|
9.dubna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 9.dubna : Vaření na chatě či chalupě bez stresu: Tipy na vaření z jedné pánve nebo hrnce. 1.dubna : Jak vznikla záhada ďáblova trojúhelníku: Odhalil ji už Kolumbus? |
|
|
Myslíš, že žák pro učitele nemůže být podnětný? Že ho skutečně nemá co naučit?
Nic není statické, všechno se vyvíjí, ani ten učitel, ani žák nebudou stále stejní, neměnící se...žák může mít v něčem postřeh, nápad, podnět i pro vynikajícho učitele.
Nehledě na to, že ho učí jiné věci, než konkretní předmět , např. to, aby mohl být dobrým učitelem.
Duchovní toto forum ještě je a to díky několika lidem, kteří ho do té označené kategorie vždycky vrátí. Zaplaťbůh. 
Není tady

Daphné napsal(a):
Kaštanko, učitel se může učit i od žáků. Netýká se to znalostí (i když třeba u počítačové gramotnosti by často i mohl), ale třeba trpělivosti, umění předávat ty své znalosti stravitelnou a žákům pochopitelnou formou a podobně. Říká se tomu zkušenosti a praxe. Jak by déleučící učitel zkušenosti s vedením třídy získal, když ne od žáků?
Ano, to už je trochu něco jiného ale co píšeš ! Mne šlo o 2 pohledy, o to že žák nemůže učit mistra na duchovní stezce a obecně (ne tedy relativně) platí, že žák se uči od svého učitele. Příklad s tou švestkou, a pak s tím nahoře, dole na DaiTer jsem psala.asi to ale blbě vysvětluju, protože já o voze a jiný o koze. Prosím, jde mi o trend relativizování, který v této době bují a já sním nesouhlasím, páč způsobuje jistý chaos a nedorozumění
v myslích lidí nebó kde 
Není tady

Wiki napsal(a):
Myslíš, že žák pro učitele nemůže být podnětný? Že ho skutečně nemá co naučit?
Nic není statické, všechno se vyvíjí, ani ten učitel, ani žák nebudou stále stejní, neměnící se...žák může mít v něčem postřeh, nápad, podnět i pro vynikajícho učitele.
Nehledě na to, že ho učí jiné věci, než konkretní předmět , např. to, aby mohl být dobrým učitelem.
Duchovní toto forum ještě je a to díky několika lidem, kteří ho do té označené kategorie vždycky vrátí. Zaplaťbůh.
Wiki, dík za pochalu 
Není tady

BB napsal(a):
Všichni jsme jeden a každý jsme jiný, a všichni se učíme od všech ..... v životě. Nepleťmě do toho školu ... tam je hierarchie daná, v životě ne ... není přece stanovené měřidlo na měření stupně duchovního vývoje .... o co se tu dohadujete ?
BB, to vytučnělé souhlas
jinak jsi mne špatně pochopila. Dohadujem se jen o relativizování tvrzení nebo jak to říct. Víš už jsem to psala Kalikovi a Dai. Asi blbě jsem to psala. V tomto případě "učitel se učí od žáků" a já to zpochybnila viz výše nebo níže

Upravil(a) Kaštanka (8. 2. 2010 18:09)
Není tady

Kaštanka napsal(a):
BB napsal(a):
Všichni jsme jeden a každý jsme jiný, a všichni se učíme od všech ..... v životě. Nepleťmě do toho školu ... tam je hierarchie daná, v životě ne ... není přece stanovené měřidlo na měření stupně duchovního vývoje .... o co se tu dohadujete ?
BB, to vytučnělé souhlas
jinak jsi mne špatně pochopila. Dohadujem se jen o relativizování tvrzení nebo jak to říct. Víš už jsem to psala Kalikovi a Dai. Asi blbě jsem to psala. V tomto případě "učitel se učí od žáků" a já to zpochybnila viz výše (nebo níže?)
![]()
Myslím, že je to míchání jabka hrušky, co píše DaiTerr, musíme se držet jedné roviny, i když jich má cesta víc, nedá se to smíchat dohromady. 
Upravil(a) Kaštanka (8. 2. 2010 18:11)
Není tady
Pro všechny , které zajímá téma učení a učitele mám ještě jednu knihu - jeho svatost Dalajlama Cesta ke svobodě.
Kaštanko, neodpověděla jsi mi ani na jeden můj dotaz, nepochopila jsi je. Přesto - učitel se může učit od žáka, protože učí-li dobře, žák jej může předčít. Učitel vede k poznání, velmi důležitý je úsudek žáka, a jak už tu zaznělo přede mnou, učitel může dostat i takovou otázku, ze které se hodně naučí i sám. Jestli tohle považuješ za relativní, pak věz, že i Ježíš byl kdysi žákem, ponechal si však vlastní úsudek. I on pochyboval jako učitel, podívej se na předvečer jeho smrti kdy rozmlouval s Bohem svým otcem. A nakonec - učitelem je kdokoli, kdo nás dokáže povznést, děti, rodiče, manželka, přítel přítele, idol v televizi....
Není tady

mariposa napsal(a):
Kaštanka napsal(a):
KALIK napsal(a):
Chceš to vysvětlit? I když mám dojem, že to tu už bylo řečenoNeumím si představit, že by se Ježíš učil od svých učedníků. A Ježíš se k tomu vyjadřuje dle bible takto
ev.Lukáš 6, 39-40 Pověděl jim také toto přirovnání: "Může slepý vodit slepého? Nespadnou oba do jámy?Není učedník nad mistra;když se dokonale vyučí, bude jako jeho mistr. "
Naprosto uzasna otazka, na kterou si muze kazdy sam odpovedet
![]()
Mariposa si všimla...jupí
jupí
Není tady
Kaštanka napsal(a):
Ano, to už je trochu něco jiného ale co píšeš ! Mne šlo o 2 pohledy, o to že žák nemůže učit mistra na duchovní stezce a obecně (ne tedy relativně) platí, že žák se uči od svého učitele. Příklad s tou švestkou, a pak s tím nahoře, dole na DaiTer jsem psala.asi to ale blbě vysvětluju, protože já o voze a jiný o koze. Prosím, jde mi o trend relativizování, který v této době bují a já sním nesouhlasím, páč způsobuje jistý chaos a nedorozumění
v myslích lidí nebó kde
Mno holka, kdybych měla čekat až najdu učitele, který dokončil svoji duchovní stezku, to bych mohla klidně i umřít a nedočkala se. V naší realitě, v našem životě stezka nekončí, leda že bych se posadila pod strom a stala se osvícenou, nebo můj oblíbený příklad - Postavím se pod žárovku, počkám až někdo zapne spínač a budu OSVÍCE NÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ.

Není tady

PavlaH napsal(a):
Pro všechny , které zajímá téma učení a učitele mám ještě jednu knihu - jeho svatost Dalajlama Cesta ke svobodě.
Kaštanko, neodpověděla jsi mi ani na jeden můj dotaz, nepochopila jsi je. Přesto - učitel se může učit od žáka, protože učí-li dobře, žák jej může předčít. Učitel vede k poznání, velmi důležitý je úsudek žáka, a jak už tu zaznělo přede mnou, učitel může dostat i takovou otázku, ze které se hodně naučí i sám. Jestli tohle považuješ za relativní, pak věz, že i Ježíš byl kdysi žákem, ponechal si však vlastní úsudek. I on pochyboval jako učitel, podívej se na předvečer jeho smrti kdy rozmlouval s Bohem svým otcem. A nakonec - učitelem je kdokoli, kdo nás dokáže povznést, děti, rodiče, manželka, přítel přítele, idol v televizi....
Já myslím duchovního učitele, skutečně osvíceného, ne jednookého mezi slepými.
Z tohoto předpokladu jsem vycházela.
Jinak mne udivuje, kde jsem Ti neodpověděla, tak jsem se snažila odpovídat. Víš aspon jeden příklad, prosím Tě, kde jsem Ti neodpověděla ?? Je lehké mi to takhle vmést do tváře, když nevím, o čem mluvíš. 
Není tady
Kaštanka napsal(a):
mariposa napsal(a):
Kaštanka napsal(a):
Neumím si představit, že by se Ježíš učil od svých učedníků. A Ježíš se k tomu vyjadřuje dle bible taktoev.Lukáš 6, 39-40 Pověděl jim také toto přirovnání: "Může slepý vodit slepého? Nespadnou oba do jámy?Není učedník nad mistra;když se dokonale vyučí, bude jako jeho mistr. "
Naprosto uzasna otazka, na kterou si muze kazdy sam odpovedet
![]()
jupí
ANo slepý může vodit slepého. Když to dovedu ad absurdum, slepý, který má vhled a naučil se používat svoje další smysly, může totéž naučit i druhého slepého. Tady je to směšování hrušek s jabkama. Učitel je pro mne jakýkoli člověk, který mě něco naučí - nepřítel, dlaždič, cikán, vrah, mistr, politik... Pokudmi dokáže pomoci skrz svůj příklad, skrz svůj pohled, skrz svoje slova a činy předat nějaké poselství. A nemusí přitom mluvit ani jako Ježíš. Pokud se nepletu tak Ježíš řekl, že je v každém z nás.... 
Není tady

mariposa napsal(a):
DaiTerr napsal(a):
Ve své podstatě je někdy "učedník mistrem a mistr učedníkem", jindy zase "učedník učedníkem a mistr mistrem", ovšem je též možné, že pokud budeš pátrat dále, zjistíš možná, že "mistr i učedník jedno jsou"
Každý jsme hlavně sami sobě učitelem..
Dai, to vytucneny
a žákem ne ? 
Není tady
No jistě Kaštanko i žákem. Možná že jsi ted na začátku nového vnímání....
Možná, nikdy nemůžu říci určitě, poněvač , co na našem světě je určité?
Není tady
Kaštanka napsal(a):
PavlaH napsal(a):
Kaštanko, neodpověděla jsi mi ani na jeden můj dotaz, nepochopila jsi je. Přesto - učitel se může učit od žáka, protože učí-li dobře, žák jej může předčít. Učitel vede k poznání, velmi důležitý je úsudek žáka, a jak už tu zaznělo přede mnou, učitel může dostat i takovou otázku, ze které se hodně naučí i sám. Jestli tohle považuješ za relativní, pak věz, že i Ježíš byl kdysi žákem, ponechal si však vlastní úsudek. I on pochyboval jako učitel, podívej se na předvečer jeho smrti kdy rozmlouval s Bohem svým otcem. A nakonec - učitelem je kdokoli, kdo nás dokáže povznést, děti, rodiče, manželka, přítel přítele, idol v televizi....Já myslím duchovního učitele, skutečně osvíceného, ne jednookého mezi slepými.
Z tohoto předpokladu jsem vycházela.
Jinak mne udivuje, kde jsem Ti neodpověděla, tak jsem se snažila odpovídat. Víš aspon jeden příklad, prosím Tě, kde jsem Ti neodpověděla ?? Je lehké mi to takhle vmést do tváře, když nevím, o čem mluvíš.
Kaštanko omlouvám se za tvrzení, žes mi neodpověděla, tvoji odpověd jsem v dnešním množství příspěvků přehlédla.
Není tady
Kaštanko, duchovní učitel - mistr? A aby tě naučil to, co zná? K čemu mistr, když chodíš třeba do základky?Myslím, že cesta každého z nás je mnohem trnitější, naši učitelé se vyskytují průběžně a vždy, když jsi připravená. Tos neslyšela, že nejlepším učitelem je náš nepřítel? Ale vposledku je to jen na nás samých, jak budeme otevření, přístupní informacím a upřímní sami k sobě, ani mistr nejmistrovatější za nás naši úlohu neudělá.
Není tady

Jj Daphné má pravdu i tady jsem narazila na učitele a ne na jednoho je jich tu spousta

Není tady
Kaštanko, pak už mi zbývá jediné, kdo je pro tebe učitel a jaký je pro tebe rozdíl mezi učitelem a duchovním učitelem? Můj pohled znáš, vyjdeš na svět s tím svým?
Není tady
Mimochodem Kaštánku, jak takového učitele poznáš : "duchovního učitele, skutečně osvíceného, ne jednookého mezi slepými" podle jakého měřítka ? A co tě má konrétně naučit ? Máš o tom představu ?
Není tady
Daphné napsal(a):
mariposa napsal(a):
Daphné napsal(a):
Kaštanko, učitel se může učit i od žáků. Netýká se to znalostí (i když třeba u počítačové gramotnosti by často i mohl), ale třeba trpělivosti, umění předávat ty své znalosti stravitelnou a žákům pochopitelnou formou a podobně. Říká se tomu zkušenosti a praxe. Jak by déleučící učitel zkušenosti s vedením třídy získal, když ne od žáků?
Daph, libi se mi, zes tu jako jedna z mala dala priklad, ktereho se muzeme chytnout a projit si ho
Pises, ze ucitel se od zaka muze ucit napriklad trpelivosti. No jo, to by ale znamenalo, ze te trpelivosti nema dostatek, ze mu trpelivost tedy vlastne chybi. A pokud mu chybi trpelivost a je to zak, ktery toto uci ucitele, CO TEDY VLASTNE UCI UCITEL SVEHO ZAKA???Mari, můžeš si to projít ve svém soukromí, položit si otázky a sama si na ně odpovědět. Uvedený příklad přece neznamená, že žák má plno trpělivosti, a tím učí...to tedy tak není, a taky to tak nebylo myšleno. Trpělivosti nás učí třeba navlékání korálků - myslíš si, že korálky mají trpělivost?
Chytla ses špatně, přehmátni.
Daph, taky jsem nikde netvrdila, ze zak tu trpelivost ma, ze ne?
Precti si ten muj prispevek a toto tam nenajdes - myslim doslovne presne tak jak to pak pises potom Ty.
Daph, pokud navlekas koralky, ucis se trpelivosti - souhlasim, je to jedna z x variant jak se ucit trpelivosti.
Ty navlekas, Ty se ucis
Koralek je jen koralek, je tu pro Tebe, vybrala sis koralky a sedis a navlekas - jsi to TY kdo se pri tom uci trpelivosti, a koralky k tomu jen vyuzijes 
Není tady
PavlaH napsal(a):
Pavlo, tohle je velice zvlastni myslenka
Pokud to dobre chapu, to cos napsala, znamenalo by to, ze pokud zak dokaze predcit sveho ucitele, nejsou si rovni. Tak nejak jsi to chtela rict? Ptam se nebot bych tomu co pises, rada porozumnela.
Je mozny, ze to chapu spatne, tak bych byla rada, kdybys me opravila 
Není tady
Kaštanka napsal(a):
Neumím si představit, že by se Ježíš učil od svých učedníků. A Ježíš se k tomu vyjadřuje dle bible takto
ev.Lukáš 6, 39-40 Pověděl jim také toto přirovnání: "Může slepý vodit slepého? Nespadnou oba do jámy?Není učedník nad mistra;když se dokonale vyučí, bude jako jeho mistr. "
Pavli, Kastanka sem dala tohle, co si o tomhle myslis?
Není tady
PavlaH napsal(a):
Kaštanka napsal(a):
v myslích lidí nebó kde
Mno holka, kdybych měla čekat až najdu učitele, který dokončil svoji duchovní stezku, to bych mohla klidně i umřít a nedočkala se. V naší realitě, v našem životě stezka nekončí, leda že bych se posadila pod strom a stala se osvícenou, nebo můj oblíbený příklad - Postavím se pod žárovku, počkám až někdo zapne spínač a budu OSVÍCE NÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ.
![]()
Tak s timhle ja se neztotoznuju, nebot hluboce verim tomu, ze KDO HLEDA NAJDE.
My sami tvorime nas svet, my sami volime jakym smerem se bude ubirat nas zivot. Pokud budu verit, ze ja potkam praveho mistra, tak dam ruku do ohne za to, ze ho potkam, ze se to stane
Nebot, jak uz jsem tady psala, ucitel si sve zaky nevybira, to zak si vybira-hleda sveho ucitele 
Není tady
PavlaH napsal(a):
Kaštanka napsal(a):
mariposa napsal(a):
Naprosto uzasna otazka, na kterou si muze kazdy sam odpovedet![]()
jupí
ANo slepý může vodit slepého. Když to dovedu ad absurdum, slepý, který má vhled a naučil se používat svoje další smysly, může totéž naučit i druhého slepého. Tady je to směšování hrušek s jabkama. Učitel je pro mne jakýkoli člověk, který mě něco naučí - nepřítel, dlaždič, cikán, vrah, mistr, politik... Pokudmi dokáže pomoci skrz svůj příklad, skrz svůj pohled, skrz svoje slova a činy předat nějaké poselství. A nemusí přitom mluvit ani jako Ježíš. Pokud se nepletu tak Ježíš řekl, že je v každém z nás....
Pavli, tolik ucitelu mas? Co se prosim naucis od vraha? A co od dlazdice? Mluvime tady stale jeste o mistrovi nebo o cem vlastneeee? 
Není tady
Kaštanka napsal(a):
mariposa napsal(a):
DaiTerr napsal(a):
Ve své podstatě je někdy "učedník mistrem a mistr učedníkem", jindy zase "učedník učedníkem a mistr mistrem", ovšem je též možné, že pokud budeš pátrat dále, zjistíš možná, že "mistr i učedník jedno jsou"
Každý jsme hlavně sami sobě učitelem..
Dai, to vytucneny
a žákem ne ?
Kastanko 
Není tady
PavlaH napsal(a):
No jistě Kaštanko i žákem. Možná že jsi ted na začátku nového vnímání....
Pavlo, a proc uz tady zase mluvis o Kastance? Co Ty vis o Kastance?
Kastanko, co Pavla o Tobe vi? Ze tu pise, ze jsi ted mozna na nejakem zacatku

Není tady
Daphné napsal(a):
Kaštanko, duchovní učitel - mistr? A aby tě naučil to, co zná? K čemu mistr, když chodíš třeba do základky?Myslím, že cesta každého z nás je mnohem trnitější, naši učitelé se vyskytují průběžně a vždy, když jsi připravená. Tos neslyšela, že nejlepším učitelem je náš nepřítel? Ale vposledku je to jen na nás samých, jak budeme otevření, přístupní informacím a upřímní sami k sobě, ani mistr nejmistrovatější za nás naši úlohu neudělá.
To je prece jasnyyyyy
O cem tady asi tak stale mluvim, Daph? Copak to tu nerikame stale dokola, ze vse je jen na nas, my sami se ucime. Kastanko, kolikrat to tady uz zaznelo a oni to stale pisi dokolecka dokola 
Není tady