha40,
já u nejsem ádný "teenager", mám přes třicet, mám mue i děti. A dost barvitou minulost ohledně závislostí a PPP (poruchy přijmu potravy). Léčím se teprve asi 2 roky, posledních 14 měsíců právě u tohoto terapeuta.
Brala jsem práky.
Já vím, e sebepokozování není zrovna typické pro eny středního věku, ale spíe pro puberačky, co "z toho vyrostou". Já jsem do toho "vrostla" a teď. A přestoe vím, e dělám hloupost, a stydím se za to, pomáhá mi to přemoci mou emocionální bolest.
Tohle nikdo nepochopí, z rodiny. Stačily jim moje excesy s alkoholem, apod.
Nebudu je tím zatěovat.
Bohuel se to zhoruje a dělám to stále častěji. Jediná monost je pro mě asi o tom mluvit. proto to i píu sem. pomáhá mi vykecat se aspoň takto anonymně.
Není tady
Rosamundo,
a co bude s Tvým muem?
Rozvede se?
U mě byl chlast jen jeden z potíí, z projevů.
Nedělá mi ádný problém abstinovat.
Není tady
Ametyst napsal(a):
Rosamundo,
a co bude s Tvým muem?
Rozvede se?
U mě byl chlast jen jeden z potíí, z projevů.
Nedělá mi ádný problém abstinovat.
No to je právě to, co jetě 100% nevím, teď právě řeím krach lékárny, take jsem Munďáka odsunula na druhou kolej. Hodně to záleí na tom, jak se bude chovat a jak to bude zvládat a se vrátí. Ale můe se kldně stát, e se rozvedeme. Ne e by mě to těilo, byl to můj osudový partner, ale počítám i s touto variantou, ve záleí jen na něm, jestli z něj zase ten osudový partner bude.
Není tady
Jak se na to dívá on, kdy je te´d střízlivý?
Není tady
Ja som to robila len dvakrát, náraovo, a bolo to vo vežkej duevnej bolesti, ktorú som cchela prehlui fyzickou bolesou...
Treba proste vypátra príčinu duevnej bolesti a riei tú... myslím, e keď bude OK,tak len tak z ničoho nič a nenapdne ubliova si... a asi ani pi.
Není tady