29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat jak je to s pobíráním rodičovského příspěvku, když teď nastupuji na mateřskou dovolenou a budu po dobu 28týdnů dostávat od zaměstnavatele mateřskou na druhé dítě. Mám zároveň nárok i na "rodičák" na první dceru?
Není tady
Ne. Rodičovák na první dceru bude ukončen ke dni nástupu na mateřskou s druhým dítětem. Byla jsem kdysi v naprosto stejné situaci, určitě bych ještě doma někde našla dané rozhodnutí o odebrání rodičovského příspěvku.
Není tady
Andrea - děkuju ...takže teď budu mít dvě děti a jen jedny peníze - to je zajímavej systém :-)
Není tady
Jj, systém je zajímavej, ale je to tak, jak píše Andrea, nastoupíš na PPM a rodičák ti k tomu dni zastaví. Ono i kdyby jsi měla 10 dětí, stejně se prašule berou jen na to nejmenší.
Není tady
Za ot to starší pak můžeš dát bez omezení do jakéhokoli školského ústavu. Každá strana má dvě mince.
Není tady
Pavla - já vím, naštěstí zas od sebe nebudu mít holky tak daleko ale stejně mi Káju dřív než v září do žádné školky nevezmou :-( Je to začarovanej kruh....
KAždopádně díky za rady, nerada bych aby mi pak za půl roku poslali že mám vrátit x tisíc + penále :-)
Není tady
Ještě je potřeba na pracáku ohlásit, že přestupuješ na mateřskou a donést jim potvrzení od sociálky, jinka ti budou chodit obě platby a pak budeš vracet. To je můj případ, kdy jsem dostala špatné informace, že si to úřady mezi sebou vyřídí sami a já to teď musím obíhat s dvouma prckama..
Není tady
pecule - na pracáku? já myslela že je to jeden úřad? Respektive spadá to pod úřad práce a jmenuje se to Pracoviště státní sociální podpory to jsem z toho jelen......
Já si tam právě volala a řekli mi že jim mám napsat od kdy nastupuju na mateřskou a dodat podklady k jejímu vypočítání a oni mi pak dají vědět....
Ty podklady jim zase dodá můj zaměstnavatel na základě mojí poslední mzdy před nástupem na MD...takže já musím ještě zvlášť speciálně na pracák?....
Není tady
Blue já myslím, že pracák vyplácí rodičovskou dovolenou a sociálka neschopenku a v současné době i PPM - peněžitou pomoc v mateřství = mateřskou. Nyní už zaměstnavatel mateřskou nevyplácí.
Není tady
BLUE napsal(a):
pecule - na pracáku? já myslela že je to jeden úřad? Respektive spadá to pod úřad práce a jmenuje se to Pracoviště státní sociální podpory
to jsem z toho jelen......
Já si tam právě volala a řekli mi že jim mám napsat od kdy nastupuju na mateřskou a dodat podklady k jejímu vypočítání a oni mi pak dají vědět....
Ty podklady jim zase dodá můj zaměstnavatel na základě mojí poslední mzdy před nástupem na MD...takže já musím ještě zvlášť speciálně na pracák?....
Viz vytučněné - ano je to tak, budeš potřebovat i papír od vaší účetní, na základě toho se spočítá výše Tvé mateřské a pokud bude nižší než je zákonný rodičovský příspěvek, tak Ti do jeho výše budou doplácet.
Není tady
Andrea - no já teď radši volala na pracák (úřad práce) a tam vůbec nevěděli která bije, prej to s nima nemá co, odkázali mě právě na ten úřad státní sociální podpory, tak snad to bude stačit když to nahlásím tam.
To je fakt na palici..... doufám, že z toho předčasně neporodím
joo a kam se pak mám teda obrátit s žádostí o porodné? kterej úřad zařizuje tohle?
Není tady
Blue - měl by to být stejný. Problém je to že někde je tohle místo umístěno u pracovního úřaadu, u nás zrovna na městském úřadě. Na tom kontaktním místě by měli vědět všechno, poptej se tam, pro jistotu.
Není tady
Blue, porodné, rodičovák a tak, to vše spadá pod ten úřad státní sociální podpory, s tím pracák fakt nemá nic společného, prostě zajdi tam, kde Ti vystavili "rodičovák", dají Ti příslušné papíry a už Tě navedou. Budeš potřebovat papír od gynekologa, kdy prostě Ti začíná ofic MD a pak ten papír od účtárny, kde budeš mít potvrzený denní základ (co si tak matně vzpomínám, mám dokonce pocit - ono přece jen je to už dva roky zpět - že ten papír ti daj právě na té sociálce pro tu účtárnu). No a dnem nástupu na MD Ti odeberou rodičovák na starší dítko (my dokonce tenkrát i zjišťovali, jestli nejde - syn neměl v době porodu dcerky tři roky ještě - tak jestli nejde, že by rodičovák na syna přešel na manžela a já byla s dcerou na MD - tak ne, nejde ani to, prostě do jedné domácnosti nemůže jít současně MD a rodičovák).
A k té školce, jak tady někdo psal...neviděla bych to tak optimisticky, je plno, školek málo, dětí hodně, takže školky tříleté dítka, když je matka doma na MD s dalším sourozencem, moc neberou, taky vím, o čem mluvím, rovněž osobní zkušenost a ne jen má.
Není tady
Andrea - děkuju moc za info.... volala jsme si i do práce i na ten úřad, mám to děsně na poslední chvíli, už zítra nastupuju na MD.
Ty papíry z gyndy jsem odevzdala včera do práce a tam mi v účtárně řekli že oni ty podklady pro výpočet mateřské sami předají na tu sociálku, takže tam jen dneska pošlu doporučenej dopis s tím že od zítra nastupuju na MD.
Snad to nějak dopadne, už jsem z toho obvolávaní úřadů a věčného dohadování se s nevědoucíma úřednicema
Není tady
BLUE napsal(a):
Andrea - děkuju moc za info.... volala jsme si i do práce i na ten úřad, mám to děsně na poslední chvíli, už zítra nastupuju na MD.
Ty papíry z gyndy jsem odevzdala včera do práce a tam mi v účtárně řekli že oni ty podklady pro výpočet mateřské sami předají na tu sociálku, takže tam jen dneska pošlu doporučenej dopis s tím že od zítra nastupuju na MD.
Snad to nějak dopadne, už jsem z toho obvolávaní úřadů a věčného dohadování se s nevědoucíma úřednicema
pokud voláš na pracák tak se nediv, že ti neporadí s PPM a rodičákem
a aby nedošlo k nějakému nedorozumění (které se tady už rýsuje), zaměstnavatel pošle papíry na OSSZ , na kontakt to musíš donést sama (nedoneseš = budou dále vyplácet rodičák a vznikne přeplatek)
Není tady
A prosim,ja se jen zeptam,PPM v materstvi se pocita z posledniho platu..a kdyz jsem byla mezitim tri roky doma na rodicaku,tak to bude porad se stejne vyse platu,nebo vyssi? (ze by plat prizpusobili dobe?) tvrdila me to thyne,tak se chci jen ujistit..diky
Není tady
já se ptala na sociálce, která vyplácí mateřskou (dřív to byl zamšstnavatel)a tam mi tehdy slečna řekla, že si to mezi sebou úřady vyřídí (tj. že dají info na pracák, že budu dostávat mateřskou a rodičák přestanu dostávat), ale podle další informace z pracáku (ten vyplácí rodičák), kam jsem volala když mi rodičák přišel, musím zajít na sociálku, tam dostanu potvrzení o výši mateřské s tím půjdu na pracák.
O tom, že mám mít ještě nějaké potvrzení od zaměstnavatele nevím - co by mi měl povrdit? Vždyť už celkem dlouho mi nic nevyplácí. Mateřskou už dostávám.
to Megan: pokud jsi přešla hned z rodičáku na mateřskou tak ano - ze stejné výše platu jako poslední mateřská
Není tady
pecule napsal(a):
já se ptala na sociálce, která vyplácí mateřskou (dřív to byl zamšstnavatel)a tam mi tehdy slečna řekla, že si to mezi sebou úřady vyřídí (tj. že dají info na pracák, že budu dostávat mateřskou a rodičák přestanu dostávat), ale podle další informace z pracáku (ten vyplácí rodičák), kam jsem volala když mi rodičák přišel, musím zajít na sociálku, tam dostanu potvrzení o výši mateřské s tím půjdu na pracák.
O tom, že mám mít ještě nějaké potvrzení od zaměstnavatele nevím - co by mi měl povrdit? Vždyť už celkem dlouho mi nic nevyplácí. Mateřskou už dostávám.
to Megan: pokud jsi přešla hned z rodičáku na mateřskou tak ano - ze stejné výše platu jako poslední mateřská
Blue dostane vyjádření OSSZ, že bude dostávat PPM od a v takové výši (na den) a ten "papír" musí donést na kontakt, který ji zastaví vyplácení rodičáku .V případě že za únor dostane PPM nižší než je rodičák, tak kontakt doplatí zbytek - do výše 7600 Kč. Uf, doufám, že to je srozumitelné.
Není tady
aprill - no tak abych si zavolala na pracák mi tady poradila pecule, s tím že tam odtud dostávám rodičák, tudíž to tam musí vědět že nastupuju na mateřskou, nicméně tam o tom neměli ani potuchy. a Obvodní správa sociálního zabezpečení (OSSZ) jak píšeš, to taky v kompetenci nemá, bylo řečeno že to místo které tyhle věci vyřizuje je Pracoviště státní sociální podpory, takže tam jsem poslala dopis že nastupuju na mateřskou a můj zaměstnavatel mi zase řekl že jim tam dodá podklady pro výpočet její výše....
nevím co myslíš tím "kontakt" na který já mám donést papír s výpočtem výše mateřské....
Není tady
BLUE napsal(a):
aprill - no tak abych si zavolala na pracák mi tady poradila pecule, s tím že tam odtud dostávám rodičák, tudíž to tam musí vědět že nastupuju na mateřskou, nicméně tam o tom neměli ani potuchy. a Obvodní správa sociálního zabezpečení (OSSZ) jak píšeš, to taky v kompetenci nemá, bylo řečeno že to místo které tyhle věci vyřizuje je Pracoviště státní sociální podpory, takže tam jsem poslala dopis že nastupuju na mateřskou a můj zaměstnavatel mi zase řekl že jim tam dodá podklady pro výpočet její výše....
nevím co myslíš tím "kontakt" na který já mám donést papír s výpočtem výše mateřské....
OSSZ - vyplácí PPM, kontakt (pracoviště SSP) - vyplácí rodičák (spadá pod úřad práce)
Není tady
Teď už se tomu můžu smát, ale vyznat se v tom systému mateřská x rodičák je fakt na palici
takže spíš jen trošku polopaticky popíšu to co už tu uvedla aprill
PPM (mateřskou) nyní vyplácí OSSZ na základě podkladů od zaměstnavatele, stále platí, že papíry od gynekologa se předají zaměstnavateli a ten již dá pokyn OSSZ k výplatě mateřské.
Rodičovský příspěvek je nutné osobně ukončit na SSP (není OSSZ) s potvrzeným papírem o výši mateřské z OSSZ. Rodičák tedy k datu nástupu na mateřskou ukončí a vyplatí poměrou část, pak už jede mateřská normálně.
Porodné se vyřizuje na SSP.
Rozhodně si to úřady mezi sebou nevyřídí
OSSZ - Okresná správa sociálního zabezpečení http://www.cssz.cz/cz/kontakty/krajska- … racoviste/
úřad SSP - úřad státní sociální podpory http://portal.mpsv.cz/soc/ssp/local
já měla problém s tím, že dost dlouho trvalo než OSSZ vystavila potvrzení o výši PPM pro to ukončení rodičáku, takže ten mi na SSP stopli a pak dopláceli zpětně. Formulář na toto potvrzení dostaneš na SSP.
jo a vychází se z příjmu před prvním rodičákem
úřadům zdar
Není tady
Ahoj holky, jsem na tom úplně stejně jako Blue,
nastoupila jsem na MD k 21.2., už jsem poslala do firmy do prahy papír od gynekologa. Rodičovák jsem měla mít na 3 roky, tzn., že by měl skončit k 21.3.
Takže jestli dobře čtu, znamená to, že musím počkat, až mi pošlou ze sociálky z prahy potvrzení o výši mateřské a s tím potom jít a odhlásit rodičovák? Nebo ho mám už odhlásit teď?
Jo a holky, nevíte některá, který dokument potřebuji k tomu odhlášení? Jsem se dívala na net, chtěla bych si to vyřídit elektronicky, abych nemusela moc lítat po úřadech (mám hrozící předčasný porod a ležím). Máte s tím online vyplňováním někdo zkušenosti???
Díky
Není tady
Mahari,
je to tento formulář https://formulare.mpsv.cz/okdavky/cs/fo … SSID=68801
ten doporučeně pošli na OSSZ pod kterou spadáš, repsektive tvůj zaměstnavatel (raději se zeptej účetní, která to je) tam ti ho potvrdí, zašlou zpět a ty odneseš nebo pošleš na SSP v místě Tvého bydliště.
Nic Ti sám nikdo nepošle, musíš si to oběhat sama.
No ten rodičák už právě musíš mít k 21.2 odhlášený takže zavolej na tu svojí příslušnou SSP a stopni a jakmile jim zašleš to potvrzení tak ti pošlou poměrnou část za únor.
ty formuláře jsem vyplňovala elektronicky a posílala poštou, žádný problém nebyl
Není tady
Mahar, abys to mohla vyřídit celé elektronicky, musela bys mít zaručený el. podpis nebo datovou schránku. Udělej to jak píše Izi, vyplň si to doma a pošli poštou (pokud teda jedno nebo druhé nemáš).
Není tady
HUrááá, tak už jsem si to všechno za základě vašich cenných rad obvolala a konečně vím jak to je
takže pro mě jako pražandu - Nejdřív donesu žádost o PPM (co mi vystavila na gyndě) do práce, z práce to zpracujou a pošlou podklady k výpočtu PPM na Pražskou správu sociálního zabezpečení (PSSZ , pro nepražské na místní pobočku ČSSZ) a tam mi vypočtou výši mateřské a ten výpočet mi pak pošlou a já mezitím musím informovat úřad státní sociální podpory (SSP - spadá pod pracovní úřady ale není to totéž) v místě bydliště a dát jim vědět že nastupuju na mateřskou a až budu mít od PSSZ výpočet její výše tak jim ho dodat, aby mi posléze sebrali rodičák
uuuffff - to je teda nářez, tohle všechno si vybíhat a zařizovat s malým dítětem a v posledním stádiu rizikového těhotenství je fakt pro silný nátury.
Každopádně mě už za únor rodičák přišel, takže počítám, že než mi to na PSSZ vypočtou a pošlou tak pak budu muset ještě peníze vracet
DÍKY MOC VŠEM ZA RADY A ODPOVĚDI
Není tady