29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Tak jsem tady opět s tou záležitostí, kterou jsem na přelomu roku probírala na psychologickém. Můj BM neplatil výživné na děti více než rok, tak jsem podala trestní oznámení. Neplatil na dvě děti, z nichž dcera už je dospělá, ale studuje prvním rokem VŠ, takže ji stále živím. Nicméně otec dceru přinutil pod psychologickým nátlakem, aby mu podepsala papír, že jí dlužné výživné uhradil. Donutil ji k tomu tak, že dělal neskutečné scény, jak nechce jít do vězení, jak s tím dcera bude žít, že s ní bratr do konce života nepromluví, atd. prostě docela drsný nátlak. Je třeba říct, že BM je soukromý podnikatel a že není žádný chudák. Ten nátlak kombinoval se sliby, jak jí všechno dlužné výživné splatí, sepsal jí splátkový kalendář - ale bez podpisu samozřejmě (mně v telefonu řekl, že není tak blbý, aby něco podepisoval). Takže dcera podlehla a podepsala mu to.
Teď BM samozřejmě slibované splátky neposílá a dceru to už mrzí, že podepsala. Chtěla by to vzít zpět, ale to už asi nepůjde? Právě na to jsem se chtěla zeptat. Existuje možnost napadnout podmínky podpisu? Že to podepsala pod nátlakem? V celé té věci je několik nesrovnalostí, např. ta, že částka měla být předána hotově, ale dcera a BM žijí 400 km od sebe a v ten den (byl to silvestr) byli prokazatelně ve svých městech. Je možné něco takového udělat, nebo je to již beznadějné?
Není tady
Na tom papíře ohledně splátek je ověřený podpis obou nebo to podepsala jenom dcera a dala to BM? Pokud není ověřený podpis obou, tak bych taky tvrdila, že jsem nic nepodepsala a podala trestní oznámení, to může podat stejně, když dceři nic neplatí, nebo exekuci na majetek.
Není tady
No,obávám se ,že by dcera dokázala tvrdit i u výslechu,že nic nepodepsala,když to není pravda. Nicméně bych podala výpověď,že byl učiněný psychický nátlak na jehož základě jsem podepsala ve víře,že otec opravdu zaplatí- je mladá,má nárok na to,aby byla naivní a dělala takové chyby. Neriskovala bych křivé svědectví,že jsem nic nepodepisovala,to by se mohlo obrátit proti ní. Můžou se ale zpochybnit okolnosti podpisu,právě na základě toho psychického nátlaku.
Jinak, pamatuji si,Pat,že jsem to tu probírali a musím ti říct,že přestože je tvá dcera velmi mladá a má právo chybovat,je pitomá,že neposlechla jedinou oporu ve svém životě- tebe. Promiň, jenom mi je líto,že vám všem tak zbytečně komplikuje život......
Není tady
Poly, dovolání se neplatnosti úkonu (podpisu) je možné, ale zdlouhavé a poměrně pracné. Jediný kdo tohle může posoudit a rozhodnout je soud.
Sice nejsem moc moudrej z toho co vlastně dcrea podepsala či nepodepsala, ale pokud otec nedodržuje splátkovej kalendář pak bych s klidem žaloval onen splátkovej kalendář a dala to na výkon rozhodnutí. Přitom by se jistě otevřela otázka úmluvy otce z dcerou a nakonec by asi otec v base skončil.
Není tady
Pisatel napsal(a):
Poly, dovolání se neplatnosti úkonu (podpisu) je možné, ale zdlouhavé a poměrně pracné. Jediný kdo tohle může posoudit a rozhodnout je soud.
Sice nejsem moc moudrej z toho co vlastně dcrea podepsala či nepodepsala, ale pokud otec nedodržuje splátkovej kalendář pak bych s klidem žaloval onen splátkovej kalendář a dala to na výkon rozhodnutí. Přitom by se jistě otevřela otázka úmluvy otce z dcerou a nakonec by asi otec v base skončil.
Dík za radu, Pisateli. Dcera otci podepsala potvrzení, že od něj přebírá celou částku v hotovosti. Podepsala to pod nátlakem jeho fňukání, že jestli to nepodepíše, posílá tím svého otce do basy a jak s tím tedy bude žít a bla bla bla. Takže to podepsala. Mimo tento podpis se ústně domluvili na splátkách, dokonce sepsali splátkový kalendář, který ale její otec odmítl podepsat, takže je bez podpisu. No a hned první splátku otec neposlal. Dceru teď ten její podpis hodně mrzí, říká si, že udělala blbost a chtěla by to vzít zpátky. No, je to pro ni zkušenost.
Mně to mrzí taky, protože to dlužné výživné jsou moje peníze (dceru živím). Dcera má při škole brigádu, kde si vydělá tak 2500 Kč měsíčně, tak jsem se s ní domluvila, že mi bude 1000 měsíčně dávat - pokud to její otec nakonec přece jen nezaplatí.
Přemýšlela jsem o možnosti nahlásit na policii nátlak k podpisu a dožadovat se jeho zrušení, takže by se to muselo přešetřit. Kdyby se to začalo prověřovat, tak by se přišlo na několik nesrovnalostí - na tom papíru o převzetí dlužné částky je např. napsáno, že to dcera od otce přebírá do vlastních rukou, ale v onen den (bylo to na silvestra) byli dcera a BM 400 km od sebe, v místech svého bydliště, oba v přítomnosti dalších lidí. Takže jak by jí to asi předal? Ale asi to necháme, bylo by to těžké. Mě to mrzí, že to dcera podepsala, ale ona to teď sama vidí. Ale stávají se horší věci a za některé zkušenosti člověk platí ještě mnohem víc. Takže se s tím asi smířím a ohledně toho podpisu už nic dělat nebudu.
Není tady
Ono Poly 400 km dnes není až tak velká vzdálenost, ale pokud by se dal složit celý den aspoň dcery že byla někde s někým pak by se to dalo u soudu celé zpochybnit. Ona ta částka sice není velká, ale i tak nenosíme jí v kapse kalhot takže by se dalo tohle dohledat i v bance na učtu.
Je třeba se dobře zamyslet nad tím jak případnou žalobu napsat.
Není tady
Pisatel napsal(a):
Ono Poly 400 km dnes není až tak velká vzdálenost, ale pokud by se dal složit celý den aspoň dcery že byla někde s někým pak by se to dalo u soudu celé zpochybnit. Ona ta částka sice není velká, ale i tak nenosíme jí v kapse kalhot takže by se dalo tohle dohledat i v bance na učtu.
Je třeba se dobře zamyslet nad tím jak případnou žalobu napsat.
Dík, Pisateli, tvoje rady jsou kompetentní. Ale my to asi vzdáváme, byly by to nervy a za to nám to nestojí. Hezký den
Není tady
no možná by šlo podat trestní oznámení, vždyť šlo o podvod. Trestní oznámení může podat kdokoliv, kdo se dozví, že byl spáchán trestný čin - takže dcera to být nemusí - policie to musí prošetřit, budou si ji volat jako svědka - tam musí mluvit pravdu (bylo by křivé svědectví) no zkusila bych to asi touto cestou..
jinak k dítěti mají vyživovací povinnost oba rodiče..
Není tady