29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
V listopadu jsem podala na policii žalobu na neplacení výživného mým BM. BM po prvním výslechu dlužnou částku zaplatil, ale od té doby zase neplatí. Dnes mi volal policista, který to vyšetřuje, a ptal se, zda je pravda, že BM zaplatil, a zda tedy může vyšetřování zrušit. Řekla jsem, že je pravda, že zaplatil, ale že nyní opět dluží. Policista na to, že to je už jiná věc, že se jedná jen o tu částku, kterou jsem žalovala. Ale mně se zdá, že jsem někde četla, že se k žalované dlužné částce průběžně přidávají nové dlužné částky, které vznikly v průběhu vyšetřování. Tak si říkám, jestli si policista nechce jen ulehčovat práci. Opravdu může ukončit vyšetřování, když dluh na výživném pokračuje? To mám opravdu zase čekat půl roku, jak mi doporučuje?
Není tady
Postup je skoro správný, můžeš jen uvést že se jedná o pokračující trestný čin. Jinak doporučuji podat návrh na výkon rozhodnutí a stím že požaduješ exekuci na plat. Pak by se platební morálka měla zlepšit
Není tady
Dík pisateli, ale BM je soukromý podnikatel, všechen majetek napsán na manželku, takže to je těžké. Bohužel se bez toho výživného neobejdu, jinak bych se na to už dávno vykašlala, tolik energie, jen abych zajistila, na co mají děti podle zákona právo. Ale děkuji ti moc za radu.
Není tady
Majetek může být psán na kohiokoli, ale výplata už ne, tak exekuci na jeho příjem.
Není tady
Od letošního roku se ta čekací doba zkracuje snad na 4 měsíce a za opakované neplacení jsou i vyšší sazby.
Ale přesné podrobnosti nevím.
Není tady
Ty další dlužné částky se k té původní přidávají asi jen tehdy, když tu původní nezaplatí.
Není tady
amely napsal(a):
Ty další dlužné částky se k té původní přidávají asi jen tehdy, když tu původní nezaplatí.
Asi jo, Amely, asi to tak bude. Taky ty čtyři měsíce by měla být pravda. Chtěla jsem jen zjistit, jestli bych něco neměla udělat. Jestli nemůžu udělat nic, tak to pouštím z hlavy minimálně do 2. dubna, pak případně podám další žalobu.
Není tady
6 měsíců se dovozovalo zejména soudní judikaturou. V současné době toto nově upravuje přímo trestní zákoník, který v ust.§ 196 mluví přímo o 4 měsících.
Není tady
Měla bys podat návrh na výkon rozhodunutí, jak psal pisatel. A po uplynutí těch 4 měsíců podat trestní oznámení.
Není tady
mag napsal(a):
Měla bys podat návrh na výkon rozhodunutí, jak psal pisatel. A po uplynutí těch 4 měsíců podat trestní oznámení.
Mágu příšte prosím s velkým "P". pisatelů/kyň je zde něurekom
Není tady
A já jsem zase mag, jako zkráceně Maggie, kapišto
Není tady
Policie vyžaduje zakaždým nové trestní oznámení. A v tom novém se přičte eventuelní dluh z původního oznámení. Policie to počítá nějak divně, protože nezapočte vše. Ja mám neplatiče 13 let a když spočítám dluh dle rozsudku, vyjde mne jiná suma, než policii. Vždy, když jsem oznámila celou skutečnou výši dle rozsudku mne policie poučila, že mu chudinkovi ubližuji, protože dle nich mne dluží tolik a tolik a basta. Pak už mne dávala policajtka jejich tiskopis, jak počítat dlužné výživné, to jim pak podám a oni už "pracují".
My jsme na nule s výživným, tak ty máš alespoň občas něco.
Není tady
je to běh na dlouhou trat s nejistým výsledkem. já ted po 2letech dostala na Silvestra jedny alimenty a od té doby nic. takže ted musím taky čekat do dubna s dalším oznámením.
Není tady
Od 1.1. platí, že pokud dotyčný neplatí výživné po dobu 4 měsíců, lze po této době podat trestní oznámení, ale přesně nevím, jestli ta dlužná částka nemusí být víc než 5ti, aby to byl tr. čin, to mi jaksi uniklo.
Poly - policista postupoval správně, protože ty jsi podávala tr. oznámení na určitou dobu , tedy od do, kdy dlužil a pokud BM zaplatil tuto částku, tak vyšetřování uzavře. Musíš tedy podat nové tr. oznámení a opět se tím budou zabývat, ale zase pouze po dobu jakou uvedeš, že ti neplatí.
Není tady
Poly,jednal správně,protože ten skutek na který ty jsi podala tr.oznámení skončil tím,že on dluh zaplatil. Od uhrazení dluhu mu tedy běží nový skutek,na který můžeš podat tr. oznámení po uplynutí 6 -ti měsíců ( je možné,že podle nového tr.zákona je to i méně,ty 4 měsíce-podívej se na net ).Tím,že zaplatil dluh,tak využil možnosti tzv. účinné lítosti,kdy trestnost tohoto činu zaniká tím,že dluh uhradil. Takže si práci skutečně ulehčit nechtěl.....a vím to víc než jistě..
Není tady
rejka napsal(a):
Poly,jednal správně,protože ten skutek na který ty jsi podala tr.oznámení skončil tím,že on dluh zaplatil. Od uhrazení dluhu mu tedy běží nový skutek,na který můžeš podat tr. oznámení po uplynutí 6 -ti měsíců ( je možné,že podle nového tr.zákona je to i méně,ty 4 měsíce-podívej se na net ).Tím,že zaplatil dluh,tak využil možnosti tzv. účinné lítosti,kdy trestnost tohoto činu zaniká tím,že dluh uhradil. Takže si práci skutečně ulehčit nechtěl.....a vím to víc než jistě..
díky rejko, věřím ti tomu policajtovi jsem pro jistotu nevěřila
Není tady
Poly napsal(a):
rejka napsal(a):
díky rejko, věřím ti
tomu policajtovi jsem pro jistotu nevěřila
Děkuji za důvěru,já ti lhát nemusím-nemám důvod...
Není tady
Ikdyž jsem v opačné situaci (tzn. jsem manželkou rozvedeného chlapa), dovolím si vás požádat o váš názor. Manžel platí bývalé manželce alimenty na 11tiletého syna. Celé roky platí alimenty včas a v plné výši. Ale v prosinci byl nucený toto porušit. Manželova bývalka syna na pobyt u nás co se týče ošacení nikdy nepřipravovala, vždy přijede jen v tom, co má právě na sobě, takže jsme byli vždy nuceni, mu oblečení a několikrát i boty pořídit (vždy nad rámec výživného). V polovině prosince, kdy venku mrzlo a sněžilo, přijel opět v botaskách s vysvětlením, že zimní boty ještě nesehnali. Měli jsme ten víkend naplánovaný převážně venku, proto jsme mu zimní boty koupili. Tentokrát však ne nad rámec výživného, manžel o částku za boty ponížil jedny alimenty. Víme, že na to nemá právo, snaží se tím jen docílit toho, aby syna na pobyt u nás alespoň trochu připravovala. Ačkoli to má nařízené soudem, nikdy to nerespektovala. Kdyby byla v tíživé fin. situaci, chápala bych to, tak to ale vůbec není a o to víc nás to štve. Bývalka manžela od té doby o těch devět stovek uhání, neustále píše maily a vyhrožuje exekucí na plat. Myslíte si, že se tím bude někdo zabývat? Je to poprvé, kdy manžel nezaplatil alimenty v plné výši. Předem díky za odpovědi.
Není tady
petula29 napsal(a):
Ikdyž jsem v opačné situaci (tzn. jsem manželkou rozvedeného chlapa), dovolím si vás požádat o váš názor. Manžel platí bývalé manželce alimenty na 11tiletého syna. Celé roky platí alimenty včas a v plné výši. Ale v prosinci byl nucený toto porušit. Manželova bývalka syna na pobyt u nás co se týče ošacení nikdy nepřipravovala, vždy přijede jen v tom, co má právě na sobě, takže jsme byli vždy nuceni, mu oblečení a několikrát i boty pořídit (vždy nad rámec výživného). V polovině prosince, kdy venku mrzlo a sněžilo, přijel opět v botaskách s vysvětlením, že zimní boty ještě nesehnali. Měli jsme ten víkend naplánovaný převážně venku, proto jsme mu zimní boty koupili. Tentokrát však ne nad rámec výživného, manžel o částku za boty ponížil jedny alimenty. Víme, že na to nemá právo, snaží se tím jen docílit toho, aby syna na pobyt u nás alespoň trochu připravovala. Ačkoli to má nařízené soudem, nikdy to nerespektovala. Kdyby byla v tíživé fin. situaci, chápala bych to, tak to ale vůbec není a o to víc nás to štve. Bývalka manžela od té doby o těch devět stovek uhání, neustále píše maily a vyhrožuje exekucí na plat. Myslíte si, že se tím bude někdo zabývat? Je to poprvé, kdy manžel nezaplatil alimenty v plné výši. Předem díky za odpovědi.
Dost záleží na tom, kolik platí ty alimenty celkem.
Není tady
petula29 napsal(a):
Bude se tím zabývat soud, který na návrh BM uvalí na plat výkon rozhodnutí.
Není tady
aprill napsal(a):
petula29 napsal(a):
To je to tak jednoduchý? Jak je pak tedy možný, že některý otec zaplatí alimenty jednou za tři měsíce a ještě ne celé a nikdo s tím nic neudělá? Manžel nezaplatil jednou v plné výši, řekla bych, že celkem oprávněně a nakonec z toho bývalka vyjde jako vítěz a syna k nám bude dál posílat jak chudého příbuzného a my budeme platit a platit?
Není tady
Je třeba rozlišit trestní stíhání a možný postih vězením - tady platí ty 4 měsíce a nezaplacení byť pár korun, které je možné vymoci na základě rozsudku o přiznání alimentů. Stačí podat návrh na výkon rozhodnutí a vy si pak připravte dalších cca 10000,- na náklady exekučního řízení.
Není tady
petula29 napsal(a):
aprill napsal(a):
petula29 napsal(a):
To je to tak jednoduchý? Jak je pak tedy možný, že některý otec zaplatí alimenty jednou za tři měsíce a ještě ne celé a nikdo s tím nic neudělá? Manžel nezaplatil jednou v plné výši, řekla bych, že celkem oprávněně a nakonec z toho bývalka vyjde jako vítěz a syna k nám bude dál posílat jak chudého příbuzného a my budeme platit a platit?
Aby nemusel platit, tak by nesměl nic vlastnit a nikde pracovat - oficiálně.
Jinak, mně bývalý na 2 děti nedal ani korunu už 12 let, ale má to zařízené, nic nevymůžu.
Příště mu nemusíte kupovat na ty víkendy nové, v second handech se dají koupit velmi slušné boty do stovky, i bunda a jiné věci. Píšu to jen jako variantu ke koupi nových věcí - aby vám odpadlo to handrkování.
Není tady
Ty boty nemá jen na víkendy, pochopitelně si je odvezl domů, žádné jiné ani nemá (to že mu je máma v návalu vzteku zamkla do skříně a nechala ho několik dalších dnů chodit v mrazu v botaskách je další věc). V sekáčích taky často nakupuju, boty dětem ale kupujeme vždy nový. Navíc manželův syn měl vrozenou vadu nohy, má proto jednu nohu menší a boty se na něj špatně shání. No moc jste mě nepotěšily. Říkám si, že asi nejrozumnější bude jí ty peníze poslat. Ale vůbec se mi nechce.....už z principu:butter:
Není tady
petula29 napsal(a):
Ty boty nemá jen na víkendy, pochopitelně si je odvezl domů, žádné jiné ani nemá (to že mu je máma v návalu vzteku zamkla do skříně a nechala ho několik dalších dnů chodit v mrazu v botaskách je další věc). V sekáčích taky často nakupuju, boty dětem ale kupujeme vždy nový. Navíc manželův syn měl vrozenou vadu nohy, má proto jednu nohu menší a boty se na něj špatně shání. No moc jste mě nepotěšily. Říkám si, že asi nejrozumnější bude jí ty peníze poslat. Ale vůbec se mi nechce.....už z principu:butter:
Ještě si můžete schovávat účtenky od oblečení a manžel si může požádat o snížení výživného z důvodu, že syna šatí.
Není tady