Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

• Diskuse
  •  » Pavlač
  •  » Jak nakupujete "místní" potraviny, kde se k nim dostáváte?

#1 2. 2. 2010 13:29

Ronja
Moderátor(ka)
Místo: Chaloupka pod lesem
Web

Jak nakupujete "místní" potraviny, kde se k nim dostáváte?

Navazuju na diskuzi, která se rozvinula na duchovním. Zajímalo by mě, jaké jsou u vás možnosti koupit potraviny z místních zdrojů: od místních (oblastních) pěstitelů, z farem, od souseda zahrádkáře, na trhu apod. Uveďte prosím aspoň zhruba kde žijete.

Já blízko Boskovic (40 km od Brna) a kromě pštrosí farmy nedaleko od nás a Zelného rynku v Brně snad nevím vůbec o ničem. Jak je to u vás?

M+B, 06/2011
A+R 05/2014
F 01/16

Není tady

#2 2. 2. 2010 13:45

Selima
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: už Bratislava

Re: Jak nakupujete "místní" potraviny, kde se k nim dostáváte?

Prešporok: Od úplne miestnych nakupujem len ovocie a zeleninu(prípadne mäso, ale ešte nemám kuchyňu) na trhu, inak pozerám slovenské značky v supermarketoch. Na trhu mám rada bulharských a maďarských predavačov(z juhu Slovenska), ale na kapustu(kysané zelí) sa špecializujú napr. na Záhorí... Priamo v Prešporku sa vo veľkom vyrábajú asi len mliečne výrobky (Rajo) a čokoláda (Figaro) a Rajo ja osobne nekupujem, viac mi chutia zvolenské jogurty. Figaro áno tongue . Možno ešte káva z pražianrí Julius Meinl, ale to už bude pomaly všetko. Samozrejme pekárne, ale to je ťažšie zistiteľné, to nejako zásadne neriešim.

Upravil(a) Selima (2. 2. 2010 13:46)

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#3 2. 2. 2010 13:53

amely
♥♥♥♥♥--

Ronjo dávala jsem odkaz www.bio-info.cz a konkrétně v Brně se je ekocentrum, myslím že www.ecb.cz tam to zprostředkovávali.

A ještě mne napadl jeden vtip. Víš, jaký je rozdíl mezi klasickým zemědělcem a ekozemědělcem?
Klasický zemědělec hnojí ve dne a ekozemedělec v noci.

Není tady

#4 2. 2. 2010 14:06

amely
♥♥♥♥♥--

Ronjo, místní nemusí znamenat zdravé a nezávadné. Třeba když jedeš po dálnici z Brna na Prahu, těsně u dálnice jsou obrovské jablečné sady. Místní JZD, nebo co to je, tu prodává svoje krásná jablka -  vypěstovaná těsně u dálnice.

Spíš pátrej po produktech z ekofarem.

Není tady

#5 2. 2. 2010 14:26

Mihule
♥♥♥♥---
Místo: kousek od Prahy

Tak u nás jezdí pán s vajíčkama a žampionama. Jinak pokud vím, tak zde nejde koupit nic z domácích nebo bio zdrojů.
V létě nás zachrání zahrada na chalupě.

http://smileys.on-my-web.com/repository/Babies/small-stork.gif

máme vlasatou holčičku Barunku  ** 10.6.2010 ve 12,51 hod., 47 cm, 3 310g **

máme druhou vlasatou holčičku Verunku  17.7.2012 v 8,13 hod. ,51 cm, 3 240g

Není tady

#6 2. 2. 2010 14:32

Vlaďka
♥♥♥♥♥♥-
Místo: VČ
Web

U nás taky jezdí s vajíčky a se žampiony stávají na náměstí. Prase zabíjíme u švagra - vždycky chová dvě,tři. Jinak od babičky ze záhonu mrkev, jahody, cibule na uskladnění. To je asi všechno.
Vlastně ještě od kamarádek metráky jablek na podzim. Jinak v obchodě moc nesleduju, jaký je výrobce. Ne, špatně řečeno, spíš nakupuju co nám chutná bez omezení výrobcem domácí nebo cizí.

Pes je jediné stvoření na světě, které vás miluje víc než sebe.

Není tady

#7 2. 2. 2010 14:52

macík*
♥♥♥♥---

Zajímavé téma smile
Co se týče zeleniny a ovoce, tak jsem zapojená do odběru v bedýnkách. Pak mám možnost nákupu masa na bio farmě.  O ničem jiném u nás nevím.
Zatím k nám nedorazili kontejnery na mléko, ty bych uvítala. Dokonce jsem četla, že na Moravě budou kontejnery i na místní chlazená kuřata.
Chybí mi trh, kde bych si mohla koupit místní a domácí produkty: vejce, maso, ryby...atd.

Není tady

#8 2. 2. 2010 14:53

Nefritt
♥♥♥----

Bydlím blízko Ratibořic (kousek od Třebíče) ,kde je kozí farma.Mají tam i prodejnu ,takže se dá nakupovat i přímo.Jinak na jejich stránkách je i výpis prodejen,kam dodávají.Ještě mám možnost koupit domácí vejce,občas králíka a nějaká ta zelenina a ovoce roste na zahradě.Jo a soused je myslivec,takže občas máme i něco na divoko smile

Není tady

#9 2. 2. 2010 14:57

Nefritt
♥♥♥----

macík* napsal(a):

Zajímavé téma smile
Co se týče zeleniny a ovoce, tak jsem zapojená do odběru v bedýnkách. Pak mám možnost nákupu masa na bio farmě.  O ničem jiném u nás nevím.
Zatím k nám nedorazili kontejnery na mléko, ty bych uvítala. Dokonce jsem četla, že na Moravě budou kontejnery i na místní chlazená kuřata.
Chybí mi trh, kde bych si mohla koupit místní a domácí produkty: vejce, maso, ryby...atd.

Tak kontejner na mléko už  u nás ve městě je,o kuřatech zatím nic nevím.Uvědomila jsem si..hlava děravá ,že máme i místní mlékárnu smile

Není tady

#10 2. 2. 2010 15:24

Ronja
Moderátor(ka)
Web

Amely díky moc za odaz a všem za příspěvky. Na ty bedýnky fakt mrknu, třeba by to tady taky šlo a jen o tom nevím!

K čemu se dostanu já:

- jablka, hrušky, ořechy, švestky domácí
- vepřové, divočina, vejce  z místních zrojů
- pštrosí maso s farmy
- mléko z automatů

Co mi chybí: mléčné výrobky, sýry z lokálních zdrojů. Přímo nad domem máme kozí farmu, soukromě neprodávají (kvůli předpisům), zkusím se tam ale vnutit, jestli by něco nedali "neoficiálně". Dál mi moc vhybí ryby: v Brně je snad už jen jedna rybárna, kde se tá koupit chlazená sladkovodní ryba domácí provenience: kapr, pstruh, cejn. Taky by bylo super mít ten automat na kuřata, o kterém tu už byla řeč. No a pak ty bedýnky a už bych byla pomalu spokojená big_smile

M+B, 06/2011
A+R 05/2014
F 01/16

Není tady

#11 2. 2. 2010 15:30

Ronja
Moderátor(ka)
Web

Nefrit domácí mlékárnu závidím! kapitulation

M+B, 06/2011
A+R 05/2014
F 01/16

Není tady

#12 2. 2. 2010 15:53

macík*
♥♥♥♥---

Zkuste se podívat na cuketka.cz, tam je info o bedýnkách a já jsem tam v diskuzi našla kontakt kde fungují u nás. Bedýnky jsou bezvadný smile v supermarketech už si ovoce a zeleniny ani nevšimnu.

Doufám, že se možnosti nákupu z místních zdrojů budou dále rozšiřovat. Možnost nakoupit vše pod jednou střechou máme skoro neomezenou - supermarkety. Pro lidi, co chtějí místní potraviny a není jim líto si zajet o kousek dál nebo i připlatit, těch možností zatím moc není. Chce to stále sledovat situaci a hlavně podporovat ty, co už fungují, aby se jim dařilo a přidali se k nim i další.

Není tady

#13 2. 2. 2010 15:58

miaa
♥♥♥♥♥--

Miluji čerstvě vydojené mléko, tak bych brala v Praze automat na mléko přímo od dodavatele. Už jsem málem zapoměla, jaké to je pít-jíst čerstvě vykysané mléko nebo uvařit vlastní tvaroh. Bez chemie, beze všeho.
Před pár lety jsem ochutnala kozí mléko, to byla mňamka, sladká, voňavá. A nic mne nebylo, žádné následky.
Poradíte někdo?

Není tady

#14 2. 2. 2010 16:06

aprill
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: kousek od Romči

Ronja napsal(a):

Nefrit domácí mlékárnu závidím! kapitulation

Domácí mléko nemůžu usch, asi to je vzpomínka na dětství, kdy každé ráno na schodech stál krajáč s čerstvě nadojeným mlékem s pěnou kapitulation .
My máme domácí zeleninu a ovoce a taky slivovici a kalvados wink a vajíčka, občas nějakého králíka.  A na zimu jen vlastnonožně našlapané zelí.

Není tady

#15 2. 2. 2010 16:23

Zklamaná
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: u nás v Galaxii :-))
Web

http://www.novinky.cz/ekonomika/186978- … ovoce.html

něco pro

a něco proti
http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/p … temid=7495

osobně si koupím buď mléko v kartonu, jak vždy, nebo si zajedu rovnou od krávy k zemědělci - tohle převážení, přelévání a podobné machinace už jsou dobrým pro výskyt různých nechtěných bakterií

Mléka přímo od krávy bych se nebála, neboť každá kráva je očkovaná a povinně prohlížena, její mléko je cca 1x týdně (pokud zemědělec opravdu nemá jen jednu kravku a tudíž dodává do mlékáren) laboratorně sledováno

IDIOT SE UČÍ VLASTNÍMI CHYBAMI, MAGOR SE UČÍ DEBILITĚ OD IDIOTA…….JÁ SE UČÍM CIZÍMI CHYBAMI lol
Kdybych to, co mi tu někteří říkáte, proměnila na stravu, nežral by to ani můj pes!
Svět nekonečných možností - ten tvoří F+F+F+F+F+F {přesně v tomto pořadí}.
http://www.youtube.com/watch?v=uVR-jLWz_7A

Není tady

#16 2. 2. 2010 18:08

Definitiv
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Praha
Web

Já myslím, že se situace bude jen a jen zlepšovat tummenupp Už jen to, že si tady mezi sebou můžeme předat zkušenosti a  odkazy je senzační wink

Bydlíme kousek za Prahou.
Masné výrobky (tepelně opracované) bereme od místního řezníka. Říkáme mu pan Krkovička, má přívěs za auto a běhen týdne (i v sobotu tuším) stává kousek od křižovatky big_smile
Vajíčka - většinou dosáváme od tety (bydlí na mini vesnici, dostávají od sousedů a následně předávají nám občas i kachny, husy, atd.)
Zelenina, ovoce - v sezóně část od rodiny z Moravy, ale to je psíš na chuť. Většinou nakupujeme v Praze na tržnici. Dál jsem si v Praze všimla (už několikrát) pánů s dodávkou va Objíždějí město naloženi zeleninou (vypadá dobře, ale kde jí berou jsem se neptala) a přivážejí dodávku v určitý čas na určité místo. Chce to hodně se poptávat, ale časem je člověk vypátrá.
Mléko, mléčné výrobky - téměř nejím. Jogurty nesnáším, protože nemají chuť, mám ráda smetanu, mléko akorát do kafe nebo na vaření, takže to kupujeme prasácky v krámě. Ani nevím, jestli by se u nás dalo jinak sehnat hmm
Sýry - na vaření kupuji klasiký Eidam, na chuť nakupuju v Cheesy, nebo u nás ve vinárně, kde rozšířili sortiment na dobré sýry, salámy, olivy, a ostatní pochutinky tummenupp
Pečivo - nakupujeme většinou z pekárnu o dvě vesnice vedle. Chleba i housky mají dobré (víc ke štěstí nepotřebuju) a navíc je dováží i do našeho komoobchoďáku (tam mají ještě prodavačky takové ty fialové zástěry roll)
Ostatní suroviny typu mouka, těstoviny, cukr, protlak, atd. nakupujeme v místním supermarketu. Není to žádný z komerčních řetězců, alespoň tím se konejším wink

MATYLDA
http://www.tickerclub.com/cache/0f00e26f70.png 22.10.2009 - 3389 g, 51 cm hjarta
ALŽBĚTA
http://www.tickerclub.com/cache/f19c85ecc3.png 22.6.2012 3 3780 G, 51 cm hjarta

Není tady

#17 2. 2. 2010 20:05

misha88
♥♥♥♥♥♥♥

.

Upravil(a) misha88 (30. 3. 2011 12:16)

http://lbyf.lilypie.com/jGYVp1.png

https://lb4f.lilypie.com/wxkxp2.png

https://lbdf.lilypie.com/V2Y7p2.png

Není tady

#18 2. 2. 2010 20:26

Ronja
Moderátor(ka)
Web

Tak jsem zjistila, že od ledna je automat na mlíko přímo v Boskovicích tummenupp Řeším, jestli z toho budu moct vyrábět domácí tvaroh a sýr gloria poreferuju!

Mishi krůta od soukromníka zní super, asi to bude výrazně lepší než antibiotický kuřata. Pokusím se vyslídit, jestli by něco nebylo i zde.

Spousta skvělých informací o zelenině zde: www.bedynky.cz

M+B, 06/2011
A+R 05/2014
F 01/16

Není tady

#19 2. 2. 2010 20:29

Ronja
Moderátor(ka)
Web

Definitiv napsal(a):

Masné výrobky (tepelně opracované) bereme od místního řezníka. Říkáme mu pan Krkovička, má přívěs za auto a běhen týdne (i v sobotu tuším) stává kousek od křižovatky big_smile

Def tepelně opracované masné výrobky - jako uzeniny? Řezník přímo vyrábí, nebo jen prodává produkci velkozávodů?

Z vaší vinárny se mě normálně seběhly sliny  storstark

M+B, 06/2011
A+R 05/2014
F 01/16

Není tady

#20 3. 2. 2010 19:12

Cirilla
♥♥♥♥---

My máme výhodu, že kamarád je malozemědělec. Máme od něj maso ( vepřové, jehněčí, telecí, občas kachnu), má krávu , tak i mléko,pěstuje jahody, z dalšího ovoce jablka, švestky. Nejlepší jsou kvalitní brambory na uskladnění, cibule. Tento týden u nás zemědělci otevřeli automat na mléko, je 20 m od kravína, takže odpadá převážení a různé po*né manipulace s ním. Jsem z orlickoústecka, takže z mléčných výrobků kupuju jen ty z choceňské mlékárny, moc nám chutnají.

Není tady

#21 3. 2. 2010 19:14

misha88
♥♥♥♥♥♥♥

.

Upravil(a) misha88 (30. 3. 2011 12:17)

http://lbyf.lilypie.com/jGYVp1.png

https://lb4f.lilypie.com/wxkxp2.png

https://lbdf.lilypie.com/V2Y7p2.png

Není tady

#22 4. 2. 2010 16:59

Definitiv
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Ronja napsal(a):

Definitiv napsal(a):

Def tepelně opracované masné výrobky - jako uzeniny? Řezník přímo vyrábí, nebo jen prodává produkci velkozávodů?

Z vaší vinárny se mě normálně seběhly sliny  storstark

Ronji - vyrábí tummenupp Ale kdo přijde pozdě, ten nežere :d Třebas udělá dvacet klobásek a když tam nejsi ráno, tak máš smolíka. Ale dá se zarazervovat wink
Vinárnička je super. Je fakt vymazlená (samo je to cítit na ceně), prostě chuťovka. pak máme ještě jednu, kde mají vážně jen víno, tam mají i stáčený tongue Takže si člověk vybere podle chuti a stavu peněženky.
Jo a pak máme taky výzkumám big_smile Z toho vždycky nosila sousedka ovoce a zeleninu a já měla hrůzu to jíst. Ale tuším (moc jsem se o to nezajímala) že u nás nejde o chemii, ale o osevní postupy a výnosy a tak. Takže normoš ovoce/zelenina

MATYLDA
http://www.tickerclub.com/cache/0f00e26f70.png 22.10.2009 - 3389 g, 51 cm hjarta
ALŽBĚTA

Není tady

#23 7. 2. 2010 21:48

Fidorka
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: mater urbium
Web

Definitiv napsal(a):

Jo a pak máme taky výzkumám big_smile Z toho vždycky nosila sousedka ovoce a zeleninu a já měla hrůzu to jíst. Ale tuším (moc jsem se o to nezajímala) že u nás nejde o chemii, ale o osevní postupy a výnosy a tak. Takže normoš ovoce/zelenina

my zas máme maso z výzkumáku a taky jsem z toho zpočátku měla pocit jestli ta kráva třeba neměla tři oči wink
Každopádně je to úplně jiný maso než z obchodu, řekla bych že ještě o třídu lepší než od řezníka na Budějovický tummenupp
jinak strýc a švagr jsou zemědělci, takže to mám podobně jako Cirilla, a teď co vaříme dítěti tak je fakt využívám, předtím jsem to neprožívala a nakupovala povětšinou normálně na trhu nebo v Bille.

Co mě mrzí je rybí trh, ten je tady fakt mizernej, nulovej. Ale asi není poptávka, tak ani není nabídka. Na Smíchově byl obchod s čerstvýma rybama a po pár letech to majitel musel zabalit. Tak teď chodím na ryby do Makra, ale tam jsou spíš mořský produkty a to už moc nesouvisí s tématem.

Ryby z jižních Čech (hlavně teda kapry a pstruhy) máme příležitostně od strýce z JČ, který má správné kontakty. Ale jako abych si spontánně šla zfleku vybrat čerstvou rybu k večeři, to ne, není kam.

Není tady

#24 7. 2. 2010 22:14

Definitiv
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Fido - ryby jsou v Makru nej nej nej tummenupp Sice je moc nemusím, ale tátův kámoš je ta rybí šéf a nsí lahůdky rodna a to si dám i já tongue

Ronji - díky tmu, ž jsi tevřela tohle téma, jsem začla pátrat víc a víc a víš co? Vesnici od nás otevřeli minulý měsíc Bioobchod - a dělají bedýnky tummenupp Zítra jdu na procházku a vyzjistit podmínky. Už se těším tongue Mají i ekodrogerku a tak. Celý e to ještě lepší o to, že tam budem stavět ten arák, takže to budu mít doslova za zadkem tummenupp

MATYLDA
ALŽBĚTA

Není tady

#25 7. 2. 2010 22:24

Ronja
Moderátor(ka)
Web

Def to chválím tummenupp
Fi trh s rybama mi taky chybí, teď už nevím, jestli jsem to psala sem, nebo kam. V Brně je jedna, slovy jedna rybárna s čerstvýma rybama, mají mimo jiné i sem tam něco českého a nakupují tam hlavně vietnamci. V městečku poblíž nás je taky rybárna - spočívá v tom, že tam prodávají mražené ryby, chlazenou drůbež a na vánoce kapry. To jsme fakt s manželem nestačili zírat, když jsme si tam jednou šli naivně koupit pstruha lol

Def Makro má sice super výběr čerstvých ryb (taky mořských plodů) ale že bych tam reálně mohla každý týden skočit a koupit si rybu na sobotu? Ani omylem, zaprvé je to daleko, zadruhé by mě hráblo. Taky nevím, jak moc tam hrozí české ryby.

Jinak jsem taky přišla na bedýnky, které budu moct zrealizovat, takže to je pro mě pokrok. Dál pátrám po krůtách někde v okolí od malochovatele, to by mě fakt potěšilo...

M+B, 06/2011
A+R 05/2014
F 01/16

Není tady

• Diskuse
  •  » Pavlač
  •  » Jak nakupujete "místní" potraviny, kde se k nim dostáváte?
NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí