Oznámení

9.dubna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

9.dubna : Vaření na chatě či chalupě bez stresu: Tipy na vaření z jedné pánve nebo hrnce.

1.dubna : Jak vznikla záhada ďáblova trojúhelníku: Odhalil ji už Kolumbus?

#776 9. 2. 2010 14:31

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Re: Je tohle forum ještě Duchovní?

Představa mistra, který nechce, aby jeho žák byl ještě lepščí než on sám, a který není schopen postihnout právě ten okamžik a něco se sám přiučit, je pro mne tak pitomá, že si ji snad ani neumím představit smile

Co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi.

Pomluvy vymýšlejí závistivci, šíří je blbci a věří jim jen idioti.

Není tady

#777 9. 2. 2010 14:32

DaiTerr
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Valašsko

hirondel napsal(a):

DaiTerr napsal(a):

toto jsou "pravidla moštárny" a jak to je doopravdy nyní a teď, vím jen já sám. Ty se můžeš pouze domnívat, že to víš. Respektuji tvůj názor.  Ovšem já bych to opět viděl dle svého.

Ano to jsem take rekla na konci prispevku,ze Ty i kazdy jiny pochopi podle sveho.  smile
To ze jdes svoji volbou (Tvoji hrou jak nazyvas)  uz tu bylo take receno. To se ted opakujes. A opakujes opakovane. big_smile

Nerekla jsem ze se domnivam,to jsou Tvoje myslenky. smile

Ten jediny kdo by mel vedet jak to ma ci nema by jsi mel byt skutecne Ty. To neni nic noveho preci.  wink

Napsala jsi: "A to je neco co v soucastnem okamziku citim z Tebe at chces ci nechces,mam to tak" - takže se já si to vyložil, že se tak jen můžeš maximálně domnívat. Takže ať to máš jakkoliv, pro mne jsou to jen domněnky stejně tak, jako pro tebe jistota..

Pokud se opakuju, pak opakování je vždy matka moudrosti. A jen tak mezi námi - zkus občas nebazírovat na každém slovíčku. Víš jak to je... "Slova se píšou.. Řeka teče.. Nebe je modré.. A každý máme to svoje tajemství života.." wink

Je možné, že se budu opakovat opakovaně. Předpokádám, že mi necháš toto svobodné právo. Předem moc děkuji pussa

Upravil(a) DaiTerr (9. 2. 2010 14:33)

Nehledejme dokonalých květů.. neboť všechny květy jsou dokonalé.  Všichni jsme naprosto dokonalí a naše cesta životem - to je postupné uvědomování si této dokonalosti.

Není tady

#778 9. 2. 2010 15:10

hirondel
♥♥♥♥♥♥♥

DaiTerr napsal(a):

Takže ať to máš jakkoliv, pro mne jsou to jen domněnky stejně tak, jako pro tebe jistota..

I tohle sis uz vymyslel Ty sam- o te jistote.  smile

DaiTerr napsal(a):

Pokud se opakuju, pak opakování je vždy matka moudrosti. A jen tak mezi námi - zkus občas nebazírovat na každém slovíčku. Víš jak to je... "Slova se píšou.. Řeka teče.. Nebe je modré.. A každý máme to svoje tajemství života.." wink

No,ted si muzes polozit otazku ,proc jsi na to zareagoval. Mozna Ti neco Vesmir pak sdeli.  wink
I to bazirovani sis vymyslel. Vim ze delam neco jineho nez to co "vidis" Ty.  stolt

Je možné, že se budu opakovat opakovaně. Předpokádám, že mi necháš toto svobodné právo. Předem moc děkuji pussa
Ano Dai jiste ,ze opakovat opakovane,nebo opakovat po sobe,me po Tobe a Tobe po me (kombinuj podle libosti)  je Ti k dispozici jak je Ti libo. 
Takze asi jsi to hned nepochopil ze o tom neni pochyb ,proto o tom ted pises a sdelujes mi,ze predpokladas ze Ti necham tuto svobodu?    big_smile

Tak jo,proc ne- ja Te chapu- tak jak tak.  smile

Zapomenout na svou pravou podstatu,je pricinou vseho utrpeni.
Uvedomit si ji ,prinasi svobodu.

Není tady

#779 9. 2. 2010 15:32

DaiTerr
♥♥♥♥♥♥-

hirondel napsal(a):

DaiTerr napsal(a):

Takže ať to máš jakkoliv, pro mne jsou to jen domněnky stejně tak, jako pro tebe jistota..

I tohle sis uz vymyslel Ty sam- o te jistote.  smile

DaiTerr napsal(a):

No,ted si muzes polozit otazku ,proc jsi na to zareagoval. Mozna Ti neco Vesmir pak sdeli.  wink
I to bazirovani sis vymyslel. Vim ze delam neco jineho nez to co "vidis" Ty.  stolt

Ano Dai jiste ,ze opakovat opakovane,nebo opakovat po sobe,me po Tobe a Tobe po me (kombinuj podle libosti)  je Ti k dispozici jak je Ti libo. 
Takze asi jsi to hned nepochopil ze o tom neni pochyb ,proto o tom ted pises a sdelujes mi,ze predpokladas ze Ti necham tuto svobodu?    big_smile

Tak jo,proc ne- ja Te chapu- tak jak tak.  smile

K té jistotě - bylo to myšleno na moje vlastní věci, ne na tvoje.. A to, že ty si můžeš myslet, že to mám tak a tak - to je opravdu jen tvoje domněnka. Ty mne totiž neznáš, takže se jen pouze můžeš domnívat. Kdežto já mám jistotu v tom, jak to se sebou mám. wink

Nehledejme dokonalých květů.. neboť všechny květy jsou dokonalé.  Všichni jsme naprosto dokonalí a naše cesta životem - to je postupné uvědomování si této dokonalosti.

Není tady

#780 9. 2. 2010 16:32

hirondel
♥♥♥♥♥♥♥

DaiTerr napsal(a):

A to, že ty si můžeš myslet, že to mám tak a tak - to je opravdu jen tvoje domněnka.Ty mne totiž neznáš, takže se jen pouze můžeš domnívat. Kdežto já mám jistotu v tom, jak to se sebou mám. wink

Dai a poc tohle opakujes,pises znovu?  Zase matka moudrosti?  Ja osobne to vnima jinak nez matkou moudrosti to opakovani, to je muj nazor.
Uz jsi me to jednou dnes psal. Uz jsem na to nejak zareagovala ,vsiml sis?  smile

To slovo myslet jsem nevyslovila ja, ale Ty.  To Ty sis ho tam doplnil. smile

Mas jistotu jak to se sebou mas Dai? A kde ji beres? dudlik

Není tady

#781 9. 2. 2010 17:59

PavlaH
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: MB

Takových krásných myšlenek....

Ano, jsou duchovní mistři jako byl Buddha nebo Ježíš nebo MOhamed. Ne všichni jsou však schopni pochopit jejich slova a proto hledající potřebují učitele, kteří jim pomohou proniknout do tajů nauk a do mistrovství těchto lidí. A těmi může být kdokoli, kdo nám pomůže k uvědomění.  Pak i přeneseně může být dlaždič učitelem, protože třeba jen kvůli jeho oplzlým nadávkám mi může dojít, že si nemusím nechat nadávat. Dai terr napsal spoustu příkladů, díky za ně.

Jistě se mohu pokusit pohybovat se po jedné rovině, ale svět má těch rovin mnohem více a díky nim je barevný. Ponechám vám vaši představu o učiteli, vy mi prosím ponechte moji. Je jen a pouze jiná. Není špatná, dobrá, mylná či pravdivá, je jen jiná. Možná proto, že s pokorou hledím na své "žáky", snažím se pojmout jejich potřeby a měnit své přístupy ne podle sebe, ale podle toho, co oni potřebují. A učím se. Učím se pokoře a vhledu. S každým tím jediným žákem. Já jim nemohu pomoci, já jim mohu jen ukázat cestu, způsob, jakým si mohou pomoci.

Práce je vždy na každém z nás.

Pro mne je tímto téma učitel uzavřeno. Hezkou debatu.

Život je nejkrásnější odpověď na všechny otázky.

Není tady

#782 9. 2. 2010 18:42

KALIK
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Město piva

hirondel, nechápu, proč snad u každého příspěvku opakuješ, "to je tvůj názor", "tak to máš ty" a podobně. Jistě, že je to každého soukromý názor. Každý je tu sám za sebe. To je naprosto samozřejmá věc, která není potřeba psát 20x po sobě. Možná ti pak zbude víc času na zajímavější myšlenky wink

Neni nic horšího, než když hlupák dostane myšlenku o které nepochybuje.

Bída a hlad na světě není proto, že nedokážeme nasytit chudé, ale proto, že nedokážeme nasytit bohaté. — Matka Tereza.

Není tady

#783 9. 2. 2010 18:42

mariposa
♥♥♥♥♥♥-

PavlaH napsal(a):

Dai terr napsal spoustu příkladů, díky za ně.

Jistě se mohu pokusit pohybovat se po jedné rovině, ale svět má těch rovin mnohem více a díky nim je barevný. Ponechám vám vaši představu o učiteli, vy mi prosím ponechte moji. Je jen a pouze jiná. Není špatná, dobrá, mylná či pravdivá, je jen jiná. Možná proto, že s pokorou hledím na své "žáky", snažím se pojmout jejich potřeby a měnit své přístupy ne podle sebe, ale podle toho, co oni potřebují. A učím se. Učím se pokoře a vhledu. S každým tím jediným žákem. Já jim nemohu pomoci, já jim mohu jen ukázat cestu, způsob, jakým si mohou pomoci.

Ty priklady co napsal Dai, ja to pochopila, ze to jsou Daiova pozorovani, ze tak to vidi Daiovy oci.
Proc bych za ne ale mela dekovat, Pavlo? Ale jo, klidne Daiovi dekuj, pokud Ty mas tu potrebu, Pavli.
Ja si zas stokrat radsi udelam vlastni nazor na dlazdice nebo cikana. Urcite ale vim, ze tak jako Dai to ja nevidim dudlik

Pises: "Ponechám vám vaši představu o učiteli, vy mi prosím ponechte moji." To je preci jasna vec, ze pokud Ty ponechas druhym jejich nazor, o ten svuj se nemusis obavat wink

Pavlo, Ty jsi ucitelka? Ze pises o svych zacich. To mi tedy neco dulezityho uniklo smile
Menis sve pristupy k nim podle toho co oni potrebuji. Aha, aha... To tedy znamena, ze Ty VIS co oni potrebuji. Protoze jak jinak bys pak mohla ty pristupy menit? To by nedavalo smysl. Musis tedy VEDET co Tvi zaci potrebuji.

Hele Pavlo, a jak to delas, ze to VIS? dudlik

"Buď jen sebou samým a do ničeho jiného se nenuť. Copak ti nestačí být Buddhou, jen tak si svobodně a radostně být?" (Marielu Lörler: Jakub objevuje řeku života)

Není tady

#784 9. 2. 2010 18:58

PavlaH
♥♥♥♥♥♥♥

Ach mariposo, to samozřejmě byly moje díky.  MOje poděkování dai terrovi za příklady, kterými dokreslil moje myšlenky.

Jak dělám že vím? Některé potřeby jsou jasné. Tak jako matka dává malému dítěti jídlo, teplo a lásku, a tak zajištuje jeho potřeby, i tak se to dá pojmout. Jsem matka, to určitě a svoje děti učím, takže i učitelka.  Tedy zpočátku pokrývám především tyto tělesné potřeby a ony se naučí způsobu, jak se se mnou coby cizincem domluvit. Pak jsou tu další potřeby, jako třeba poznávat svět. I ony si umějí o svoje úkoly říci.  A já měním svoje přístupy zároven s tím, jak se mění moje děti.

Tak to VÍM.

Není tady

#785 9. 2. 2010 19:08

Kaštanka
♥♥♥♥♥--

Daphné napsal(a):

Kaštanko, duchovní učitel - mistr? A aby tě naučil to, co zná? K čemu mistr, když chodíš třeba do základky?Myslím, že cesta každého z nás je mnohem trnitější, naši učitelé se vyskytují průběžně a vždy, když jsi připravená. Tos neslyšela, že nejlepším učitelem je náš nepřítel? Ale vposledku je to jen na nás samých, jak budeme otevření, přístupní informacím a upřímní sami k sobě, ani mistr nejmistrovatější za nás naši úlohu neudělá.

Daphné, prosim Tě ,kdo tvrdí, že mistr má za nás něco udělat? To je hrubé nepochopení významu duchovního učitele.
A s tím nepřítelem, proč to sem píšeš?? to mi přijde od věci.Prosím, já pouze tvrdila, "že se učitel neučí  od žáka" ne že nemohou být i jiní učitelé!!  smile

Není tady

#786 9. 2. 2010 19:18

Kaštanka
♥♥♥♥♥--

Daphné napsal(a):

No já jen, Mariposo, že to byla Kaštanka, co chtěla případně nějakého učitele - mistra. big_smile Hlavně že si, holky, rozumíte.

Jéminkoté ..já chtěla Mistra??
To je jak ta hra "Tichá pošta". Na začátku řekneš "stůl" a na konci vyleze "hůl".  lol

Není tady

#787 9. 2. 2010 19:24

DaiTerr
♥♥♥♥♥♥-

hirondel napsal(a):

DaiTerr napsal(a):

A to, že ty si můžeš myslet, že to mám tak a tak - to je opravdu jen tvoje domněnka.Ty mne totiž neznáš, takže se jen pouze můžeš domnívat. Kdežto já mám jistotu v tom, jak to se sebou mám. wink

Dai a poc tohle opakujes,pises znovu?  Zase matka moudrosti?  Ja osobne to vnima jinak nez matkou moudrosti to opakovani, to je muj nazor.
Uz jsi me to jednou dnes psal. Uz jsem na to nejak zareagovala ,vsiml sis?  smile

To slovo myslet jsem nevyslovila ja, ale Ty.  To Ty sis ho tam doplnil. smile

Mas jistotu jak to se sebou mas Dai? A kde ji beres? dudlik

Hir, zkusilas někdy na něco tady někomu odpovědět? Nebo "odpovídáš pouze dalšími dotazy"?

Opakuju to znovu, protože to považuju za nutné. Neptej se proč.

A jestli mám se sebou jistotu? A co ty ty máš jistotu?wink

Není tady

#788 9. 2. 2010 19:25

Kaštanka
♥♥♥♥♥--

PavlaH napsal(a):

Takových krásných myšlenek....

Ano, jsou duchovní mistři jako byl Buddha nebo Ježíš nebo MOhamed. Ne všichni jsou však schopni pochopit jejich slova a proto hledající potřebují učitele, kteří jim pomohou proniknout do tajů nauk a do mistrovství těchto lidí. A těmi může být kdokoli, kdo nám pomůže k uvědomění.  Pak i přeneseně může být dlaždič učitelem, protože třeba jen kvůli jeho oplzlým nadávkám mi může dojít, že si nemusím nechat nadávat. Dai terr napsal spoustu příkladů, díky za ně.

Pavlo smile já Ti to neberu, Já jen, že Ty o koze a já o voze, Já neřešila, od koho všeho se můžeš naučit, páč je to tak triviální, že to nepovažuju za důležité. Ale jen o to tvrzení, že se učitel neučí od žáka o to mi prosím šlo, v tom je zakopanej pes. Pro mne. To mne zajímalo, ale rozjelo se to jinudy,smile to je vidět, jak mne  (ne)vnímáte godlike

Není tady

#789 9. 2. 2010 19:27

mariposa
♥♥♥♥♥♥-

PavlaH napsal(a):

Ach mariposo, to samozřejmě byly moje díky.  MOje poděkování dai terrovi za příklady, kterými dokreslil moje myšlenky.

Jak dělám že vím? Některé potřeby jsou jasné. Tak jako matka dává malému dítěti jídlo, teplo a lásku, a tak zajištuje jeho potřeby, i tak se to dá pojmout. Jsem matka, to určitě a svoje děti učím, takže i učitelka.  Tedy zpočátku pokrývám především tyto tělesné potřeby a ony se naučí způsobu, jak se se mnou coby cizincem domluvit. Pak jsou tu další potřeby, jako třeba poznávat svět. I ony si umějí o svoje úkoly říci.  A já měním svoje přístupy zároven s tím, jak se mění moje děti.

Tak to VÍM.

Dekuji Ti Pavlo za odpoved smile

Deti jsou bytosti, od kterych se ja (mariposa) predevsim ucim smile

"Buď jen sebou samým a do ničeho jiného se nenuť. Copak ti nestačí být Buddhou, jen tak si svobodně a radostně být?" (Marielu Lörler: Jakub objevuje řeku života)

Není tady

#790 9. 2. 2010 19:33

PavlaH
♥♥♥♥♥♥♥

ano mariposo, učíme se jeden od druhého navzájem.

Jsi si jistá Kaštanko že ty o voze a já o koze? Opravdu jsou některé věci tak triviální? Opravdu si je pak v denním životě uvědomujeme?

Já jsem milá Kaštanko přišla už před hodně příspěvky na to, že ty máš na mysli velké osobnosti typu Buddhy, Ježíše nebo Mohameda. ALe jejich učení by nám bylo k pr.u, kdyby neexistovali oni bezejmenní učitelé, kteří nám pomohou jejich poselství praktikovat. I oni si zaslouží název učitel. MOžná jako výraz úcty.

Není tady

#791 9. 2. 2010 19:43

mariposa
♥♥♥♥♥♥-

PavlaH napsal(a):

To vytucnene, to tvrdis Ty Pavlo wink
Ja zase rikam, ze deti v sobe maji viditelne, zachytitelne jeste to, co na co my (dospeli) jsme uz temer zapomneli - na svoji podstatu smile

Pokud se od sebe ucime navzajem, muze se stat, ze se mnohdy naucime i to co treba nepotrebujeme. Muze tak byt, Pavlo?

Upravil(a) mariposa (9. 2. 2010 19:44)

Není tady

#792 9. 2. 2010 19:46

PavlaH
♥♥♥♥♥♥♥

Jsi si jistá, že i to, co nepotřebujeme, Mariposo? COpak si rodiče nevybíráme v souladu s životním plánem? Je tak Mariposo?

Není tady

#793 9. 2. 2010 19:54

KALIK
♥♥♥♥♥♥♥

mariposa napsal(a):

PavlaH napsal(a):

To vytucnene, to tvrdis Ty Pavlo wink
Ja zase rikam, ze deti v sobe maji viditelne, zachytitelne jeste to, co na co my (dospeli) jsme uz temer zapomneli - na svoji podstatu smile

Pokud se od sebe ucime navzajem, muze se stat, ze se mnohdy naucime i to co treba nepotrebujeme. Muze tak byt, Pavlo?

Další, co u snad u každého příspěvku říká "to říkáš ty". Ach jo. To je materiál...

Bída a hlad na světě není proto, že nedokážeme nasytit chudé, ale proto, že nedokážeme nasytit bohaté. — Matka Tereza.

Není tady

#794 9. 2. 2010 20:01

PavlaH
♥♥♥♥♥♥♥

To nic Kaliku. To Ego... smile

A mě to zatím obohacuje.

Není tady

#795 9. 2. 2010 20:03

KALIK
♥♥♥♥♥♥♥

JJ, člověk ale musí filtrovat big_smile

Není tady

#796 9. 2. 2010 20:08

hirondel
♥♥♥♥♥♥♥

KALIK napsal(a):

Další, co u snad u každého příspěvku říká "to říkáš ty". Ach jo. To je materiál...

Kaliku a Ty jsi psal ze tomu nerozumis. To znamena ze by jsi tomu rad rozumel,proc tomu tak je? smile

Není tady

#797 9. 2. 2010 20:16

hirondel
♥♥♥♥♥♥♥

DaiTerr napsal(a):

Hir, zkusilas někdy na něco tady někomu odpovědět? Nebo "odpovídáš pouze dalšími dotazy"?

Opakuju to znovu, protože to považuju za nutné. Neptej se proč.

A jestli mám se sebou jistotu? A co ty ty máš jistotu?wink

Dai, nejen zkusila. Odpovidam kdyz se pro to rozhodnu.  wink
Nebudu se Te ptat proc to opakujes.Vim to, ale anebo pokud si prejes nazvi to podle sebe -domnenkou. smile Pochopim to. smile Jen tise budu verit ze to vis predesvsim Ty proc to povazujes za nutne.  smile

Není tady

#798 9. 2. 2010 20:37

PavlaH
♥♥♥♥♥♥♥

Kaliku, ale ty pravdy a perly co se tu objevují, to co mě nutí si některé věci zopakovat, popřemýšlet jak to mám to je bezva.  A když nakonec přijde perla v podobě potvrzení, že tak to mám já, od někoho, kdo se mě ptá, to je pro mě přímo vyznamenání. Někdo o mých slovech přemýšlel, srovnával je, hodnotil je a zařadil si je - to je najednou pozornosti wink

Není tady

#799 9. 2. 2010 20:43

ViktorkaLove
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Brno

Kaštanka napsal(a):

...To je jak ta hra "Tichá pošta". Na začátku řekneš "stůl" a na konci vyleze "hůl".  lol

Nebo "vůl"... Ale, hra "Ticha posta" je skvjelou skolou, ne? A "mistri" si v ni primo lebedi... pussa reta
PS: Kurnik, musim vycistit klavesy, abych nemusela furt vsecko tak "neduchovne" opravovat... dumbom

Upravil(a) ViktorkaLove (9. 2. 2010 20:44)

Není tady

#800 9. 2. 2010 20:46

ViktorkaLove
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Brno

Pandorraa napsal(a):

Představa mistra, který nechce, aby jeho žák byl ještě lepščí než on sám, a který není schopen postihnout právě ten okamžik a něco se sám přiučit, je pro mne tak pitomá, že si ji snad ani neumím představit smile

To je v tvem pripade evidentni... stolt

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí