Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#26 1. 3. 2010 19:07

monísek8
♥♥-----

Re: Co byste odpověděli na otázku: kdo jsi?

PPavlaa napsal(a):

přijde mi docela zvláštní, že někdo píše, že je manželka, matka, milenka, kolegyně atd

Co je na tom zvláštního? každý přeci máme nějakou sociální roli ne? storstark

Není tady

#27 1. 3. 2010 19:26

ViktorkaLove
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Brno

ajaE napsal(a):

Jsem jedinecny original-zadny jiny neexistuje!

Toto se mi libi... godlike stolt

Není tady

#28 1. 3. 2010 19:27

PavlaH
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: MB

jsem duše vtělená... smile A jsem to já s tváří mnoha podob, mnoha rolí, podle toho, co je zrovna třeba....

Život je nejkrásnější odpověď na všechny otázky.

Není tady

#29 1. 3. 2010 19:31

PPavlaa
♥♥♥♥♥♥♥

ale jasně Moni, jen - i když budu máma, milenka, manželka, kamarádka, kolegyně atd atd tak to vnímám jako něco, co ke mě patří, je mou součástí, ale ne jako něco, co by vystihovalo mě. máma můžu být já, ty, spousta bab, ale přesto jsme každá jiná. trošku mě takové odpovědi překvapily, nic víc smile

ale - četla jsem, že já jsem ty a ty jsi já big_smile tak je to asi celkem fuk, ne vissla

Umění žít není umění hrát s dobrou kartou, ale umění sehrát se špatnou kartou dobrou hru.

Není tady

#30 1. 3. 2010 19:35

ViktorkaLove
♥♥♥♥♥♥♥

PPavlaa napsal(a):

přijde mi docela zvláštní, že někdo píše, že je manželka, matka, milenka, kolegyně atd

Mne taky.
Ta otazka ve mne vyvolava potrebu napsat "neco jineho, skrytejsiho", nez co je evidentni na prvni pohled... gloria

Není tady

#31 1. 3. 2010 19:38

ViktorkaLove
♥♥♥♥♥♥♥

Na druhe strane... kdyz nekdo treba napise: Jsem elektrikar... tak by me to taky kapatko zvedlo ze zidle... a prinutilo aspon trosku "zauvazovat", PROC TOHLE TEN CLOVICEK PSAL?... a to uz je jaksi "psychologicke", stejne mozna jako "duchovni", ne? rodna

Není tady

#32 1. 3. 2010 19:45

rejka
♥♥♥♥♥♥-
Místo: kousek od matičky stověžaté

PPavlaa napsal(a):

Ano Pavlo je to zvláštní,když to píše starej,tlustej,plešatej chlap.......big_smile

„Nevyčítej životu, co ti nedal, uč se oceňovat to, co ti dal.“
Seneca
http://pdgf.pitapata.com/C9u1p2.png

Není tady

#33 1. 3. 2010 19:52

majkafa
Host

monísek8 napsal(a):

PPavlaa napsal(a):

Správně js napsala - ROLI.
Matka, manželka, ... - to jsou role.
Role - to nejsem já. Pokud myslím, že ano, ztratila jsem sama sebe. Jsem ráda, že už se nevidím v rolích. S čistým svědomím říkám - já. Skutečně to tak cítím.
Ty role jsem si taky "odehrála". To jsem čubrněla.

Otázka však zní - Kdo jsem? Ne - jakou "hraju" roli? Nebo - jaká je má role?

"Hráli" jsme takovou hru na hodině psychologie. Napsali jsme na 10 lístečků - kdo jsem? Většina z nás tam měla samé role. A pak jsme měli odhazovat do ohně jeden za druhým postupně lístečky, od toho, který nám půjde odhodit nejlehčeji. Bylo to hodně drsný.

Lísteček - Já - mi prostě odhodit nešel. Byla bych odhodila sama sebe. Ale jen málo lidí tam dokázalo napsat - já, nebo duše a podobně. Zato role nám šly jedna radost.

Upravil(a) majkafa (1. 3. 2010 20:25)

#34 1. 3. 2010 19:53

ViktorkaLove
♥♥♥♥♥♥♥

rejka napsal(a):

PPavlaa napsal(a):

Ano Pavlo je to zvláštní,když to píše starej,tlustej,plešatej chlap.......big_smile

Ha-ha-ha, chi-chi-chi... godlike godlike godlike

Není tady

#35 1. 3. 2010 20:08

laminanonte
♥♥♥♥♥♥-

většina žen je pyšná na to, že jsou matkami a pokud se hrdě hlásí k této roli, myslíš, že tím také ztratily sebe sama?
Žijeme život, ne divadelní představení. Já nevidím nic špatného na tom, že se někdo vidí jako matka a manželka. Ty, které takové štěstí neměly, by jistě byly za takovou roli vděčné.

Každý je génius.
Ale pokud budete posuzovat rybu podle její schopnosti vylézt na strom,
bude celý svůj život žít s vědomím, že je neschopná.

* Albert Einstein

Není tady

#36 1. 3. 2010 20:18

baba.jaga
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Prazska ves

laminanonte napsal(a):

většina žen je pyšná na to, že jsou matkami a pokud se hrdě hlásí k této roli, myslíš, že tím také ztratily sebe sama?
Žijeme život, ne divadelní představení. Já nevidím nic špatného na tom, že se někdo vidí jako matka a manželka. Ty, které takové štěstí neměly, by jistě byly za takovou roli vděčné.

Spatne to neni, jen to o tech zenach vypovida to, ze se definuji skrze vztahy. Nedokazou sebe oddelit od tech vztahu. 
A lze polemizovat o tom, jak moc velke stesti je byt matka nebo manzelka a jak moc za tuto roli lze byt vdecny.

42!

Není tady

#37 1. 3. 2010 20:22

baba.jaga
♥♥♥♥♥♥-

Za sebe rikam, me by dejme tomu napadlo sebe definovat i jako zenu a jako pritelkyni. To by ale u me bylo nekde uplne pozadu za vsemi ostatnimi sebedefinicemi. Jako prvni by me to rozhodne nenapadlo. Vychazi to z toho, ze se neztotoznuju (v prvni rade) ani se zenami jako celkem, ani se svym pritelem. Ani moje profese by u me nebyla na prvnim miste...
Jsem proste ja jako autonomni jednotka se vsemi pocity i prozitky.

Upravil(a) baba.jaga (1. 3. 2010 20:25)

42!

Není tady

#38 1. 3. 2010 20:28

baba.jaga
♥♥♥♥♥♥-

majkafa napsal(a):

monísek8 napsal(a):

PPavlaa napsal(a):

Správně js napsala - ROLI.
Matka, manželka, ... - to jsou role.
Role - to nejsem já. Pokud myslím, že ano, ztratila jsem sama sebe. Jsem ráda, že už se nevidím v rolích. S čistým svědomím říkám - já. Skutečně to tak cítím.
Ty role jsem si taky "odehrála". To jsem čubrněla.

Otázka však zní - Kdo jsem? Ne - jakou "hraju" roli? Nebo - jaká je má role?

"Hráli" jsme takovou hru na hodině psychologie. Napsali jsme na 10 lístečků - kdo jsem? Většina z nás tam měla samé role. A pak jsme měli odhazovat do ohně jeden za druhým postupně lístečky, od toho, který nám půjde odhodit nejlehčeji. Bylo to hodně drsný.

Lísteček - Já - mi prostě odhodit nešel. Byla bych odhodila sama sebe. Ale jen málo lidí tam dokázalo napsat - já, nebo duše a podobně. Zato role nám šly jedna radost.

Vidis to. Zeny, ktere byly v prvni rade zenami, matkami a tak podobne mi nikdy nebyly psychicky blizke...

42!

Není tady

#39 1. 3. 2010 20:40

Rosamunda
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Praha

Kdo jsem? Jsem nevímužkolikátá reinkarnace Kočky v lidském světě. Asi jsem v minulých životech moooc zlobila big_smile, páč jinak už bych přeci musela dosáhnout mnirvány ne?

Upravil(a) Rosamunda (2. 3. 2010 22:52)

Out from the dark into the light !

Není tady

#40 1. 3. 2010 20:42

Tercila
♥♥♥♥♥♥♥

smile Jako první mě napadlo: "jsem skvělá baba" big_smile big_smile
Mně už to řeklo tolik lidí, že tomu snad i věřím! big_smile wink big_smile
(Já vím - ale když já mám tak dobrou náladu) tummenupp

Není tady

#41 1. 3. 2010 21:36

Selima
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: už Bratislava

Dnes som si zhodou okolností povedala: "Ja som viac než moje telo, ja som viac než moje myšlienky - ja som čistý Duch." (A asi aj niečo v zmysle Ja som viac než matka, Ja som viac než partnerka, Ja som viac než milenka, Ja som viac než kuchárka, reerentka, apod.). Tak mi mi to vychádza. AJ to som ja, ale nevystihuje ma to celú. JA SOM PROSTE VIAC. JA SOM JA.

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#42 1. 3. 2010 21:51

laminanonte
♥♥♥♥♥♥-

Selima napsal(a):

Dnes som si zhodou okolností povedala: "Ja som viac než moje telo, ja som viac než moje myšlienky - ja som čistý Duch." (A asi aj niečo v zmysle Ja som viac než matka, Ja som viac než partnerka, Ja som viac než milenka, Ja som viac než kuchárka, reerentka, apod.). Tak mi mi to vychádza. AJ to som ja, ale nevystihuje ma to celú. JA SOM PROSTE VIAC. JA SOM JA.

lol

Každý je génius.
Ale pokud budete posuzovat rybu podle její schopnosti vylézt na strom,
bude celý svůj život žít s vědomím, že je neschopná.

* Albert Einstein

Není tady

#43 1. 3. 2010 21:59

REŇAS
Host

No i když někdy trošku filozofuji tentokrát bych odpověděla asi úplně jednoduše(podobně jako Terčila)..normální baba..nic jiného mě u téhle otázky(tématu) nenapadlo. vissla wink

#44 1. 3. 2010 22:18

Blossom
Host

Nicolas napsal(a):

Pozn.: to já nevím, jestli to je dosti duchovní :-)
Myslím, že člověk může odpovědět buď do té míry, do jaké poznal sám sebe. Nebo odpoví, čím chce být. Nebo tak, co si myslí, že se hodí říct. Nebo, že se identifikuje s nějakou svojí rolí, kterou ve svém životě žije nebo mu ji okolnosti "vnutily".

Před pár lety, kdy jsem tu otázku zprostředkovaně zažil a zenový učitel nad každou odpovědí (která byla dle něho "špatná") jen švihl bolestivě rákoskou, jsem z toho byl úplně rozhozený. A napadaly mě především mé role, které jsem tehdy žil.

Tak nad tímhle jen kroutím udiveně hlavou: Tohle že byl zenový učitel? Který tě švihl rákoskou za to, že to říkáš jak to cítíš ty, a ne jak si to představuje on? dumbom dumbom dumbom

Podle mě to byl spíš diktátor se sadistickými sklony. To by si tedy mohl zkusit- po první ráně rákoskou bych se já - jinak klidný a mírumilovný člověk - proměnila v lítou saň a tolik jelit, jako bych mu tou jeho vlastní rákoskou našvihala, to ještě v životě nezažil....

Lidi, že se necháte takhle dobrovolně masochisticky psychicky znásilňovat?? va

Něco podobného  bych udělala v té hře, kde jak píše Majkafa, se musí do ohně postupně házet lístečky s rolemi nebo představami o sobě. Ano, něco bych po zamyšlení možná odhodila, ale něco, co je pro mě důležité, bych si nechala - přeci, kdo mě jako může donutit odhodit něco, co odhazovat nechci?

I toto je velmi důležité sebepoznání - nenechat se MANIPULOVAT někým kdo se tváří jako ohromný duchovní guru... dumbom

Ale ať se vrátíím k původní otázce: Asi bych na otázku Kdo jsi prostě odpověděla svým jménem a příjmením. A pokud by to chtěli podrobněji, asi bych přidala nějaké ty role, jak tomu říkáte. Ať se to komu líbí nebo nelíbí.

#45 1. 3. 2010 22:31

majkafa
Host

Když odhodíš, byť to někdy hodně bolí, odhodíš slupku. Ne vždy je na místě bojovat. Někdy je na místě poslechnout. Když to dokážeš, když neposlechneš své ego, když odhodíš, zůstane čístá substance.
Jak napsala Selima. Zůstane čisté
JA SOM PROSTE VIAC. JA SOM JA.

Upravil(a) majkafa (1. 3. 2010 22:32)

#46 1. 3. 2010 22:43

dusička
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: DC

Uplně první, co mě napadlo, kdy jsem četla otázku.
Odpověd - ženská,máma,manželka.
Nejsem sama, kdo takhle přemýšlel stolt

Každý den je jen jednou za život

Není tady

#47 1. 3. 2010 22:51

majkafa
Host

Nicolasi, když jsem uviděla tohle téma, nechápala jsem, co tě k němu vedlo. A proč - tady a teď. A jaká je vlastně má odpověď? Kdo jsem?

Blossom, děkuji ti za tohle - cituji tě:
Něco podobného  bych udělala v té hře, kde jak píše Majkafa, se musí do ohně postupně házet lístečky s rolemi nebo představami o sobě. Ano, něco bych po zamyšlení možná odhodila, ale něco, co je pro mě důležité, bych si nechala - přeci, kdo mě jako může donutit odhodit něco, co odhazovat nechci?
I toto je velmi důležité sebepoznání - nenechat se MANIPULOVAT někým kdo se tváří jako ohromný duchovní guru...

Upravil(a) majkafa (1. 3. 2010 22:55)

#48 1. 3. 2010 22:51

Blossom
Host

Majkafo, každý ať jedná podle svých pocitů, podle své intuice. Někdo možná po (dobrovolném!) odhození slupek najde sám sebe. Přijde na svou podstatu, o které dosud nevěděl. To je dobře.

A někdo jiný - třeba já - má pocit, že nepotřebuje nějak zvlášť hledat ve svém nitru, protože tak nějak intuitovně cítí, že o své podstatě VÍ. A taky ví v čem tu podstatu má.
A navíc mám pocit, že některé vnitřní slupky k mé osobnosti prostě patří, a já je tam chci mít a nemám potřebu ani zájem se jich násilně zbavovat, jen proto, že na tom nějaký vedoucí kursu trvá. Jsou to přeci MÉ slupky, ne jeho, tak si o nich rozhodnu já. stolt Já mu do jeho slupek taky nekecám. wink  Budu je odhazovat jen tehdy, dokud to sama pro sebe pokládám za přínosné. To není vzdorování za každou cenu. To je o nepřistoupení na manipulaci se svou duší.
Jinak se mi zdá, že máme v sobě z dávných časů zakódovanou povinnou poslušnost k (někdy divným) autoritám - viz ten Nicův tzv.zenový učitel.

Někdy je těžké poznat, kde končí takové to sebestředné ego, a kde začíná osobnost.
Nezdravé, někdy přebujelé vnitřní ego je dobré eliminovat. Ale osobnost je potřeba si zachovat, pěstovat a nenechat nikým vzít a stavět na ní.  A to, jak se svou osobností necháme zacházet, je rozhodnutí každého z nás. stolt

Upravil(a) Blossom (1. 3. 2010 22:54)

#49 1. 3. 2010 22:54

majkafa
Host

Blossom, Nicolas nenapsal, že zenový učitel švihl bolestivě jeho. Napsal - jen švihl bolestivě rákoskou

#50 1. 3. 2010 22:57

Blossom
Host

majkafa napsal(a):

Blossom, Nicolas nenapsal, že zenový učitel švihl bolestivě jeho. Napsal - jen švihl bolestivě rákoskou

Švihl tedy bolestivě KOHO? Švihnout bolestivě může jen někoho, nebo eventuelně sám sebe (v což v daném případě nevěřím). Prostě švihnout bolestivě jen tak do vzduchu jaksi podle mě nelze, v tom nenacházím nejmenší logiku...

Nicolasi, tys u toho byl - prosím, můžeš nám tuto záhadu osvětlit?

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí