29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Ja zas Plzáka nemusím, už len zato, že de facto obhajuje mužskú neveru a ženy posiela k šporáku... ale to neznamená, že občas nemá pravdu. A keď ju má, arda mu ju uznám abudem sa tým riadiť. Keď ju nemá, pomyslím si niečo o deformovaných mužských a preskočím... Ale endá sa nesúhlasiť s tým, že manželská láska sa líši od zaľúbenosti a treb si ju petovať a (ak si odbre spomínam) KULTIVOVAŤ. Aj komunikáciu(vrátane sexu), aj vzťah ako taký. To slovo s ami páči.
Není tady
Myslím,že zase tak moc lidí - jak to tady čtu - neví, nebo neuznají(?), že na pohodovém manželství je třeba pracovat
Doplnila bych, že by to měli vědět (uznávat) OBA. Jinak je to stejný, jako když si jedno dítě staví hrad z písku a druhé mu do něj buď z neznalosti, nebo (v horší variantě) ze zlomyslnosti neustále kope. To první to nějakou dobu snáší, pokouší se stavět dál a dokud se nerozbrečí nebo ho nenatáhne lopatičkou, vypadá to na první pohled, že si hezky hrajou. Často je pak káráno to stavějící, že Pepíčkovi ublížilo.
Není tady
Wiki napsal(a):
Strašně moc lidí žije v obrovských iluzích a bludech, aniž by vůbec tušili, že je něco špatně. Uběhne pár roků - a je to tady. Rána, svět se zastavil - on je mi nevěrný - konec světa.
Velmi výstižné, obzvlášť to, co jsem vytučnil
Není tady
Vidím to jako Wiki.
Plzákova slova nevnímám jako nějakou obhajobu nevěry, ale jako něco, co prostě říká: ano, nevěra byla, je a nejspíš i bude provázet lidské vztahy, tak se na to připrav, ať až to příjde, se z toho nezhroutíš. Zbav se iluzí a co nejdřív pochop, co je to mít rád, co je to mít funkční partnerský vztah, funkční manželství. Starej se o to, co TY pro to můžeš udělat a dělej to.
Nemyslím, že ženy posílá ke sporáku, jen nám celkem jemně - pro mnohé ženy-chlapy až moc jemně - připomíná naše ženské schopnosti a přirozené "zbraně" - jemnost, citlivost, chápavost, moudrost, schopnost empatie a vhledu do různých situací, ale i do duše muže.
Na tomhle světě je už tolik "hrubosti" a "násilí", že nevidím jediný důvod, proč bychom ji měly my ženy rozmnožovat ještě tím, že budeme "jako chlapi", abychom jim to "vytmavily".
To je přece směšné.
Bohužel hodně žen naprost poblblých feminismem vůbec nechápe, o čem je řeč. A je dost težké jim to vysvětlit...
Není tady
Mikeš napsal(a):
Wiki napsal(a):
Strašně moc lidí žije v obrovských iluzích a bludech, aniž by vůbec tušili, že je něco špatně. Uběhne pár roků - a je to tady. Rána, svět se zastavil - on je mi nevěrný - konec světa.
Velmi výstižné, obzvlášť to, co jsem vytučnil
Mluvím zejména z vlastní zkušenosti nepřipravené nepoučené neznalé bývalé manželky
Není tady
Selima napsal(a):
Ja zas Plzáka nemusím, už len zato, že de facto obhajuje mužskú neveru a ženy posiela k šporáku... ale to neznamená, že občas nemá pravdu.
A keď ju má, arda mu ju uznám abudem sa tým riadiť. Keď ju nemá, pomyslím si niečo o deformovaných mužských a preskočím... Ale endá sa nesúhlasiť s tým, že manželská láska sa líši od zaľúbenosti a treb si ju petovať a (ak si odbre spomínam) KULTIVOVAŤ. Aj komunikáciu(vrátane sexu), aj vzťah ako taký. To slovo s ami páči.
Sel, a víš, že si to pamatuju, že ho nemusíš? Kdysi o tom řeč byla. A já zase psala, že bych ho a podobná témata zavedla jako povinný předmět na sš.
Ale oceňuju, že uznáš že má v něčem pravdu, přestože nejsi sympatizant. To mnozí nedokážou, přestože ani nic od něj nečetli..
Nemyslím, že posílá baby ke sporáku. Spíš vyzývá k rozumu. Abychom neměli iluze, které v nás mohou přetrvávat roky a ničit nám o okolí život. Protože jsou to věci, které prostě jsou a nemůžeme je změnit, i když se třeba postavíme na hlavu.
Vzpomínám si z jeho knihy, něco o přípravě k manželství, že pokud jeden z partnerů (chodících spolu) nemá koníčka a vyžaduje stálou pozornost druhého, bez něj nejde nikam, je to varovný signál. To jsem tenkrát ve věku cca 17ti nevěděla..
Uterky a čtvrtky tedy neumím , ale jsem přesvědčena, že je to dobrý (nebo třeba každou sobotu a ještě jen sudou:D), protože ten aktivnější nemusí " škemrat" a riskovat odmítnutí.
Spíš "propaguje" ženskou pohodovou, která odělá obídek, fofrem umeje nádobí (či nahází do myčky), vlepí starýmu hubana a spěchá pryč, aby stihla svůj koníček (zálibu, kino, výstavu..kamarádku atd), páč velmi dobře ví, že pro manžela je výstava utrpením. On mezitím schrupne u fotbalu, který k smrti nebaví ji. Společně půjdou přístí neděli (kompromis) na kuželky.
A jeho styl psaní, je lahůdka. Já mám z něho vždycky motivující pocit a velkou chuť být taky tak "rozumná". Hrdinky Zdeny Frýbové (vždy jsem tam nějakou postavu tohoto založení našla . )jsou přesně podle jeho popisu. Ta je ztvárňuje výborně. A ještě lépe jejich protipóly
Není tady
Z Frýbovej tiež znesiem len niečo... Najlepšie o psoch... ale keď začne politizovať, hádžem obrazný Ignore a preskakujem stránky...
Tak o tom šporáku ti to špeciálne nájdem, ak ešte otec nevyhodil staré Plzákove múdra... alebo možno to je niekde na nete. On v podstate tvrdil, že muž by mal žene zvýšiť vreckové, ak ho nebude nútiť do domácich prác... Prípadne, ak bude ON ochotný na to pristúpiť, tak zaplatiť nejakú pomocnicu v domácnosti. (Plzák zjavne prestal vnímať realitu v ére, keď ešte VŠETCI muži zarábali viac ako ženy a milostivo im "dávali peniaze na ICH - rozumej ženskú - domácnosť). Ja mu prajem, aby mu to fungovalo, ale dnešná skutočnosť je proste už inde...
Než sa človek obzrie, život už ho predbehne a nechá ďaleko za sebou...
Inak uznávma, že ako beletria sa Plzák číta dobre, ale potom sa tým teda možno netreba až tak riadiť....
Upravil(a) Selima (10. 2. 2010 14:51)
Není tady
Selima napsal(a):
Z Frýbovej tiež znesiem len niečo...
Najlepšie o psoch... ale keď začne politizovať, hádžem obrazný Ignore a preskakujem stránky...
Tak o tom šporáku ti to špeciálne nájdem, ak ešte otec nevyhodil staré Plzákove múdra... alebo možno to je niekde na nete. On v podstate tvrdil, že muž by mal žene zvýšiť vreckové, ak ho nebude nútiť do domácich prác...Prípadne, ak bude ON ochotný na to pristúpiť, tak zaplatiť nejakú pomocnicu v domácnosti. (Plzák zjavne prestal vnímať realitu v ére, keď ešte VŠETCI muži zarábali viac ako ženy a milostivo im "dávali peniaze na ICH - rozumej ženskú - domácnosť). Ja mu prajem, aby mu to fungovalo, ale dnešná skutočnosť je proste už inde...
Než sa človek obzrie, život už ho predbehne a nechá ďaleko za sebou...
Inak uznávma, že ako beletria sa Plzák číta dobre, ale potom sa tým teda možno netreba až tak riadiť....
Ano ZF pejsky umí dokonale...souhlas.
Ad sporák - beru to za sebe tak, že v dnešní zautomatizované domácnosti (ne při nošení věděr vody na ramenou), nebo techizované? Ne - v sofistikované kuchyni - chlapa nechci . Třeba tu práci i udělá,...jo, dobře,.. ale stejně ne tak jak bych si to přála já, a pak bych stejně všechno předělávala, přeuklízela tak, abych já byla spokojená. Stejně tak při jakékoli jiné domácí práci(praní, luxování atd..) Proto mi nestojí za to mu dávat tyto úkoly. Ani by mě to nenapadlo - a to ve vlastním zájmu..
Jen málo mužů to bude bavit, a vesměs jim to příjemné nebude.
Jiné by to ovšem bylo , kdyby mě ta práce taky nebavila a oba chodili do práce! To by asi musela nastat dělba a třeba ten los. Bo to vreckové!
Není tady
Wiki asi tak.
já taky, když se mě zeptá, kdy mi někdo kontroloval v autě olej řeknu, že nevím.Když se zeptá, co jako budu dělat s děravým výfukem u auta, tak řeknu....nic. No a on pak odpoví, že to teda zařídí. jsou věci, kterým nerozumím a ani rozumět nechci, věci které ani dělat nechci( např. čistit kotel, odhrabávat sníh apod.)tak proč bych měla na chlapovi chtít , aby vařil, když mě to jde líp?mmch. umí to dobře, i péct a i to někdy dělá.
Není tady
Wiki napsal(a):
Ano ZF pejsky umí dokonale...souhlas.
Ad sporák - beru to za sebe tak, že v dnešní zautomatizované domácnosti (ne při nošení věděr vody na ramenou), nebo techizované? Ne - vsofistikované kuchyni - chlapa nechci . Třeba tu práci i udělá,...jo, dobře,.. ale stejně ne tak jak bych si to přála já, a pak bych stejně všechno předělávala, přeuklízela tak, abych já byla spokojená. Stejně tak při jakékoli jiné domácí práci(praní, luxování atd..) Proto mi nestojí za to mu dávat tyto úkoly. Ani by mě to nenapadlo - a to ve vlastním zájmu..
Jen málo mužů to bude bavit, a vesměs jim to příjemné nebude.
Jiné by to ovšem bylo , kdyby mě ta práce taky nebavila a oba chodili do práce! To by asi musela nastat dělba a třeba ten los. Bo to vreckové!
No a ja sa zasa nepotrebujem realizovať v domácnosti a kuchyni, ja potrebujem, aby veci fungovali bez problémov a boli hotové. Zaujímavé, že narážam na mužov(vrátane môjho otca a oboch strýkov), ktorí často varia lepšie ako ženy, neomdlievajú, keď majú upratať a nijako im neuberá na cti, že napr. okná u nás umýva LEN otec(mama je vraj malá a slabá... ). Takže aj môj postoj v tejto veci je jasný: Každý robí to, čo treba, tak, aby bol výsledok dobrý a obojstranná spokojnosť. Ak ale chlap vyhlási jedným dychom "ženské práce" za podradné a druhým vyloví z vrecka peniaze pre manželku, len aby ich urobila ona, tak to vo mne evokuje niečo negatívne. Beriem, že iným to vyhovuje a Plzákovmu modelu tlieskajú. Ja som vyrastala v inom a v inom sa aj cítim dobre.
Není tady
Kuřátko napsal(a):
Tercila napsal(a):
Já Ti nevím, Pandorroo, jak ale souvisejí tyto Tvoje otázky s máknutím.
Otázka "jak to zjistí" s tím podle mě nesouvisí absolutně vůbec. Máš snad pocit, že když si někoho vezmeš a zjistíš, že si s ním nerozumíš, že pak "mákneš" a bude to dobrý? Určitě ne, viď....
A než ses vdávala, tak jsi snad na vašem vztahu nějak "makala"? Fakt? A jak se to dělá konkrétně, prakticky? Já to opravdu nevím. BI.Tak se vám s dovolením do toho zkusím vplést.
Než si někoho vezmeš, tak na tom vztahu fakticky "makáš" denodenně....a ani o tom nevíš. Tím, že své drahé polovičce napíšeš hezkou smsku, uvaříš dobrou večeři, pohladíš jej nebo mu nasloucháš když jej něco trápí, vymyslíš výlet na víkend.... Spousta lidí tohle ale po svatbě přestane dělat. Prostě si pomyslí "proč bych to děla, vždyť už jsme manžele" ...samozřejmě ne doslova
Možná tak to Pan myslela. Alespoň za sebe to vnímám, že to tak funguje.
Ja zase chci mit klid , protoze mam dost starosti v praci a ruzne. Nejsem schopna uz pak vynakladat dalsi namahu na nejake makani na vztahu . To je pro lidi , ktery nemaji asi zadne starosti a resi stale jen vztahove problemy .
Není tady
Pandorraa napsal(a):
Přesně tak kuřátko - každodenní pozornosti a pozornost tomu druhému i sobě, starostlivost o nej ale i o sebe (jak vypadám, oblékám se, nalíčím se...), sdílení starostí i radostí, pochopení pro vnímání partnera, jeho názory a přání..
Soucítění s jeho bolestmi, které se mi mohou zdát nicotné, ale nebudu to na nej hned necitelně vykřikovat..atd. atd.
To ale nemuzes vydrzet delat 20 let a vice nebo ano ?
Není tady
helena napsal(a):
Myslím,že zase tak moc lidí - jak to tady čtu - neví, nebo neuznají(?), že na pohodovém manželství je třeba pracovat
Doplnila bych, že by to měli vědět (uznávat) OBA. Jinak je to stejný, jako když si jedno dítě staví hrad z písku a druhé mu do něj buď z neznalosti, nebo (v horší variantě) ze zlomyslnosti neustále kope. To první to nějakou dobu snáší, pokouší se stavět dál a dokud se nerozbrečí nebo ho nenatáhne lopatičkou, vypadá to na první pohled, že si hezky hrajou. Často je pak káráno to stavějící, že Pepíčkovi ublížilo.
Není tady
agewa napsal(a):
Wiki asi tak.
já taky, když se mě zeptá, kdy mi někdo kontroloval v autě olej řeknu, že nevím.Když se zeptá, co jako budu dělat s děravým výfukem u auta, tak řeknu....nic. No a on pak odpoví, že to teda zařídí. jsou věci, kterým nerozumím a ani rozumět nechci, věci které ani dělat nechci( např. čistit kotel, odhrabávat sníh apod.)tak proč bych měla na chlapovi chtít , aby vařil, když mě to jde líp?mmch. umí to dobře, i péct a i to někdy dělá.
Treba proto, ze varime casteji nez cistime kotel ? My treba kotel necistili nikdy ani nehrabali snih , ale varit se obcas musi.
Není tady
Grainne napsal(a):
Kuřátko napsal(a):
Tercila napsal(a):
Otázka "jak to zjistí" s tím podle mě nesouvisí absolutně vůbec. Máš snad pocit, že když si někoho vezmeš a zjistíš, že si s ním nerozumíš, že pak "mákneš" a bude to dobrý? Určitě ne, viď....
A než ses vdávala, tak jsi snad na vašem vztahu nějak "makala"? Fakt? A jak se to dělá konkrétně, prakticky? Já to opravdu nevím. BI.Tak se vám s dovolením do toho zkusím vplést.
Než si někoho vezmeš, tak na tom vztahu fakticky "makáš" denodenně....a ani o tom nevíš. Tím, že své drahé polovičce napíšeš hezkou smsku, uvaříš dobrou večeři, pohladíš jej nebo mu nasloucháš když jej něco trápí, vymyslíš výlet na víkend.... Spousta lidí tohle ale po svatbě přestane dělat. Prostě si pomyslí "proč bych to děla, vždyť už jsme manžele" ...samozřejmě ne doslova
Možná tak to Pan myslela. Alespoň za sebe to vnímám, že to tak funguje.Ja zase chci mit klid , protoze mam dost starosti v praci a ruzne. Nejsem schopna uz pak vynakladat dalsi namahu na nejake makani na vztahu . To je pro lidi , ktery nemaji asi zadne starosti a resi stale jen vztahove problemy .
Grainne, tak to u vás musí být asi hodně smutno
Není tady
On v podstate tvrdil, že muž by mal žene zvýšiť vreckové, ak ho nebude nútiť do domácich prác...
Ak ale chlap vyhlási jedným dychom "ženské práce" za podradné a druhým vyloví z vrecka peniaze pre manželku, len aby ich urobila ona, tak to vo mne evokuje niečo negatívne.
Zjednodušuješ - říká, že když se na domácích pracích nepodílí, by jí to měl nějak kompenzovat. Ne jenom finančně. Ale když už jí ty prachy dá, je jen na ní, jestli umeje okna a za ušetřený peníz si pořídí botičky, nebo zaplatí úklidovou firmu a ušetří čas pro něco zajímavějšího.
Ja zase chci mit klid , protoze mam dost starosti v praci a ruzne. Nejsem schopna uz pak vynakladat dalsi namahu na nejake makani na vztahu . To je pro lidi , ktery nemaji asi zadne starosti a resi stale jen vztahove problemy.
Šeredně se pleteš - když dáváš neustále najevo, kolik máš jiných starostí, problémy ve vztahu nastanou zákonitě. Jistě, můžu si doma zaskuhrat, jak mě v práci dřou bez nože, jak mi jdou na nervy rodiče, sousedka nebo puberťáci a nebaví mě věčný lítání kolem domácnosti, ale nemůže to být důvod k tomu, abych řekla "miláčku, vlez mi na záda, na tebe už nemám náladu". Občas samozřejmě - ale nemůžu si z toho udělat životní program.
Není tady
Taky mi kdysi některá Plzákova slova neseděla. Teď už je vnímám jinak. Plzák je moudrý muž.
Přemýšlím, čím se mé vnímání změnilo. Možná tím, že už si neberu věci osobně a čtu, co Plzák skutečně píše.
Grainne napsal(a):
Ja zase chci mit klid , protoze mam dost starosti v praci a ruzne. Nejsem schopna uz pak vynakladat dalsi namahu na nejake makani na vztahu . To je pro lidi , ktery nemaji asi zadne starosti a resi stale jen vztahove problemy .
Vidíš a já si zase myslím, že pokud udělat někomu druhému radost nebo jej pohladit je pro tebe vynakládání námahy, tak je něco špatně. Měla by to být spíše radost. Nebo to, že máš o toho druhého starost ale rozhodně ne námaha. Proto to slovo "makat" na vztahu není možné brát přímo doslova.
Není tady
Vanda napsal(a):
Grainne napsal(a):
Kuřátko napsal(a):
Tak se vám s dovolením do toho zkusím vplést.
Možná tak to Pan myslela. Alespoň za sebe to vnímám, že to tak funguje.Ja zase chci mit klid , protoze mam dost starosti v praci a ruzne. Nejsem schopna uz pak vynakladat dalsi namahu na nejake makani na vztahu . To je pro lidi , ktery nemaji asi zadne starosti a resi stale jen vztahove problemy .
Grainne, tak to u vás musí být asi hodně smutno
proč myslíš ?
Není tady
helena napsal(a):
On v podstate tvrdil, že muž by mal žene zvýšiť vreckové, ak ho nebude nútiť do domácich prác...
Ak ale chlap vyhlási jedným dychom "ženské práce" za podradné a druhým vyloví z vrecka peniaze pre manželku, len aby ich urobila ona, tak to vo mne evokuje niečo negatívne.
Zjednodušuješ - říká, že když se na domácích pracích nepodílí, by jí to měl nějak kompenzovat. Ne jenom finančně. Ale když už jí ty prachy dá, je jen na ní, jestli umeje okna a za ušetřený peníz si pořídí botičky, nebo zaplatí úklidovou firmu a ušetří čas pro něco zajímavějšího.
Ja zase chci mit klid , protoze mam dost starosti v praci a ruzne. Nejsem schopna uz pak vynakladat dalsi namahu na nejake makani na vztahu . To je pro lidi , ktery nemaji asi zadne starosti a resi stale jen vztahove problemy.
Šeredně se pleteš - když dáváš neustále najevo, kolik máš jiných starostí, problémy ve vztahu nastanou zákonitě. Jistě, můžu si doma zaskuhrat, jak mě v práci dřou bez nože, jak mi jdou na nervy rodiče, sousedka nebo puberťáci a nebaví mě věčný lítání kolem domácnosti, ale nemůže to být důvod k tomu, abych řekla "miláčku, vlez mi na záda, na tebe už nemám náladu". Občas samozřejmě - ale nemůžu si z toho udělat životní program.
Já to najevo nedávám, nejsem skuhrací typ , jsem prostě unavená a náladu na nějaké oprašovaní manžela prostě nemám už náladu. Problémy máme , ale spíše díky dětem.
Není tady
Kuřátko napsal(a):
Grainne napsal(a):
Vidíš a já si zase myslím, že pokud udělat někomu druhému radost nebo jej pohladit je pro tebe vynakládání námahy, tak je něco špatně. Měla by to být spíše radost. Nebo to, že máš o toho druhého starost ale rozhodně ne námaha. Proto to slovo "makat" na vztahu není možné brát přímo doslova.
Po 20 letech je to dost obtížné.
Není tady
Já to najevo nedávám, nejsem skuhrací typ , jsem prostě unavená a náladu na nějaké oprašovaní manžela prostě nemám už náladu... Po 20 letech je to dost obtížné
Jo, Grainne, někdy i dřív... Jenže tady nejde o oprašování, ale nějaké rozumné soužití. Když jeden ztratí o druhého kompletně zájem, s přáteli promluví víc a častěji a doma "prostě nemá náladu", tak se nemůže divit, když vztah jde do kopru a partner vůbec někam jinam...
Není tady
agewa napsal(a):
Wiki asi tak.
Nám to také jaksi vyplynulo samo, jen já přeaktivní jsem si vzala na sebe v nadšenosti úkoly typu " obstarat co nejefektnější tepelné čerpadlo", či postavit dům. ..Naštěstí muž postupně moje rozběhnutou akci a zase se to samo ustálilo do vyjetých kolejí - mně práce kolem domu a rodiny, , jeho technické a auta.
Ale chápu , že to může mít každý jinak. Jako např, Selima.
Upravil(a) Wiki (11. 2. 2010 13:10)
Není tady
helena napsal(a):
Já to najevo nedávám, nejsem skuhrací typ , jsem prostě unavená a náladu na nějaké oprašovaní manžela prostě nemám už náladu... Po 20 letech je to dost obtížné
Jo, Grainne, někdy i dřív... Jenže tady nejde o oprašování, ale nějaké rozumné soužití. Když jeden ztratí o druhého kompletně zájem, s přáteli promluví víc a častěji a doma "prostě nemá náladu", tak se nemůže divit, když vztah jde do kopru a partner vůbec někam jinam...
Máš pravdu . Taky mám ten pocit, že to jde do kopru, tak ještě, aby si to přiznal i m. Zatím se tomu brání .
Není tady
Grainne napsal(a):
Kuřátko napsal(a):
Tercila napsal(a):
Starosti , řekla bych, máme všichni. Já za sebe - to dělám všechno paralelně .
Není tady