29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
No a protože jsi, Klubko, taková prkatická žena, tak ještě přidám něco k tomu, kdy opravdu manželství jako status oceňuju:
Když jsem v nemocnic a přijde za mnou manžel na návštěvu, když mi vyzvedává u lékaře léky nebo tam veze nějaké moje papíry, když za mě řeší něco u právníka, přes telefon: ve všech těchto případech prostě stačí říct, že je "pan Ronják" a je to vyřešené, jeho oprávnění a pravomoc jednat za mě/o mě je každému jasná, jeho status je repsektován. Jako "přítel od Ronji" by měl, podle mě, leckde menší vážnost a mnohde zcela jistě menší pravomoci. To je ta vnější stránka, formální ochrana nebo jakkoli tomu chceš říkat. A ono to "vnější" to vnitřní nutně ovlivňuje. Cítím se ve vztahu ke svému muži jinak, než bych se cítila jako partnerka...
Není tady
Ronjo,
díky za za tu praktickou ženu:))) To jsem,ale jen z části. Naštěstí
Ano, ano. S možností nepodání informací o mém zdravotním stavu přítelovi je nutné počítat. U manželství je to jiné.
Ale je fakt, že pro antikoncepci a pro antidepresiva mi přítel chodil v pohodě taky u doktora...
Takže vlastně manželka vůči muži (a naopak) cítí větší pouto díky reakcím vnějšího prostředí?
Upravil(a) Klubko (5. 2. 2010 13:54)
Není tady
aprill: dítě je daleko větší závazek než manželství a těch se nesezdaní nebojí?
Asi o výchově dětí nekolují tak strašné zkazky jako o manželství (hlavně v podání chlapů)
.
Není tady
Ronjo,to máš pravdu.Od té doby co jsem vdaná tak manža za mě vyřizuje různé důležitosti na úřadech.Většinou tam sedí baby a co si budem povídat...když tam přijde pěknej, galantní chlap.....úplně zjihnou a všechno najednou jde.Důkazem je finančák a nový výpočet daně z nemovitosti.......
Není tady
Proč manželství? Protože je to tradice.
Proč manželství? Protože jen manželství zakládalo rodinu a nejen tu úzkou "on a ona", ale širokou "klanovou" silnou ekonomicky i "politicky. Ta (široká), nám zmizela před cca 150 lety.
Proč manželství? Protože jen děti zrozené z platného manželství měli plná rodová práva na rozdíl od levobočků - bastardů, ti nedědili nic a když, tak jen dluhy.
Proč manželství? Protože se to tak chce, o nějakých láskyplných aktivitách a oprách se v době kdy se to řešilo vůbec o tom neuvažovalo a nebralo, protě to byl chrám na plození dětí a zajištění dědění a všichni museli držet ústa o krok bo rozhodoval Otec rodu.
Dnes je z manželství paskvil o kterém píše v závěru i Marx v knize o původu rodiny.
Není tady
Klubko napsal(a):
Ronjo,
díky za za tu praktickou ženu:))) To jsem,ale jen z části. Naštěstí
Ano, ano. S možností nepodání informací o mém zdravotním stavu přítelovi je nutné počítat. U manželství je to jiné.
Ale je fakt, že pro antikoncepci a pro antidepresiva mi přítel chodil v pohodě taky u doktora...
Takže vlastně manželka vůči muži (a naopak) cítí větší pouto díky reakcím vnějšího prostředí?
Tak Klubajz, ty sice jsi praktická žena, ale to není to skutečné Klubko
Nu a jestli manžele vůči sobě cítí větší pouto díky reakcím okolí, to nevím, ale myslím si, že zodpovědnost určitě. A ta sama jako taková je hodně silným poutem, že?
Není tady
Po Pisatelově příspěvku mě napadlo, jestli by se neměla otázka rozdělit na dvě kategorie... Proč manželství dejme tomu v 25ti a proč manželství ve 45ti. Důvody by se asi lišily.
Není tady
Terci to by se lišilo jen pramálo. V 25ti z lásky? nebo díky splašeným hormonům a potřeby mít potomka dost často pocitu samoty a v 50ti z moudra a opět z pocitu samoty a potřeby si někoho vychovat na dobu nemohoucnosti.
Manželství nikdy nebylo o lásce, a hloubce v ní, ale jako ekonomický koglomerát k výchově potomků. Až tak nějak posledních 150 let se onen ekonomicko společenský pohled začal měnit.
Máte hodně pravdy v tom co píšete, ale v podstatě manželství to nemůže nikdy fungovat, protože buď jsou to hormony, nebo nemohoucnost jednoho či několika a to vše v prapodstatě manželství nemá co dělat to je jen jeho výslednice co dvě a následně více osob v něm mají dělat. Manželství je instituce práv jednoho na toho druhého. (prosím je to oboustranné) ale hlavně zajištění výdobytků pro potomky.
Není tady
Já tedy jak to tu pročítám, plus samozřejmě osobní zkušenost nejen má, ale i mých známých a přátel, tak si opět uvědomuju, jak strašně moc je důležitá rodina/partnerství ve kterém jsme vyrůstali pro to, jak na tyto instituce budeme jednou nahlížet. Pokud je manželství rodičů v pohodě, není problém se vdát/oženit, když je to katastrofa, moc se do toho člověku nechce... Když rodiče žili jako partneři a byli v pohodě, tak proč se brát... Myslím, že to nějak v sobě máme, třeba si to ani neuvědomujeme. Je to jako stravovací návyky...
Není tady
Proc vstoupit do manzelstvi? No precis proto, ze se mame radi a chceme spolu zestarnout...
Není tady
Jééé, Viky, Ty jsi s tím spaním horší než já .
Jo, to co říkáš, dnes ve svém věku vidím i tak, že klidně ráda zestárnu i s přítelem - bez sňatku . Hlavně když mi ON bude vyhovovat. No a nebo už bych byla spíš líná zařizovat svatbu, v tom to asi je
.
Není tady
ViktorkaLove napsal(a):
Proc vstoupit do manzelstvi? No precis proto, ze se mame radi a chceme spolu zestarnout...
No, Viktorko, tys to rozsekla! Myslíš, že mít se rádi a zestárnout spolu by nešlo bez uzavření manželství?
Není tady
Mit se radi a zestarnout bez snatku?
Jisteze to jde. A ted vubec nechci mluvit o nejakych ztratach ci ziscich pravnich, majetkovych... a pod. Proste nekteri lidi manzelstvi berou jako neco "potvrzene ´zbytecnym´ papirem", a nekteri ho berou jako "stav". Jsem manzel, jsem svobodny, jsem vdovec a pod... Ne kvuli tomu papiru. "Ten papir" je totiz neco jako "certifikat", ale slovo "manzelstvi" je pojem. Vyraz pro stav manzelsky, no... A jeho obsah (toho slova manzelstvi) si manzele tvori, doplnuji a upravuji po celou dobu jeho trvani... a "ten papir" s jejich cinnosti souvisi asik tak, ze ji (tu cinnost) "posvecuje" a chrani.
Není tady
Viktorka: A jeho obsah (toho slova manzelstvi) si manzele tvori, doplnuji a upravuji po celou dobu jeho trvani...
To jo, Viky, píšeš to pěkně. Mně napadá, že obsah slova "partnerství" tedy beze sňatku, taky mohou partneři tvořit, doplňovat a upravovat...
Ve skutečnosti jde právě asi jenom o to pojmenování. Pokud tedy odhlédneme od toho majetku a dědictví atd. A on se i ten majetek dá upravit. Vždycky totiž člověk majetek manželstvím jen nezíská, častokrát i ztratí .
Není tady
Nic proti tomu nemam, co pises, Terc. Ja chci byt manzelka, ne "jenom" partnerka... bez nejake ironie nad slovem "jenom". Partner je fajn, ale, podle mne, manzel ve vic...
Není tady
Aha, tak já jsem od mládí provdaná, takže jsem to takhle nikdy neposuzovala, kdo je jakoby "víc. Ale kdybych náhodou "přežila" manžela a náhodou si pak našla prima muže, asi bych ho brala rovněž jako ... svého partnera; ale svatbu bych rozhodně nechtěla. Vím, že bych měla radost z toho, že jsem si s někým blízká, takže bych vůbec neřešila, jestli mám v šuplíku papír nebo ne . Asi jsem nějaká příliš svobodomyslná, či co
, protože dokonce mám tak "hříšné" myšlenky, že bych s někým dalším ani nechtěla být permanentně pod jednu střechou
, tzv. garsonkové partnerství má u zralých lidí určitě svoje opodstatnění. Ale třeba to za mě osud vyřeší a nebudu mít tyhle "starosti"
.
Upravil(a) Tercila (6. 2. 2010 18:13)
Není tady
Já v manželství žádný rozdíl nevidím.My to máme pořád stejně..Svatbu jsme si spíš měli jako dárek našemu výročí!...a možná taky ,kdyby se opravdu jednomu z nás něco stalo!!!!(aby manžel nepřišelo byt) ..Kdyby nezrušili druh-družka možná bychom se ani nebrali!!
Jinak svatba,na to nezapomenu! Manžel dostal horečky.zapoměl občanku.oddávající nám blekotal něco jako ve smyslu.jak máme stavět pevnou rodinu a vychovávat děti ( to už jsem měla vnoučata).no člověk se aspoň pobavil.
Jestli jsem manželka -partnerka.já to vidím pořád stejně.Žádný rozdíl
Takže svatba -všichni si užili!!!
Manželství-opravdu jen ten papír a že máme stejné přijmení!!!
Není tady
ViktorkaLove napsal(a):
Nic proti tomu nemam, co pises, Terc. Ja chci byt manzelka, ne "jenom" partnerka... bez nejake ironie nad slovem "jenom". Partner je fajn, ale, podle mne, manzel ve vic...
v čem je manžel víc ? tenhle pocit vůbec nemám.
Není tady
Tercila napsal(a):
Aha, tak já jsem od mládí provdaná, takže jsem to takhle nikdy neposuzovala, kdo je jakoby "víc. Ale kdybych náhodou "přežila" manžela a náhodou si pak našla prima muže, asi bych ho brala rovněž jako ... svého partnera; ale svatbu bych rozhodně nechtěla. Vím, že bych měla radost z toho, že jsem si s někým blízká, takže bych vůbec neřešila, jestli mám v šuplíku papír nebo ne
. Asi jsem nějaká příliš svobodomyslná, či co
, protože dokonce mám tak "hříšné" myšlenky, že bych s někým dalším ani nechtěla být permanentně pod jednu střechou
, tzv. garsonkové partnerství má u zralých lidí určitě svoje opodstatnění. Ale třeba to za mě osud vyřeší a nebudu mít tyhle "starosti"
.
souhlasím
Není tady
Ahoj Viki, já žiji jako parnerka už tři roky, v červnu plánujeme svatbu, ale žádnou změnu fakt nepozoruju...kromě toho, že si budu muset vyřídit milion papírů kvůli změně jména . Bereme se více méně kvůli tomu špuntovi, oba to považujeme za formalitu. Papír na kvalitě vztahu vůbec nic nezmění. Možná je to pak o větší zodpovědnosti, protože rozvod je pak náročnou záležitostí, než jen tak spakovat svoje věci a jít..... Ale to jsem zatím neřešila
.
já vám nevím, asi bych se taky už nechtěla vdávat.
děsí mě jedno...všiměte si, že pak se vztah opravdu mění. když obvykle partnera lidé představují , obvykle říkají... to je MUJ MANŽEL, v lepším připadě přidají jméno. už to není ...Pepa, přitel....Tonda partner.....Honza kamarád , ale MANŽEL. jako by ztratil svojí osobnost.a často slýchám, ...jednou sis mě vzal, tak MUSÍŠ ...jako by to bylo pak poviností.
Není tady
no já nevím agewo, mám tisíc důvodů, proč bych do manželství už nevlezla, ale ani jeden není ten, že bych tím ztratila svoji osobnost a byla jen manželka, nebo můj partner jen manžel
a ani v tom nevidím nějáký musíš - možná je to tím, že máme z manželství každá jiný zkušenosti. ale i tak je prostě fakt, že manželství sebou určité povinnosti nese. a tak to má asi být. ať se ti to líbí nebo ne.
Není tady
lvice napsal(a):
Ahoj Viki, já žiji jako parnerka už tři roky, v červnu plánujeme svatbu, ale žádnou změnu fakt nepozoruju...kromě toho, že si budu muset vyřídit milion papírů kvůli změně jména
. Bereme se více méně kvůli tomu špuntovi, oba to považujeme za formalitu. Papír na kvalitě vztahu vůbec nic nezmění. Možná je to pak o větší zodpovědnosti, protože rozvod je pak náročnou záležitostí, než jen tak spakovat svoje věci a jít..... Ale to jsem zatím neřešila
.
No, vy vsichni, co rikate "vztah vazne", a i tak "bez papiru", jste me donutili se nad tim zamyslet: Proc je pro mne manzelstvi vic, nez partnerstvi...
Resim to. Zatim jsem ve fazi: Partner, ktery je po mem boku, a se vsim krasnym se mnou "starne", je fajn. Ale "manzel, s papirem, a pred Bohem"..., je vic. Proc?
Zatim jsem tam, kde rikam: "Neni to POSVECENY VZTAH"... a proc je to min, na to prijdu pozdeji, teda proc je to min vim, ale neumim to zatim vyjadrit slovy...
Upravil(a) ViktorkaLove (7. 2. 2010 14:55)
Není tady
je fuk, jestli posvěcený, když stojí jako takový za prd. a je fuk, jestli neposvěcený, když je nám v něm oběma dobře.
ty ses vdávala v kostele, že píšeš před bohem ?
Není tady