|
9.dubna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 9.dubna : Vaření na chatě či chalupě bez stresu: Tipy na vaření z jedné pánve nebo hrnce. 1.dubna : Jak vznikla záhada ďáblova trojúhelníku: Odhalil ji už Kolumbus? |
|
|
Představa mistra, který nechce, aby jeho žák byl ještě lepščí než on sám, a který není schopen postihnout právě ten okamžik a něco se sám přiučit, je pro mne tak pitomá, že si ji snad ani neumím představit 
Není tady

hirondel napsal(a):
DaiTerr napsal(a):
toto jsou "pravidla moštárny" a jak to je doopravdy nyní a teď, vím jen já sám. Ty se můžeš pouze domnívat, že to víš. Respektuji tvůj názor. Ovšem já bych to opět viděl dle svého.
Ano to jsem take rekla na konci prispevku,ze Ty i kazdy jiny pochopi podle sveho.
To ze jdes svoji volbou (Tvoji hrou jak nazyvas) uz tu bylo take receno. To se ted opakujes. A opakujes opakovane.
Nerekla jsem ze se domnivam,to jsou Tvoje myslenky.
Ten jediny kdo by mel vedet jak to ma ci nema by jsi mel byt skutecne Ty. To neni nic noveho preci.
Napsala jsi: "A to je neco co v soucastnem okamziku citim z Tebe at chces ci nechces,mam to tak" - takže se já si to vyložil, že se tak jen můžeš maximálně domnívat. Takže ať to máš jakkoliv, pro mne jsou to jen domněnky stejně tak, jako pro tebe jistota..
Pokud se opakuju, pak opakování je vždy matka moudrosti. A jen tak mezi námi - zkus občas nebazírovat na každém slovíčku. Víš jak to je... "Slova se píšou.. Řeka teče.. Nebe je modré.. A každý máme to svoje tajemství života.."
Je možné, že se budu opakovat opakovaně. Předpokádám, že mi necháš toto svobodné právo. Předem moc děkuji 
Upravil(a) DaiTerr (9. 2. 2010 14:33)
Není tady
DaiTerr napsal(a):
Takže ať to máš jakkoliv, pro mne jsou to jen domněnky stejně tak, jako pro tebe jistota..
I tohle sis uz vymyslel Ty sam- o te jistote. 
DaiTerr napsal(a):
Pokud se opakuju, pak opakování je vždy matka moudrosti. A jen tak mezi námi - zkus občas nebazírovat na každém slovíčku. Víš jak to je... "Slova se píšou.. Řeka teče.. Nebe je modré.. A každý máme to svoje tajemství života.."
No,ted si muzes polozit otazku ,proc jsi na to zareagoval. Mozna Ti neco Vesmir pak sdeli. 
I to bazirovani sis vymyslel. Vim ze delam neco jineho nez to co "vidis" Ty. 
Je možné, že se budu opakovat opakovaně. Předpokádám, že mi necháš toto svobodné právo. Předem moc děkuji 
Ano Dai jiste ,ze opakovat opakovane,nebo opakovat po sobe,me po Tobe a Tobe po me (kombinuj podle libosti) je Ti k dispozici jak je Ti libo.
Takze asi jsi to hned nepochopil ze o tom neni pochyb ,proto o tom ted pises a sdelujes mi,ze predpokladas ze Ti necham tuto svobodu? 
Tak jo,proc ne- ja Te chapu- tak jak tak. 
Není tady

hirondel napsal(a):
DaiTerr napsal(a):
Takže ať to máš jakkoliv, pro mne jsou to jen domněnky stejně tak, jako pro tebe jistota..
I tohle sis uz vymyslel Ty sam- o te jistote.
DaiTerr napsal(a):
No,ted si muzes polozit otazku ,proc jsi na to zareagoval. Mozna Ti neco Vesmir pak sdeli.
I to bazirovani sis vymyslel. Vim ze delam neco jineho nez to co "vidis" Ty.
Ano Dai jiste ,ze opakovat opakovane,nebo opakovat po sobe,me po Tobe a Tobe po me (kombinuj podle libosti) je Ti k dispozici jak je Ti libo.
Takze asi jsi to hned nepochopil ze o tom neni pochyb ,proto o tom ted pises a sdelujes mi,ze predpokladas ze Ti necham tuto svobodu?
Tak jo,proc ne- ja Te chapu- tak jak tak.
K té jistotě - bylo to myšleno na moje vlastní věci, ne na tvoje.. A to, že ty si můžeš myslet, že to mám tak a tak - to je opravdu jen tvoje domněnka. Ty mne totiž neznáš, takže se jen pouze můžeš domnívat. Kdežto já mám jistotu v tom, jak to se sebou mám. 
Není tady
DaiTerr napsal(a):
A to, že ty si můžeš myslet, že to mám tak a tak - to je opravdu jen tvoje domněnka.Ty mne totiž neznáš, takže se jen pouze můžeš domnívat. Kdežto já mám jistotu v tom, jak to se sebou mám.
Dai a poc tohle opakujes,pises znovu? Zase matka moudrosti? Ja osobne to vnima jinak nez matkou moudrosti to opakovani, to je muj nazor.
Uz jsi me to jednou dnes psal. Uz jsem na to nejak zareagovala ,vsiml sis? 
To slovo myslet jsem nevyslovila ja, ale Ty. To Ty sis ho tam doplnil. 
Mas jistotu jak to se sebou mas Dai? A kde ji beres? 
Není tady
Takových krásných myšlenek....
Ano, jsou duchovní mistři jako byl Buddha nebo Ježíš nebo MOhamed. Ne všichni jsou však schopni pochopit jejich slova a proto hledající potřebují učitele, kteří jim pomohou proniknout do tajů nauk a do mistrovství těchto lidí. A těmi může být kdokoli, kdo nám pomůže k uvědomění. Pak i přeneseně může být dlaždič učitelem, protože třeba jen kvůli jeho oplzlým nadávkám mi může dojít, že si nemusím nechat nadávat. Dai terr napsal spoustu příkladů, díky za ně.
Jistě se mohu pokusit pohybovat se po jedné rovině, ale svět má těch rovin mnohem více a díky nim je barevný. Ponechám vám vaši představu o učiteli, vy mi prosím ponechte moji. Je jen a pouze jiná. Není špatná, dobrá, mylná či pravdivá, je jen jiná. Možná proto, že s pokorou hledím na své "žáky", snažím se pojmout jejich potřeby a měnit své přístupy ne podle sebe, ale podle toho, co oni potřebují. A učím se. Učím se pokoře a vhledu. S každým tím jediným žákem. Já jim nemohu pomoci, já jim mohu jen ukázat cestu, způsob, jakým si mohou pomoci.
Práce je vždy na každém z nás.
Pro mne je tímto téma učitel uzavřeno. Hezkou debatu.
Není tady

hirondel, nechápu, proč snad u každého příspěvku opakuješ, "to je tvůj názor", "tak to máš ty" a podobně. Jistě, že je to každého soukromý názor. Každý je tu sám za sebe. To je naprosto samozřejmá věc, která není potřeba psát 20x po sobě. Možná ti pak zbude víc času na zajímavější myšlenky 
Není tady
PavlaH napsal(a):
Dai terr napsal spoustu příkladů, díky za ně.
Jistě se mohu pokusit pohybovat se po jedné rovině, ale svět má těch rovin mnohem více a díky nim je barevný. Ponechám vám vaši představu o učiteli, vy mi prosím ponechte moji. Je jen a pouze jiná. Není špatná, dobrá, mylná či pravdivá, je jen jiná. Možná proto, že s pokorou hledím na své "žáky", snažím se pojmout jejich potřeby a měnit své přístupy ne podle sebe, ale podle toho, co oni potřebují. A učím se. Učím se pokoře a vhledu. S každým tím jediným žákem. Já jim nemohu pomoci, já jim mohu jen ukázat cestu, způsob, jakým si mohou pomoci.
Ty priklady co napsal Dai, ja to pochopila, ze to jsou Daiova pozorovani, ze tak to vidi Daiovy oci.
Proc bych za ne ale mela dekovat, Pavlo? Ale jo, klidne Daiovi dekuj, pokud Ty mas tu potrebu, Pavli.
Ja si zas stokrat radsi udelam vlastni nazor na dlazdice nebo cikana. Urcite ale vim, ze tak jako Dai to ja nevidim
Pises: "Ponechám vám vaši představu o učiteli, vy mi prosím ponechte moji." To je preci jasna vec, ze pokud Ty ponechas druhym jejich nazor, o ten svuj se nemusis obavat 
Pavlo, Ty jsi ucitelka? Ze pises o svych zacich. To mi tedy neco dulezityho uniklo 
Menis sve pristupy k nim podle toho co oni potrebuji. Aha, aha... To tedy znamena, ze Ty VIS co oni potrebuji. Protoze jak jinak bys pak mohla ty pristupy menit? To by nedavalo smysl. Musis tedy VEDET co Tvi zaci potrebuji.
Hele Pavlo, a jak to delas, ze to VIS? 
Není tady
Ach mariposo, to samozřejmě byly moje díky. MOje poděkování dai terrovi za příklady, kterými dokreslil moje myšlenky.
Jak dělám že vím? Některé potřeby jsou jasné. Tak jako matka dává malému dítěti jídlo, teplo a lásku, a tak zajištuje jeho potřeby, i tak se to dá pojmout. Jsem matka, to určitě a svoje děti učím, takže i učitelka. Tedy zpočátku pokrývám především tyto tělesné potřeby a ony se naučí způsobu, jak se se mnou coby cizincem domluvit. Pak jsou tu další potřeby, jako třeba poznávat svět. I ony si umějí o svoje úkoly říci. A já měním svoje přístupy zároven s tím, jak se mění moje děti.
Tak to VÍM.
Není tady

Daphné napsal(a):
Kaštanko, duchovní učitel - mistr? A aby tě naučil to, co zná? K čemu mistr, když chodíš třeba do základky?Myslím, že cesta každého z nás je mnohem trnitější, naši učitelé se vyskytují průběžně a vždy, když jsi připravená. Tos neslyšela, že nejlepším učitelem je náš nepřítel? Ale vposledku je to jen na nás samých, jak budeme otevření, přístupní informacím a upřímní sami k sobě, ani mistr nejmistrovatější za nás naši úlohu neudělá.
Daphné, prosim Tě ,kdo tvrdí, že mistr má za nás něco udělat? To je hrubé nepochopení významu duchovního učitele.
A s tím nepřítelem, proč to sem píšeš?? to mi přijde od věci.Prosím, já pouze tvrdila, "že se učitel neučí od žáka" ne že nemohou být i jiní učitelé!! 
Není tady

Daphné napsal(a):
No já jen, Mariposo, že to byla Kaštanka, co chtěla případně nějakého učitele - mistra.
Hlavně že si, holky, rozumíte.
Jéminkoté ..já chtěla Mistra??
To je jak ta hra "Tichá pošta". Na začátku řekneš "stůl" a na konci vyleze "hůl". 
Není tady

hirondel napsal(a):
DaiTerr napsal(a):
A to, že ty si můžeš myslet, že to mám tak a tak - to je opravdu jen tvoje domněnka.Ty mne totiž neznáš, takže se jen pouze můžeš domnívat. Kdežto já mám jistotu v tom, jak to se sebou mám.
Dai a poc tohle opakujes,pises znovu? Zase matka moudrosti? Ja osobne to vnima jinak nez matkou moudrosti to opakovani, to je muj nazor.
Uz jsi me to jednou dnes psal. Uz jsem na to nejak zareagovala ,vsiml sis?
To slovo myslet jsem nevyslovila ja, ale Ty. To Ty sis ho tam doplnil.
Mas jistotu jak to se sebou mas Dai? A kde ji beres?
Hir, zkusilas někdy na něco tady někomu odpovědět? Nebo "odpovídáš pouze dalšími dotazy"?
Opakuju to znovu, protože to považuju za nutné. Neptej se proč.
A jestli mám se sebou jistotu? A co ty ty máš jistotu?
Není tady

PavlaH napsal(a):
Takových krásných myšlenek....
Ano, jsou duchovní mistři jako byl Buddha nebo Ježíš nebo MOhamed. Ne všichni jsou však schopni pochopit jejich slova a proto hledající potřebují učitele, kteří jim pomohou proniknout do tajů nauk a do mistrovství těchto lidí. A těmi může být kdokoli, kdo nám pomůže k uvědomění. Pak i přeneseně může být dlaždič učitelem, protože třeba jen kvůli jeho oplzlým nadávkám mi může dojít, že si nemusím nechat nadávat. Dai terr napsal spoustu příkladů, díky za ně.
Pavlo
já Ti to neberu, Já jen, že Ty o koze a já o voze, Já neřešila, od koho všeho se můžeš naučit, páč je to tak triviální, že to nepovažuju za důležité. Ale jen o to tvrzení, že se učitel neučí od žáka o to mi prosím šlo, v tom je zakopanej pes. Pro mne. To mne zajímalo, ale rozjelo se to jinudy,
to je vidět, jak mne (ne)vnímáte 
Není tady
PavlaH napsal(a):
Ach mariposo, to samozřejmě byly moje díky. MOje poděkování dai terrovi za příklady, kterými dokreslil moje myšlenky.
Jak dělám že vím? Některé potřeby jsou jasné. Tak jako matka dává malému dítěti jídlo, teplo a lásku, a tak zajištuje jeho potřeby, i tak se to dá pojmout. Jsem matka, to určitě a svoje děti učím, takže i učitelka. Tedy zpočátku pokrývám především tyto tělesné potřeby a ony se naučí způsobu, jak se se mnou coby cizincem domluvit. Pak jsou tu další potřeby, jako třeba poznávat svět. I ony si umějí o svoje úkoly říci. A já měním svoje přístupy zároven s tím, jak se mění moje děti.
Tak to VÍM.
Dekuji Ti Pavlo za odpoved 
Deti jsou bytosti, od kterych se ja (mariposa) predevsim ucim 
Není tady
ano mariposo, učíme se jeden od druhého navzájem.
Jsi si jistá Kaštanko že ty o voze a já o koze? Opravdu jsou některé věci tak triviální? Opravdu si je pak v denním životě uvědomujeme?
Já jsem milá Kaštanko přišla už před hodně příspěvky na to, že ty máš na mysli velké osobnosti typu Buddhy, Ježíše nebo Mohameda. ALe jejich učení by nám bylo k pr.u, kdyby neexistovali oni bezejmenní učitelé, kteří nám pomohou jejich poselství praktikovat. I oni si zaslouží název učitel. MOžná jako výraz úcty.
Není tady
PavlaH napsal(a):
To vytucnene, to tvrdis Ty Pavlo 
Ja zase rikam, ze deti v sobe maji viditelne, zachytitelne jeste to, co na co my (dospeli) jsme uz temer zapomneli - na svoji podstatu
Pokud se od sebe ucime navzajem, muze se stat, ze se mnohdy naucime i to co treba nepotrebujeme. Muze tak byt, Pavlo?
Upravil(a) mariposa (9. 2. 2010 19:44)
Není tady
Jsi si jistá, že i to, co nepotřebujeme, Mariposo? COpak si rodiče nevybíráme v souladu s životním plánem? Je tak Mariposo?
Není tady

mariposa napsal(a):
PavlaH napsal(a):
To vytucnene, to tvrdis Ty Pavlo
Ja zase rikam, ze deti v sobe maji viditelne, zachytitelne jeste to, co na co my (dospeli) jsme uz temer zapomneli - na svoji podstatu![]()
Pokud se od sebe ucime navzajem, muze se stat, ze se mnohdy naucime i to co treba nepotrebujeme. Muze tak byt, Pavlo?
Další, co u snad u každého příspěvku říká "to říkáš ty". Ach jo. To je materiál...
Není tady
To nic Kaliku. To Ego...
A mě to zatím obohacuje.
Není tady

JJ, člověk ale musí filtrovat 
Není tady
KALIK napsal(a):
Další, co u snad u každého příspěvku říká "to říkáš ty". Ach jo. To je materiál...
Kaliku a Ty jsi psal ze tomu nerozumis. To znamena ze by jsi tomu rad rozumel,proc tomu tak je? 
Není tady
DaiTerr napsal(a):
Hir, zkusilas někdy na něco tady někomu odpovědět? Nebo "odpovídáš pouze dalšími dotazy"?
Opakuju to znovu, protože to považuju za nutné. Neptej se proč.
A jestli mám se sebou jistotu? A co ty ty máš jistotu?
Dai, nejen zkusila. Odpovidam kdyz se pro to rozhodnu. 
Nebudu se Te ptat proc to opakujes.Vim to, ale anebo pokud si prejes nazvi to podle sebe -domnenkou.
Pochopim to.
Jen tise budu verit ze to vis predesvsim Ty proc to povazujes za nutne. 
Není tady
Kaliku, ale ty pravdy a perly co se tu objevují, to co mě nutí si některé věci zopakovat, popřemýšlet jak to mám to je bezva. A když nakonec přijde perla v podobě potvrzení, že tak to mám já, od někoho, kdo se mě ptá, to je pro mě přímo vyznamenání. Někdo o mých slovech přemýšlel, srovnával je, hodnotil je a zařadil si je - to je najednou pozornosti 
Není tady
Kaštanka napsal(a):
...To je jak ta hra "Tichá pošta". Na začátku řekneš "stůl" a na konci vyleze "hůl".
Nebo "vůl"... Ale, hra "Ticha posta" je skvjelou skolou, ne? A "mistri" si v ni primo lebedi...
PS: Kurnik, musim vycistit klavesy, abych nemusela furt vsecko tak "neduchovne" opravovat... 
Upravil(a) ViktorkaLove (9. 2. 2010 20:44)
Není tady
Pandorraa napsal(a):
Představa mistra, který nechce, aby jeho žák byl ještě lepščí než on sám, a který není schopen postihnout právě ten okamžik a něco se sám přiučit, je pro mne tak pitomá, že si ji snad ani neumím představit
To je v tvem pripade evidentni... 
Není tady