Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#1 3. 2. 2010 10:25

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Manželství je dřina a neb volný vztah a schopnost říkat NE

http://revue.idnes.cz/miroslav-plzak-ma … 31_sex_jup

http://ona.idnes.cz/volne-manzelstvi-mo … vztahy_abr

Stále se tu objevuijí nová a nová vlákna zoufalých lidí, kteří objevili partnerovu nevěru a víceméně hledají svoji schopnost vyřešit tuto životní situaci.
Většinou se jim hroutí svět...

Je to vůbec nutné? Vědí vůbec proč se jim hroutí?

http://www.mujvztah.cz/clanky-vztahy/ne … every.html
http://www.mujvztah.cz/clanky-vztahy/ch … at-ne.html

Takže trocha čerstvé osvěty do babinetích vod wink

Co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi.

Pomluvy vymýšlejí závistivci, šíří je blbci a věří jim jen idioti.

Není tady

#2 3. 2. 2010 10:41

Ronja
Moderátor(ka)
Místo: Chaloupka pod lesem
Web

Re: Manželství je dřina a neb volný vztah a schopnost říkat NE

Teď nemám čas to všechno přečíst, musím přiznat, že žádný z uvedených článků není na serverech, které bych normálně četla.

Pročetla jsem jen první Plzákův článek a připoměla si, proč toho pána nemusím, i když některé jeho pragmatické postoje jsou mi velmi blízké a leckomu, kdo očekává, že je manželství či dlouhodobý vztah spontánním rájem vzniklým bez velké práce pouze z "velké lásky", určitě můžou pomoct.

Manželství je složitá záležitost z kategorie povinností, ohromná dřina. Jeho smyslem je potomstvo.

Nesouhlasím s tím, že smyslem manželství je potomstvo. Pro mě může být manželství smysluplné a naplněné i v případě, že lidé nemají děti. Vzájemná láska, podpora, pomoc, péče a závazek vůči druhému jsou věci, ze kterých mohou oba těžit i když se rozhodnou (nebo jsou okolnostmi donuceni) žít bez dětí.

Jak se díváte na manželskou nevěru?
V žádném případě ji nepropaguju, z čehož mě někteří oponenti také podezřívají. Považuju ji však za jakési nutné a řešitelné zlo.

Nesouhlasím zcela - jakkoli je jistě nevěra řešitelná, nemyslím, že je nutná. Nutné je se s ní vypořádat, když k ní dojde...

Večer ještě mrknu na zbytek...

M+B, 06/2011
A+R 05/2014
F 01/16

Není tady

#3 3. 2. 2010 10:47

Ronja
Moderátor(ka)
Místo: Chaloupka pod lesem
Web

No a tohle mi zase připomělo, že v něčem se s Plzákem shodnem big_smile

Proč je v manželství tolik všelijakých trápení?

Za to může podle mého v našich končinách velice silný a vytrvalý blud, že když se mají dva rádi, tak jim to klape. To je omyl, s nímž ustavičně bojuju. Tvrdím, že v manželství musí partneři dělat všechno pro to, aby jim to klapalo. Teprve pak se mají správně rádi.

M+B, 06/2011
A+R 05/2014
F 01/16

Není tady

#4 3. 2. 2010 10:57

ViktorkaLove
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Brno

Myslim, ze precist spoustu (nebo jenom jeden) odbornych clanku a "poznat se" v nich je jedna vec, a "vypovidat" (vykecat, vybrecet, vevztekat...) se v diskusnim foru je vec druha. Oboje je uzitecne, oboje dohromady jeste uzitecnejsi a za pomoci obojiho si "podvedeny zoufalec" muze/nemusi najit pro sebe prijatelne reseni. Odborne clanky vsak postradaji jednu vlastnost, kterou diskusni forum se sirokym spektrem postoju a nazoru ma: zpetnou vazbu. Jakoukoliv. I ta negativni totiz muze prinest pozitvni vysledky, totiz "videt se zvenku", ocima jinych... kapitulation

Není tady

#5 3. 2. 2010 11:01

Pisatel
♥♥♥♥♥♥♥

Ronja napsal(a):

Nesouhlasím s tím, že smyslem manželství je potomstvo. Pro mě může být manželství smysluplné a naplněné i v případě, že lidé nemají děti. Vzájemná láska, podpora, pomoc, péče a závazek vůči druhému jsou věci, ze kterých mohou oba těžit i když se rozhodnou (nebo jsou okolnostmi donuceni) žít bez dětí.

No myslím si, že tohle (manželství bez potomstva) dokážeme zabezpečit i bez ono "papíru" na druhého. Oním "papírem" spíš sbíráme body v ekonomické oblasti podstaty vztahu, než v samotném vztahu muže a ženy potažmo stejně pohlavních vztahů.

Nejsem Bohem, abych změnil svět, ale jsem božský, abych změnil sám sebe.

Není tady

#6 3. 2. 2010 11:03

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Ronjo,
pan Plzák říká, že smyslem manželství je potomstvo.
Souhlasím s tebou, že smysluplný manželský vztah mohou prožít lidé i bez dětí.
Je to však vyjimka.
Plzákova slova na druhou stranu zase podporují manželství, která jsou udržována KVŮLI DĚTEM. Žijí v nich lidéí bez vzájemné lásky a dokonce i respektu. Jediné, co je drží pohromadě jsou děti, majetek, strach uz odsouzení, steach bůh ví z čeho....
A myslím si, že takovýhle manželství je bohužel mnohem víc, než těch láskyplných partnerství bez dětí.
Plzák také hovoří o tom, jak manželství kdysi dávno vzniklo. POdle mne vzniklo jako společenská smlouva, která byla a mnohdy stále je především o potomstvu a o majetku. Vzájemná láska byla brána jako příjemný ale nikoliv nutný bonus.

Nu a pokud jde o nevěru, statisticky vzato je nutným ale řešitelným zlem, bráno ale "kus" od "kusu" nutná samozřejmě není. Je to o každém z nás, zda si tím projde a nebo se tomu vyhne smile
A bohužel to není jen o osobní etice a morálce.
Mnohdy o tom rozhodujeme už dávno před uzavřením manželství, třebas osobním programem: na mně nezáleží.... Ten se některým lidem blbě vymazává bez pořádné pecky na solar. A podobných prográmků mají lidé zažraných pod kůží víc...
Ty jim pak zcela spolehlivě právě tu morálku všelijak pokřiví...

Není tady

#7 3. 2. 2010 11:36

Petuli80
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Praha

Tak mne je blizky Jeronym Klimes, ktery je zminovany ve druhem clanku.
Clanky jsem si precetla zatim jen prvni dva, jsou urcite poucne. Ale vidim tu jedno velke ALE. Tim je, ze vsechno ma svuj cas. Kazdy clovek si v teto zivotni situaci musi projit urcitymi vyvojovymi kroky, ktere asi nejdou preskocit...maximalne urychlit. Bylo by strasne fajn, kdyby lidi, kteri si timto prosli dokazali svoji zkusenost predat rovnou "do hlavy" nekoho jineho, ktery je v tomto novackem. Aby dalsi a dalsi nemuseli celym tim kolotocem prochazet, nebo aby ho zvladli rychleji. Jenomze to nejde, nejde to ani pomoci clanku ani primym predanim informaci.
Dalsi veci, ktera me jeste k tematu napada je, ze zeny (nebo i muzi), ktere na internetu hledaji informace o partnerske nevere tak dlouho, az zabloudy na babinet...se po ceste urcite s podobnymi clanky setkaly.
Takze ted a tady je to urcite prinosna osveta, ale mozna jen pro toho, kdo uz ma nejakou cast cesty za sebou

Není tady

#8 3. 2. 2010 11:36

Mikeš
♥♥♥♥♥♥♥

Ronja napsal(a):

No a tohle mi zase připomělo, že v něčem se s Plzákem shodnem big_smile

Mě zase "sedí" tohleto:

Plzák napsal(a):

Smyslem manželství není, aby v něm byli partneři šťastní. Od toho jsou tady osobní záliby. Manželství je složitá záležitost z kategorie povinností, ohromná dřina.

Too old to Rock'n'roll, too young to die (Ian Anderson)

Není tady

#9 3. 2. 2010 11:58

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Petuli80 napsal(a):

Clanky jsem si precetla zatim jen prvni dva, jsou urcite poucne. Ale vidim tu jedno velke ALE. Tim je, ze vsechno ma svuj cas. Kazdy clovek si v teto zivotni situaci musi projit urcitymi vyvojovymi kroky, ktere asi nejdou preskocit...maximalne urychlit. Bylo by strasne fajn, kdyby lidi, kteri si timto prosli dokazali svoji zkusenost predat rovnou "do hlavy" nekoho jineho, ktery je v tomto novackem. Aby dalsi a dalsi nemuseli celym tim kolotocem prochazet, nebo aby ho zvladli rychleji. Jenomze to nejde, nejde to ani pomoci clanku ani primym predanim informaci.

Petuli,
já mám zkušenost, že to jde. Velmi ovšem záleží na vstřícnosti a schopnosti toho "nováčka" informace a zkušenosti druhých přijímat.
Přesně podle onoho:
"Hlupák prožívá své karamboly, chytrák se učí z karambolů hlupáka, moudrý člověk se karambolům vyhýbá."

Vývojové kroky, o kterých píšeš, opravdu nelze přeskočit, ale urychlit ano. Člověk se ve srabu může plácat roky, ale také to s pomocí druhých může zvládnout za několik měsíců. Na jednom místě může uvíznout dlouhou dobu, ale také ho může projít za pár chvil.
Mnohokrát jsem na různých akcích slyšela větu: kdyby mi tohle někdo řekl dříve, nemusela bych bývala....

Proto si myslím, že osvěta je nutná. Pochopitelně už nijak neovlivním fakt, jak jeden každý s informacemi naloží, ale přece si nemůžu myslet, že každý je jen zadubenec, který uvízl ve fázi: já šám, já šama smile
Já to vidím optimisticky a jsem přesvědčená, že kdo hledá, najde a kdo na sobě poctivě pracuje, vůbec nemusí růst skrze utrpení smilestolt

Není tady

#10 3. 2. 2010 12:19

Petuli80
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Praha

Pandorraa napsal(a):

Petuli80 napsal(a):

Petuli,
já mám zkušenost, že to jde. Velmi ovšem záleží na vstřícnosti a schopnosti toho "nováčka" informace a zkušenosti druhých přijímat.
Přesně podle onoho:
"Hlupák prožívá své karamboly, chytrák se učí z karambolů hlupáka, moudrý člověk se karambolům vyhýbá."

Vývojové kroky, o kterých píšeš, opravdu nelze přeskočit, ale urychlit ano. Člověk se ve srabu může plácat roky, ale také to s pomocí druhých může zvládnout za několik měsíců. Na jednom místě může uvíznout dlouhou dobu, ale také ho může projít za pár chvil.
Mnohokrát jsem na různých akcích slyšela větu: kdyby mi tohle někdo řekl dříve, nemusela bych bývala....

Proto si myslím, že osvěta je nutná. Pochopitelně už nijak neovlivním fakt, jak jeden každý s informacemi naloží, ale přece si nemůžu myslet, že každý je jen zadubenec, který uvízl ve fázi: já šám, já šama smile
Já to vidím optimisticky a jsem přesvědčená, že kdo hledá, najde a kdo na sobě poctivě pracuje, vůbec nemusí růst skrze utrpení smilestolt

Souhlasim, jen mam jednu pripominku. Ta zminovana veta by mohla taky znit takhle: kdyby mi tohle nekdo rekl drive, stejne bych ji tehdy jeste nebyla schopna slyset...
Snad to nezni jako nesmyslne slovickareni...ja mam vazne pocit, ze veci/vety maji spravny smysl, kdyz prijdou ve spravny cas. A kdyz ten cas prijde, najednou ten "pokrocily novacek" slysi kolem sebe ze vsech stran spoustu vet, ktere mu bezvadne zapadaji. Cte si clanky a rika si ajooovlastne...a kdybych tohle slysel driv.... Ale ono to bylo porad kolem neho, jen nebyl jeste ve fazi, kdy si toho dokazal vsimnout

Není tady

#11 3. 2. 2010 12:27

helena
♥♥♥♥♥♥♥

http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

#12 3. 2. 2010 12:36

Mikeš
♥♥♥♥♥♥♥

helena napsal(a):

http://velkenemcice.farnost.cz/index.php?id=28,1653,0,0,1,0

Teda, Heleno, že zrovna Ty sem budeš dávat odkaz na nějakou farnost, to by mě v životě nenapadlo... lol tummenupp

Too old to Rock'n'roll, too young to die (Ian Anderson)

Není tady

#13 3. 2. 2010 12:40

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Petuli80 napsal(a):

Souhlasim, jen mam jednu pripominku. Ta zminovana veta by mohla taky znit takhle: kdyby mi tohle nekdo rekl drive, stejne bych ji tehdy jeste nebyla schopna slyset...
Snad to nezni jako nesmyslne slovickareni...ja mam vazne pocit, ze veci/vety maji spravny smysl, kdyz prijdou ve spravny cas. A kdyz ten cas prijde, najednou ten "pokrocily novacek" slysi kolem sebe ze vsech stran spoustu vet, ktere mu bezvadne zapadaji. Cte si clanky a rika si ajooovlastne...a kdybych tohle slysel driv.... Ale ono to bylo porad kolem neho, jen nebyl jeste ve fazi, kdy si toho dokazal vsimnout

Petuli,
nezní mi to jako slovíčkaření smile
Ano, i tak to může být stolt však jsem říkala, že je to o vstřícnosti a schopnosti přijímat. A máš naprostou pravdu v tom, že ta je v různou dobu u různých lidí různá smile

Také mám tu zkušenost, že se vracím ke knihám,které jsem četla před dvaceti lety a nacházím v nich odpovědi na otázky, které jsem si dávala ještě před několika lety. No tupoun, no! Neviděla, neslyšela, vidím a slyším až po letech, kdy jsem prošla zkušeností a propojila ji s informací.

Je to jako bys si prohlížela krásnou knihu psanou cizím jazykem. Buď se rozhodneš se ten jazyk naučit, abys neviděla jen obrázky, ale popchopila i text, a nebo mávneš rukou a knihu odložíš. Po čase, až tě život stejně přiměje se ten jazyk naučit, znovu ji vezmeš do ruky, čteš si a žasneš smile
Jo, věci se dějí, jak mají stolt

Člověk má tu schopnost, že se dívá a nevidí, poslouchá a neslyší...
A právě proto si myslím, že je třeba stejné informace stále opakovat smile
A každý z nás to má jinak, jeden "prozře" dřív, druhý později. Jeden téměř bezbolestně, druhý v "mukách pekelných".

Není tady

#14 3. 2. 2010 12:47

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

helena napsal(a):

Já si myslím, že zatímco dříve lidé vstupovali do manželství s jasně daným záměrem: v milosti boží vychovat potomstvo, rozmnožit majetek a přežít, dnes do něj vstupují se spoustou iluzí.
Především s iluzí o lásce. Každý si tohle slovo vykládá jinak.
A také se spoustou iluzí, které si vytvářejí nejen o druhých, ale hlavně sami o sobě.

Není tady

#15 3. 2. 2010 13:33

helena
♥♥♥♥♥♥♥

Teda, Heleno, že zrovna Ty sem budeš dávat odkaz na nějakou farnost, to by mě v životě nenapadlo...
Jó, kocourku, život je plnej překvapení http://fora.babinet.cz/img/smilies/big_smile.png Ale přečetl sis to?
zatímco dříve lidé vstupovali do manželství s jasně daným záměrem: v milosti boží vychovat potomstvo, rozmnožit majetek a přežít, dnes do něj vstupují se spoustou iluzí
No vždyť - "lidé se už neberou proto, aby přežili... Byla zde ekonomická nutnost a jasně určené role, které vedly ke stabilitě rodiny..". Dokonce bych si dovolila zaspekulovat, že ty iluze mohou být jedním z důvodů, proč vůbec do manželství vstupovat, když ty ostatní prakticky pominuly.
"A zatímco v zamilovanosti to všechno jde tak nějak samo od sebe, na lásce se už musí tvrdě pracovat." je skoro totéž, jako Plzákovo "Manželství je složitá záležitost z kategorie povinností, ohromná dřina."

http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

#16 3. 2. 2010 14:26

werena30
♥♥♥♥---

helena napsal(a):

Moc hezký tummenupp

Není tady

#17 3. 2. 2010 14:30

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

heleno,
taky mi ten článek připadá v podstatě totožný s tím, co píše Plzák.
Lidé si většinou myslí, že když mají na někoho papír, tak už nemusejí v podstatě na sobě, na vztahu máknout, že to půjde samo.
A stejně tak si ale myslí, že když na někoho papír nemají, tak taky nemusejí máknout, že vono se uvidí smile

A když je průšvih, hroutí se tam i tam.
Je to někdy docela legrační.

Není tady

#18 4. 2. 2010 7:10

ViktorkaLove
♥♥♥♥♥♥♥

Pan, ty beres manzelstvi jako "mit na nekoho papir"? Ja jsem myslela, ze manzelstvi je svazek, spolecenstvi, uskupeni dvou dospelych lidi...

Není tady

#19 4. 2. 2010 12:13

baba.jaga
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Prazska ves

ViktorkaLove napsal(a):

Pan, ty beres manzelstvi jako "mit na nekoho papir"? Ja jsem myslela, ze manzelstvi je svazek, spolecenstvi, uskupeni dvou dospelych lidi...

Manzelstvi je pouze jakesi uredni stvrzeni a dusledek neceho, co jemu predchazelo. cili svazek, spolecenstvi a uskupeni dvou dospelych lidi vznika a vyviji se nejakou dobu pred tim, nez je manzelstvi uzavreno.  To znamena, ze muze nadherne existovat (a taky zaniknout) i bez toho formalniho razitka.

42!

Není tady

#20 4. 2. 2010 13:29

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

ViktorkaLove napsal(a):

A jak jsi na to přišla Viktorko, že takhle JÁ beru manželství?
Myslíš teď jako JÁ a nebo jako TY?
A nebo teď myslíš v ŠIRŠÍCH SOUVISLOSTECH?

Není tady

#21 5. 2. 2010 19:04

Tercila
♥♥♥♥♥♥♥

na vztahu máknout

Já za to nemůžu big_smile, ale já tato slova příšerně nevstřebávám. big_smile Mně to připadne tak divné -"makat na vztahu".
Já vím, lze si pod tím slovním spojením představit cokoliv užitečného, co udrží vztah pohromadě a v dobrém stavu smile, ale přesto...  smile
Jsem tááák dlouho vdaná, byly karamboly, byla skvělá období, jsme tolik let v klidu, na  mnoha věcech dohodnuti, připadá mi, že je to snad i čím dál lepší... ale pocit, že jsem "mákla na vztahu" jsem fakt nikdy neměla. Mně to opravdu nějak šlo "samovolně", prostě jsem žila tak, jak jsem v ten moment cítila - intuitivně. Navíc, dočetla jsem se kdesi, že co nám nejde lehce, nemá cenu udržovat.
Nejspíš bych měla jít teď máknout do kuchyně tummenupp
(já vím, že jen slovíčkařím, ale...) smile

Není tady

#22 6. 2. 2010 3:29

ViktorkaLove
♥♥♥♥♥♥♥

Pandorraa napsal(a):

va
Myslet jako ty? JÁ??? va

Není tady

#23 6. 2. 2010 3:32

ViktorkaLove
♥♥♥♥♥♥♥

baba.jaga napsal(a):

Manzelstvi je pouze jakesi uredni stvrzeni a dusledek neceho, co jemu predchazelo. cili svazek, spolecenstvi a uskupeni dvou dospelych lidi vznika a vyviji se nejakou dobu pred tim, nez je manzelstvi uzavreno.  To znamena, ze muze nadherne existovat (a taky zaniknout) i bez toho formalniho razitka.

Jo, to co vznika a vyviji se predtim, je milenecky par..., a ten se bud rozejde, nebo uzavre snatek, pak se stanou manzely...

Není tady

#24 6. 2. 2010 3:37

ViktorkaLove
♥♥♥♥♥♥♥

Souhlas, Terc. "maknout" na vztahu, ci na sobe, mi pripada jako "makni na tom, mas na to uz jen pet min"..., to casto slysim napr. od svych deti, kdyz mam odnest sve siti zakaznikovi, a vzdycham, ze to nestiham... reta

Není tady

#25 6. 2. 2010 10:08

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

ViktorkaLove napsal(a):

Pandorraa napsal(a):

va
Myslet jako ty? JÁ??? va

No právě.... Pozitivní je, že znáš svůj strop tummenupp

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí